hirdetes

útikritikák


Niue

Niueről dióhéjban| Odajutás |Szállás |Egészség| Étkezés |Hasznos információk |Látnivalók |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

Helyiek ünneplőben - e. f. fotója

Niueről dióhéjban

Niue egy szinte ismeretlen óceániai szigetország, aminek 260 négyzetkilométer a területe és lakossága mindössze kb. 1965 fő (2023-as adat). Folyamatosan csökken a lakosság az elvándorlás miatt. A hatvanas években még több mint 5 ezren éltek ott. Van helyi nyelv, a niuei, de a lakosság egyre inkább csak angolul beszéli, annak új-zélandi akcentusával.

Fővárosa: Alofi, ami  csekély 16 747 kilométerre van Budapesttől. A szigetország 2824 kilométerre van Új-Zélandtól, északnyugati irányban.

Niue államként kis mértékben magát kormányozza, de szabad szövetségben Új-Zélanddal, ami a teljes szuverenitásáról való lemondást is jelenti. Az államfőjét ismerjük: II. Erzsébet angol királynő, ugyanis Niue - Új-Zéland révén - Nemzetközösség-i tagállam.  

1974-ben vált Niue függetlenné. Addig Új-Zéland gyarmata volt.

Jólllehet a Niue-be irányuló turizmus csekély, alig méltó említésre, azt azért illik megállapítani, hogy természeti szépségekben gazdag.  Főleg a barlangokat és a szurdokokat látogassuk meg, ha - mondjuk - egy rövid hétvégére itthonról kiruccanunk (....) a szigetre. A magyar állampolgárok (is) vízummentesen utazhatnak be, ha 30 napnál hosszabb időt nem akarnak szánni Niue megismerésére. A szigeten jókat lehet búvárkodni, szuper a bálna- és a delfinnézés.

Niue most éppen érdekes lett ezért: A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött vaksötét az ég:
"a csendes-óceáni Niue szigetállamban a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény."

Odajutás

Menetrend szerint közlekedő légijáraton csak az új-zélandi Aucklandről juthatunk el a szigetre. Ezt a járatot azért közlekedtetik, mert sok Niue-i Új-Zélandon dolgozik vagy már tartósan ott is él. Az Air New Zealand heti egy, vagy a főszezonban heti két járatot működtet Auckland és Niue fővárosa, Alofi között.   A repülési idő: 3 óra 25 perc. 

Szállás

Egészség

Mindig használj óvszert. Tartózkodj a szextől! Ne adj esélyt az AIDS-nek. Legyél hűséges - z.j. fotója

Étkezés

Aki szereti a passion fruit-ot (maracuja), az válassza következő úticéljának Niue-t, mert itt ebből a gyümölcsből sok van. Finom lekvárt is csinálnak belőle. Magyarul így határozható meg: a golgotavirág gyümölcse.

Hasznos információk

1. A szigetországban az Új-Zélandi dollár (NZD) a hivatalos fizetőeszköz. Mivel jószerével mindent importálni kell magas szállítási költségekkel, így Niue a látogató számára drágább, mint Új-Zéland.

2. A szigeten nincs tömegközlekedési eszköz. A sziget olyan kicsi, hogy autóval 40 perc alatt körbejárhatjuk. Ha nem akarunk autót bérelni, akkor nyugodtan autóstoppolhatunk, mert 100 százalék biztos, hogy intésre megállnak nekünk a helyi autóvezetők. Amúgy baloldali a közlekedés.

3. Cook kapitány 1774-ben fedezte fel a szigetet, amit ,, Vad földnek" nevezett el (Savage land), feltehetően azért, mert a fehér felfedezők érkezésére a helyi nép ellenségesen reagált. Az is lehetséges, hogy a helyiek vörös testfestéseit a kapitány a vérszomjasággal asszociálta. Manapság a turista bizonyosan azt tapasztalja, hogy a helyi emberek roppant vendégszeretők, békések, ráérős életvitelük kicsit irigyelhető.

4. Internetkapcsolat van. Niue nem egy primitív hely, a helyi emberek kezében ugyanúgy ott látható a mobiltelefon, mint a világon bárhol máshol.

5. A szigeten az élet azért nem fenékig tejfel. nem véletlen, hogy sok fiatal inkább Új-Zélandon keresi a jövőjét. A kis szigeten a gazdaság lényegében néhány élemiszerfeldolgozó kisüzemből áll. Az összes földterület alig 4 százaléka áll megművelés alatt.  Kevéske pénz bejön a gyűjtők számára értékes bélyegek kibocsátásával.  

Látnivalók

Alofi, a főváros

l.k. fotója

Manapság

A Niue-i (sárga alapon) és az Új-Zéland-i zászló - n.d. fotója

A helyiekről

l.p. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Aji fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes