ÚTIKRITIKA.HU / Koh Samed (Koh Samet)


hirdetes

útikritikák


Koh Samed (Koh Samet)

Koh Samedről dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés és vásárlás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Tényleg nagyon fehér a homokföveny - a.n. fotója

.

Koh Samedről (vagy Ko Samet) dióhéjban

Pattayától 83 kilométerre van Ban Phe kompkikitő ahonnan mennek hajók Koh Samed szigetre. A kompozás átlag 45 perces. Ha valaki Pattayáról csak egynapos látogatást akar tenni Koh Samedre, akkor egy útra a kompozás árát is tartalmazó buszjegy 600 bahtba kerül. Tanácsos az egynapos túrát nem hétvégére időzíteni!!! Hétvégéken zsúfoltság van és magasabb árak.Bangkoktól csak 3 óráűra van és a fővárosiak körében nagyon népszerű hétvégi programnak.

Sznoboknak, finnyásaknak, bulizósoknak nem való. Lezsereknek, romantikára vágyóknak, szerelmespároknak, teljes kikapcsolódást remélőknek való. Koh Samed tengervíze mindig is csodálatos volt, de 2013 nyarán történt egy súlyos olajszennyeződési baleset és ez károkat okozott a sziget nyugati partvonalának egyik strandján (Ao Phrao) a vízminőségben és a korallvilágban. Azóta már a természet  regenerálódott és ott is lehet fürödni. A nyaralók többsége a sziget keleti részének strandjait kultiválják és azt a részt nem is érintette annak idején a baleset. Szóval ez ügyben nincs probléma (2015).

Sajnos Koh Samed is regyre inkább áldozata a turisták túlmérezetett áradatának. Már nem az az idilli sziget, mint 5-7 évvel ezelőtt, de még van 3-4 éve míg ugyanolyanná válik, mint a felkapott, de túlzsúfolttá vált thai szigetek. Igyekezni kell előtte megnézni. Pattayához képest persze idilli hely, és persze a csodás strandokkal szép élmény. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Elképesztően szépek, romantikusak és nyugisak a strandjai, a tengervíz csodálatos színű, kristálytiszta, a homok vakítóan fehér, finom meleg a víz
 2. A teljes kikapcsolódásra príma
 3. Bangkoktól nincs messze és sokkal szebb, mint Pattaya a tengert illetően
 4. A friss halak lakmározás
 5. Még mindig nincs elrontva
 6. Vannak egész jó olcsó szálláshelyek
 7. Van egy-két kis reggae bár azért
 8. Az Ao Prao beach és a viszonylag nyüzsgős Diamond Beach, a nyugis Ao Phutsa beach
 9. Koh Samedhez közeli lakatlan szigetekre ki lehet menni sznorkelezni

Nem tetszett

 1. Túlságosan is nyugis, éjszakai szórakozási lehetőségek a szálláshelyeken kívül alig vannak, hosszabb tartózkodásnál unalmas lehet
 2. Látszik, hogy ez a sziget is hamarosan a túlzott, mohó beépítések áldozatává válik
 3. Az utak nagyon rosszak
 4. Sok helyen a korallos élővilág már nagyrészt el lett pusztítva, szóval Ko Samed partjainál a sznorkelezés nem nagy szám
 5. A szigeten a belső táj érdektelen, szikár
 6. Sok a szúnyog, no meg a strandok homokján heverésző rühes kóbor kutya
 7. A vízben itt-ott a medúzák
 8. A strandokon kívül, a sziget belsejében sok a szemét, a rendezetlenség
 9. Hogy belépődíjat kell fizetni a szigetre lépésért (200 baht/fő)
 10. Már kezdenek ide is áradni a nem annyira rokonszenves oroszok (részben miattuk is emelkednek az árak), hétvégéken thai fiatalok jönnek, s ők sem halkak

Vélemények

,, Miért nyerő ez a kis csendes, nyugis sziget? Azért, mert NEMZETI PARK minőíitése van. Így nemhogy nincs reptere, de még úthálózata sincs. Nem engedélyezett a magas épületek felhúzása. Max. földszint+1 emelet lehetséges és alapszabály, hogy a főleg fából készült bungalók nem lehetnek magasabbak a pálmafáknál. Ez idilli, mert hajóval érkezve Koh Sametre /Koh = sziget/ csak az erdő, a fák látszanak, épületek nem.

Egymástól kellő távolságra találhatók a kicsi, de összkomfortos faházak. Így mkindenkinek saját tengerpartja van!!! Kilépve a házikónkból a saját tenperparti részt, a kis teraszt és közvetlen bejáratot a vízbe birtokoljuk.

Idilli, paradicsomi állapotok. Minden évben egy hónapot szoktam itt tolteni. Már van kedvenc házam, most is azt foglaltam le 30 napra. 28 dollár/éjszaka a házikó ára 2-3 főre.... tehát függetlenül a lakók számától. 2 fő esetén 14 dollár a szállás fejenként.

Az eszem-iszom a szigeten nagyon romantikus... Tengerparti, kis, faviskós éttermek kínálnak reggelit, ebédet, vacsorát. Egy -egy fogás kb. 1 - 2 dollárba kerül és a thai konyha igazán finom és nagyon változatos, nagyon egészséges. Mert zöldség, hal, csirke és tengeri herkentyűk egész sora, amiből választhatunk. Van disznó és marha is....de dívik a szigeten a tenger gyümölcsei.

A szigeten naponta többszőr házhoz jön az étek. Csinos thai lányok és fiúk a vállukon egy farúd, annak elején és hátulján hatalmas kosár... abban a sok szépen csomagolt thai gyümölcsök egész sora. A másik kosárban parázs, azon csirkemell és csirkecomb vagy garnélarák. Ott grilleződik a szemed láttára. 1 dollár egy adag.

Pár napot eltöltünk majd Pattayán is. Ott az éjszakai élet dívik és a vásarlás---vásarlás--vásárlás... Onnan azonban futva menekülünk taxival 80 km, majd BAN PHE halászfalutol már lélekvesztő kis halászhajóval át a SZIGETÜNKRE. Jó lesz a sorsunk nagyon! " (Cs. L., 2017. január)

Koh Samed - dagály

,, Pattayáról mentünk egy napra Koh Samed-et megnézni. Nem komppal hanem motorcsónakkal mentünk át, jó gyorsan. A sziget fő strandjára, Sai Kaew Beach forgatagába raktak ki minket. Nagyon zsúfolt volt ez a strand, amit a neten sok helyen a sziget legszebb strandjának tituláltak. Rémisztő volt a sok kínai (a férfiak kifejezetten csúnyák). Gyorsan megkérdeztem egy pincért, hogy hol van a közelben egy nyugisabb strand. Mutatta, hogy merre kell menni a szomszédos strandra (Tonsak Beach?, nem vagyok benne biztos). A közútra kimenve mentünk át egy kisebb öbolbe. Teljesen más világ. Gyönyörű a tenger és a strand, és főleg sokkal szimpatikusabb a közönség: nyugat-európaiak, sok fiatal, csinos lány. Kultúráltabb az egész. Ide kell menni, ha csak egy napra jövünk. Ha a zsúfolt strandon maradtunk volna, akkor nagyon csalódottan mentünk volna vissza Pattayára. (K. G., 2017. január)  

Szállás és ajánlott hotelek

 • 2 csillagos:
  • Samed Villa Resort
  • Sanghtian Beach Resort
 • 3 csillagos:
  • Vongdeuan Resort
  • Nimmanoradee Resort
 • 4 csillagos:
  • Ao Prao Resort
 • 5 csillagos:
  • Paradee Resort & Spa

Közlekedés

Koh Samed szigetének felfedezéséhez hozzáfoghatunk részben gyalogszerrel is. A Nadan-i kompkikötőből csupán perces gyalogtávolságra van a Haad Sai Kaew strand, a sziget leghosszabb strandja, aellynek mentén van egy homokút éttermekkel és szálláshelyekkel. Az ettől a strandtól délebbre fekvő strandok (Ao Pai-tól Ao Cho-ig) ezen a homokúton gyalogolva felfedezhetők. Szuper élmény ha fürdőruhában vagyunk és menetközben bármikor bevethetjük magunkat a kívánatos szépségű tengervízbe.   

Járműves közlekedés a sziget észak-déli ,,főútján" zajlik. E főútról ágaznak el kis, a strandokra vezető utcák. A főútnak kisebb része aszfaltozott, a nagyobb része földút. Iránytaxikkal lehet közlekedni. E járművek helyi neve: songtaew. A turisták tuktuknak nevezik e platós autókat. Ezeket az iránytaxikat bárhol le lehet inteni. A strandok közötti távok fejenként 30-40 bahtba kerülnek a távolságtól és az alkudozási képességünk függvényében. Az egyedül utazó, ha üres irénytaxit int le kaphat egy 200 bahtos javaslatot is. Lehet egész napra bérelni ilyen járművet.  

Napi 300-500 bahtért lehet bérelni robogót. Jellemzően az útlevelet kérik letétbe. Alaposan meg kell nézni átvételkor, hogy nincs-e valami sérülés a robogón, mert ha mi okozunk sérülést, vagy simlisségből egy korábban megesett kárt ránk varrnak, akkor pofátlanul sok pénzt követelnek. Napi kb. 1500 bahtért lehet dzsippet bérelni. 

,, Az utazás itt mindig kalandos, de végül is minibuszok mennek mindenfelé, csak nagyon résen kell lenni, hogy pontosan hova is mész és hogy onnan hova tovább. A thaiok nem igazán beszélnek angolul és ha te mondod ki a thai hely nevét, azt sem valószínű, hogy megértik. A térképolvasás sem az erősségük, meglepő módon még a taxisok sem ugyanúgy tájékozódnak, mint nálunk, Így hiába mutatom a térképen, vagy a telefonom GPS-én, hogy ide menjünk vagy oda, nem mondhatnám, hogy értik.
A kérdezősködésnek sincs sok értelme, mert az emberek sosem mondják, hogy nem tudják, hogy hol van ez vagy az, hanem mosolyogva, kedvesen elirányitanak valami teljesen más helyre. A legjobb, amit tehetsz, hogy követed a többieket. Persze azért mi rendszeresen mondogattuk a legközelebbi helység nevét, ahová tartottunk, csak, hogy biztosak legyünk benne. " forrás

Étkezés és vásárlás

Koh Sameden a legtöbb éttermnek van saját, a partra kihelyezett étterme. Ezek thai és nemzetközi étkekekt egyaránt kínálnak. A hoteléttermek árai magasabbak, mint a strandokon található egyéb étkezőhelyeken. A nagyobb strandokon találhatók egyszerű helyi étkeket kínáló, hangulatos kifőzdék. Nehéz ránézésre megállípítani, hogy minőségileg melyik jobb a másiknál. Érdemes más turisták véleményét megkérdezni és persze az asztalhoz ülés előtt belenézni az étlapba. Este nagyon hangulatosak a strandokon ezek az étkezőhelyek. Napközben a sttrandokon mozgóárusok kínálnak szeletelt gyümölcsöket, nyárson sült ezt-azt, papaya salátát. A szárított tintahalakat inkább a heliyek eszik, a külföldi turisták nem szeretik se az ízét, se a szagát. A kókuszdióból szívószálon kiszippantani a levet, na az már népszerűbb.    

Koh Samed fejlődik - új kávézó a Pudsa Beach-en 

Szórakozás

Koh Samed nem egy bulis sziget. A katonai hatóságok rendeletére a bároknak 23 órakor be kell zárni.

Koh Samed - Salkaew Beach - Buddies bár - hát nem hard rock

Strandok

Az alábbiak Koh Samed legismertebb strandjai:

A Hat Sai Kaew a sziget keleti partjának északi részén fekszik. Széles (kb. 25 méter), egykilométer hosszú homokos strand türkizkék tengerrel. Többek szerint ez Koh Samed legszebb és egyben legnépszerűbb strandja. Kisgyermekes családoknak is való a strand. Thaiföldi viszonylatban is nagyon szépnek számít. 

Az Ao Phai Beach kb háromszáz méter hosszú strand és szomszédos a fent említett Hat Sai Kaew stranddal. A két strandot egy sziklakiszögellés választja el egymástól. A sok pálmafa rejtekében két hotel és egy egyszerűbb szálláshely húzódik meg ezen a strandon. Van egy strandétterem is tartalmas választékkal és elfogadható árakkal. 

Az Ao Vong Duan nevű strand Full Moon Bayként is ismert. A félkö alakú öbölben finomhomokos part terpeszkedik. Itt vannak éttermek, különböző ajándékbódék és büféféleségek. 

Az Ao Wai strand is finom fehérhomokos őseredeti fákkal, a vízben korallszirtekkel, azaz szuper sznorkelezési tereppel.

Az Ao Prao Beach, más néven Paradise Beach Koh Samed nyugati partján fekszik hozzávetőleg 250 méteres hosszon. A sziklákkal határolt strand csodás homokos, pálmafás. Itt vannak a sziget legdrágább hoteljei. Esténként álomszép naplementékben lehet gyönyörködni. (2013-ban volt itt egy tengervíz szennyeződéssel járó baleset, de ennek már nincsenek nyomai.)

Pudsa (Phutsa) Beach

avagy Ao Phutsa, avagy  Ao Tubtim Beach, avagy Thapthim a sziget északkeleti partján talűlható, az Ao Nuan Beach közelében.

f. g. fotója

Olvasmányos linkek

,, Három órát zötykölődtünk az autópályán egy Rayong nevezetű kisvárosig, amelynek kikötőjéből indult a hajó Koh Sametre. Az én korosztályom még biztosan emlékszik a Bounty reklám fehér homokos, pálmafás, türkizkék tengeres képeire. Akkoriban minden Casucci farmeres, forevörjángot nyomó tininek nagy ambíciója volt, hogy egyszer eljut egy ilyen tengerpartra. Koh Samet ilyen.

Koh Samet nem egy felkapott hely, itt nincsenek ötcsillagos szállodák, iszonyúan kiépített strandok, turista látványosságok, múzeum, mozi, mifene. A "városban" van néhány kajálda, ajándékbolt, kocsma, a tengerparton egymást váltják az evő- és ivóhelyek.

A másnapokat a parton töltöttük, szerencsére borús volt az idő, nem kellett a szemünkbe tűző nappal is küzdeni. Hátmasszázs a vízben, koktél rendel, boka süpped, aki éhes, tegye fel a kezét... Azt hiszem, szeretek így nyaralni pár napig. (2014)" (http://pinkbuddhalight.blogspot.hu/)


,, A legközelebbi javasolt strand elsőre fehér homoknak és kék tengernek tűnik, de ha közelebb megyünk, akkor kiderül az igazság. Egyrészt a kóbor kutyáktól folyamatosan féltem, másrészt a helyiek annyira teleszemetelik a tenger vizét, hogy az számomra tényleg felfoghatatlan. Hogy honnan tudom hogy ők voltak? Nos. A szemét maga olyan tárgyak összességéből áll össze, amit külföldi eleve nem vesz meg. Egy kevésbé koszos és büdös partszakaszon végül megmártóztam a vízben, ami amúgy nagyon meleg, kellemes volt. Kijőve elúszott mellettem egy műanyag kajahordó doboz fedele, nem sokkal később maga a doboz is. Zacskók mindenhol. Siralmas látvány.

A szigeten bárhova mész, mindenhol belépőt kérnek. Egy utca, vagy maga a sziget, tökmindegy csak adj pénzt. Ott áll a kislány és nyújtja a markát. Még egy tábla is felhívja a figyelmet arra hogy helyinek 40, turistának 200 BHT (kb 1800 Ft) a belépő.

Délután motorral bejártuk az egész szigetet cirka egy óra alatt. Találtunk is egy szép partot ahol a szállások 100 ezer Ft/éjszakánál kezdődtek.

Ha pontoznám az élményt, Koh Szemét szigete 5-ből nálam 1 pontot kapna. (2015)" forrás


,, A szállásunk a legcsodálatosabb tengerpart mellett volt, a Diamond Beach-en, csodás kilátással, fehér homokkal. Imádtam. Másnap elmentünk egy másik beachre, a sziget másik felén. Ezt az Ao Wai-t imádtam a legjobban. Alig voltak ott páran. Kis öböl, a partra behajoltak a fák, csendes, békés hely. Maga a Mennyország." forrás


,, Koh Samed egy kis sziget hosszú, fehér homokos partokkal. Azért be van építve, de nem egy turista gettó. A szigeten töltött időnket javareszt azt hiszem a semmitevés töltötte ki. Strandolás, fürdés, olvasás, fekvés, evés, napozás…Egyik nap elmentünk “parasail”-elni, ami az a műsor ucc amikor egy motocsónak húz egy ejtőernyős embert a levegőben maga után. Elég jó volt, repkedtünk a levegőben a tenger felett." forrás


,, Mivel Koh Sameden rengeteg kis rezort van, az utikönyv alapján mi a Sliver Sand partszakaszt valasztottuk (ezt irták a legbulisabbnak, ahol volt egy bár, esténként űuz-show-val:. Ez a turista csajoknak igencsak bejött, mert helyi izmos gyeretek tolták a partyt. A szállás nem volt semmi extra, de legalább jól elkérték az áraá. Hihetetlen mellesleg, hogy itt egy csomó olyan hely van, ahova a (ronda angol) picsák jönnek pénzért pasizni, de igaz. :D:D:D (Ennek egyenes vonzata volt, hogy mi magasról le voltunk szarva, de legalább lehetett ingyen whiskey-t nyerni a bárból, ami 3-4-kor hajnalban  egesz vigasztaló volt :D:D:D).
Egyik nap a parton feküdve összetalálkoztunk egy magyar párral is (ami majdnem nagyon kellemetlen lett, mert ekkor már eléggé elszaladt velünk a ló az ocsmánykodás terén – ugye senki nem értette, miről beszélünk . Szerencsére nem hallották épp mit mondtam). Szóval először itt botlottunk hazaiakba, épp egy féléves ázsiai túrát toltak (irigyek is voltunk) és egész jól elbeszélgettünk. (2010)" (g-ccblogspot.hu)


,, Koh Samet egy nemzeti park. No, de ez ne zavarjon senkit, és ne is készülj arra, hogy a hely maga a paradicsom. A gödrökkel teli utcákon végigsétálva, a motorosokat kerülgetve megérkeztünk a sziget kapujához, amelyen nagy betűkkel még angolul is állt, hogy ez aztán itt a hires Koh Samet-i Nemzeti Park, úgyhogy itt a hozzájárulásunk helye és máris perkáltuk a belépő bathokat, majd beléphettünk a világ egyik legszemetesebb szigetére. A kapun túl ugyanis olyan szintű szemét hegyek voltak, amit csak ritkán látni. A parton haladva különböző jellegű kupacokat nézhettünk végig a pálmafák árnyékában, voltak ott autóalkatrészek, összedőlt házak, nem használatos narancssárga szerzetes rucik, egy kakas egy szemétdombon, – ami Levinek annyira tetszett, hogy ráugrott a rakás közepére, hogy megfogja a fekete kakast – majd jöttek a háztartási szemetes kupackák és aztán csak elszórva a hétköznapi szemetek, a műanyag zacskók és műanyag üvegek.
Éljen a Nemzeti Park!
A helyeket egymás után hagytuk magunk után, a kis öblök hol fabungallókkal, hol terebélyes faházakkal voltak tele, mind-mind a turisták kényelmét keresve. A sziget belsején egy betonút vitte keresztül a kismotort bérlőket, a terepjárókkal cikázókat és minket a lábunk. A helyi tákolt házak között a szemétutak jelezték a helyiek járatait. Végül egy fatáblátnál, amit benőtt a dzsungel, befordultunk, ez jó lesz, itt egy nagydarab ház, telenőve növénnyel, meg egy elhagyatott lakókocsi, mellette pedig egy óriási pókháló egy Levi-tenyérnyi pókkal.
– Jó lesz –mondtuk és a hegy oldalában egy faházikót vettünk ki a tengerre néző ablakokkal. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes