ÚTIKRITIKA.HU / Időjárási tényezők


hirdetes

útikritikák


Időjárási tényezők

,, Mikor utazz? Necces az esős évszakban utazni?

Habár Thaiföld nagyon népszerű úti cél, az itteni időjárási viszonyok sem épp egyszerűek. Ha pusztán a hőmérsékletből indulunk ki, akkor mondhatjuk, hogy egész évben strandidő van az országban. Az esős időszak májustól október végéig tart, ekkor jellemzően kevesebb a turista és alacsonyabbak az árak. A legmelegebb hónap az esőzést megelőző április, amikor a nyugati embernek bizony kihívás lehet Thaiföldön tartózkodni. Novembertől kezdődik és február-márciusig tart a főszezon, ekkor megtelnek a népszerű nyaralóhelyek, a turizmus és vendéglátás területén pedig megemelik az árakat.

Lezúdul, vagy sem? Valahol Phuket és a Phiphi-szigetek között

Thaiföldön vagy az esőzést viseled el, vagy az embertömeget. Nem árt előre felkészülni erre lélekben, és tudatos döntést hozni arról, hogy számodra melyik elviselhetőbb a kettő közül. Én szeptember második felében és október elején tartózkodtam az országban, és számomra nem okozott kihívást és fennakadást az eső (a vietnámi monszunban már volt alkalmam hozzászokni). Ebben az időszakban naponta általában egyszer esett egy-két órán keresztül, és nem tudtam semmilyen mintát fellelni abban, hogy a nap mely szakában várható a zuhé – reggel, dél körül és este egyaránt bekövetkezhetett. Ha éppen a strandon ért az eső, akkor egyszerűen kivártam, hogy elmúljon. A közel egy hónapos thaiföldi tartózkodásom során egy olyan nap volt, amikor egész nap esett, és szinte ki se mozdultam a szállásról, és olyan napok is voltak, amikor kimaradt az aznapi adag. A levegőt nem éreztem annyira párásnak, mint Vietnámban.

A tengeren esik, a parton nem (Phuket, Patong Beach)

Tapasztalataim szerint Thaiföld turisták által kedvelt vidékei jól utazhatók az esős évszakban, az árak alacsonyak, és vannak ugyan turisták, de nem tömegesen. Az országban ugyanakkor áradások lehetnek, ráadásul ilyenkor egyes szigeteket lezárnak a látogatók elől, így a Tarutao Nemzeti Parkot is, amelyet a főszezonra nyitnak meg (így sajnos én sem tudtam ezt felvenni a programomba). Phuket meglátogatását ugyanakkor kifejezetten ajánlom az esős évszak végére időzíteni, mert kezelhető nagyságú a tömeg, a főszezon árainak felébe kerülnek a szolgáltatások, az eső pedig nem olyan nagy mennyiségű, hogy kárt tenne a nyaralásban.

Összefoglalóan a monszunról Délkelet-Ázsiában:

Többnyire nem egész nap esik, hanem napi néhány órán át.
Ez akkora erősségű zuhét jelent, amekkora Magyarországon két héten keresztül szerepelne a sajtóban. Ám ez ott akkor mindennapos.
Érdemes esőponcsót és gumipapucsot viselni – azok a ruhadarabok és táskák, amelyek kilógnak az esőkabát vagy esőponcsó alól, irgalmatlanul eláznak.
Esős évszakban az egyébként is párás levegő még párásabbá válik.
Esős évszakban kevesebb a turista és alacsonyabb áron elérhetők a szolgáltatások.

(Szabó Elvira)" forrásKommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes