ÚTIKRITIKA.HU / Porto Alegre


hirdetes

útikritikák


Porto Alegre

Porto Alegreről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók|Érdekes negyedek Közeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

November 15. tér (Praça XV de Novembro) - b.e. fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Porto Alegreről dióhéjban

helyi kiejtésben: portu álegri (hangsúly az álegri szó közepén)

Lakosság (2023-ban): kb. 1,5 milllió

Brazília déli részének legnagyobb városa. Nem tengerparti város, nincs strandja! Modern város sok parkkal.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Rua Goncalo de Carvalho elképesztő szépsége az utca fölé hajló tipuana fákkal

2. Kedvesebbek az emberek, mint Rioban vagy Sao Pauloban, alig látni rossz arcokat

3. Igazán szép a városi növényzet

4. A Jacuí szigetvilág a rengeteg féle madárral

Nem tetszett

1. Nincs semmi nagyon értékes nevezetessége

2. A lagúnák vizei nem vonzóak fürdés szempontjából

3. A parkokban sötétedés után a rossz szagú és látványú hajléktalanok (nem veszélyesek)

4. A városközpontban a közbiztonsági helyzet nem igazán megnyugtató

5. A városközpont nem igazán hangulatos a sok szürke betonépülettel

Vélemények

Odajutás

Sao Pauloból napi 28 járat közlekedik Porti Alegrebe. A repülés időtartama: 1 óra 40 perc.

Szállás

Helyi közlekedés

Metró-tren

Ez nem földalatti, azaz a felszínen közlekedik, de nagyon jól használható. A HÉV-hez hasonlíthetó a leginkább. 

Busz

Porto Alegre-ben jól kiépített és átfogó buszhálózat található, ami lehetővé teszi a város szinte minden részének elérését. Számos buszjárat áll rendelkezésre, amelyek a városközpontból a külvárosokba és a környező területekre is eljutnak.

A buszközlekedés olcsónak mondható. A buszok rendszerint sűrűn járnak, különösen a főbb útvonalakon és a csúcsidőkben. Ez lehetővé teszi az utasok számára, hogy viszonylag rövid várakozási idővel és gyorsan eljussanak céljukhoz.

A város forgalma néha torlódásokat okozhat, ami hatással lehet a buszok menetidejére. Különösen a csúcsforgalmi időszakokban a buszok késéseket tapasztalhatnak, ami kellemetlenséget okozhat az utasoknak.

 A buszok néha nagyon zsúfoltak lehetnek, különösen a legnépszerűbb útvonalakon és időszakokban. Ez a zsúfoltság kellemetlenné teheti az utazást, különösen a hosszabb utak során.

 A buszok üzemideje korlátozott lehet a késő esti órákban és az éjszakai időszakban. Ez azt jelenti, hogy az éjszakai szórakozás után korlátozott lehetőségek vannak a buszokkal való hazautazásra.

b.e. fotója

Taxi

Porto Alegre-ben a taxsofőrök jellemzően tisztességesen viselkednek a külföldi utassal. Persze mindig lehetnek kivételek, és nem árt az  óvatosság.

Ajánlott hivatalos taxikat használni Porto Alegre-ben. Az engedélyezett taxik általában bizonyos szabványoknak és biztonsági előírásoknak kell megfeleljenek. Az engedélyezett taxikon az autón egy számot kell látni, és az sofőrnek világosan ki kell tűznie azonosítását.

A taxikban Porto Alegre-ben kötelező a taxióra használata. Ragaszkodjon ahhoz, hogy a taxisofőr kapcsolja be a taxiórát.

Készpénzzel vagy bankkártyával is fizethet. Bár hagyományosan nem szokás borravalót adni, egy kis borravaló adása ajánlott a megelégedettség esetén.

 Lehet, hogy a taxissal való kommunikáció során az angolul beszélő sofőrök száma korlátozott. Nem árt tudni néhány portugál kifejezést vagy írásban megmutatni a célhelyet segíthet a kommunikációban. Szükség esetén előzetesen taxit foglalhat a szállodai recepción keresztül vagy egy segítségével.

Étkezés

Vásárlás

Le Mercado Pùblico Central

b.e. fotója

Szórakozás

Porto Alegre-ben ez a két legnépszerűbb éjszakai szórakozóhely:

Rua General Lima e Silva: A Rua General Lima e Silva a Cidade Baixa negyedben található, és a város éjszakai életének központjaként ismert. Ezen a utcán számos bár, pub, éjszakai klub és étterem található. Ez a terület fiatalok és helyiek körében népszerű, élénk hangulata és különböző zenei stílusokat kínáló helyei miatt.

Padre Chagas utca: A Padre Chagas utca a Moinhos de Vento negyedben található, és Porto Alegre másik népszerű éjszakai helyszíne. Ezen a területen is megtalálható számos bár, étterem és éjszakai klub. Különösen hétvégén és különleges események alkalmával lehet itt a legtöbb mozgás.

Közbiztonság

A történelmi központban, s főleg a rua dos Andradas (más néven rua da Praia) nevű utcán legyünk éberek, mert zsebtolvajok ügyködnek ott. 

Egyéb hasznos információk

1. A városban van egy tiszteletbeli magyar konzul, Veronica Ruttkay Pereira személyében. 

Címe: Rua 24 de Outubro, 408, ap. 402 -Porto Alegre - RS - CEP: 90510-000

Telefon: +55 51 99679-4000 - E-mail: ruttkay@terra.com.br

Látnivalók

Rua Goncalo de Carvalho

A Gonçalo de Carvalho utca egy híres és jellegzetes utca Porto Alegre-ben. Ez az utca sokak szerint "a világ legzöldebb utcája" vagy "az esőerdő utcája" elnevezésekkel illetették.

A Gonçalo de Carvalho utca híres a több száz méter hosszú, hatalmas és sűrű árnyékos fák alatti sétányáról. Az utcát mindkét oldalról fák sora veszi körül, amelyeknek hatalmas lombkoronái az utat árnyékolják. Ez a környezetbarát megközelítés és a fák gazdag zöldje miatt híressé vált, amely a városban egyfajta zöld oázist teremt.

A Gonçalo de Carvalho utcán sétálva az emberek élvezhetik a friss levegőt, a fák árnyékát és az idilli környezetet. Az utca mentén található épületek és lakóházak is hozzájárulnak a különleges hangulathoz.

Az utcának kulturális és közösségi jelentősége is van. A helyiek és látogatók gyakran használják az utat sétálásra, pihenésre és találkozókra. Az itt található zöld területek és növényzet hozzájárulnak a városi biodiverzitáshoz és a városi életminőség javításához.

Katedrális

Porto Alegre-i katedrális, hivatalos nevén São Francisco de Paula katedrális, egy ikonikus épület Porto Alegre belvárosában. A katedrális neogótikus stílusban épült, és jelentős vallási és történelmi jelentőséggel bír a városban.

Az épület impresszív homlokzata a gótikus építészet jellegzetességeit tükrözi, beleértve a csúcsíves ablakokat és a részletes faragásokat. A katedrális belső terét magas mennyezet, oszlopok és díszes oltárok jellemzik. Az oltárokon különleges szentképek és szobrok találhatók, amelyek a katolikus vallási hagyományokat tükrözik.

A São Francisco de Paula katedrális emellett történelmi jelentőséggel is bír, mivel számos történelmi eseménynek és ünnepségnek adott otthont. A katedrális környéke, amelyet Praça da Matriz-nak is neveznek, szintén fontos központi helyszín a városban, amely több más történelmi és kulturális épületet is magában foglal.

A São Francisco de Paula katedrális építésének kezdete 1921-re nyúlik vissza. Az építkezés azonban több évtizeden át tartott, és a katedrális csak 1986-ban lett hivatalosan felavatva. Ez azt jelenti, hogy az építési folyamat a tervezéstől az építési munkák befejezéséig több mint hatvan évet vett igénybe.


Érdekes negyedek

Cidade Baixa

(brazil-portugál kiejtés: szidádzsi bájsá)

Ez a negyed a város történelmi központjához van közel.  Cidade Baixa egy élénk városrész, amely népszerű a fiatalok és művészek körében.

A Cidade Baixa híres pezsgő éjszakai életéről és alternatív kultúrájáról. A városrészben sok-sok bár, étterem, kávézó, éjszakai klub és butik található. Különösen a Rua General Lima e Silva sugárút számít a negyed központjának, és a város éjszakai élete szívének tekinthető. Itt találhatóak különböző zenei stílusokkal rendelkező bárok és klubok.

A Cidade Baixa a színes utcai művészetekről, graffitikről és falfestményekről ismert. Séta közben felfedezheted ezeket a műalkotásokat a negyedben. Emellett találhatóak antik üzletek, könyvesboltok és vintage üzletek is.

A Cidade Baixa-ban taláható a Parque da Redenção nevű nagy park. Zöld területeivel, tavával, sportpályáival és szabadtéri színpadával pihenési és szórakozási lehetőséget nyújt a látogatóknak.

Bom Fim

Moinhos de Vento

Közeli látnivalók

Érdekességek

Gaucho tradíciók


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

November 15. tér - b.e. fotója

Alfandega tér - b.e. fotója

Igreja Nossa Senhora das Dores - b.e. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Rio de Janeiroba Repülőjegyek Rio de Janeiroba
Olcsó repülőjegyek Rio de Janeiroba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes