ÚTIKRITIKA.HU / Stavanger


hirdetes

útikritikák


Stavanger

Stavangerről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók|Lysefjorden| Más környékbeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése előkészületben van. Kérünk némi türelmet.

Varga Gábor fotója

Stavangerről dióhéjban


Norvégos kiejtése: sztávángér vagy stávánnyér

145 ezres a lakossága (2022-es adat). Norvégia 3. legnépesebb városa. Úgy is nevezik, hogy ,,Norvégia olaj fővárosa". Az olajipar jelentőségének dacára Stavanger egyáltalán nem tűnik valamiféle iparvárosnak. Az óváros cuki a néhány száz régi faházával. 

Stavanger nyáron a legszebb.

Jørpeland - Varga Gábor fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óvárosi, régi, színes faházakat és macskaköves kis utcákat imádtam

2. Øvre Holmegate nevű színpompás utca 

3. A kibontakozó street art

4. Nincs olyan sok zajos turista csoport, mint Bergenben

5. Nem gondoltam volna, hogy az Olajmúzeum (Norsk Oljemuseum) ennyire érdekelni fog

6. Nézegetni a halászbárkákat a frissen fogott zsákmányokkal 

7. A modern faházak (sok ezer van belölük a városban) is nagyon aranyosak

Nem tetszett

1. A gigantikus óceánjárók és az onnan kiáradó napközbeni turisták valahogy rontják az összképet

2. Nem minden graffiti minősül street art-nak, azaz sok a ronda falfirka

3. A sörözők, bárok tele vannak az ottani olajiparban dolgozó brit szakemberekkel és ezek elég nagypofájúak, nem olyan szimpik, mint a norvégek

4. A beszariságom, ami miatt nem mertem kilépni a Kjerag-sziklára 

Vélemények

,, Hei alle sammen!
1. Stavanger: az oljebyen (olajváros). 132 ezres, az agglomerációjával együtt 320 ezres lakosú. A város központját eléggé elrontja néhány szürke magas irodaház/közintézmény, illetve az olajipart kiszolgáló létesítmények a kikötőben, de az óváros (Gamle Stavanger) fantasztikus: 18-19. századi fehér faházak (némelyik mesébe illően kicsi), keskeny macskaköves utcák, rengeteg virág, már-már skanzenhangulat (alig vannak üzletek és szerintem a kocsik is ki vannak tiltva). Simán megérdemelné az Unesco-plecsnit. A kikötő öble is szép, de az turistásabb és kevésbé autentikus, illetve az ettől keletre levő rész, ahol az éttermek, a szuvenírboltok és a "mini bohém negyed" Øvre Holmegate vannak. Tipikus norvég város: rendezett, tiszta és fejlődik, és persze minden eszméletlenül drága. Nincsenek nagy városi attrakciók, a történelmi épületek közül a katedrális (Domkirke) jelentős, és van néhány kicsi és régies múzeum (bár nem voltunk).
2. Lyse-fjord: Stavanger igazi vonzereje, hajóval 1, kocsival+komppal 1,5-2 óra alatt elérhető. A Stavanger-Tau komp 40 perc, de már épül az alagút a tenger alatt - elvileg jövőre kész lesz. A fjord szép lentről (hajón) és szép fentről, a Preikestolenről is (mi a Rødne Fjord Cruise cruise+hike kombóját nyomtuk), de sok más is van az aktív turizmus kedvelőinek: Lysebotn a fjord végében, a Kjerag-szikla, Flørli 4444 fokos lépcsősora (a világ leghosszabb falépcsője), és rengeteg túraútvonal. A Preikestolen-mászásra a tapasztalatok alapján 2,5+1+2,5 órát ajánlok, pihenőkkel 3+1+3-at. Ha rossz idő lett volna, lehet nem indultunk volna neki, mert ha nem látod a fjordot fentről, megette a fene az egészet.
3. Dél-Norvégia: a Jæren útvonalon elindulva mentünk el Kristiansandig (oda-vissza 500 km). Nagyon szép a Stavangertől 40-50 percre található Orrestranda, az ország leghosszabb homokos (szabad)strandja: nincsenek épületek és a strand végében lévő homokbuckákon túl nem lehet kilátni, ezért természetes és kellemes látvány. Jó ott. ;]
Az úton általában 60 km/h-s átlaggal tudsz menni, előzni a szerpentinek, alagutak és a két sáv miatt nem lehet és a norvégok is betartják a sok helyen indokolatlanul alacsony seb.korlátot. Ez alól kivétel a vasárnap délután-este, amikor haza akarnak érni a hyttetur-ről, ilyenkor a 80-85-ös átlag is összejön. Itt is tipikus norvég táj van: hegy, fjord, tó, híd, hegy, fjord, tó, alagút stb. A kellemes klíma miatt a vízparti városokban sok a (norvég) turista, egy részük hajóval/jachttal jön; nagyon sok a hytte (nyaraló, pl. szigeteken, tóparton). Sogndalstrand szép de 20 perces városka, Flekkefjord és Kristiansand pedig nagyon hangulatos 1-2 órás városok. A nyilvános WC-k higiéniában és színvonalban mindenhol lealázzák a ferihegyiekét.
4. Clarion Hotel Stavanger: jó, de nem kiemelkedő szálloda. A reggeli és a tisztaság teljesen OK. (bono, 2018)

Varga Gábor fotója

Odajutás

Repülővel. Ezen a linken lehet a járatokról és az árakról alaposabban tájékozódni.

A repülőtéri busz (airport shuttle) elég drága: egy irányba 120 korona (kb. 3800 HUF), oda-vissza 180.

,, A reptérről a 42-es busszal Sande terasse megálló, majd mi onnan a 7-es busszal mentünk be Stavanger központjába. Jegyet venni online olcsóbb a Kolumbus Billett applikációval. Nem tudom, hogy az egy órás 35 NOK-os jegy csak egy járatra érvényes egy óráig vagy átszállással is, mi simán átszálltunk vele. Jóval olcsóbb mint a reptéri busz." (Zsolt, 2018)


,, A repülőtérről a buszjegy 37 koronába kerül Stavangerbe, ha a Kolumbus aplikáción keresztül veszed meg a jegyet. Ha pedig a buszsofőrnél, akkor 57 korona. A jegy 1 óra hosszáig érvényes a vásárlás pillanatától. Ha átszállsz másik buszra, a jegyed ugyanúgy érvényes marad.

Sokan a rossz irányba tartó buszra szállnak a repülőtéren. Inkább kérdezz rá a sofőrnél, hogy a megfelelő irányba megy-e. Stavangerbe a reptérről 42-es busszal a Sande Terrasse-ig mentem. Onnan pedig a túloldalról a 7-es busszal Stavangerbe. Van másik buszjárat is, ez pedig a 42-es, majd a 2-es busz. Visszafelé pedig a Stavanger-i buszállomáson jegyautomatánál is egyszerűen meg lehet vásárolni a buszjegyet a reptérig. Sima jegy és 1-es zónás. Ha kifutnál az időből, mert én 15 perccel korábban vettem meg az automatában, és várnom kellett az átszálláskor is, a sofőr pedig kedves volt, nem foglalkozott a jegyemmel. (Attila, 2019)

Időjárás

Nagyon szeles város.

Télen nincs hidegebb, mint Magyarországon. Nulla és plusz 5 között mozog a nappali hőmérséklet.

Szállás

Jelentős az üzleti utazók száma, s emiatt a városközponti hotelek nagyon drágák, főleg hétköznapokra. 

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Best Western Havly Hotel

4 csillagos: Comfort Hotel Square

----------------------------------------


Stavangerben szállásnak javaslom a Scandic Stavanger City 4* hotelt. Mi ott szálltunk meg, norvég viszonylatban olcsón. Nagyon jó az elhelyezkedése, közel a központhoz, még gyalog is. Több busz megáll előtte, a reptéri busz is, és a sziklához vivő busz is.
A szoba tágas, szép és kényelmes, van hajszárító, vasaló.
A reggeli szuper, nagyon nagy választékkal, bőséges és reggel 5-től 7-ig van lehetőség hideg reggelire akinek korán indul a repülője, vagy korán indul túrázni. 7-től van a komplett reggeli. (2022)

Közlekedés

Bérelt autóval önállóan sok látnivaló felkereshető. Szükség lesz rá, mert a város maga egy nap alatt nyugodtan megnézhető.

Busz

Igen, ilyen a városi busz

Taxi

Nagyon drága. Szerencsére Stavanger nem nagy város, szóval ritkán lehet szükségünk taxira. Szombaton este 25% a felár, vasárnap (egész nap) 45 százalékkal drágább a tarifa.

Komp

,, Van egy jóval költséghatékonyabb opció is a fjordi hajókázásra, ezt azonban a legjobb indulattal sem lehet sétahajózásnak nevezni. Az 560-as Kolumbus komp 24 csomó (45 km/h) sebességgel süvít végig a tengeröblön, Stavangerből több megállót is érint, így például Lauvikkban is rá lehet csatlakozni (mi ezt tettük, hiszen autóval közlekedtünk, melyet ingyen ott hagytunk a kikötő egyik parkolójában).

Nemcsak azért érdemes egyébként ezzel a komppal vizibuszozni a fjordon, mert jóval olcsóbb, hanem azért is, mert egyes megállókban ki lehet szállni és körül lehet nézni egy picit. Így volt nekünk például egy óránk arra, hogy a világ leghosszabb falépcsőzetének (Florli 4444) egy rövid szakaszán “felszaladjunk”.

Stavanger – Florli menettérti jegy: 239 NOK / fő (8000 HUF)
Lauvvik – Florli menettérti jegy: 161 NOK / fő (5400 HUF)

A jegyeket előre is meg lehet vásárolni online, illetve fel van tüntetve az útvonal és a menetrend is a Kolumbus oldalán.

Valószínűleg a helyi járat nem biztosít olyan jellegű kényelmet és szolgáltatást, mint a turistahajó, mi mégis örültünk, hogy ezt az opciót választottuk. Egyrészt szinte alig volt utas rajta, másrészt beljebb hajóztunk a fjordon és megmászhattuk a lépcsőket is, harmadrészt pedig jó kis móka volt ahogy olyan sebességgel siklott a hajó a tengeren, hogy a szembeszélben még akár szupermentest is lehetett játszani. Úgy lőtt ki a kikötőkből, hogy pislantani is alig volt időnk és már suhantunk is a vízen.

(2019)" forrás


Étkezés

Az éttermi étkezés drága. Ha olcsóbban akarunk meleget enni, akkor keressünk valamilyen nem norvég vendéglőt, pl. kínait vagy thai-t. Olcsóbb helyen egy étkezés kb. 200 koronába kerül (kb. 6300 forint), középkategóriás étteremben 2 fő számára egy 3 fogásos vacsora legalább 900 koronába (28 ezer forint!) kerül. A mekiben 110 koronáért (kb. 3400 forint) ehetünk egy alap menüt.

Vásárlás

Szórakozás

A város éjszakai élete elég változatos és izgalmas. Más norvég nagyobb városokkal ellentétben Stavangerben még hétköznap este, éjszaka is intenzív a buliélet.

A város, sőt állítólag egész Norvégia, legszuperebb sörözője a Cardinal. Egészen elképesztően nagy a sörválaszték, mind palackos, mind csapolt viszonylatban.  

Közbiztonság

Az olajkincsnek köszönhető fellendülés és az ahhoz kapcsolódóan a sok új munkalehetőség miatt Stavanger lakossága nemzetközibb, mint a többi norvég városé. Ennek a civilizációs vegyességnek vannak negatív kisérőjelenségei is. Ugyebár. Az utóbbi 3 évben (2014-2017) a városban jelentősen megnövekedett az erőszakos cselekmények száma. Nőknek nem ajánlatos éjszaka egyedül kószálni az utcákon. Stavangerben is felvilágosító órákat tartanak bevándorlóknak, hogy miként kell ellenállniuk a szexuális erőszakoskodás kisértésének.    

Egyéb hasznos információk

1. STAVANGER - TISZTELETBELI KONZULÁTUS - Tiszteletbeli konzul: Jostein Soland

Cím: Rosenkildetorget 1., Norway - Levélcím: Postboks 182, 4001 Stavanger, Norway
Telefon: +47-51-51-08-80; +47-48-03-30-00 (ügyelet) - Fax: +47-51-51-08-81 - E-mail: j-soland@stavanger-chamber.no

Látnivalók

Óváros&dóm

a Domkikrke, Norvégia legrégebbi katedrálisa, ezer éves - h.r. fotója

Olajmúzeum

Érdemes legalább 2 órát szánni erre az ultramodern, rendkívül profi múzeumra.

Valberg torony (Valbergtårnet)

Nyolc oldala van. Manapság művészeti galéria van a torony alján.


u. o. fotója

Homokos tengerpartok

Lysefjorden (A fény fjordja)

Preikestolen - azaz Szószék-szikla, vagy Prédikálószék

,, Stavanger belvárosából a Preikestolen-hez busszal lehet eljutni. A városban sok helyen megáll, nekünk a szállodánk előtt is. 360 kr a jegy oda-vissza, 226 kr csak oda
https://www.pulpitrock.no/
Ha valaki autóval megy, a parkolás a szikla tövében 250 kr.

Augusztus elején mentünk, reggel csöpögött az eső, de mivel ezért jöttünk elsősorban Norvégiába, ezért nekivágtunk. Sajnos később még jobban esett, a végén már elég rendesen így bőrig áztunk és fent akkora volt a köd, hogy semmit nem láttunk, de tényleg semmit. kb. 6-7 métert láttál magad előtt a sziklán, félelmetes látvány volt így fent, de különleges.

A 4 km-t felfelé mi 2 óra alatt tettük meg az esőben, éppen túl 6 kemon és 15 sugárkezelésen, de ahhoz képest elég jó kondícióban. Fent 20 perc a ködben és utána kb. másfél óra lefelé, sietve, tempósan jöttünk le, mert el akartuk érni a 15 órakor induló buszt, ne kelljen az esőben várni egy órát.

Mindenképpen javasolt jó túracipő, az eső miatt csúszott a sok vizes szikla.
Jó időben ennél több időt kell rászánni, hiszen közben is érdemes megállni nézelődni, vagy éppen pihenni, mert annak nagyon komoly meredek részek is. (S. Zsuzsa, 2022)


,, A számtalan fotón szereplő Szószék-szikla 604 méter magasan nyúlik fel a Lysefjord kék öbléből. A kényelmesebb látogatók hajókirándulás keretében alulról is megnézhetik, de sokkal látványosabb, ha felmászunk rá. A túrához Stavangerből előbb Tauba kell átkelni komppal, amely szinte felér egy sétahajózással. A a hatalmas hajó a még hűvös, kristálytiszta reggeli napsütésben, az azúrkék tengeren siklott a világítótornyokkal és színes faházikókkal megszórt apró szigetek és szirtek között. (2014)" forrás

,, Szó szerint tömegben indultunk neki a hegynek, de szerencsére fél óra után a nehezebb emelkedőkön szétszóródtak az emberek, mindenki a maga tempójában haladt felfele a lépcsőkön. Közel 4 km alatt kellett leküzdeni a 330 méteres szintkülönbséget. 270 méter magasról indultunk, a szikla pedig 604 méter magasan található. A túraútvonal jól kiépített és mivel ilyen sok a túrázó, még a túrajelzéseket sem kell követni, csak menni a többiek után. Van néhány pihenősebb, vízszintes szakasz és három meredekebb rész, de nem kell különösebb edzettség a túra teljesítéséhez. Mi nagyjából másfél óra alatt értünk fel a sziklához. Az tűnt fel útközben, milyen sokan megyünk felfelé, sokan megelőztek minket is, viszont mennyire kevesen jönnek szembe velünk. Mivel másik út nem volt, és gyanítottuk, hogy most sem estek le emberek a szikláról, tartottunk tőle, hogy sokan lesznek nagyon odafenn. Másfél óra alatt értünk fel és tényleg sorban álltak az emberek a fényképezéshez a szikla legszebb részén, ahonnan a fjorddal háttérben lehet képet készíteni. Mi nem álltunk be a minimum félórás sorba, inkább megettük a túrázós csokinkat és onnan készítettünk néhány képet, ahonnan lehetőség volt sorban állás nélkül is.


A szikla szélén sehol nincs korlát, hihetetlen, hogy ennek ellenére még csak egy ember zuhant le a szikláról, mióta dokumentálják a hasonló baleseteket. Pedig nagyon sokan vannak fenn, és a nyári hónapokban még többen teszik meg a pár kilométeres túrát. Azt hiszem, azért mindenki figyel a többiekre is, nincs lökdösődés a szikla szélén. Az időjárással egyébként fent is nagy szerencsénk volt. Kicsit hűvösebb volt, mint a parkolónál, de végig sütött a nap és a szél sem fújt.


Fél órát töltöttünk fenn nagyjából, aztán indultunk lefele. A visszafele út sem volt sokkal gyorsabb, mint odafele, most már többen mentek lefelé is, így óvatosan kellett menni. Érdemes ezzel a túrával kezdeni, ha valaki mindhárom híres norvégiai sziklát (Preikestolen, Kjeragbolten, Trolltunga) fel akarja keresni, mert legalább megismerkedik a helyi turistaútvonalakkal. A jelzések is mások, mint a nálunk megszokottak, itt például egy piros T-betűt kell követni, és a túraútvonalak néhol hatalmas sziklatömbökön vezetnek keresztül, sok szakaszon nincs kijárt ösvény, ahogy itthon megszoktuk a forgalmasabb turistautakon. A turistajelzések egyébként praktikusan lettek kialakítva. 4 szín létezik, a zöld, kék, piros és a fekete. Értelemszerűen a színek jelzik az útvonal nehézségét, ugyanúgy, mint a sípályáknál. A Preikestolenhez vezető út a szintemelkedés miatt kapta a piros színt, de egyébként az út kiépítettsége miatt ez nem egy igazán nehéz túraút. (2017)" forrás


,, A Preikestolhytta parkolót viszonylag könnyű megközelíteni, Stavangerből a Tau-ba tartó komppal és onnan vagy a helyi járatos busszal, vagy a szervezett túrákat árusító Go Fjords és Boreal irodák buszaival lehet eljutni. A kompon árusítanak jegyeket, a helyi buszokra a Kolumbus applikációt használva lehet menetjegyet váltani, a szervezett túrás buszokra akár a sofőrtől is.

Az első kaptatón túllendülve egy könnyebb rész következik, ekkorra már szétoszlik a buszról leszálló társaság is, mindenki halad a saját tempójában. A második szakasz lombhullató erdőn vág keresztül, csörgedező hegyi folyamok, buja zöld fű és moha között vezet végig a jól kijelölt ösvény. Aztán jön a nehezebb rész, a szurdokon és hegyeken kanyargó ösvény, ami végül a hegytetőn vezet tovább egész a szikláig.

Egyébként nem nagyon megerőltető a túra, a 4 fős kis csapatunknak nem is lett izomláza utána, pedig vegyes volt a felállás, ha a kondíciónkat nézzük. Összehasonlításként a Szószék-sziklához 183 emeletnyit és 14 km-t, míg a Machu Picchuhoz csak 168 emeletnyit, de 16 km-t másztam, utóbbi után két napig kedvem lett volna kerülni a hosszabb lépcsőket (ha Cuzcoban máshogyan is meg lehetett volna közelíteni a látnivalókat). (2019)" forrás

,, Több cég is szervez vezetett túrákat, melyek általában Stavangerből indulnak. Mi ilyesfajta szolgáltatást nem vettünk igénybe, de volt egy nagyobb csoport, amellyel útközben többször is kerültük egymást. Szóba is elegyedtünk közülük egy magyar párral, akik elárulták, hogy fejenként 40 ezer forintot kellet villantaniuk a 10 órás programért, amelyben benne volt természetesen az út is Stavangerből.

Bárhogy is számoltunk, összességében 4 személynek (de még 2-nek is!) a teljes 3 napra legkifizetődőbb autót bérelni és azzal járni-kelni és álmélkodni a környéken. (2019)" forrás

Kjerag-szikla

,, A Kjerag-szikla (Kjeragbolten) egy hatalmas, mintegy öt köbméteres kő, mely valamikor az utolsó jégkorszak során szilárdan beékelődött egy hasadékba, nagyjából ezer méter magasan a Lysefjord felett. A szikla népszerű bázisugró hely, ahol sajnos nem ritkák a halálos balesetek. (2014)" forrás

Varga Gábor

k.k. fotója

Más környékbeli látnivalók

Érdekességek

1. A 12. században alapították a várost.

Olvasmányos linkek

a.r. fotója

Fotóegyveleg

sz. r. fotója


Kommentek

Sólya Zsuzsanna, 2022. 08. 09. 10:50
Szállás:
Stavangerben szállásnak javaslom a Scandic Stavanger City 4* hotelt, mi ott szálltunk meg. Norvég viszonylatban olcsón, nagyon jó az elhelyezkedése, közel a központhoz még gyalog is, de több busz megáll előtte, a reptéri busz is, a sziklához vivő busz is.
A szoba tágas, szép és kényelmes, van hajszárító, vasaló.
A reggeli szuper, nagyon nagy választékkal, bőséges és reggel 5-től 7-ig van lehetőség hideg reggelire akinek korán indul a repülője, vagy korán indul túrázni. 7-től van a komplett reggeli.


Sólya Zsuzsanna, 2022. 08. 09. 10:43
Stavanger belvárosából a Preikestolen-hez busszal lehet eljutni. A városban sok helyen megáll, nekünk a szállodánk előtt is. 360 kr a jegy oda-vissza, 226 kr csak oda
https://www.pulpitrock.no/
Ha valaki autóval megy, a parkolás a szikla tövében 250 kr.
Augusztus elején mentünk, reggel csöpögött az eső, de mivel ezért jöttünk elsősorban Norvégiába, ezért nekivágtunk. Sajnos később még jobban esett, a végén már elég rendesen így bőrig áztunk és fent akkora volt a köd, hogy semmit nem láttunk, de tényleg semmit. kb. 6-7 métert láttál magad előtt a sziklán, félelmetes látvány volt így fent, de különleges.
A 4 km-t felfelé mi 2 óra alatt tettük meg az esőben, éppen túl 6 kemon és 15 sugárkezelésen, de ahhoz képest elég jó kondícióban. Fent 20 perc a ködben és utána kb. másfél óra lefelé, sietve, tempósan jöttünk le, mert el akartuk érni a 15 órakor induló buszt, ne kelljen az esőben várni egy órát.
Mindenképpen javasolt jó túracipő, az eső miatt csúszott a sok vizes szikla.
Jó idben ennél több időt kell rászánni, hiszen közben is érdemes megállni nézelődni, vagy éppen pihenni, mert annak nagyon komoly meredek részek is.


Klcsó Andrea, 2022. 07. 06. 10:41
Sziasztok,Stavanger reptérről kérdeztem, hogy jutok el a Szószéksziklához Pulpit Rock,kaptam egy útvonal tervet.Azonban a térkép szerint kicsit odébb van Lyefjell,ahonnan 16 percet írtatok az 1.29 óra.Szóval ismét segítség kellene hogyan jutok el a reptérről legegyszerűbben a Pulpit rock hoz ?


Klcso Andrea, 2022. 06. 30. 09:23
Üdv.
Újabb kérdés merült fel,Hjelmelandtól tudtok ajánlani valamilyen útvonalat?10-én vasárnap érkezünk busszal 10.45 és nem tudjuk,hogy onnan lehet -e menni Kjerag vagy Florli4444.


úti kritikus, 2022. 06. 24. 15:11
Csak Stavangerből:

https://gofjords.com/experiences/norway/stavanger/kjerag-express-bus-round-trip.519


Klcsó Andrea, 2022. 06. 24. 12:46
Preikestolentől van út a Kjeragra?


Andrea Klcsó, 2022. 06. 23. 15:03
Igen ez van meg nekem is.
Remélhetőleg idén is lesz.😊


úti kritikus, 2022. 06. 23. 13:08
Andreának:

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/turistforeningen/files/7c35e46b835f6c9dd235696ac6df207c75bb5c52.pdf


Andrea Klcsó, 2022. 06. 23. 12:11
Sziasztok!
Július 8án a Szószék sziklától szeretnénk eljutni Oddába.Találtam egy buszt, ahol azt hirdették hogy júl 1 és aug.31 között van Trolltunga-Preikestolenekspressen ,
Ez idén is lesz?


úti kritikus, 2022. 05. 18. 11:18
Andreának:

A reptérről a 42-es busszal Sandnes-ig (félóránként közlekedik, menetidő 35 perc), onnan Bryne-ig az 59-es jelzésű vonattal 16 perces út, félóránként közlekedik. Brynéből a buszállomásról (stasjon) az 50-es vagy az 56-os busszal 13 perc (30 percenként közlekedik) Lyefjell-ig és onnan 16 perc a Preikestolen (1,3 kilométer). Komplikáltnak tűnik, de mégis ez az ajánlott a sokkal drágább megoldásokhoz képest.


Klcsó Andrea, 2022. 05. 18. 10:57
Sziasztok😀Július 8 án reggel érkezek Stavengerbe és egyből a Szószéksziklához szeretnék menni.Milyen olcsóbb lehetőséget tudtok ajánlani az oda jutáshoz?


Csaba, 2019. 10. 02. 11:03
Kedves Bence! Köszi, megjártuk. Mázli volt az idővel.
Fontos infó!!!! Szombat este hattól hétfő reggel hétig nem tudsz boltban sört (alkoholt) venni 🙂😭, vasárnap a boltok is zárva vannak. Marad a kocsma 😁


Bence, 2019. 09. 25. 18:02
Kedves Melinda! Október 23-án megy egy hajó Stavangerből Lysebothba 13:00-kor ami 16:25-kor érkezik Lysebothba, ez rögtön indul vissza 16:30-kor de csak Lauvvikig megy ahonnan helyi busszal lehet visszamenni Stavangerbe. A hajóra előre meg kell venni a jegyet mert korlátozott az utasférőhelyek száma. Itt lehet foglalni:http://bestilling.kolumbus.no. Ezen kívül komp van Stavanger és Tau között ami 30-45 percenként jár. Jegyet a kompon lehet venni. Tauból a Pulpit Rock Tours buszaival lehet a Szószéksziklára feljutni november végéig. Bővebb infó itt: pulpitrock.no Üdv. Bence


Melinda, 2019. 09. 25. 10:30
Kedves Bence! Segítségedet szeretném kérni! Napok óta böngészem a komp menetet és sajnos nem igazán igazodom ki rajta. Október 22. én érkezünk Stavangerbe és itt tartózkodásunk alatt nagyon szeretnénk egy fjordos sétahajókázásra menni, de nem találok akkora olyan kompot ami aznap vissza is hozna. Létezik, hogy nincs akkorra már Stavanger-Lysebotn_-Stavanger járat? Vagy ami bevisz a Lysefjorden-ba? Válaszod előre is köszönöm! Melinda


Bence, 2019. 09. 25. 04:46
Kedves Csaba! A GoFjords kombi jegye (komp+busz) nem érvényes a reptérbuszra Sola-Stavanger. Reggel 9-es komppal elég elindulni. Vasárnap 29-re jobb időt jósolnak ;-) Este 7-8 között sötétedik. Üdv.Bence


Csaba, 2019. 09. 22. 21:46
Kedves Bence! A gofjords kombi jeggyel mennénk mennénk a prédikálószékre, most 29 vagy 30-án. Az idő miatt nem vennénk előre jegyet. Reggel 9-s komppal elég elindulni, hogy megjárjuk? Mikor sötétedik mostanság? Köszi


Bence, 2019. 09. 14. 14:59
Szia Zoltán, a kombinált jegy 75 napig érvényes. Az utolsó busz a Preikestolenre nov. 30-án megy.
Üdv. Bence


Zoltán, 2019. 08. 27. 12:48
Sziasztok! A kombinált buszjegy hány napig érvényes? (Reptér-Stavanger; Tau-Preikestolen) Köszönöm, ha valaki tud választ adni. Üdv:Zoli


Bence, 2019. 07. 07. 17:27
Sziasztok, a pulpitrock.no oldalon tudtok kombi jegyet is venni ami érvényes oda-vissza reptér-Stavanger a shuttle busszal és oda-vissza Tau-Preikestolen (Szószék szikla). Az ár 350,- NOK. A kompjegyet külön kell megvenni ami 124,- kr oda-vissza, Stavanger és Tau között. Én a cégnél dolgozom aminek a buszai Tau és Preikestolen között. Ha valakinek szüksége van további információra szívesen segítek. Üdv. Bence


úti kritikus, 2019. 06. 30. 10:43
Kedves Gréta,

Nagyon valószínűtlen, hogy erre lehetősége legyen, ugyanis a sarki fény többnyire csak az Északi-sarkkör fölött látható, pl. Tromsø-ben. Az Északi-sarkkör vonalától északra az első norvég város az Mo i Rana, lásd Norvégia térképe.


M. Gréta, 2019. 06. 30. 10:06
Üdv!
Decemberben szeretnénk utazni Stavanger-be, érdeklődnék ilyenkor lehet látni innen a sarki fényt? Elöre is köszi a segítséget!!


Pálfi Attila, 2019. 06. 19. 11:41
A repülőtérről a buszjegy 37 koronába kerül Stavangerbe, ha a Kolumbus aplikáción keresztül veszed meg a jegyet. Ha pedig a buszsofőrnél, akkor 57 korona. A jegy 1 óra hosszáig érvényes a vásárlás pillanatától. Ha átszállsz másik buszra, a jegyed ugyanúgy érvényes marad. Sokan a rossz irányba tartó buszra szállnak a repülőtéren. Inkább kérdezz rá a sofőrnél, hogy a megfelelő irányba megy-e. Stavangerbe a reptérről 42-es busszal a Sande Terrasse-ig mentem. Onnan pedig a túloldalról a 7-es busszal Stavangerbe. Van másik buszjárat is, ez pedig a 42-es, majd a 2-es busz. Visszafelé pedig a Stavangeri buszállomáson jegyautomatánál is egyszerűen meg lehet vásárolni a buszjegyet a reptérig. Sima jegy és 1-es zónás. Ha kifutnál az időből, mert én 15 perccel korábban vettem meg az automatában, és várnom kellett az átszálláskor is, a sofőr pedig kedves volt, nem foglalkozott a jegyemmel.


eszter004, 2019. 04. 05. 22:22
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy lehet a legtakarékosabban bejutni a reptérről a városközpontba? A Szószék szikla látogatható most?

Előre is köszönöm a válaszokat.


Réka, 2019. 03. 11. 11:45
Szia Úti kritikus,

Köszi, akkor ez most sajnos kimarad. :(

Réka


úti kritikus, 2019. 03. 11. 11:19
Réka:
Az odavezető út május végéig zárva van. Marad a helikopterbérlés...


Réka, 2019. 03. 11. 10:36
Sziasztok,

Hétvégén megyek Stavangerbe. A Kjeragbolten-t is szeretném megnézni, viszont több oldalon is azt láttam, júniustól van szezon. Ki lehet jutni oda most is valahogy?

Köszi,
Réka


úti kritikus, 2019. 03. 09. 15:09
Ettori,

erre gondoltál?:

http://egyeniutazo.hu/2018/08/29/preikestolen-megkozelites/


Ettori, 2019. 03. 09. 12:21
A kompjegyet hol érdemes megvenni?
Szombaton , Vasárnap meddig jár?


Tünde, 2019. 03. 03. 01:06
Múlt hétvégén voltunk Stavangerben, febr.22.-25.-ig. Gyönyörű napsütéses idő volt. Ideális volt az idő a túrához. Szép és változatos a sziklához vezető út. Mi autót béreltünk. 5-en utaztunk, így jóval kedvezőbb volt, mintha tömközlekedtünk volna.


Ágnes, 2019. 02. 27. 21:13
Hello! Március 16-án megyünk Stavangerbe. Szerintetek eljuthatunk a Szószék-sziklához? Hol lehet ennek utánanézni? Köszönöm előre is!


Zsuzsa, 2018. 07. 10. 12:34
Szia Utikritikus! Készülünk Stavangerbe, nézem a Lysefjordba szóló hajózási ajánlatot. A 3 órás turista út kb. a fjord közepéig megy, majd visszafordul - közben 3 dolgot megmutat. Találtam egy menetrend szerinti kompot, amely végig megy, majd fordul és visszajön, de csak Lauvvikig. Innen van busz, de hosszú várakozással. Kérdésem: érdemes-e mégis a hosszabb komputat választani, esetleg stoppolásban gondolkozni, vagy válasszuk a békésebb, de rövidebb szervezett utat? Nem ismerem az ottani viszonyokat, de nagyon sajnálnám kihagyni a fél fjordot! Köszönöm, ha tudsz tanácsot adni! :) Üdv
Zsuzsa


Zsolt, 2018. 04. 24. 16:09
Sziasztok! Kis segítség a bejutáshoz. A reptérről a 42-es busszal Sande terasse megálló, majd mi onnan a 7-es busszal mentünk be Stavanger központjába. Jegyet venni online olcsóbb a Kolumbus Billett aplikációval. Nem tudom, hogy az egy órás 35 NOK-os jegy csak egy járatra érvényes egy óráig vagy átszállással is, mi simán átszálltunk vele. Jóval olcsóbb mint a reptéri busz.


úti kritikus, 2018. 04. 19. 19:09
Zsolt, nincs értelme előre megvenni.


M. Zsolt, 2018. 04. 19. 15:54
Szia Utikritikus!
A reptéri oda vissza tarnszfer ugyanannyiba kerül a reptéren is (180 NOK) vagy érdemes előre megvenni, ha már nincs az a 9-es járat...
Köszönöm
Zsolt


úti kritikus, 2018. 03. 30. 16:31
Ildikó! Jó, hogy felvetetted ezt a témát, mert így kiderült a stavangeri ismerősöm információja alapján, hogy a 9-es busz már nem közlekedik. Maradt a reptéri busz. A honlapról töröltem is a 9-es buszról szóló infót.


Ildikó, 2018. 03. 30. 10:39
Szia! A google mapson én nem találom,hogy a reptérről honnan indul a 9-es busz be a városba?


S.Erika, 2018. 03. 25. 11:34
Hülye kérdés volt sorry😊
Most láttam a linket.👍


S.Erika, 2018. 03. 25. 10:21
Szia Utikritikus!
Tau-ból a sziklához mivel lehet eljutni?
Mert elég nagy távolságnak tűnik.
Nagyrész túra gondolom.
Egy egesz napos kirandulásra készüljünk?
Egy honap múulva indulunk.
Köszi a sok klasz információt , minden utunk előtt itt készülök fel:)


M. Ágnes, 2018. 03. 12. 15:29
Üdv!

Én is érdeklődnék, két hét múlva utazunk Stavangerbe, és ebben az időszakban látogatható a Szószék szikla?

Köszi,
Ági


úti kritikus, 2018. 03. 08. 22:12
Persze, ho olcsóbb egyénileg


úti kritikus, 2018. 03. 08. 22:11
Jár a 9-es.

Más:

https://www.fjordnorway.com/top-attractions/preikestolen/how-to-get-there


Zsolt, 2018. 03. 08. 21:09
Szia Utikritikus! A 9-es busz 2018 évben is jár? Ha csak kézipoggyászunk lesz 1 darab felmehetünk a buszra? A szószék sziklához érdemes szervezett úttal menni, vagy olcsóbb ha magunk veszünk csak hajóra jegyet. Ha szervezett utat ajánlod kinél èrdemes foglalni. Köszi ha válaszolsz. Zsolt


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon