ÚTIKRITIKA.HU / Pitcairn-szigetek


hirdetes

útikritikák


Pitcairn-szigetek

A Pitcairn-szigetekről dióhéjban| Vélemények|Odajutás|Szállás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információk| Történelem| Manapság| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Pitcairn-szigetekről dióhéjban

Négy vulkáni szigetből álló brit terület (British Overseas Territory) az Óceánia déli részén. 2022-es adat szerint kb. 50 lakója van.

,, A Pitcairn-szigetek a brit tengerentúli területek közé tartozik, vagyis nem része az Egyesült Királyságnak, de a szuverenitása alá tartozik: elismeri a brit királynő fennhatóságát, de saját kormányzat irányítja. A ma fennálló tizennégy ilyen államból ez a szigetcsoport az egyetlen, amely a Csendes-óceánon található, Új-Zéland és Dél-Amerika között félúton.

A csoport négy szigetből áll, ebből három korall (Henderson-sziget, Ducie-atoll, Oeno-atoll), a névadó Pitcairn-sziget pedig vulkanikus. Mivel csak ez utóbbin élnek emberek, a sziget populációja megegyezik a teljes csoportéval. A négy sziget együtt mindössze 47 négyzetkilométeres, de olyan messze vannak egymástól, hogy felfedezésük (majd újra- és újrafelfedezésük) teljesen különböző időpontokra esett. (2015)" forrás

Vélemények

,, Miből él az a kb. két tucat család? Nos egyharmaduk az Egyesült Királyságból kap fizetést, mert az adminisztratív szektorban dolgoznak. A lakosság kis számához képest meglepően jól szervezett az sziget igazgatási struktúrája. Van polgármester, pénzügy- és turisztikai miniszter, közszolgáltatási vezető, élelmiszerellátási, technológiai vezető stb.

Az átlagos fizetés havi 500 USD.

A sziget bevételének nagy része a turizmusból származik. Néha a turisták 4-11 napig maradnak, ami a fogadó családnak napi 100-200 dollárt hozhat. Mi is egy családnál laktunk, hiszen hotel nincs. " (m.o., 2020)

Odajutás

Szállás

Közlekedés

A helyiek zömében gyalog járnak, de ugyanakkor minden családnak van legalább egy mopedautója (kvadrocikli). 

Drága az üzemanyag: egy liter benzin 2,20 USD. 

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

1. Elektromosság: A szigeten van egy közös generátor (állomás), amelyet 6:00-kor kapcsolnak be és 22:00-kor kapcsolnak le. A módosabb szigetlakóknak további személyi generátoraik is vannak.
Házigazdámnak napelemei voltak, így szerencsém volt: a nap 24 órájában égett a lámpa.

Friss víz: Az édesvíz csak esővíz. Minden házban van egy tartály, amelyben összegyűjtik. A palackozott vizet Új-Zélandról importálják.

Pitcairnben szelektálják a szemetet. Van egy újrahasznosító központ.

(m.o., 2020)

Történelem

Manapság

Az elmúlt két évszázad folyamán a szigetcsoporton egy sajátos, az angol és a tahiti keverékének tekinthető nyelv, az úgynevezett pitkerni alakult ki, amely ma is használatos az időközben alig 50 fősre csökkent közösségben. A kicsiny népesség önellátó, gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek, állatokat tenyésztenek a fő szigeten (amely az egyetlen lakott szigete a csoportnak), továbbá halásznak, miközben bevételeik jelentős részét bélyegek kiadásából, kézműves termékek értékesítéséből, és a kevés idelátogató turista szórakoztatásából szerzik be.

A turizmus lehetne kitörési pont, de a szigetcsoport messze fekszik a fő hajózási útvonalaktól, Új-Zélandról is több napig tart egy hajóút ide (repülőtér nincs), és az infrastruktúra is meglehetősen hiányos (napi néhány órás áramszolgáltatás, szállodák és a szállodák üzemeltetéséhez szükséges személyzet hiánya).  (2018)" forrás

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes