ÚTIKRITIKA.HU / Hajóutak


hirdetes

útikritikák


Hajóutak

Általános vélemények | MSC Poesia - Egy hajóút több szemszögből | Kelet-mediterrán | Mediterrán körút | Nyugat-mediterrán | Földközi tengeri hajóút | Baltikum | Costa Favolosa és Celebrity Silhouette | Princess Cruises|Celestial|

Általános vélemények

"Manapság sokan azt gondolják, hogy a luxushajó-utak, a nevükből adódóan luxusáron elérhetőek csak. Az átlagemberek félnek tőle, azt hiszik, hogy számukra ez egy elérhetetlen vágy, a felső tízezer úri murija. Pedig mekkorát tévednek.... A luxus, a hajók esetében kizárólag a környezetre utal. Fejedelmi pompa az, ami ezeken a hajókon az utasait körülveszi. Érdemes kicsit mindig számolni egy nyaralás megtervezése előtt, mert könnyen előfordulhat az, hogy egy ilyen út kevesebbe kerül, mintha valaki a családját egy mediterrán nyaralásra vinné. Fontos szempont lehet az is, hogy ilyenkor több várost, országot lehet megnézni, és nem utolsó sorban sokkal kevésbé monoton a nyaralással eltöltött idő. Kiváló gyermekkedvezmények vannak, ezek a hajók szívesen látják a kicsiket is. Nem lehet véletlen az, hogy a legnagyobb része az utasoknak, visszatérő vendég, ennyi ember nem tévedhet!" (Gyuri, 2012)


"Az igazi út az Önök által szervezett mediterrán hajóút volt az MSC Orchestrával, 03.29-04.05. között. Az út minden képzeletet felülmúló, tökéletes élmény. A legnagyobb rosszindulat mellett sem lehet semmi negatívumot felhozni. A szervezés, az alkalmazottak figyelmessége, a kiszolgálás tökéletessége, az ellátás, a tisztaság, a higiénia s mindez szinte észrevétlenül. Mintha nem is 945 alkalmazott, hanem ugyanennyi mesebeli tündér ténykedett volna.

Egyetlen észrevételem lenne: Bár úgy hirdetik az utakat, hogy nyelvismeret nélkül is nyugodtan neki lehet vágni, mivel mindig akad magyarul tudó az alkalmazottak között, aki szívesen segít.NEM AJÁNLANÁM! Mi egyetlen magyarul beszélő alkalmazottal sem találkoztunk. A hajón 6 nyelv közül lehetett választani. A napi programok, a hozzájuk kapcsolódó ismeretek ezeken a nyelveken voltak hozzáférhetők.(A választott nyelven minden este a kabinba bekészítve a következő napi)Ha valaki nem beszélte ezek valamelyikét, nem tudom hogyan boldogult? Honnan tudhatta pl. mikor köt ki a hajó, mikorra kell visszaérni, hogy ne késse le a tovább indulást, milyen programok közül választhat, stb.? A nyelvismeret hiánya valószínűleg rémálommá változtathatná ezt a csodálatos utat." (Vista-ügyfél, 2013)

MSC Poesia - Egy hajóút több szemszögből

"Pozitív: abszolút a hajón található összes szolgáltatás, tényleg mint egy óriási szállodában, de ugyanakkor megvan az embernek a lehetősége a fő nevezetességek megtekintésére; a fedélzeten a napozó terasz rész a medencékkel és a koktél bárral fantasztikus élmény!!

Negatív: a tömeg, nekem nagyon zsúfoltnak tűnt, főleg a 13. emeleti étterem, önkiszolgáló, itt nagyon menekülőre fogtam néha, egyszerűen minden kiszállás előtt, minden csoport egyszerre özönlött be az étterembe, ezt ki lehet kerülni a szobában rendelt reggelivel például!

A kabin: Nagyon pici, de praktikus, gyönyörű új berendezéssel, nagyon igényes és praktikus fa szekrénnyel! Nem fértünk volna el a kabinba a 2 bőrönddel, így kipakoltam az egyiket, és ezzel megoldottuk. A fürdőszoba is apró, de minden megvolt benne, semmi panasz.

Étkezés: A fő étkezőben minden ételnek egy íze van, semmi különös nem volt, nagyon praktikus, gyors ételek, de gyakran kifogytak sok mindenből! Hamburgerek, tészták, pizzák, mint egy all inclusive büfében, az ültetéses vacsoránál viszont annál finomabb és jó fogásokat válogattak össze. Nem túl nagy adagok de teljesen gusztusos, ízre is nagyon finom. A Kapitányi vacsorán látszott, hogy még extrán kitesznek magukért, tengeri ételekkel is!

A hajón a programok: Végtelen a lehetőségek száma. Mini golf, színház, kaszinó, napozás, medence, jaccuzzi, tenisz, futás, konditerem, masszázs, fodrász, tényleg hetekig el lehetne egy utas, én legalábbis simán hetekig bolyongtam volna.

Vendégkör: Nagy százalékban olaszok vannak a hajón, főleg idősebbek, de jó így mert utána a diszkóban a fiatalok jobban eloszlanak, elférnek, abszolút jó a légkör, a hangulat.

Kirándulások: Nagyon jól megszervezettek, csoportokra osztva, a ki és beszállás is nagyon gördülékenyen megy, talán picit drágának találom, de jobb ha az ember szervezetten megy, ha csak pár órája van egy desztináción!

Extra költségek árfekvése: Nem volt olyan vészes, mint amennyire számítottam, egy nagy üveg víz 2,5 EUR / koktélok 6-7 EUR, kávé 1,5 EUR, ha nem a hosszú kávét szeretné inni az ember hanem olasz finom kávét!

De nagyon jó ital csomagok vannak, érdemes befizetni, kiszámoltam, így ha előre befizeti az ember, elkerüli a 15% plusz szerviz díjat! (Petra, MSC Poesia, 2012)


"A hajóutazás nem hasonlítható össze más utazással, hiszen teljesen más élményt nyújt. Amikor az ember megérkezik és meglátja a hatalmas többemeletes hajót, egy pillanatig szinte el sem hiszi, hogy ez a hajó valóban rá vár, hogy induljanak. Aki még nem utazott hajón, annak mindenképpen ajánlom, hiszen nagyon sok várost meg tud nézni hitetlen jó áron és luxus körülmények között. Felejthetetlen élmény, a látvány, mikor a teraszról nézzük végig a ahogyan a hajó halad. A személyzet, nagyon kedves és segítőkész.

Pozitívum: hogy a hajón teljes kiszolgálásban van része az utasoknak. Semmivel sem kell foglalkozni, csak azzal, hogy élvezze a körülményeket. Minden szolgáltatás megtalálható a hajón, a fodrászattól kezdve a boltokig, így semmiben sem szenved hiányt, míg a hajón tartózkodik. A személyzet, nagyon kedves és segítőkész. Már megérkezéskor könnyen megtalálható, ahol be tudunk checkolni, hiszen ki van táblázva. Ott a személyzet elveszi a bőröndünket, így kényelmesebben be tudunk checkolni. Mikor mindent elrendeztünk, és mikor a kabinunkhoz érünk, akkor a bőröndünket már a kabin bejárata mellett találjuk. Amennyiben még nincs ott, akkor sem kezdjünk el aggódni, mert lehet, kicsit később hozzák. Ha még mindig nem került elő, akkor a recepciónál tudunk utánakérdezni. Egy biztos, hogy szárazföldön nem marad bőrönd.

Negatívum: számomra az volt, hogy reggelinél, illetve ebédnél nagyon sokan gyűltek össze a büféknél, így nagy tumultus. Ezért az utolsó reggel már ültetett reggelin vettem részt, ami viszont sokkal kényelmesebb volt és alig voltak utasok. Másik, ami még számomra zavaró volt, hogy esténként sokszor előfordult, hogy fényképet készítenek, akár vacsora közben is odamennek az utasokhoz, és ha szeretnék, ha nem, akkor is lefényképezik. Az elkészült fényképet aztán persze, jó drágán meg lehet vásárolni.

Kabinok: nem túl nagyok, de nagyon szépek. Szépek, igényesek a berendezések. A belső kabint nem igazán ajánlom, mert az viszont nem igazán ajánlanám, hiszen kicsi és mivel még ablak sincs rajta, elég nyomasztó. A kabinban található fürdőköpeny, hajszárító, poharak, tévé, sampon, tusfürdő, így az utasoknak ezeket semmiképpen sem kell vinniük.

A hajón nagyon sok programlehetőség közül lehetett választani. Színházi előadások voltak minden este, egy időpontban és kb. 40 percesek. Nekem nagyon tetszett és minden este más darabot mutattak be. Sok bár is található a hajón, ahol különböző élőzenéket hallgathattunk, előadásokon vehettünk részt, és amennyiben táncolni támad kedvük az utasoknak, akkor található egy diszkó is, ahol akár hajnalig rophatják. Napközben, medencék, napozóteraszok, jakuzzi, futópálya, tenisz, foci, golf lehetőségek vannak, illetve az animátorok akkor sem pihennek így különböző tornagyakorlatokon, jogán, illetve táncpróbán is részt vehetnek a vendégek.

A hajón felszolgált ételek, nekem nagyon ízlettek. Mivel az olasz konyha dominál, ezért nagyon sokféle tésztás ételek voltak, tengeri halak, különböző zöldségek, gyümölcsök, mivel gondoltak a gyerekekre is, így megtalálható volt a hotdog, hamburger, sült krumpli is. A vacsorák is nagyon jók voltak, a menü általában 5 fogásosak, de a vendégek akár maguk is összeválogathatják, hogy mit szeretnének enni. Kis adagokat hoztak ki vacsoránál, de ez csalóka, hiszen a végén a desszertet már alig bírtuk megenni.

A vendégkör a hajón, nagyon különböző, főként olaszok voltak, idősek, fiatalok, családosok.

A kirándulások, nagyon megszervezettek voltak. Ki- és beszállásnál nem volt tumultus, teljesen oszlott a tömeg. Még ha rövid időre is köt ki a hajó, akkor is van arra lehetőség az ilyen kirándulások alkalmával, hogy egy kis ízelítőt kapjunk az adott városból.

Árfekvés, nem olyan vészes, sokkal drágábbra számítottam, azonban azt mondom, hogy még mindig jobban megéri, hogy ha vendégek befizetnek valamilyen italcsomagra, mert úgy olcsóbban jönnek ki, elkerülhetik a 15% szervízdíjat. Főleg, ha hosszú hajóúton vesznek részt. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kényelmesebb is, nem kell azon aggódni, hogy milyen számlát fog kapni.

Összességében tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer mindenképpen próbálja ki a hajós utazást. Aztán persze, ha nagyon megtetszik neki, akkor nem lehet leszokni róla!" (Gy. Kata, MSC Poesia, 2012)


"Dolce Vita életérzés!!! Nem lehet összehasonlítani egy tengerparti nyaralással. 5*-os kényelem , nagyon jó programok, szórakozási lehetőségek, színvonalas színházi előadások, diszkó, különböző bárok élő zenével , szuper medencék, kényeztető spa szolgáltatások egy helyen, és közben nap nap után mindig máshol ébredünk, gyönyörű helyeket fedezhetünk fel egy hét alatt.

Pozitívumok:

 • A hajón a luxusérzet, kényelem és a tisztaság

 • Változatos szórakozási lehetőségek egy helyen

 • Egy hajóút során különböző kirándulásokat lehet tenni, szuper helyeket felfedezni

 • Nagyon jó az ár-érték arány

 • Az ültetett vacsora során gasztronómiai élvezetek

Negatívumok:

 • Nagyon kaotikus volt a check-in ( bár a tapasztaltabbak azt mondták, hogy a helyhiány miatt volt ez, Genovában, Velencében sokkal rendezettebb, gyorsabb)

 • Egyáltalán nem voltak kedvesek, sem a recepción, sem a pincérek, a köszönést nem ismerik

 • Az olasz vendégek nagyon pofátlanok

 • A büfé étkezéseknél iszonyat tömeg tud összegyűlni, sokszor fél óráig kerestünk üres asztalt, a sorokról nem is beszélve

 • A büfé étkezéseknél a választék elég egyhangú, főleg reggelinél

 • A reggelinél iható kávé, gyümölcslé minősége elég silány

Napközben: ha valaki nemcsak fürdőzni szeretne a medencékben, vagy jakuzzikban, akkor rengeteg programlehetőség közül választhat. Díjmentesen lehetősége van az utasnak edzeni a fitness teremben, vagy teniszezni, minigolfozni, kosárlabdázni, shuffle board-ot játszani. Az animációs csapat különböző játékokat, edzéseket szervez: aerobic, tánctanulás, vetélkedők, bingozás. Az utasoknak kártya szoba, könyvtár is a rendelkezésükre áll. A gyerekek a játszótéren vezethetik le energiájukat.

Térítés ellenében: masszázzsal, új frizurával kényeztethetjük magunkat, a Casinoban nagyon sok félkarú rabló, black jack és rulett asztalnál próbálhatunk szerencsét. A gyerekek különböző játékgépeken versenyezhetnek egymással. A shoppingolni vágyók is megtalálják számításuk: duty free, parfüm, ékszer, táska boltok várják.

Este a bárokban élő zenét hallgathatunk, táncolhatunk és a diszkó is várja a szórakozni vágyókat. A színházban színvonalas előadást tekinthetünk meg. Nagyon jó hangulata van az egész utazásnak, nem lehet unatkozni, mindenki megtalálhatja a számára legjobb időtöltést.

A Földközi-tengeri hajóutaknál a vendégek többsége olasz, az életkor teljesen vegyes, igaz ezen a hajóúton többségben voltak az 50 felettiek.

Adott desztinációnál nagy a választék , általában 5-6 féle parti kirándulás közül lehet választani, de drágák, és csak olasz, angol, német nyelven történik az idegenvezetés. Jóval kedvezőbb áron lehet felfedezni egyénileg a városokat, akár úgy is, hogy a hajótársaság transzferbuszát igénybe vesszük, ami általában a kikötő és a belváros között közlekedik. A transzferbusz áráról , jelentkezési feltételekről, indulásokról a hajóújságban lehet tájékozódni, amit minden este bekészítenek a kabinba.Pl. Dubrovnikban a retúr shuttle busz ára felnőtteknek 10 EUR volt, gyerekeknek 7,5 EUR. A kirándulásokról bővebb tájékoztatást az utazási irodában kaphatunk, kinyomtatva is megtalálhatjuk a leírásokat, és jelentkezni is az irodában lehet.

Italok ára: Az italok árfekvése a nyugat-európai nyaralóhelyek árfekvésével megegyező, az itthoni árakhoz képest 1,5-2 –szeres árakkal kell számolni. A kirándulások árai nagyon magasak, azoknak érdemes csak befizetni, akik nem mernek egyedül nekivágni .

Hasznos tanácsok és észrevételek:

 • A bankkártyák közül a Mastercard és Visa kártyákat fogadja el az MSC, nem muszáj, hogy dombornyomott legyen

 • Érdemes italcsomagot venni, mert kedvezőbben fogyaszthatunk a bárokban, éttermekben

 • Aki először hajózik, és nem beszél idegen nyelvet, annak érdemes először egy magyar idegenvezetős hajóúton részt venni, mert bonyolultnak tűnhet a becheckolási, kijelentkezési procedúra

 • Érdemes első nap megcsinálni a biztonsági oktatást, mert ha valaki kihagyja, annak minden este levelet küldenek, hogy csinálja meg, és mikor lesz a következő

 • Utolsó este megadott ideig ki kell rakni a bőröndöt, úgyhogy célszerű egy kézipoggyászt magunkkal vinni, este kikészíteni a másnapi ruhát.

 • Az öltözködéssel kapcsolatban csak az étkezéseknél vannak minimális megkötések: Büfé étkezésnél nem szabad fürdőruhában, és mezítláb bemenni az étterembe, ültetett étkezéseknél csak a kapitányi vacsora alkalmával kell elegánsabban öltözni, a többi alkalommal egy sima farmer + póló összeállítás is megteszi.

(Sz. Brigitta, MSC Poesia, 2012)


"Életem egyik legnagyobb élménye volt a hajóút az MSC Poesián. A legjobban maga a hajó tetszett, fantasztikus érzés volt, amikor először megláttam a kikötőben, lenyűgözött a mérete és a csodás látványa a tengeren. Szeretem a körutazásokat, amikor több várost is láthatok egy út során és erre tökéletes választás egy hajóút, amikor 8 nap alatt minimum 6 városban is kiköt a hajó.

Aki még nem volt hajózni, annak azt mondanám, hogy egyszer mindenképpen próbálja ki az életében, érdemes megtapasztalni a hajózás élményét. Látni kell, ahogy elindul a kikötőből a naplementében, vagy amikor kiköt egy városban kora reggel, amikor áthalad egy szoroson, ez mind elképesztő élmény a hajó fedélzetéről, vagy egy balkonos kabinból.

Ami kicsit nehezebben emészthető a hajón, az talán a tömeg, de az sem mindig zavaró és ki lehet kerülni, ha az ember nem a svédasztalt választja az étkezéshez, hanem az éttermi felszolgálást. De napközben elveszik a tömeg a számos szórakozási lehetőségnek köszönhetően.

A vendégkör igen vegyes, vannak idősebb házaspárok, családosok és még fiatal iskolás csoporttal is találkoztunk, de a vendégek többsége olasz nemzetiségű volt." (Gigi, MSC Poesia, 2012)


"Életem első luxushajóútját izgalommal, kíváncsisággal és egy pici félelemmel vártam! Tényleg olyan mesés lesz, mint amilyennek elképzeltem? Vajon a kirándulásokon lesz-e időm mindent megnézni? Nem lesz-e nyomasztó a bezártság, nem fogok-e félni a nyílt tengeren? Kérdések sora záporozott a fejemben. Ám a 4 napos európai utazáson, az MSC Poesia fedélzetén azonnal beleszerettem az utazás e fantasztikus formájába. A hajó olyan, mint egy csodás város, éttermek, bárok, üzletek sokasága, szórakozási lehetőségek színház, kaszinó, wellness teszi felejthetetlenné a tengeren töltött időt.

Tetszett: Az, hogy minden nap máshol ébredsz, a kabinból látod a napfelkeltét; a
szolgáltatások, szórakozási lehetőségek sora, az ültetett vacsora eleganciája, színvonala, a Dubrovnik-i kirándulás.

Nem tetszett: a Trieszt-i kikötő adottságaiból adódó becsekkolási problémák; a tömegjellegű büféétkezés; az olaszok viselkedése; a személyzet egy részének modortalan viselkedése.

A hajó Triesztből indult. A kikötői terminál épülete nagyon kicsi, nem alkalmas ekkora tömeg befogadására. Hosszú sort kell végigállni ahhoz, hogy bejussunk a hajóra. A személyzet a lehetőségekhez képest maximálisan végzi a dolgát a kikötőben.

A hajó Genovában köt ki. Mivel nincs reptere, ezért Milánóból lehetséges repülővel hazajönni. Ha van egy kis időnk, 1 órás sétát megér Genova, bár nem kell tőle sokat várni. Kicsit koszos, tele bevándorlóval, de a főtere igen barátságos. Éppen a vasárnapi 'csokis piacba' csöppentünk bele. A pesti Édes Napok kicsiben. Forró csoki, kézműves csokicsodák, igazi ínyencségek.

Genovából forgalomtól függően 1,5-2 óra alatt jutunk el Milánóba. Milánóban is érdemes kicsit körülnézni. A divatüzletek sokasága, a város forgataga, a dóm egy kellemes délutáni program. Milánóból a Wizzair járatával repültünk haza. A becsekkolás kicsit nehézkesen indult, ezen kívül korrekt volt minden."

Hasznos tanácsok:

 • Aki nem beszél nyelveket, jobb ha először szervezett útra megy el, mert a be/ki csekkolási folyamat kicsit bonyolultnak tűnhet a számára

 • A rutintalan utazó a kirándulásokon is a szervezett programokra menjen el, bár csak angol/német/olasz nyelven lesz idegenvezetés.

 • Érdemes az italcsomagot előre itthon lefoglalni, a 15 %-os szervízdíjat megtakaríthatjuk.

 • Ha egy kicsit drágább is, balkonos kabint foglaljunk.

 • Ha a hajókártyánkat elveszítjük, azonnal szóljunk a recepción. A régit letiltják, kapunk újat.

 • Előfordul, hogy a biztonsági oktatáson technikai hiba miatt nem regisztrál a rendszer.

 • Ne ijedjünk meg, ha kapunk egy levelet, hogy ismételjük meg az oktatást. Jelezzük a recepciónál, hogy részt vettünk a gyakorlaton, és ezzel elfogadottnak tekintik az oktatást (ha van róla fotónk, még jobb).

 • Italt nem lehet bevinni a hajóra, az átvilágítás után elveszik. Természetesen a kiszállás előtt mindent visszakapunk.

(H. Andrea, MSC Poesia, 2012)


"Ez már a sokadik hajós utam volt és ismét átéltem azt érzést amit egy hajóút magával hordoz. A hajó fedélzetére lépve szembesülünk a barátságos személyzettel, akik minden vendéget a kabinjukhoz kísérnek. Ez a fajta fogadtatás maximum csak a felső kategóriás 5*-os szállodákban szokás. A pincérek rövid idő után nyitnak a vendégek felé és beszélgetést is kezdeményeznek. Bár ez a beszélgetés inkább csak "small talk"-nak nevezhető, de egy idő után egyfajta "kapcsolat" alakul ki a vendég és a felszolgáló között, ami más helyeken ritkának mondható. Talán ez az, amit az MSC hajók egyik védjegyének mondanék, közvetlenség. Lehet, hogy most veszünk részt életünk első hajó útján, amit egy szuper akcióban foglaltunk le, vagy már tapasztalt hajós utazók vagyunk, akit nem érdekel, hogy mennyi az út ára, a személyzet ugyan olyan kedves, figyelmes és közvetlen lesz velünk.

Fontos megjegyezni, hogy ennek ellenére is adódnak olyan pillanatok, amikor zsúfoltnak érezzük a hajót, és nem érezzük azt a fajta törődést. Ez azért van, mert egy hajón 2-4000 utas is tartózkodhat, és hiába a nagy létszámú személyzet, néha kevés. Visszatérő hajósként láthatunk ismerős embereket… énekesnőt egy korábbi hajóútról, vagy egy kedves felszolgálót, akivel anno sokat beszélgettünk miközben kiszolgált.

Nem mondanám, hogy az idősebb korosztály dominál a hajón, de tény, hogy ők vannak a legtöbben. Amúgy nagy létszámmal vannak a fiatalok, baráti társaságok és a családok is.

A vendégkör inkább Olasz-, Német-, és Franciaországból érkezik. Ha a hajó napközben a kikötőben tartózkodik, akkor az utasok többsége elhagyja a hajót és kirándul. Délután este fele szállingóznak vissza a fedélzetre. A vacsora előtt, és főleg a gála és a kapitányi vacsora előtt mindenki kiöltözve sétál a hajón, vagy egy koktéllal a kezükben beszélgetnek egy bárban. Vacsora után irány a színház, majd az esti szórakozási lehetőségek egy csendes borbárban, vagy egy mozgalmasabb bárban.

Ha a hajó egész nap a tengeren tartózkodik, akkor jellemző, hogy az utasok tovább alszanak és élvezik a pihenést, hajózást. Napközben a napozófedélzeten vagy a medenceparton olvasnak, beszélgetnek, iszogatnak. Az ilyen napokat szeretem a leginkább. Ilyenkor nem kell azzal foglalkozni, hogy kirándulásra megyünk vagy hogy időben vissza kell érni a hajóra. Azt is meg kell jegyeznem, hogy az ilyen napokon azért érezhető, hogy 2-3000 ember is a hajón tartózkodik. Nehezebb egy napágyat találni és a nagyon nagy a tömeg a büfé éttermekben is.

Bár sok hajóúton voltam már, de a hajó által szervezett kirándulásokra nem nagyon megyek el. Ha egy picit előreolvasunk és megtervezzük, hogy az adott kikötőben mit lehet megnézni akkor olcsóbban kijöhetünk. Nem kell a csoportra várni, és a saját tempókban élvezhetjük a nyaralást. Természetesen ehhez az is kell, hogy rátermettek legyünk és beszéljünk nyelveket vagy ha nem is beszélünk tökéletesen, merjünk megszólalni. Sok esetben a hajó messze áll meg a belvárosoktól, ilyen esetben transzfer járatokat indítanak. Ez az amit érdemes kihasználni. Az árak 8-15 EUR / Fő áron mozognak. A kirándulások árai nagyon magasak, de vannak olyan városok ahol másképp nem javasolt elhagyni a hajót. Ilyen lehet talán Tunisz. Nem csak a kikötő van nagyon messze a várostól, de az egyes látnivalók is a város két végében helyezkednek el.

Ha repülővel érkezünk a kikötőbe, akkor egy nappal korábban érkezzünk. A főbb kikötők, mint például Genova és Velence is tartogat látnivalót. Az utazás már itt elkezdődik.

Egy hajós utazásra érdemes előre is felkészülni. Picit olvassunk utána, hogy merre is megyünk, és ott mit lehet megnézni… ez segítséget tud nyújtani abban, hogy eldöntsük, hogy befizetünk egy fakultatív útra vagy magunk fedezzük fel a várost.

Nem kell tartani attól hogy amint a hajóra lépünk, előjön a tengeri betegségünk. Ezek a hajók nem kirándulóhajók, hanem úszó szállodakomplexumok. Egy ilyen hajót nem könnyű kibillenteni az egyensúlyából. Ha mégis érezzük, hogy a hasunk nem jól reagál, akkor a recepción ingyen kapunk gyógyszert! Utolsó este érdemes megtervezni, hogy milyen ruhában utazunk haza, és hogy a reggel folyamán mire lesz szükségünk, mert a poggyászokat éjjel 1ig ki kell helyezni a kabin elé, és csak a hajóterminálon fogjuk visszakapni. Vagyis a fogkefe fogkrém, kontaktlencse folyadék stb… a kézipoggyász tartozéka legyen. Ha megkaptuk a poggyászt a terminálon, nyugodtan visszapakolhatjuk az olyan dolgokat amiket egy esetleges repülőút során nem engednek fel a fedélzetre." (Vendi, MSC Poesia, 2012)


"Évek óta vágytam erre az utazási formára, de az élet úgy alakította, hogy eddig sosem jött össze. Röviden és tömören egy négy napos első próba után is csak azt tudom mondani, hogy tuti ismétlek. Már ki is találtam, hogy a görög szigetek útvonalát választom.

Pozitív dolgok:

 • Minden reggel máshol ébredsz fel (balkonos kabin mindenképp!)

 • Mindent egy helyen (tenger, finom ételek, szállodai ellátás, rövid városlátogatások, sokszínű társaság, wellness, buli és így tovább)

 • A balkon! Az aztán a fő élmény

 • Tetszett a bárban dolgozó felszolgálók sokszínűsége (madagaszkári, barbadosi, ukrán, balinéz, stb)

 • Imádtam a sok tengeri herkentyűt a vacsoráknál

Negatív dolgok:

 • A személyzet arcán kiütköző fáradtság és unalom

 • Az ebédek zsúfoltsága és zajossága

 • A kabinban minden este hideg volt, amikor visszatértünk

 • Hideg a fenti medence (17-18 fok)

Az egyéb szolgáltatások pl. masszázs árfekvése magas, tájékozódjunk mielőtt belevágunk. A kabinban minden nap elhelyeznek egy pár oldalas újságot, mely a másnapi kikötésre vonatkozó információkat tartalmazza. Nagyon hasznos, nézzük meg. Időjárás, fizetőeszköz, látnivalók, esti dress code és az oly sokak által kérdezett fakultatív programok. Árral és alapvető tudnivalókkal. Személy szerint azt javaslom mindenkinek, hogy kérjen hozzáértő tanácsot azzal kapcsolatban, érdemes-e az adott városban saját kútfőre, vagy szervezetten felfedezni. Ha távolabb a kikötő, nagyobb a város, kevesebb az idő, ne hagyjuk ki az idegenvezetős programot. A dubrovniki lány például nagyon felkészült, sokat mesélt és a mosoly sosem fagyott rá az arcára :) Egy kis görög szigeten biztosan könnyedén elvagyunk idegenvezető nélkül is, de ez nem minden esetben igaz.

Visszatérve a kezdetekhez a becsekkolás nekünk picit vontatottabban ment, de ez valószínűleg a trieszti kikötő és az átpozicionálás miatt volt. Így sem kibírhatatlan emlékként él, csak a várakozás és káoszos lounge okozta a negatív érzést. Leadjuk a csomagot számos csoportokba sorolva, melyet a hajón kapunk vissza. A bizalmatlanság érzése miatt nem kell aggódni! Poggyászunk éppen időben, étkezés után már ott várt a kabin előtt. Fura, de nincs fennakadás. Kapunk egy aláírandó lapot, mely egészségügyi nyilatkozat (pl. nincs fertőző betegséged), odaadjuk a készpénzt vagy kártyát melyről a depozitot terhelik. Nekem a hazatértem után 4 nappal fel is oldották a beterhelt összeg fel nem használt részét. Ez változó lehet! Ez után jön az átvilágítás, mint a repülőtereken, semmi extra.

A hajóra való belépés előtt készítenek rólunk egy fotót, mely a parti kirándulások utáni visszatérésnél azonosít. A biztonsági emberek ellenőrzik vendégkártyánkat és megnézik a fotót! Ez arra szolgál, hogy ha elveszítenénk a kártyát, a fénykép dupla csekk a visszatéréshez. Jó érzés volt a hajóra lépni úgy, hogy sorfalként állt a személyzet egy része és ott kellett végigsétálni. Már csak a vörös szőnyeg hiányzott :)

A fedélzeten számos üzlet van: MSC shop, parfüméria, szivar és cigaretta bolt. Esténként kipakolnak táskákat és ékszereket, melyeket kedvezményes áron vásárolhatunk meg. A parfüm is elég baráti árban mozog. Ezek shopok adómentesek, de csak a vizeken hajózva. (A sokak által keresett hűtő mágnes 5 EUR)

Számtalan bár gondoskodik arról, hogy jól érezzük magunkat esténként. Mindegyik más külcsínbe öltöztetve várja a vendégeket. Találunk dohányzó bárokat is, de szerencsére egyáltalán nem terjed át a füst a nemdohányzó részekre. Ez sokakat zavar így pozitívumként kell kiemeljem.

Minden este színházi előadás várja a szórakozni vágyókat. Az előadások egy része gyengébb minőségű, de vettünk részt olyanon is, mely számos budapesti híres színházat lekörözött. Az utolsó este felvonul a menedzseri kar, és a főszakács, illetve más részlegek egy-egy képviselői is. Nagyon vidám és szórakoztató estével zártak.

A diszkó a legfelső szinten helyezkedik el, 11 óra körül kezdődik a buli. Füstgép, tánc, italok, minden mint egy megszokott diszkóban.

Betekinthettünk az orvosi szobába is. Ápolt, rendezett légkör, egy orvos és egy nővér dolgozott éppen. Szerencsére nem volt alkalmunk kipróbálni a felkészültségüket!

A legvégén a csomagot éjjel ki kell helyezni a kabin elé, és azt csak reggel látjuk újra a kiszállás után. Készítsünk ruhát, cipőt a másnapi kikötéshez.

Utasítást kapunk, hogy hol kell gyülekezni és mikor. A kabint reggel el kell hagyni, de szerencsére az all inclusive még utána is él. A vendégeket csoportokra felosztva engedik ki, színek szerint. Könnyen áttekinthető a rendszer, minden egyértelműen a fedélzeti újságban.

Az biztos, hogy sok-sok impresszió ért ez alatt a négy nap alatt. Ez egy igazán klassz utazási forma, amelyet meg, át és végig kell élnünk! Luxusutazás, abszolút elérhető áron.

Most már igazán értem az utasokat, miért akarnak újra és újra visszatérni." (Jetta, MSC Poesia, 2012)


"Aki még nem volt hajózni, mindenképpen próbálja ki! Az emberek nagy részének bejön, és ez számomra is érthető most már. Ha valaki már utazott lakókocsival, az tudja milyen élmény mindig máshol ébredni költözködés és bőröndpakolás nélkül. Persze az apró zötykölődő lakókocsi helyett itt egy fényűző hajón tehetjük meg a távolságokat. A legkényelmesebb körutazási forma. Ha valaki nyitott arra, hogy minél több mindent lásson, minél több dolgot próbáljon ki, annak a hajó szinte kötelező. Több város hangulatába is bele lehet kóstolni – ezek közül néhányra elég egy pár órás látogatás, ha pedig valamelyik igazán megfogott, oda érdemes visszatérni. Ráadásul maga a hajó is egy hatalmas élmény, egy egyiptomi all inclusive szállodához lehetne talán hasonlítani. Rengeteg szórakozási lehetőség, animációs program áll rendelkezésre, az étkezések pedig, önmagukban is felejthetetlenek. Itt mindenki megtalálja a magának való programot. Sokan attól félnek, hogy végig öltönyben illik rohangálni a hajón, és ezt sokan nem szeretik. Szerencsére a büféétkezésekkel elkerülhető a kiöltözés, az ételek viszont azonosak, úgyhogy tényleg nem maradunk le semmiről.

Amit zavaró némileg, az az embertömeg. Persze nem mindig telt házasak a hajók, de egy-egy kikötésnél bizony érezhető, hogy milyen sokan is vagyunk a hajón – szerencsére a hatalmas méreteknek köszönhetően a hajón ez nem annyira észrevehető/zavaró. A partra egyszerre érkező sok száz – ezer turista elsőre ijesztő lehet, de aztán szépen lassan oszlik a tömeg és a szervezés is a lehetőségekhez képest gördülékeny. Minden esetre nem a magányt keresőknek való. Annál inkább azoknak, akik szeretnek ismerkedni . A szolgáltatások minősége a hajón kifogástalan, érezhető, hogy a személyzet mindet meg tesz a vendégek szórakoztatásáért.

A hajó légköre kettős: egy részről családias, mert a figyelmes személyzet igyekszik mindent megjegyezni rólunk, s a több száz ember közül is a megfelelő néven szólítani minket, ha arra járunk. Mindenfelé mosolygó pincéreket, takarítókat látni. Ugyanakkor egy-egy ilyen hajó rengeteg vendég befogadására képes. Hatalmas terek vannak a hajón, hogy a tömeg kevésbé legyen érezhető, mégis egy-egy reggelinél vagy büféebédnél előfordulnak tumultusok. A vendégkör persze vegyes, fiatalok, idősek, családosok utaznak együtt, hiszen minden korosztály számára nagy élmény a hajózás. A nyelvek is viccesen keverednek, ami lehet ijesztő is, de jókat is lehet nevetni az akcentusokon.

A hajózás ma már elérhető árú. Viszont mindenképpen kell számolni azzal, hogy el kell jutnunk valahogyan a kikötőbe, hogy kötelező borravalót kell fizetnünk, hogy kauciót kell fizetnünk és hogy a hajózást nem lehet pénzköltés nélkül megúszni. Először is ott az italcsomag. Ha irigykedve nézzük a mellettünk felszolgált színes koktélokat, számoljunk utána hogy megéri-e az all inclusive csomag, és a válasz szinte mindig az IGEN lesz. A nem alkoholizálóknak javasolt legalább a vízcsomag, mert ha nem csomagban veszi az ember az italokat, a két-háromszorosát is kifizetheti részletekben a bárokban, kávézókban. A hajón reálisan drága árak vannak, a csomagos verziók viszont kimondottan pénztárcabarátok. A szolgáltatások többsége amúgy nem fizetős, az 1-2 fizetős programnak viszont borsos ára van. De egy luxushajótól nem is várhatunk mást. A parti kirándulásokra is kell számolni, hiszen biztosan ki akarunk szállni több helyen is, és ennek külön díja van. Ezekről is érdemes előre érdeklődni, így nem érhetnek meglepetések az út során.

Egy kis kabát vagy pulcsi még nyáron is jól jöhet mert a nyitott fedélzeten szinte mindig fúj a szél, és hűvösnek érezhetjük a levegőt. Ha figyelünk a költésre, a szobába bekészített két vizet ne bontsuk meg, mert bár ezek nem a mini bárban vannak, mégis fizetősek. Kicsit csalóka sajnos…" (Zsófi, MSC Poesia, 2012)


"Mindenképp pozitív a hajózás élménye, az, hogy egy út alatt több várost, akár több országot is meg lehet látogatni, és külön élmény az, hogy nem a repülőn ülve jutunk el egyik városból a másikba, hanem a hajó fedélzetén, számos programlehetőség közül választva. Kényelmesen étkezhetünk, pihenhetünk, aludhatunk.

Negatívumként említeném azt, hogy azokon a napokon, mikor tengeren van a hajó, akkor igazából nincs mit csinálni. Főleg őszi- és tavaszi időben, mikor nincs már nagyon meleg, és nem lehet medencézni, napozni.

Az animációs programokon viszonylag kevesen vesznek részt. Azt gondolom, hogy kellene a hajón egy belső medence is, ahol el lehetne tölteni egy kis időt. A Poesia-n a wellness részleg nagyon kicsi. A szolgáltatások mind fizetősek, kivétel a fitnesztermet.

Kabinok:

 • Balkonos kabinban voltunk. Fontos tudatni az utassal, hogy a kabinok kicsik, még a balkonos kabinok is. Úgy próbálják érzékeltetni, hogy nagyobbnak lásson a kabin, hogy egy faltól falig tükör volt az ággyal szemben. A bőröndöknek nincs igazából hely, mi az ágy alá toltuk be.

 • A fürdőszobákban zuhanykabinok vannak (függönyös). A fürdőben egyszerre csak egy ember fér be.

 • A szobában is úgy lehet közlekedni, hogy egy valaki leül az ágyra, míg a másik megkerüli, mert olyan szűk az ágy és a fal között a hely, hogy nem tudjuk egymást kikerülni.

 • A balkon is kicsi, egy asztal és két szék található ott, de ha kilép az ember a balkonra, össze kell tolni a székeket, hogy odaállhasson mindkét utas.

 • Két ember viszonylag kényelmesen elfér a kabinban, azonban ha egy pótágyat is betesznek már, akkor valóban nagyon szűkösnek bizonyul a kabin.

 • Összességében nagyon szépek, és igényesek a kabinok. Nincs külön csomagolásban bekészítve szappan és sampon, hanem falra szerelt formában vannak. Folyamatosan takarítanak, minden reggel összerakodnak, és esténként pedig beágyaznak.

 • A belső kabinok viszont nagyon nyomasztóak, azzal, hogy nincs ablak, a kis tér még kisebbnek tűnik, és kifejezetten bezártság érzetet kelt.

 • A külső kabin méreteiben hasonló az előzőekben leírtakhoz, van ablaka, amely nem nyitható. Vannak olyan külső kabinok, amelyek ablaka mentőcsónakok által takartak. Azonban még ez esetben is inkább ezt ajánlanám az utasnak, mint a belső kabint, mert mégis jön egy kis természetes fény a kabinba, és számomra megnyugtató érzés az, hogy ha korlátozottan is, de láthatom a tengert. Főleg akkor ha kissé imbolyog a hajó.

Az étkezés kissé egysíkú volt a büféválasztékot tekintve. A reggeli bőséges volt, nagy választékkal, tojás, felvágottak, sajtok, péksütik, gyümölcsök választéka nagyon jó volt. Az automatából a kávé nem igazán finom, de a bárokban kapható igazi olasz kávé. Az ebéd viszont nem volt bőséges, és az ebéd mondható végül is inkább egysíkúnak. 3-4 tésztaféle volt, 1 egész sült, kétféle raguszerűség, és pizza, valamint két-háromféle saláta. A desszert három-négyféle volt. Ezek váltakoztak, más- más ízesítéssel. Azonban tetszett, hogy ebéd után nagy gyümölcsválaszték volt. Az ültetéses vacsoránál azonban nagyon kitettek magukért. Jó választék volt. Az étlapot úgy állították össze, hogy volt a chef ajánlata, és vegetáriánus menü fixen, 5 fogással. És volt egy olyan lehetőség, hogy az 5 fogás mindegyikénél volt választási lehetőség, így össze lehetett válogatni a nekünk megfelelő ételeket. A pincérek kedvesek, és segítőkészek voltak. A reggelinél, és az ebédnél az asztalok lerámolása nehezebben ment, főleg ha nem az étkezés kezdetén, vagy végén mentünk. A vacsoránál egy pincér két vagy három asztalt szolgált ki, de viszonylag gyorsan ment a terítés, felszolgálás, és lerámolás is.

A hajón sok animációs programot szerveznek, a gyerekeknek és a felnőtteknek is. Bár ahogy láttam viszonylag kevesen vettek részt rajtuk a felnőttek közül. Az pozitív volt számomra, hogy délutánonként szerveztek táncórákat, és esténként a különböző bárokban élőzene mellett táncolhattak a megtanult lépésekkel. Tehát a bárokban este élőzene volt, így nem csak a táncórákat követően lehetett táncolni.
A hajón van teniszpálya, mini golf, kaszinó, ezek fizetős szolgáltatások. De kialakítottak kártyaszobát, ahol utastársunkkal játszhatunk, vagy a könyvtárszobában olvashatunk. A fedélzeten van egy nagyobb medence, és négy kb. 6 fős jakuzzi. A medence kb. 18 fokos, így véleményem szerint inkább csak nyáron alkalmas fürdőzésre.

Esténként a színházban nagyon színvonalas előadások vannak, zenével, tánccal, és artista produkciókkal fűszerezve. Több hajón mozi is van, a Poesia-n azonban nincs. Késő este pedig, diszkó is működik a hajókon.

A hajón leginkább az idősebb korosztály utazott, fiatalok, és középkorúak kevésbé voltak. Ennek ellenére nagy élet van a hajón, a közösségi tereken nagy a mozgolódás, esténként a színház, és a bárok is folyamatosan tele voltak. Nagyon hangulatos, hogy a bárokban élő zene van.

Az éttermekben viszont sokszor nagyon is zsúfoltság van, és a sok olasznak köszönhetően hangzavar és tolongás is. Ez kissé kellemetlen lehet annak, aki nem tudja, hogy a tolongás, a tolakodás az olasz mentalitáshoz hozzátartozik.

Azt gondolom, hogy a kirándulásoknál érdemes mérlegelni azt, hogy a város mennyire van messze a kikötőtől. Ugyanis aki tud idegen nyelvet, és esetleg nem igényli az idegenvezetést, az felfedezheti magának is a várost. Elindulhat gyalogosan, vagy tömegközlekedéssel a városba. Az MSC szervezésében a kirándulások viszont komplexek, megoldott a transzfer, az idegenvezetés is. Azt azonban tudni kell, hogy ezek a vezetések német, angol, és olasz nyelven zajlanak. Több csoportban van egy-egy kirándulás. Mindenki kap egy számot, amely alapján tudja, hogy melyik csoportba tartozik, és melyik buszra kell felszállnia. A kirándulások alkalmával nálunk kell legyen a vendégkártyánk, mert csak akkor engednek ki, ha a rajta található vonalkódot leolvassák, és beszálláskor pedig újra beolvassák. Valamint útlevelünket is leellenőrzik, mindegy, hogy egyénileg vagy az MSC szervezésében szállunk ki.

A különböző szolgáltatásokért elég magas árat kell fizetni. Az italok és 2-3szoros áron vannak az itthoni éttermi árakhoz képest. És a kötelező borravalón felül minden italfogyasztás után 15 % szervízdíjat számolnak fel. Egyedül a kávé ára az, ami reális, az itthoni árakhoz igazodó. Véleményem szerint érdemes italcsomagot vásárolni, és már idehaza, az irodában lefoglalni. Az all inclusive csomag kifejezetten megéri. Ugyan a kabin minden utasa, minden napra köteles kifizetni, de a nem prémium italok, és azokból készült koktélok kivételével minden szeszes és üdítőital korlátlanul fogyasztható. Az all inclusive csomag első hallásra drágának tűnik, de ha kiszámoljuk, akkor egy főre naponta kb 25 EUR. Ami nagyon könnyen összeadódik egy nap alatt a hajózás során, már ha csak iszunk napközben egy kávét, egy üdítőt, vacsorához bort, vagy koktélt.

A hajóúton az ültetett vacsoránál nem minden esetben várnak el öltönyt és koktélruhát, a dress code sok esetben casual, azonban azt tapasztaltam, hogy a vacsorákon minden este csinosan öltöznek fel az emberek. Így érdemes úgy készülni, hogy egy- két csinos darab legyen nálunk. A hajón kapott vendégkártya szolgál azonosításra, így arra figyeljünk. Azzal tudunk fizetni, bejutni a kabinunkba, és igazolni magunkat. Ha elveszítjük, akkor azonnal a recepción szólni kell, és letiltják a kártyát, és kiállítanak másikat, de azért figyeljünk a kártyára nagyon.

Ne lepődjön meg senki a hajón, hogy a tányérok, poharak műanyagból készültek.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha szép, kerámia tányérok, és üvegpoharak lennének, azonban mikor megfogjuk, érezzük, hogy könnyebbek. Sokaknak ez csalódás lehet, azonban praktikussági szempontból jobb így. Ne olyan műanyagra gondoljunk, mint amiket a 100 Ft-os boltban lehet kapni, hanem szépen kidolgozott készletre.” (Szandra, MSC Poesia, 2012)


"Egyik legemlékezetesebb élményem lesz az MSC Poesia hajóútja, mivel itt töltöttem szülinapom. Az esti vacsoránál lettem meglepetésszerűen megköszöntve, volt kis sütiben gyertya, happy birthday, és utána még a hajón dolgozók is többen jöttek oda boldog születésnapot kívánni. Fantasztikus élmény, ilyet egy általános utazás során nem él át az ember, hogy a fél hajó utazóközönsége részt vesz a szülinapján!

Összességében abszolút pozitív élményeim vannak a hajózásról, bár küzdöttem tengeribetegséggel, de egészen más hajón utazni napokon keresztül, mint autóval/repülővel meglátogatni egy célterületet. Nagyon különleges, hogy délután még Triesztből indulunk de másnap már Dubrovnikba reggel kiköt a hajó. Nem olyan, mint repülővel kényelmetlenül végigülni hosszú órákat és várni hogy mikor szállunk már le, hanem közben teljesen komfortosan, kellemesen, a fedélzeten napozva telik az idő. Sokban hozzájárult az élményhez, hogy előre gondoskodtunk all inclusive italcsomagról, így a hajóút alatt már nem kellett azzal foglalkozni, hogy belefér-e még a költségvetésbe egy kávé vagy koktél. Nagyon jól működik a vendégkártya használat, sokban megkönnyíti a mindennapokat. Valamint nagyon érdekes élmény, hogy az utas a végletekig ki van szolgálva, mivel kb. 3 utasra jut 1 személyzet, ha átlagot számolunk. A nagy embertömeg pedig napközben eloszlik, jól elnyeli a sokféle szórakozási lehetőség az utasokat, viszont a büféasztalos étkezésnél (reggeli vagy ebéd) nagyon fel tud torlódni a tömeg.

Kabinok és utazás:

Volt alkalmunk megtekinteni a belső és ablakos kabinokat is, de szerencsére balkonosban voltunk. Mindenkinek csak a balkonos kabint javaslom, egyszerűen fantasztikus arra kelni kora reggel, ahogy beérünk egy újabb kikötőbe, kel fel a nap, egyre közelebb ér a partszakasz, minden egyre tisztábban látszik. Jó oda kicsit kiülni, megsüttetni az arcunkat. Ehhez képest a belső kabin nagyon pici, semmi természetes fény nem éri, szerintem egyértelmű a klausztrofóbia. Valamint ha kicsit érzékenyek vagyunk a hajó mozgására, tengeribetegségre, sokkal megnyugtatóbb balkonos vagy legalább ablakos kabinban lenni, kicsit kinézni, látni, hogy igen, tengeren vagyunk, nem messze ott a part. Belső kabinban minden érzék megszűnik, szinte nem is tudni, hogy most az ember a hajó elejében vagy végében van, merre is megy. Érdemes legalább ablakos kabint foglalni, nincs is nagy különbség az árban. Még a mentőcsónakkal takart ablakos kabinok sem olyan vészesek, mivel jön be természetes fény. A pótágyas belső kabinok nagy részénél pedig a pótágy a falakról lehajtható, szinte emeletes ágyak, így az egymás felett lévő ágyak között rettentő kevés a szabad hely, mozgásra nem sok tér van alvás közben.

A fürdőszoba elég pici, de pont elég egy embernek, ijesztő egyedül az lehet a keveset utazó embereknek, hogy a wc úgy működik, mint a repülőkön: ugyanaz a vákuummal kiszippantós hangos megoldással történik az öblítés. De tisztaságra, rendezettségre nincs panasz, mindennap reggeli közben szépen beágyaznak és vacsora alatt megágyaznak, még a pizsamát is összehajtják. Ha összetolt ágyakat kapunk, akkor egy takarót adnak a két személynek, de ebben ez esetben lehet szólni a recepción, hogy adjanak plusz takarót vagy szedjék is ketté az ágyakat. Ebben az esetben a bőröndök csak az ágy alá fognak beférni. A hajszárító az öltözőszekrény fiókjában található.

Étkezések:

Az ételválaszték nagy, csak végig kell járni a teljes éttermet, mivel a büféétterem egyes részein több, máshol kevesebb típusú ételt raknak ki. A reggelinél az árban benne van a kávé, tea, üdítő, de ezek a nagy automatában lefőzött híg italok. A bárban a finom eszpresszóért már 1.30 EUR-t elkérnek. Az ebédnél, vacsoránál nincs benne az alapárban az italfogyasztás. Minden ilyen külön fogyasztásra 15% szervízdíjat még pluszban felszámolnak. Így érdemes előre elgondolkodni a különböző italcsomagokon (all inclusive, vízcsomag, stb). Sokkal jobban megéri előre kérni ilyen italcsomagokat, mint a helyszínen folyton figyelni, hogy mi mennyibe kerül és mennyiért fogyasztunk. Így is, ha van all inclusive italcsomagunk, érdemes résen lenni, hogy véletlenül se számlázzanak nekünk prémium alkoholos italokat, amiket a csomag nem tartalmaz (bizonyos márkájú sörök vagy whiskeyk). Érdemes felkészülni viszont arra, hogy a reggeli és ebédnél, ami nem ültetett étkezés, ott műanyag tányérokat és poharakat használnak, ami kicsit ront a luxus érzésen.

Az ültetett vacsorán 5-6 fogásos menüt kapunk, a fogásokat vagy meg is válogathatjuk, vagy általában van egy komplett menüsor a chef ajánlatával. Általában 2-4 fős asztaloknál történik az ültetés, de vannak több személyes asztalok is. Egy ültetett vacsora kb másfél óra.

A fedélzeti újságban, melyet minden este megkapunk a kabinunkba, feltüntetik hogy következő nap milyen stílusú vacsora lesz. Első nap természetesen érkezéskor is vár minket egy levél. 3 típusú vacsora van öltözködés szempontjából: casual - csinosabb öltözet, de nem kell az estélyi, lehet lazább megjelenés is, akár farmernadrág; informal - itt már kell az elegánsabb ruha, de még mindig nem a legelegánsabb; formal - ez a gálavacsora, erre a vacsorára kell az estélyit, koktélruhát, öltönyt felvenni.

Ez minden hajón változó, de sok bár van, mindegyiknek más a tematikája. Minden este van színházműsor (kb fél órás, artistákkal, énekessel és táncosokkal), medence, fitneszterem, spa, és sportolási lehetőségek is elérhetőek. A tenisz szerelmeseinek: kültéri teniszpálya van az MSC Poesián, a hajó legfelsőbb részén, fantasztikus! Úgy teniszezni, hogy közben megy a hajó, fentről csak a tengert látni, és közben élvezni a sportot, nagyon jó. Valamint a fitneszterem a hajó orrában van, végig ablakos, így a futópad és egyéb gépek használata közben is élvezhetjük a hajó orrából elénk táruló látványt.

Programok:

Idősebbeknek és bevállalósaknak az animációs csoport rengeteg programot szervez napközben: salsa tanfolyam, reggeli aerobik, táncos programok, szépségkirály/királynő választás, és még sorolhatnám. Ilyen animációs programok viszont nagyrészt olaszul vannak, ahol a vendégkör túlnyomó része olasz.

Az élet a hajón nagyon mozgalmas, vidám, tele programokkal, napközben nem is érezni, hogy milyen sokan vagyunk a hajón. A vendégkör viselkedés tekintetében vegyes, nagyrészt olasz. Mivel egyre nagyobb akciói vannak az MSC-nek, így már nem csak a tehetősebb társadalmi kört célozzák meg ezek a luxushajóutak. Ez talán abban is látszik, amikor a gálavacsorára megjelennek az utasok. Aki így is az igazi, hajózós, tehetősebb rétegből jön, ők mind nagy-estélyiben jönnek, a kicsit spórolósabb, akciós útra befizetett utasok inkább szolidabb, egyszerűbb ruhákban jelennek meg. Olaszok viszont rengetegen vannak, akikről tudni kell, hogy gátlástalanul tülekednek, hangoskodnak, így aki ezt nehezen viseli, ne vállalkozzon csak karibi vagy vörös-tengeri vagy észak-európai hajóútra, mivel hajózni kell!

A kirándulások

Mivel magyar idegenvezetővel voltunk, így csak saját szervezésű kiránduláson vettünk részt. Nagyon nagy előny, ha van az utasokkal magyar idegenvezető, rengeteg mindenben tud segíteni a hajón is. Elintéz mindent amire megkérjük, sok hasznos információval lát el, amit ha nem beszélünk jól nyelveket, lehet nem is értünk meg, vagy nem is figyelünk rá. Mindig felhívta figyelmünket, hogy mit írtak a fedélzeti újságban, mi a be és kicsekkolás menete, mi hogy működik a hajón.

Minden hajón van külön MSC-s pult a kirándulásokra, a kirándulások listáját mindig a fedélzeti újságban találjuk meg, hogy melyik nap milyen túrák indulnak és mennyiért. Általában angol, német és olasz nyelven szervezik a kirándulásokat. Mindenki aki részt vesz a túrán, kap magára egy MSC-s matricát, hogy az idegenvezető is lássa, ki tartozik a csoporthoz, ugyanis egy kikötőbe egyszerre több luxushajó is érkezhet, és olyankor nagy tömegek lepik el a várost. Érdemes szervezett kirándulást választani az egyes városoknál, mivel sokszor nem a városközpontban köt ki a hajó, és egyénileg betaxizni is horror áron van, vagy rengeteget lehet sétálni az első buszig, ami bevisz minket.

Extra költségek árfekvése

Ha nem fizetünk be előre italcsomagokra, akkor a hajón egyesével vehetjük az üdítőt, kávét. Ebben az esetben nagyjából reális árakon van az ital, pl. egy eszpresszó 1.30 EUR, egy 2 dl üdítő 2.70 EUR, egy koktél 6.25 EUR, tehát nagyjából olyan árakon, mintha egy európai nagyvárosban ülnénk be egy kávézóba, bárba. Viszont minden italfogyasztásra rátesznek 15% szervízdíjat, ami eléggé megnöveli a kiadásokat, és így már érdemesebb elgondolkodni az előre vásárolható italcsomagokon. Ha a helyszínen fizetünk be ilyen csomagra, akkor is a szervizdíjat minden esetben ki kell fizetni.

A hajón a kaszinón kívül nincs készpénzforgalom, így az extra terhelések (de még az MSC-s boltban való vásárlás is) a vendégkártyára íródik. Utolsó este kap mindenki a szobájába egy számlát, elszámolást az extra fogyasztásról. Ezt rendezni vagy készpénzben tudja a kiszállás reggelén, vagy ha a depozitot a kártyájáról zároltatta, akkor a kártyáról is fogják ezt levonni. Nagyjából 1 hét alatt feloldják a zárolást és terhelik a fogyasztást.

Egyéb praktikus tanácsok hajózóknak

Érdemes tengeribetegség ellen készülni, mert tényleg érződik a hajó ringatózása. Figyelmesen el kell olvasni a fedélzeti újságot, sok hasznos információt tartalmaz mind a különböző kikötésekkel kapcsolatban, időjárás jelentés, hajón található programokról.

A kikötőbe való érkezést valóban érdemes 3-4 órával a hajó indulása elé tervezni, mivel nagyon hosszú időt vesz el a checkin. Nagy a tömeg, nagy a sorban állás, van ugyanúgy biztonsági ellenőrzés, mint a repülőgépeken, még a hajóra érkezés előtt le kell adni a kauciót (150 EUR/fő vagy 250 EUR/kabin). Itt kell számítani ácsorgásra.

A kijelentkezés előtti este már össze kell készíteni a csomagokat, ellátni a csomagcímkével és kitenni a kabin elé, mivel éjszaka elviszik és a kiszállásnak megfelelő sorrendbe teszik őket. Több csoportban szállítják le az utasokat a hajóról, a kicsekkolás akár 2-3 órát is igénybe vehet kikötéstől számítva. Minden csoportot más színnel látnak el, ilyen színű csomagcímkéket tesznek a szobába is. Ami másnap reggel már nem kell, legyen a nagy bőröndben, mert miután elviszik, már nem lehet hozzáférni, csak leszállás után. A bárok nagy része a kicsekkolás reggelén, délelőttjén már zárva van, mi a 4 bárból 1-et találtunk nyitva, ahol lehetett még egy kávét és vizet inni. Az all inclusive kártya még működik egészen addig, amíg le nem szállunk a hajóról és megtarthatjuk emlékbe.

Térerő főleg akkor van a hajón, ha közel vagyunk a partokhoz, a nyílt vízen kevésbé. Ha a partoknál járunk, akkor az adott ország szolgáltatója szerinti díjakon tudjuk használni a telefont, ha viszont messzebb vagyunk, akkor az MSC-s műholdon keresztül lehet, ez viszont elég költséges, nagyon magas tarifát kér a telefonálásért. Ingyenes wifi szintén nincs a hajón, kikötőknél lehet találni. A hajókon általában van internetsarok, ahol 1 óra 10 EUR, de nagyon lassú, így valószínűleg több órára meg kell venni, úgyhogy tényleg csak az netezzen, akinek feltétlenül szükséges. (Gabi, MSC Poesia, 2012)


"Amikor az ember befizet egy hajóútra, akkor nem csak egy utat vesz, hanem egy komplex élményt, hiszen úgy juthat el egyik országból a másikba, hogy közben nem vezet, nem repül, nem zötykölődik egy buszon, vonaton, hanem pihen és élvezi a kényeztetést. Finomakat eszik iszik, strandol, napozik, masszíroztat, fodrászhoz megy, sportol, kaszinózik vagy beül egy színházi előadásra. Így az utazással töltött időt is maximálisan kihasználhatja.

Az összes szolgáltatást luxuskivitelben kapja, így az aki nem ehhez szokott, egy új életstílust próbálhat ki, tapasztalhat meg. Már akkor érzi a kitüntetett figyelmet, amikor először a hajóra lépve megpillantja a felsorakozott személyzetet, melynek tagjai mindenkit külön a saját kabinjához kísérnek.

A fő pozitívum, hogy nincs még egy ilyen módja az utazásnak, ahol egy hét alatt több országba is úgy juthatunk el, hogy közben nem elfáradunk, hanem éppen ellenkezőleg: pihenünk. Így első sorban azoknak ajánlanám, akik szeretik kombinálni az aktív és a passzív nyaralási formákat!

Negatívuma, hogy a hajó ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért nem garantált, hogy végig simán fog siklani a tengeren. Nekem hiányzott a szabadság, amit pl. egy autó adhat, hogy oda megyek ahova akarok, akkor, amikor akarok és a programot az időjárásnak, kedvemnek megfelelően alakíthatom, változtathatom. Számomra az egy hét tűnik ideálisnak a hajózásra. Hosszabb távon már valószínűleg azt érezném, hogy be vagyok zárva, és miután elmúlik az újdonság varázsa, unalmas lenne, hogy minden nap ugyanazok a szórakozási lehetőségek és mindig ugyanazt kell enni, ugyanabban a két étteremben. Nyáron, amikor meleg van a sok utasnak feltehetően nagyon kevés a két kicsi úszó medence.

Milyen volt a kabin?

A kabin gyönyörű volt, praktikus, de szűk! Jó volt, hogy az ágyakat külön tudták választani, hogy volt egy akasztós szekrény, fiókok, kis asztal, hajszárító, széf. A hőmérsékletet mi tudtuk szabályozni. Állítólag, ha hűvösebb az idő, a kabinok nagyon ki tudnak hűlni, így érdemes egy melegebb pizsamával is készülni. A fürdőszoba ici-pici, de funkcionális. Mindig volt meleg víz, tusfürdő, sampon. A személyzet naponta kétszer jött takarítani. Beágyaztak, feltöltötték a fürdőszobai kellékeket, de törölközőt csak kérésre cseréltek.

A belső kabint csak azoknak javaslom, akiknek anyagilag semmiképp nem fér bele, hogy másikat válasszanak. Ha tehetik, akkor ne ezen spóroljanak! Teljesen más élményt nyújt kiülni a balkonra és onnan gyönyörködni a látnivalókban, élvezni a napsütést, a tenger illatát, mint egy sötét belső kabinban utazni, úgy hogy az ember azt sem tudja hol jár, milyen az idő, vagy hogy mi történik vele.

Nekem a legjobb hajós élményeim azok voltak, hogy hol a napfelkeltére ébredtem, hol a naplementében gyönyörködtem az ágyból, hol arra nyitottam ki a szemem, hogy megérkeztünk a kikötőbe vagy hogy éppen egy vulkán mellett haladunk el. A tökéletes kikapcsolódást pedig az jelentette, amikor kiültem az erkélyre és egy órán keresztül csak néztem a kék vizet, élveztem a napsütést úgy, hogy körülöttem csend volt és nyugalom.

Étkezés?

Az ételek finomak voltak, bár én más színvonalra számítottam. Inkább a tálalás és a felszolgálás kápráztatott el, mintsem a választék és a minőség. Tény, hogy első ránézésre roskadoztak a pultok az önkiszolgáló étteremben, de ugyan az ismétlődött többször, körbe-körbe, ami egy pár nap után unalmassá és egysíkúvá válhat.

A reggelire nem lehetett panaszunk: számos édes és sós péksüteményből, waffelből, palacsintából lehetett választani, pár felvágottból, 3-4-féle sajtból és tojásból készült ételekből, de megtalálható volt a müzli és az angol reggeli is (sült kolbász, pirított szalonna, paradicsomos bab és röszti). Friss gyümölcs, joghurt mindig volt, de nekem nagyon hiányoztak a zöldségek. Az ebéd egysíkúbb volt: 3-4-féle tésztából és általában egy-kétféle húsból vagy halból lehetett választani. Volt hamburger és hot-dog is sült krumplival, nagyon praktikusan, dobozokban kitéve. Kb. négyféle saláta és ugyan ennyi sütemény, melyek látványának nem lehetett ellenállni. Isteni pizzát sütöttek, ami sajnos mindig kihűlt, mire az asztalhoz értünk vele.

Az első napon különleges sajtokat kínáltak, de a többi étkezésnél maradtak az egyszerűbb, itthon is megszokott fajták. Ebédnél már működött a zöldség- és gyümölcsbár is. A medencéknél pedig, igazi fagyizó volt.

A büféétteremben mindig nagy volt a tumultus, - annak ellenére, hogy ezen az úton kevesebb volt az utas -, de aki nem állta be az első sorba, hanem hajlandó volt elmenni a terem végéig, az mindig talált ülőhelyet. Kellemes volt, hogy a széltől védett, üvegfallal körülvett teraszra is ki tudtunk menni a tálcákkal, ahol élvezhettük a napsütést, a friss levegőt és a kilátást.

Szimpatikus volt, hogy hatalmas, ovális tányérokat adtak, amire egyszerre ráfért minden, amit csak a szemünk megkívánt, így nem kellett többször sorba állni az újabb adagokért. Az volt az üzenetük, hogy "élvezd nyugodtan, hogy kedvedre vehetsz, ehetsz bármiből".

Az ültetett vacsorának teljesen más volt a hangulata. Az elegáns étteremben gyönyörűen megterített asztalok vártak bennünket. A pincérek rögtön itallal kínáltak, az ölünkbe terítették a szalvétát és isteni borokat töltöttek, amíg összeállítottuk a menünket. Minden nap másik étlapot kaptunk, amin 7-8 fogás szerepelt, azokon belül is 3 variáció. Rendszerint volt 2 teljes menü előre összeállítva; egy a chef ajánlásával, egy pedig, a vegetáriánusoknak. Akiknek egyik sem volt szimpatikus, azok fogásról-fogásra összeállíthatták a saját ételsorukat, melyet a rendelés felvételekor kellett lediktálni a felszolgálónak.

A desszertlapot az étkezés végén, külön hozták ki, melyen az édességek mellett sajtválogatás és gyümölcs is szerepelt. Az adagok nem voltak nagyok, így egy jobb étkű végig tudja enni az összes fogást, de pár nap után már annyira telítődik az utazó az állandó eszem-iszommal, hogy meg fog elégedni egy főétellel, egy salátával és egy desszerttel is.

Sokan azért nem próbálják ki az ültetett vacsorát, mert nem ismerik a rendszert, és nem tudják lefordítani az étlapot. Valóban nem egyértelmű, hogyan működik a rendelés és mivel igyekeznek különlegességeket varázsolni a tányérokra, még az idegen nyelven jól beszélők sem mindig tudják, hogy igazából mit fog eléjük tenni a pincér. Azért legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni. Jó, hogy ide fel lehet öltözni egy picit csinosabban, nem kell sorban állni, kiszolgálják a vendégeket. Étvágygerjesztő és látványos a tálalás, végig érezni lehet, az extra törődést és figyelmet. Olyan, mint amikor egy különleges alkalmat ünnepelve elmegyünk egy elegáns étterembe. A minőség viszont már nem olyan kimagasló. Össze sem hasonlítható mondjuk egy török all inclusive szállodáéval, ahogy a kínálat sem. Érezni lehet a nagyüzemi jelleget, de biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére való ételeket. Külön tudnak főzni a liszt érzékenyeknek, és a vegetáriánusok is dőzsölhetnek.

A kiszolgálás hagy némi kívánnivalót maga után. Az italokat általában nagyon lassan kaptuk meg. Előfordult, hogy már rég megebédeltünk, mire megérkeztek az étkezés elején megrendelt üdítők. Az italválaszték viszont káprázatos! A legfinomabb alkoholos és alkoholmentes koktélok, röviditalok, borok, üdítők, gyümölcslevek, kávék szerepelnek a kínálatban. Mivel a reggelinél csak szűrt víz, koncentrátumból készült gyümölcslé, híg kávé és tea van benne az árban, a többi étkezésnél pedig mindenért fizetni kell, érdemes megrendelni az all inclusive italcsomagot, mely a prémium alkoholokat leszámítva mindenből korlátlan fogyasztásra jogosít (kivéve a kabinban lévő mini bárt, mely nincs benne!). Nagy előnye még, hogy aki így rendel, annak nem kell kifizetni az egyébként kötelező, 15%-os borravalót! Az italokat névre szóló plasztikkártyával kell "fizetni", majd a végén aláírni egy nullás számlát.

Dohányozni a fedélzet bizonyos részein, az egyik bárban és a kaszinóban lehetett a hajón. Ezeken a helyeken "megfelezték" a területet. Az egyik oldalra tették a dohányzó-, a másikra a nemdohányzó asztalokat. A kabinokhoz tartozó erkélyeken azonban tilos rágyújtani!

A programlehetőségek:

Ami számomra kiemelkedő volt, az a színház! Rendkívül látványos revü jellegű előadásokat láthattunk minden este, 40 percben. Táncosok, erőművészek, énekesek léptek fel, mindig más műsorral. A bárokban is élő zene szólt, az animátorok pedig egyszerű koreográfiák tanításával próbálták bevonni a közönséget a táncba. Éjféltől pedig a diszkóban folytatódott a buli. Volt kaszinó, szivarterem, könyvtár, spa részleg, 2 kinti medence (a vizük november elején 19 fokos volt), több jakuzzi; a sportolni vágyókat pedig futópálya, kosárlabda- és teniszpálya, mini golf és egy jól felszerelt, panorámás konditerem várta. Több üzlet - elsősorban szuvenír-, ékszer- és parfüm kínálattal – csábítja az utasokat.

Milyen az élet, a vendégkör a hajón:

A hajózók világa egy teljesen más világ. Természetesen az akciós utaknál vegyes képet mutat a vendégkör, hiszen ekkor többen megengedhetnek maguknak egy ilyen jellegű nyaralást. Ám könnyen kiszűrhető, hogy kik a rutinos hajózok, akiken látszik, hogy ez igazán az ő közegük. Elegánsak, kifinomultak, szeretik a kényelmet, a luxust és élvezik az utazást. Használják és kihasználják a szolgáltatások nyújtotta összes lehetőséget. Az élet folyamatosan pezseg, mert mindig történik valami.

A kirándulások:

Mi csak egy kiránduláson vettünk részt, de az nagyon gördülékenyen zajlott. Pillanatok alatt lejutottunk a hajóról, ahol már várt a buszunk, mely bevitt minket a városba. Egy rövid városnézés után még szabadidőnk is maradt Dubrovnikban. Pár óra természetesen nem elég egy város felfedezésére, de ízelítőt és általános képet kaphatunk, ha jól szervezett a program.

Extra költségek árfekvése:

Az anyagiak rendezése nem megy mindig simán. A beszálláskor kabinonként 250 euró depozitot (letétet) zárolnak a számlán vagy ha külön szeretnének fizetni az egy kabinban utazók, akkor 150-et fejenként. Annak ellenére, hogy mi kértük a számlák szétválasztását, mégis egy kártyára terhelték a teljes összeget, majd két nap múlva további 100 eurót, amire csak homályos magyarázatot tudtak adni. Így jelenleg 350 eurómhoz nem tudok hozzáférni. Ugyan a zárolást feloldják, amint elhagyja az utas a hajót, de a bankok közötti kommunikáció olyan lassú, hogy akár 1-2 hónapba is telhet, amíg valaki visszakapja a (szervízdíj és a költések levonása után) fennmaradó összeget. A kártyahasználat egyetlen előnye, hogy gyorsan el lehet intézni a be- és a kicsekkolást is. A depozitot természetesen készpénzben is le lehet tenni, de akkor körülményesebb a számla rendezése.

Mivel a hajón csak a kaszinóban van készpénzforgalom, a fizetés úgy történik, hogy a depozitból vonják le a költést (szervízdíj, italfogyasztás, vásárlás, kirándulások, stb.)

Egyéb praktikus tanácsok hajózóknak:

 • Ne tegyék az azonosításra/fizetésre/ajtónyitásra használható plasztikkártyát mobiltelefon mellé, mert utána nem fog működni!

 • Aki nem beszél idegen nyelveket annak érdemes előre elmagyarázni, hogyan történik az ültetéses étkeztetés, illetve azt, hogy amit elhagyja a hajó a kikötőt, kötelezően részt kell venni egy gyakorlaton, mely során a szekrényben található mentőmellénnyel le kell menni a kabinajtóra kifüggesztett térképen megjelölt találkozóhelyre. Itt mindenkinek leolvassák a szobakártyáját, igazolásként, hogy ott volt.

 • A kabinok elég szűkek, így nem tanácsos nagy bőröndöt vinni.

 • Tusfürdő, sampon és köntös van a fürdőszobában, de papucs nincsen!

 • Hajszárító és széf van a kabinokban.

Érdemes minden este átlapozni az esti takarításkor bekészített újságot, melyből kiderül, hogy másnap milyen idő lesz, milyen kirándulásokon, programokon lehet részt venni, illetve, hogy mikor ér a hajó olyan részre, ahol láthatunk valamit (szárazföldet, várost, szigeteket). (Gerda, MSC Poesia, 2012)


"Pozitív:

 • Megérkezni a kikötőbe hatalmas élmény, amikor meglátjuk, hogy mekkora is a hajó. Ez az élmény még nagyobb, ha egy kikötőben több ilyen hajó is várakozik.

 • Első nap délután már van egy menekülési próba, ahol mindenkinek kötelezően meg kell jelenni, mentőmellényben, a saját gyülekező pontján ( 7 egymást követő sípolás a jel). Nekem ez pozitív volt, mert tudtam hol a mellény, hova kell mennem, stb. A gyakorlat addig tartott, amíg mindenki megjelent a kijelölt gyülekező helyen, az hogy utána mi történne "éles" helyzetben nem derült ki, de az már biztos pofon egyszerű!

 • Aki valamiért kihagyta a gyakorlatot, annak következő nap újra elő volt írva.

 • Napi programújságok, nagyon jól össze vannak állítva és minden hasznos infót megtalál az utas a következő napról. (időjárás, vacsoránál milyen ruha van előírva, stb.)

 • Ültetett vacsora, érdemes ezt választani, nagyon hangulatosak.

Negatív:

 • A vártnál kicsit jobban mozog a hajó, előzetesen azt gondoltam egy ekkora monstrum belsejében a tenger mozgásából semmit nem lehet érezni. Tévedtem, mert amikor fordul a hajó, akkor az kifejezetten érzékelhető, bár nem zavaró.

 • A hajó végében, ahol a motor is található, még magasabb szinteken is lehet érezni a rezonálást, amit a motor gerjeszt. Hozzá lehet szokni és napközben nem is figyel fel rá az ember, inkább éjszaka lefekvésnél.

 • Kicsit lassú a kiszolgálás a bárokban, ez betudható annak is, hogy pont személyzet csere volt és még nem mozogtak otthonosan, de láthatóan nem is törték magukat.

 • Elsőre ijesztő lehet a közlekedés a hajón, nem minden lift megy végig, hirtelen azt se tudja az ember, merre van az eleje a hajónak, de ez egész gyorsan letisztul és átláthatóvá válik. Legendásan nem tudok közlekedni, de az első 1-2 órát leszámítva semmi problémám nem volt a közlekedéssel.

 • Utolsó nap éjjel 1-ig ki kell tenni a bőröndöt a kabin elé, mert éjszaka elviszik és csak kicheckolás után kapja vissza az utas. Ez ugye azt jelenti, hogy a kézipoggyászunkban kell tárolni addig az alvóruhánkat, illetve a reggeli készülődéshez szükséges pipere dolgainkat. (ez talán inkább a nőknél lehet kellemetlenebb).

A kabin:

 • Kicsik, persze ez nem meglepetés, mert hangsúlyozva is van, hogy ne egy szállodai szobára számítson az utas, de érkezéskor ettől még meglepő lehet. Felesleges helyek, szabad terek nincsenek, minden cm2 ki van használva.

 • Érdemes legalább egy külső kabint foglalni, főleg hogy 1-1 akciónál azonos áron kínálják őket a belső kabinokkal. Kihasználni legjobban a reggeli ébredésnél lehet, amikor kinéz az ember, hogy éppen hova is érkezett meg. A balkonos kabinnál érdemes a szobába kérni a reggelit (AI-ban benne van) és kiülni vele a balkonra, akár csak a kávét ott elfogyasztani és később az étterembe kiadósat reggelizni.

 • Külső kabinoknál nagyon figyelni kell, hogy ne legyen takart, mert akkor akár már belső kabint is foglalhatunk, a kilátás nagyon korlátozott, szinte csak fény szűrődik be.

 • Van széf minden kabinban, értékeinket érdemes ebben tárolni, főleg hogy a mindennapi élethez a hajón elegendő a kis kártyánkkal mozogni.

Étkezés:

 • Büfé reggeli van, szokásos sajtok, bacon, felvágottak, stb. Olaszországban már tapasztaltam máshol is, hogy reggelinél nincs zöldség, inkább gyümölcsöket tesznek ki ilyenkor is.

 • Az ebéd is büfé jelleggel megy, elég jó a választék, hamburgerektől kezdve, tésztákon át, sült húsokig mindent meg lehet találni. Ilyenkor is működnek a gyümölcslé automaták, de véletlenül se gondoljunk 100%-os nedűkre, ezek bizony csak nyomokban tartalmaznak gyümölcsöt és jól fel vannak cukrozva. Ez inkább azoknak lehet hasznos, akik spórolni szeretnének az italcsomagokkal, szomjan nem fognak halni.

 • Ebédnél lehet egy kis zsúfoltságot tapasztalni, legjobban indulási napon volt érezhető, akkor szinte mindenki egyszerre szeretett volna enni.

 • Vacsora: Mindenképp érdemes az ültetett változatot választani, mert nagyon jó hangulata van. Lehet kérni egy 5 fogásos, előre összeállított menüt vagy külön össze is lehet válogatni az ételeket. Mivel feszes a tempó, kb. másfél óra van a vacsorára és kezdődik a második ültetés, így előfordulhat, hogy kimarad a végén 1-1 fogás. Tapasztalat, hogy aki átlagos tempóban eszik annál nem fordul elő, belefér az időbe bőven.

 • Egy átlagos 7 éjszakás út során kb. 2 elegánsabb vacsora van (kapitányi gálavacsora és egy olasz est az út végén), ezeknél kérik az elegánsabb megjelenést. Nem kell ettől megijedni egy sötét nadrág, ing és zakó teljesen jó, nem méregeti végig senki az embert.

 • Aki esetleg ezektől a vacsoráktól mégis tart vagy feszélyezve érzi magát ilyenkor, az nyugodtan választhatja a büfé jellegű vacsorát is, ott nincsenek ilyen kötöttségek.

Programlehetőségek:

 • A színházat mindenképp érdemes vacsora után beiktatni a programba, nagyon kellemes szórakozás. Zenés-táncos műsorok vannak vagy akrobatikus show műsort mutatnak be kb. 30 percben.

 • Este a bárok megtelnek és különböző játékok veszik a kezdetét (MR. Poesia választás vagy párok versenye). Jó látni, hogy az idősebb korosztály se vonja ki magát a játékokból, sőt szinte csak őket lehet látni a színpadon.

 • Minden este van diszkó is a hajón, itt persze már a fiatalokkal lehet találkozni.

 • Természetesen vannak külön fizetős szolgáltatások is a hajón, mint például fodrász, thai masszázs, szolárium, de ezeket azt hiszem nem itt érdemes igénybe venni. Nyílván az áruk is elég borsos.

 • Van mini golf, teniszpálya is a hajótetején, természetesen az utóbbi is kicsinyített változatban, 1-1 játék alatt biztosan jó pár labda landol a tengerben, na de egy hajó tetején már csak ilyen a tenisz.

 • Nem szabad elfelejtkezni a kaszinóról sem, ami egész nagy helyet foglal el a hajón. Itt meglehet próbálni visszanyerni a hajóút árát, de félek tőle, hogy csak nagyon költségekbe verik magukat az utasok.

Az élet, a vendégkör a hajón:

 • Főleg olasz emberekkel lehet találkozni, és inkább többségben van az idősebb korosztály, de ettől függetlenül a diszkó is megtelik fiatalokkal estére. Aki esetleg ismerkedni szeretne biztosan találni fog a saját korosztályából is bőven utasokat.

 • A mi utunk egy rövidített változat volt, mivel az út végén Genovából indult a hajó Dél-Amerikába, nyílván a rövidsége miatt is volt ez inkább vonzó olasz utasoknak. Az útvonal biztosan nagyban meghatározza a vendégkör összetételét.

 • Ami esetleg furcsa lehet elsőre, hogy a személyzet nagy többsége ázsiai (főleg indonéz), de vannak Kelet-Európából (orosz, ukrán) is.

A kirándulások:

A program újság mindig tartalmazza a következő napi kirándulásokat, recepción lehet jelentkezni. Kikötőben már várják a buszok az utasokat és indulnak a városnézések. Sajnos a hajó által kínál kirándulások magyar nyelven nem elérhetőek, aki mégis ilyet szeretne, akkor érdemes egy magyar idegenvezetős útra befizetni. Természetesen megoldás lehet az egyéni felfedezés is, ilyenkor érdemes fogni egy taxit és vele csinálni egy városnézést. Kisebb városoknál ez persze lehet gyalogos is. Minden esetben az időre érdemes ilyenkor nagyon figyelni, mert a hajó nem vár!

Extra költségek árfekvése

Érdemes italcsomagokat vásárolni még az utazás előtt, azt már magunknak kell felmérni, hogy kihasználunk-e egy AI csomagot vagy elengedő egy víz vagy üdítő csomag. Az jár a legrosszabbul, akinek semmilyen csomagja nincs előre megrendelve, mert a helyszínen elég magas árakkal kell majd szembesülnie. (4 dl sör 4.9 EUR, koktélok 6.5 EUR, kávé 1.3 EUR)

Lehet ékszereket és MSC lógós (nyomkodható "nyugi hajó", hűtő mágnes, kulcstartó, stb.) termékeket is vásárolni a hajón, az utóbbiak szuvenírnek nagyon jók és az árakkal sem szállnak el. Az ékszerek és órák vására akkor indul, amikor a hajó nemzetközi vizekre ér, mert ugye itt már vámmentesen lehet kereskedni.

Szintén extra költség bár minimális, a hajótársaság minden utas számlájára terhel 1Eurót, amit az UNICEF-nek adományoz. Erről külön lehet nyilatkozni a recepción, aki nem szeretné, de talán erről az összegről érdemes lemondani, mert nemes célokra megy.

Egyéb praktikus tanácsok hajózóknak:

Utolsó este a csomagolásnál azért érdemes odafigyelni, hogy mit teszünk a bőröndbe, mert az idegenvezető mesélte, hogy előfordult már az is, hogy a feleség a férj összes cipőjét elpakolta és a raktérben kellett a bőröndhegyekben megtalálni a csomagjukat.

A számlámra volt egy téves terhelés, amit kicheckolásnál derült csak ki, megreklamáltam és ugyan várnom kellett emiatt kb. 20 percet, de a végén sztornózták és elnézést kértek. A tanúság az, hogy van értelme kiállni igazunkért, illetve figyeljünk arra, hogy milyen blokkot írunk alá rendelés után, mert bizony megőrzik az összest és vissza is keresik. Szerencsére itt Nekem volt igazam, de korrekt volt a hajótársaság is.- Dohányzásra is érdemes kitérni, megengedett a hajón, de csak a kijelölt helyeken. (kaszinó és az egyik bár). A kabin balkonján vagy egyéb szabadtéri helyeken sem lehet, mert tűzveszélyes!" (Máté, MSC Poesia, 2012)


"Gyerekkorom kosztümös filmélményeiből meghatározó emlék, amikor egy-egy nagy személyhajó elindul egy kikötőből. Az emberek odasereglenek a partra, búcsúztatják a hajót, jó utat kívánnak, integetnek. Aztán ahogy felnőttem és egyre többfelé utazhattam, már saját szememmel láthattam a kikötőkben az óriási luxushajókat – mindig csak a partról. Most pedig egy álmom teljesült azzal, hogy én voltam a fedélzeten, nekünk integettek az emberek a trieszti kikötőben. Végignézhettem, ahogy távolodunk, másnap reggel pedig közeledünk Dubrovnikhoz.

Fantasztikus élmény, amikor reggel, ébredés után kilépsz a balkonodra, és a verőfényes napsütésben megpillantasz egy új várost. Ha busszal utazol, akkor végigzötyögsz sok száz km-t kényelmetlenül. Egy hajón a nap bármely szakában el tudod foglalni magad. Napozhatsz, úszhatsz, pihenhetsz a jakuzziban a fedélzeten koktélt kortyolgatva. Beszélgethetsz az egyik bárban, befizethetsz egy jó masszázsra, ha fáradt vagy, elvonulhatsz pihenni a kabinodba. Esténként pedig, gondoskodnak a szórakoztatásodról, ráadásul színvonalasan.

Nem tudok olyan negatívumot említeni, amit ne lehetne kiküszöbölni. Mert említhetném a zsúfolt büfé éttermeket a reggelinél és az ebédnél, de ha valaki nyugalomra vágyik, választhatja az ültetett étkezéseket ehelyett. Talán az egyetlen negatívum bennem, hogy néhány városban nagyon rövid időre köt ki a hajó: fel kell tehát készülni arra, hogy egy jó hosszú sétán, egy hangulatos ebéden kívül másra nem lesz idő a parton.

Kabinok:

Balkonos kabinban laktunk. Választásnál mindenkinek javaslom! Láttunk belső kabint és ablakos kabint is, a belső kabinok sem szűkek, de aki egy picit is klausztrofóbiás, az ne vállaljon be ilyet. Az ablakos kabin már sokkal jobb. De mégis csak a balkonos az igazi. Mert az valami mesés, amikor reggel kilépsz a balkonra, megcsapja az arcod a mediterrán tengeri levegő. Kérheted a reggeli első kávét a kabinba, és elköltheted a balkonon ücsörögve, míg ébredezel. És ha nyugalomra vágysz napközben, akkor is pihenhetsz a balkonodon, nem vagy beszorítva a kabinba.

És nem utolsó sorban reggel látod, milyen idő van, hogyan öltözz, mire készülj (esik, nem esik, fúj a szél, vagy éppen isteni az idő).

A kabinokat egyébként naponta takarítják, cserélik a törölközőt, bekészítik a másnapi programot a kért nyelven, nyomtatott formában. Este, míg vacsorázol, megágyaznak, reggel miután elhagyod a kabint, beágyaznak. A normál kabinok nem túl tágasak, de 2 főnek abszolút alkalmasak. Nagy szekrény van a kabinban, a bőröndök pedig betolhatók az ágy alá. A fürdőszoba is teljesen rendben van. A nagyobb kabinok (lakosztály/suite) kádasak, a normál kabinok tusolósak. A lakosztályokban nemcsak szekrény, hanem egy kis gardrób is van. Fürdőköpeny van a fürdőszobában, de pipere bekészítés nincs, csupán zuhanysapka, ill. a kabinban kis varrókészlet. Van tv, fut rajta a hajó adása, van telefon, hajszárító.

Egyébként sok tájékoztató füzecskét is elhelyeznek a kabinban, többek között egy műbőr kötéses vastag gyűrűs könyvet az adott hajóról (telefonszámok, szoba szerviz, mini bár fogyasztás, létesítmények nyitva tartása, árak, szokások, stb.), ebbe több nyelven belefűzve megtalálható egy csomó információ. Foglaláskor a kabin választásakor érdemes odafigyelni arra, hogy aki rossz alvó, az inkább a hajó elejében lakjon, mert hátul valamennyivel hangosabb, és jobban remeg.

A kabinban van 2 elektromos dugalj, ami a mai világban esetleg kevésnek tűnhet a sok elektromos kütyü miatt, ezért esetleg érdemes vinni egy elosztót. A dugalj normál szabvány, nem kell átalakító. A biztonsági előírások miatt nem szabad a használaton kívüli kabinban bármilyen készüléket is bedugva hagyni. Ha elhagyjuk a kabint, a takarító személyzet kihúzza a konnektorból pl. a feltölteni szándékozott telefonunkat.

Étkezések:

A büfé éttermekben naponta nagyjából ugyanaz a kínálat ismétlődik, de nagy mennyiségben, ízlésesen tálalva, mindenki megtalálja a fogához valót. Minden étkezésre van svédasztalos lehetőség és ültetett a la carte is. Az a la carte nyugodtabb, csendesebb, elegánsabb, ugyanakkor időben úgy kell tervezni, hogy hosszabb. A vacsora két ültetésben zajlik, minden este van egy napi ajánlat, egy vegetáriánus ajánlat, ill. egy tovább menüsor, ha nem tetszik az előbbi két lehetőség. A menüsorban előétel, leves, főétel, saláta, desszert – mindegyik fogásból min. 2-3 kínálattal. Az ültetett vacsoránál az italokért külön kell fizetni.

A büfé étteremben az automatából vizet, jeget, narancslevet, ananászlevet, stb., kávét, teát lehet inni. A svédasztal negatívuma talán az, hogy annyira sok ember koncentrálódik egy időben, hogy nem tudják folyamatosan feltölteni a fogyó fogásokat. Tényleg nagyon-nagyon sokan vannak egy-egy reggelin/ ebéden, nehéz asztalt találni, hangos, zajos az étterem. Ugyanakkor, ha mellénk szegődik a szerencse és kifogunk egy ablak melletti asztalt, akkor csodás kilátásban van részünk reggeli közben.

A kínálatban sok a kenyérféle (tésztafélék, péksütemények, cukrászsütemények), hiszen olaszok. Nagyon ízletesek a szalámik (igazi olasz finomságok), a sajtok, reggelire van rántotta és tükörtojás, kis kolbászkák, bacon szalonna, gyümölcs. Viszonylag kevés volt a zöldség, de nem zavaróan. Az ültetett vacsorák kínálata, és minősége is kifogástalan, 23:30-02:00-ig van éjféli büfé, snackek. A Poesián a Kaito Sushi Bár külön fizetős. Ha valaki cukorbeteg, vagy éppen lisztérzékeny, előre lehet számára megfelelő menüt kérni a hajón.

Programlehetőségek:

 • Kötelező program a hajón: kihajózást követően 1-2 órával részt kell venni egy tájékoztatón: mindenki összegyűlik a számára meghatározott bárban mentőmellénnyel (kabinban szekrény felső polcán), és végighallgatja a személyzet instrukcióit, mit is kell tenni veszély esetén. Erre a tájékoztatóra 7 rövid és 1 hosszú sípolás figyelmezteti a vendégeket. Minden kabin ajtaján megtalálható a menekülési útvonal egyébként. Ellenőrzik, hogy mindenki részt vett-e a tájékoztatón, mert vinni kell kabinkártyát, amelyet lecsippantanak.

 • Spa: minden hajón megtalálható egy spa részleg, ahol masszázs, testkezelések, fodrászat, szauna, törökfürdő, jakuzzi és relaxáló szoba szolgálja a vendégek kényelmét. Ugyanúgy, mint az italcsomagoknál, itt is lehet különböző csomagokat választani –a normál árnál kedvezőbben.

 • Zenés estek a bárokban: különböző stílusokban: örökzöldek, táncos est, Mr / Ms Poesia választás. A színházban minden este zenés előadások – színvonalasak!

 • Minden hajón van diszkó is, egész jó zenékkel. A hajóra érkezéskor és a vacsoránál készítenek képeket az utasokról, ezeket kiteszik és meg lehet vásárolni.

 • Vásárlási lehetőségek: ékszerek, illatszerek, italok, MSC logós ajándéktárgyak.

 • Gyermek programok: miniklub, junior, fiatal és tinédzser programok.

 • A hajón kaszinó áll a vendégek rendelkezésére, ez az egyetlen hely, ahol nem a vendégkártyával, hanem készpénzzel kell fizetni. Itt a különböző automatáktól a ruletten át a kártyaasztalokig számos lehetőség várja a vendégeket.

 • Ezen kívül rendeznek borkóstolót (fizetős), adnak táncleckéket (mambo, szamba, salsa, bachata, stb.), van bingo játék, kvíz műsor, stb, aerobik, ping pong verseny).

Élet a hajón, utazóközönség:

Az élet nyüzsis. A vendégkör vegyes, de pl. a mi rövid hajóutunkon nagyon sok nyugdíjas pár volt. Ők nagyon élvezték a Mr/Ms Poesia választást. Mi egy saját szervezésű kiránduláson vettünk részt, ami nagyon jó volt, jó volt az idegenvezető és rendben volt a busz is. Az MSC kirándulásairól saját tapasztalatom nincs. Ugyanakkor tájékozódtunk a programokról, és pl. csak Dubrovnikban négyféle kirándulást kínálnak (városnézés, Dubrovnik tradíciói, történelmi Dubrovnik, Dubrovnik és a városfal), ezek 3-4 órás programok 42-54 EUR árban. Genovában városnézést és Positano kirándulást kínálnak, ill. azoknak, akik Genovában fejezik be hajóutat: Genova városnézést reptéri transzferrel a hazaúti repülőjáratukhoz. Szerintem ez nagyon praktikus! Érdemes előre rendelni italcsomagot, mert ha drágának is tűnik, a hajó árainak ismeretében megéri. Mi az all inclusive italcsomagot fizettük be előre és nagyon jól tettük. Nem volt nagy ivászat, de mivel egy kóla is 6 EUR, ezért megérte ezt választani.

Néhány példa:

 • nem alkoholos koktél: 3,7 EUR

 • alkoholos koktél: 5,7 EUR

 • kóla (2 dl): 6, 25 EUR

 • Baileys: 4, 9 EUR

 • Cappuccino: 2 EUR

 • asztali bor, 1 ü : 15 EUR

 • pizza rendelés a kabinba: 7 EUR (egy ü vízzel )

 • bőr fiatalító kezelés: 59 EUR (akciósan, 90 EUR helyett)

 • akupunktúra: 59 EUR (szintén 90 EUR helyett)

 • mosás, szárítás, színezés: 39 EUR (72 helyett)

 • szauna, jakuzzi, török fürdő: 16 EUR / fő, 25 EUR/ pár.

 • Tudni kell, hogy minden szolgáltatásra (italokra is) felszámolnak 15 % szervízdíjat, ez a számlában már megjelenik.

 • MSC Poesia hűtőmágnes: 5 EUR

 • kulcstartó: 3,5 EUR

 • MSC pólók: 7-14 EUR

 • WIFI: 1 óra=10 EUR, 100 perc=15 EUR, 8 óra= 50 EUR.

Kötelezően fizetendő a borravaló, amely 7 EUR / fő / nap. Ezt az összeget automatikusan hozzászámolják a költéshez és megjelenik a végszámlán. Emellett 1 EUR/fő UNICEF hozzájárulást is felszámolnak. Ha valaki ezt nem szeretné fizetni, akkor előre jelezni kell, mert ez egyébként nem kötelező. A hajón a költéseket a vendégkártyán (lásd később) tartják nyilván, s az utolsó nap reggel kell kiegyenlíteni v. akár az utolsó este is lehet.

Érkezés a kikötőbe - bejelentkezés

Ha a hajó 14:00 órakor fut ki a kikötőből, akkor 13:30-ra mindenkinek a fedélzeten kell lennie, és 11:00-től már be lehet szállni. Ha valakinek nincs különösebb dolga a hajóút előtt, akkor érdemes 11-re odamenni, mert így már a hajóról, ebéd közben csodálhatja a kikötőt. Ha valaki repülővel érkezik, akkor lehet előre transzfert foglalni (fizetős). Meg kell adni az érkező járatszámot a foglaláshoz. A transzferbuszok az érkezési terminálnál veszik fel az utasokat. Nem minden esetben MSC logós buszokról van szó. Több helyen helyi szolgáltatókkal dolgozik együtt az MSC és csak a sofőr előtt, a szélvédőn egy kis tábla jelzi, hogy MSC, és a hajó nevét. Érdemes előre megcsinálni az online check-in-t, mert így gyorsabban halad a beszállás. Érkezéskor a kikötőben kék színű bőröndcímkét kapnak az utasok, erre fel kell írni a foglalási számot, a pontos nevet, telefonszámot, lakcímet. A kikötőben elveszik a bőröndöt és ezután már csak a kabin előtt találkozik vele az utas. A kikötő épületében színekre bontják az utasokat (érkezési sorrendben) és úgy engedik fel a hajóra.

Mindenki kap egy vonalkóddal ellátott plasztik kártyát, rajta a hajó nevével és az alábbi adatokkal:

 • A hajóutazás dátuma tól-ig

 • Ültetés a vacsoránál (1./2.), asztalszám, étterem neve

 • Kabinszám

 • Választott italcsomag neve és kódszáma

Ezt kell majd használni végig a hajóút során, ezt mindig magánál kell hordania az utasnak, mert erre terhelik rá a költéseit. A becsekkolásnál készítenek mindenkiről egy fotót, amelyet a kártyához társítanak, s felszálláskor/ leszálláskor ez alapján is ellenőrzik, hogy valóban a kártya tulajdonosa száll-e fel a hajóra. Kikötője válogatja, mikor milyen gyorsan lehet feljutni a hajóra. Trieszt pl. kicsi kikötő, itt nagyobb a sorban állás. Genova azonban nagyobb: több szintes a kikötő épülete, több check-in pulttal.

Parkolás

 • Kikötője válogatja, hogy mennyire van közel a beszálláshoz a parkoló.

 • Velencében nyitott parkoló van, az ára 95 EUR 1 hétre.

 • Livornóban 80 EUR/ hét.

 • Kielben drágább: 150 EUR/ hét.

 • Genovában 90 EUR/ hét.

 • Elkérik a kocsikulcsot, az utas kap egy cetlit, melyet meg kell őrizni, mert ez alapján kapja vissza az autóját, amikor a hajóút végén megy érte.

Kijelentkezés a hajóról

Az utolsó éjszakán a recepciósok összesítik a vendégek költéseit, és a kabin ajtaja elé teszik a számlát. A bőröndöket ált. éjjel 01:00-ig ki kell tenni a kabin elé. Utolsó napon mindenki talál az ágyán egy bőröndcímkét, melyet ki kell tölteni (csakúgy, mint érkezéskor). Ezek a bőröndcímkék színesek (barna, sárga, rózsaszín, zöld, szürke, kék, fehér, piros, stb.), mert az utasokat csoportokra bontják, hogy gördülékenyen működjön a hajó elhagyása. A kabinba bekészített aznapi nyomtatott hírlevél tartalmazza a tudnivalókat: melyik színű csoportnak meddig kell elhagyni a kabinját és meddig kell egy meghatározott helyen gyülekeznie (pl. a diszkóban, valamelyik bárban, a színházban, stb.). Ez azért jó megoldás, mert így eloszlik a tömeg és nem mindenki egyszerre rohamozza a kijáratot. Pl. 08:00-kor a piros bőröndcímkés csoport a Rendez-Vous Bárból indul, míg a fehér színűek az Il Grappolo d’Oro borbárból, a világoskékek pedig a Bar dei Poeti-ből.

A helyiségekben elhelyezett monitorokon látszik is, hogy éppen melyik színű csoport készülődjön a hajó elhagyására. A meghatározott időpontban megjelenik a személyzet egy tagja, és őt kell követni, mutatja az utat, hogy merre kell elhagyni a hajót. Így a 3 csoport teljesen más útvonalon jut el a kijáratig, nem lesz tumultus és keveredés. Negyed óránként osztják be a csoportokat.

A számla kifizetése:

Történhet készpénzben vagy kártyával. Véleményem szerint kártyával sokkal egyszerűbb. Megtaláljuk a számlát a kabin előtt, átnézzük, ha rendben találjuk, egyszerűen csak aláírjuk, ezzel felhatalmazzuk az MSC-t, hogy a végösszeggel megterhelje a számlánkat. Ha valami kérdéses, akkor a recepción lehet egyeztetni. Ha egy kabinban a két utas külön-külön szeretne fizetni, azt előre jelezni kell, akkor a depozitot is célszerű külön fizetni már az elején, hogy ne legyen kavarodás. A készpénzes fizetők részére külön készpénzes pult áll rendelkezésre, ahol kiegyenlíthetik a számlájukat. A kp fizetést is jelezni kell.

Vendégkártya - fizetés a hajón:

A vendégkártyára terhelik az utasok összes költését a hajón, kivéve a kaszinót, ahol kp-ban lehet fizetni. Vendégkártyával lehet fizetni a boltokban is. Akármit iszunk/eszünk, ami nem az alapszolgáltatás része (tehát nem tartalmazza a részv. díj), elkérik a kártyát, majd a blokkal együtt visszahozzák. A blokk 2 példányos, az egyiket aláíratják, a másik a mi példányunk, tehát követhetjük, ellenőrizhetjük, mit költünk. Ha valaki all inclusive italcsomagot választ, akkor a blokkokon + és – előjellel is megjelenik az összeg, tehát kifuttatják nullára, de látszik, mit fogyasztottunk. Utolsó este bezárják a minibárt a kabinban, ebből már fogyasztani nem lehet, és az öltözködő asztalra kikészített vizeket is eltávolítják. Így könnyebb a személyzetnek a fizettetés.

A kikötéseknél szintén a vendégkártya alapján lépünk ki a hajóról és lépünk be. Tehát a hajótársaság abszolút tudja, hogy ki hagyta el (és mikor) a hajót, és ki jött (vagy nem jött) vissza és mikor.

A vendégkártyát meg lehet tartani emlékbe.

Borravaló:

7 EUR/fő/éj, melyet a hajóút végén automatikusan felszámolnak a számlán. Lehet kp-ban v. kártyával fizetni. Gyerekeknek 3,5 EUR/éj. USA-ban 12 USD/éj a felnőtteknek.

Öltözködési tanácsok:

A hajón napközben minden elfogadott, bár fürdőruhában végiglejteni a hajón nem annyira ildomos. Ugyanakkor láttunk fürdőköpenyben közlekedő vendégeket. A hajón működik a klíma, ezért még nyáron is érdemes hosszú ujjú felsőt, kardigánt, stb. vinni. A napi hírlevelekben feltüntetik, hogy másnapra milyen időjárás várható ott, ahol kikötünk. Az esti ültetett étkezések alkalmával ajánlott csinosan felöltözni. A hírlevélben jelzik is, hogy az adott napon milyen dress code-ot kíván a vacsora.

 • Formális: uraknak sötét öltöny nyakkendővel, hölgyeknek koktélruha, kosztüm

 • Informális: uraknak zakó és hosszúnadrág, hölgyeknek ruha v. nadrág elegánsabb blúzzal

 • Hétköznapi: uraknak hosszú nadrág (rövidnadrág nem javasolt), hölgyeknek ruha, nadrágkosztüm, esetleg sportosabb megjelenés.

 • Ujjatlan top, bikini, fürdőköpeny, mezítlábas megjelenés ellenjavalt az éttermekben.

Hírlevél

Előre jelezni kell foglaláskor, hogy milyen nyelven szeretnénk. Míg vacsorázunk, bekészítik a kabinba a másnapra szóló hírlevelet. Tartalmaz pár sort a soron következő városról, a kikötés/kihajózás időpontját, meddig kell visszatérni a hajóra, milyen idő várható, mennyi tengeri mérföldet teszünk meg aznap és merre haladunk. Ha valaki kirándulásra fizetett be, akkor a hajón hol és mikor kell gyülekeznie. Feltüntetik az aznapi kedvezményeket (italok, koktélok, happy hour, spa szolgáltatások), a bárok műsorát, a színházi műsort. Mindegyik hírlevélben megtalálható, hogy az üzletek hol és mikor vannak nyitva, milyen aktuális kedvezményekkel várják a vendégeket. Vámmentes üzletek ezek, a hajó indulásakor nyitnak, és zárva tartanak, ha a hajó kikötőben tartózkodik.

 • A hírlevélben feltüntetik a különböző részlegek nyitva tartási idejét, és elhelyezkedését is, valamint a hajó aznapi programajánlatát (táncleckék, kvízjáték, aerobik, stb.)

 • A hírlevélben olvashatjuk azt is, hogy az adott kikötővárosban melyik utazási irodával dolgozik együtt az MSC (ki biztosítja a transzfereket és a kirándulásokat. Telefonszámmal együtt).

 • Az utolsó napon a hírlevél mellett egy viszonylag hosszú kérdőívet is találnak a vendégek a kabinban, ezt kitöltve be kell dobni a recepció melletti ládákba.

Gyerekek:

 • Mini klub: 3-6 éves korig

 • Junior: 7-11 éves korig

 • Fiatal: 12-14 éves korig

 • Tinédzser: 15-17 éves korig

A Poesián a 14. emeleten kínáltak programokat külön a kicsiknek és a nagyobbaknak. Itt van egy játszószoba is, csúszda a kisebbeknek. A medencénél pedig csúszda a nagyobbaknak és a felnőtteknek. A Poesián gyermekfelügyelő szolgáltatás nincs, ugyanakkor, ha a vendégek szeretnék a hajón hagyni gyermekeiket a kirándulások alkalmával, akkor több esetben megoldhatják (3 éves kor felett). A gyerekek 12 éves kor alatt egy karkötőt kapnak a hajón. Ez egy biztonsági karkötő, rá kell írni a kabinszámot és végig viselni kell a hajóút során. A hajótársaság hírlevélben meghatározza, hogy vész esetén hová gyűjtik össze azokat a gyerekeket, akik éppen abban a pillanatban nem a szüleikkel vannak. Ha valami baj van, akkor a szülőknek itt kell keresniük gyermekeiket. A gyerekek részére is lehet előre italcsomagot foglalni, valamint Teen Card-ot igényelni: ez vendégkártyaként szolgál, tehát nyitja a kabint, valamint rá lehet tölteni 30/50EUR összeget. Ez a kártya 18 éves korig igényelhető a recepción, s elkészülte után a kabinba viszik. Van olyan akció, hogy ha valaki 30EUR-s kártyát igényel, akkor 50 EUR összeget töltenek rá, ha pedig 50 EUR-s kártyát, akkor 100 EUR-t. Ugyanakkor tudni kell, hogy az összeg nem visszatéríthető, tehát ha a gyerkőc nem költ el róla minden pénzt, akkor azt a szülő nem kapja vissza.

Telefon / internet:

WIFI: 1 óra=10 EUR, 100 perc=15 EUR, 8 óra= 50 EUR. Ha az utas internetezni szeretne, de nem vitte magával a notebookját, akkor a Cypber Caféban több számítógép is rendelkezésre áll. Telefonálás: a partok közelében működnek a mobilok, természetesen roaming díjjal. A parttól távol viszont a T mobile abszolút nem működik, korlátozottan működik a Telenor és szinte végig volt térereje a Vodafone-nak. A hajón van GSM szolgáltatás, a kabinban található telefonról tehát lehet hívni az otthoniakat, de nagyon magasak a díjai. Ezt is a kabinszámlán összesítik a hajóút végén és akkor kell fizetni.

Orvosi ellátás:

"Egy orvos és egy nővér dolgozik a hajón, egy külön orvosi szobában, váróteremmel, recepcióval, felszerelt vizsgálóval. Az orvosok horvátok vagy szerbek." (Andi, MSC Poesia, 2012)


"Első ilyen utam volt, nem ültem még hajón. Vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban, de egy biztos: egyszer mindenkinek ki kell próbálni .:-)

Ki kell próbálni mert különleges, mert csodálatos látvány a lemenő nap a tengeren, mert kicsit luxusban van részed, mert felejthetetlen a reggeli közben a végtelen sok víz látványa.Nem biztos, hogy többször befizetnék ilyenre, mert visszatart a háborgó tenger nyújtotta félelem, érzés, tapogatózás a sötétben, vagyis ahogy szeretnék egy biztos pontot látni az erkélyről, de csak a sötétség és hangos morajlás, szakadó eső amit érzek.

A kabin megfelelő volt. Nem nagy de nincs is szükség nagyobbra. Kényelmes az ágy, van széf, saját fürdő, az erkély szerintem fontos. Az hogy reggel , álmosan ki lehet ülni a balkonra és gyönyörködni a tájban, elengedhetetlen egy ilyen útnál. A franciaágyas szobákban egy nagy közös takaró van, ha valaki ezt nem szereti, kérni kell plusz takarót, adnak. nagyon segítőkész minden alkalmazott.

Az étkezés tökéletes. A reggelinél sokféle választék van, gyerek, felnőtt, idős, mindenki talál megfelelőt, az biztos. Az ebéd kicsit kommersz, de éhen nem marad senki az biztos. A vacsora pedig különleges. A felszolgálás, hogy mindent szinte végigkóstolhatunk az étlapról, egy élmény.

Programok: Az esti színházi előadások számomra a vártnál jobbak voltak. Kicsit cirkuszi jelleget vártam, ehelyett látványos, igényes show-műsort kaptam minden este. Mindenképp ajánlanám mindenkinek, hogy minden este nézze meg az aznapi műsort. Ezek után érdemes körbejárni a különböző bárokat, mert mindenhol mással találkozunk. Persze mindenhol élőzene, de volt ahol közös táncba vonták a vendégeket, mint egy amerikai country clubban, volt ahol karaoke partit rendeztek, volt olyan ahol csak lágy zenére táncoltak a párok, mások koktéloznak, szóval mind mind felnőttes dolog.

A hajós élet nyüzsgős. Kicsit sok az idősödő házaspár, kevés a gyerek. Nem biztos, hogy többgyerekes családoknak ajánlanám, inkább pároknak, vagy nagyobb gyerekekkel utazó családoknak, akik már élvezik a napi kirándulásokat, látnivalókat. Mindezekhez társulnak az esti programok is, amit a felnőttek ne hagyjanak ki, de a gyerekeknek még sok, vagy késői.

Kirándulások: Sajnos csak egyen tudtam részt venni, Dubrovnik, de lenyűgözött. Nagyon tetszett a város, az idegenvezetés is megfelelő volt, sok érdekes információval, de nem fárasztottak agyon minket, busszal is elvittek bennünket a hegyre, ahonnan felejthetetlen látvány tárult elénk. Még , még mentem volna több kirándulásra is, ha az idő engedte volna.

Az extra költségeket nem mondanám nagyon elrugaszkodottnak. Nem igaz, hogy őrült árak vannak. Pont olyan mint egy magasabb kategóriájú üdülőhelyen. Nem kell megijedni tőle. Sőt. Az utolsó este az árusok nagyon jó kedvezményeket adtak portékáikból, még érdemes is lett volna vásárolni 1-1 parfümöt, ha készül rá az ember.

Praktikus tanácsok: Én mindenképpen úgy fizetnék be hajóútra, hogy előtte "megrendelem" a jó időt, vagyis olyan időben, olyan útvonalon vennék részt szívesen ahol ez nagyjából adott. 10 évnél kisebb gyermekkel olyan hajóra mennék, ahol jó sok medence van és meleg idő, hogy le tudjam kötni, ezen kívül pedig ahol sokféle kirándulást tesznek az utazáshoz, mert napokon át a fedélzeten és a bárokban ülni, nem felemelő. Tanácsként még annyi, magamból kiindulva, hogy kevés cipőt vittem. A hajón mindenképp kényelmes, de elegáns félcipő az ideális, nem csizma egész nap, mert otthon hideg volt:-) A puha szőnyegen járkálni egész nap, és a hajón meleg van, mint egy jól fűtött épületben. A ruházat is vegyes legyen mert itt akár naponta többször is öltözködhet az ember. Papucsot is vinni kel, nincs a szokásos szállodai vendégpapucs sem, viszont törölköző, köntös bekészítve. Igazán nem tudok semmit egy hajóút ellen, inkább csak mellette, ahogy írtam is az elején: különleges utazás ez! :-) Kár lenne kihagyni." (B. Edit, MSC Poesia, 2012)


"Én most voltam először Cruise utazáson, de egy biztos, óriási élmény. Magyarországon szinte egy teljesen új nyaralási formának tekinthető és egyre több utas választja ezt a fajta utazást. Biztos, hogy sokat számítanak a hajótársaságok hihetetlen akció, mert ezáltal már nem csak a tehetősebb utasok engedhetik meg magukat, hogy 1 hetet eltöltsenek egy luxushajón. Mindenképpen ajánlható olyan utasoknak, akik valami újat szeretnének kipróbálni, olyanoknak, akik már szinte mindenhol jártak, de ezáltal feleleveníthetik az élményeiket, emlékeiket egy-egy kikötés alkalmával, de legfőképpen azoknak, akik szeretnek sokat látni, kirándulni, új dolgokat felfedezni és mindezt egy exkluzív környezetben megélni. Viszont kisgyermekes családoknak, értem ez alatt 8-10 év alatti gyermekkel szerintem nem ez a legjobb nyaralási forma. Igaz, a hajótársaságok hirdetik, a családbarát programokat, de valahogy mégis az az érzésem volt, hogy ezen a téren nincsenek a helyzet magaslatán. Persze van miniklub, programok meg medence és egyéb szórakoztató dolgok, de szerintem ezzel inkább a "tini korú" kamaszokat tudják szórakoztatni. Nincs játszótér, homokos part, persze medence van, de ez a főszezonban rettentő zsúfolt tud lenni ,a fedélzet úgy szintén. Illetve a Földközi- tengeri hajóutaknál általában mindennap kiköt a hajó, érdemes kirándulni vagy legalább a legközelebbi várost, települést egy picit felfedezni, sétálni egyet. Ez egy gyereknek nem akkora élmény, sőt inkább nyűg a nyári hőségben. Emiatt valószínű, hogy a szülők sem tudják felhőtlenül jól érezni magukat. Összességében én nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy volt lehetőségem kipróbálni és ezáltal új élményekkel gazdagodtam.

Pozitív dolgok:

 • mindennap egy új helyen ébredhetünk, új dolgok várnak felfedezésre

 • nagy élmény a fedélzeten állni, mikor indul a hajó

 • a naplemente káprázatos látványa a nyugágyakon fekve

 • színvonalas esti show műsorok a színházban

 • a vámmentes boltok

 • egy koktél mellett nézni a végtelen tengert

 • vendégkártya, nem kell pénzezni a hajón

Pár negatív dolog:

 • a beszállás elég körülményes és macerás, sokat kell várni, sorban állni. Aki volt már biztos rutinosan tudja, merre kell menni, mit kell csinálni, de aki először megy, kicsit "elveszettnek" érezheti magát. A nagy tömeg miatt a személyzet is elég elfoglalt, nem tudnak mindenkire odafigyelni.

 • a büféétkezéseknél óriási tömeg van, szinte küzdeni kell az ételért, asztalért. Hosszú sorok vannak mindenhol, mire kivárja és odaér az ember, tuti, hogy elfogy, amit kinézett magának. Ez elég bosszantó.

 • a fedélzeten a napozó ágyakat is érdemes előre lestoppolni, hogy legyen helyünk

 • a medencék nagyon zsúfoltak

 • a személyzet lassú, sokat kell várni

 • kabinok szűkösek, még az alacsonyabb kategóriájú balkonos kabinok is

Kabin:

8-as decken levő balkonos kabint kaptunk. Meglepődtem, mert állítólag a balkonos kabinok viszonylag "nagyok" és ez elég pici volt. Akkor mekkora lehet, egy belső vagy egy külső kabin??? Szerintem erkéllyel nem volt nagyobb, mint 16 nm. Van egy gardróbszekrény, de nagyon pici volt, arra jó, hogy pár ruhát felakasszunk, meg a bőröndből kipakoljuk a ruháinkat. Csak sajnos a bőrönd nem fér már el benne. Ha befér célszerű az ágy alá betolni, mert amúgy lépni sem lehet a kabinban. A balkon igazából nem nagy, elég keskeny, van egy asztal meg két szék. Vannak magasabb kategóriájú balkonos kabinok ( ezek a felsőbb szinteken vannak) amik nagyobbak, illetve nem mindegy, hogy hány főre foglalunk. Egy családnál például nagyobb a kabin, mert ott van pótágy, ami vagy szófa, kinyitható kanapé vagy lenyitható ágy. Egyébként szép, ízlésesen berendezett és tulajdonképpen mindennel felszerelt, amire szükség lehet. A fürdőszoba sem túl nagy, zuhanyzó van benne és a WC-vel egy légtérben van. Lehetőségünk volt egy belső és külső kabint is megnézni. Belső kabint csak az válasszon, akinek tényleg az a lényeg, hogy minél olcsóbban foglaljon, csak aludni megy a kabinba és legfőképpen nincs klausztrofóbiája. A mi kabinunk sem volt nagy, de ez meg tényleg pici, 10-12 nm lehetett. Elég nyomasztó, hogy semmi fény nem jön be és kb. 1 lépéses az egész. Ehhez képest a külső vagy ablakos kabin meglepően jó. Tágasabbnak tűnt, mint a mi balkonos kabinunk, lehet, hogy csak az elrendezés miatt, de nem volt olyan összezsúfolt hatása. Az ablaknak igazából sok funkciója nincs. Kinyitni nem lehet, de legalább jön be rajta egy kis fény. Ennél a kategóriánál, amire mindenképpen figyelni kell és fel kell hívni az utas figyelmét, hogy kaphat u.n „ korlátozott kilátású” kabint, ami annyit jelent, hogy egy mentőcsónak vagy részben vagy teljesen egészében eltakarja az ablakot. Ami még fontos, ez leginkább a családoknak lényeges, hogy a belső és külső kabinnál a pótágy egy falból lenyíló ágy. Tulajdonképpen, mint egy emeletes ágy, csak se rács, se létra, semmi rajta.

Étkezés:

Tulajdonképpen, amikor a hajón vagyunk az egész szinte csak az evésről szól. Reggeli aztán pikk-pakk jön az ebéd, utána egy kis süti, pizza aztán nem sokkal később a vacsora és aki még esetleg mindig éhes lenne, az éjféli büfé kínálatából is válogathat. Tehát éhezni nem lehet… Mint már írtam a negatív dolgoknál, a legrosszabb, hogy a reggeli és az ebéd nagyon kaotikus. Rengeteget kell sorban állni, várni az asztaloknál és a büfénél egyaránt. Azokon a napokon, amikor kiköt a hajó, sajnos ezt nem nagyon lehet kijátszani. Mindenki egy időben megy enni, hogy minél előbb le tudjon szállni a hajóról és mehessen kirándulni. Lényegesen jobb a helyzet, amikor tengeren van a hajó, érdemes kicsit később menni és akkor a nagy tömeget el lehet kerülni. A választék nem rossz, bár elég ismétlődő főleg a reggelinél. Ahhoz képest egyébként, hogy 3-4000 utas van egy ilyen hajón nem mondanám, hogy óriási választék van, mindenből van pár felé, de mondjuk egy jó kis török all inclusive-nak a nyomába sem érhet. A reggelinél vannak víz és üdítő automaták. A víz tisztított tengervíz. Az ebédnél csak a víz automata üzemel, aki mást szeretne inni, az rendelhet a pincérektől és majd a számlájához írják. A vacsoránál többféle lehetőség van. Az egyik a büférendszerű vacsora, ugyanúgy zajlik, mint az ebédnél. A másik az u.n ültetett vacsora, itt 2 időpont van megadva, ezek közül választhatunk, de ezt már a foglalásnál jelezni kell. Az időpontok hajónként eltérőek lehetnek, de általában az első ültetés 18 és 19 óra körül kezdődik és 2 órán keresztül tart majd ezt követően kezdődik a második ültetés. Ide illik "normálisan" felöltözni. Kapunk egy "menü kártyát" , amin rajta van az aznapi választék. Egy séf ajánlata, egy, amit mindennap lehet rendelni és az aznapi különlegességek. Van előétel, saláta, leves, tészta, főétel, néha sajtok és a desszert. A főfogásnál 4 féléből a többi fogásnál általában 2 féléből lehet választani illetve a desszertnél van még többféle verzió általában 2 süteményféle, egy fagylalt és egy sörbet. 1 hetes hajóút során általában kétszer van "kiöltözős" gála vacsora, egyik olasz est a másik a kapitányi est.

Programok:

Sok lehetőség van a hajón, de azért ha napokat kell a tengeren tölteni, akkor unalmas lehet. A legtöbb ember általában a fedélzeten van, tehát egyértelműen a medence és a felsőbb szintek a legzsúfoltabbak. A medencék nem túl nagyok, mindennap cserélik a vizet, tengervízzel töltik fel, emiatt nem túl meleg 19-20 fokos. Vannak jakuzzik is, elég népszerűek, nehéz bejutni. Hajótól függően különböző szórakoztató dolgok, pl. minigolf, kosárlabda pálya, mozi, sportolási lehetőségek, 4D-s szimulációs játékok, fitneszterem. A konditerembe szerintem egyszer az is elmegy, aki egyébként soha, mert a kilátás valami pazar. A futópadról a végtelen tengert lehet csodálni miközben magunk mögött hagyunk pár kilométert. Ezenkívül van galéria, könyvtár, kaszinó- természetesen fizetős és csak itt van készpénzforgalom a hajón. Minden este a színházban van valami show-műsor vagy előadás. Ide érdemes elmenni, mert tényleg színvonalas jó programok vannak, kitűnő táncosokkal. Spa részleg fizetős, különböző kezeléseket, masszázsokat- thai masszőrökkel, szaunát, gőzfürdő és egyéb szolgáltatásokat lehet kipróbálni. Van fodrászat, meglepően sokan igénybe is veszik.

Vendégkör:

Elég vegyes, így az őszi időszakban inkább a tehetősebb olasz nyugdíjasok és középkorúak voltak többségben. De voltak fiatal párok, családok babával, kisgyerekkel is.

Kirándulások:

Van lehetőség a hajón szervezett programokat befizetni, általában mindig több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy mi érdekli az utast. A kirándulások német, angol vagy olasz nyelven folynak. Nem olcsóak, kb. 50 EUR/főtől kezdődnek. Lehet foglalni csak transzfert is, u.n shuttle bust ami a kikötő és a város között közlekedik és egyénileg szétnézni. A rutinosabb, nyelvet beszélő utasoknak viszont egyértelműen egyénileg ajánlott felfedezni a környéket, mert sokkal olcsóbb, mint a szervezett program. Érdemes előre tájékozódni, hogy milyen messze köt ki a hajó várostól és annak megfelelően alakítani a kirándulásokat.

Extra költségek:

A hajón teljes ellátás van, de ez nem tartalmazza az italfogyasztást, ami viszont nem túl olcsó. Ezért van lehetőség előre különféle italcsomagokat foglalni. Van all inclusive, van kifejezetten csak a főétkezések alkalmára és vannak különböző víz, üdítő és bor csomagok. Aki viszonylag sokat iszik napközben és itt nem csak az alkoholra gondolok, annak érdemes előre foglalni valamit. Ha hajón fogyasztunk, akkor minden ital rendelésénél 15% szervízdíjat számítanak fel az árra. A részvételi díjon felül fizetendő napi 7 EUR/fő szervízdíj, amit a hajóút végén automatikusan levonnak a kaucióból. Spa részleg fizetős, itt is vannak különböző csomag lehetőségek, ezekre általában kedvezményeket is adnak. Illetve az egyéb személyes költségek, pl. kaszinó, boltok stb.

Akik először vannak hajón:

 • az MSC hajókon általában angol és olasz nyelven tudunk a legkönnyebben kommunikálni, német nyelven elég kevesen beszélnek. Tehát aki semmilyen nyelvet sem beszél, annak mindenképpen érdemes magyar idegenvezetős csoportos hajóútra menni. Ez esetben idegenvezető mindenben segít, végig navigálja a csoportot a hajón és a kirándulások során is.

 • érdemes előre az interneten vagy utazási irodában tájékozódni a kikötési pontokról, mennyire van a város, milyen látnivalók vannak, tömegközlekedési eszközök, mit lehet és érdemes megnézni abban a pár órában amíg „ parkol” a hajó.

 • legalább egy kézipoggyászt, kisebb bőröndöt, táskát vigyünk magunkkal, ugyanis utolsó este éjfélkor ki kell rakni a bőröndöket a kabin elé, ezt az éjszaka folyamán a személyzet összegyűjti és csak másnap a leszállás után kapjuk vissza.

 • Vacsoránál, színházi műsoroknál réteges öltözködés ajánlott, főleg a nőknek. Eléggé klímáznak a hajón.

 • A napi hírlevelet mindenképpen olvassuk át, sok infót lehet megtudni belőle a következő nappal kapcsolatba

(T. Krisztina, MSC Poesia, 2012)


"Olvasva a fenti visszajelzéseket, nálam nem ennyire pozitív az összkép. Persze sok minden nekem is tetszett, legfőképpen az utazás kényelmes, és nosztalgikus módja, a hajó méretei, a szervezettség lenyűgöző. Na meg persze nekem tenger jöhet minden mennyiségben, kicsit még bántam is, hogy nem voltak nagyobb hullámok, élveztem volna ha kissé imbolyog a hajó.

Luxus:

Ne essünk túlzásokba, ez nem luxus, nevezzük az olasz nyugdíjas középosztály luxusának, de semmiképpen sem „fejedelmi pompa” ahogy feljebb írta valaki. A berendezés meglehetősen giccses, csillog szépen a sárgaréz meg a kristálycsillár, de ez engem nem varázsol el. A kabin (balkonos) mondjuk tényleg rendben volt, ott még a stílus is valahogy ízlésesebbre sikerült, ez OK (bár a balkon üvegkorlátja hosszan be volt repedve, de ez legyen a legkevesebb). Pozitívum, hogy a tisztaságra nagyon adnak.

Étkezések:

Ez volt a legnagyobb csalódás, gyakorlatilag ez húzta le számomra az egész hajóutat. Én legalább arra számítottam, hogy tengeri hal, mediterrán ételek, olajbogyó minden mennyiségben lesz, ezzel szemben a büféétteremben az átlagos étel húsgombóc, csirke stb volt, meg persze tészta minden mennyiségben. Ez nem kimondottan 5*-os szintet ütött meg, pl. egy Marriottban egy sima büféreggeli nagyságrendekkel jobb minőségű. Olívát szinte csak dekorációként használtak, úgy kellett innen-onnan összecsipkedni őket. Ha valami finomabb salátát (pl waldorf stb) ki is raktak, azt ötdekás adagokban kiporciózták kis tálkákba, nehogy sokat vegyünk el egyszerre. Az út végére jöttem rá, hogy olasz tésztákat érdemes enni, még ezek voltak a legjobbak. Egyik nap „Hungarian Gulasch” is volt, ami alatt inkább valami érdekes fűszerezésű pörköltre kell gondolni. A vacsoráknál lehet ültetett vacsorát is választani, de ez – a kapitányi vacsora kivételével, ami tényleg finom volt – semmivel sem volt jobb, mint a büfé, csak kicsit elegánsabb, ahogy a pincér körbeugrált. Elvileg vannak jobb éttermek, pl. sushi étterem is volt a hajón, de azt külön kell fizetni.

Italválaszték, italcsomagok:

Az italok ára elég magas, pl: csapolt Heineken 4 dl: 4.90 EUR, 2 dl szénsavas üdítő (dobozos): 2.70 EUR, 4 cl márkásabb tömény (pl Johnny Walker Red, Ballantines, Jagermeister, Baileys, stb kb 6 EUR. Szóval nem olcsó, aki kicsit is szeret inni, érdemes befizetnie valamilyen italcsomagra, aki sokat szeret inni, annak az all inclusive italcsomagot ajánlom, a 23 EUR/éj soknak tűnhet, de megéri.

Útvonal-városnézések:

Még egy szőrösszívű kritikusnak is el kell ismernie, hogy amikor először meglátja a kikötőben a hajót, vagy még inkább, amikor – már felszállás után - megremeg a hajó a beinduló motoroktól, és a hajókürtöt hosszan megszólaltatva elkezd távolodni a parttól, az nagyon felemelő érzés, ekkor valami rég elfeledett kalandvágy ragadja meg az utasokat. Aki nem volt még ekkora hajón, az mondhatja erre, hogy ez is csak egy hajó, de félreértés ne essék, ez nem ugyanaz az érzés, mint egy sétahajón a Dunán. Tény, hogy a különböző városokat a legkényelmesebben hajóval lehet elérni, de sajnos (nyilvánvalóan technikai okokból) a városnézések időtartama és időpontja alá van rendelve a hajóútnak. Sokszor érdekes helyeken csak 3-4 órára kötünk ki. Az olyan napokon pedig, amikor az egész napot a tengeren töltjük, ne számítsunk arra, hogy majd nézegetjük a partvonalat, mert általában min. 5-10 km-re a parttól haladunk, így egy erős távcsővel is csak a part körvonalait vehetjük ki, azt is csak sejtésszerűen. Ellenben pozitívum, hogy ha elhalad a hajó valami érdekesség mellett (legyen az egy világítótorony, vagy kis sziget stb.), azt előre megírják a fedélzeti újságban. Az MSC által szervezett parti kirándulásokon technikailag nagyon jól van megoldva, hogy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kapjuk a fejhallgatóba az idegenvezető szövegét, nem kell kiabálnia, hogy mindenki hallja. Mivel a hajó nem várja meg az utasokat késés esetén, izgulósabb utasoknak érdemesebb a szervezett kirándulást választani, egy saját szervezésű, 30-40 fős csoportot valószínűleg nem hagynak a kikötőben.

Szórakozás:

Nem veszi fel szórakozás terén a versenyt egy hasonló kategóriás szállodával, de azt írjuk a hajó előnyére, hogy már a tény, hogy egy hajón vagyunk, óriási élményt nyújt. Az első egy-két nap az is élmény, ha nem tévedünk el tízpercenként. Az ingyenes szórakozási lehetőségek: különböző sportok, pl. körbe lehet futni a hajót, de vannak futópadok is, ahol futás közben a tengert látjuk, a menetiránnyal szemben, ez nagyon klassz. Van a hajó tetején egy teniszpálya, és egy kosárlabdapalánk is ugyanitt, szóval átfedésben vannak, de ez nem nagy probléma, amúgy sincs nagyon kihasználva. Minigolf, óriás sakk is van, ha ezeket sportnak nevezhetjük, plusz áztathatjuk magunkat különböző medencékben. Vannak animációs programok, aki ezt szereti, közös tánctanulás stb. És a nagy attrakció, az esti színház. Én ettől jobbat vártam, a színvonal nem volt rossz, de kimagasló sem, olyan "hajóra elmegy" kategória. A probléma inkább az volt, hogy rövid volt, kb. fél óráig tartott az egész. Persze senki se színdarabra számítson, zenés-táncos-éneklős produkciókról van szó, néha akrobatamutatványokkal feldobva. Szóval klasszikus esztrádműsor. Én jobban élveztem volna ehelyett, ha megnézhettem volna egy jó filmet, de ezen a hajón nem volt mozi sajnos.

Nyelvtudás:

Középfokú szövegértés szükséges, angol, német olasz francia nyelvek valamelyikén, ha utas nem Vista által szervezett, magyar idegenvezetős útra fizet be. A Vista idegenvezetője, Mison Andrea, mindent megtett az utasok kényeztetéséért, néha szinte már túlzásnak éreztem, hogy pl. az esti vacsora étlapját előre megszerezte, és magyarra lefordítva kinyomtatta mindenkinek. Nem is beszélve arról, hogy minden procedúrát (hajóra be-, és kiszállás, mentési gyakorlat stb.) előre elmagyarázott, ami nagy segítség volt még az angolul jól tudóknak is.

Kabinok:

Háromféle kabintípus közül szerintem vagy a belső kabint, vagy a balkonost érdemes választani. A belső kabin (nincs ablaka) a legolcsóbb, aki ezt választja, az nem fog sok időt tölteni a kabinjában, csak aludni érdemes itt. Külső kabin (egy db, nem nyitható ablakkal) az átmenet az olcsóbb belső és a drága balkonos között, de szerintem nem éri meg, mivel az ablakon sokszor nem lehet kilátni, mert takarhatja a mentőcsónak. És a legjobb kabintípus a balkonos, ahol a balkon felé néző fal teljes egészében egy üveg tolóajtó, igazából ez a legstílszerűbb: amikor reggel felébredünk, és még a párnán van a fejünk de már látjuk Szicília partjait… hát igen, így kell utazni. Ami még eszembe jutott, ha az ember szeret nézelődni, érdemes vinni egy távcsövet, néha láthatjuk a partot, esetleg más hajókat kereshetünk a "végtelen" tengeren.

Ami tetszett:

 • maga a hajó lenyűgöző mérete, szervezettsége, hangulata

 • mindennap más várost lát az ember

 • a balkonos kabin berendezése, tisztasága

 • ahogy az étterem üvegfalán keresztül látjuk a tengert evés közben

 • a személyzet minden tagjának a névtábláján a neve mellett fel van tüntetve az ország is ahonnan jött

Ami nem tetszett:

 • az ételválaszték minősége, illetve vannak jó éttermek, csak azok fizetősek

 • a felszolgálók néha értetlenek, nagyon kevesen mosolyognak

 • sokszor kevés az idő a parti kirándulásokra

 • az utasok 80%-a olasz, emiatt több esetben csak olaszul zajlott az animáció (bár én ilyenekben nem veszek részt, úgyhogy engem ez nem zavart annyira)

(M. Marci, MSC Poesia, 2012)

Kelet-mediterrán

Jön!

Mediterrán körút

Jön!

Nyugat-mediterrán

Jön

Földközi tengeri hajóút

Jön!

Baltikum

Jön!

Costa Favolosa és Celebrity Silhouette

"Milyen volt a kabin?

Abszolút kényelmes bár nem igazán tágas - de ez érthető is. A külső kabinok kis terasszal ellátva nagyszerűek, de a belsőkben még nekem is klausztrofóbiám lenne - ez utóbbiak a megfizethetőek... A Costa Favolosa és a Celebrity Silhouette - mindkettő vadiúj volt tavaly ésd micsoda mák egyik sem süllyedt el...

Étkezés?

Általában nagyon jó és változatos. Tényleg a nagy 24 órájában lehet töltekezni. A díjmentes étkezés csak a nagy közös éttermekre vontatkozik - ott már dress code sincs este sem. Az italokért mindenütt fizetni kell - kivéve az üdítőt és néha hely/olcsó bort. De vannak igazán elegáns éttermek,amelyek fizetősek és éppen ezért prémium étlappal és borokkal szolgálják ki a nagyérdeműt.

Programlehetőségek?

Nappal sportolás, úszás és napozás, este musical, kaszinó és különböző bárok - élőzenével is! Egészen nívós a kínálat igazán mindenki megtalálja a magának való programot. Mindkét említett hajóban van spa - vagyis masszázs etc. persze ezért már külön kell fizetni, de nem nagyon vészes a tarifa...

Milyen az élet, a vendégkör a hajón?

Tök vegyes. A korábbi arisztokratikus légkör teljesen megváltozott, demokratikus lett. Ez betudható az ár/érték aránynak, hiszen ez manapság a legolcsóbb nyaralási lehetőség. A vendégkör éppen ezért nagyon változó: mindenki megengedhet magának egy ilyen hetes túrát, főleg nyugat-Európában. A külön éttermek, a spa és a lakosztályok - mert ilyen is van - specializálódtak a tehetősebbekre. Zsúfoltság érzése az embernek még teltház esetén sincs, mert olyan hatalmasak ezek az óceánjárók.

Kirándulások?

Húzós áron érhetők el. Igazán ezen tudnak keresni a hajóstársaságok. De a kikötés után mindenki bonyolíthat szabad programot is - ez nem kerül külön pénzbe.

Extra költségek árfekvése?

Az extra költségek közül a kötelező borravaló emelendő ki. Vannak olyan hajóstársaságok, amelyek előre közlik, egy napra ez mennyit tesz ki, míg mások csak ajánlanak ilyet és a vendég belátására bízzák ennek nagyságát. Adni viszont kell - ha nem, akkor meg kell indokolni, hogy miért nem tett a kikészített borítékba (No credit card, Cash Only!) megfelelő mennyiségű pénzt. Külön borravaló a pincéreknek, a szobaszerviznek.

Egyéb praktikus tanácsok hajózóknak:

Ne a legolcsóbbat válasszák. Sem hajóban, sem a szobában. Pár tízezer forintos megtakarítás nem éri meg egy elrontott nyári szabadságot. Az újabb és nagyobb hajók sokkal szebbek és sokkal több szolgáltatást nyújtanak - pl. futópálya a felső dekken, koripálya, kosár, golfozás stb. A külső kabin pedig igazi hajózás, s nem bezártság élményt nyújt! Célszerű olyan kikötőből indulni, amit autóval Magyarországról is el lehet érni: pl. Róma, Velence, Genova. Mert ha valaki a repülő késése miatt órákat csúszik, a hajó nem várja meg, és nem kap kártérítést sem a fapados légitársaságtól." (Péter, 2012)

Princess Cruises

"Elutazás előtt voltak fenntartásaim. Alapvetően a kötöttségektől féltem, hogy mások osztják be az időmet, másokhoz kell alkalmazkodni, nem mehetek a saját fejem után... Nos, a félelmek alaptalannak bizonyultak, a hajón tartózkodó utastársak csak annyiban befolyásolják az ember életét, mint egy szállodában a többi vendég. Azaz semennyire! És ennek a "szállodának" ráadásul további előnye, hogy a szoba állandó, nem kell naponta, kétnaponta ki-be csomagolni, mégis szinte minden nap egy másik városban, vagy egy másik országban ébred az ember. Azt hiszem ez a kényelem a legnagyobb előnye egy hajós körutazásnak, amellett, hogy gyakorlatilag mindenféle szórakozási lehetőség megtalálható egy ilyen hajón, unatkozni nem lehet. Az étkezések külön gasztronómiai élményt nyújtanak, nap mint nap olyat és úgy ehet az ember, mint egy exkluzív étteremben, anélkül, hogy a menü árán kellene aggodalmaskodni. A szervezett szárazföldi programokat viszont nyugodtan lehet mellőzni. Aki kicsit is felkészül arra, hogy mi vár rá az adott városban, illetve ő mit szeretne látni, az bátran fedezze fel a helyeket a saját szakállára. Összegezve, kellemesen csalódtam, bármikor örömmel szállnék újra hajóra!" (Attila, 2011)

Vissza az elejére


Kommentek

Roberto, 2019. 04. 22. 22:36
Penzlenyulasnak Nem mondanam Ilyen alapon minden gazdasagi tevekenyseg az.
Nyilvan mindnekinek mas a luxus de Egy atlagembernek mint en vagyok ennel nagyobb luxusra sosem lesz szuksege.mindig lesz Akinek semmi Nem felel Meg.


Dudás Béla, 2017. 02. 26. 23:28
Costával az első, amúgy a harmadik hajóúton vagyunk túl. A szervezés végtelenül korrekt, hibátlan, de személytelen és gépies.
Az étkezésnél nem volt ültetési rend. Ebből következően minden alkalommal a felszolgáló és az asztaltársak is idegenek voltak. Az étel is minőségi alapanyagokból készültek, de lélektelenül, hiányzott az a plusz, ami emlékezetessé teszi az elfogyasztott ételeket. Kétezer fős étkeztetésnél persze botorság erre számítani, de az elegáns elnevezések megtévesztőek, és többet ígértek,mint amit nyújtottak.
A jegy ára nem sok (az összköltség persze ennek a többszöröse), érthető, hogy megpróbálnak kiegészítő pénzforrásokhoz jutni, de például - annak ellenére, hogy ez minden társaságnál így van - a pohárbérlet feltételei gusztustalanok. A városba való bejutáshoz kizárólag a saját - amúgy kényelmes és megbízható - lehetőségeket ajánlják. Például Marseille kikötője saját ingyenes belső buszjáratot üzemeltet a terminál és a főbejárat között (5 km), de ez egy nagy titok!
Összességében jól szervezett, ár/érték arányos szolgáltatást kaptunk, de ezt mindenkinek magának kell emlékezetes tartalommal kitöltenie.


Kerepesi Gyöngyi, 2017. 02. 23. 20:07
Nemrég értünk haza egy MSC Splendida útról. Azt gondoltam a február nem igazán alkalmas az utazásra, de tévedtem. Dél-Európában nagyon kellemes, napsütéses idő volt.
Az étel nagyon jó volt, szinte túlzás, amennyi finomságból választhattunk.
Az ültetett menüket képtelenség végig enni, de az önkiszolgáló rész választékát sem lehet végig kóstolni 1 hét alatt. Mi csak mazsolázgattunk a javából.
A hajó is gyönyörű volt, és rengeteg szórakozási lehetőség. Naponta ültem a jakuzziban, ráadásul a szabadtériben, olyan jó volt az idő.
A szobánk nem volt ablakos, de nagyon szép volt. Azért klausztrofóbiásoknak nem ajánlom. Sokat nem voltunk bent. Reggel elmentünk enni, majd kirándulni. Mikor megjöttünk ettünk, majd mentünk a jakuzziba. Kihasználtuk az esti szórakozási lehetőségeket is, elegáns ültetett vacsorákat, színházat, bárokat. Nagyon gyorsan elment az egy hét.


JUDIT, 2016. 11. 16. 17:42
Szerintem szuper dolog! Többször voltam már, valóban megéri - ha teheted - a drágább hajó és kabin. Egyáltalán nem találtam lenyúlásnak, sőt! Szuper, utazó szálloda, ahol minden van, nem kell csomagolni és minden megállóból látsz egy kicsit. Kicsit, mert 1 nap, 10-14 óra kevés egy hely megismeréséhez, de kapsz ízelítőt belőle és ha szeretnéd jobban megismerni, hát visszamész oda. Egyáltalán nem unalmas, szerintem 1 hét - 10 nap még arra sem igazán elég, hogy a hajó adta lehetőségeket teljesen megismerd, nemhogy kihasználd :-) főleg, ha minden állomáson ki is szállsz. Valóban a külső teraszos szoba az igazi romantika, egyszer ki kell próbálni!


attila, 2016. 07. 06. 23:43
Pénzlenyúlás?
Miért is? Talán nem mondják meg, hogy mennyit kell fizetni? Én kétszer is voltam, nem volt olcsó, de mindenki tudja mit engedhet meg magának és az is nyilvánvaló, mit kapsz a pénzedért. Nagy hajó, esetleg balkonos kabin, kint ülsz a teraszodon, alattad hasítanak a habok, több kikötés gyönyörű helyeken, programok (ha akarod), rengeteg kaja üdítővel együtt, ha piálni akarsz fizetni kell, állandó programok reggeltől késő estig és még sorolhatnám...miért lenyúlás ez, nem értem...


adamoczky, 2015. 07. 22. 12:07
Emberek! Ne döljetek be. Pénzlenyúlásról szól az egész. Semmiképpen ne menjetek ilyen utakra! Nagyon nincs rendben az ár-érték arány.


mamamama, 2014. 05. 21. 16:28
Szivesen mennék mindenhová pl:Párizs,London stb és Puszi Mindenkinek!Üdv:mamamama


mamamama, 2014. 05. 21. 16:27
Szép napot Mindenkinek és Jó nyarat Nektek!Üdv:mamamama


mamamama, 2014. 05. 21. 16:26
Szép utazás és szép kirándulás.Üdv nektek és sziasztok mamamama


mamamama, 2014. 05. 21. 16:25
Szép élmény és üdv Mindenkinek!Üdv:KKK


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon