ÚTIKRITIKA.HU / Koh Phayam


hirdetes

útikritikák


Koh Phayam

Koh Phayam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság & Kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Koh Phayam dióhéjban

 • Koh Phayam a második legnagyobb sziget Ranoing város partjai közelében. A burmai határhoz közel eső Ranong a thaiföldi Anmamán-tenger legészakibb városa (Phukettől 300 kilométerre északra). Koh Phayam a szárazföldtől 15 kilométerre, Ranongtól 30 kilométerre fekszik. A sziget mindössze 17 négyzetkilométer területű, gazdag trópusi esőerdőben, kesudiófákból és gumifákból álló ültetvényekben. A szigetnek két nagy öble van, ahol homokos strandok találhatók s vannak kisebb öblei is.
 • Koh Phayam a turista infrastruktúra tekintetében még fejletlen. Ezt az utazók egy része előnynek, mások hátránynak, kényelmetlenségnek tekinti. A szigeten nincs szabályos, vezetékes áramszolgáltatás (csak generátoros).
 • A sziget fő vonzereje (sokaknak), hogy nincs rajta autóforgalom és a strandok nyugalmát nem zavarják zajos motoros vízi sporteszközök.
 • Nagy mozgalmasságot, éjszakai életet keresők ne válasszák Koh Phayant! Koh Phayam azoknak való, akik nem akarnak felkapott, túlfejlesztett thai nyaralóhelyekre menni. Koh Phayam nagyon egyszerű, fejletlen sziget. Nem kockázatmentes ezt a szigetet választani, mert nagyon más, mint Phuket, Koh Samui vagy Pattaya. Koh Phayam népszerű a hátizsákos fiatalok, és a civilizációból átmenetileg kiszabadulni óhajtók körében. Itt nincsenek full moon partik, mint Koh Phanganon. Egyre több a nyugat-európai, középosztályból való család, tehát már nem csak huszonéves fiatalok jönnek ide.
 • Május elejétől novemberig esős évszak van a szigeten. Decembertől áprilisig szép napos az időjárás. Valójában csak ebben a száraz időszakban érdemes a szigetre látogatni.
 • Januárban és februárban van a szigeten a főszezon. Ilyenkor vannak a legtöbben, de ez más thai nyaralóhelyekhez képest csak kevés embert jelent.
 • A szigetet úgy hirdetik Bangkokban, mint olyat, amilyen Koh Samui volt a hetvenes években. 
 • Thaiföldi nyaralóhelyeket jól ismerő szakértők szerint Koh Phayam az egyik legkevésvé környezetszenyezett sziget a délkelet-ázsiai országban. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kis, egyszerű sziget jellegből adódó családias, falusias légkör (mindenki mindenkinek köszön)
 2. A néptelen strandok nyugalmassága, a civilizációtól való rövid kis elvonulás lehetősége
 3. Azért van egy-két buli hely, a strandokon a főszezon idején rendeznek bulit
 4. Van egy-két jó sznorkelezős partrész
 5. Elképesztően szép naplementék (pl. a Bivaly-öbölből)
 6. Az Ao Kwang Peeb nevű kis strand apálykor, idilli légkörben, a Bivaly-öböl (Buffalo Bay) lagúna jellegű csodás tengervize
 7. Most kell menni, amíg nem válik tömegturistás hellyé ez is, bár a helyi válllalkozók szerint itt sokáig nem lesznek nagy szállodai beruházások, csak lassú fejlődés történik
 8. Egy-két étkezőhelyen a friss mangólé (olálá)
 9. A strandokon nincsenek zajos jet skik, mint más thai nyaralóhelyeken
 10. A sziget belsején magasodó mélyen zöld hegyek és esőerdők látványa 

Nem tetszett

 1. Nagy hátizsákkal (vagy bőrönddel) nehézkes, kalandos a motorkerékpáros transzfer a kompkikötőből a szálláshelyhez
 2. A szigeten a közutak többsége földút tele kátyúkkal, hepehupákkal, ami vaddá teszi a motorkerékpáros szállítást
 3. Az olcsóbb szálláshelyeken nincs wifi 
 4. A sziget azon strandjai, ahol a fövenyen kényelmetelnül sok az éles kagylótörmelék, fahulladék (nem szemét)
 5. Egyes strandokon időnként sok medúza, és nem kellemes a fürdés
 6. Ha nincs jó társaság, akkor a sziget pár nap után unalmassá válhat, nincs választék kávézókból, étkezőhelyekből
 7. A strandokon a kóbor kutyák jelenléte, még akkor is ha nem harapnak
 8. A strandokon néha túl habos a tengervíz
 9. A Ranong-i kompkikötő elég rendezetlen, koszos, és a döglött halak ott bűzlenek
 10. A szemételszállítás problémás a szigeten

Vélemények

,, Szerintem Koh Phayam azoknak az európai turistáknak való, akik már tapasztalatokat szereztek korábbi thaiföldi utazásokon a szokványos, felkapott, nyüzsgős helyekről, és már valami nyugista, egyedire vágynak. Ha valaki először látogat Thaiföldre, akkor némileg kockázatos ilyen nyers, egyszerű, kényelmes szolgáltatási választékot nélkülöző nyaralóhelyet választani. Persze lehet telitalálat is, de rossz döntésnek is bizonyulhat, főleg a finnyásabbak számára. (aji, 2016)"   

Megközelítés

Koh Phayan a thai fővárostól délnyugatra, kb. 570 kilométerre fekszik.

Ko Phayan a szárazföld felől Ranong városból közelíthető meg.

Repülővel

Bangkok Don Muang nevű repülőteréről naponta kétszer repül Ranong városba a Nokair fapados légitársaság. A repülés időtartama 70-90 perc függően a repülőgép típusától. A kis repülőtér Ranongtól 22 kilométerre délre működik. A repülőtérről taxival, vagy busszal lehet eljutni Ranong kompkikötőjéhez, ahoonnan át lehet jutni Koh Phayamra.

Busszal Bangkokból

Bangkok Sai Tai Mai nevű buszpályaudvarból 9-10 órás az út Ranongig. A menetjegy 500-750 thai baht attól függően, hogy milyen komfortfokozatú az adott busz. Az éjszakai buszjáratok reggel 6 óra tájban érkeznek meg Ranongba. Onnan irántaxival kell eljutni a kis kompkikötőig.

Ranong - ,,buszpályaudvar"

Vonattal Bangkokból

Bangkokból a 85-ös éjszakai express vonat közlekedik Chumhon városig. Onnan busszal, vagy iránytaxival kell eljutni Ranongig, s ez kb. 2 órás út. Az átszállás körülményességei miatt jobb direkt busszal menni Bankgkokból Ranongig, mint vonattal.

Hajó (komp, speedboat)

A fölöttébb zajos motoros hajó (speed boat) 40 perc alatt teszi meg az utat a szárazföldi kikötőtől a szigetig.

Nincs megbízható forrás arról, hogy milyen menetrenddel közlekednek a speed boatok és a lassú hajó. A speed boat fele annyi idő alatt teszi meg a távot.

ez a lassú hajó

A sziget kikötőjében sok motoros taxi várakozik az érkezőkre. Szerencsére fix árakkal dolgoznak, és ezek az árak táblán jól láéthatóan fel is vannak tüntetve.

Szállás

A szigeten a nagyon egyszerű, hátizsákosoknak való bungalós szálláshelyeken kívül csupán féltucatnyi minőségi hotel található. Ezek a hotelek is kicsik, a környezetvédelemre odafigyelő (faanyagok) szálláshelyek, ahol lezseren, mezitláb lehet mászkálni. A szobákban van tévé, és wifi szolgáltatás is igéynbe vehető, bár a jelerő akadozó.  

600/éjszaka bahtért (kb. 5 ezer forint) lehet egyszerűbb bungalókban megszállni. 

 • A szálláshelyek főleg a sziget nyugati és déli részén vannak.
 • Tudni kell, hogy a szálláshelyek egy részénél nem biztosított a 24 órás áramszolgáltatás (jellemző, hogy éjszaka nem működik).

Ajánlott szálláshelyek:

 • 2 csillagos: Cede Boutique Beach Resort
 • 3 csillagos: Phayam Lodge
 • 4 csillagos: Jön!

Helyi közlekedés

A járműforgalom csak motorkerékpárokból áll. Motoros taxik közlekednek fix árakkal: 60-100 baht a távolságtól függően. A sziget főútjai lebetonozottak. Motorkerékpárral a szigeten bármelyik hely egy órán belül elérhető.

A motorkerékpároknak kialakított utakon lehet bicajozni is, de óvatosan, mert az utak keskenyek.

Kerékpárt, robogót napi 100-250 bahtért lehet bérelni.

Étkezés

Az étkezési árak drágábbak, mint a szhorazföldi nyaralóhelyeken.

A Long Beach-en van a legnagyobb étterem választék.

Érdemes megtalálni egy Natural Yeats nevű utcai kávézót/pékséget. Jó a kávé, és délelőtt finom a friss fahéjas tekercs, mazsolás süti, és az olasz kenyér (focaccia).

Aki szereti a tenger gyümölcsei étkeket, annak ajánljuk az Ao Yai Seafood éttermet. Nem olcsó, de a minőség szuper, s az adagok nagyok. Aki nem szereti a halas, tengeri kaját, annak ott van a Chicken Mama nevű étkezőhely grill csirkével (rizs vagy burgonyasaláta körítéssel). A Phayam Lodge szálláshely melletti Friends Restaurantnak jó a pizzája.

A Cofee & Resort nevű helyen lehet a szigeten a legfinomabb pad thai-t enni.

Egyéb ajánlott kajálós helyek: Taktu, Esarn food, Saibaidee restaurant.

Szórakozás

Közbiztonság és kelemetlenségek

Egy ilyen kis szigeten szokványos közbiztonsági problémák egyáltalán nincsenek. A turizmusból profitáló helyi lakosok maguk sem tűrnék, hogy a kevés látogatót valami kár érje.

Kellemetlenségek

Egyes strandokon időnként sok a tengervízben a medúza. Nem veszélyesek, nem fáj a csípésűek, csupán kellemetlen, a fürdés szempontjából elbizonytalanító a látványuk.

A strandokon a kóbor kutyák jelenléte nem kellemes. Nem harapnak, de ebben nem biztos az ember.

Kellemetlenség, hogy egyes strandokon a homokon robogóval száguldoznak, mert rontja a sziget fő értékét, az idillt.

Egyéb hasznos információk

 1. Tanácsos vinni szúnyogirtó szereket, mert sok a szúnyog. Érdemes vinni zseblámpát, mert késő este sok helyen nincs világítás.
 2. Jó a masszázs a Joy Massage nevű helyen.
 3. A szigeten nincs ATM (bankautomata)!
 4. Tanácsos vinni napvédőkrémet itthonről vagy Bangkokból, mert a szigeten ez és ilyesmi (pl. fogkrém) nagyon sokba kerül.
 5. A szigeten van egy orvosi rendelő (amit a helyiek kórháznak neveznek).

A macska nem árucikk

Strandok

Ao Yai (Long Beach)

Ez a sziget fő strandja, de ez sem jelenti azt, hogy nagyon mozgalmas lenne. A többi strandhoz képest igen.

Ao Khao Kwai (Buffalo Bay, azaz Bivaly-öböl)

A tengervíz nem mkindig igazán átlátszó, a homok nagy szemcsés. Dagálykor a strand gyakorlatilag eltűnik.

A strandon van néhány ézkezőhely, bár, igazán szép fekvéssel.

Ao Kwang Peeb


Ao Hin Kao


Ao Mae Mai


Ao Muk (Mook)

Látnivalók és programlehetőségek

Szigeten belül

 

A sziget bűszkesége: a szarvcsőrű madár

Kirándulás a Surin szigetek térségébe


Ko Kan nemzeti park

Másfél órára van Koh Phayamtól. Csodás. Főleg a Blue Lagoon.
Hajókirándulás a közeli Koh Chang szigetre

Olvasmányos linkek

"Koh Phayam olyan, mint Thaiföld 30 évvel ezelőtt. A Thaiföldön élők közül sokan nem is tudják, hogy pontosan hol van ez az álmos kis sziget, ami szinte hívogatja a nyugalomra vágyókat. Koh Phayam az Andamán-tengeren fekszik, mintegy 30 km-re a szárazföldtől, és keskeny útjain nem látni autót, motorkerékpárt, biciklit is csak ritkán. A kenguru alakú szigetnek inspirálóan barátságos atmoszférája van, így bárki könnyen otthon érezheti magát. A hatalmas szállodák helyett romantikus bungalók színesítik a partot, és az egyik leghangulatosabb szálláshely az Aow Yai strandnál, egy buja trópusi kertben található. A hosszú, fehér homokos strandokban, mangrovefákban és gumiültetvényekben gazdag sziget igazi búvóhely, és sokszínű élővilága garantáltan elkápráztat majd téged is. (2015)" forrás

Fotóegyveleg


A kikötő felé a szárazföldi oldalon

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes