ÚTIKRITIKA.HU / Mikronéziai Szövetségi Államok


hirdetes

útikritikák


Mikronéziai Szövetségi Államok

Mikronézia dióhéjban | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

                                                                               h.k. fotója

Mikronézia dióhéjban

Lakosság (2023-ban): kb. 115,000

  • Mikronézia egy szigetcsoport a Csendes-óceán nyugati részén, Óceánia északnyugati régiójában.
  • Az ország, avagy államszövetség hivatalos neve: Mikronézia Szövetséges Államok, ami egyébként az Amerikai Egyesült Államokkal szabadon társult köztársaság. Mikronézia négy szigetcsoportból, avagy tagállamból áll.
  • Mikronézia szigetei és atolljai egy 2,5 millió négyzetkilométeres tengeri területen osztódnak el, mégpedig az Egyenlítőtől északra.
  • Mikronézia fővárosa, Palikir csekély 12 801 kilométerre van Budapesttől.
  • A magyar állampolgároknak nem kell vízum Mikronéziába, amennyiben a szigeteken nem tartózkodnak 30 napnál tovább.
  • Az angol a hivatalos nyelv.
  • A hivatalos fizetőeszköz: az amerikai dollár (USD)
  • Minek odamenni (a kipipáláson kívül)? búvárkodás, hagyományos kultúra, fürdőzés. 
  • Nan Madol különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél az UNESCO kulturális világörökségének a része
  • Leggyakoribb vezetéknév: Mori

Itt járt magyar turistacsoport 2017-ben (a mázlisták) - fotó by Elter

Vélemények

Jön!

Mikronézia - Yap - óceánpart - fotó by Elter

Mikronézia - Pohnpei - fotó by Elter

Repülés

Európából legalább 22 órás repülést kell kibírni, ha Mikronéziába óhajtunk eljutni.

Szállás

Kockázatos oda előzetes szállodafoglalás nélkül megérkezni.

Egészség

Kötelezően előírt oltás nincs. De: az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb az USA-hoz tartozó Guam vagy Hawaii szigetein, illetve Ausztráliában – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is. Az országnak nincs saját betegszállító szolgálata, ilyen egységeket külföldről lehet csak igényelni, beérkezésük leghamarabb 24 órán belül várható. Bármilyen, még életmentő ellátás nyújtását előzetes biztosíték megfizetéséhez köthetik.

A tífusz és hepatitisz mellett veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség,köztük a malária, Dengue-láz, Chikungunya-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz emberi fogyasztásra nem alkalmas. Fertőzött víz útján leptoszpirózis baktériumfertőzés is elkapható.

Közlekedés

A szigeteken nincsenek menetrendszerint közlekedő buszjáratok.

Jó álllapotú közutak csak a nagyobb szigeteken vannak.

A szigetek közötti komphajók biztonsága változó, állapotuk gyakran elmarad az előírásoktól. A szigetek között az amerikai United Airlines üzemeltet repülőjáratokat, a szolgáltató biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak: https://aviation-safety.net/database/country

Étkezés

A nagyobb szigeteken vannak éttermek. A szállodai éttermekben jellemzően japán, kínai, amerikia és európai ételeket kínálnak. Tenger gyümölcseiből nagy a választék.

A mangrove tőrfarkú rák elpirult. - h.k. fotója

Közbiztonság

A szigeteken a közbiztonság teljesen jó. Csupán a Chuuk szövetségi állam fővárosa, Weno vonatkozásában merül fel némi közbiztonsági aggály. Wenoban van bűnözés, igaz ez nem igazán érintheti a turistát. 

A mikronéziai szigeteken nincs egységes rendőrségi segélyhívó telefonszám, ezért az egyes szigetekre történő megérkezés után érdemes tájékozódni a helyi rendőri szervek elérhetőségéről.

Egyéb hasznos információk

1. A beutazás engedélyezéséhez az útlevelünknek a szigetek elhagyásának napjától számított 6 hónapon belül még érvényesnek kell lenni.

2. A boltok hétköznap 8-tól délután 5-ig tartanak nyitva, néhány bolt szombaton déltől 5-ig. Milyen szuveníreket lehet vásárolni? mindenféle fafaragványokat (pénis formájút is), színpompás fűszoknyákat, lávákövekből készült ezt-azt.   

3. Sok hotelben rendeznek zenés-táncos folkklór műsorokat. De a nagyobb helyeken vannak diszkók is.

4. Az internetes fő szolgáltató: az FSM Telecom www.fm

5. A trópusi ciklonok fő időszaka júliustól novemberig tart, de kisebb eséllyel az év más részében is kialakulhatnak jelentős viharok. Időjárási információk az USA csendes-óceáni meteorológiai szolgálatának honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán olvashatók. A térségben várható trópusi ciklonokról pedig ez a lap ad naprakész információt: http://severe.worldweather.org

Helyi lány - fotó by Elter

Látnivalók

Yap sziget

,, Annak ellenére, hogy a térség több szakaszban, évezredek alatti benépesülése a tengeren keresztül zajlott, a bennszülött hajózás emlékei hiányoznak a régészeti térképekről. Nem valószínű, hogy ennek oka a navigációs technika tökéletessége volt, hiszen a hajótörés a legjobban megépített hajóval, illetve a legügyesebb tengerésszel is megtörténhet. Talán az is közrejátszhatott, hogy a koloniális hajók nagy méretük, illetve a rakomány fémtartalma (ágyúk) miatt könnyebben felfedezhetőek, valamint rakományuk vonzóbb a kincskeresők számára. Ezért is volt kellemes meglepetés a mikronéziai Carolina-szigetek bennszülött építészeti emlékeivel találkozni. Yap szigetének partjainál halászati célú kőépítmények, csapdák találhatóak. Ezeknél is izgalmasabbak a sziget part menti vizeiben elsüllyedt kőpénz koncentrációk. A Palau szigetén bányászott kerek kőpénzeket ugyanis Yapra importálták és csoportokban helyezték el (ezeket bankoknak is hívja a szakzsargon). A tengerszint változása miatt a lelőhelyek egy része ma víz alatt van. A 4 métert is elérő fánk, vagy malomkő alakú kőtárgyak, illetve a kőpénz használatának története világörökségi jelölést is kapott." forrás

Ez bizony egy kőpénz, amire mohón rátenyerelt egy magyar turista 

Így sorban - fotó by Elter

Chuuk (Truk) sziget

Chuuk - fotó by Elter

Pohnpei (Ponape) sziget

A Pohnpei atoll külső gyűrűje - fotó by Elter

Pohnpei madártávlatból - fotó by Elter

Kosrae (Kosaie) sziget

Földrajz és időjárás

Egész évben 27 fok körül mozog a nappali hőmérséklet.

Történelem

A feltételezések szerint a szigeteket az időszámítás előtt 4-5 ezer évvel ezelőtt maláj népcsoportok népesítették be. A Pohnpei államot 1440 táján egy önkényuralmi rendszert gyakorló királyi dinasztia uralta. A hajdani ragyogó város romjait ma is lehet látni.  Az eruópaiak megjelenése előtt más szigeteken is léteztek államszerű alakulatok uralkodókkal.

Az 1494-es Tordesillas-i szerződéssel a szigetek hivatalosan spanyol kézbe kerültek. Az első európaiaik - spanyolok és portugálok - azonban csak 1526-ban érkeztek ide. A spanyolok a Tordesillas-i szerződésre hivatkozva maguknak igényelték a Karolinák-szigeteket. Ez a helyzet maradt meg az 1899-es spanyol-amerikai háborúig, amikor is a spanyolok a szigeteket eladták Németországnak. 

1910-1911-ben történt az úgynevezett Sokeh-lázadás. A kiváltóok az volt, hogy egy német munkafelügyelő egy, a Sokeh-szigtről való munkást megvert. A Pohnpei sziget lakói bosszúból megüölték a munkafelügyelőt és beindult egy lázadás. A németek leverték a lázadást és a lázadók 17 vezetőjét kivégezték. Ezt követően Sokeh kb. 430 lakóját a szomszédos Paplau szigetcsoportjára deportálták. Pohnpei szigetát pedig, más szigetlakókkal teleppítették be. 

1914-ben a japánok vették birtoka a szigeteket, sőt 1920-ban a Népszövetségtől még mandátumot is kaptak a szigetek kormnyázására. A Chuuk-lagúnák a japán hadi erők fontos támaszpontjává vált. nem hiavatlosan ,, a csendes-óceán Gibraltárjának" nevezték. Az amerikaiak 1944 februárjában megtámadták a japán haditengerészeti támaszpontot és a kikötőben hozzávetőleh hatvan hadihajót elsüllyesztettek. Ezeknek a hajóknak a romjai még ma is ott hevernek.  

Kilőtt japán harcigép (Nakajima) roncsai - fotó by Elter

A 2. világháború után a gyöztes USA amerikai modell alapján megalapította a Mikronéziai Szövetségi Államok képződményt. Az amerikaiak az ENSZ-től felhatalmazást kaptak eme államképződmény kormányzására. 1964-ben még egy parlementet (kongresszus) is létrehoztak. A mai Kosrae állam a Pohnpei állam részévé vált. Aztán meggondolták magukat és 1977-ben otthagyták Pohnpeit és saját államot állítottak vissza.

1978-ban a Mikronéziai Szövetségi Államok, a Marshall-szigetek és Palau közös alkotmányt bocsátott ki. Azonban a marchall-szigetek és Palau elégedetlen volt az alkotmánnyal és szeparálódtak. A többi sziget alkotja ma a Mikronéziai Szövetségi Államokat, amely 1982-ben egy szabad szövetségbe lépett az USA-val. Ezt a szövetséget 15 évre tervezték. Az USA évi garantált pénzösszeg fejében kizárólagos jogot kapott a szigetek katonai célú használatára. Idővel az USA számára már elveszett a térség katonai stratégiai kulcsszerepe. 2004-ben a szövetségesi szerződés megújították más feltételekkel. REz a szerződés 2024-ig érvényes.  

Manapság

A mikornéziai szigetek földrajzilag meglehetősen elszigetelt elhelyezkedésűek ahhoz, hogy ipar vagy infrastruktúra fejlődjön ki. Leginkább a turizmus számára van erős potenciál, de e téren a fejlődés amerikai befektetések függvénye. Még ha majd be is indul a turiszmus, a látogatóknak sokáig lesz lehetősége néptelen szigeteket meglátogatni, hiszen választhatnak legalább 600-ból.  

Yap - közösségi ház - fotó by Elter

A helyiekről

A lakosság 50 százaléka római katolikus, kb. 47 százalék protestáns. Kosrae lakóinak 95 százaléka szabad közösségekben él. Pihenőnapjuk a vasárnap.

Mikronézia - folklór műsor turistáknak - fotó by Elter

Mikronéziai srác - fotó by Elter

Turista etikett

Yap szigetén nagyon erősek az európaiak érkezése előtti hagyományok. Nem is lehet oda látogatni előzetes engedély nélkül. Bizonyos strandokat, utakat is csak engedéllylel lehet használni. Fürdőruhában csak a strandokon lehet mutatkozni. A konzervatív öltözködési szokások megsértésétől tartózkodni kell.

Ha valakit le akarunk fotózni, akkor mindenképpen az illető engedélyét kell előre kérni. A kevésbé látogatott szigeteken a helyiek megalázónak érzik, ha előzetes engedély nélkül egy turista le akarja fotózni.  

Olvasmányos linkek

,, Nan Madol Mikronézia különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél. A mesterséges szigetekből és csatornákból álló izgalmas labirintus nemcsak világörökségi helyszín státuszt kapott pénteken, hanem egyúttal a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. A “Csendes-óceán Velencéjeként” is emlegetett Nan Madol 99 bazalt- és korallszigetből áll, amelyek 1200 és 1500 között felépített templomok és síremlékek maradványait őrzik, ezek egykor a Saudeleur dinasztia ceremoniális központját alkották." forrás

Fotóegyveleg

Helyi férfikar - fotó by Elter

Mikronéziai pap - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Csanyi Laszlo, 2017. 02. 03. 08:30
Palaun jartunk 2017 januárjában. A jelly fish lake-ben az összes meduza elpusztult!
Kb 11 millió példany!
A tó vize annyira savas hogy a bőrt megmarja!
Állitólag 4-5 éven belul regeneralodik.
Szóval, ha valaki ezt szeretne megnézni, ne menjen!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes