ÚTIKRITIKA.HU / Katar


hirdetes

útikritikák


Katar

Doha óvárosa | Corniche | Nagy mecset | Iszlám művészetek múzeuma | Sheikh Faisal Bin Quassim Al Thani múzeum | Katara kulturális falu | Zekreet Beach | Simaisma Beach | Al-Zubárá | Dohán kívüli programlehetőségek | Fotóegyveleg

.

Óváros - m.l. fotója

Doha óvárosa

,, Hihetetlen volt sétálni a szűk utcákban, sikátorokban, melyeket világos színű falak vesznek körül. Ezek az esti megvilágításban igazán különleges hangulatot árasztottak.

A Souq Waqif-ban naplementekor kezdődik el az élet, délután 5 óra után érdemes erre tévedni. Napközben a nagy hőségben itt sem és szinte sehol máshol nem tartózkodnak kint emberek az utcán.

Szombat este olyan volt, mintha az egész város kivonult volna ide. Imádtam figyelni, ahogy a kávéházak és éttermek utcafronti asztalai hívogatják vacsorára a nézelődőket. Fiatalok teáznak vagy kávézgatnak nagy beszélgetésekbe merülve. Helyiek és turisták vásárolnak a hagyományos öltözékekkel, isteni illatú fűszerekkel és szárított gyümölcsökkel, kézműves- és ajándéktárgyakkal teli boltokban. (2019)" forrás

m. l. fotója

Corniche

,, Doha parti sétánya a Corniche, és ennek egy szakaszán található az a kikötő. Szerintem az egész parti sétány annyira nyugis, jó hangulatú, egész éves napsütés, lazulás, satöbbi, hogy az ilyenek miatt mondom azt, hogy jó lenne amúgy visszatérni, mert mondjuk 1-2 óra helyett szívesen ellézengtem volna itt akár fél napot is, de persze effektíve egy nap is elég, hogy legalább ellátogass ide. (2018)" forrás

m. l. fotója

,, A Corniche a város azon szakasza, mely a Dohai-öbölben összeköti a repteret a kikötőn keresztül a West Bay-el. Ez a kb. 7 km-es sétány a helyiek egyik kedvenc kikapcsolódási helye. Rengetegen ide járnak ki futni, kocogni, sétálni, gőrkorizni, randizni, a járda melletti zöld területekre piknikezni, figyelni a hajókat vagy csak úgy ücsörögni és meredni a távolba. Innen nyílik a legszebb kilátás a felhőkarcolókra.

Reggel itt lehet friss halat vásárolni a halászoktól, késő délutántól pedig innen indulnak a tipikus arab sétahajók (dhow), melyek 30-45 percig (25 QAR = 2000 HUF = 6 EUR) hajóztatják az utasokat az öbölben. 55-60 dollárért privát útra is ki lehet őket bérelni egy óra hosszáig.(2019)" forrás

Nagy mecset

A Katari Nagymecset, vagy hivatalosan a Sheikh Muhammad Bin Abdul Wahhab mecset, az egyik legnagyobb és legimpozánsabb mecset a világon, amely Doha városában található, Katar fővárosában. A mecsetet a 18. századi neves iszlám teológus, Muhammad ibn Abd al-Wahhab tiszteletére építették.

A mecset építése 2008-ban kezdődött, majd 2011-ben adták át a nagyközönségnek. A mecset épülete 175 000 négyzetméteres területet foglal el, és akár 30 000 hívőt is el tud fogadni egyszerre. A mecset hatalmas aranyozott kupolái és minaretjei látványosak, és a területen található egy kulturális központ, könyvtár és egy park is.

A mecset belsejében található a világ egyik legnagyobb szőnyege, amely mintegy 600 millió csomót tartalmaz, és 3 éven át készült. A mecset díszítése szintén lenyűgöző, a falakat finom mozaikok, kalligráfia és aranyozott részletek borítják. A mecset kulturális jelentősége mellett fontos vallási központ is a muszlimok számára.

Iszlám művészetek múzeuma

,, A rövid kis tartózkodásom egyik legnagyobb élménye lett, és az egyik legjobb múzeum, amiben a közel-keleti térségben megfordultam: a MIA, azaz a Museum of Islamic Arts. A belépés ingyenes, természetesen lehet néhány időszakos tárlat fizetős. A múzeumnak már önmagában az enteriőrje annyira lenyűgöző, hogy az is megér egy vizitet. (2018)" forrás

b.i. fotója

Sheikh Faisal Bin Quassim Al Thani múzeum

A Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Múzeum számos különféle tárgyat állít ki. Bemutatják a katari kultúrát és történelmet. Az al-Thani család magángyűjteménye a múzeumot több mint 15 000 tárggyal látja el, köztük régiségekkel, járművekkel, ékszerekkel, érmékkel, szőnyegekkel, fegyverekkel és különféle más tárgyakkal. A múzeum épülete magában is érdekes, modern és hagyományos stílusokat elegyít, és sok különféle kiállítótér található benne, így a látogatók széles körű betekintést nyerhetnek a katari történelem és kultúra különböző aspektusaiba. A múzeum népszerű turisztikai látványosság Katarban, és egyedülálló lehetőséget kínál a látogatók számára a katari történelem és kultúra megismerésére.

Katara kulturális falu

A Katara Kulturális Falu egy kulturális központ Doha, Katar fővárosában. A falu területe mintegy 99 hektár, és az öböl partján található. Az épületek, amelyek a hagyományos katarai építészetet követik, számos múzeumot, galériát, színházat, konferenciaközpontot és éttermet foglalnak magukban. A falu célja, hogy megőrizze és elősegítse a katarai kultúrát és hagyományokat, valamint elősegítse a kulturális együttműködést a nemzetközi közösséggel.

Zekreet Beach

Zekreet Beach egy homokos strand, amely nyugodt és csendes környezetet kínál a látogatóknak. A strand hosszú és széles, és kristálytiszta vizű. A környék természeti szépségei közé tartoznak a környező dűnék, sziklák és a Zekreet-félsziget látványa. A strand szélén találhatók a kényelmes nyugágyak, valamint kisebb éttermek és kávézók, ahol pihenhet és enyhítheti a szomjúságát és éhségét. A látogatók élvezhetik a napsütést és a fürdést, vagy akár kajakozhatnak és szörfözhetnek is a strandnál található központokban. A Zekreet Beach Katarban ideális hely a pihenésre és a kikapcsolódásra.

Simaisma Beach

Simaisma Beach Katarban egy hosszú, homokos part, amely a Perzsa-öböl partján található. A strand finom homokkal rendelkezik, és kristálytiszta vizű tenger öleli körül. A strand környékén több szálloda és üdülőhely található, és a turisták számos tevékenységet végezhetnek, mint például a vízi sportok, napozás, piknikezés, sétálás vagy csak egyszerűen a tengerpart élvezete. A strand ideális hely azoknak, akik kikapcsolódni szeretnének a város zajától és pihenni szeretnének egy kellemes, tengerparti környezetben.

Al-Zubárá

Al-Zubárá egy történelmi település és egykor fontos kikötőváros a Katar-félsziget északnyugati részén. A város fő látványossága az UNESCO által világörökségi helyszínként jegyzett Al-Zubárá erőd, amely a 18. században épült. A városban további látnivalók közé tartozik a múzeum, a városfalak és az építészeti emlékek. Emellett Al-Zubárá közelében találhatók a homokdűnék és a strandok, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a tengerparti tevékenységeket.

A Pearl

,, Ez Doha mesterséges szigete, olyan, mint Dubaiban a “Palm” (igen, ebben az országban sem tudják, hogy mit kezdjenek az olajüzletből származó dollármilliárdokkal). A sziget kiépítésével a város közel 32 km extra tengerparthoz jutott, melynek kikötőiben luxusjachtok várják, hogy kihajózzanak. Igényes lakótornyok és hotelek magasodnak az ég felé, melyek között ott lapulnak azon éttermek, kávézók és luxusboltok, ahol a lakosok és látogatók annyit költhetnek, amennyit nem szégyenlenek. A Pearl-ből keletre haladva egy kis rájafarokra emlékeztető képződmény nyúlik a tengerbe, ami nem más, mint egy autóút amely apró, mesterséges szigeteket köt össze a várossal. Itt akár egy egész szigetet is meg lehet vásárolni ha van mit (eleget) a tejbe aprítani.

Érdemes egyet sétálni a Marsa Arabia körüli kikötőben, melyet számtalan lakóépület ölel körbe, a vízparti sétány mentén pedig kávézók és éttermek várják a kikapcsolódni vágyókat. A Java U kávézó teraszáról szép kilátás nyílik a hajópihenőre, egy kávé vagy tea mellett jól eshet egy kis vizipipázás is akár. (2019)" forrás

m.l. fotója

Qanat Quarter

.. Ez egy érdekes kis dolog, a Qanat Quarter a Pearl, azaz Doha mesterséges kis félszigete környékén kialakított “mini Velence” városrész, és tudom, hogy ezzel kapcsolatban különböznek az emberek véleményei, valaki szerint ez művi és megcsinált és “fake” és nem vonzó, hogy egy ilyen mesterséges városrészt felkeressen, számomra viszont inkább egy szürreális és inkább vicces kis hangulat volt ez, amit örülök, hogy felkerestem. (2018)" forrás

Mshereib Downtown

Sétáltunk még egy újonnan épült városrészen, mert közel volt a szállásunkhoz – ez a Mshereib Downtown. Nagyon szép, barátságos, modern része ez a városnak, bár különös látnivaló nincs itt, csupán hotelek, kávézók, üzletek. Kicsit kihalt volt amikor ott voltunk, a főtérnek tűnő helyen éppen egy kisebb építkezés folyt, ezért le volt zárva. Nem mondanám, hogy kihagyhatatlan ez a hely, mindenesetre ezáltal egy másik arcát is láthattuk Dohának. (2022) forrás

Dohán kívüli programlehetőségek

Souq Waqif: Ez egy tradicionális katarai piac, ahol rengeteg árus kínálja portékáját. A piacon különféle kulturális események is zajlanak, mint például az élő zene, táncházak vagy színházi előadások.

Al Khor Museum: Ez a múzeum a történelem iránt érdeklődő látogatóknak ajánlott, bemutatva az Al Khor város kultúráját és történelmét.

Dukhan Beach: Ez egy népszerű strand, amely ideális hely a pihenésre és a napozásra. A strand közelében található a Dukhan olajmező, amely szintén turisztikai látványosság.

Al Thakira Mangroves: Ez egy természetvédelmi terület, ahol a látogatók egy különleges ökoszisztémát fedezhetnek fel, amely a mocsarak és a tenger találkozásánál keletkezett. Hajózás is lehetséges a területen.

Fotóegyveleg

l.z. fotója

Burj a Doha - Elter Karcsi fotója

Navigation Tower - Elter Karcsi fotója

Tornado Tower - Elter Karcsi fotója

A Péntek mecset - k. a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes