ÚTIKRITIKA.HU / Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A szaúdiakról | Turista etikett | Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Időjárás és éghajlat

A fővárosban télen akár fagypontra is lesüllyedhet a hőmérséklet!

Mikor érdemes ide látogatni? Aranyszabályként október és március között, de ha a hegyvidékekbe mennél akkor a tél túl hideg, jobb a késő tavasz, kora ősz vagy akár nyár is. A kellemetlenségek elkerülése miatt jobb ha nem a Hajj (a zarándoklat) vagy a Ramadan (a koplalás szent hónapja) alatt utazol.

Földrajz

 • Szaúd-Arábia a világ legnagyobb folyó nélküli országa.
 • Szaúd-Arábia lakosságának közel egyharmada külföldi állampolgár, bevándorló, "vendégmunkás". Az ország munkaerejének 80 százaléka külföldi.

Alula ,,város" - Viktor fotója

Történelem

 • Szaúd-Arábia az iszlám szülőhelye, az vallás iszlám vallás legszentebb helyeinek, Mekkának és Medinának a földje.
 • A szaúdi király hivatalos címe ez: A két szent mecset őrzője.
 • Szaúd-Arábiában csupán 1962-ben szüntették meg a rabszolgaságot.

Manapság

Szaúd-Arábiában a havi minimálbér 855,000 forintnak megfelelő helyi pénz (2022). Ez persze a szaudi állampolgárokra vonatkozik csak, a "vendégmunkások" bérezése más szintű.

Szaúd-Arábiában a hatóságok azt fontolgatják, hogy a halálos ítéletek végrehajtásánál a lefejezés helyett áttérnek a golyó általi halálra. A váltásra az az egyszerű gyakorlatias ok hajtja a hatóságokat, hogy az országban hiány van a lefejezéshez szükséges szakszerű kardhasználatra kiképzett profiból. Szaúd-Arábiában illegális a születésszabályozás. A nem muzulmánok nem lehetnek Szaúd-Arábia állampolgárai. Az országban az iszlámon kívüli vallásoknak nem lehet imahelye, temploma. Nem muzulmánt nem lehet Szaúd-Arábia földjébe temetni.

Lehet, hogy az üzemanyag és néhány dolog olcsóbb volt, de az ország és vele együtt Rijád rengeteget fejlődött Szalmán király (teljes nevén Szalmán bin Abdel-Azíz Ál Szaúd – a szerk.) uralkodása óta. Egyre több nagyvállalat érkezik Rijádba, egyre több a munkahely, jobbak a lehetőségek. A király mindent megtesz a népéért, hűséges hozzánk, mi is azok vagyunk hozzá. A szaúdiakról és általánosságban az arabokról negatív kép alakult ki az emberekben a média miatt. Pedig vendégszeretőek vagyunk, kedvesek, nagylelkűek, de ezt majd maga is megtapasztalja itt Rijádban

– mondta Szalef, akivel egy kávézóban elegyedtünk szóba.

Az alapellátásra mindenki jogosult: helyi lakos, külföldiek, turisták. Akinek megfelelő munkahelye és biztosítása van, az gyakorlatilag bármelyik magánintézménybe mehet, ám a magánklinikák ára igencsak borsos. Szaad elmesélte, hogy testvérének szívműtétje volt, amit egy állami kórházban hajtottak végre, mivel a magánklinikán mindez átszámítva 25 millió forintba került volna. (2023) forrás


"Van-e ok elégedetlenségre Szaúd-Arábiában? A válasz: lenne, hiszen nincs demokrácia, nagy a korrupció, működik a vallási rendőrség, és még egy tevének is több joga van, mint a nőknek: az állat szabadon mozoghat, a nők nem. Mindemellett a lakosság 60 százaléka 24 év alatti – a családokban átlagosan 10 gyerek van –, vagyis felnőtt egy tehetős, világlátott, internetet használó, nyelvet tanuló korosztály, amelyiknek elvben el kellene utasítania a társadalmi berendezkedést, mégsem teszi. Azért, mert a zsigereikben vannak a hagyományok, és azért, mert a nagy többség élvezi a 90-es évek Amerikájának fogyasztói szokásait. (2011)" forrás

A szaúdiakról


"A muszlimok nézik a legtöbb pornót

Nyugaton rengeteg pornófilmet forgatnak, a nőknek nem kell csadorban járniuk, a szexualitásról beszélni nem istenkáromlás, és még egy hamburgert is el lehet adni meztelen nővel. Talán ez az oka, hogy nálunk a pornófogyasztást nem övezi olyan, tiltott gyümölcsöt övező lelkesedés és misztikum, mint az iszlám országokban, és nem is kell elfojtani az ezzel kapcsolatos problémákat. A muszlim országokban viszont nem kezelik nyíltan sem a pornográfia, sem a pornófüggőség kérdését; mivel egyszerűbb a dolgokat a szőnyeg alá söpörni, és letagadni, hogy egyáltalán létezhetnek, inkább szemet hunynak a dolog fölött. (Vagy megkorbácsolják az illetőt, de ez a helyi berendezkedés függvénye is.)

Ettől persze még a muszlim országokban is bőven néznek pornót; sőt, ami azt illeti, a szexuális tartalmú online keresésekben az élmezőnyben járnak. A Google rendszeresen közzétesz statisztikákat az ilyen találatokról, és a legtöbb Pakisztánból érkezik. Igen, onnan. Aki azt gondolná, hogy ez csak egyszeri botlás, nézze meg a Top 10-et: tízből hat ország muszlim, és csak egy európai ország – Lengyelország – került a legkíváncsibbak közé:

 • Pakisztán

 • Egyiptom

 • Vietnam

 • Irán

 • Marokkó

 • India

 • Szaúd-Arábia

 • Törökország

 • Fülöp-szigetek

 • Lengyelország

Az interneten nagy derültséget keltett az az ötlet, hogy az ország nevét talán meg is változtathatnák Pornósztánra. Már csak azért is, mert a keresőkifejezések alapján a pakisztániakat érdekli a legjobban az is, hogy mit lehet kezdeni a disznókkal, szamarakkal, kutyákkal, macskákkal, tehenekkel, kecskékkel, kígyókkal, majmokkal, medvékkel, elefántokkal és más élőlényekkel. Igen, úgy értve.

Ezen a téren csak Szaúd-Arábia múlja fel őket: ha már az állatszex a téma, a Google tanúsága szerint őket az érdekli a legjobban, hogy mihez kezdhet egymással egy férfi és egy róka. Ha önnek is a Vuk volt a kedvenc meséje annak idején, elnézést kérünk az előző mondattal összetört gyerekkora miatt. (2015)" forrás

"Szaúd-Arábában tilos nem szűzen férjhez menni, de itt a férfiakat is ugyanez a kötöttség sújtja. Mivel házasság előtt nem érhetnek nőhöz, ezért sokak szerint kvázi-homoszexuális kapcsolatokba bonyolódnak, hogy amennyire csak lehet, megismerjék a testet és a technikákat. Persze valószínű, hogy az erősebbik nem másik tagján végzett gyakorlatok és tapasztalatok kevésnek bizonyulnak majd a nászéjszakán…" forrás


"Míg a spanyolok átkozódáskor ürülékkel dobálóznak, addig az arabok a hímvesszőt helyezik a középpontba. Már az önmagában igen súlyos sértésnek számít ebben a világban, ha valakit "Fatah" vagyis fityma névvel illetnek, akkor mit von maga után a többi?

"Pöcsöt az anyád bordái közé!"

"Ezer pöcsöt a vallásodba!"

"Hogy egy pöccsel szúrnának meg!"

Ugyanakkor a legnagyobb sértés, amit egy arabnak mondhatunk, így hangzik:

"Hogy állna cipő a fejedbe!"

Az arab kultúrában a lábat, lábfejet tartják a legmocskosabb testrésznek. Ha valakinek a mezítlábas talpunkat mutatjuk pl. ülve, az azt jelenti, megvetésünket nem rejtjük véka alá, sőt! Így tettek Szaddam Husszein bronz szobránál is a jelenlévők, ahol több ezer ember taposta meg anno az egykori diktátor porban guruló fejét." forrás


Egy helybélivel, Szaaddal is hosszabban beszélgettem. Megdöbbentő történeteket mesélt a fiatal mérnök.Az arabok a rólunk kialakult sztereotípiákkal ellentétben valóban kedvesek, humorosak és nagylelkűek. A családtagok például kisegítik egymást, ha valakinek anyagi problémái támadnak. A nagynénémnek például most épp rosszul fizető munkája van, megélhetési nehézségekkel küszködik, ezért a családom 600 ezer rijált (átszámítva 60 millió forintot) adott neki. Ez itt bevett szokás, a családtagok minden körülmények között segítik egymást. (2023) forrás

Turista etikett

 • A homoszexualitás kimutatása Szaúd-Arábiában bűnözésnek számít, amit akár halálbüntetéssel is sújthatnak. "Jobb esetben" hosszú börtönbüntetés jár érte, amihez rendszerint nyilvános botozás is jár.
 • Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok behozatala, és fogyasztása.
 • A kábítószer-csempészetet halállal büntetik.
 • Nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.
 • Fényképezés, filmezés a mecsetek környezetében tiltott, az utcán, a bevásárlóközpontokban nem tilos, de személyek fényképezését kerülni kell.
 • Nők egyedül nem közlekedhetnek az országban. A szaúdi nőket férfi családtagnak kell kísérnie. A külföldi nőt szintén férfi családtagnak, vagy az üzleti partnerének kell várnia az országba történő belépéskor, és kísérnie az országban történő mozgás során.
 • Az utcán, a közösségi tereken, bevásárlóközpontokban az európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel (abaya) viselése. A haj kendővel történő lefedése a külföldi nőktől is elvárt, de már nem kötelező.
 • Ha rákérdeznek, hogy milyen vallűsóak vagyunk, akkor semmiképpen se mondjuk, hogy nem hiszünk semmilyen Istenben. Ez ugyanis ott hatalmas bűnnek számít.

Engedetlen turista - Viktor fotója

Lesznek extra nehézségeim nőként / nem házas párként?

Egészen biztosan, de ez a világ országainak nagy többségéről elmondható. Én nem vagyok nő, szóval 100%-ra nem jelenthetem ki, de úgy képzelem, hogy másképp, kevésbé nyitottan álltak volna hozzám a helyiek ha nő lettem volna. Csak egy egyszerű példa, engem szinte naponta beinvitáltak az otthonukba enni meg aludni, ha nő lettem volna, lehet, hogy kevesebb meghívást kapok. Vagy például az éttermekben külön helyiség van a nőknek és a pároknak fenntartva, ők nem ülhettek bárhova.

Mire kell figyelnem, ha nőként / nem házas párként utazom?

A haj letakarása már nem kötelező, de visszafogott öltözködés elvárt mindkét nemtől. Nyilvánosan ne puszilgassátok meg fogdossátok egymást!

Szaúd-Arábia szigorú ország, és a törvények alól az azokat nem ismerő külföldiek sem kivételek. Drogcsempészet miatt nem ritka a lefejezés sem, de hosszú börtönbüntetéseket is kiszabnak külföldi állampolgárokra. Az egész országban tilos az alkohol és a disznóhús. Figyelj a megfogalmazásodra, hogy még véletlenül se kövess el istenkáromlást és ne kritizáld Mohamed prófétát vagy a királyi családot sem. Az utcán köpködést, hangoskodást, rendbontást is büntetik.  Ezeken kívül sok, az iszlámhoz kapcsolódó írott vagy íratlan szabály is létezik, de talán ezek a legfontosabbak. (2022)

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS