ÚTIKRITIKA.HU / Koh Tao


hirdetes

útikritikák


Koh Tao

Koh Tao dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Búvárkodás | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A Laem Thian-öböl - j.k. fotója

Koh Tao dióhéjban

Koh Tao egy kis trópusi sziget szuper sznorkelezési és búvárkodási lehetőségekkel, a szigetbelsőben eredeti dzsungellel és pálmafákkal dekorált strandokkal. Koh Tao a Thai-öbölben lévő sziget a szárazföldtől keletre, 70 kilométer távolságban, az ismertebb Koh Phangantól északra, 45 kilométer távolságban. A sziget Surathani tartományhoz tartozik. Koh Tao mindössze 22 négyzetkilométer területű, thai viszonylatban picike sziget.

Koh Tao térképe

Pozitívumnak mondható, hogy sok más thaiföldi nyaralóhelyhez képest még nem annyira túlfejlesztett és van valami eredeties bájossága, trópusi álomszigetes feelingje. Nincs az a tömegturizmus, mint Phuketen vagy Koh Samuin, viszont nincs is olyan turista infrastruktúra, ami megfelel az átlag turista igényeinek. Koh Tao a hátizsákosoknak való de azoknak is, akik ugyan igényes szálláshelyen akarnak nyaralni, de teljes kikapcsolódásra, nyugalomra vágynak. Sok a szigeten a huszonéves fehér turista, de valójában a sziget nyugalmassága miatt talán  inkább a 30-45 közöttieknek való a sziget.  

Sokak szerint Koh Tao rokonszenvesebb sziget mint Koh Phangan vagy Koh Samui. Sok mindent lehet csinálni, de leginkább a sznorkelezésben jobb. Koh Tao nem annyira bulis hely, mint Koh Phangan és nincs olyan éjszakai élet, mint Samuin. Viszont nem is olyan kaotikus az élet. A tengervíz kristálytiszta. Koh Tao inkább hasonlít Koh Phanganra, mint Koh Samuira.

Koh Tao lényege: sznorkelezés vagy/és a scuba búvárkodás megtanulása.

Időjárás szempontjából a december és az április közötti időszak a legjobb Koh Tao meglátogatására (december és január az ideális). Az esős periódus szeptember és november között van, de ilyenkor is jellemzően csak rövid záporok zavarják a nyaralást. Március és augusztus között előfordulnak a 40 fokhoz közelítő hőségek. A szigetnél a tengervíz hőmérséklete egész évben 26 és 28 fok között mozog. 

Koh Tao egyébként annyit jelent, hogy teknős sziget.

A strandolás, fürdés, a búvárkodás, sznorkelezés szempontjából előnyös, hogy a tengeri övezet eléggé védett.

A szigeten 3 nagyobb település (falu) található.  

Koh Tao térképe

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A szuper kilátópontok (nyugati parti hegyi, Mango, Chalok, Nag Yuan, John-Suwan stb.) 
 2. A sziget délkeleti részén, a Shark Bay-nél a víz alatt teljesen közelről nézni egy nagy tengeri teknőst
 3. A sziget déli részének nyugalmassága
 4. A romantikus, és nyugis Freedom Beach (szerelmeseknek) 
 5. A Hin Wong partszakaszon sznorkelezni emberektől kellő távolságban
 6. Esténként egy-egy bárban, étteremben filmet nézni párnákon ülve, jópofa társaságban
 7. Az egynapos kirándulás a Koh Nang Yuan közeli szigetre, fürödni, sznorkelezni az álomszép vízben (akvárium feeling)
 8. A strandokon napközben nincs nagy tömeg, mert a szigeten nyaralók egy része valahol búvár- és sznorkel túrán időzik
 9. Nincs a strandok közelében forgalmas, büdös közút
 10. A szigeten nyaraló sok hátizsákos fiatalnak köszönhetően az étkezés, folyadékbevitel árszintje elég alacsony
 11. Egy Whitening nevű tengerparti étteremből nézni a naplementét

Nem tetszett

 1. A sajnálatos környezetszennyezés (szemetelés), a tengervízben is 
 2. Több strandnál körülményes a fürdés műanyagszandál nélkül
 3. Nagyon drága a taxi, de legalább nem kell alkudozni, mert fixek az árak
 4. A szigeten lakók és nyaralók számához képest Thaiföldön arányosan itt van a legtöbb közúti baleset
 5. A szállítási költségek miatt az étel drágább, mint Bangkokban
 6. A sznorkeles kirándulásokon nem lehet mindig olyan látványos víz alatti élővilágot látni, mint amilyennel kecsegetnek (rosszabb látási viszonyok, kevesebb igazán  érdekes hal)
 7. A nagyon meredek, rossz álllapotú, kátyukkal teli utakon (több helyen föld és homok) való zötykölödések
 8. A felforrósodott biciklinyeregre ráülni

Vélemények

,, A sziget az igazán nyugodt hangulatú szigetek közé tartozik, akik bulira vágynak, azok a közeli Ko Phangan-szigetet választják. A sziget infrastruktúrájának nagy része a Sairee Beach tengerparthoz közel található, ahol viszonylag intenzívebb élet zajlik, de a szigeten számos kisebb-nagyobb öböl található, ahol akár teljesen egyedül lehetünk. A szigeten több klassz kilátópont is található, ahonnan gyönyörködhetünk a sziget látványában, amely mind a felszínen, mind a víz alatt csodás dolgokat rejt. " forrás


Koh Tao élmények. Bár itt is, mint Koh Phanganon sokan vannak, de mégsincs sehol tömeg.
Az az érdekes, hogy minden boltban kb. minden termék 10-15%-al drágább, mint Phanganon, illetve eddig még nem találtam vízautómatát...
A szállásárakról: ugyanannyi, és helyben foglalva feleannyiból kijön, mintha gyűjtő-oldalon foglalsz, ezért én is csak az első 2 napra foglaltam elôre szállást

Bungaló napi ~4000,-Ft-ért... Túlkínálat van, így sokkal olcsóbbak is vannak.
Sok búvárközpont van Tao-n, a felük nyitva van és ott sok a búvár-turista...
Most láttam elöször cápákat sznorkerezés közben. Kisebb 1-1,5 m-es, kecses és fürge feketeúszójú szirtcápákat, meg egy hatalmas, 3m-es szörnyeteget is, ami leginkább bikacápa lehetett. Na, attól összefostam magamat... 🤣 (l.o. , 2022)

Koh Nangyuan szigetecske - g.t. fotója

Megközelítés

 • A szigetnek nincs repülőtere. A legközelebbi repülőterek Koh Samuin és a Suratthaninál vannak. Olcsóbb repülni Surrathaniba vagy onnan el, mert közlekedik oda az Air Asia, ami olcsóbb, mint a Samuira közlekedő Bangkok Airways. 
 • Surathani város Don Sak kompkikötőjéből közlekednek a kompok Koh Taora (Seatran Ferries nevű társaság, vagy a Seacrest). 2 órás a kompozás: 600 baht/fő.  
 • Samuiból a kompozás másfél-két órás Koh Tao-ig. Költség: 600 baht.
 • Samui és Koh Tao között a vizi taxi 600 baht/fő.
 • Koh Tao kompkikötőjét már jó ideje kinőtte a forgalom. Emiatt érkezéskor és induláskor kellemetlenül összetorlódhat a tömeg a famolón és az előtérben.   

Szállás

Kockázatos szállásfoglalás nélkül érkezni a szigetre. A csomaggal nem könnyű ide-oda gyalogolni, a taxizás pedig drága. A főszezonban (december-február) pedig egyenesen felelőtlenség szállásfoglalás nélkül érkezni a szigetre. Persze lehet valamit találni, de nem adnak szobát olcsóbban csak azért, mert személyesen jelensz meg a recepciónál. 

Egzotikus szálláshely - u. d. fotója

A szigeten a szálláshelyek legnagyobb választéka a Sairee Beachnél van. A sziget viszonylatában itt a legjobb az infrastuktúra: boltok, étkezőhelyek, éjszakai élet. A hátizsákos turisták ide koncentrálódnak, de elég sok a gyermekes család is. 

Koh Tao szigetén két főszezon van: decembertől márciusig és a július és szeptember közötti iskolai szünetekben. A szomszédos Koh Phangan Foolmoon partijai idején Koh Taon is több a hátizsákos fiatal. (Figyelem: ilyenkor gyakran elfogynak a Koh Phangan-ra szóló kompjegyek.) 

Több búváriskolának van saját szálláshelye. 

Ajánlott szállások

Helyi közlekedés

Nagy a kísértés, hogy a turista Koh Tao szigetén robogót vagy más járművet béreljen. Fontos azonban tudni, hogy bármennyire is kicsi a sziget, és tulajdonképpen nincs rengeteg jármű, rengeteg a közúti baleset. Nagyon óvatosan kell vezetni, mert sok a helyi és külföldi felelőtlenül közlekedő egyén. A balesetek részben abból adódnak, hogy a turisták nem veszik figyelembe az utak rossz, göröngyös, hibás álllapotát. Sok fiatal turista minden tapasztalat (és jogosítvány) nélkül száguldozik a sziget útjain. Nagyon veszélyes! A sziget nyugati része lapos, ott kevesebb a baleset, de aKoh tao tobbi része nagyon dimbes-dombos kanyargós utakkal.  

 • Egy moped vagy egy bicaj napi bérlése 150-200 baht. 1 liter üzemanyag 50 baht (kb. 400 forint).  
 • Lehet söförös terepjárót bérelni a szigetet keresztező kirándulásra 500 bahtért.  
 • Koh Tao keleti partja szárazföldi járművel nem közelíthető meg. 

Terepiszony - a.s. fotója

Étkezés

Az éttermek, étkezés nagy többsége a strandon és a mögötte lévő kis utcákban található. Egy sima egy tálas étel 80-120 bahtba kerül. (Van egy-két utcai hely, ahol nagyon egszerű ételt lehet kapni 40-550 bahtér. A tenger gyümölcsei és a hal meglepően drága. Étteremben egy egész hal bekerülhet 400 bahtba! Egy kókuszdió lé szívószállal: 80 baht. Helyi sör: 70-100 baht.

Vásárlás

Szórakozás

A forgalmasabb strandokon, főleg a Sairee Beach-en a koktélbárok vonzáskörzetében esténként gyakoraik a strandbulik.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Koh Tao szigetén még más thai turista övezetekhez képest is nagyobb az esélye, hogy a moped, robogó kölcsönzésnél simliskednek a turistával. A szemét trükk nagyjából mindig ugyanaz: a visszahozott járműn lévő sérüléseket kifizettetik a bérlővel, akkor is ha nem ő okozta azokat. Látványosan, minden oldalról fotózzuk le a járművet mielőtt átvesszük.

"A thai kormány igyekszik biztonságossá tenni a partvidéket, mivel a múlt héten két brit fiatal, egy lány és egy fiú meztelen holttestét találták meg Koh Tao nyaralósziget egyik népszerű tengerpartján. Emiatt Bangkok úgy döntött, hogy személyazonosítást lehetővé tevő karszalagot kaphatnának a Thaiföldre utazó turisták. Ezen fel lenne tüntetve az üdülőhelynek az adatai, ahol a turista megszállt, így ha késő éjszakáig mulatozik, esetleg eltéved, akkor könnyen a segítségére lehetne sietni. (2014)" forrás

.

Osztozkodni kell vele a strandolás élvezetében. - u.d. fotója

Egyéb hasznos információk

 1. Az egy órás masszázs általában 300 baht körül mozog.
 2. A három fő településen van több internet kévézó, de lehet internetezni az utazási irodákban is.  A jellemző ár: 2 baht/perc, tehát fél óra kb. 500 forint.  
 3. Ha olyan peched van, hogy kisebb orvosi ellátásra szorulsz, akkor nincs gond, mert a szigeten van néhány orvosi rendelő. De a legközelebbi kórházak csak Ko Samuin és Chumphonban találhatók. Ha súlyosabb az egészségügyi állapotod, amit nem lehet helyben kezelni, legalább két órás kompútra van szükség ahhoz, hogy eljussál  egy kórházba. Rossz időjárás esetén az ilyen utazások fizikai megterhelése jelentősen megnehezítheti az orvosi kezelést.
 4. A silány  kútszivattyúk által szolgáltatott csapvíz minőségét még zuhanyozás közben is gyanúsnak vélhetjük. Sairee és különösen Ban Chalok alacsonyan fekvő területein a legszennyezettebb a csapvíz, a lakottabb központoktól távol eső keleti területeken a legtisztább.

Strandok

A strandokon általában napi 800 bahtért, és félnapra 400 bahtért lehet kajakot kölcsönözni.

Haad Tien Beach (Shark Bay)

Mindenekelőtt jó sznorkelező hely. Gyakran lehet látni kis cápákat (nyugi ezek a fajták nem veszélyesek!).


Sairee Beach

Ez a sziget legkedveltebb és egyben a lghosszabb strandja. Szép és tiszta. A Mae Haad strandtól, és egyben a kikötőtől pár kilométerre északra terül el. A szigeten vannak a Sairee Beach-hez képest jobb búvárkodási terepes sttransok, , voszont itt szép fehér a homok, szépek a pálmafák és csodálatosak a naplementék. 

Mae Haad

Ennek a strandnak az a hátránya, hogy itt van a fő kikötő is a hajó-, kompforgalommal. Amikor megérkeznek vagy indulnak a kompok, akkor a nagy zaj zavarhatja a strandolókat. A strand előnye (már akinek), hogy a kikötő közelsége miatt, gyalogtávolságra van sok étterem, bolt, búvárisloka és utazási iroda, sőt még pénzautomata is van. A sok hajó miatt a strandnak csak bizonyos részein lehet fürödni. A strand déli részén van sznorkelezési lehetőség.  

 


Chalok Baan Khao

Ez Koh Tao egyik legnagyobb strandja. Hátránya, hogy dagálykor a homokos part nagyon keskennyé válik. Apálykor nagyon sekély a tenger, de pancsolásra jó. Az öböl keleti és nyugati végén van egy-egy szép kis strandszakasz. A hosszú strandon sok a búváriskola, étterem, szálláshely, de dacára mindennek egész nyugalmas a hely. Az öböl szélén több szuper kilátóhely található.


Ao Leuk (vagy Aow Leuk)

Ez egy jó kirándulási célpont. Robogókkal jönnek ide turisták máshonnan. A tengervíz szuper átlátszó. Itt lehet mind úszni, mind búvárkodni. A strandon laza a légkör. Árnyékos helyből kevés van. Délután elég korán elbújik a nap a hegyek mögé. Sok búváriskola hoz ide kezdőket, mert a terep nem komplikált. Itt van négy hotel (resort) is.


Tanote-öböl

Ez egy nagyon szép strand zöld domboldalaktól övezve. Az öböl közepe táján van egy szikla, amelyről lehet ugrálnia vizbe. Nagyon bámulatos a víz alatti világ, szóval ez a strand inkább a sznorkelezésre, búvárkodásra való. Apálykor itt nagyon körülményes fürödni a korallok és a kövek miatt.  


Sai Daeng Beach

Ennek a strandnak a fő előnye, hogy nyugis, idilli a környezet. Két resort épült ide.


Mango Bay

Koh Tao északi részén található ez a strand egy kis öbölben. Csak meredek utakon vagy vizi taxival közelíthető meg a kicsi, homokos strand. Itt nincsenek hotelek, csak néhány, a sziklákra épített bungaló. Szeretik ezt a strandot a búvárok és az amatőr sznorkelezők is jól járnak, mert a partról begyalogolva is lehet találni jó kis korallos terepeket.

Búvárkodás

 • Koh Tao legjelentősebb búvárhelyei: Shark Island, White Rock, Green Rock, Sail Rock, Twin Pinnacles, Ao Leuk, Hin Wong, Chumphon Pinnacle, Laem Thien Pinnacle, Southwest Pinnacle.
 • Scuba és egyéb komolyab búvárkodás
 • Egy félnapos búvár túra 1200 baht/fő.

u. d. fotója

Sail Rock

Általános vélemény szerint a Thai-öbölben ez a legjobb búvárkodós terep.15 méteresek a sziklák, a tenger ott 35 méter mély. 

Sznorkelezés

Napi 50-100 bahtért lehet bérelni maszkot és pipát. Békatalpat nem kölcsözönznek, mert azzal okoznak a legtöbb kárt az élő korallvilágba. Kb. 2000-2400 bahtért lehet egy napra olyan hagyományos, hosszú csónakot (longtail boat) kölcsönözni vezetővel, amivel el lehet kirándulni jó sznorkeles terepekre.

Vannak nagy hajós sznorkelező túrák a Nang Yuan szigetre. 750 bahtba kerül a kirándulás, de ebben benne van a szigetre a belépő, a sznorkeles felszerelés és egy ebéd. Négy terepre viszik a résztvevőket.

Látnivalók

Jóllehet Koh tao-n a búvárkodási programok állank a figyelem középpontjába, azért vannak szárazföldi kirándulási lehetőségek, még sziklamászás is.

Chalok kilátó pont


Programlehetőségek

Ajánlatok - u.d. fotója

Kirándulás a Shark Islandre


Olvasmányos linkek

"A Lomprayah nevű cég nagy sebességű katamaránjával indultam Koh Tao, a csupán 21 négyzetkilométeres Teknősbéka-sziget felé, amely alakjáról kapta a nevét. Ez Thaiföld egyik legjobb búvárközpontja, a merülés minden formájára lehetőség van, cápa, rája, barrakuda, egzotikus halak és milliónyi más tengeri élőlény figyelhető meg természetes közegében. " forrás


"Már messziről látszott, hogy ez a sziget (Koh Tao, vagy Ko Tao, mikor hogy írják) egy kész kis paradicsom, a Thai-öböl közepén. Több sziget közül ez a legkisebb, délebbre még vannak nagytestvérei, de a búvárkodni vágyó utazók nagy része itt köt ki, mert állítólag itt a legolcsóbb az SSI vagy a PADI „Open Water Diver” búvártanfolyam az egész világon, és Koh Tao egyben a világ legszebb búvárparadicsomai közé is tartozik egyben. Ezért jöttünk mi a szigetre, és már távolról, a hajó fedélzetéről is látszott, hogy nem akárhová érkezünk: a sziget testét sűrű zöld növényzet, pálmafás dzsungel borítja, ez alól csak a néhány száz méter magas dombok tetején és a parton kitüremkedő gyönyörű sziklacsoportok tesznek kivételt, na meg az emberek által beépített területek. A szárazföldön homokos part, nyugatiak nagy tömege, motorkerékpár- és buggy-kölcsönzők, utazási irodák, szállodák és éttermek sora fogadott minket, a már egyre inkább tűző napsütésben. Reggel volt ugyanis, a hajó 7:30-kor indult a szárazföldről, és talán olyan 9-10 óra körül érkezhettünk meg, már nem tudom pontosan, mert elvesztettük az időérzékünket, mindketten leginkább csak aludtunk jövet a hajón. " forrás

Légi jóga - p.m. fotója 

"Koh Tao-n a búvárkodáson és kocsmázáson kívül gyakorlatilag semmit nem lehet csinálni. Nincs az egész szigeten egy normális bevásárlási lehetőség, csak kis üzletek gyér kínálattal és baromi magas árakkal (gondolok itt illatszerekre, otthon alapvetőnek számító élelmiszerre, mint például egy normális kenyér vagy sajt). Ha valahová el szeretnél menni Koh Taoról, akkor kompra kell ülni, ami naponta csak 2x jár és szintén borsos áron van. Azt be kell látni, hogy Koh Samui a szépségét tekintve közelébe sem ér Koh Taonak. Tehát aki nyaralni jön, annak én mindig inkább Koh Taot javaslom (Ati ragaszkodott hozzá, hogy itt megjegyezzem, ő ezzel a kijelentésemmel egyáltalán nem ért egyet). (2015)" forrás


"Koh Tao-t általában az ottani búvárparadicsomként szokták emlegetni: egyikőnk se egy nagy búvár, de ha palackkal nem is, azért elég sokat úszkáltunk egy pipával és búvárszemüveggel, valóban fantasztikus a tengeri élővilág, hihetetlen sok hal van a tengerben és elképesztően szépek. Egy szűk hetet töltöttünk el ott, ami valóban csak a pihenésről, a napozásról, kirándulásról, úszkálásról szólt… Mivel a szigeten túl azért még meg akartunk nézni néhány dolgot, így ismét kompra majd buszra szálltunk és célba vettük Bangkokot. Nagyjából 13-14 óra utazás után újból megcsapta az orrunkat a főváros “illata”, ami valljuk be a sziget után nem volt kifejezetten kellemes…(2011)" forrás

Fotóegyveleg

sz.v. fotói

l.k. fotója

Erre igazán mondható, hogy buja növényzet öleli át. - u.d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Joó Adrienn, 2019. 03. 15. 16:49
Március elején 6 éjszakát töltöttünk el gyerekekkel Koh Tao-n a Shark-bay-en. Csodálatos természeti környezetben búvárkodtunk, cápák között úsztunk. Érdemes 1 napra kibérelni egy thai hajót, és körbemenni a sziget körül. Az infrastruktúra nincs még kiépítve, gyakori az építkezések zaja. A taxi fix áras, nagyon drága. Motort bérelni nem ajánlatos a meredek utak miatt.
Nincs sok látnivaló, éjszakai nyüzsgés, aki ezt keresi, maradjon inkább Koh Samuin.
Nekünk a Mango Bay tetszett a legjobban.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes