ÚTIKRITIKA.HU / Khao Lak


hirdetes

útikritikák


Khao Lak

Khao Lak dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Megközelítés | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programlehetőségek | Strandok | Búvárkodás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

White Sand Beach - m.f. fotója

.

Khao Lak dióhéjban

Khao Lak egy kb. húsz kilométer hosszú parti sáv, nyaralóterület, strandövezet Thaiföld déli részén, az Andaman-tengeri odalon, Phang Nga tartományban, Phuket szigettől 37 kilométerre északra, Phuket nemzetközi repülőterétől 76 kilométerre (1 óra autózás), Phuketvárostól 106 kilométerre.

A 2004-es cunami Thaiföld területén éppen ezt a partszakaszt sújtotta a leginkább. Több mint négyezren életüket vesztették, legalább háromezren eltűntek. A területet néhány év alatt szépen rendbe hozták és most már újra népszerű turista-nyaraló úti cél. Nyilván nem véletlen, hogy itt forgatták a 2012-ben bemutatott The impossible (A lehetetlen) című amerikai filmet, ami egy brit turista család a valóságban is megtörtént kálváriájáról szól a cunami idején. Teljesen felesleges emaitt beijedni és más nyaralóhelyet választani. manapság már nagyon komolyan kidolgozott a riasztási és evakuálási rendszer. Nyugi. 

Phukettel ellentétben a Khao Lak terület inkább családoknak valamint a nyugalomra, csendre és a természet szépségeinek élvezetére vágyó pároknak, társaságoknak való. Kha Lakot ne válassza az, aki éjszakai életben akar tobzódni, bulizni, csajozni, kocsmázni, hangoskodni. Nemzeti parkokból viszont van több is.

Khao Lak természeti szépségének alapját az adja, hogy a csodás strandok hátterében dzsungeles tereppel borított hegyek magasodnak. Khao Lak éppenséggel annyit jelent, hogy Lak-hegy- Ez a Lak-hegy képezi a Khao Lak Lam Ru nemzeti park lényegét.

A régióban vannak bőven szállás lehetőségek és turisztikai szolgáltatások. Khao Lak látványosságai lenyűgözőek, mégpedig a természetességük miatt. Úgymond nincs minden ,,agyoncsinálva" a turista számára. A parkokban, a hegyeken, az utakon, a strandokon nincs tömeg, nincs Khao Lak még elrontva.

A hagyományos thai életmódot itt még nem söpörte el a külföldi turisták ízlésvilágához való szolgai alkalmazkodás. Jók a búvárkodási lehetőségek, hiszen a partvonalhoz nagyon közel vannak a Similan és a Surin-szigetek, amelyek Ázsia legszuperebb búvárkodási terepének számítanak! Ha búvárkodást említünk, akkor az persze lehet a scuba (palackos) és a sznorkel (pipás) is. Khao lak strandjainál jókat lehet szörfölni is.

Khao Lak régiónak három jelentősebb települése van: Bang La On, Bang Niang és Khuk Khak. Ezek közül Bang La On a leginkább turistás. Sokan tévedésből magát ezt a település azonosítják Khao Lak-kal és így is nevezik. Bang La On-ban van a legtöbb bolt, étterem és bank. Este kellemes végigsétálni Bang La On rövid kis központjában, ahol járdák is vannak.

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Nem egy kommersz választás, Thaiföldön már más helyeken is jártak számára kellemes újdonság
 2. A csaknem néptelen Pak Weep Beach a csodás homokkal és a kagylógyűjtögetéssel
 3. A sznorkelezős kirándulás a Surin szigetek egyikére
 4. Az elképesztően szép Tachai strand (sznorkelezés is)
 5. A Mali nevű étteremben vacsorázni
 6. Hajós kirándulás a Similan szigetekre (sznorkelezés szintén, 2500 baht/fő), vízben ,,üldözni" a teknősbékát
 7. A Khao Sok nemzeti park háromféle erdőtípus egy helyen (azért főleg esőerdő)
 8. A búvárközpontok elképesztő sokasága, és kirándulásaik hatalmas választéka
 9. Az egyszerű, de finom ebédek a strandon lévő kifőzdékben, kedvenc a Tonson
 10. A Phang Nga nemzeti parkos kirándulás

Nem tetszett

 1. Az ember néha vágyik a Pattayás, Patongos őrületre, nos az itt nincs, szórakozási és vásárlási lehetőségek alig vannak
 2. Egy-két strandon a quadok kicsit zavarják a nyugalmat
 3. A bérelt mopeddel az első nap hozzászokni a baloldali forgalomhoz (valamennyire be voltam tojva)
 4. Dagálykor nem lehet nagyokat sétálni a parton
 5. Több helyen a koktélokból kispórolt alkoholrészesedés (amúgy átlagár 90 baht)
 6. A kavicstörmelékes útszakaszokon motorozni (a beleim ki akartak esni)
 7. Katát megcsípte egy medúza, oszt fáj rendesen az ecetes borogatás után is
 8. A Cunami emlékhely elég bénán van kialakítva, pedig megrendítő a történet
 9. A száraz évszak miatt a vízesések nem voltak látványosak

Vélemények

,,Voltunk élőben thai box meccsen is. Ó igen… már említettem, hogy a Khao Lak-on szezonban dolgozók általában három csoportra oszthatóak. Vannak a tour guide-ok, a búvároktatók és vannak azok a thai boxolók (legyen szó profikról vagy amatőrökről, akik csak most kezdik), akik szintén pár hónapra jönnek, direkt ‘boxing camp’-ekben élnek és egész nap edzenek, elsajátítják eme híres sportot és a végén megmérettetéseken vesznek részt. Én ezt anno állati érdekesnek találtam és mindenképpen szerettem volna egyszer élőben is látni, hogy zajlik egy ilyen körmeccs. Sosem voltam a küzdősportok szerelmese, de esküszöm ott nekem is megjött hozzá a kedvem és elkezdett jobban érdekelni, valamint ha legközelebb megyek Thaiföldre, szinte biztos, hogy alap szinteken szeretnék én is részt venni egy pár hetes tanfolyamon, edzésen. A sport maga – és a meccsek – sajnos nem tartoznak a legolcsóbb hobbik és látványosságok közé (maga a mérkőzés, mint olyan), de nekem az aznap esti körmeccsek minden pénzt megértek. Amin mi is voltunk, az a Khao Lak Boxing Stadium-ban került megrendezésre, ahol magas ülőhelyekről nézhettük, mi zajlik a ringben (volt vér bőven), de olyan hangulata volt az egésznek, hogy az hihetetlen. Még közös képünk is készült a döntőben sajnos vereséget szenvedett filippino fiúval, akinek mi is szurkoltunk 🙂

Próbáltam nektek képet adni arról, hogy még egy kevésbé ismert helyen is mennyi mindent tud csinálni az ember és mennyi érdekesség várja az ide látogatókat. Úgy gondolom a képek is magukért beszélnek és szívből remélem, hogy sokaknak meghoztam a kedvét felfedezni ezt a csodálatos helyet, ahol bár csak három hónapot töltöttem, örökre különös helye lesz a szívemben. És hát ki tudja merre vezetnek még útjaim, az is lehet, hogy egyszer még én leszek ott helyben az idegenvezetője valamelyikőtöknek 🙂 (2019)" forrás


"2014. január végén voltunk egy hetet Khao Lak térségében. Nagyon nyugis hely Phukethez képest, a strandokon mindig tisztes távolságban (akár 100 méter) volt a következő strandoló. Nagy élet nincs a településen. Van egy fő utca, és ott van tömérdek bár és étterem. Mopeddel közlekedtünk. A strandokon minden kora este kocogtunk a finom homokon, élvezve közben a csodás naplementét. Van egy Small Sandy Beach nevű kis strand, az totál idilli volt. A Kho Lak-i strandokon mindig igazodnunk kellett a dagályokhoz és az apályokhoz. Olvastunk a medúzaveszélyről, de mi nekünk semmi problémánk nem volt ez ügyben. Viszont napközben a strand homokfövenye annyira felforrósodik, hogy a sima sétálgatások esetén érdemes strandpapucsot felvenni.

A dzsungeltúra kellemes volt, de nem nagy szám, hiszen egy kb. 60 cm hosszú varánuszon kívül legfeljebb a pillangók jelentették az izgalmas állatvilágot. Khao Lak nagy előnye, hogy ide nagyon kevés orosz jön, mert ők Phuketre meg Pattayára vannak rákattanva. Fontos tudni, hogy Khao Lak a thaiföldi nyaralós régiók közül az egyik legdrágább. Voltunk sok helyen Thaiföldön, szóval van rálátásunk az összehasonlításhoz." (Pepi, 2016)


,, Tömeg nincs a partokon, de mi ezt nagyon élveztük, és a naplementére extra olyan beachre mentünk, ahol még annál is kevesebben voltak.

Voltunk egy eldugott "dzsungel-templomban", ettünk isteni padthait és sétáltunk az Old Townban, ami nekem Phuket Townhoz hasonlított, csak kínai beütéssel és tényleg old. 😁 Nagyon tetszett. Imádom az ilyen helyeket, ahol minden sarkon meglep valami. 🥰

A naplemente Khao Lakon mindent visz, sztem. Aki relaxra vágyik és nem a Bangla dübörgésére, menjen Khao Lakra. (n.s., 2022)

Időjárás

Ami a klímát illeti, a novembertől márciusig tartó időszak elég száraznak nevezhető, dacára annak a klíma táblázatokban kimutatnak sok csapadékot. Valójában az a jellemző, hogy késő délután, kora este esik az eső, de csak rövid ideig. Az is előfordul, hogy a Khao Lak kis régión belül egy pontos esik az eső, és nem messze tőle éppen nem esik. Télen jó meleg van, március a legmelegebb. Novembertől március végéig tartó időszakban a nappali átlaghőmérséklet 24 és 32 fok között váltakozik.

Megközelítés

A legtöbb turista Phuket nemzetközi repülőteréről közelíti meg a térséget. A repülőtérről Khao Lak taxival kb. 1300-1800 baht (átlag kb. 11-13 ezer forintnak megfelelő összeg). Késő esti, éjszakai érkezések esetén a taxik viteldíja magasabb. Taxival az út kb. másfél óra. A Phuket-i reptérről busszal az út lehet akár 2 és fél óra is Khao Lak-ig.

Szállás és ajánlott hotelek

A legegyszerűbb szálláshelyektől a luxushotelekig van minden szint a választékban. Az igazán nagy, menő hotelek (resortok) a Khao Lak régió északi végében vannak. Ilyenek a Le Meridien, a Marriott és a Sarojin. Azért a partvonal egyéb részein is vannak magas színvonalú hotelek. Bang La On térségében vannak a legdrágább hotelek, Bang Niang olcsóbb (bár éppen itt van a csodálatos Casa de La Flora), és a szerényebb szálláshelyek Khuk Khak-ban vannak.

Ajánlott hotelek (2023)

 • 1 csillagos: Gerd&Noi Bungalows Kao Lak
 •                   Khaolak Tusneem Resort
 • 2 csillagos:
  • Hotel Jasmin Resort
 • 3 csillagos:
  • Baan Khaolak Resort
  • Khao Lak Sunset Resort
  • Sudala Beach Resort
  • Khao Lak Bayfront Resort
 • 4 csillagos:
  • Chong Fah Beach Resort
  • Ocean Breeze Resort
  • Khao Lak Merlin Resort
  • Khao Lak Bhandari Resort 
  • Apsara Beachfront Resort
  • Ramada Khao Lak Resort
 • 5 csillagos:
  • JW Marriott Khao Lak Resort & Spa
  • The Haven Khao Lak
  • Hotel Le Meridien Khao Lak Beach
  • X10 Khaolak Resort

--------------------------------------------------

Nem ajánlottak: Le Menara, Hotel Cousin Resort , Ladda Resort ,

Közlekedés

Tuktuk - m.f. fotója

 • A mindössze 20 kilométer hosszú sávban a tömegközlekedés elég gyér és kiszámíthatatlan, így a turisták erősen rá vannak utalva a taxizásra. Persze lehet tuktukkal utazni, robogót bérelni, sőt bicajozni is.
 • Mopedet napi 200 bahtért (kb. 1500 forint) lehet bérelni. Nagyon kell vigyázni, nem csupán a baloldali forgalom miatt, hanem a helyi járművek fegyelmezetlen közlekedési morálja miatt.
 • A taxiknak nincs taxiórája, azaz beszállás előtt egyezkedni, alkudozni kell.
 • Kisebb távolságoknál a a gyaloglásnál probléma, hogy nagyon kevés helyen van járda.

Étkezés

Ajánlott kajálós helyek:

 • Thai Restaurant Mali
 • Pizza Pinocchio
 • Dee Seafood
 • Rabeang
 • Lucky Seafood

,, Thaiföld híres arról, hogy az emberek szeretnek összeülni, társaságban enni és mindent megosztani egymással. Ritkán láttam pl. egytálételt vagy azt, hogy valaki elé kitennének egy adag elemózsiát és azt egyedül fogyasztaná. Mindig mindent megosztottunk egymással, megkóstoltuk a másikét és minden különlegességre nyitottak voltunk. Nagy kedvenc volt a thai hot pot, amikor is elénk tesznek egy bádogból készült, kis fazekat tűzön, nyers húst (marha, csirke és tengeri herkentyűk), tojást és nagyon sok zöldséget, majd azt mi magunk főzzük meg, készítjük el. Többféle szósz jön mellé – nagyon csípőstől kezdve az eszméletlen csípősig hehe – és emellett az étel mellett akár 2-3 órát is elüt az ember, mert főzünk, közben beszélgetünk és egyszerűen jól érezzük magunkat. Kedvenc thai édességünk pedig – amit mindenkinek kötelező kipróbálni, aki Thaiföldön jár – a ‘mango sticky rice’, azaz a ragacsos, mangós rizs. Rizs meleg kókusztejben (nagyon ragacsos), mellette friss mangó felvágva. Az ízhatás isteni, minden nap tudnám enni – reggelire, ebédre, vacsorára." forrás


Bang Niang piac - m.f. fotója

Vásárlás

,, De jó is ez a Khao Lak! Mennyivel nyugodtabb az élet. A város közepétől kisétáltunk egészen a Central Festival bevásárlóközpontig, ami nincs ugyan nagyon messze, kb másfél km lehetett, de nem szoktunk itt hozzá a sétáláshoz, két lépésre is motorral megyünk... Plusz a megfelelő cipő is hiányzott, a papucsom olyan szinten csúszik, egész merev lábbal kell lépkednem, hogy ne spárgázzak le két másodpercenként. Csak minden 10-ben. Nos, odaértünk, és bevetettük magunkat az üzletekbe. Aztán nem vettünk semmit, a márkás cuccok itt drágábbak, mint otthon... Az olcsó thai ruhákat meg nem ott kell venni, hanem a piacon." forrás

7 Eleven (7-11)

Fresh market

A város északi részén

Bang Niang piac

Hétfőn, szerdán és szombaton van, naplementéig. Jó program Singha sörrel és falatozással megtámogatva.

,, A Bang Niang Market volt a kedvenc piacunk is, ahova esténként is eljártunk. Ez nem egy tipikus turista piac, ahol a külföldi vehemensen alkudozik és mindent olcsóbban akar, a thaiok pedig, minden portékát a háromszoros árért kínálnak. Ez egy nagyon nyugodt piac, eszméletlen jó holmikkal, ételes/italos standokkal, szuvenírekkel, ruhaneműkkel, állati finom thai palacsintával és fagyival, néhány helyen zenével.  A piac majdnem a település kellős közepén található és anno heti háromszor volt nyitva esténként. Mi imádtuk. Valószínű sokszor fogjátok hallani a ‘same same, but different’ kifejezést is, ha Thaiföldön (főleg piacokon) jártok. Ezt a thaiok használják, kvázi mindenre, amit vásárolni tudsz. “Hej Te, ez miben különbözik attól a búvárszemüvegtől, amit 50 bahttal olcsóbban láttam, egy utcányira innen?” – kérdezi a meglepett turista. Majd jön a válasz: same same, but different. Ami annyit tesz: ugyanolyan, de más. Máig használom poénkodni, még itt Európában is. (2019)" forrás

Szórakozás

Bang Niangban van egy-két szórakozási lehetőség: pl. egy ladyboy-os kabaré és thai box-os program.

,, Mivel a parthoz közel laktam, így sokszor voltuk esténként naplemente nézőben az egyik kis tengerparti étteremben vagy fogyasztottunk egy jó mangó shaket, illetve Chang sört. Három kedvenc bárunk volt; a Memories, a Monkey és a Gecko. Utóbbi volt a törzshely, minden itt dolgozó itt gyűlik össze (tour guide-ok, búvároktatók, stb.), valamint azon turisták körében is elég népszerű kis hely volt, akik hosszabb időt töltöttek Khao Lak-on. Aki diszkót keresne, az ne a nagyon őrült Pattaya vagy Phuket éjszakai élettel számoljon, egyetlen klubot szeretnék kiemelni, ami nagyon szuper és mindenki zenei ízlésvilágának is talán eleget tehet, az a Build Factory. Mi Songkran után is oda tömörültünk be, habparti volt – hát nem fogom egykönnyen elfelejteni, az biztos. Sokszor gyűltünk össze csak enni valamit, új ételeket kipróbálni. (2019)" forrás

Egyéb hasznos információk

 1. Khao Lak térségében van sok ATM és bank, főleg Nhang Tongban. Több pénzváltó működik Nang Thong központjában a McDonalds közelében a Phet Kasem Road-on.

Látnivalók és programlehetőségek

Lampi vízesés

Khao Lak Lam Ru nemzeti park

Chong Fah vízesés (Bang Niang)

 • Jó túracipőt tanácsos vinni! Nem szabad dél tájékára időzíteni a programot, mert olyankor baromi nagy a hőség.
 • A dzsungelben túrázni szép kis erőfeszítés. A legmagasabb ponthoz eljutás igénybe vesz egy órát.
 • 100 baht mindössze a belépődíj. 20 perc az odaút.

Khao Sok nemzeti park

Elefántszafari

Strandok

u.d. fotója

White Sand Beach

Viszonylag szép strand, eltekintve akkor, amikor az apály-dagály játéka túl sok szemetet, hulladékot sodor ki a partra. Jó fürödni és sznorkelezni a White Sand Beach-en. Finomhomokos a föveny. Azért a neve alapján vakítóan fehérnek képzelhető el a strand, és a valóság ettől eltér. 

A strand előnye, hogy jellemzően nem zsúfolt és hosszasan lehet sétálni a parton. Jó, hogy nincsenek a strandolást zavaró mozgóárusok. Vannak árnyékot adó pálmafák. Hátránya az is, hogy csak taxival, mopeddel érhető el. Tuktuk nem jár oda.

Nang Tong

Ez Khao Lak legnagyobb és tán legnépszerűbb strandja. Jó hosszú strand. Elég jó sznorkelezés szempnotjából is. A nemzeti parktól északra található. Khao lak főútja (Phet Kasem) éppen a nang Thong strandtól keletre húzódik. Mind ezen a főúton, mint maga a Nang Thong strand peremén számos hotel, étterem, vegyesbolt és utazási iroda található. Szóval Nang Thong Khao Lak egyfajta központjának is számít. A strand déli részét Sunset Beachnek is nevezik.

béem fotója

Bang Niang

Dagálykor szinte eltűnik a strand, apálykor viszont jó hosszan és kellemesen lehet sétálni e strandon. A homok sárgás-bézs színárnyalatú. A strand alapvetően tiszta. A víz nem hullámos, szóval nyugodtan lehet fürödni. A tengervíz átlátszó, a fenekén van itt-ott kő, kavics.  Hátrány, hogy a strand mögött túl sok az épület, s emiatt nincs igazi trópusi idilli strand érzet. Előnye viszont éppen ebből adódik, mármint, hogy a strand közelében van sok szolgáltatás. Könnyű a strand megközelítése.

Búvárkodás

Olvasmányos linkek

"Az utolsó szigeten ki is kötöttünk, ez volt a Similan szigetcsoport legnagyobb és leghíresebb szigete. Itt a szervezők gondoskodtak a frissítőkről, voltak különböző italok, sütik és fagyi. Rengeteg ember és csónak volt, nem is lehetett volna így élvezni a tengerpartot, csak felmentünk a panoráma ponthoz, ami a szigetek szimbóluma. Mivel a papucsokat még indulás előtt összegyűjtötték egy nagy zsákba, hogy nehogy abban szálljunk fel a hajóra, így mezítláb kellett felmásznunk a kitaposott földes-kavicsos ösvényen. Az egyik srác bele is lépett valamibe és sántikált, visszafele a kocsiban kérdezte, hogy hova tudna kórházba menni. Rengeteg ember volt és nagyon meleg, ide is csak egy szűk ösvényen lehet felmenni, ami elég nagy dugót okozott. Mi szerencsére viszonylag hamar felmentünk, de amikor jöttünk le, már hatalmas sor kígyózott felfelé, mindenki papucs nélkül ezen a kitaposott erdei ösvényen. Viszont egy gyönyörű panoráma fogadott bennünket, amiért mindenképp megérte. Talán a képek és videók jobban vissza tudják adni ennek a helynek, és ezeknek a szigeteknek a csodálatos látványát. Innen a motorcsónakkal visszatértünk a partra, ahonnan minibuszokkal haza is vittek minket Khao Lak-ba a szállásunkra. Kicsit meg is égtünk, pedig kentük magunkat naptejjel. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Boltsor - e.l. fotója

u.d. fotója

Mari fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Piros, 2020. 02. 15. 05:38
Köszi, megkeressük.


úti kritikus, 2020. 01. 15. 15:41
Pirosnak:

Bang La On és Bang Niang térségében van több biciklikölcsönző. A legjobb hely azonban a Green Biking Club (31/19 Moo 5, Petchakasem Road, Kukkak, Takuapa, Phang-Nga). Ők egyébként bicajos túrákat is szerveznek.


Piros, 2020. 01. 15. 08:54
Szia!
Khao Lakon hol lehet biciklit kölcsönözni?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes