ÚTIKRITIKA.HU / Szlovákia


hirdetes

útikritikák


Szlovákia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Kassa - fotó by Elter

Egészség

A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló az itthonihoz. A balesetet szenvedett, illetve ellátásra szoruló magyar állampolgárok az elvárható szintű egészségügyi ellátást megkapják. Ezzel kapcsolatban problémák nem szoktak adódni. A járványügyi megelőzés, az ezzel kapcsolatos intézmény- és eszközrendszer rendelkezésre áll az országban, kiterjedt járványok veszélye nem áll fenn. Szlovákiában a magyar állampolgárok egészségügyi ellátására az uniós előírások vonatkoznak, vagyis az európai egészségbiztosítási kártyával lehet a biztosítási jogviszonyt, illetve az ellátásra vonatkozó jogosultságot igazolni. Hangsúlyosan tanácsoljuk a biztosítási kártya utazást megelőző beszerzésére, ugyanis egy esetleges biztosítási eseménynél a kártya hiányában jogszerűen kérhetik az ellátás költségeinek megfizetését, aminek a későbbi magyarországi rendezése problémát okozhat. Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában a biztosított magyar állampolgárok a szlovák állampolgárokkal azonos feltételek mellett vehetik igénybe a sürgősségi ellátást.

Hétvégi, vagy ünnepnapon történő kórházi ellátás esetén bizonyos vizsgálatokért (például laborvizsgálat) szintén kérhetnek díjat. Az ellátásokért fizetett díjakról - a vény kiváltását kivéve - minden esetben részletes bizonylatot kell adni, ami tartalmazza a biztosított szolgáltatásokat és a kifizetett díjat. A leírtak szerint biztosított sürgősségi ellátás mellett is javasolt a teljes körű utasbiztosítás megkötése, mert ez segítséget nyújthat az ügyintézésben, valamint az egyéb károk fedezésére is kiterjed.

gyógyszertár szlovákul: Lekáreň

Közlekedés

A szlovákiai közutak állapota összességében jónak mondható. Fontos azonban tudni, hogy sok helyen a domborzati viszonyok következtében (is) az utak vonalvezetése az autósok számára kockázatos. A hegyvidéki utak (beleértve sok országos főutat is) veszélyesen kanyargósak. Kevés az ezekre figyelmeztető jelzés, tábla. Vadveszélyre nem csak az erdővel szegélyezett utak mentén, hanem még autópályák és autóutak környezetében is kell számítani, mivel nem elterjedt a vadvédő kerítés használata. Mindenképpen javasolt a magyarországinál lényegesen óvatosabban közlekedni. Baleset szempontjából különösen veszélyes útszakaszok a Zólyom (Zvolen) – Rózsahegy (Ružomberok), Garamszentkereszt (Žiar nad Hronom) – Túrócszentmárton (Martin), Rózsahegy (Ružomberok) – Tvrdošin, Vágbeszterce (Považska Bystrica) – Zsolna (Žilina) és a Poprad – Eperjes (Prešov) közötti utak. A közutak kitáblázottsága, a különféle közúti jelzések elhelyezésének gyakorisága alacsonyabb, mint Magyarországon. Különösen problémás az egyes, kisebb helységek irányára vonatkozó útjelző táblák elhelyezése, melyeket sok esetben kizárólag közvetlenül az adott bekötő útnál, nem egy esetben az útkereszteződés mögött helyeznek el. Az ország úthálózatán belül a folyamatos fejlesztések ellenére még mindig nagyon alacsony az autópályák, illetve az autóutak aránya. Magyarországról Pozsony kivételével egyetlen, magyar turisták által sűrűn látogatott terület sem közelíthető meg autópályán.

Gyorshajtási és parkolási bírságok megfizetése / meg nem fizetése

Az interneten rengeteg pletykát találni arról, hogy egyesek nem fizették be a külföldön szerzett gyorshajtási vagy parkolási bírságot és azóta se kaptak felszólítást külföldi hatóságtól. Persze nem minden esetben lehetünk ilyen szerencsések, főleg az EU területén! Az EU-ban működik ugyanis egy EUCARIS (EUropean CAR and Driving license Information System) elnevezésű szervezet és annak információs rendszere, aminek a feladata az EU tagországok gépkocsi-nyilvántartásának egyesítése. Ők akár országhatáron keresztül is lenyomozhatják a megbírságolt jármű tulajdonosát és kézbesítésre átadhatják a címet a megfelelő hatóságoknak.

Szlovákiában szintén mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata nappal és lakott területen belül is. Jó, ha tudjuk, hogy balesetnél a rendőrség helyszínelése csak akkor ingyenes, ha nagy anyagi kár vagy pedig személyi sérülés is történt, egyébként 170 eurót (közel 55 ezer forintot) kell fizetni érte. GPS-készüléket nem szabad a szélvédő közepénél elhelyezni.

Bérelt autó esetén: ha valaki bérelt kocsival követte el a szabályszegést, akkor számíthat rá, hogy akár a bérbeadónál megadott címére is kaphat felszólítást, vagy már eleve az ott megadott hitelkártya adatok alapján megterhelik a számláját. Ha az útlevelének/személyi igazolványának és a jogosítványának az adatait is felvették, akkor szinte biztosan számíthat rá, hogy az autó bérbeadója át fogja terhelni a bírságot.

Amúgy sem érdemes az EU területén sehol gyorsan hajtani, mert elég súlyos büntetéseket osztanak ki érte (főleg a skandináv országokban). A parkolási bírságok sem kevésbé kellemesek, de még megfizethető mértékűek (20-150 euró között, vagy annak megfelelő pénz).

,, Budapest és Kassa között az oda-vissza 20 eurós (6300 Ft) ár szinte verhetetlen, még akkor is, ha ezúttal ketten mentünk. Kassáról többféleképpen közelíthetjük meg a Csorba-tavat. Mehetünk előbb Poprádra, majd onnan a tátrai keskenynyomtávú villanyvonattal fel a tóig, vagy Tátracsorbára (Strba), ahonnan a régi fogaskerekű visz fel a tóhoz. Mi ez utóbbit választottuk. A Kassa-Csorba-tó viszonylaton elkért 7 eurós, 2170 forintos menetjegy (benne másfél óra utazás intercityvel, majd negyedóra a fogaskerekűvel) szintén a roppant kedvező árak közé sorolható. (2016)" forrás

.

Kirándulás elektrickával a Csorba-tóhoz - V. Jancsi fotója

Étkezés

 • A szlovák nagyvárosokban egyre több a valamilyen külföldi nemzeti konyhára specializálódott étterem. Nagyon sok az olasz étterem, de indiai és sushi éttermekből is van több.
 • Szlovákiában nagyon népszerű időtöltés a kávézgatás. Ami az italozást illeti, a sörözésen kívül nagyon elterjedt a kulturált borozás is. Röviditalokat csak aperitifként vagy étkezés után fogyasztják.
 • Szlovákiában az éttermekben a borravaló mértéke jellemzően 10 százalék körül van.

,, Tátralomnic: Annak ellenére, hogy Szlovákia legnépszerűbb téli üdülőhelyéről beszélünk, az éttermi árak egyáltalán nincsenek elszállva. Két leves, két főfogás, két ital összesen 18 euróba (5670 Ft) került. A borscs leves és a káposztás sztrapacska mennyei volt. Szombaton egy másik étteremben is ugyanezekkel az árakkal találkoztunk. (2016)" forrás

Kedvenc ,,csehszlovák" szó - fotó by Elter

Vásárlás

Közbiztonság

Szlovákiában a közbiztonság kb. olyan szintű, mint nálunk. A turistákat leginkább a lopások érinthetik rosszul. A turisták által erősen frekventált helyeken óvakodni kell a zsebtolvajoktól. Pozsony és Kassa óvárosaiban a gyanútlanul sétálgató turista zsebéből, táskájából a profi zsebesek kiemelhetnek értékeket. Az igazolványainak, bankkártyánkat és a készpénzt ne tartsuk egy helyen. A zsebesek bandákban ténykednek és gyakran valamivel (pl. lökdösödéssel) elterelni az áldozat figyelmét. Nyáron a kempingekben, télen a síelős helyeken is előszeretettel tevékenykednek tolvajok. A szálláshelyek értékmegőrzőit nagyon érdemes igénybe venni. Az utóbbi időkben elterjedt a gépkocsi kifosztás egy trükkös módja: a gépkocsivezető figyelmét valamivel elterelik (például kiszúrják a gumit), s a figyelmetlenséget kihasználva lopják el az autóban található értékeket.

Magyar külképviselet

Konzuli hivatal - konzul: dr. Szacsúri János

 • Cím: (Pozsony) Štefánikova 1
  811 04 Bratislava
 • Előhívó külföldről: 00-421-2 - Előhívó Szlovákiából: 02

 • E-mail cím: consulate.pzs@mfa.gov.hu

  Telefonszám: +421259428100
 • Kassa-i főkonzulátus - Főkonzul: dr. Hetey Ágota
 • Cím: 040 01 Kosice, Hlavná 67.
 • Előhívó: 00-421-55 - Telefon: 728-2021 - Ügyelet: 728-2021
 • Konzuli segélyhívás (mobil): 00-421-911-892-211

Egyéb hasznos információk

Vigyázat, harapós kutya!

2. Ahoj, poplacsek! – valóban mondta-e a szlovák Terminátor?
A legenda szerint a Terminátor 2 Elektromodulator dva címmel futott a szlovák mozikban, és a Hasta la vista ottani megfelelője az Ahoj, Poplacsek volt. A szlovákok azonban nem is ismerik poplaček szót.

Állami ünnepek:

 • január 1. - Újév
 • május 1. - Munka ünnepe
 • május 8. - Győzelem napja
 • július 5. - Cirill és Metód ünnepe
 • augusztus 29. - Szlovák Nemzeti Felkelés napja
 • szeptember 1. - Szlovák Alkotmány ünnepe
 • november 17. - Önkényuralom elleni harc

Egyházi ünnepek:

 • Húsvét - Nagypéntek
 • Húsvét hétfő
 • szeptember 15. - Hétfájdalmas Szűz Mária ünnepe
 • november 1. - Minden szentek
 • december 24-26. - Karácsony

Fotóegyveleg

Chmarošský Viadukt, Télgart (Besztercebánya megye) - m. i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Ákos, 2022. 07. 09. 22:46
Milyen Szlovákia az én szemszögemből?

- Olcsóbb a taxi Esztergomból Párkányra vagy Komáromból Révkomáromba, mint nálunk (Komáromból Révkomáromba a Volánbusz Zrt. is átvisz 150 Ft-ért).

- Vásárláshoz ajánlom a Lidl, illetve a Billa üzleteket (átszámítva néhány termék ára olcsóbb az itthoni árakhoz képest)

- Boltban, étteremben, vasútállomáson (magyar határ mentén) törve bár, de értik a magyar nyelvet, bár a boltokban és a vasútállomásokon a pénztárosok igen mogorvák.

- Olcsón lehet a szlovák állami vasút (ZSSK) járatain utazni. (Komárno - Nové Zámky: 2,5 EUR, Nové Zámky - Szob: 5 EUR)A szolgáltatási színvonal jobb, mint Magyarországon, de a pályaállapotok hasonlóak az itthoni körülményekhez, a menetrend viszont hol jó, hol katasztrófa, ettől tanulhatna a MÁV.

- Jobb az emeletes vonatuk (Skoda CityElefant)

- Ha szlovákul beszélsz, vagy ha van egy ki szlovák vagy cseh nyelvtudásod, akkor sokkal kedvesek lesznek veled.

- Nem jellemző Szlovákiában a koldulás, bár a hatóságok hatékonysága, szigora és jelenléte elriasztja a koldusokat, utcai árusokat.

- Nem nagyon beszélnek idegen nyelvet, de a vasútállomásokban csak a szlovák nyelv a sztenderd. Nagyobb városokban, bármilyen is meglepő, de beszélnek magyarul az angol meg a német mellett.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon