ÚTIKRITIKA.HU / Koh Lanta / Koh Lanta időjárás hónaponként


hirdetes

útikritikák


Koh Lanta / Koh Lanta időjárás hónaponként


Január| Február| Március| Április| Május| Június| Július| Augusztus| Szeptember| Október| November| December

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Koh Lanta időjárása januárban

Január az egyik legnépszerűbb hónap a turisták körében Koh Lanta meglátogatására. Ez a hónap a turista főszezon kellős közepének minősül. A december hónap nagyobb csapadákossága urtán januárban kevésbé kell tartani az esőktől. Ugyanakkor még távol van a dögmeleg nyár. Szóval sok meleg napra, tiszta égboltra lehet számítani.

Januárban az átlaghőmérséklet végig 29 fok körül mozog. A legmagasabb napi hőmérséklet 33 fok, ami azért még teljesen kibírható. Januárban a legszélsőségesebb esetben sincs 36 foknál melegebb. Éjszaka kellemes, enyhe meleget, 24 fok körüli hőmérsékletet élvezhetünk. Jóllehet nagy éjszakai élet nincs a szigeten, de szuper egy kávéző, vagy a bungalónk teraszán lazulni. Peches esetben este az erősebb széljárás picit 20 fok alá viszi a hőmérsékletet, inkább a tengerparton. Szóval egy dzseki, szvetter kerüljön azért a böröndbe. 

Decemberben még gyakoraik az esők, de januárban ritkább. Voltak évek, amikor januárban szinte nem is volt esős nap. Átlagosan azért két esős nap előfordulhat a január folyamán. A januári esők ráadásul inkább éjjel esnek le.

Ami nagyon jó, hogy a tengervíz nem csupán kellemesen meleg, hanem a korábbi hónapok erős szelei sem zavarják a tengeri fürdőzést.

Koh Lanta időjárása februárban

Koh Lanta időjárása márciusban

Koh Lanta időjárása áprilisban

Koh Lantán az április az egyik legmelegebb hőmérsékletű hónap. A napi átlagos csúcshőmérséklet 34 fok körül mozog, persze ez inkább a nappalok néhány órájára érvényes. Nem átlagos, de bizony az elmúlt 10 évben voltak olyan áprilisok, amikor a csúcshőmérséklet elérte a 38 fokot is, ami azért kemény hőség egy európainak. A nap legforróbb óráiban ajánlatos árnyékba vonulni, vagy nagyon erősen védekezni napozás közben. Fehér bőrünket nagy óvatossággal és fokozatossággal barnítsuk!  

Áprilisban a nap 24 órájára vetítve az átlaghőmérséklet 30 fok körüli, köszönhetően annak, hogy a naplemente után 25 fok körülire  mérsékelődik a meleg. Esténként a napközbeni nagy hőség után igazán kellemes sétálni, időzni itt-ott a szabadban. 

Ami a csapadékot illeti, áprilsiban a statisztikák szerint csupán hat olyan nap van, amikor valamennyi eső esik. Márciushoz képest kicsit több a csapadék, de negyed annyi az eső valószínűsége, mint májusban. Április utolsó harmadában jellemzően több a csapadék, mint az első kétharmadban. Ennek az az oka, hogy a következő hónapban, májusban jelentősen nó a csapadékosság. Jó hír, hogy a több eső inkább az éjszaka folyamán esik le, azaz a nappali programjainkaba nem rondít bele. Azért arra is fel kell készülni, hogy napközben alaposan elered egy zivatar. Márpedig Koh Lanta szigetén minden napközbeni program szabadtéri.

Attól egyáltalán nem kell tartani, hogy a tengerben fázni fogunk, mert áprilisban is 30 fok körüli a víz hőmérséklete. Többeknek ez túl meleg úszáshoz, viszont pancsoláshoz szuper.

Április amúgy az egyik legideálisabb hónap Koh Lanta meglátogatására. A főszezon kezd levonulni, de a szolgáltatások (boltok, hotelek stb.) és a sziget megközelítését szolgáló közlekedési lehetőségek még teljes körben működnek. 

Koh Lanta időjárása májusban

A statisztikai átlag szerint május jóval csapadékosabb, mint az április. A sziget régiójában (Krabi tartomány) májusban kezdődik a monszun szezon. Megijedni nem kell, azért a napozós nyaralás nincs veszve.

Májusban a napi átlaghőmérséklet 29 fok körüli. Nincs olyan nagy meleg, mint márciusban vagy áprilisban. A napi átlagos csúcshőmérséklet 32 fok körüli, ami azért sokkal jobban elviselhető, mint a 34-36. Persze volt már májusban 38-39 fok is, de azért ez nagyon ritka.

Ha esik az eső, akkor sem zuhan a hőmérséklet. Vannak olyan nyaralók, akik kifejezetten élvezik a medencében fürdés eső közben. A helyi népek rá se hederítenek a zivatarra, folytatják napi rutinjukat.

Senkit nem beszélünk le arról, hogy a csapadékosság miatt ne menjen Koh Lantára májusban. Szeptemberi vagy októberi Koh Lanta-i nyaralási tervre vonatkozóan már óvatosabbak lennénk a tanácsainkat illetően, mivel ez a két hónap Koh Lantán a két legcsapadékosabb hónap. 

Visszatérve májusra a statisztika alapján 11 esős hónapra számíthatunk. Ez sem jelenti azt, hogy egész nap esik az eső, bár ez sincs kizárva. Májusnak minél a korábbi szakaszában nyaralunk Koh lantán, annál kevésbé kell tartanuk sok esőtől. 

Este, éjszaka a 25 fok körüli hőmérséklet nagyon kellemes. A tengervíz Koh Lantán egész évben 30 fok körüli, szóval a fürdéssel nincs gond.

Koh Lanta időjárása júliusban

,, Esős évszakban szerencsénk volt. 2 hetes nyarlásunk alatt csupán két esős napunk volt, igaz akkor több órán át zuhogott az eső. Viszont ez holtszezon és így a strandon nem voltak sokan, már persze, amikor nem esett az eső. Hátrányok vannak: júliusban a vendéglátóhelyek kb. fele zárva van, és a tenger hullámosabb, mint télen. Kevesebb a hajós kirándulások választéka a hullámok miatt. A sznorkelezést is zavarják a hullámzások. (h.c., 2017)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Bangkokba Repülőjegyek Bangkokba
Olcsó repülőjegyek Bangkokba a Vistánál
Repülőjegyek Phuketre Repülőjegyek Phuketre
Olcsó repülőjegyek Phuketre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes