ÚTIKRITIKA.HU / Rijád (Riyadh)

Rijád (Riyadh)

Rijádról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Kingdom Centre| Faisaliyah-torony|Nemzeti múzeum|At-Turaif negyed|Al Rajhi nagy mecset |Al Masmak erődMás látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Ata fotója

A Wizzair 2023. január 9-től október 27-ig hetente kétszer (hétfőn és pénteken) repül Budapest és Rijád, avagy Riyadh (RUH) között. A repülés időtartama: 5 óra 15 perc. 

Május és szeptember között nappal 40 fok fölötti hőség. Szerintünk turistáskodásra alkalmatlan hónapok. Január, február, március, április, október az ajánlott.   

Rijádról dióhéjban

angolul: Riyadh

Lakosság (2022-ben): 4,2 millió, a vonzáskörzettel együtt 7,5 millió.

A főváros az ország központjától kissé keletre, a Tuwaig-lejtők szívében található.

Jóllehet a főváros a sivatag közepén épült, mesterséges eszközökkel látványosan sok zöldterületet (főleg parkokat) varázsoltak oda rengeteg pénzért.
A Rijád-i tevepiac a világon a legnagyobb. Naponta kb. száz teve cserél gazdát.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Érdekes, sőt izgalmas volt tanulmányozni - akár felületesen is - a szaudi nyilvános életképeket, pl. a férfiak hagyományos öltözékét, a csak a szemeknek keskeny rést engedő, úgynevezett nikábot viselő nőket.

2. A Tahlia street-en sétálni, a főváros tán egyetlen sétány jellegű sugárútján, és a korzózó tömeg hiányában elképzelni, hogy itt milyen élet lehetne, ha a helyiek igényelnék, és remélni, hogy néhány év múlva itt turisták is lesznek.  

3. Mi szeretjük az indiai konyhát, és Rijádban tán az éttermek háromnegyede indiai. Jól jártunk ezzel.

4. A sörnyitó formájú Kingdom Centre Tower 99. emeletén 360 fokos panorámában nézni az esti forgalmat.

5. A csupán 44 emeletes Al Faisaliyah Centre toronyból is élvezetes volt látni a várost, és élveztük, hogy éppen akkor mi voltunk az egyetlen látogatók.

6. Méltányolni a szaudi rezsim igyekezetét, hogy képessé váljon turistákat fogadni, bár ez az igyekezet még csekély eredménnyel dicsekedhet. Igéretes, hogy 2023-ban lesz metróhálózat is, hiszen jól haladnak. A Diriyah tradicionális városrész és főleg azon belül is az Al Bujairi negyed fantasztikusan fog kinézni, amikor éppen nem tarják zárva.  

7. Díjaztuk azt a korrektséget, hogy a fő hatalommal bíró koronahercegről rengeteg helyen mutatott fotókon nem korrigálják a bandzsaságát.  

8. Sok a fantáziadús felhőkarcoló.

Nem tetszett

1. Speciel 2022-ben Rijád a turista szempontjából egy határozottan vacak célpont. Mikor ott voltunk (2022. november) már két hónapja zárva volt a turisták korábbi véleményeiben nagyon dicsért Nemzeti Múzeum, zárva volt minden a Diriyah városrészben. Szóval a legfontosabbnak tartott turista nevezetességeket nem láthattuk. Csalódás.

2. A listánkon kötelező látnivalónak minősített Al Rajhi nagymecset az arab világ viszonylatában semmi különös élményt nem nyújtott.

3. A bevásálóközpontokban nem találtunk igazán nekünk való food court-ot.

Vélemények

,, Rijád meglátogatását egyáltalán nem ajánljuk, legalábbis 2024 előtt. Addigra már lehet olyan szinten a turista infrastuktúra, hogy érdemes legyen odautazni. Jelenleg a főváros az egyéni turista számára nagy valószínűséggel csalódást kelthet. Mi több napot ott töltöttünk, és nem tetszett. Dzsidda sokkal jobb, de az sem egy turistabarát város.

Rijád (amúgy jelenleg egész Szaud-Arábia) a költség-élmény arány tekintetében nem jó! (Aji, 2022. november)

Odajutás

Időjárás

Rijád meglátogatására a viszonylag legmegfelelőbb időzítés:november és április között. 

Rijád Szaúd-Arábia legrosszabb éghajlati szélsőségeitől szenved. A nyári hőmérséklet rendszeresen meghaladja az 50°C-ot, míg a téli hőmérséklet a nulla alá süllyedhet. Egész évben csontszáraz a klíma, és amikor fúj a szél, a várost gyakran homokköd borítja. Míg  a nyár rettenetesen forró, de legalább nem párás, ami némileg enyhíti a hőség okozta valóságos fájdalmat. A nyári esték általában elviselhetőek, és időnként hűvös szellő is előfordul, főleg a város szélén.

Az éghajlat a világnak ezen a részén is megváltozott. Az 50°C körüli hőmérséklet általában csak július végén és augusztusban uralkodik. 2009-ben Rijádban a hőmérséklet június közepén elérte a 48 °C-ot.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Rijádban a tömegközlekedés fejletlen s ezért a turisták nagy mértékben vannak ráutalva a taxizásra. A taxizás nemzetközi összehasonlításban eléggé kedvező árfekvésű.

Rijádban nincs utcanevek, mivel a leveleket postafiókokba kézbesítik, így a közlekedéshez ismerni kell a célpontukhoz közel eső valamilyen ismertebb helyet, épületet.

A főváros északi, modernebb felében a gyaloglás kellemetlen, még mérsékelt időjárásnál is. A 8-sávos utakon terepjárók száguldoznak, és az autóvezetők a gyalogosokat ne tekintik embernek. Az úton való átkelés kifejezetten veszélyes, főleg, hogy kevés a gyalogoátkelő, felüljáró. Ahol van közlekedési lámpa, ott sem feltétlenül biztonságos az átkelés. 

Ha mégis ragaszkodunk a gyalogláshoz, hogy többet lássunk, mint egy taxiból, akkor legyünk óvatosak a járda nélküli helyeken. Gyakran az építkezések miatt nem lehet használni a járdákat.

A régi városrészben, Al-Bathaában pont fordított a helyzet. Itt a sikátorok egy része olyan szűk, hogy az autók be se tudnak azokba hajtani, tehát éppenséggel csak gyalogosan lehet közlekedni.

Taxizás

A taxik  fehér színűek és a városközpontban sok van belőlük, ellenben a külvárosokban és éjszaka nehéz találni. 

Szerencsére a taxisok felszólítás nélkül használják a taxiórát, de a helyiek szoktak a hivatalos tarifánál olcsóbb viteldíjat kialkudni. 

A városközponton belül a taxizás jellemzően 8 USD-nek megfelelő összegbe kerül.

Uber

Van Uber a városban. Jobb előre tudni, hogy a fuvardíjat még 15% száalék ÁFA terheli. Létezik még egy Careem nevű applikáció is, ami hasonló az Uberhez.

Metró

Épülőben van, de csak 2023-tól használható.

Étkezés

Az Al Faisalah felfőkarcoló lábánál, az Olaya Road-on az Al Faisalah menő bevásálóközpont harmadik emeletén van az ország legjobbnak mondott food coart-ja. Van az épületben az alsó szinten is egy, de az nem népszerű, vagy valamiért nem frekventált.

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

Kingdom Centre

Faisaliyah-torony

Faisaliyah Tower

Elter Karcsi fotói

Nemzeti múzeum

Aji fotói

Óváros

Elter fotója

At-Turaif negyed

Al Rajhi nagy mecset

Al Masmak erőd

Elter fotója

Más látnivalók


King Abdullah Park

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Ata fotói

Réges-régi házajtó - Elter fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS