ÚTIKRITIKA.HU / Cook-szigetek

Cook-szigetek

Cook-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás és programlehetőségek | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Rarotonga | Aiutaki | Egyéb helyek | Strandok | Múlt és jelen | Gazdaság | A helyiek | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Cook-szigetek dióhéjban

 • A Cook-szigetek a Csendes-óceánban, Szamoa és Francia-Polinézia között terül el. Az országot alkotó kb. 15 sziget 3500 kilométerre fekszik Új-Zélandtól. A főváros Rarotonga szigeten található. Ott él a kb. 17 576 lakos (2021-es becslés) legalább háromnegyede. Az államfő II. Erzsébet királynő, akit a főkormányzó képvisel. A lakosság többsége maori eredetű.
 • 240 négyzetkilométer a szárazföldi területe. Fővárosa: Avarua.
 • Rarotonga 17 116 kilométerre van Budapesttől. A világon nincs lakott szárazföld, ami ennél nagyobb távolságra van Magyarországtól!
 • 31 napot meg nem haladó tartózkodás esetén nem kell vízum a magyar állampolgároknak.
 • A Cook-szigeteken a közbiztonság szinte tökéletes. Lopások, rablások a legritkábban fordulnak elő.
 • Baloldali a közlekedés.
 • A Cook-szigeteken az új-zélandi dollár (NZD) a hivatalos fizetőeszköz.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A zene és a tánc érdekes fontossága az ottaniak számára, az ukele zenés, hula táncos fogadtatás a repülőtéren 
 2. Auitaki sziget egyik parti szakaszán kirándulás apálykor sekély vizben
 3. A fővárosban vasrnap délelőtt a templomban a helyi hölgyek színes kalapjai 
 4. A vakítóan fehér, korallhomokos strandok pálmafákkal, szóval képeslap minőség, a Muri Beach (még ha turistás is)
 5. Az atollok elképesztően szép látványa a repülőgépről
 6. Az óceán hullámainak folytonos, méltóságteljes morgása
 7. A lagúnák tájékán a zöld, a kék és a türkíz színek izgalmas váltakozása, szomszédsága
 8. A tengervíz roppant kellemes langyos (igaz lustaságra késztető) hőmérséklete
 9. A katamarános kirándulások sznorkelezéssel
 10. Elég fejlett az infrastruktúra, jók az utak, színvonalasak a szupermarketek
 11. Odamentünk gyereket csinálni. Összejött (Andris). A földgömbön megnéztük, hogy Budapesttől mérve hol van a legmesszebb szárazföldi hely. Ott van.

Nem tetszett

 1. A gyakori trópusi esők, ami egy-két tervezett programot megcsonkítottak
 2. A sok szúnyog
 3. a baloldali közelekdéshez igazodás
 4. Túlságosan álmos élet (a fővárps este nyolc után nyugovóra tér), délután 4 táján a boltok bezárása, a kocsmák, éttermek is korán, este kilenckor zárnak be 
 5. Brutális borárak (egy pohár valamivel több, mint kétezer forint), és nem is a szállodákban
 6. Óceániai szépségek helyet, a drabális nőszemélyek látványa
 7. A strandokon a kóbor kutyák
 8. Az apály-dagály váltakozásokhoz való napi igazódás kényszere
 9. A bizonytalanság, hogy meddig illik magunkon hordani az érkezésekkor a nyakunkba aggatott virégfüzéreket
 10. A kenyér vacak minősége (a hotelben is) 

Vélemények

Jön!

Megközelítés

Új-Zélandról, Ausztráliából és az USA-ból érkeznek ide légijáratok. Los Angelesből 9-10 órás repüléssel leet ide eljutni. Új-Zélandról, pomntosabban Aucklandből kb. 5 órás a repülési időtartam. Rarotonga és Auckland között szinte mindennap van járat. Sydneyből ás Los Angelesből inkább csak heti egy.

Új-Zálandból és az USA-ból az Air New Zeland közlekedik ide, Ausztráliból a Virgin Australia.

A Cook-szigetek belföldi (szigetek közötti) légi forgalmát az Air Rarotonga bonyolítja. Bázis repülőtere a főváros.

A nemzetközi repülőtér Rarotonga szigetén terül el, Avarua főváros közelében.

A Rarotonga-i repülőtérről vasárnap nem közlekednek buszok a városba. Más napokon óránként.

Szállás

A szállodák a nemzetközi szabványoknak megfelelnek. Magas az árszint. A tisztaság, higiénia rendben van.

Ajánlott szállodák Rarotongán:

2 csillagos: Aremango Guesthouse), Bella Beach Bungalows

3 csillagos: Palm Grove Lodges, Hotel Muri Beachcomber

4 csillagos: Pacific Resort&Villas, Manuia Beach

Egészség

Tanácsos utazási és egészségbiztosítást kötni még itthon, hogy fedezni lehessen adott helyzetben a légi úton történő kórházba szállítás költségeit is. Előfordulhat ugyanis, hogy nem oldható meg az egészségügyi ellátás helyben. A Cook-szigeteken időnként akadozik az ivóvíz-ellátás. Tanácsos palackozott és biztonságos helyről származó vizet fogyasztani. A szigetcsoporton a szúnyogok dengue-lázat terjeszthetnek, s ezért feltétlenül be kell szerezni mindenképpen szerezzen be rovarriasztót, és tanulmányozza a WHO honlapját (www.who.int/eng). A szigetek fekvése miatt a ciklonoknak, valamint a cunamiknak egyaránt ki van téve, ezért kérjük utazás előtt tanulmányozza az ausztrál vagy a fidzsi meteorológiai szolgálat honlapját

Közlekedés

Rarotonga szigetén körbe parti közút ezet. Ezen félóránként közlekedik busz, tehár körbe a szigeten, az óra járásával egyezően és ellenkezően is. Ezzel a busszal lényegében minden településhez el lehet jutni. A buszjegy rohadt drága: kb. 900 forintnak megfelelő helyi pénz (4 NZD) egy útra!

,, Rarotonga úthálózata elég egyszerű. A sziget belseje őserdővel borított hegyvidék. Az élet a keskeny parti sávban zajlik. A domboldalon halad körbe néhány megszakítással a régi út békés tanyák és ültetvények között. Ezen kicsi a forgalom, ezért Péter főleg itt bringázott." forrás

Étkezés

,, Sajnos a Cook-szigeteken nem nagyon volt lehetőségünk helyi ételeket megkóstolni, mivel a helyiek is hamburget és fish’n chipset esznek. Edi azért a rák saslikot megkóstolta a fesztiválon. Ezen kívül kókuszdiót ettünk kókuszdióval, megkóstoltuk a helyi sört és egy boltban Budapest márkájú savanyú répára találtunk….ezt nem tudtuk hova tenni. Ezt lehet kapni otthon? (2014)" forrás

Tenger gyümölcsei bőségtál - f.t. fotója

Vásárlás

A turisták elsősorban igazgyöngyöket vásárolnak. Népszerűek a ekete gyöngyök. Jellemző szuvenírek a fametszetek és a nagyon egyszerű, de mutatós, pontokkal teli festmények (ilyet vettem).  

Szórakozás és programlehetőségek

Közbiztonság és kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

1. Komplikált, költséges az internet használata, a wifi elérés.

Rarotonga

Aiutaki

Aiutakiról külön kis tartalom van épülőben - ide kattintva

Egyéb helyek

Jön!

Strandok

Időjárás, klíma

Április és augusztus között vannak a szárazabb hónapok.

Június-augusztus a hűvösebb hónapok.

Múlt és jelen

A szigeteket Jamas Cook-ról nevezték el, aki 1770-ben jutott el oda.

1888-ban birit protektorátus lett, 1900-ban pedig, Új-Zénad vette át a szigetek irányítását. 1965-ben a lakosság többsége a treület autonomia státusa mellett döntött, de nem függetlenedtek Új-Zélandtól.

Manapság a Cook-szigetek fő problémái közé sorolható a képzett munkaerő Új-Zélandra vándorlása és a helyi kormány által mindig kreált deficites gazdálkodás (papa Új-Zéland úgyis segít).

Gazdaság

A Cook-szigetek gazdasága az óceániai térségben az egyik legfejlettebb. Húzóágazat a turizmus. Évente kb. 100 ezren látogatnak a szigetcsoportra. Jelentős bevételi forrás még a gyöngyhalászat valamint a halászat. A fő kereskedelmi partner: Új-Zéland, Ausztrália és Japán. Ezekből az országokból jön a turisták zöme.

A helyiekről

A helyi lakosok angolul és részben maori (rarotongan) nyelven beszélnek, keresztény vallásúak (70% protestáns).

A lakosok jellemzően jólelkűek, vendégszeretők, de a maguk visszafogottabb, zárkozottabb módján.


fotó by Elter

Turista etikett

1. Nem szokás a borravalózás

Olvasmányos linkek

,, Egy kicsit nehezen szoktunk hozzá ehhez a nyugodt, ráérős tempóhoz…zavart is egy kicsit,de egyre több helyen olvastunk az úgynevezett “island time” vagyis “sziget idő”-ről. Itt nem rohannak sehova az emberek, a boltok délután 3-kor bezárnak, vasárnap nincs nyitva semmi, a hostelekben sem dolgoznak, csak templomba mennek el. Ez a pihenő nap. Szóval végre letettük a szobánkban a táskákat…a szoba és a hely is..hogy is foglmazzunk szépen…szóval egyszerűen nagyon koszos..MINDEN. Sajnos ezt a furcsa, kellemetlen érzésünket csak fokozta, hogy az első 3 napban folyamatosan ömlött az eső (a szigeten, ahol egész évben nyár van)" forrás


,, A Cook-szigeteki gyerekek nagyon serények tudnak lenni és nagyon odafigyelnek környezetükre. Az idősebb generáció úgy nőtt fel, hogy mindenkinek ki kellett venni a részét az otthon körüli teendőkből. Bár a mai, modern világban sok család nem a földeken vagy a vizeken, hanem pl. két munkahelyen keresi meg a pénzt, az otthoni munkamegosztással kapcsolatos szemléletet továbbörökítik. A gyerekek életkoruknak megfelelő feladatokat kapnak, levelet gereblyéznek, sövényt vágnak, segítenek a kertben vagy épp állatokat etetnek. A tiszta környezet és a tiszta ruha nem magától értetődik, azért mindenkinek tenni kell. A család és a környezetük körüli felelősségvállalás így a kezdetektől jelen van a gyerekek életében.

Ezért nem idegen nekik az sem, hogy az tanórák előtt felsöpörjék az iskola udvarát, összeszedjék a szemetet, vagy lemossák a tanterem ablakait. A felelős viselkedés jó esetben magával hozza a kötelességtudatot is, hogy időben oda kell érni az iskolába, meg kell írni a leckét, tisztelni kell a többi diákot és a tanárokat, vagy hogy aktívan részt kell venni az órákon és az iskola életében. Tulajdonképpen a gyerekek azt tanulják meg, hogy ők nem „ellátandó” tagjai a közösségnek, hanem ők is aktívan tehetnek valamit a közösségért.

A Cook-szigetek egy békés ország, mert az emberek barátságosak és kedvesek. ˙(...) tisztelettudóak, gondoskodóak. Összetartanak ˙(...), segítenek egymásnak és összefognak. Jobban szeretnek csoportban a közösségért tenni valamit, mint az egyénekért. (...) A környezet nagyon fontos a sziget lakóinak, ezért tisztán tartják. Minden szigeten nagyon tiszta a környezet és nagyon gyönyörű. A szigetek tele vannak természeti szépségekkel, fehér strandokkal, eldugott lagúnákkal és fekete gyönggyel. (...) A hagyományok fontosak a polinéziai emberek számára. Ez hozzátartozik az egyéniségünkhöz, ez tesz minket különlegessé. A Cook-szigetekre érkező embereket virágfüzérrel köszöntjük, ami az elfogadás és a szeretet jele".

"(...) Általánosságban elmondható, hogy a Cook-szigetek egy tiszta ország. Legtöbbünket büszkeséggel tölt el, hogy tisztán és rendezetten tartjuk a kis szigeteinket. A gyönyörű és rendezett környezet a jólét és a büszkeség érzését hirdeti. (...) Mindig megborzongok, ha azt hallom a turistáktól, hogy „ez a hely olyan, mint a mennyország”. Tudom, hogy nem csak a szigetekre értik, hanem az emberekre is. Az itteni emberek természetüktől fogva vendégszeretők és barátságosak. Ritkán látni olyan embert, aki nem mosolyog. De miért is ne mosolyognánk? Olyan sok minden miatt lehet mosolyogni”.  (2017)" forrás


,, A mai nap egy igazán különleges nap, ugyanis "időt utaztunk"! Mielőtt még hívnátok a mentőket, nem, nem ment el az eszünk. :D Viszont egy olyan különleges szigetre utaztunk, amit ha ebből az irányból közelítünk meg, akkor vissza utazunk az időben, méghozzá azért, mert olyan időzónába kerülünk, ahol még csak az előző nap van, amíg ahonnan érkeztünk, ott már másnap. Tehát a november 27.-ei napunk 47 óráig tart. (Igen, nálatok épp 28. reggele van és mi még csak most fejezzük be a 27.-ét :D) Csodálatos, nemde? forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Arora András, 2019. 08. 12. 22:54
Szerintem a kis Andris az első magyar, aki a Cook-szigeteken született. Megkapta az új-zélandi állampolgárságot? Ott is maradtatok a szigeteken?
Én Indiában születtem. Az ehhez képest közel van.


úti kritikus, 2019. 06. 21. 19:44
Hunestfin:

Maximálisan egyetértek! Mi is imádtuk. Aiutakit nem szabad kihagyni, ha már az ember eljut a Cook-szigetekre.


hunestfin, 2019. 06. 21. 17:48
Aitutaki maga a paradicsom,azon belül az Egy Láb sziget(One Foot island) maga a csoda


Tom Neale, 2018. 06. 28. 20:51
Eszembe jutott még pár apróság ehhez a témához, miszerint a Cook-on nem lehet helyi kajához jutni. "Sajnos a Cook-szigeteken nem nagyon volt lehetőségünk helyi ételeket megkóstolni, mivel a helyiek is hamburget és fish’n chipset esznek." A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Gyakorlatilag az összes szervezett turistaprogram (hajókirándulás, szigettúra terepjáróval vagy gyalog) magától értetődő összetevője a mindig nagyon finom bbq lakoma jellemzően helyi alapanyagokból készített helyi fogásokkal. Aitutakin még umu-ban (polinéz földkemence) készített ételekhez is hozzájutottunk 2 különböző helyen és alkalommal.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:47
"a szoba és a hely is..hogy is foglmazzunk szépen…szóval egyszerűen nagyon koszos..MINDEN." A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Minden rarotongai szobáért persze nem tudok felelősséget vállalni. De ha ez a fenti hozzászólás, miszerint "nagyon koszos MINDEN" a Cook-szigeti helyzet összképére vonatkozik, akkor azt kell mondjam, hogy ez ostobaság és/vagy óriási tévedés. Mert éppen az ellenkezője az igaz. Bár Magyarország lenne olyan szinten rendezett és nem koszos, mint a Cook!


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:36
"Sajnos a Cook-szigeteken nem nagyon volt lehetőségünk helyi ételeket megkóstolni, mivel a helyiek is hamburget és fish’n chipset esznek." A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Ott kell keresni, ahol van. Pl Aitutakin a kikötői piacon, ahol kifejezetten arra megy rá több háziasszony, hogy előre kiporciózott házi kosztot árul nagy változatosságban és mennyiségben finomat és nem is drágán. Egyébként Aitutakin Puffy fish' n chipse méltán híres! Rarotongán meg a Pacific Resort közelében az un. éjszakai piac a lelőhely pl.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:27
"A kenyér vacak minősége (a hotelben is)" A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Mi hotelben soha nem próbáltuk, de a boltokban gyakorlatilag mindenfelé kifejezetten jó kenyereket lehetett kapni. Pl Aitutakin a Heineken Store-t ajánlom ebből a szempontból.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:23
"A strandokon a kóbor kutyák uralma" A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Tény, hogy sokkal több van belőlük a kelleténél. Még a helyieket is zavarják. A Cook Island's News időről időre cikkezik a problémáról. Egyébként a strandokat távolról sem uralják a kóbor kutyák. Állítom ezt én biciklisként, aki "hivatalból" nem szeretem őket. Rarotongán 1 hónap alatt nem kergettek meg többször mint pl az Európához tartozó Madeirán 1 hét alatt, de igazán veszélyes helyzetem egy sem adódott velük sem az utakon sem a strandokon. De ebből a szempontból az igazi idill persze Aitutakin várja a bicilkist/strandolót! Ott egy db kutya sincs.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:13
A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. "A Cook-szigeteken időnként akadozik az ivóvíz-ellátás. Tanácsos palackozott és biztonságos helyről származó vizet fogyasztani." Erről a témáról az Aitutakiról szóló fejezetben részletesen írtam. Röviden: soha nem tapasztaltam vízhiányt, és a hivatalos rarói nyilvános kutak nem csak ingyenesek, elérhetőek, de a róluk vett víz "biztonságos helyről származó"-nak számít. Egyébként meg a csapvíz is az volt, egyszerűen csak teát főztünk belőle.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:05
A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Rarotongán a menetrend szerinti buszt használhatónak találtuk és emlékeim szerint nem volt mellbevágóan drága, különben nem használtuk volna rendszeresen. A pontos árakra tényleg nem emlékszem. Egyébként nagyon praktikus és rugalmasan szervezett szolgáltatás. Sokféle jegy és bérlet közül lehet válogatni (van családi jegy is, 10 alkalmas bérlet, retúrjegy stb). A menetrendet egész megbízhatóan tartják. A buszt az út mentén bárhol le lehet inteni, ill. kérésre bárhol megáll. Hétvégén és ünnepnapokon valóban van eltérés a hétköznapi szolgáltatáshoz képest, de az a változtatás is a menetrend szerint történik. Ajánlom!


úti kritikus, 2018. 02. 09. 05:22
Kcico!

Ha bármi nem helytálló a kritikánkban, akkor kéretik majd korrigálni, friss véleményt mondani. Nagyon megköszönnénk.


Kcico, 2018. 02. 08. 19:16
Ide utazunk két hónap műlva, majd meglátjuk helytálló-e a kritika :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS