ÚTIKRITIKA.HU / Kiribati


hirdetes

útikritikák


Kiribati

Kiribati dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Földvári András fotója

Kiribati dióhéjban

 • Kiribati a Csendes-óceán középső részén található. 3 szigetcsoportjához 33 atoll tartozik. Földrajzi értelemben a világ egyik legelszigeteltebb országa
 • A köztársaság államformájú ország fővárosa, Bairiki a Tarawa atollon van.
 • Kiribati 811 négyzetkilométer területű, és lakossága kb. 125 ezres (2023-as becslés). A lakosság többsége mikronéz eredetű.
 • Kiribati a Brit Nemzetközösség része, 1979-ig Gilbert-szigetek néven brit gyarmat volt.
 • Kiribati meglátogatásához a magyar állampolgároknak nem kell vízum.
 • Novembertől áprilisig tart az esős évszak
 • Kiribatin az ausztrál dollár a fizetőeszköz.
 • Drágaság van (kb. párizsi árszint)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ioane

Földvári András fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csodás landolás előtt a szigetek (atollok) látványa a bámulatos, pálmafás strandokkal
 2. Érdekes látvány az apály és a dagály váltakozása
 3. A helyi szegények természetes mosolygása

Nem tetszett

 1. Strandoláson kívül nem igazán lehet mit csinálni a szigeteken, mármint turistaként
 2. Nagyon nagy a szegénység (nyomorúságos viskók)
 3. Tarawa főszigeten - főleg délen - apálykor több strandon, lagúnában a rengeteg felszínre kerülő szemét, hulladék - nagyon illuzióromboló 
 4. Csekély a vendéglátóhelyek ás a szállások választéka
 5. Drága eljutni oda s ahhoz képest nem túlságosan érdekes hely a tengeri természeti szépségeken túlmenően
 6. Szomorú megtudni, hogy feltehetően a századunk végére az óceán szintjének emelkedése miatt az ország egyszerűen el fog tünni
 7. A legtöbb helyen feltűnően sok a szemét
 8. Szemét több strandon

Ohotin Viktor fotója

Vélemények

,, Csak az látogassa meg turistaként Kiribatit-t, aki a meglátogatott országok listájának gyarapítására hajt, mondjuk ha már a 160.-170.--nél tart. Az Óceánia térségében felfedezhető országok, szigetek többsége Kiribatinál érdemesebb a meglátogatásra."  (aji)


Bár Kiribati mindössze 811 négyzetkilométernyi területet fed le. A Csendes-óceánon 3,5 millió kilométert ölelnek fel. A nyugati kultúra elérte a szigeteket, de hatása meglehetősen csekély. A helyiek autóznak, interneteznek és bárokban találkoznak, de többségük még mindig nagyon visszafogottan él a nyugat. Az idő lassan telik; a lagúnák türkizkék, a pálmafák finoman ringatóznak, minden meleg és kedves – tökéletes hely a kikapcsolódásra. Sajnos Tuvaluhoz hasonlóan Kiribatit is fenyegeti az emelkedő tengerszint. Ha az éghajlat folyamatosan változik, az ország lehet az első, amely teljesen eltűnik. A helyzet annyira eldurvul, hogy a kormány elkezdett keresni egy olyan földterületet, ahová Kiribati lakói a jövőben költözhetnének. (2022)

Kiribati - lány - Elter Karcsi fotója

Repülés és repülőjegy

 • Kiribati nemzeti légitársasága az Air Kiribati (www.airkiribati.com.au), valamint az az Our Airlines közlekedtet járatokat ide.
 • Kiribati Ausztrália (Brisbane), Fiji, a Salamon-szigetek és Nauru felől is megközelíthető, illetve az óceánjáró hajók is kikötnek itt.

Földvári András fotója

Bonriki reptér kifutópálya - Elter Karcsi fotója

F. J. fotója

Szállás

Ajánljuk Bairikiben, a fővárosban a a Motel Fema Lodge-t, ami a repülőtértől csak 30 percre található. Tiszta hely. Van wifi, de fizetős. A közeli strand nem nagy szám.

Egészség

 • Kiribati-on időnként problémás az ivóvíz-ellátás biztosítása. Javasolt a palackozott és biztonságos helyről származó víz fogyasztását. Az országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, emiatt be kell szerzni rovarriasztót.
 • Mindenképpen kell utazási és egészségbiztosítás Kiribati meglátogatásához, mert helyben nem biztosítható kórházi ellátás és baleset, betegség esetén légi szállításra lehet szükség.

Közlekedés

Baloldali a közlekedés.A településeken 40 km/óra, az ,,országutakon" 60 km/óra a megengedett max. sebesség.

Tarawán van távolsági buszközlekedés, mégpedig az atoll mentén.

A Nippon Causeway, ami összeköti Betio szigetet South Tarawa többi részével - j.k. fotója

Étkezés

Tarawwán van néhány étterem. Más szigeteken az étkezésnek elég szűkösek a keretei, mert kicsi az alapanyagok választéka. Hal és tenger gyümölcsei tutira vannak, bár sziget déli részén a rossz vízminőség miatt nem kockázatmentes a tenger gyümölcseinek fogyasztása. A vegetáriánusok választhatnak a rizsétkek és a kukorica étkek között. Kenyérféleségeket nyitott tűzön sütik.

A legelterjedett alkoholos ital a vízzel főzött pálmabor.

Kiribati konyhája erősen függ a helyi terményektől és a tengeri ételektől, és sokszor használnak kokosztejet és kókuszolajat az ételek elkészítéséhez. Néhány hagyományos kiribati étel közé tartozik:

Tebwan te kaa - Ez egy hagyományos halétel, amelyet kókuszos rizzsel és szójaszósszal tálalnak. A halat gyakran parázson vagy grillezve készítik el.

Palusami - Ez egy hagyományos kiribati étel, amely friss spenótot, kókuszos tejfölt és halat tartalmaz. Az összetevőket egy levélbe csomagolják, majd a levélben párolják.

Ei katu - Ez egy kókuszlisztes édesség, amely gyakran az ünnepek idején készül. Az édes kókuszos süteményt vanília és cukorral készítik el.

Ika - Ez egy nyers halétel, amelyet lime-levelekkel és zöldségekkel tálalnak. A halat általában marlin, tonhal vagy makréla.

Tiabura - Ez egy piritott kókuszlisztes pattogatott kukorica, amelyet gyakran csemegének vagy snacknek fogyasztanak.

Kakiakia - Ez egy friss saláta, amelynek összetevői közé tartozik a friss tonhal, kókuszreszelék, paradicsom és hagyma. Az összetevőket lime-levelekkel és szójaszósszal ízesítik.

Pénzváltás

Tarawán van kb. három bankautomata, amelyből bankkártyával pénzt tudunk kisajtolni. A többi szigetre bizony készpénzt kell vinni.

Vásárlás

Nagyobb boltok csak Tarawán és a Karácsony-szigeten vannak. Máshol, a kisebb vegyesboltokban többnyire konzervételeket árulnak.

Szórakozás

A kiribati kulturális életben számos fesztivál és helyi rendezvény vesz részt, amelyek lehetőséget nyújtanak az éneklésre, táncolásra, a hagyományos ételek és italok kipróbálására, és a helyi emberekkel való kapcsolatfelvételre.

 Kiribatiban a népi művészet és a tánc fontos szerepet játszik az életben. Az emberek gyakran tartanak hagyományos tánc- és énekelő előadásokat, amelyek bemutatják a kiribati kultúra szépségét és gazdagságát.

Kiribati kulturális és szórakoztató fesztiválokat rendeznek, amelyeken bemutatják a népi művészeti előadásokat, a helyi ételeket és italokat, valamint sporteseményeket és játékokat is.

Az országban nincsenek nagy, modern szórakozóhelyek, de vannak helyi bárok és kis kocsmák, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek és iszogathatnak. Ezek a helyek azonban általában nem turisztikai célpontok, és ritkán vannak nyitva késő éjszakáig.

A helyi emberek gyakran a tengerparton vagy a szigetek egyéb természeti helyein szórakoznak, például a korallzátonyokon úsznak, búvárkodnak vagy pecáznak. 

Néptánc - a.p. fotója

Közbiztonság

Nagy közbiztonsági veszély nincs a turista számára. Viszont a nagy szegénység és a magas munkanélküliségi arány miatt előfordulnak lopások, nagy ritkán rablások. Éjszakai programoknál javasolt, hogy a turista taxival menjen a szálláshelyére, a néptelen utcákon való gyaloglás helyett.

Bizony maga a turista is követhet el bűncselekményt, mármint a helyi törvények szerint. Kiribatin tilos a homoszexuális kapcsolat, a nudista fürdőzés, sőt meg a topless-t is büntethetik. 

Egyéb hasznos információk

1. A Tarawa-szigeti Betio településen három olyan lokál van, ahol alkoholt szolgálnak fel. Máshol, a nagyon egyszerű Kava-Kava bárokban kava-kava itókát iszogatnak az emberek. A kava-kava gyökerekből erjesztik a piát esővizzel, ha jól értettük.  

Strandolás

Beach at Buariki

Ohotin Viktor fotója

Bathing Lagoon (Kirimati atoll)

A Bathing Lagoon Kirimati Atoll-on található, amely az egyik legnagyobb atoll a Kiribati-szigeteken. Ez a lagoon egy széles, természetes medence, amely az óceánból kiemelkedő korallzátonyok között található. Az itt található korallzátonyok és az állandóan áramló friss víz egyedülálló ökoszisztémát teremtenek, amely sok tengeri élőlénynek ad otthont.

A Bathing Lagoon nagyszerű hely az úszásra, a búvárkodásra és a snorkelre. A lagoon vize nyugodt és kristálytiszta, a korallzátonyok pedig színes tengeri élettel vannak tele. A lagoonban úszva és búvárkodva a látogatók megfigyelhetik a tengeri teknősöket, a kis halakat, a rákokat, a kagylókat és más tengeri élőlényeket.

A lagúna körül szép homokos strandok találhatók, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a napsütést. A strandokon lehetőség van a piknikezésre, a napozásra, a homokvár építésre és más strandjátékokra.

A Bathing Lagoon Kirimati Atoll egyik fő látnivalója, és ideális hely a természet kedvelőinek és azoknak, akik szeretik a békés környezetet. Azonban fontos megemlíteni, hogy az atoll eléréséhez hosszú utazásra van szükség, és a lagoon csak hajóval vagy repülővel érhető el. A Kiribati-szigeteket látogatóknak érdemes megfontolniuk, hogy időt töltsenek ezen a festői helyen.


Betio (Tarawa)

Betio a Tarawa Atoll-on található, amely a Kiribati-szigetek fővárosa, Tarawa szigetén található. Betio a Tarawa Atoll legnagyobb települése, és a Kiribati-szigetek egyik legfontosabb kikötője.

Betio az elsődleges ipari és kereskedelmi központja a Tarawa Atollnak, és számos fontos létesítmény található itt, például a repülőtér, a kikötő, a kórház és a szállodák. Az itt található kikötőből hajók indulnak a szigetek között, és ideális kiindulópont a szigetek felfedezéséhez.

A településen található a Betio Municipal Market, amely egy helyi piac, ahol az emberek élelmiszereket, helyi termékeket és kézműves cikkeket árulnak. Ez egy jó hely a helyi kultúra megismerésére és a helyi termékek vásárlására.

A Betio Beach, amely Tarawa Atoll legnépszerűbb strandja, az itteni látogatók körében népszerű szabadidős tevékenységek közé tartozik a napozás, a strandröplabda, a búvárkodás és a halászat. A Betio Beach egy csodálatos hely a naplemente megtekintésére is.

Betio Tarawa Atoll egyik fontos települése, ahol lehetőség van a helyi kultúra megismerésére és a tengerparti szórakozásra. A település kiváló kiindulópont a Kiribati-szigetek felfedezéséhez, és a látogatók számára sok lehetőséget kínál a pihenésre, a szórakozásra és az élményekre.

Látnivalók

Kiribati legnagyobb temploma - fotó by Elter

Kiribati - South Tawara - látkép - fotó by Elter

Földvári András fotója

South Tarawa - templom padok nélkül - Ohotin Viktor fotója

Egy másik templomban néhány padsor, de a többség a földön csücsül - Elter fotója

a.p. fotója

Földrajz és időjárás

 • Kiribati 3 szigetcsoportból áll: Gilbert-, Phoenix és a Line-szigetek. Kiribati 33 szigete közül 21 lakatlan. Kiribati legmagasabb pontja mindössze 81 méterrel fekszik a tengerszint felett.
 • Kiribati ki van téve ciklonoknak, sőt cunamiknak is. Tanácsos az odautazás előtt megnézni az ausztrál és a fidzsi meteorológiai intézetek előrejelzéseit.
 • Gyakoriak az áradások.

Kiribati - South Tawara - mangróvés tengerpart - fotó by Elter

Eita, South Tarawa legmagasabb pontja: 3 méterrel a tengerszin felett - Ohotin Viktor fotója

Abemama atoll - cs.j. fotója

Történelem

Az európaiak a 17. században érkeztek ide. A 19. század végén került brit fennhatóság alá, és 1915-ben lett brit gyarmat. A második világháborúban Kiribati néhány szigete súlyos harcok színtere volt.

Ágyúroncs  a második világháborúban az USA és Japán közötti véres küzdelem mementójaként - Ohotin Viktor

1979-ben a terület egy része Kiribati néven vált függetlenné. Kiribati szigeteinek egy része néhány évtizeden belül eltűnik az óceánban. Az atoll-szerkezet, a termőföld és a vízkészlet szűkössége jelentős gazdasági, életviteli hátrányokkal jár. A fő bevételi forrás a kókusztermesztés és a halászat, továbbá a halászati jogok bérbeadása. A korábbi foszfátbányák még a nyolcvanas évek végén kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét egy alapban gyűjtötték a későbbi nemzedékek. Egyedülálló élővilága miatt jönnek turisták és ebből van némi bevétel, főleg a Kiritimati-szigetnek.

Manapság

Meglehetősen nagyok a vagyoni különségek a helyi társadalomban. Lényeges trend, hogy a hagyományos, nagy tekintélyű öreg törzsfőszerű vezetőket háttérbe szorítják fiatal üzletemberek. 

Kiribati parlamentjének épülete - fotó by Elter

Lakógyülés? - Elter fotója

A helyi lakosságot és a környezetvédelmi szakértőket aggasztja, hogy néhány évtized múlva Kiribati víz alá kerülhet a tengerszint folyamatos emelkedése miatt. Döbbenetes, de a sziget vezetői bátorítják a fiatal szakembereket, hogy vándoroljanak át az országból kevésbé veszélyeztettt helyekre, pl. Fidzsire.

Amúgy is van elég szociális probléma. Nagy a munkanélküliség és magas a csecsemőhalandóság. 

Kiribati súlyemelőjének táncos produkciója a riói olimpián

A helyiekről

A Kiribati-szigetek lakossága többségében mikronéziai eredetű, és a polinéziai és melanéziai népekkel is keveredtek. A szigetlakók fizikai jellemzői változóak, de általában világosabb bőrszínnel rendelkeznek, mint a melanéziai népek, és a polinéziai népekhez hasonlóan magasak és erős testalkatúak.

A Kiribati-szigeteken a hagyományos életforma főként a halászatra és a földművelésre épül, és a szigetlakók erősen kapcsolódnak a természethez és a tengerhez. Az őslakosok hagyományosan a kopra, a halászat és a kókuszpálma termékeinek eladásából éltek.

A Kiribati kultúra számos hagyománya és szokása megmaradt a mai napig. Például a tebwa tánc egy hagyományos tánc, amelyet a szigeteken gyakran előadnak, és az emberek a hagyományos kopra-feldolgozási eljárást is gyakorolják. A szigeteken az éneklés és a tánc fontos része a kultúrának, és számos helyi ünnep és fesztivál alkalmával lehet találkozni ezekkel a hagyományos művészeti formákkal.

A Kiribati-szigetek lakói általában barátságosak és vendégszeretők, és élvezik az időtöltést a barátaikkal és a családjukkal. A hagyományos családmodell szerint az idősebbek tiszteletét nagyra értékelik, és a családi értékek és a közösségi összetartás erős szerepet játszik az életükben.

Helyi férfi - Elte Karcsi fotója

Helyi srácok - a.p. fotója

Turista etikett

1. Sok közterületnek vélt hely magántulajdonban van. Előfordulhat, hogy akár egy strandszakasz is egy család tulajdonában van, és engedélyt kell kérnünk, hogy ott időzzünk.

Kiribati - férfi - fotó by Elter

Érdekességek

1. Kirimati szigeten van egy Poland (Lengyelország) nevű falu. Amúgy éppen ott van egy csodaszép strand. Ugyanezen a szigeten van London nevű falu is.

Olvasmányos linkek

,, A Kiribati Köztársaság a Csendes-óceán középső részén található, az országot három szigetcsoport alkotja. Az alig több mint 100 ezer lakost számláló állam fővárosa Tarawa szigetén található, ami egyben a legnépesebb sziget is. A szigetország lakói a klímaváltozás által leginkább fenyegetett népek közé tartoznak, tudósok előrejelzései szerint a szigetek egy része – a felmelegedés miatti várható vízszint-emelkedés következtében – néhány évtizeden belül eltűnhet az óceánban. Ennek a fenyegetettségnek is betudható, hogy Kiribati nemzetközi színtéren is aktív szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődés céljainak hatékony végrehajtásában.
Kiribatin elsöprő többségükben mikronézek élnek, kókusztermesztésből és halászatból, illetve halászati jogok bérbeadásából. A termőföld és a vízkészlet szűkös, a korábbi foszfátbányák már 1979-ben kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét külön pénzügyi alapban gyűjtötték össze a jövő nemzedékeinek. Az ország főleg az egyedülálló élővilágának köszönhetően jelentős bevételre tesz szert a turizmusból is. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Kiribati - kislány - fotó by Elter

Helyi asszony - fotó by Elter

Ennek a csónaknak a neve magyarul az, hogy Jobb csónak - cs.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes