ÚTIKRITIKA.HU / Hajóutak


hirdetes

útikritikák


Hajóutak

MSC hajók

,, MSC Musica

A hajó 15 emeletes, a 4-diken van a bejárat az utasoknak az 5-diken a recepció, 5, 6 es 7 szinten üzletek bárok éttermek es a kaszinó. Felette a kabinok majd a 13 es 14 en a strand étterem büfé, minigolf es tenisz. A színház a 6-dikon van a hajó végén.
Az egész hajót nagy erőkkel klimatizáljak folyamatosan, úgy hogy legtöbbször megfagytunk a hajon, gyakran zakót, vagy valami gardákán kellett felvenni.
Az ablakok es az üveg erkélykorlatok tisztítására nem fordítottak túl sok figyelmet.
A kabinok picik, fürdőszabákat is inkább fürdő kabinnak nevezném, a zuhanyfülkében egy testesebb ember nehezen fér el.
A hajón állandóan érezhető volt egy kis remegés, ami hol gyengébb hol erősebb volt, és más utasokkal egyeztetve ezt még senki nem tapasztalta más hajókon.
Az öltözködésről annyit, hogy a kirándulásokra sortos, trikós öltözék javasolt kényelmes cipővel, míg a hajón egy picit elegánsabb viselet elvárt, hosszúnadrág, ing, a hölgyeknek könnyű ruha. Mindig van gála este és fehér este, ilyenkor a zakó elvárt viselet.
A szobákban van, nem túl nagy méretű strand törülköző, de mindenki narancssárgát kap, ezért ezek a napozó ágyak korai ajánlott lefoglalása nem nagyon alkalmasak.
Amikor kilépünk a kabinból legalább egy kártya mindig legyen nálunk, mert az ajtó bezáródik és nem tudunk visszamenni. (D. Ákos, 2018)”

Costa Cruises hajók

Norwegian Cruise Line

Royal Caribbean Cruise Line

 • Monarch of Seas
 • Majesty of Seas
 • Vision of the Seas
 • Splendour of the Seas
 • Rhapsody of the Seas
 • Legend of the Seas
 • Grandeur of the Seas
 • Enchantment of the Seas
 • Serenade of the Seas
 • Radiance of the Seas
 • Jewel of the Seas
 • Brilliance of the Seas
 • Voyager of the Seas
 • Navigator of the Seas
 • Mariner of the Seas
 • Explorer of the Seas
 • Adventure of the Seas
 • Liberty of the Seas
 • Independence of the Seas
 • Freedom of the Seas
 • Oasis of the Seas
 • Allure of the Seas


MSC-hajókról általában - szép, szenvedélyes, olasz

Az MSC (Mediterranean Shipping Company) egy jelentős olasz cég, amely 1987 óta foglalkozik tengeri hajóutak szervezésével. (Előtte kereskedelmi hajózás volt az üzleti területe.) Nápolyban van a székhelye és hajóikról szeretik ezt mondani: szép, szenvedélyes, olasz. A hajók kialakításában és berendezésében ötvöződik a mediterrán vendégszeretet és kultúra, a klasszikus hajózás hagyományai és a világhírű olasz konyha.

Az MSC-nek vannak kisebb, otthonosabb (kb. 2200 fő), illetve nagyobb (kb. 4300 fős), a szolgáltatások bőséges választékát kínáló hajói is. Az MSC hangsúlyt helyez arra, hogy családok is lássanak fantáziát a hajós utazásban. Az MSC jól áll az ár-érték arány dolgában. gyakran vannak fantasztikus akciói.

Az MSC flottája 11 hajóból áll, ezeket a kapacitás alapján három osztályba sorolják:

 1. Lirica osztály (kb. 2200 fő): MSC Lirica, Armonia, Sinfonia, Opera
 2. Musica osztály (kb. 3200 fő): MSC Musica, Orchestra, Poesia, Magnifica
 3. Fantasia osztály (kb. 4300 fő): MSC Fantasia, MSC Splendida, Divina, Preziosa

2013 márciusában avatnak egy új hajót, az ST Nazaire-t.

MSC Armonia

MSC Armonia - Hajó információk

MSC Opera

MSC Opera - Hajó információk

MSC Sinfonia

MSC Sinfonia - Hajó információk

MSC Magnifica

MSC Magnifica - Hajó információk

MSC Lirica

MSC Lirica - Hajó információk

A Lirica hajónak 780 kabinja van, és 12 fedélzeti szintje. Az MSC flottáján belül a kisebbekhez tartozik a kb. kétezres vendégkapacitásával. Szép hajó, 2003-ban építették. Azóta már renoválták is. Szép, színes, barátságos a berendezés és kellő számban vannak liftek. Hatalmas színpada van a színháznak. A 11. fedélzeti szinten van a gyerekek birodalma, a Pirate Land. A 11. fedélzeti szinten van két kis medence és két pezsgőfürdő. A napozó területek a 11-13 fedélzeti szinteken vannak. Vacsorához két turnus van, az első túl korán kezdődik háromnegyed hatkor, a második túl későn, negyed kilenckor. Nagyon pontosan kell érkezni. Vacsoránál állandó asztala van a vendégnek, reggelinél és ebédnél ültetés szokásos.

"23 négyzetméteres lakosztályban voltunk, amelynek egy 13 négyzetméteres nyitott része is volt. Reggelihez és az ebédhez a 11. fedélzeti szinten lévő önkiszolgáló éttermet használtuk. A Lirica-n az uzsonna jellegű snack nem volt igazán figyelemre és fogyasztásra méltó. Vacsorázni két turnusban lehetett, két különböző szinten. A hajóutunk folyamán négy vacsora volt öltözködési előírással. A vacsoránál az 5 fogásos menüsor olaszosan szűkös volt.

Mi ásványvizet fogyasztunk mindig. Egyenként rendelve ez a hajón 2,65 euró, de lehet venni külön ásványvizes csomagot, és annak révén egy 1 literes üveg csak 2,10 eurót kóstált. Amúgy ásványvízből csak egy literes kiszerelésű van. Egyszer volt csak problémánk, amikor dugulás volt a fürdőnkben, de 15 perc alatt jöttek és kijavították. A medencék vize hűvös, kb. 20 fokos. Naponta kocogtam, mert van egy úgynevezett Jogging Track futópálya. Cadizban és Lisszabonban könnyű dolgunk volt, mert a kikötőhöz nagyon közel, gyalogtávolságra van a városközpont." (Rozi, 2012)


"Mediterrán út: Tökéletes szervezés, luxus körülmények a hajón. Kitűnő személyzet, minőségi ételek választéka. Teljes kiszolgálás van a hajón, minden igényünket lesi a személyzet. Ez tényleg egy álomhajó!" (Vista-ügyfél, 2014)

MSC Musica

MSC Musica - Hajó információk

"A hajó megfelelt egy négycsillagos szállodának. A szoba kényelmes és tiszta volt. A fürdőszoba is megfelelő méretű, s tisztaságú. Naponta többször takarítottak, tiszta törölközőket adtak. A személyzet mindig mosolygott, s szívesen segített. A szolgáltatások kitűnőek voltak. Mindenhol mosolygó, fáradhatatlan személyzet, tisztaság. A korlátokat is többször áttörölték. A medencéket minden nap leeresztették, s éjjelre lefedték, nehogy valaki beleessen. Az úti célok (Olaszország:Velence, Bari, Görögország: Olympia, Santorini, Mykonos, Athén, Korfu, Horvátország: Dubrovnik). Mindegyik csodálatos volt. Mind látványilag, mind hangulatilag. Nem tetszett a hajótársaságnál befizethető programok ára. Általában 60-90 euró volt. Ugyanakkor a parton sok busz várt, ami 5 euróért vitt el. Az utazásunk pihentető, ugyanakkor mozgalmas és látványos volt. nagyon kényelmes és rendkívül finom ételeket, italokat kóstolhattunk." (Vista-ügyfél, 2012)

MSC Orchestra

MSC Orchestra - Hajó információk

Kb. 293 méter hosszú, 60 méter magas, 32 méter széles a hajó és 16 fedélzeti szintje van. 2007-ben építették a hajót Franciaországban. Telt ház esetén háromezer vendég tartózkodik az Orchestrán. Két medence, egy gyermekmedence és négy pezsgőfürdő van, délelőtt kilenctől este hétig vagy nyolcig lehet őket használni. A medencék vize elég hűvös (kb. 19-20 fok). Naponta legalább kétszer cserélnek törölközőt a kabinokban. Naponta 7 eurót levonnak a vendég számlájáról (board conto) borravaló címén.

"A svédasztalos ebédeknél, vacsoráknál gyakran nem tartották kellő hőfokon a pulton felsorakozott étkeket. A választék eléggé ismétlődő, de összességében jó a koszt. Jók a levesek és a fagyik. A válogatósak azonban nem járnak jól. A felszolgálók nemzetiség szerint nagyon vegyesek, s ez érdekes volt.

A Valencia-i programot a hajón kínált 53 eurós ár helyett megoldottuk magunk 22 euróból (8 euró taxi és 14 euró városnéző busz). Tetszett, hogy milyen tökéletes tisztaság van a hajón. A nagyobb hajókhoz képest az Orchestrán nincs olyan boltsor, amelynek tájékán járkálnak, vegyülnek az utazók. Befizettünk all inclusive ital csomagra és azt hiszem ezzel jól jártunk. Belső kabinban voltunk, azaz elég sötét volt, viszont az ágy kényelmes. A zuhanyozásnál rendre eláztattuk a kis fürdőfülkét. Ami a szórakozást illeti, az R32 nevű diszkó inkább 25 év alattiaknak való." (Vali, 2012)


"A hajóval és a fedélzetén lévő szolgáltatásokkal tökéletesen meg voltunk elégedve. Hajónk és a balkonos kabinunk, amiből csodálatos kilátás nyílt a tengerre, lélegzetelállító volt. A személyzet nagyon segítőkész volt, maximálisan elégedettek voltunk velük."


"A hajon sok változatos program volt, mindenki megtalálta a számára megfelelőt. Minden este volt színházi műsor amit kétszer adtak élő egy este, gyönyörű volt az előadás. A hajo fedélzetén található pezsgőfürdőkből ámulatba ejtő volt a kilátás az utazásunk során. Hajnalig tartó, több stílusú óriási bulik voltak mindenhol. Az ételkínálat lenyűgöző volt, nagyon sok finomságot ettünk. Különösen tetszett nekünk, hogy naponta többszöri étkezés volt biztosítva meg éjjel is. Így nyugodtan tudtuk a programokat és a világot is felfedezni." (Vista-ügyfél, 2013)

MSC Poesia

MSC Poesia - Hajó információk

"Aki akar, az sem tud unatkozni a hajón. Egyéni és közös programok sokasága közül lehet választani:

 • Spa részleg: fantasztikus.

 • Fodrászat, masszázs thai hölgyekkel, fitneszterem. A kialakítása igényes, keleties stílus. A fitnesz központban a legmodernebb gépek, miközben sportolunk előttünk a végtelen tenger.

 • Könyvtárszoba: a hajó csendes zugában, német/angol/olasz/francia/olasz/japán könyvek.

 • Kártyaszoba: pár asztal.

 • Kicsi játékterem: 'gagyibb' nyerőgépek, inkább gyerekeknek.

 • Casino: pazar, hatalmas területen, minőségi szolgáltatással. Rengeteg kártyaasztal, pókerasztal, illetve a kaszinókban szokásos játékgépek. Fizetős.

 • Színház: itthon több színházunk is megirigyelhetné. Hangulatos nézőtér. Kényelmes ülések, jó kialakítottság, kiváló akusztika. Az előadások meglepően rövidek. 21:15-kor kezdődnek és max. 30-35 percesek. Amiket láttunk produkciók, azok szerintem nagyon színvonalasak voltak. Nekem egyedül az utolsó esti előadás nem tetszett. Minőségileg rendben volt, csak szomorkás, komor hangvételűre sikeredett. Az előadások akrobatikus, táncos jellegűek voltak.

 • Bárok: Több bár is van a hajón. A nyitva tartásuk megtalálható az MSC újságban. Szintén az újságból kapunk tájékoztatást, hogy milyen szervezett programok is vannak a hajón. Pl. a Zebra bárban napközben bingo játék, tánctanulás, coffe game, stretching, stb.

 • Tető: medencék, jakuzzi, szolárium. A tetőtéri medencéknél szintén szervezett programok várják a pihenőket.

 • Minigolf: a hajó felső szintjén egy kisebb gyerekeknek szánt minigolf is van.

 • Tenisz: normálméretű teniszpálya, mely igény esetén kispályás fociparketté alakítható.

 • Ezeken kívül van még: diszkó, szivarszoba, számos bolt (duty free), művészeti negyed kiállításokkal, konferencia termek, internet sarok, gyerek klub.

A hajóról, ha nem a tengeren megy, minden nap el lehet menni fakultatív kirándulásokra. Útvonaltól függően a kirándulások fél / egész naposak. Aki ezekre nem megy el, az a fenti pontban felsorolt programokon részt tud venni. A vendégkör 80%-a olasz. Ez megadja az alaphangulatot. Néha sok belőlük. Inkább a dél-olasz mentalitásúak utaznak, lezserek, nagyhangúak, sokszor szemtelenek, nincsenek tekintettel a többi utazóra. A svédasztalnál tolakodnak, a bárban is túlharsognak mindenkit. A hajón az idősebb korosztály - 50-60 évesek - voltak többségben." (H. Andrea, MSC Poesia, 2012)


"Mindenképpen érdemes kipróbálni egyszer ezt a hajóutat, igazán különleges élményt jelent. Ebbe az élménybe beletartozik a hajó hihetetlenül nagy mérete, a pazar berendezése, a bőségesnél is bőségesebb ételválaszték, a kedves személyzet, az a különlegesség, hogy minden nap más országban/városban ébredünk – és maga az érzés, hogy legtöbbször mindentől távol, a tenger közepén vagyunk. Ha már eldöntöttük, hogy egy tengeri hajóútra megyünk, ne sajnáljuk a pénzt, hogy a legmodernebb hajóval menjünk és külső balkonos kabint válasszunk.

Tetszett:

 • A hajó lenyűgözően nagy mérete

 • A hajó számtalan szolgáltatása

 • A személyzet kedvessége

 • A hajó fedélzetéről bámulni a tengert vagy éppen a fedélzeten nyüzsgő utastársakat

 • Minden reggel máshol ébredni

Nem tetszett

 • Néha plázás hangulat fogott el a hajó egyes részein

Külső, balkonos kabinban laktunk – és ezt ajánlom mindenkinek, mert a legjobb dolog kiülni a balkonon – akár este, akár nappal – és hallgatni a tenger morajlását, nézni bele a 'semmibe'. Kevés ennél nyugtatóbb dolog van. A kabin mindennel felszerelt, de tény, hogy nem túl tágas. Van hajszárító, a fürdőszobában sampon és tusfürdő, sőt fürdőköpeny is be van készítve. Ez azoknak fontos infó, akik nem akarják ezeket otthonról magukkal vinni.

A hajón a teljes étkezés teljesen mást jelent, mint egy „szárazföldi” szállodában. Nem a szokásos reggeli, ebéd, vacsora hármast kell elképzelni, hanem azt, hogy gyakorlatilag reggel ½ 7-től hajnali 2-ig valahol valamit folyamatosan lehet enni. Minden étkezésnél választanunk a büfé jellegű és az a’la carte, azaz az étlapról rendelt étkezés között – habitus kérdése ki melyiket részesíti előnyben (éhesek sehol sem fogunk maradni, elég annyit írni, hogy az a’la étkezésnél a séf napi menüajánlata 6 fogásból áll).

A korlátozott italfogyasztás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a büféétkezéseknél automatából tudunk vizet és hosszú kávét inni, illetve teát készíteni. A külön italcsomag megvásárlására így nem feltétlenül van szükség, ha valaki spórolni akar az utazás költségein. Nagyon sokféle program van a hajón. Aki szeret sportolni, ne felejtsen el edzőcipőt és ruhát vinni. Nagyon jó fitneszterem van (nem kell külön fizetni érte) különféle kardio-gépekkel. Ráadásul a hajó elején található a terem üvegfallal elválasztva a külvilágtól, így reggelenként futás közben akár a napfelkeltét is végignézhetjük.

Mindenképpen érdemes könyvet, újságot, társasjátékot vinni. Akik szeretik a közös programokat, azok mindenféle animációs program közül választhatnak a jóga órától a tánctanulásig. Esténként a színházteremben zenés-táncos show műsort adnak, illetve a különböző bárokban is felpezseg az élet és különböző műfajú műsorszámok között válogathatunk a klasszikus zenétől a diszkóig. Ezen a hajón az olaszok voltak túlsúlyban a maguk harsány habitusával – így volt egy kis hangzavar a közös terekben. Azzal mindenképpen számolni kell a hajós utazás során, hogy - hiába a hajó hihetetlen nagy mérete – mégis 2000-3000 emberrel osztozunk a fedélzeten, így kialakulhat kisebb-nagyobb tumultus akár az étkezésnél, akár a medencéknél, akár más programokon. Mindenképpen érdemes kimenni a kikötővárosokba – az más kérdés, hogy megéri-e szervezett kirándulás keretében menni vagy inkább egyénileg fedezzük fel. Magyar idegenvezetős csoport esetén nem kérdés, hogy a csoporttal érdemes kimenni, más esetben szerintem érdemesebb különválni és egyénileg kirándulni." (Ildi, MSC Poesia, 2012)


"Az MSC Poesia 6-os kategóriájú kabinja max. 2 fő elhelyezésre alkalmas. Ha franciaágyként kérjük az ágyak elhelyezését, akkor elég tágas, de ha ’twin’ ágyakként, akkor már szűkös a hely. Érdemes magasabb kategóriás kabint választani, ahol már egy extra kanapé is helyet kapott a kabinokban. Tágasabb és jobban használható. A kabinok berendezése ízléses nem hivalkodó. Talán a folyosóról beszűrődő zajok néha zavaróak lehetnek. A fürdőszoba nem nagy, de nem is kicsi. A balkonok mérete nagyon jó, és 2 szék és egy asztalka is van. A tisztasággal minden rendben volt, semmi kifogásolhatót nem tudnék mondani.

Napi 5x étkezés. Reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora és éjféli büfé. Szóval biztos, hogy pár extra kilóval jövünk haza. A reggelit elfogyaszthatjuk a kabinban is, bár ez egy szerény kontinentális reggeli, továbbá az ültetett étteremben, ahol a pincérek szolgálják fel a reggelit vagy a büfé étteremben. Utóbbiban a legnagyobb a választék és a tömeg. Hiába a nagyon sok asztal és a hosszú pultok, de ennyi ember számára picit szűkös. Minden van ami szem szájnak ingere. Az ebéd szintén elfogyasztható az ültetett és a büfé étteremben is. Azokon a napokon, amikor a hajó a tengeren tartózkodik, inkább az ültetett éttermet javaslom. Ott megvan a saját asztalunk és pincérünk, aki lesi minden kívánságunkat.

A vacsora már egy más kérdés. Ott mindenféleképp az ültetett éttermet javaslom. Mivel egy olasz hajótársaságról van szó, figyelembe kell venni az étkezési időket. Az 1. ültetés 18 – 18:30 között kezdődik, míg a második 20:30-21:00 között. Én előnyben részesítem az 1.-t, mivel a felszolgált 5-7 fogás elfogyasztása olyan késő időben már megterhelő lehet." (Vendi, MSC Poesia, 2012)


"Kellemes, egészen más élményeket ad, mint egy hagyományos út, kiegészül az élmény az utazás élményével is, nem csak a kikötési helyek által adott élményeket kap az utazó, lesz még tartalmasabb az nyaralás.

 • Igényes, magas színvonalú

 • Mozgalmas (becsekkolás, étkezések, programok a hajón, kirándulások)

 • Nyüzsgő, mert zárt helyen nagy embertömeg jön-megy a hajón, ez leginkább az étkezéseknél érződik, talán itt zavaróan nagy a tömeg

 • Mediterrán hangulat (olasz társaság és az útvonal miatt), mely kellemes, lazább, de a biztonságot teljes mértékben szem előtt tartva

Tetszett

 • Jó hangulatú

 • Kedves személyzet

 • Balkonos kabin terasza, első utazóknak nagyon erősen ajánlom, mert sokkal nagyobb élményt ad, mint a belső és jobban érzi a hajó pozícióját, napszakot, időjárást stb.

 • Látványos, grandiózus, lenyűgöző

 • Információs TV csatorna: ez 24 órában mutatja, hogy merre jár a hajó, utazósebességet, szél erejét, irányát, hőmérsékletet

Nem tetszett

 • Tömeg, főleg étkezéseknél

 • Bezártság érzetet minimálisan érezhet az ember, de azért a fedélzeten sok nyílt tér van ez ellen

A kabin

 • Alapvetően kisméretű, de a célnak tökéletesen megfelelő, kellemes szép dekorációkkal (festményekkel)

 • Kicsi zuhanyzó, függönnyel, de pozitívum, hogy megfelelő a víz nyomása

 • WC érdekes technológiája: lefedve lehet lehúzni, mert vákuummal működik

 • Textíliák tiszták, figyelnek a jó minőségre

 • Előny, hogy nyílt vízen nincs szúnyog

Az étkezés - Ha egy kifejezéssel kellene jellemezni: szélsőséges

 • Ültetett vacsora: elegáns, kellemes, nyugodt, színvonalas, magas minőségű tányér szerviz

 • Büfé ebéd ezzel szemben: tömeges, lökdösődős, közepes választékkal, mely gyorsan elfogy és lassan pótolják, minimális ínyencségekkel, műanyag tányérokkal és poharakkal!

 • Italkínálat: bőséges és jó minőségű italok, érdemes all inclusive csomagra befizetni, megéri a magas árak miatt.

A programlehetőségek: Pazar! Sok bár, galéria, kaszinó, könyvtár, diszkó stb., gyereknek is jó lehetőségek! Wellness, jakuzzi, szauna. Táncoktatás is van, de mivel az utazók 90%-a olasz, ezért olaszul.

A vendégkör: Pezsgő, nyüzsgő, olaszokkal teli, tehát nem halk, de hangulatos. Minimális a fiatalok aránya, nagyrészt idősebbek, középkorúak. A fiatalok igazából az esti diszkóba jönnek elő.

A kirándulások: Egy apróságot láttam, ami nagyon pozitívum volt, hogy fülhallgatós rendszerben mennek a kirándulások, tehát nem kell a csoportkísérőnek hangosan beszélnie egy zsúfolt helyen, profi!

Az extra költségek árfekvése: Drágák! Pl.: WiFi a fedélzeten: 1 óra = 10 EUR, 10 óra = 15 EUR

Praktikus tanácsok hajózóknak

 • Felesleges tengeri betegség ellen gyógyszert vinni, mert adnak a hajón olyat, ami tutira hat

 • Érdemes távcsőt vinni, mert jól partközelben jó dolog megfigyelni a részleteket

 • Első hajózóknak a balkonos kabint ajánlom, több élményt ad sokkal!

 • Bejelentkezés a hajóra: Első hajózóknak érdemes jóval korábban érkezni. A személyzet nagyon segítőkész.

Vendégkártya: Feltüntetik rajta az ültetett vacsora asztalszámát, a kabinszámot, ha all inclusive csomagot kértünk, akkor azt is jelzik rajta (italfogyasztásnál elkérik, számlát alá kell írni, arra kell figyelni all inclusive csomagnál, hogy a számla vége 0 legyen!)

Fizetés a hajón: Lehetséges, hogy kártyával depozitálnak, de a végszámlát készpénzben fizetik, de vegyes fizetés nem lehetséges (tehát egy részét készpénzben, egy részét kártyával). A tv-n lehet ellenőrizni az aktuális egyenleget, érdemes!

Öltözködési tanácsok: Érdemes mindig megnézni a napi tájékoztatóban (nyomtatott papír), mert ott egyértelműen jelölik (casual, formal stb.) és akkor nem fogjuk kellemetlenül érezni magunkat a vacsoránál. Egyébként nem kell elegánsan közlekedni, lazább az MSC-n a hangulat.

Hírlevél: Korrekt, részletes, még az útvonallal kapcsolatban is van infó, akit érdekel, tudhatja, hogy merre megy a hajó, mikor mi lesz látható.

Telefon/internet: Nagyon drága a hajón az internet és a WiFi is. Térerő a T-Mobile és a Vodafone hálózattal rendelkezőknek a tengeren nincs (csak a partokhoz közel), csak a Telenorosoknak." (Balázs, MSC Poesia, 2012)


További vélemények az MSC Poesia 2012 októberi hajóútján résztvevő utasoktól (Ajánlott link)

MSC Fantasia

MSC Fantasia - Hajó információk

A 2008-ban felavatott MSC Fantasia 3300 fős kapacitású, az MSC legnagyobb hajója és a nevéhez hűen fantáziában gazdag megoldásokkal van tele. Tágasak a terek és a közösségi terek, a kabinok színei élénkek, de túlzásoktól mentesek. Az MSC hajói közül a Fantasián a legtöbb balkonos kabin. A kabinok 75 százaléka balkonos! Ez azért is előnyös, mert a balkonos kabinok ára a nagy kínálat miatt nem olyan drága. Az MSC Fantasia a svédasztalos, elsősorban a reggelikhez és ebédekhez használt főéttermeken kívül egész szép választékot kínál a la carte éttermekből. A L'Etoile francia étterem egész romantikus hangulatú, van egy csak vacsorázós pizzéria, a gyors kajálós Sports Bar, a mexikóis El Sombrero stb. Az a la carte éttermek árai nem durvák. Például az említett El Sombrero-ban egy termetes csirkés burrito 5 euróba kerül.

"Szuper ez a hajó. Szinte az egyetlen negatívum az volt, hogy az amúgy aranyos személyzet angol nyelvtudása gyengécske és akadtak kommunikációs döcögések. Szerintem az ital&fagyi csomag nem annyira jutányos. A kávézókban adnak ingyen ivóvizet, és a vacsoránál fejenként egy palack ásványvizet. Kár, hogy a kikötések előtt nem adnak térképet az adott helyről. Érdemes előre felkészülni otthonról hozott térképpel. Lenyűgözött a hajón tapasztalható tökéletes tisztaság. Vacsoránál kijelölték nekünk, hogy hová üljünk, de nem bántuk, mert így megismerkedhettünk más országbeli érdekes emberekkel. naponta kétszer is takarították a kabint. Kár, hogy a külső medencék és jacuzzik 18 óra után már nem használhatók." (Péter, 2012)


"Az MSC nagyvonalú a gyermekes családok vonatkozásában. Két gyerekkel utaztunk és a kabinszállás nekik ingyenes volt. A kabinunk takarítói rendesek voltak, de angolul szegények alig tudnak. Azt hiszem indonéziaiak voltak. Egy palack ásványvíz 1,80 eurót kóstált. Nem tetszett, hogy több fedélzeti rész bagószagú volt a cigisek miatt. Az ellátás megfelelő volt, de nem szuper." (Vali, 2012)

MSC Splendida

MSC Splendida - Hajó információk

A Splendida 3200 vendég befogadó kapacitással bír. Olyan hatalmas a hajó, hogy még telt ház esetén sem érződik zsúfoltság, legfeljebb az étkező helyeken és a medencékben.Van egy büfé éttermük, két főéttermük és több mint 20 bárjuk.

"Rendkívül nagy hajó, 18 fedélzeti szinttel! A kabinok némileg lestrapáltak, a padlószőnyeg kissé elnyűtt. A balkonos kabin 3 fő számára elég szűk. A hajszárító elég gyenge hatásfokú. A vacsora nagyon jó volt, gyors kiszolgálással. Jellemzően az olasz konyha dominált, örültünk annak, hogy nagy volt a választék salátákból és gyümölcsökből. Naponta és fejenként 7 euró kötelező borravalót fizettünk. (A gyerekeknek nem kell borravalót fizetni.) Előző nap a hírlevélben adtak tájékoztatást a másnapi étkezések idejére elvárt öltözködési elvárásokról, de sokan egyáltalán nem törődtek ezekkel az ajánlásokkal. A mini bárt automatikusan nem töltötték fel pótlólag, hanem rendelni kellett. A medencék többnyire zsúfolásig tele voltak. A bárok kellemesek, hangulatosak. Voltunk korábban az MSC Poesia-n és annak családiasabb a légköre. Az ismerőseink belső kabinban voltak, ami a sok tükörnek köszönhetően nem is tűnt olyan kicsinek." (Zsuzsi & Ricsi, 2012)


"A hajón a vendégkör nemzetiség és életkor tekintetében nagyon vegyes volt. Jóllehet a hajó hatalmas, elég hamar ki lehet igazodni rajta. Minden nagyon praktikusan ki van táblázva. A nagy balkonos kabinunk a kicsi méretben is elég ügyesen volt elrendezve, tán a rakodótér szűkössége okozott a legtöbb gondot. Az ágy alá is kellett pakolnunk. Az ellátás rendben volt, csak a gyorsbüfés jellegű étkekből (hasábburgonya, hamburger, hot dog stb.) több volt a kelleténél. A kenyérválaszték eléggé olaszos, ami nekem nem feküdt annyira. Igenis tetszett, hogy a gálavacsorákra a vendégek többséges szép elegánsan kiöltözött. Az utazásunk folyamán volt két gálavacsora és egy olasz kulináris este. Az esti show programok színvonala eléggé vegyes. Nem könnyű sokféle ízlésvilágnak megfelelni. Az Alegrissimo nevű ital csomag (23 euró/nap) nekünk jól bejött. A 15. fedélzeti szinten lévő medence a nyugalmas pihenésre vágyóknak van kijelölve. Sajnos ennek ellenére többnyire tele volt zajongó gyerekekkel." (Dénes, 2012)

MSC Divina

MSC Divina - Hajó információk

A Divina vendégkapacitása 4400 fő és 1500 fős a személyzet. Valóságos város, ahol mindig nagy a nyüzsgés.

"Balkonos kabinunk volt és élveztük, hogy nem kell a napozó fedélzeten szoronganunk a sok ember között, hanem a balkonunkra visszavonulva nyugiban élvezzük a napsugarakat. Tény és való, hogy a kabinunk nagyon pici volt, annyira, hogy a fürdő ajtaját és a szekrény ajtaját egy időben nem tudtuk kitárni.

Pechünkre a kabinunk közvetlenül a büféétterem alatt volt és így hajnali hattól éjjel egyig a kabinban hallani lehetett a székek zörgő zajait.

Az étteremben teljesen hátul foglaltunk magunknak olyan asztalt, ami az ablak mellett van és így evés közben is nézegethettük a tengert. Ami az evést illeti, volt, amikor végigettünk egy 5-6 fogásos menüsort, máskor pedig, egy-egy fogásból magunk állítottunk össze egy ételsort. Mi amúgy az első étkezési turnust kértük, de csak a másodikat kaptuk, ami azt jelentette, hogy nekünk a vacsora háromnegyed kilenckor kezdődött. Ez nekünk túl késő volt, nem vagyunk olaszok, akik szeretnek későn vacsorázni. Szerencsére sikerült elintézni, hogy az első turnusban kajálhassunk. Elég gyorsan kihozták az ételeket.

Mi nem fizettünk be az Allegrissimo italcsomagra, mert nekünk nem érte volna meg, hiszen mi többnyire csak vizet, kávét vagy teát fogyasztunk. Úgy italcsomag nélkül egy üveg sör 5.70 euróba kerül. Az italok általában nagyon drágák. A Divinán nincs gyógyszertár, azaz a szükséges gyógszereket otthonról tanácsos vinni.

Az edzőteremben minőségi gépek vannak. A medencéket jellemzően megszállják a gyermekes családok. A felső fedélzeten lévő sporttér príma. Mi nagyon élveztük az esti show műsorokat. A kirándulásokra nem fizettünk be a hajón, mert túl drágák. Inkább kiszálltunk és helyben kerestünk buszt vagy taxit. A hajón nagyon hajtanak arra, hogy minél több pénzt leakasszanak a vendégekről." (Béci, 2012)


"A hajókabin várakozáson felül kényelmes és magas színvonalú volt. A szolgáltatások magas színvonalúak, egyedül az internetszolgáltatás volt problémás. Isztambul, Dubrovnik, Velence gyönyörű volt, Kataklion viszont csalódás volt." (Vista-ügyfél, 2012)


A hajó kitűnő volt, mert tökéletes szervezettséggel kezelték a több ezer fős vendégsereget. A wellness részlege (fedett és fedélzeten lévő) kitűnő volt. A parti kirándulások jól szervezettek, de több izgalmas programot lehetnek a kínálatba tenni. nagyon élveztük a tenerifei jeep túrát. Ami nagy csalódás volt - nagyban közrejátszott a borzalmas idegenvezető személye, aki minél hamarabb le akarta tudni ezt a túrát, annyira rohant, hogy a társaság felét elhagyta. Marokkó, Tenerife, Madeira - csodás, jó volt ennyire sok színű tájakat látni egy út alatt" (2013)

MSC Preziosa

MSC Preziosa - Hajó információk

Vissza az elejére

Costa Cruises - Az olasz stílus

Costa Pacifica

"Hatalmas a hajó, kellett kis idő míg eligazodtunk ebben az úszó nagyvárosban. Ahhoz képest, hogy mekkora embertömeget kell szervezni, mozgatni, a hajón jól ment szinte minden.

Meglepően jól működik a kabinban a wifi. A vámmentes bolt meglehetősen drága. Az öltözködési előírásokat nem kell szigorúan betartani. Egy-két ember azért túlzásokba esik a szabály megszegésében (tréning ruciba lejönni a vacsorára). A balkonos kabinunk kellően tágas volt. A svédasztalos étteremben a kaja elég átlagos volt és a higiéniai körülmények sem voltak a topon. Furcsa volt 11 fős asztalnál enni, főleg, hogy az asztalszomszédainkat nem ismertük, és nem volt köztük magyar. A reggeli és az ebéd jó az önkiszolgálósokban. Néha úgy tűnt, hogy nincs kellő mennyiségű személyzet. Egyébként azt hallottuk, hogy a személyzet 42 különböző nemzetiségből való. Volt is néha bábeli zűrzavar. Meglepett, hogy a személyzetnek nem mindegyik tagja tud kellő szinten angolul.

A sok bár közül a kedvencünk: a Chocolate Bar. Sok helyen szólt zene, néha túl soknak is éreztük. MIndenesetre aprólékosan tanulmányoztuk a Today címet viselő hírlevelet, ami tájékoztatja az utasokat a másnapi programról. Engem lenyűgözött, hogy a hajón lehetett kocogni egy erre kijelölt pályán. Szuper! A medence kicsi, de ez annyira nem zavart minket, mert renoválták, tehát használni sem tudtuk. (Péterék, 2012)

Costa Luminosa

Jön!

Costa Favolosa

Jön!

Costa Deliziosa

Jön!

Costa Serena

Jön!

Costa Magica

Jön!

Costa Fortuna

Jön!

Costa Mediterranea

Jön!

Costa Atlantica

Jön!

Costa Victoria

Jön!

Costa Romantica

Jön!

Costa Allegra

Jön!

Costa Classica

Jön!

Costa Marina

Jön!

Costa Voyager

Jön!

Vissza az elejére

Norwegian Cruise Line - A freestyle hajózás

NCL Spirit:

"A Norwegian Spirit, mint ahogy hirdetik is, egy Freestyle Cruise. Nincs dress code, nincsenek kötött étkezési időpontok, hacsak magadnak nem foglalsz időpontra helyet valamelyik étteremben. Több ilyen is van a hajón, ezek 10-15 dollár/között vehetők igénybe, de a központi étteremben reggel 5-től éjfél utánig mindig volt valami terítéken. A fittness és a szauna részleg is ingyenesen használható. A színházi és zenei előadások színvonalasak, szórakoztatóak. Az út végén is magad választhatod meg a távozás időpontját. Ha az eddigiekkel kéne összehasonlítani, akkor valahol az MSC és a Celebrity között van az én megítélésem szerint, de Móni-nak ez tetszett legjobban, itt érezte legjobban magát. A lényeg: Mi felhőtlenül jól éreztük magunkat, csodálatos helyeken jártunk, és az út nagy részén a nap is felhőtlenül sütött ránk." (Móni és Viktor, Vista-utazók, 2014)

NCL Dawn

Jön!

NCL Pearl

Jön!

NCL Jewel

Jön!

NCL Breakaway

Jön!

NCL Epic

Jön!

NCL Star

Jön!

NCL Sky

Jön!

NCL Gem

Jön!

NCL Jade

Jön!

Pride of America

Jön!

Vissza az elejére

Royal Caribbean Cruise Line - Óriás hajók

Monarch of Seas

Jön!

Majesty of Seas

Jön!

Vision of the Seas

Jön!

Splendour of the Seas

Jön!

Rhapsody of the Seas

Jön!

Legend of the Seas

Jön!

Grandeur of the Seas

Jön!

Enchantment of the Seas

Jön!

Serenade of the Seas

Jön!

Radiance of the Seas

Jön!

Jewel of the Seas

Jön!

Brilliance of the Seas

Jön!

Voyager of the Seas

Jön!

Navigator of the Seas

Jön!

Mariner of the Seas

Jön!

Explorer of the Seas

Jön!

Adventure of the Seas

Jön!

Liberty of the Seas

Jön!

Independence of the Seas

Jön!

Freedom of the Seas

Jön!

Oasis of the Seas

Jön!

Allure of the Seas

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Ildyko, 2019. 05. 12. 18:31
Msc Divina 2018

Egy balkon kabint foglaltunk a 9. szinten a szoba mérete nekünk tökéletes volt . Egyetlen egy dolog amire nem figyeltünk és a következő utunknál ez lesz a legelső szempont . Az erkély nálunk nem plexit hanem lemez borítású volt így a kilátás is korlátozódott de ez a mi hibánk :) A személyzettel maximálisan meg voltunk elégedve , nagyon kedvesek és szegítőkészek voltak. Az éttermekben mindíg találtunk a fogunkra való ételt nem volt egyhangú. A hajón nem volt érezhető a rázkódás . Nagyobb szélnél egy elenyésző de nem vészes . Összességében elégedettek voltunk mindennel , csak javasolni tudjuk mindenkinek ezt az utazási formát ! :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon