ÚTIKRITIKA.HU / Túralehetőségek


hirdetes

útikritikák


Túralehetőségek

,, Kettőnkre összesen 367 eurót költöttünk három nemzeti park meglátogatására: vezetett gyalogtúra az Arenal-ban, belépődíj a Manuel Antonio nemzeti parkba és vezetett, de nem csoportos túra a Corcovado nemzeti parkban. " (2019)

Függőhíd a dzsungelben - Elter Karcsi fotója

"Pénteken indulás Laguna Lagarto-ba, a dzsungelben lévő vendégházba, ahogy ők mondják Lodge-ba. Minden szokatlan, sokszor keskenyek az utak, sehol sincs település tábla, hatalmas kamionok , csiga tempó. 60-nál gyorsabban sehol sem mentünk. Az Arenal vulkán lábánál haladtunk el, de felhőben volt a táj. Erről lemaradtunk, de sebaj, előttünk volt még az utolsó szakasz, 40km földúttal! Mindenhol ananászültetvények. Már az autóból gyönyörű színes madarakat pillantunk meg, amik szemet kápráztattak, és délután 5 óra előtt megérkeztünk! A vendégház egy elsődleges (azaz érintetlen) esőerdő peremén várt bennünket, egy kajmánokkal teli lagúna partján.

Amikor megláttam a tukánokat a fákon, és a kolibrit cikázni a virágok körül, akkor tört ki belőlem, hogy tényleg itt vagyok! Nem bírtam a könnyeimmel. Hálát adtam Istennek, hogy itt lehetek ezen a csodálatos helyen, olyan mintha álmodtam volna, de ez most a valóság volt. Első programunk rögtön a dzsungelbe vezetett. Hamarosan megpillantunk egy lajhárt, ami a rátelepedett mohától zöldes színű volt. Igen, sietett valahová. Nem túl tiszta állat, nem öleltem volna magamhoz. Bence talál pár nyílméregbékát, és megmutatja a magasleseket, akiket másfél évvel ezelőtt épített. Este lemegyünk a lagúna partjához, ahol a vendégház gondnoka, Adolfo a partra csalogatja a két méteres pápaszemes kajmánokat. Lomhán kúsznak ki a szárazra, de hatalmasat lódulnak a feléjük dobott húsos falatokra. Hihetetlen (ez a szó végigkíséri az egész utazást) ahogy ott állunk szemtől szemben ezekkel a vadon élő állatokkal a sötét lagúna partján."


"Néhány napra megéri mellőzni a strandolást, és még jobban megismerni az ország élővilágát. Járd be az Arenal vulkán környékét: a még aktív tűzhányó lábánál fekszik a környék központja, La Fortuna. A bájos kisvárost igen hamar felfedezheted, és itt lehetőséged van arra is, hogy túrákat szervezz magadnak. Az utcákon számtalan iroda kínál jobbnál jobb programokat: alkudni ér, és érdemes is. (2014)" forrás


,, Manuel Antonio: Costa Rica leglátogatottabb helye, ez az első számú úti cél az országba látogatók számára. Nem véletlenül, csodás partszakasza van, mely része a Manuel Antonio Nemzeti Parknak. A parkban számos szabadon élő állatfajjal találkozhatunk és szebbnél szebb növényeket és virágokat csodálhatunk meg.
A tengerparti rész itt sokkal kiépítettebb, és jobban a turisták igényeire van formálva, mint például az ország másik felén a karib-tengeri partoknál.
Az első nap kipróbáltuk a Midworld Adventure park egyik szolgáltatását a superman canopyt. Ők az erdő belsejében alakítottak ki egy olyan parkot, ahol lehetőség van különböző kaland sportokat kipróbálni. Egész napos vagy félnapos programokat szerveznek, ebéddel egybekötve.
Utána egy másik helyi utazásszervező a Tucanes Tours programját próbálhattuk ki: a kanális szerűen bekígyózó vízen hajóztunk egy erre alkalmas csónakkal (bote) és vettük szemügyre a vízi élővilágot és a parton kergetőző majmokat. Ezt a programot amúgy csak délelőtt lehet kivitelezni, mert délutánra az apály veszi át a szerepet és félő, hogy bent ragadnak a csónakok a kiszáradt folyosókon.

Délután felmentünk a hegyekbe egy nem éppen jó minőségű szerpentines úton és egy vízesések szomszédságában lévő kakaóültetvényen lyukadtunk ki, Delicias környékén az esőerdő kellős közepén, ahol egy kakaó és kávéültetvény és gazdálkodás folyik. Bemutatták hogyan készül a csokoládé, a kakaóbabtól egészen a kész élelmiszerig. A szomszédságában fekvő eco szállodába is benéztünk, ez volt a természetimádók paradicsoma, a Macaw Lodge. A nap végén visszatértünk San Joséba.

Pár saját útvonal, amit bejártam:
- a főváros San José
- La Paz vízesés, esőerdő és állat rezervátum az éppen aktív Poás vulkán közelében
- a karib-tengeri partszakasz déli része: Limón, Puerto Viejo, Manzanillo.
- csendes-óceáni részen: Playa Blanca, Playa Hermosa, Playa Jacó.
- Arenal vulkán, canopy a Sky Adventures Arenal Parkban, szállodalátogatás a Tabacon Termal Resort and Spa szállodában, Aguas Termales látogatás (ez lényegében egy termál vizű folyó a vulkánnál, amire rátelepedtek a szállodák és belépőjegy ellenében strandszolgáltatást nyújtanak.)

Összességében: PURA VIDA! ;) - László Orsi ,


,, 2022. február: Az első 3 napban az Arenal vulkán környékén voltunk (Nemzeti Park, Fortuna vízesés, Tabacon,Mistico park. Sajnos aznap,amikor Monteverde volt betervezve, őrült esős és hideg idő lett,szállásadónk szerint is ritka az olyan időjárás arra felé,úgyhogy Monteverdét végül a következő utunkra hagyjuk (mert ez az az ország,ahova az ember mindenképp vissza akar térni), viszont ha van lehetőségetek,feltétlen nézzétek meg,mert bárkivel beszéltünk utunk során,mindenkinek Monteverde volt az egyik csúcs. Majd 4 napot Guanacaste-n töltöttünk, egy éjszakát északabbra (Playa Hermosa), 3 éjszakát meg délebbre (Playa San Miguel).

A déli részen érdemes megnézni: olyan érintetlen strandokat (Playa Corozalito, Playa Carillo, Playa San Miguel, Playa Coyote) sehol nem találtunk. Konkrétan 1-2 helyit leszámítva csak mi voltunk ezeken a strandokon.

Guanacaste-val egyetlen egy baj van: az utat nem km-ben hanem időben kell számolni, az utak minősége (általában földút) miatt max 30 km/h-val lehet utazni. Innen Queposba mentünk, 3 napot töltöttünk ott: Manuel Antonio Nemzeti Park, Marino Ballena Nemzeti Park. Itt elég zsúfolt strandok voltak (Playa Espadilla), nagyon sok ember, viszont rengeteg állatot láttunk (egyik este még lajhár mentésben is résztvettünk. (h.a.,)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes