ÚTIKRITIKA.HU / Sao Paulo


hirdetes

útikritikák


Sao Paulo

Sao Paulo dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Centro | Avenida Paulista | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek |Közeli látnivalók| Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Jellegzetes városkép - fotó by Andris

.

São Paulo dióhéjban

 • São Paulo brazilos portugál kiejtés: szán paulu (szóval ne mondjuk szao paolo-nak, hakint  tájékozottnak akarunk mutatkozni...)
 • A legnépesebb dél-amerikai nagyváros! A megavárosban a lakosság kb. 10 millió (2023-as becslés), de ebben nincsenek benne az elővárosok. Az agglomerációval együtt 22,4 milliós a lakossága (2023-as becslés).
 • São Paulo lakóit így nevezik: paulistas (többes számban: paulistanos). Ők alapból utálják a rióiakat (cariocas) és vice versa. A rióiak szerint a paulisták ridegek, folyton rohanók, munkamániásak, és stresszesek. Ebben a sztereotip felfogásban persze van némi igazság. A paulisták szerint a rióiak nem annyira tisztességesek, ésértelmesek mint ők.
 • São Paulo közbiztonsága nem annyira jó, de jobb, mint Rióé.
 • A São Paulo-iak hétköznaponként átlagban 3-4 órát közlekednek, a dugók rendszeresek és borzasztóak.
 • Itt az átlagos havi nettó fizetés (2023-ban) kb. 162 ezer forintnak megfelelő helyi pénz - (Országos átlag: 141 ezer HUF)
 • 2023: Sao Paulo csupán picit drágább mint Rio! A fizetések viszont legalább 35 százalékkal magasabbak, mint Rióban.
 • Akit érdekel az alternatív művészet, annak irány: a Centro.

Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nem olyan szép fekvésű mint Rió, viszont kulturális téren sokkal többet tud kínálni
 2. A Mercado Municipál, mert imádom az élelmiszer piacokat
 3. Az Edificio Italia kilátójából rálátni a ménkű nagy épülettömegre
 4. A világon még egyetlen városban se láttam ennyi cipőboltot (sok közülök nem is szokványos)
 5. Gasztronómiai téren São Paulo fajsúlyosabb, mint Rió (elképesztően sok olasz és japán étterem)
 6. Másképpen mint a rióiak de alapvetően a paulisták is kedvesek a maguk nagyvárosi módján
 7. Érződik, hogy itt mennyire nagyobb a kreativitás, az igyekezet és az európai értelemben vett értelem más brazil helyekhez képest
 8. Féktelen, parádés az éjszakai élet
 9. Vásárlás szempontjából a legjobb hely egész Dél-Amerikában (nem a szuvenírek kategóriájában)

Nem tetszett

 1. A végeláthatatlan, zömében szürke betontömeg nem éppen romantikus látvány, a város építészetileg kaotikus
 2. Rióhoz képest itt sokan túlságosan adnak az öltözködésre és több helyen elvárások is vannak e téren
 3. Nincs annyi friss gyümölcslé bár, mint Rióban
 4. A borzasztó közlekedési dugók
 5. Másfél óra távolságra van a tengerpart, a strand
 6. Azt hallani, hogy itt a tolvajok nem a kezüket használják, hanem a fegyverüket
 7. Itt is vannak simlis taxisok, akik kerülő utakon viszik a tájékozatlan turistákat, hogy többet kaszáljanak be
 8. Bármikor lezúdulhat egy nagy zápor és gond van esernyő nélkül, Rióhoz képest itt gyakrabban esik az eső
 9. A japán és a kínai negyed nem igazán érdekes
 10. A metrón csúcsidőkben a lökdösödés, bunkó viselkedés

Vélemények

" Sao Paulo kellemes meglepetés volt. Benzingözös, rossz levegőjű, csúnya giga várost képzeltem el. Ehhez képest: Bár nincs tenger felöl jövő széljárás, de a nagyváros levegője nem rossz. Sok unalmas városrész van, de rengeteg érdekes, izgalmas, hangulatos. "(k.j., 2018)


"São Paulo érdekes hely, de azért Rióban jobb lenni. São Pauloban nem olyan szépek az emberek, mint Rióban." (K. A., 2016)"


"Brazília legnagyobb városa, de meg kell mondjam nem tett rám jó benyomást. Igaz, hogy nagyon jókat ettem itt, de ez kevés. Nem igazán éreztem magam biztonságban, így igazából jól sem. Nagy, koszos, büdös és akár félelmetes is. Rengeteg a szegény ember mindenhol, sok a lepukkant városrész, igazából látnivaló viszont alig. Jó szívvel igazából nem ajánlom senkinek, hogy ide jöjjön, bár a tévedés jogát fenntartom, lehetséges, hogy csak nekem mutatta ezt az arcát és egyébként egy szerethető városról van szó." (M. Gy, 2013)

Ellenpélda: van ilyen cuki, hangulatos utca is (Fradique Coutinho) - Kriszta fotója

,, A Vía Paulista a város legfontosabb sugárútja tele felhőkarcolókkal, bankokkal és öltönyös emberekkel az utcán, egyfajta helyi Wall Streetről van szó. Az egyik bank tetején még egy helikoptert is láttunk leszállni. A város központja ennél sokkal változatosabb és eléggé ellentmondásos képet mutat. Sétálóutcák, régi épületek az egyik oldalról, és rengeteg hajléktalan a másikról. A katedrálist, a San Bento kolostort megnéztük kívül-belül, majd felmentünk az Altino Arantes felhőkarcoló tetejére. Ide ingyen fel lehet menni, de csak elég hosszas sorban állás után, miután fent a kilátórészben csak öt ember tartózkodhat, összesen öt perc erejéig. A kilátás fentről elég nagy hatást váltott ki belőlünk, na nem azért, mert olyan szép a látvány mint mondjuk New Yorkban, hanem amerre csak a szem ellát, sehol sem látja az ember az épületerdő végét, miközben látható az elég komoly szmog, ami van ebben a városban.

Elmentünk még a Faria Lima sugárútra, amely a Vía Paulistához hasonlóan bankokkal, bevásárlóközpontokkal van tele. Az egyik ilyenbe be is tértünk, és a legmenőbb márkák irdatlan drága butikjait látva, saját szemmel is meggyőződhettünk arról, hogy Sao Paulóban bizony rengeteg nagyon gazdag ember is él. Végül zárásként ellátogattunk egy kulturális központba (SESC-nek hívják), amely kívülről egy gyárnak nézett ki, és itt mindenféle kulturális eseményen, a legkülönbözőbb tanfolyamokon lehet részt venni. Mi, a saját érdeklődésünknek megfelelően ezek közül az ebédelést választottuk. Brazíliában rengeteg helyen lehet találkozni, az úgynevezett “kilós-éttermekkel”, ahol a saját magunk által összeállított tál után a súlya alapján fizetünk. Ismét eljött a búcsú ideje, Sao Paulo nem tartozik a legszebb városok közé, de rengeteg mindent kínál az ottélőknek, kulturális és gasztronómiai téren különösen. " forrás


,, São Paulo első látásra taszít, második látásra a szívünkbe lopja magát. A felhőkarcolók erdejében, tudva, hogy hány millióan sürögnek ebben a gigavárosban, bizony könnyen érzi magát elveszve az ember. Ám minél többet láttam a városból, minél több arcát ismertem meg, annál inkább otthon éreztem magam itt, annál többet megértettem abból, milyen folyamatok vezettek a felduzzadásához, és ez hogyan alakította a város arculatát, és annál kevésbé láttam a várost félelmetes behemótnak, sokkal inkább egy szeretni való, sokarcú, furcsa lénynek (olyasminek, mint Shrek, akinek csúf külseje melegséget és barátságosságot takar). (Szabó Elvira, 2017)" forrás

Akár New Yorkban is lehetne - Kriszta fotója 

Odajutás

 • São Paulo 352 kilométerre van Rio de Janeirotól (délre). Vasúti közlekedés nincs a két város között. A távolsági buszok kb. hat óra alatt teszik meg az utat.
 • Két jelentősebb repülőtere van: a belföldi járatos Congonhas (kiejtés: kongónyász), és a nemzetközi Guarulhos (kiejtés: guárulosz).
 • São Paulo és Rio között napi 67 (!) járat közlekedik. A repülési idő kb. 1 óra.

Időjárás

São Pauloban szubtrópusi klíma uralkodik. Az esős évszak október és március között van. Az évi átlagos hőmérséklet 20 fok köröl mozog.

Szállás

A szállás választás elsődleges szempontja a biztonság legyen, az ár csak utána következhet. Nem annyira veszélyes hely, mint Rio, de az elővigyázatosság itt sem árt. Senki ne hagyja el a központi és biztonságos negyedeket. Ezen a linken tájékozódhat szállásokról, ajánlottak a belvárosiak.  

Az alábbiakban ajánlok néhány olyan negyedet, ahol a külföldi turisták biztonságban érezhetik magukat, de központi fekvésük miatt könnyen elérhetik a város főbb látványosságait:

Jardins: Ez a város egyik legelőkelőbb és legbiztonságosabb körzete. Itt található a város legjobb éttermei, üzletei és szállodái. Többek között itt található a MASP, a város művészeti múzeuma is.

Consolação: Ez a negyed közel van a Jardins-hez, és számos kávézója, bárja és étterme található. Ezen kívül a város fontos látnivalói, mint például a Sé Katedrális vagy a Banespa-felhőkarcoló is könnyen elérhetőek innen.

Vila Madalena: Ez a negyed Sao Paulo egyik legdivatosabb és leginkább kreatív negyede, ahol rengeteg művészeti galéria, bár és étterem található. Ez a negyed a turisták körében is nagyon népszerű, és biztonságosnak számít.

Itaim Bibi: Ez a negyed a Jardins-hez hasonlóan elegáns és biztonságos, és rengeteg étterem, bár és üzlet található itt. Ez a negyed az üzletemberek körében is népszerű, és könnyen elérhető a város üzleti negyedétől.

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

6 és 9 valamint 16 és 20 óra között van a csúcsforgalom, ami szörnyű. Ilyenkor inkább metrózzunk vagy trolizzunk, bár ezeken is iszonyú a tumultus. E csúcsforgalmi időkön kívül is jellemzőek a torlódások.  

Taxival a reptérről a városba

A Guarulhos nemzetközi reptérről az Avenida Paulistas környékére a reális taxídíj ennyi: 110-120 real. Egy taxitársaságnak van csak engedélye, hogy a reptérről fuvarozzon. Fix a tarifa és egy pultnál előre kell kifizetni. Időtartam: legjobb esetben 45 perc 

26-28 kilométerrel kalkulálva 90-110 real.

Uberrel a reptérről a városba

60-90 real. Háromféle Uber kategória van. Alaposan meg kell nézni a rendeléskor, hogy beférünk-e az adott kategóriájú autóba a csomagjainkkal. Fontos: az Uber Brazíliában elismert és támogatott. Az utasok felvételére minden terminálon kijelölt hely van, "uber totem"-nek hívják az oszlopot, ahol a találka van. A repülőtéren van ingyenek wifi, az uber hívásával semmilyen gond nem lesz. De, ubert hívni csak akkor szabad, amikor már a csomagokkal együtt sikerült kiverekedni az érkezési oldalon a vámmentes boltból, majd felmenni az indulási oldalra. Ott pedog minden terminálnak, a terminál ABCD stb check injének is külön-külön pick up pontja van. Sofőrből bőség szokott lenni.   Az út általában egy óra, de lehet 20 perccel kevesebb vagy több is.

Busszal/metroval a reptérről a városba

2018-ban a metro a felszínen már kb. egy kilóméterre van csak a nemzetközi repülőtérről, nagy iramban épül. Most még elég vicces, ahogy a magasvasút a semmiben véget ér, de , amikor majd megnyitják, alapjaiban fogja a repülőtér forgalmár átalakítani. 

Autóval : az INRIX közlekedéskutató adatai alapján Dél-Amerikában Sao Paolo az a város, ahol az emberek a legtöbb időt töltik el dugóban ülve. Különböző applikációk gps adatinak elemzéséből készült a lista, világszinten a negyedik hely lett sao Paoloé. Vagyis vezetni bérelt autóval a városban kevésbé ajánlott. Van tömegközlekedés, metro és működik az uber.

pb

"Ne essünk tévedésbe, szerény metróhálózattal dicsekedhet São Paulo városa méretéhez képest. Annyit tudok, hogy a 20 milliós városnak (amiről azt mondják, hogy agglomerációjával együtt 29 milliós) 63 km-es hálózata van, 5 vonallal. (Londonnak 400 km-es hálózata van körülbelül 10 millió lakosra.) Ehhez tartozik még a helyi HÉV vagy vonathálózat, a CPTM ami kiegészíti a központi útvonalat, egész nagy, 260 km vonathálózattal. Így egész messze is eljuthatunk, de így sem enyhít sokat a város terheltségén, amihez több másik szempont is hozzájárul.

A legtöbb vonalon embertelen tömeg van, aki teheti, igyekszik elkerülni azt a kellemetlen élményt, mintha naponta ötven idegennel hált volna. Sokan azt mondják, használnák, ha nem lenne ennyire zsúfolt. Továbbá ott van az előítélet kérdése is. A tömegközlekedés a szegény ember járműve, úri brazil oda be nem teszi a lábát. Azt hiszem a legaljának a a buszközlekedést tekintik. (A buszhálózat viszont nagyon jó. Kötélidegekkel és tengernyi idővel a város bármely pontjára el lehet jutni.) Különbség van metróvonalak között is – van az úribb és a prolibb. ( Ötből nem nehéz választani.)

Itt színekkel nevezik meg a vonalakat: van a piros, kék, zöld, sárga és a lila vonal. A kék vonalra mondják, hogy a legputribb - ez a legzsúfoltabb vonal is, a legsikkesebbnek pedig a zöld vonal számít. A sárga vadi új, nemrég adták át, áldják, imádják, azt mondják, sokat könnyített a helyzeten. ( Mi lehetett itt korábban?) Szuper-modern, igazán jó érzés használni – mondjuk vasárnap, reggel 9-kor. Emlékszem, épp csak megérkeztem és teljesen le voltam döbbenve: Itt ennyire jó a metró? És alig használják? (Ne feledjük, a nyári szünet közepén érkeztem, üres volt a város.) Tiszta, rendezett, új metrókocsik, gördülékenyen működik az egész hálózat. Kár, hogy olyan csúnyák a megállók. Csupaszon hagyták a szürke betonfalakat, a legtöbb helyen semmilyen dekoráció, de még csak homlokzat sincs. (Jó az a pórnépnek.) (2013)" forrás

fotó by Andris

Taxi

Nemzetközi viszonylatban az itteni taxi tarifák drágák.

Easy taxi

Uber vagy Cabify

Remekül működik, egyetlen hátránya, hogy a túristának wifit kell hozzá kunyerálnia. De, mivel a helyiek általában segítőkészek és kedvesek, ez megoldható. Érdemes még itthon olyan kártyát kötni hozzá, amelyiken csak egyszeri konverziós díjat kell fizetni.

Busz

São Pauloban a buszok egyike a legfontosabb közlekedési eszközöknek a turisták és a helyiek számára is. A város rendelkezik egy nagy méretű buszhálózattal, amely szinte az összes városrészhez és látnivalóhoz eljuttatja az utasokat.

Bár Sao Paulo buszhálózata nagyon átfogó, a város nagyon nagy, és a közlekedési dugók miatt a buszok néha lassúak lehetnek, különösen a csúcsforgalomban. Azonban a buszok a városban viszonylag olcsók, és sok útvonalat és megállót kínálnak a turisták számára.

Ha a turisták busszal szeretnének közlekedni Sao Pauloban, érdemes előzetesen utánanézni az útvonalaknak és az időpontoknak, és elkerülni a csúcsforgalmi időszakokat. Azonban ha a turisták kényelmes és hatékonyabb közlekedést szeretnének, akkor javasoljuk, hogy használják a metrót vagy az Uber-t.

Az Uber nagyon népszerű Sao Pauloban, és a város szinte minden részéhez eljuttatja az utasokat. Az Uber árai viszonylag olcsóbbak, mint a hagyományos taxisok árai, és az alkalmazás használata egyszerű és kényelmes. Ezen kívül a metró is egy hatékony és olcsó közlekedési mód Sao Pauloban, és könnyen elérhető azokon a területeken, ahol van metróállomás.

Városi vasút (CPTM)

A CPTM összeköti Sao Pauloban belvárosát a külvárosi területekkel és a nagyobb metropoliszokkal, mint például Campinas és Jundiai. Azonban fontos megjegyezni, hogy a CPTM nem éri el az összes turisztikai látnivalót Sao Pauloban. A turisták előzetesen meg kell tervezniük az útvonalukat, és ellenőrizniük kell, hogy melyik vonal érinti az általuk látogatni kívánt helyeket.

A CPTM és a metró közötti átjárhatóság nagyon jó Sao Pauloban, így a turisták könnyen átszállhatnak a két közlekedési mód között, ha szükséges. A CPTM és a metrójegyek szintén olcsóbbak, mint a taxi vagy az Uber árai.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a CPTM járatai nem járnak éjjel, és a csúcsforgalomban is lehetnek zsúfoltak. Ezért a turistáknak ajánlott az utazás időpontjának előzetes megtervezése, és a csúcsidők elkerülése.


Metró

9 metróvonal van. 4 reál (kb. 320 forint) az 1 útra szóló jegy.

Metró - életkép - Kriszta fotója

,, Csúcsidőben a sokezres tömeg összetömörül a kocsikban, majd halraj módjára halad együtt a szerelvényről leszállva a kijárat felé, vagy válik ketté, és a raj egy része sebesen úszik az átszállási ponthoz. Összehangolt, ösztönös mozgás, mintha ragadozók terelnék őket egy adott irányba; vagy mintha a menekülőúton iszkolnának a ragadozók elől." forrás


K

Kriszta fotója - csak egy rendőr közelében merte a mobiljával lefotózni ezt

Gyaloglás

Ha a zebránál nincs közlekedési lámpa is, akkor biztosak lehetünk, hogy az autók figyelmen hagyják a gyalogosok mozgását. Ha van lámpa, akkor is figyelni kell.

Étkezés

2023-ban: egy olcsó étteremben egy főétel 2700 forintnak megfelelő helyi pénz, egy középkategóriás étteremben 2 főnek 3 fogásos étkezés kb. 13,600 HUF-nak megfelelő helyi pénzbe kerül.

A por kilo rendszert imádtuk. Viszonylag kevés péntért jót ettünk, sokfélét.

,, Vacsora gyanánt kipróbáltuk a brazil pizzát, amire az a jellemző, hogy rengeteg mindent pakolnak egyszerre a pizzára, így három-négy pizzaszelettel megtelik az ember." forrás

A kilo rendszerű büfé - Kriszta fotója

Piaci kajáldák - drágák - Kriszta fotója

Földvári András fotója

Vásárlás

Az import cuccok nagyon drágák. Nézzük meg, hogy a brazil gyártmányok között nincs-e valami megfelelő.

Az Oscar Freire utca São Paulo "Rodeo Drive-ja". Na visszafogott változata.

Rua 25 de Março: Használt cuccok vásárlásához. Egészen döbbenetes turkáló/zsibvásár kombó, a zsebesek mekkája. Viszont nagyon szórakoztató és fárasztó. Ne bevásárlást, csak nézelődést tervezzünk ide.

,, A Mercado Municipal közvetlen közelében húzódik a Rua 25 de Março, vagyis a Március 25. út forgataga. Az üzletekben olcsó áruk, a járdán árulóknál még olcsóbb áruk, konyharuhák, ágyneműk, asztalterítők, ruhák, telefontokok, táskák és még ki tudja, mi minden; az a cucc, ami itt nem kapható, talán nem is létezik. Az árusok kiabálása közepette tömött sorokban hömpölyög a tömeg, néha megáll, üzletet köt, alig fér el, de azért halad, és az egyszeri ember a tömegben jól teszi, ha kezét a táskáján tartja, mert egy óvatlan pillanatban személyes tárgyai átkerülhetnek valamelyik sátor árucikkei közé egy könnyed kézmozdulattal. (2017)" forrás

Mercadão

A Mercado Municipal de São Paulo, vagy röviden Mercadão, az egyik legnépszerűbb látványosság Sao Pauloban. Ez a hatalmas piac található a belvárosban, és híres a friss, minőségi ételek és italok széles választékáról.

A Mercadão épülete impozáns, a belső tér pedig lenyűgöző, tele van színekkel és illatokkal. A piacban rengeteg kis bolt és árusító hely található, amelyekben különböző termékek, mint például gyümölcsök, zöldségek, húsok, sajtok, fűszerek és cukrászsütemények kaphatóak. A piac híres a Mortadella szendvicséről is, amelynek hatalmas méretei és finom ízei mindenkit lenyűgöznek.

A Mercadão előnyei közé tartozik az, hogy itt csak minőségi termékek kaphatóak, így a turisták biztosak lehetnek benne, hogy friss és jó minőségű ételeket és italokat fogyaszthatnak. A piac közel található a város nevezetességeihez, így könnyen elérhető gyalog vagy tömegközlekedéssel.

A Mercadão általában hétfőtől szombatig nyitva tart, azonban vasárnap és az ünnepnapokon zárva van. A nyitvatartási idő általában reggel 6 és délután 6 óra között van, de érdemes az adott bolt vagy árusító hely nyitvatartási idejét is ellenőrizni, mert az eltérő lehet. A piac zsúfolt lehet, különösen a hétvégeken, de érdemes időt szánni a látogatásra, mert ez az egyik legjobb hely Sao Pauloban, hogy megismerjék a város kulináris kultúráját és élvezhessék a helyi ételeket és italokat.

A piacon lehet és érdemes ebédelni - Kriszta fotói

Szórakozás

Brazíliában van egy mondás: Riót a strandok, São Paulot a bulik miatt látogatod meg.

A leghíresebb bulihely: a D--Edge.

Közbiztonság

São Paulo közbiztonsági helyzetében nincs javuló tendencia (2016). A városnak szinte minden negyedében van ok az éberségre, óvatosságra, persze különböző mértékben. A turista aggódhat a rablás, a lopás kockáazata miatt. Nem jelentéktelen a rizikó a tömegközlekedési csomópontok, a szállodák és a turisták által gyakran frekventált területeken. Egyes vélemények szerint a haramiák azért is támadnak meg előszeretettel külföldi turistákat, mert azt gondolják, hogy az idegenek kevésbé tájékozottak a hatóságokhoz fordulás módjában.

A turista számára megnyugtató,masszív rendőri jelenlét - Kriszta fotója

Az utcai bűnözés este, éjszaka a legaktívabb, azaz sötétedés után különösen elővigyázatosnak kell lennünk. A bűnesetek nagy része szervezett bandákhoz köthetők. Gyakoriak a bűnesetek a parkokban, szabadidős helyszíneken, főleg, ha nagy a tömeg. Egyre veszélyesebbek a turisták bankkártyáinak fondorlatos leszívásával kapcsolatos bűnözés. Legyünk nagyon óvatosak a bankkártya adataink őrzése tekintetében.

,,Családtagunknak a minap egy kerékpáros rabló kikapta a kezéből az Apple mobilját. Ilyesmi a városban teljesen szokványos, naponta rengetegszer előforduló eset. Gondoljuk meg, hogy utcán elővegyünk mobilt, fénylépezőgépet." (2017)


..Aszerint döntöttük el, hogy egy környék biztonságos-e vagy nem, hogy mennyi embert láttunk az utcán mobilt láthatóan hordva vagy rejtve. Amúgy nem láttunk veszélyes figurákat, olyan, mindenr elszánt kölykökből álló bandákat, mint Rióban. Itt élő rokonunk mondta, hogy Rióhoz képest itt csak lopnak, nagyon ritka a fegyveres, késes rablás. Szóval veszthetünk értéket, de fizikai épségünket nem fenyegeti veszély. (aji, 2018)"


Egyrészt világhírű múzeumok, épületek, parkok, templomok városa Sao Paolo, másrészt a bűnözés és drogkereskedelem melegágya. Az Uber-sofőr és a hostel recepciósa egyhangúlag állította, hogy a belváros nagyon veszélyes. Éjjel garantált, hogy minimum kirabolják az embert, nappal csak 50% az esélye. Nyilván nem vágytam erre ezért kihagytam a centrumot. viszont a legtöbb múzeum és látványosság itt van. Nem tudom kik mennek oda... (László, 2023)

Egyéb hasznos információk

Sao Paolo egy hangos város. Rengeteg az autó, viszonylag sok a domb, amire fel kell kaptatni. És az egymás mellé felépített renegeteg karcsú, de magas ház remekül vezeti a hangot felfelé. Ha az utcán bontják az aszfaltot, a tizediken simán lehet teljes hangterjedelmében hallani.  

2. A Sao Pauloban található központi turista információs iroda a város egyik legfontosabb turisztikai központjában, a República tér (Praça da República) közelében található. Az iroda pontos címe: Av. São João, 473 - Centro, São Paulo - SP, 01035-000

A turista információs iroda nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

Hétfőtől péntekig: 9:00 - 17:00 óráig - Szombaton és vasárnap: zárva

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idők változhatnak, ezért érdemes előzetesen ellenőrizni a hivatalos honlapon vagy telefonon a legfrissebb információkért.

Az iroda  információkat ad a város látványosságairól, programokról, közlekedésről, szálláshelyekről és éttermekről. A személyzet angolul és portugálul beszél, és szívesen segít a turistáknak bármilyen kérdésben vagy információval.

Ezen kívül, ha nem találod az információs irodát, érdemes megkeresni a város más forgalmas turisztikai helyeit, például a repülőteret, a pályaudvarokat vagy a főbb bevásárlóközpontokat, mert ezeken a helyeken gyakran találsz turisztikai információs pultokat vagy standokat, ahol segítséget kaphatsz és brosúrákat, térképeket is beszerezhetsz a városról.

Általános tanácsok a város felfedezéséhez

1. Semmiképpen sem szabad alábecsülni a távoságokat. Vannak olyan negyedek, amik fél Buda méretűek.

Centro

(széntru)

Kicsit lerobbant, kicsit felújított, kicsit modern, stb. Tele van kicsi, kellemes boltokkal, kajáldákkal. remekül lehet itt lakni, kajálni, vásárolni. De nem szép. Inkább kellemes, élhető. Hatalmas, több nagyon különböző negyedből áll. A negyedek között gyakran elég átmenni az út túlsó oldalára. 

A Centro szakadtabb része - Kriszta fotója

A központ Sé nevű negyedében - Kriszta fotója

Avenida Paulista

A gigaváros legjelentősebb sugárútja. Van némi New York feeling, mindazonáltal nem igazán szép, s legfeljebb egy-két bevásárlóközpont, múzeum (pl. a MASP) elérése szempontjából jöhet szóba. Legfeljebb akkor érdemes odamenni, ha kontrasztokra vagyunk kíváncsiak. Előfordul, hogy a egyik oldalon menő irodaépület előtt megyünk és átnázve a túloldalra totál lepukkantságot látunk. Ha van időnk rá, akkor azért vasárnap érdemes odamenni, mert lezárják a forgalom elől, és bazári hangulat alakul ki. Esténként (hétköznap is) kitelepülnek árus standok, és ez tán érdekes lehet. Az Avenida Paulista egy európai turista számára alapvetően érdektelen.

,, Nekünk speciel kellemes csalódás volt az Avenida Paulista. Szép, elegáns, menő, tiszta, kellemes a tömeg. lehetne akár New Yorkban is.  (aji, 2018)+

Kriszta fotója

,, Vasárnaponként rendszeresen lezárják a sugárutat a közlekedés elől, megnyitva „a nép” számára (a rendezvény neve: Paulista Aberta). Koncertek, performance-ok zajlanak a sugárút sok pontján, fel-alá hömpölyögnek az emberek a helyszínek között, vagy épp egy koncertet hallgatva ücsörögnek a betonon. Az egyik helyen forrót táncolnak (a forró egy brazil tánc, és csak véletlen egybeesés, hogy a magyar nyelvben is létezik ez a szó), a másik helyen szambazenészek örömzenélnek, egy következő utcasarkon nyilvános hipnózis (!!!) zajlik. Persze a kézművesvásár és a street food sem maradhat el. (2017)" forrás

Múzeumok

,, São Paulóban számos, különféle tematikájú múzeum működik, szenteltek múzeumot például a portugál nyelvnek, a brazil otthonoknak, az afrobrazil kultúrának, és még ki tudja, mi mindennek. Általában heti egy nap ingyenesen látogathatók a múzeumok (egész Brazíliában – ha tehát szeretnétek itt múzeumba menni, érdemes utánanézni, hogy melyik nap grátisz, így lazítva kicsit a büdzsényomáson). Teljesen természetes a helyiek számára a szabadnapjukon egy múzeumban kikapcsolódni, vagy ha megtehetik, a heti egy ingyenes napon csak úgy beszaladni a kedvencükbe – főleg, ha a közelében dolgoznak –, és megnézni egy számukra kedves kiállított darabot. (2017)" forrás

Pinacoteca do Estado de São Paulo

Praça da Luz, 2 - Luz

A Pinacoteca do Estado de São Paulo egy jelentős múzeum és művészeti központ São Paulóban, Brazíliában. Ez az egyik legfontosabb művészeti intézmény a városban, és gazdag gyűjteménnyel rendelkezik brazil és nemzetközi művészek alkotásaiból.

Az épület maga is lenyűgöző, egy gyönyörűen felújított 19. századi épületben található, amely a város történelmi örökségének része. Az épület és a kiállítóterek tágasak és modernek, ideálisak a műalkotások bemutatására.

A Pinacoteca gyűjteménye tartalmazza a 19. és 20. századi brazil művészek munkáit, beleértve festményeket, szobrokat, grafikákat és fényképeket is. Emellett időszakos kiállításokat is rendeznek, amelyek bemutatják a kortárs brazil és nemzetközi művészek alkotásait.

Az intézmény fontos szerepet játszik a brazil művészeti és kulturális életben, és számos oktatási programot, workshopot és kulturális eseményt kínál a látogatók számára. Az épületben található kávézó és ajándékbolt pedig kényelmes pihenési lehetőséget és művészeti tárgyakat kínál.

Centro Cultural Banco do Brasil São Paulo

Rua Álvares Penteado, 112 - Centro

A Centro Cultural Banco do Brasil São Paulo (CCBB São Paulo) egy jelentős kulturális központ São Paulóban, Brazíliában. Ez az intézmény a város egyik legfontosabb és legnagyobb múzeuma, amely különböző művészeti és kulturális programokat kínál a látogatók számára.

Az épület maga is lenyűgöző, és egy impozáns történelmi épületben található, amelyet az építészeti stílusok keveréke jellemzi. Az épületben számos kiállítóterem, színházterem és rendezvényterem található.

A CCBB São Paulo rendszeresen tart időszakos kiállításokat, bemutatva a brazil és nemzetközi művészek munkáit különböző művészeti ágakban, mint például a képzőművészet, a fotóművészet, a szobrászat és a design. Az intézmény kulturális programjai közé tartozik filmvetítések, színházi előadások, koncertek, irodalmi események és gyermekprogramok is.

Az épületben található kávézó és étterem lehetőséget nyújt a látogatóknak a pihenésre és az étkezésre a látogatás során. A Centro Cultural Banco do Brasil São Paulo a város kulturális és művészeti életének fontos központja, és az intézmény kínálata széles körű és változatos, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.


Museu da Imigração do Estado de São Paulo

(brazil kiejtés: múzéu da imigrászáon du esztádu dzsi szán paulu)

Rua Visconde de Parnaíba, 1316 - Mooca

A Museu da Imigração do Estado de São Paulo egy múzeum São Paulóban, Brazíliában, amely az állambeli bevándorlás történetére és kulturális örökségére összpontosít. Ez az intézmény bemutatja a bevándorlók életét és tapasztalatait, valamint a bevándorlás hatását São Paulo és Brazília történelmére.

A múzeum épülete egykor a bevándorlók fogadóállomása volt, és egy szép és történelmi jellegű épület, amely több kiállítótermet, audiovizuális termet és információs központot foglal magában.

A kiállítások és interaktív bemutatók bemutatják a bevándorlók történetét, az életüket és a kultúrájukat. A látogatók betekintést nyerhetnek a bevándorlás különböző hullámaiba és az egyes nemzetiségek hozzájárulásába a brazíliai társadalomhoz.

A múzeum területén található a gyönyörű kert és a piknikterület, valamint a bevándorlók emlékhelye, amelyre szobrok és emléktáblák emlékeztetnek.


Museu de Arte de São Paulo (MASP)

Avenida Paulista, 1578 - Bela Vista

A Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, röviden MASP, São Paulo egyik legismertebb és legfontosabb múzeuma. Az épület ikonikus modern építészeti stílusával és kiemelkedő művészeti gyűjteményével rendkívül népszerű turisztikai célpont.

A MASP a világ egyik legjelentősebb gyűjteményével rendelkezik, amely brazil és nemzetközi műalkotásokat foglal magában. A gyűjtemény fókuszában a festészet és a szobrászat áll, és művek találhatók a középkortól a kortárs korszakig. A MASP műalkotásai között megtalálhatók olyan híres művészek művei, mint Van Gogh, Renoir, Monet, Picasso és Portinari.

Az épület jellegzetes része a hatalmas, üvegezett beton szerkezetű "légpárnás" támogatás, amely a festményeket szinte lebegve állítja ki. Ez az elrendezés lehetővé teszi a műalkotások részleteinek és a világításnak a kiemelését, és egyedi élményt nyújt a látogatóknak.

A MASP rendez rendszeres ideiglenes kiállításokat és különböző művészeti programokat, mint például előadásokat, koncerteket és műhelyeket. Emellett az épületben található könyvesbolt, kávézó és étterem is, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a múzeum környezetét.

Museu de Futebol

(brazil kiejtés: muzéu dzsi fucsibál)

Praça Charles Miller, S/N - Estádio do Pacaembu - Pacaembu

A Museu de Futebol São Paulóban található, és egy kiemelkedő múzeum, amely a brazil futball történelmére és kultúrájára összpontosít. A múzeum érdekes és interaktív kiállításokon keresztül mutatja be a futball fontosságát a brazil társadalomban és az ország futballkultúrájának gazdagságát.

A Museu de Futebol egy modern múzeumi komplexum, amely a Pacaembu Stadionban található, São Paulo egyik legfontosabb futballstadionjában. Az épület történelmi értékű és impozáns, és különféle kiállítóteremmel rendelkezik, ahol a látogatók felfedezhetik a futball világát.

A kiállítások bemutatják a brazil futball történetét, legendás játékosokat és csapatokat, valamint emlékezetes pillanatokat a futballpályán. Interaktív elemek, hang- és fényeffektek, valamint multimédiás installációk segítségével az élmény élvezetessé és tanulságossá válik.

A múzeumban található kávézó és ajándékbolt is lehetőséget nyújt a pihenésre és a futballal kapcsolatos emléktárgyak vásárlására.


Egyéb látnivalók

Edificio Italia - kilátás

Avenida Ipiranga, 344 - República

Az Edifício Itália egy ikonikus felhőkarcoló São Paulóban, Brazíliában. Az épület a város egyik legmagasabb pontján található, és híres a panorámás kilátásáról és a benne található étteremről.

Az Edifício Itália impozáns megjelenésű, modern építészeti stílusú felhőkarcoló. Az épületben számos funkció található, többek között irodák, üzletek és éttermek. Az egyik leginkább említésre méltó része az étterem, amely a 41. emeleten található, és gyönyörű panorámás kilátást kínál a városra.

Az étterem a Terraço Itália néven ismert, és híres az elegáns légköréről, a kiváló ételekről és a lenyűgöző kilátásról. A látogatók gyönyörködhetnek a São Paulo városában elterülő lenyűgöző panorámában, amely magában foglalja a belvárost, a fő sugárutakat és a város híres épületeit.

Kriszta fotója

30 reálba kerül ez a pohár pezsgő, ami a kilátó belépőjegye - Kriszta fotója

,, Az Itália toronyba mentem fel (Edifício Itália, Avenida Ipiranga 344), mert úgy tudtam, ingyenes. Hát mostanra, 2017-re már nem volt az, legalábbis nem a tetőterasza, ami bizony 30 realba került volna; így hát nem mentem fel a 41. emeletre, ahol körbe lehet sétálni, hanem a 36. emeleten megálltam (ha jól emlékszem, eddig vitt fel a középső lift), és meg tudtam beszélni a liftkezelő hölggyel, hogy kinézhessek itt az ablakon (ingyen, természetesen). A látvány így is lenyűgöző volt.  Nem mindegyik liftkezelő ilyen rugalmas, ahogy hallottam, nem mindegyikük engedi meg a kinézegetést. (2017)" forrás

Favela túra

,, Rio mintájára São Paulóban is van favelatúra, Paraisópolisban, ahol a favela lakói vezetett sétán viszik körbe az érdeklődőket a városnegyedben, megmutatják a közösségük számára fontos épületeket, helyeket (pl. focipálya), bemutatnak néhány illusztris lakót (pl. ott élő művészeket), és igyekeznek szétoszlatni a sztereotípiák homályát. (2017)" forrás

Ibirapuera Park

,, Mesterséges tavak, múzeumok, japán stílusú híd és vízi madarak – ez az Ibirapuera park. Kecses fekete hattyúk, kövér, fehér házi ludak, urubuk, és még a jó ég tudja, milyen más fajtájú madarak (kár, hogy nem vagyok ornitológus). Csend. Csak a víz csobbanása, ahogy benne landol egy madár. Szállítmányukat viszik egymás után a hangyák. A sétálok meg-megállnak a hattyúk előtt egy szelfire. (2017)" forrás


Érdekes negyedek

Jardins

Hatalmas és gazdag negyed. Itt vannak a legközpontibb helyen a fallal védett villák. Simán lehet öt percet gyalogolni egy fal mellett anélkül, hogy látnánk a mögötte lévő házat. Utána , a sarkon túl teljesen normális villák jönnek, majd kétsaroknyira társasházak.


Mooca

Hát, nagyon jó a híre, de a valóságban nem akkora nagy szám.


Vila Madalena

Tetszett, de nem nagy durranás.

,, Az elegáns Vila Madalena negyedben található a Beco do Batman, azaz a Batman sikátor, ami egy favelában teljesen átlagos utcának számítana (ha a szélességét és a járda hiányát vesszük), egy tehetős negyedben viszont sikátornak minősül; lényeg a lényeg: az átjáró mindkét oldalán telegraffitizték a falakat, és ahogy ottjártamkor láttam, továbbra is készülnek új művek. A graffitizés terjed, mint a járvány, mert már a környékbeli kiskocsmák és kávézók épületeinek falát is telepingálták, és ki tudja, talán csak idő kérdése, hogy valamelyik felhőkarcolóra is rákerüljön valami mázolmány az elegáns Vila Madalena negyedben…(2016)" forrás


A Beco do Batman környék a Vila Madelenán belül - Kriszta fotója

Pinheiros

(brazil kiejtés: pínyérjusz)

Napközben és hétköznap esténként nem annyira érdekes, mint péntek és szombat este. Laza egy hely. Rengeteg bisztró, büfé és bár egy helyen. Nagyon népszerű, amit nagyban segít, hogy a metró a közepén áll meg.


Kriszta fotói

Liberdade (japán negyed)

(brazil kiejtés: líberdádzsi)

Kihagyható. Nem érdekes, nem karakteres.

,, Liberdade nyüzsgő főutcáján egymás mellett sorakoznak a főleg japán termékeket árusító szupermarketek, ahol megszámolni se tudtam, annyiféle szaké van (persze mindenféle japán élelmiszer és előrecsomagolt szusi is, de a szakéra repültem rá), se vége, se hossza a japán étkezdéknek, és sok-sok kisebb bolt is megél itt, amikben mindenféle háztartási eszközt lehet kapni, mint Magyarországon a kínai boltokban, persze a japán szuvenírek, étkészletek és mű bonszai-ok mellett. A japán vonásokkal bíró eladók portugálul kérdezik meg, hogy segíthetnek-e (és én, ahogy említettem, sorozatosan zavarba jöttem attól, hogy nem a jellegzetes, vékony, ázsiai nyelven szólaltak meg); igaz, helyenként ázsiai beszéd is vegyül a portugálba. (2017)" forrás


Baixo Augusta

(kiejtés: bájsu áugustá)

A Baixo Augusta São Paulo egyik ikonikus negyede, amely a belvárosban található. Ez egy élénk és pezsgő terület, amely híres a bohém hangulatáról, a szórakozóhelyekről, az éttermekről, a kávézókról és a művészeti intézményekről.

A Baixo Augusta a Rua Augusta nevű sugárút középső szakaszára utal, amely a negyedet átszeli. Az itt található terület sokféle kulturális és szórakoztató lehetőséget kínál a látogatók számára. Az éjszakai élet különösen élénk és pezsgő, és számos klub, bár és koncertterem található itt. Ez a terület híres a sokféle zenei stílusról és a sokféle kulturális eseményről, amelyeket kínál.

A Baixo Augusta területén megtalálhatók a kreatív és alternatív üzletek, butikok, művészeti galériák és divatos éttermek is. Ez egy olyan hely, ahol a művészek, a fiatalok és a kreatív szellemű emberek gyakran összegyűlnek, és egyedülálló atmoszférát teremtenek.

Fontos megjegyezni, hogy a Baixo Augusta területén, különösen az éjszakai órákban, érdemes figyelni a személyes biztonságra és vigyázni az értékekre, mivel néha előfordulhatnak tolvajlások. Ajánlott a helyi szokások és tanácsok betartása, valamint a csoportos utazás és az óvatosság.

Közeli látnivalók

Santos

(szántus)

,, Santos büszkélkedhet Latin-Amerika legforgalmasabb kikötőjével; a part mentén hosszan elnyúló kikötőt eredetileg azért építették, hogy a São Paulóból érkező kávészállítmányokat eljuttassák az óceánon keresztül a távoli célországokba. Az egykori kávétőzsde épületében ma a Kávémúzeum kapott helyett, ahol részletesen megismerhetjük, hogyan vált a kávézás eredetileg csupán az Arab-félszigetre jellemző, provinciális szokása mára a kozmopolitizmus és az urbánus kultúra jelképévé.

Ám a legszebb Santosban, mint szinte mindegyik partvidéki településen, a strand, amely hosszan nyúlik a távolba (akárcsak a város másik részén a kikötő), és igen vastag, homokos sávban követi a partvonalat (meg is telik a nagy strand, amikor hétvégére ideözönlenek a beachelni vágyók). A strandot lezáró járda túloldalán modern emeletes házak sorakoznak: drága lakások gyűjtőhelyei. Sokan gyakran hagyják ott hétvégére a zsúfolt, büdös metropoliszt, és töltenek néhány nyugalmas napot Santosban, a libegőről vagy siklóernyőzés közben az égen lebegve élvezve a szép panorámát. (2017)" forrás

Costa Verde

(kosztá verdzsi)

,, São Paulóból néhány óra alatt elérhető a Costa Verde (Zöld-part), azaz az atlanti esőerdő és az erdőbe ékelődött óceánparti üdülővárosok, például Ubatuba és Ilhabela, a vonzáskörzetükben csodás strandokkal. Én egy hetet töltöttem Ubatubában, amelynek környékén a büszke városiak szerint 92 strand található – bár néhányan azt mondják, megvan az 100 is –, és amely körülbelül 6 óra buszozással érhető el São Paulóból." forrás

Érdekességek

 1. Japánon kívül a legnépesebb japán közösség São Pauloban van.
 2. A város egyik beceneve az, hogy "terra da garoa" (szitáló esős föld), mert a város éghajlatában egy jellemző az esős idő. Azonban São Paulo népszerűbb beceneve ez: Sampa.
 3. A várost 1554-ben jezsuita misszionáriusok alapították. Eredeti neve: São Paulo dos Campos de Piratininga.
 4. São Paulo egy 820 méter magas, dombos fennsíkon helyezkedik el. Éghajlata ezért enyhébb, mint a sik területű környéke.
 5. New York és Hongkong után itt van a legtöbb felhőkarcoló. São Paulo és egész Brazília legmagasabb épülete a 170 méter magas Mirante do Vale, ami 1960-ban épült fel.
 6. 1959-ben a városi helyhatósági választásokon a korrupció elleni haragjukat közel 100 ezren úgy fejezték ki, hogy Cacareco nevű, 5 éves nőstény rinocéroszra szavaztak. Cacacero kapta a legtöbb voksot. Ez nem vicc! Sajnos a városi tanács nem fogadta be a rinocéroszt, mire egy kommentátor azt mondta: Jobb helye van a tanácsban egy rinocérosznak, mint egy seggfejnek.
 7. Egyes statisztikák szerint a São Paulo-i lakosság 60 százaléka olasz származású.
 8. Olyan durvák a városban a közlekedési dugók, hogy nagyon sok helyi gazdag ember helikopterrel közlekedik, naponta kétezer felszállás zajlik.
 9. Braziliában, sőt egész Dél-Amerikában São Pauloban van a legmagasabb GDP (bruttó hazai termék). Mindazonáltal a társadalmi szakadék nagyon mély a városban. legalább 2 millióan favellákban, azaz nyomornegyedekben laknak.

Olvasmányos linkek

"Először is, SP óriási nagy! Kb. 20 millió lakosa van, az utakon több, mint 7 millió jármű közlekedik, és ez a világ 10. leggazdagabb városa. Rengeteg magas épület van, ezzel asszem harmadikok a világon. Itt található Latin-Amerika első felhőkarcolója is. Vannak viszont olyan részei, amik teljesen kisvárosi hangulatúak (és nem külső kerületekben): családi házak, kis cuki utcák, parkok. Van olasz negyed, meg portugál negyed, gondolom van kínai is, de azt nem láttam. Bár eddig mindig hétvégén voltam ott, esténként zsúfolásig tele vannak az utcák emberrel. Sorok a klubok előtt, sokszor az éttermek előtt is. És mindenfelé embert látni: a puccos picsáktól kezdve a szakadt punkokon és kurvákon keresztül az emosokig, mindenki nyomul. Ez csak azért fura, mert Rioban pl. nincsenek emosok (valószínűleg nem bírnák elviselni a jó időt :P) meg bármilyen alternatívabb arcot is ritkán látni. SP ebből a szempontból színesebb." forrás


"Míg Rióban a természeti környezet, addig São Paulo-ban az ember alkotta óriási betontömeg az, ami lenyűgözött. Ha Rio a nyafka szépségkirálynő, akkor São Paulo a behemót pasija, aki eltartja, gondoltam. Aki éjt nappallá téve dolgozik, így nincs ideje a cicomára. De a nyers ereje és az elszántsága mégis szimpatikussá teszi, annak ellenére, hogy nem túl megnyerő a külseje, és nem túl kifinomult a modora. Mégis, van benne valami, ami miatt meg lehet szeretni, ha nem is első látásra – és még másodikra se, de harmadikra már annál inkább." forrás


São Paulo – Bazi nagy város, kellemes foltokkal - szuper cikk

Fotóegyveleg

fotó by Andris

fotó by Andris

A földgömb alatt: Proibido é proibir, azaz Tilos tiltani - Kriszta fotója

Városi színház

Kriszta fotói

Street art - Vila Madalena - Krisztia fotója

Fradique Coutinho utca - Kriszta fotója

Hilton - cs.v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Rio de Janeiroba Repülőjegyek Rio de Janeiroba
Olcsó repülőjegyek Rio de Janeiroba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes