ÚTIKRITIKA.HU / Nagyszombat


hirdetes

útikritikák


Nagyszombat

Nagyszombatról bevezető|Tűztorony|Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés előkészületben

Nagyszombatról bevezető

Szlovákul: Trnava

Lakosság (2023-ban): 66,200

Fő látnivalók: A 16. században épült, 57 méter magas Várostorony, a templomok, az egyetemi épületek, a Városfal, a Szomolányi várkastély, Alsókorompai kastély, a Történelmi borvidék, a mézbor, a bohém kávézók és éttermek.

Vélemények

Sok temploma miatt becézik Kis Rómának, pezsgő kulturális élete, izgalmas kávézói, újszerű gasztronómiai kínálata miatt Berlinhez, történelmi borvidéke miatt Toszkanához is hasonlítják a Magyar Királyság egykori egyházi központját, Nagyszombatot.

Nagyszombat jelképe a három kilométeres erődfal, amely egykor az egyik legnagyobb, 800×700 méter alapterületű középkori várost védte. Építéséhez a 13. századtól kezdve 4,3 millió téglát használtak fel. A helyenként tíz méter magas, négy városkaput és harmincöt tornyot magába ölelő hatalmas erődítményen ma is sétálhatunk a IV. Béla parkban és a Szent Miklós-bazilika mögött.

Nagyszombatban egymást érik a stílusos kávézók és vendéglők. Az egyik legszebb a Café Zsinagóga: az egykori ortodox zsinagógában nyílt kávézó egyedülálló az országban. Az épület átfogó átalakítása után elnyerte a „Szlovákia legszebben felújított szakrális épülete" díjat. forrás

Tűztorony

Az 57 méter magas figyelőtorony a 16. században épült. 1729 óta óraszerkezet működik benne, amelyről több mint száz éve napi rendszerességgel a Nemček család gondoskodik. Hangját minden negyedórában hallhatjuk, legszebben és leghosszabban délben szólal meg. A torony kilátója a turisták egyik kedvence, ahonnan szép időben a Kis-Kárpátok lábáig is ellátni. A tetején álló Immaculata-szobor érdekessége, hogy elöl és hátul is van arca, ami azt jelenti, hogy Szűz Mária sosem fordít hátat a városnak. forrás

K.-T. Gyuri fotói

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon