ÚTIKRITIKA.HU / Brazília


hirdetes

útikritikák


Brazília

Repülés | Szállás | Úti okmányok és vám

Repülőjegy, repülés

Repülővel a legkézenfekvőbb megoldás, ha a TAP portugál légitársasággal repülünk lisszaboni átszállással. Olyan helyekre is jár a Tap, ahová más, európából induló légitársaság ritkán.

A nagyobb brazil városokba érvényes repülőjegy árak az alábbi linkeken elérhetőek:

Fortaleza, Rio de Janeiro és Sao Paolo.

"Nemrégiben repültem Rióba a TAP-pal. Minden stimmelt az átszállásokkal. Tetszett, hogy a turista osztályon is több órát el tudtam tölteni jó fedélzeti filmek megnézésével. A multimédiás cuccon lehet nézni mostanság menőnek számító filmsorozatokat (3 nyelven). A kaja átlagos volt. A sztyuvik mosolygósak, segítőkészek. Aludni is tudtam, pedig, az nagy szó nálam a repülés vonatkozásában. Rio baromi jó hely, idén megyek újra. Megint a TAP-pal." (K. Andris, 2014)

Szállás

Rio meglátogatása kapcsán felmerülhet az, hogy a szállás ne magában Rio-ban legyen, hanem a tengerparton, onnan nem nagy távolságban. Vannak sokan, akik Angra dos Reis, Paraty, Buzios, Cabo Frio nyaraló helyeken szállnak még és onnan naponta expressz busszal közlekednek be Rio-ba. Ez a megoldás olyanoknak való, akik szép, nyugis, biztonságos környezetben akarnak lakni és így szeretnék kombinálni a nyaralást és Rio felfedezését.

A szilveszter vagy a karnevál idejére időzített utazások esetén a turistáknak a legmagasabb főszezoni szállásárakkal kell megbékélni. Ilyen időszakokban sok hotel előírja, hogy minimum hány napot kell eltölteni ott, azaz pl. egy-két éjszakára nem is engednek foglalni. Ez különösen jellemző ezekre a helyekre: Rio, Buzio, Minas gerais, Ilha Grande, és Salvador.

Azt is érdemes tudni, hogy maguk a brazilok többnyire a január és március közötti időszakban nyaralnak és ilyenkor elárasztják a tengerparti szálláshelyeket. Márpedig vaskos nagy középosztályuk van, tehát a hotelipar nincs rákényszerülve arra, hogy a külföldi turistákat ilyenkor nagy árengedményekkel csábítság a tengerparti helyekre.

A Brazíliába utazóknak kifejezetten javasoljuk, hogy még itthon foglaljanak szállást. Ez főleg érvényes 2014-ben, amikor várhatóan megugrik az oda utazó turisták száma. Érdemes alaposan tájékozódni a szálláshelyek elhelyezkedéséről, jellegéről, előnyeiről, hátrányairól. Itthon a Vista utazási tanácsadói szoktak nagyon értékes, hasznos, pártatlan elemezéseket adni szálláshelyekről. Ezek összefogott elemzések, nem olyan kusza információhalmaz, amit a világhálón lehet találni, na persze nem magyarul.

Biztonsági szempontból tanácsos a nagyobb nemzetközi szállodaláncok szálláshelyein megszállni. A brazíliai szállodák a foglalásnál hitelkártya adatokat kérnek biztosítékként, ha ez nem áll rendelkezésre, az árat a tartózkodás teljes tartamára előre ki kell fizetni.

A szállodákban az Internet használatért általában fizetni kell, kevés helyen van ingyenes WIFI.

2018-ban nagyon sok rossz hír jött már a biztonság romlásáról, ez különösen Rio de Janeirot érinti.

Airbnb

A magyar vendéglátástól eltérően itt általában az a jellemző, hogy a hostok nem utazók. Nem tudják első kézből, mennyira fontos pl. a jó wi-fi, a pontos információ.Nagyvárosban nyilván kevésbé, de kicsi, kevés külföldi látogatóval rendelkező helyeken általános az, hogy minden portugálul van. Az utazónak magának kell mindenre rájönnie, a kérdéseket támadásnak látják. Érdekesség, hogy az ágyneműt külön adják oda, sokszor nem húzzák fel.

Úti okmányok és vám

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be, és tartózkodhatnak Brazília területén. A túltartózkodás pénzbüntetéssel és a későbbi beutazás esetleges megtagadásával jár.

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.

Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rio de Janeirón keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a Rio de Janeiró-i repülőtéren ki kell vennie a csomagot, ahol megtörténik az útlevél- és vámvizsgálat, majd át kell mennie a belföldi járatok részre, és ismét fel kell adni a csomagot.)

Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses viszonyban nem álló légitársasággal utazik, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utasnak magának kell gondoskodnia a csomag ottani további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Fotóegyveleg

Street art Sao Paulo Vila Madalena negyedében - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Rio de Janeiroba Repülőjegyek Rio de Janeiroba
Olcsó repülőjegyek Rio de Janeiroba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes