ÚTIKRITIKA.HU / Culebra


hirdetes

útikritikák


Culebra

Culebráról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás|Közlekedés|ÉtkezésFotóegyveleg

.

s. a. fotója

Spanyol kiejtés: kulebrá

Tartalom feltöltés előkészületben

Culebra szigetről dióhéjban

Spanyol kiejtés: kulebrá

Culebra szigete Puerto Rico része és a főszigettől keletre fekszik. A sziget a nagyobb Vieques szigetétől északkeletre található, a főszigettől mintegy 27 kilométer távolságra. Culebra Vieques sziget közelében fekszik. Culebra északi partja a Karib-tengerhez, míg a déli partja az East Passage-hoz, a Vieques-szoros és a Puerto Rico szigetét összekötő tengeri átjáróhoz közel helyezkedik el.

Lakosság (2023-ban): 1.8 millió

Területe: kb. 31 km² - tehát viszonylag kicsinek számít. A sziget hossza körülbelül 11 kilométer, míg szélessége átlagosan 5 kilométer.

Puerto Ricoban Culebrát gyakran említik úgy, hogy La Isla Chiquita (lá izlá csikitá), azaz a pici sziget.

A Flamenco Bay-t a világ legszebb strandjai közé sorolják. 

j. b. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Dinghy Dock hangulata

2. Szuperek a strandjai: főleg a Flamenco Beach, Zoni Bech, Tortuga Beach

3. Golfautóval járni a sziget dimbes-dombos kis útjain

4. Sznotkelezésre a lehjobb helyek: a Playa Tamarindo, a Punta Soldado és a Punta Melones 

Nem tetszett

1. Culebra aranyos, de azért a turista szemszögéből Vieques karakteresebb élményt nyújt. 

2. A szálláshelyek kínálata Vieques-en sokkal nagyobb

3. A fősziget és Culebra között közlekedő kompok menetrendje és a valóság között némi szakadék tátong.

Vélemények

Flameco Beach - a. sz. fotója

Odajutás

San Juan városának közelében található a Luis Muñoz Marín nemzetközi repülőtér, ahonnan közvetlen légijáratok közlekednek a Culebra szigetén található Benjamin Rivera Noriega repülőtérre. A repülőút időtartama körülbelül 30 perc.

Emellett lehetőség van Culebra szigetére hajóval is eljutni, San Juan és Fajardo kikötőiből indulnak rendszeres hajójáratok, melyek körülbelül 1,5-2 órát vesznek igénybe a szigetre való érkezésig. A hajózási idő azonban változó lehet a tengeri körülményektől és az időjárástól függően.

Viequesből Culebrára:

A két sziget közötti távolság körülbelül 20 kilométer, és többféle lehetőség is van a közlekedésre.

Az egyik lehetőség a komp, amely napi rendszerességgel közlekedik Vieques és Culebra között. A kompok menetrendje változó lehet, ezért érdemes előre tájékozódni. Általában a kompok a Vieques-i Isabel Segunda kikötőjéből indulnak és a Culebra-i Dewey kikötőbe érkeznek. A hajóút időtartama körülbelül 30-60 perc lehet.

Másik lehetőség a légi közlekedés, hiszen mindkét szigeten van repülőtér. Az Air Flamenco és a Vieques Air Link légitársaságok üzemeltetnek járatokat Vieques és Culebra között. A repülőjegy ára általában magasabb, mint a kompé, de az utazás gyorsabb és kényelmesebb.

Közlekedés

A sziget kis mérete miatt a legtöbb, a látogatszámára érdekes hely könnyen megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral. Azért van  taxiszolgáltatás is. Emellett bérelhetők a szigetet körbejáró hajók és kajakok, hogy felfedezhessük az eldugottabb tengerparti szakaszokat, és a környező kisebb szigeteket.

Étkezés

Culebra szigetén többféle étterem és kávézó található, amelyek kínálnak helyi és nemzetközi konyhákból származó ételeket és italokat. A sziget inkább kisebb, helyi tulajdonban lévő éttermekkel rendelkezik, mint nagy láncokkal, de így is bőséges és változatos az étkezési lehetőségek választéka.

Az éttermek általában a Culebra-i városközpontban, Dewey-ben, találhatók, ahol a legtöbb szálláshely, bolt és turisztikai attrakció is megtalálható. Az ételek árai változóak lehetnek, de általában meglehetősen megfizethetőek, és általában nagyon finomak és frissek.

A sziget számos étterme specializálódik a tenger gyümölcseire és halakra, mivel Culebra közel van a tengerhez, és a helyi halászok általában friss halat és tenger gyümölcseit szállítanak az éttermeknek. Emellett a sziget kínál további lehetőségeket, mint például az olasz, a mexikói és a karibi konyhák, így a látogatók változatos ételek közül válogathatnak.

Ha a látogatók kedvet éreznek a házi készítésű ételekhez, akkor érdemes lehet meglátogatni a sziget piacát, ahol helyi termékeket, pékárut, gyümölcsöket és zöldségeket lehet vásárolni. Emellett számos kis bolt is található a szigeten, ahol élelmiszer, ital és snackek vásárolhatók.

Szórakozás

t. d. fotói

Közbiztonság

Culebra alapvetően jó közbiztonságú sziget. A strandokon kell óvatosnak lenni, mert ott nagy ritákn előfordulnak lopások. A személyes tárgyakat és értékeket, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Ajánlott továbbá, hogy ne hagyjunk értékeket a gépkocsiban, ha autót bérelünk, és éjszaka ne hagyjuk az ajtókat és az ablakokat nyitva.

Fotóegyveleg

k. a. fotója

t. d. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes