ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Rico


hirdetes

útikritikák


Puerto Rico

Puerto Rico biztosítás

Egészség| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Egészség

Puerto Rico-n nincsenek kötelező oltások a beutazók számára, de ajánlott frissíteni a rutinoltásokat, mint például a tetanusz, a kanyaró vagy az influenza és a covid. Ezenkívül javasolt beoltatni magát hepatitisz A és B ellen, valamint tífusz ellen, ha vidéki területekre utazik.
Puerto Rico-n elterjedt lehetnek bizonyos betegségek, amelyeket szúnyogcsípés útján terjesztenek, mint például a dengue-láz vagy a zika-vírus. Védje magát szúnyogriasztóval és hosszú ujjú ruházattal. Kerülje a szennyezett vizet vagy élelmiszert, amelyek leptospirózist vagy hasmenést okozhatnak.
Puerto Rico-n az egészségügyi ellátás magas színvonalú és elérhető. A legtöbb orvos beszél angolul és spanyolul. Az Egyesült Államok egészségbiztosítása érvényes Puerto Rico-n is. Ha nincs biztosítása vagy nem fedezi az utazást, akkor érdemes utazási biztosítást kötni.

Az egész szigeten könnyen és gyorsan elérhetően a rendelők, gyógyszertárak. De az orvosi vizit 100.- dollárnál kezdődik. Otthon szedett állandó gyógyszereket hozni kell, ha megoldható angol nyelvű igazolással.

Közlekedés

A legfontosabb: arra senki se számítson, hogy a zebránál majd megállnak az autósok és átengedik a gyalogost. Ha már áll az autó a pirosnál, kedvesen integeni kezdenek, hogy menjél csak nyugodtan. Nem Amerika, karib ebből a szempontból.

Publico (busz)

Mindig legyen nálunk annyi készpénz, hogy a buszon a sofőrnek ne kelljen visszaadnia (mert nem ad). San Juanban a busz viteldíja pl. 75 cent. San Juanon kívül tömegközlekedés nem nagyon van, cak a kompok a szigetek között.

Vonat/metro/villamos

Hol így becézik, hol úgy. Egyetlen vonal San Juanon belül, a new yorki metróra hasonlít leginkább. Turistának kevéssé hasznos.

Uber és taxi

Van Uber, Lift és Taxi. Mi utóbbit választottuk. Sávos rendszer van. Megvan melyik sávba tartozik pl a reptér vagy pl Old San Juan és fix áras. Van felár a csomagokra. Csak KP! (2022)

"Uber jól működik és olcsóbb bőven, mint a pesti taxi. Kártyával működik, legtöbbet szombaton este vártunk rá. Kr"

Autóval&autóbérlés

A GPS-re nem szabad száz százalékosan támaszkodni, mert nincs feltátlenül aktualizálva, azaz nem tünteik fel változásokat, új szakaszokat stb. Vacakok az utak, érdemes a kölcsönzőben kifizetni a matricát minden napra előre és használni a sztrádát. Google maps cca 80%-os, jópár dolgot egyszerűen nem tud.

Az autópályát nem szabad kispórolni. Aprópénz és a normál utak borzasztó minőségűek. San Juanban vannak leginkább olyan kátyuk, amik akár 10+ cm mélyek. Mivel reggel esik, így hamar megtelnek vízzel és a helyiek is rafináltan kerülik a pocsolyákat. (sz.cs., 2022)


Az autóval való közlekedés jó. Reggel, iskolakezdés előtt és délután 4 körül azonban sok a dugó. Az autópályák jó minőségűek, de fizetősek. A mellékutakon bizony már figyelni kell a kátyúkra. (n. p. 2018),, Autóval a sziget gyorsan körbejárható, így érdemes bérelni egyet, és nem csak San Juanban megszállni, hanem felfedezni a szigetet. Mi az Europcarnál béreltünk, nem volt velük probléma. (2019) forrás


Az autópályát nem szabad kispórolni. Aprópénz és a normál utak borzasztó minőségűek. San Juanban vannak leginkább olyan kátyuk, amik akár 10+ cm mélyek. Mivel reggel esik, így hamar megtelnek vízzel és a helyiek is rafináltan kerülik a pocsolyákat. (2023)


,, A Sheraton hotelben lévő autókölcsönzőben kezdtünk, ahol átvettük a már előre lefoglalt kocsinkat. A biztosítás csak egy kicsit volt drágább, mint maga a kölcsönzési díj, de így is megúsztuk 60 dollárból, ráadásul Yaris helyett egy normális méretű Nissan-t kaptunk. A járgányra azért volt szükség, hogy körbe járjuk a sziget keleti részét, de leginkább az El Younge Nemzeti Parkot, ami egy esőerdő vízeséssel és kilátókkal.

A két évvel ezelőtti hurrikán csúnyán megtépázta a szigetet, aminek nyomait a mai napig látni. A nemzeti esőerdejükben úgy oldották meg a veszélyes útszakaszokat, hogy egyszerűen lezárták, és néhány még azóta is zárva van. Néhány vízesés víz hiányában elmaradt, de azért sikerült lencsevégre kapnunk a legnagyobbat. Így, hogy túrázni nem lehetett, az egész körbejárható autóval egy-két óra alatt. Egy esőerdőben a vegetáció igencsak agresszív, ezért a hurrikán okozta sebeket hamar eltakarják a kúszó növények, viszont megdöbbentő volt látni a megcsonkított szélerőműveket, ledőlt istállókat mindenfelé. A napelem farmon is óriási pusztítást végzett a vihar, de azt már helyre állították, csak a törmelékkupac méretéből lehet következtetni a kár nagyságára. (2018)" forrás

Étkezés

Teljesen karibi kaja, húsok, halak, a köret szinte mindig bab, rizs, banán. Ha szerencsénk van, akkor saláta is. Jellemzően minden édes, a kenyér is. Kis kutakodással lehet kovászos kenyeret találni (masa madre), annak azért eléggé otthoni íze van. Ami nagyon jó szinte mindenhol, az igazi francia beguette. Isteniek a gyümölcsök, de ritka a gyümölcsaláta, nem tekintik önálló fogásnak. Az édességek ragadósak, finomak, de elég hamar eltelítenek. Viszonylag kevés, igazán színvonalas nemzeti konyhát vivő étterem van. Lehet jó pizzát találni, szerencse kell hozzá.

A nagy szupermarketekben minden kapható, kész meleg kaja is. Ezzel elég jól lehet spórolni, nem olcsó az étkezés Puerto Ricóban.

Ami alig van: diétás választék. Cukormentes, de nem kalória csökkentett kekszek néha fellelhetőek. És elképesztően sunnyognak az egyes termékek összetevőin, kalória- gluténtartalmán. Azt írják a cimkére, hogy 1serving x kalória. És mennyi egy serving? 5 keksz például. Olyan cimkék is vannak, ahol azt írják ki, hogy 1 serving a napi ajánlott bevitel x százaléka. Aha. Megoldás persze van, a hagyományos grillezett húsokon nem lehet elcsúszni, zöldség- gyümölcs a szupermarketből, a többi már mind gyanús.

"Ami nagyon zavart: kötelező szervízdíj. Ami mindenhol 15%-ról indított. Egy helyen nem voltak hajlandóak kevesebbet számolni , kp sajna nem volt nálunk, így 18%-ot fizettünk. Jobban szerettem volna én dönteni, bocs. Kr"

A helyi finomságok többnyire banán, kókusz és ananász alapúak. Van egy Mofongo nevű banánpüréjük, ami a krumplipürére hajaz, csak főzőbanánból van, amit előbb megsütnek és utána pürésítik. Van bifongo és trifongo is. A bifongo egy rész zöld sült banán és egy rész jukka keveréke. A trifongo pedig egy rész sült édes banánnal egészül ki. (2022)


,, A puerto ricoi konyha felhasználja a helyben nagy mennyiségben, olcsón elérhető alapanyagokat, így a banánt is. A főzőbanánból (plantain) többféle étel készül, kisütik (tostones), rakott banánt készítenek belőle (mofongo) stb. Tengerparti ország révén jelen vannak a halak és tengeri herkentyűk, de csirke és a disznóhús is. Kedvelt köretük a rizs és a bab.

Az egyik legjobb street food hely, ahol ettünk a Calizo Kiosko volt Fajardo környékén. Viszonylag olcsón kiváló minőségű ételeket kínálnak, igazi karibi környezetben. Las Croabas parti sétányán rengeteg turistacsalogató étterem sorakozik, egy kicsit távolabb, az El Bohio viszont egy olyan étterem, amelyet halász család üzemeltet, és a napi kapást este megsütik, vagyis garantáltan friss halakat kínálnak. A tulajdonos fia szolgált fel, és mesélt arról, hogyan fog szabad búvárkodással homárt. Hasonlóan jó élmény volt a Mi Vida Café az El Yunque északi bejáratához közel, ahol amerikai-puerto ricoi fúziós konyhát visznek, és első osztályúak az ételek és a kiszolgálás is. (2019)" forrás

Vásárlás

Old San Juan: Itt találhatók a legtöbb szuvenír- és ajándékboltok, valamint művészeti galériák, amelyek bemutatják a Puerto Rico-i kultúrát, hagyományokat és történelmet1.

Puerto Rico Premium Outlets: Ha kedvezményes áron szeretne vásárolni ismert márkákat, mint például Calvin Klein, Michael Kors vagy Nike, akkor irány a Barceloneta városában található outlet központ1.

Plaza Las Américas: San Juanban található a Karib-térség legnagyobb bevásárlóközpontja, amely több mint 300 különböző üzletet, éttermet és mozit kínál2.

Plaza del Caribe: Ponce városában van Puerto Rico második legnagyobb bevásárlóközpontja, amely szintén rengeteg üzletet és szolgáltatást nyújt1.

Santurce POP: Ha helyi tervezők és alkotók munkáit szeretné megismerni és megvásárolni, akkor látogasson el erre a modern és kreatív bevásárlóközpontba San Juanban2.

A legtöbb üzletben elfogadnak hitelkártyát vagy amerikai dollárt. A legtöbb üzletben 11.5% áfa van, nincs alkudozási lehetőség., nincs visszaváltási garancia, nincs vámmentesség.

Magyar kertben is megható látványt nyújthat, ha befér a bőröndbe - Kriszta fotója

Szórakozás

Rum, koktélok, piálás. Zene minden mennyiségben az utcán, általában este. Kicsit decensebb a Caribbean Cinemas mozihálózat, több mozijában még művészfilmeket is nézhetünk. A jegy 12.- dollár a fekvő székes változatban. A művészfilmeknél előre tisztázni kell, milyen nyelven adják és milyen nyelvű a felirat, neogy pofára essünk egy spanyol feliratos izlandi filmmel.

Kriszta fotója

Közbiztonság

Welcome to La Perla!-hangzott el a rekedt hangú Puerto Rico-i nő szájából, amikor betettük a lábunkat San Juan hírhedt negyedébe. Meredek, kavicsos földúton, tyúkok között vágtunk neki a nyomornegyednek.
Az Atlanti-óceán sziklás partja mentén elterülő városrész egyszerre ijesztő és festői. A fegyveres bűnözésről, a kábítószer-kereskedelemről, a gyilkosságok magas arányáról még az 1960-as 1970-es években hírhedtté vált La Perla-t mindig is messziről kerülték a turisták.
Old San Juan történelmi negyedében helyezkedik el, ahol a 18. században rabszolgákkal vágóhidat építtettek. A rabszolgák a vágóhíd környékén, a város falain kívül telepedtek le. Ők építették fel az első házakat, majd a 19. században a San Juan-ba érkezett gazdák is odaköltöztek. A 20. században már nagyon veszélyes hely hírében állt. A nyomortanyáról kialakult képen néhány helyi igyekszik változtatni. A színes házak között kávézókat, éttermeket nyitottak, egyedi falfestményekkel a street art (utcaművészet) Mekkájává varázsolták. Nagy változást azonban Daddy Yankee és Luis Fonsi világhírű slágere, a Despacito hozott, amit La Perla-ban forgattak. A videoklip jelenetei felkeltették az emberek érdeklődését, azóta jóval látogatottabb helyszínné vált.
Bizonyos szabályok betartásával fel lehet keresni a helyet, sötétedés után azonban nem ajánlott ott tartózkodni. Ez viszont egyáltalán nem igaz Old San Juan belvárosi részére, ahol bátran belevethetjük magunkat az éjszakába. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb reggaetón előadók Puerto Rico-i származásúak. San Juan-ban minden bárból hangosan szól a salsa és a reggaetón. Szombat este zsúfolásig telnek a bárok és az utcák, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki táncol: nagymamák és anyukák a kezükben babával, a világhírű slágerekre. Olyan örömmel, és akkora szenvedéllyel teszik, hogy nem volt kérdéses, hogy beállok-e közéjük az akkor 3 éves lányommal. A stílus határozottan közel áll az ízlésemhez, kiélveztem hát minden pillanatát a fülledt éjszakának a reggaetón őshazájában, valódi Boriqua-k (Puerto-Rico-i emberek) társaságában. Életem egyik legemlékezetesebb estéjét töltöttük a hírhedt La Perla szomszédságában. (2028)

Egyéb hasznos információk

Puerto Ricoban van egy tiszteletbeli magyar konzul, Dennis Bechara úr személyében.

Címe: Empresas Bechara Building, 637 South Post Street 00681, Mayaguez, Puerto Rico

Office: 1 (787) 831-2010 - Mobile: 1 (787) 834-8380

Email: dennisbechara@hotmail.com

Fotóegyveleg

San Juan - Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes