ÚTIKRITIKA.HU / Norvégia


hirdetes

útikritikák


Norvégia

Általános tanácsok | Fjordok | Vasúti kirándulások | TROMSØ | Trondheim | Stavanger | Alesund | Sarki fény | Fotóegyveleg

Trondheim - gy. a. fotója

Általános tanácsok

"Kerékpár túráztunk, táj-futottunk a végtelen tajgán, gleccser tövében sátoroztunk, és mindez még csak nem is került egy vagyonba. Norvégia elvarázsolt minket. Norvégiáról azt tartják, hogy méregdrága hely, de ez nem teljesen igaz. Minden attól függ ugyanis, hogyan utazunk. Ha látni szeretnénk a messzi észak havas hegycsúcsait, fjordjait, vízeséseit és gleccsereit, nem feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Egy festői táborhely a gleccser előtt például akár teljesen ingyenes, sőt legális is lehet, mert Norvégiában – sok másik európai országhoz hasonlóan – létezik a freedom to roam törvénye. Eszerint szabadon és legálisan kempingezhetünk, túrázhatunk, biciklizhetünk, gombászhatunk és szedhetünk erdei bogyókat akár még mások földjén is, mindaddig, amíg mindezt nem termőföldön tesszük, és nem háborgatjuk vele a természetet vagy a többi embert. És mivel Norvégia nem éppen sűrűn lakott terület, ilyen helyek úton-útfélen rendelkezésünkre állnak.

Ha az ember kerékpárral utazik, főz magára és sátorozik, illetve a városokban couchsurfinget használ, akkor Norvégia egyáltalán nem drágább, mint mondjuk Franciaország. A szabad sátorozás ellenére azért időnként érdemes a kiépített kempingekre hagyatkozni, mert jól felszereltek, és az egész napos tekerés után néha jólesik igazi konyhában, asztal mellett, széken ülve elfogyasztani a vacsorát. A norvég kempingekben néhány száz forintért zuhanyzsetont vásárolhatunk, amellyel 2-3 percig zúdíthatjuk magunkra a forró vizet. A kempingek ára egy sátorra, kerékpárral érkezve valahol 800 és 2500 forint között mozgott személyenként, ketten egy sátorban lakva, és ebben a zuhanyt leszámítva már az előbb említett összes szolgáltatás benne volt. Ha autóval, vagy motorral érkezik az ember, ez az ár jelentősen megugrik, mert a behajtásért külön fizetni kell.

Élelmiszert egy érthetetlenül olcsó hot-dogos kivételével csak és kizárólag élelmiszer-üzletláncok boltjaiban vásároltunk. Itt az árak nem haladták meg jelentősen a magyartól sajnos annyira már nem is nagyon eltérő nyugat-európai szintet, de ez csak akkor volt igaz, ha elég kitartóak és szemfülesek voltunk, és megtaláltuk az olcsóbb termékeket. Ezek általában a bolt saját márkás termékei voltak, vagy valahol a legalsó polcokon bújtak meg. Különben a márkás termékeknél a határ a csillagos ég, ahogy a vendéglőkben, éttermekben is. Erről nem is tudok bővebben mesélni, mert nem engedhettünk meg magunknak ilyesmit. Norvégiát tehát túl lehet élni anyagilag, csak némileg vissza kell fogni az igényeinket. Aki nem kedveli a biciklizést, választhatja a stoppolást, mint közlekedési alternatívát. Erre nekünk egyetlen egyszer volt szükségünk, amikor egy sorozatos küllőtörésnek köszönhetően képtelen voltam tovább kerékpározni. Útitársamat előreküldtem, ám végül mégis én értem előbb a 20 kilométerre fekvő legközelebbi városba, ugyanis egy utánfutós autó öt percen belül megállt, hogy felvegyen. A kedves család egészen egy narviki kerékpárboltig vitt, ahol aztán orvosoltuk a problémát. Aki az ennél kiszámíthatóbb utazást szereti, annak ott a vasút: az európai vasútvonal elvezet egészen a sarkkörön túlra, Narvik városáig. Egy InterRail jeggyel akár ez is bevehető az úti célok közé. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, az élmény pedig a végén úgyis megfizethetetlen lesz." forrás


Milyen volt Észak-Norvégia?
1. Leginkább és legfőképp nagyon-nagyon szép. Ami van: gleccservájta Toblerone-hegyek (geomorfológiai szakszavakkal: glaciális formakincs - kárcsúcsok, cirkuszvölgyek, gleccserek stb.), nyír- és fenyőerdők, sok tó, homokos strandok azúrkék par;al, és a szokásos skandi piros faházas >szta, rendeze; de "álmos" városok. (Helyi vélemény: 'Narvik is a shithole.') Akinek Kanada, Alaszka, Izland vagy a Feröer tetsze;, jöjjön el ide is, szeretni fogja.
2. Másodsorban k***a drága. A benzin literje "csak" 578 Ft, de az é;ermi árak a magyarok háromszorosa (középkat.). Az ABC-kben lehet kifogni jó >lbud-öket, de o; is sok minden 2-3-szoros. Az átszállós alkeszoknak az oslói duty free-ben érdemes betárazni.
3. Ezt már tudjátok, de még ennyire fent is a skandináv mentalitás uralkodik: lazán,
Re: Eszak-Norvégia
1
európaian, pöcsing nélkül lehet mindent intézni. A check-innél a 2 perc már ciki, a checkoutnál a 30 mp. Ami kicsit bonyolultabb, az a parkolás, de o; is csak a norvég feliratok mia; nehéz az elején. A parkolási helyzet Harstadban és Svolværban nem vészes, de Tromsøben a központban nagyon nehéz utcai parkolót találni.
4. Fly&drive megtervezésekor a 60 km/h-s átlaggal érdemes számolni, akkor nem lesz meglepetés. Nem túl gyakran de vannak seb.mérők, elő;e táblával. Sok a szarvasra figyelmeztető tábla, de mi nem lá;unk. Fontos, hogy sokkal ritkásabb az infrastruktúra mint délen: benzinkutat, é;ermet, a turistautakon nyilvános WC-t is sokkal kevesebbet lehet találni (ahol mégis, az majdnem mindig a nagyon kulturált helyi színvonalon). (p.d., bono, 2018)
Fjordok

Vasúti kirándulások

Flåmsbana

Tromsø

A kb. 70 ezres lakosságú város nevének norvég kiejtése: trumszá.

Ata fotója

,, Hogy miért érdemes októberben ennyire északra látogatnunk? Egyrészt Norvégia fjordjai lenyűgözőek, másrészt ilyenkor láthatjuk a legjobban a sarki fényt. Azt gondolom, akinek nagy álma, hogy egyszer ezt átélje, remek lehetőség!

Tromsö az aurora borealis "fővárosa". Itt igen nagy esélyünk van látni az északi fényt, akár szabad szemmel!. Nevét a római hajnalistennő, Aurora nevéből alkották. Formája sokszor változik, hol függönyszerű, hol sugaras szerkezetű. Abban viszont egyetérthetünk, hogy meseszép látványt nyújt!

Tromsö 1794 óta város, jelentősége a vadászattal nőtt, majd hamarosan a sarkvidéki kereskedelem legnagyobb központjává fejlődött.A XIX. század végére püspöki székhely lett. Az itt található katedrális Norvégia egyetlen fából készült székesegyháza. Az 1861-ben, gótikus stílusban épült templomban több felekezet hívei is tartanak istentiszteletet.

Tromsőben az expedícióra indulók megpihennek, felkészülnek. Számos ismert túraútvonalra indulhatunk a városból. A híres felfedező, Amundsen is innen ment híres hódító útjaira. A városban szobrot is emeltek neki. Aki idelátogat, csodálatos látvány tárul a szeme elé. A várost körülölelik a hatalmas sziklás hegyek, a tavak, szigetek közül pedig számos színes faház bújik elő.

A kis lélekszámú norvég város utcái nagyon bájosak, sétákra alkalmasak. A jó hangulatról a vidám színűre festett házak gondoskodnak. Tromsőben található a világ legészakibb egyeteme, sörgyára, botanikus kertje és planetáriuma, ezért a kisváros igazán bővelkedik rekordokban.

Érdekességképp látogassunk el a Polar Múzeumba, ahol a Spitzbergák élővilágát tanulmányozhatjuk. (2016)" forrás

Ata fotója

.

Trondheim

 • Trondheim 184 ezres népességű város, a harmadik legnagyobb norvég város. Igazán gyalogosbarát város Trondheim.
 • Jóllehet Norvégiával a magyar nem a vásárlást asszociálja, azért érdemes Trondheimben benézni ezekbe a színvonalas áruházakba: Nordre gate, valamint a
 • Solsiden, ahol trendi kajáldákat is lehet találni. Érdemes tudni, hogy Norvégiában a ruházati vonalon nagyon sok ízléses árut lehet találni, főleg a sportosabb stílusban.
 • Vásárlás és étkezés szempontjából is vonzó hely a Bakklandet, amit érdekes módon munkásszállásnak szolgáló, jó kinézetű faházakból alakítottak át kereskedelmi-vendéglátós központtá.
 • Egész figyelemreméltó a városban a Nidaros nevá katedrális. Van némi középkori eredeti tartalma, de azért zömében új-keletű.
 • Meglátogatásra érdemes az óvárosi híd a színes, hangulatos rakparti sávokkal.
 • Trondheimben skandináv viszonylatban elég élénk az éjszakai élet, gyakoriak a koncertek.
 • Ajánljuk megnézni a Trondelag Népművészeti Múzeumot, ami egy csinos 17. századi épületben működik. A Ringve zenei múzeumban érdekes régi hangszereket lehet megnézni.
 • Sajnos a faházas építkezések miatt a várost gyakran pusztította tűzvész, így nincs sok igazán eredeti, régi épület.
 • Bevalljuk, hogy azért Trondheim nem annyira csinos, mint Stavanger, Bergennek pedig, a nyomába se érhet. Trondheimben drágaság van, de hol nem Norvégiában? Június közepétől augusztus végéig a szálláshelyek még inkább drágák, a főszezon miatt.
 • Trondheim kiejtése norvégosan: tronhejm (d betű lenyelve).

Varga Gábor fotója

,, Trondheim hatalmas katedrálisa, a Nidaros Domkirke, amely a világ egyik legszebb szent helye. Trondheimet egyébként Olaf Tryggvason viking király alapította Krisztus után 997-ben. A tér közepén emelkedő oszlopon az ő szobra látható. A Nidaros Domkirke egész Skandinávia legmonumentálisabb középkori épülete.
A főtérről ez csak pár lépés, és amikor kilépünk a katedrális kapuján, máris feltűnik a város jellegzetes tere. Egyszerűen imádnivaló. (2016)" forrás


,, Egész nap sétáltunk, körbejártunk mindent, a főteret, a híres katedrálist, a leghíresebb folyópart menti régi házakat, a leghíresebb hidat, majd pedig a kis utcákat, a kertvárosi régi negyedet, a külvárosi zónákat, a patak partját, a parkokat, és még az egyetem várost is.

Ellátogattunk a híres régi trondheimi házakhoz és a híres hídhoz is. Tapasztalatom szerint minden norvég városnak van 1 db híres fotója, és Trondheimben ez a fotó a régi halászházakból álló házsort ábrázolja. A hid a 2. helyre csúszott a listán, pedig nagyon szép és egyébként a 17. században, egész pontosan egy 1681-es tűzvész után építették. Norvégiában az a jó, hogy még a "kötelező" látvnivalókat is nagyon élvezem megnézni, mert egyszerűen szépek és hangulatosak :)

Csodálatosnak tartottam a trondheimi házikókat, színesek, kicsik, vidámak, még télen is. Cuki kis utcácskák rejtik őket, kedves kertvárosokban. Azt hiszem, a "téli norvég kisváros", mint olyan, nagyon hangulatos tud lenni, akkor is, ha nincs tele forró csokizó emberekkel és főleg nem zsibvásárokkal, és akkor is, ha korán sötétedik, és hideg is van. Van egy hangulata, amit nagyon jó volt magamba szívni. (2018)" forrás


,, Maga Trondheim városa hangulatos, nem túl nagy, egy napot eltölteni ott éppen elég. Az ember megnézi a folyó menti színes házikókat, sétál az óvárosban, kimegy a kikötőbe, klasszikus városnézős, csavargós dolog. De láttunk ott olyasmit is, amilyet még sehol és soha - biciklifelvonót. Egy meredek dombra húzta fel a biciklistákat. A lábukat be kellett akasztani a felvonó végén, a másik láb a biciklin. A támaszkodó lábat előrenyomta egy ékszerű valami, így haladt az utas. A beállításoknál pedig be lehetett állítani a gyorsaságot, két változat volt: tanuló és profi. (2018)" forrás

TRONDHEIM - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Stavanger

Stavangerről külön aloldalon írunk, itt

Sarki fény - Aurora Borealis

Ålesund

Ålesund norvéges kiejtése kb. így: oleszün. A város kb. 45 ezres lakosságú.

R. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

Kjerrag Bolten

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon