ÚTIKRITIKA.HU / Cook-szigetek


hirdetes

útikritikák


Cook-szigetek

Cook-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás és programlehetőségek | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Rarotonga | Aiutaki | Egyéb helyek | Strandok | Múlt és jelen | Gazdaság | A helyiek | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j. m. fotója

Cook-szigetek dióhéjban

 • A Cook-szigetek a Csendes-óceánban, Szamoa és Francia-Polinézia között terül el. Az országot alkotó kb. 15 sziget 3500 kilométerre fekszik Új-Zélandtól. A főváros Rarotonga szigeten található. Ott él a kb. 15,924 lakos (2023-as adat) legalább háromnegyede. Az államfő II. Erzsébet királynő, akit a főkormányzó képvisel. A lakosság többsége maori eredetű.
 • 240 négyzetkilométer a szárazföldi területe. Fővárosa: Avarua.
 • Rarotonga 17 116 kilométerre van Budapesttől. A világon nincs lakott szárazföld, ami ennél nagyobb távolságra van Magyarországtól!
 • 31 napot meg nem haladó tartózkodás esetén nem kell vízum a magyar állampolgároknak.
 • A Cook-szigeteken a közbiztonság szinte tökéletes. Lopások, rablások a legritkábban fordulnak elő.
 • Baloldali a közlekedés.
 • A Cook-szigeteken az új-zélandi dollár (NZD) a hivatalos fizetőeszköz.

kcicó fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A zene és a tánc érdekes fontossága az ottaniak számára, az ukele zenés, hula táncos fogadtatás a repülőtéren 
 2. Auitaki sziget egyik parti szakaszán kirándulás apálykor sekély vizben
 3. A fővárosban vasrnap délelőtt a templomban a helyi hölgyek színes kalapjai 
 4. A vakítóan fehér, korallhomokos strandok pálmafákkal, szóval képeslap minőség, a Muri Beach (még ha turistás is)
 5. Az atollok elképesztően szép látványa a repülőgépről
 6. Az óceán hullámainak folytonos, méltóságteljes morgása
 7. A lagúnák tájékán a zöld, a kék és a türkíz színek izgalmas váltakozása, szomszédsága
 8. A tengervíz roppant kellemes langyos (igaz lustaságra késztető) hőmérséklete
 9. A katamarános kirándulások sznorkelezéssel
 10. Elég fejlett az infrastruktúra, jók az utak, színvonalasak a szupermarketek
 11. Odamentünk gyereket csinálni. Összejött (Andris). A földgömbön megnéztük, hogy Budapesttől mérve hol van a legmesszebb szárazföldi hely. Ott van.

Nem tetszett

 1. A gyakori trópusi esők, ami egy-két tervezett programot megcsonkítottak
 2. A sok szúnyog
 3. a baloldali közelekdéshez igazodás
 4. Túlságosan álmos élet (a fővárps este nyolc után nyugovóra tér), délután 4 táján a boltok bezárása, a kocsmák, éttermek is korán, este kilenckor zárnak be 
 5. Brutális borárak (egy pohár valamivel több, mint kétezer forint), és nem is a szállodákban
 6. Óceániai szépségek helyet, a drabális nőszemélyek látványa
 7. A strandokon a kóbor kutyák
 8. Az apály-dagály váltakozásokhoz való napi igazódás kényszere
 9. A bizonytalanság, hogy meddig illik magunkon hordani az érkezésekkor a nyakunkba aggatott virégfüzéreket
 10. A kenyér vacak minősége (a hotelben is) 

Vélemények

Akinek Francia Polinézia az álma (mint nekem volt az egyik, gyerekként), de nem akarja eladni a lakását, hogy repülőjegyet vegyen, repüljön a Cook-szigetekre. A táj ugyanolyan, a tipikus, polinéz, csipkézett hegyek, mint Hawaii-n, kékesfehér víz, ugyanolyan polinéz arcok, még a nyelv is hasonló, fűszoknyás hulatáncosok. Viszont kevesebb a turista és relatíve olcsóbb (nos a repjegyek 2023-ra már sajnos elszálltak valahová a Mars felé).
A főváros (fő sziget) Rarotonga nagyon kicsi, pár óra alatt szerintem körbeautózható. Emellett ott van Aitutaki, amit nem szabad kihagyni, beszéljenek a google képek. Az emberek kedvesek, simán lehet stoppolni. Legutóbbi információim szerint az országban egyetlen mozi van, és az Raro-n.

kcicó fotója

Érdekesség:
Tom Neale: Az egyszemélyes sziget c. könyve Suwarrow lakatlan szigetén "játszódik" (igaz történet-nem látogatható)
A Cook szigetek hivatalosan a Magyarországtól legtávolabb fekvő szárazföld a bolygón. (Szóval ha átfúrnánk azt, ide lyukadnánk ki? :) Ezt nem mindenki mondhatja el magáról! :) (kcicó, 2023)


Amíg gomba módra szaporodnak a francia polinéz utak a hazai utazásiiroda piacon, a Cook egyelőre érintetlen maradt… Nyilván nem tragédia, hisz nem minden fülnek kedves, ha épp felháborodott magyarok szitkózódnak vasárnap a Chin Lee előtt Bora Borán, hogy nem lehet alkoholt venni… ☺️ A Cook hatalmas és gyönyörű kaland, ami Francia Polinéziával, Ausztráliával s leginkább Új Zélanddal nagyon könnyen összekapcsolható… Éppúgy megleled a budget opciókat, mint az ötcsillagosokat; hihetetlen színvilágot a hegyeknél s a vizeknél, illatos-ízes autentikusságot,tekiket, delfineket, bálnákat; mindent miért megéri a Föld túlsó oldalára átruccanni…. Bár 15 szigetből áll, a legtöbben első körben Raro-ra s Aitutakira látogatnak majd el, hisz ez a két sziget a legkönnyebben felfedezhető…
Raro-t körbebicajozni, a Cross Island Trek, bálnákkal úszni, mangós mahi mahit tolni s lubickolni Aitutaki mennyei habjaiban mind mind világklasszis élmény! 🏔️(sz.b., 2024)

Megközelítés

Új-Zélandról, Ausztráliából és az USA-ból érkeznek ide légijáratok. Los Angelesből 9-10 órás repüléssel leet ide eljutni. Új-Zélandról, pomntosabban Aucklandből kb. 5 órás a repülési időtartam. Rarotonga és Auckland között szinte mindennap van járat. Sydneyből ás Los Angelesből inkább csak heti egy.

Új-Zálandból és az USA-ból az Air New Zeland közlekedik ide, Ausztráliból a Virgin Australia.

Air New Zealand gép Rarotonga repülőterén - kcicó fotója

A Cook-szigetek belföldi (szigetek közötti) légi forgalmát az Air Rarotonga bonyolítja. Bázis repülőtere a főváros.

A nemzetközi repülőtér Rarotonga szigetén terül el, Avarua főváros közelében.

A Rarotonga-i repülőtérről vasárnap nem közlekednek buszok a városba. Más napokon óránként.

Szállás

A szállodák a nemzetközi szabványoknak megfelelnek. Magas az árszint. A tisztaság, higiénia rendben van.

Ajánlott szállodák Rarotongán:

2 csillagos: Aremango Guesthouse), Bella Beach Bungalows

3 csillagos: Palm Grove Lodges, Hotel Muri Beachcomber

4 csillagos: Pacific Resort&Villas, Manuia Beach

Egészség

Tanácsos utazási és egészségbiztosítást kötni még itthon, hogy fedezni lehessen adott helyzetben a légi úton történő kórházba szállítás költségeit is. Előfordulhat ugyanis, hogy nem oldható meg az egészségügyi ellátás helyben. A Cook-szigeteken időnként akadozik az ivóvíz-ellátás. Tanácsos palackozott és biztonságos helyről származó vizet fogyasztani. A szigetcsoporton a szúnyogok dengue-lázat terjeszthetnek, s ezért feltétlenül be kell szerezni mindenképpen szerezzen be rovarriasztót, és tanulmányozza a WHO honlapját (www.who.int/eng). A szigetek fekvése miatt a ciklonoknak, valamint a cunamiknak egyaránt ki van téve, ezért kérjük utazás előtt tanulmányozza az ausztrál vagy a fidzsi meteorológiai szolgálat honlapját

Közlekedés

Rarotonga szigetén körbe parti közút ezet. Ezen félóránként közlekedik busz, tehár körbe a szigeten, az óra járásával egyezően és ellenkezően is. Ezzel a busszal lényegében minden településhez el lehet jutni. A buszjegy rohadt drága: kb. 900 forintnak megfelelő helyi pénz (4 NZD) egy útra!

,, Rarotonga úthálózata elég egyszerű. A sziget belseje őserdővel borított hegyvidék. Az élet a keskeny parti sávban zajlik. A domboldalon halad körbe néhány megszakítással a régi út békés tanyák és ültetvények között. Ezen kicsi a forgalom, ezért Péter főleg itt bringázott." forrás

A rendszámon a Kia Orana annyit jelent, hogy: Legyen hosszú és beteljesült életed - kcicó fotója

Lassíts - kcicó fotója

Étkezés

,, Sajnos a Cook-szigeteken nem nagyon volt lehetőségünk helyi ételeket megkóstolni, mivel a helyiek is hamburget és fish’n chipset esznek. Edi azért a rák saslikot megkóstolta a fesztiválon. Ezen kívül kókuszdiót ettünk kókuszdióval, megkóstoltuk a helyi sört és egy boltban Budapest márkájú savanyú répára találtunk….ezt nem tudtuk hova tenni. Ezt lehet kapni otthon? (2014)" forrás

Tenger gyümölcsei bőségtál - f.t. fotója

Vásárlás

A turisták elsősorban igazgyöngyöket vásárolnak. Népszerűek a ekete gyöngyök. Jellemző szuvenírek a fametszetek és a nagyon egyszerű, de mutatós, pontokkal teli festmények (ilyet vettem).  

Szórakozás és programlehetőségek

Strandröplabda és vízisportok: A Cook-szigetek a homokos strandjairól híresek, ahol számos vízisport közül lehet választani, mint például a szörfözés, a búvárkodás, a snorkeling, a kajakozás és a jetski.

Horgászat: A Cook-szigetek nagyszerű hely a horgászatra, és számos lehetőség áll rendelkezésre a tengeri halak és a rákok fogására.

Szigettúrák: A Cook-szigetek gyönyörű szigetvilága számos túraútvonalat kínál, ahol felfedezhetők a helyi növény- és állatvilág, valamint a szigetek történelmi és kulturális helyszínei.

Kulturális események: A Cook-szigeteken sok hagyományos kulturális eseményt tartanak, mint például a tánc- és énekes fesztiválokat, ahol a helyiek bemutatják a szigetek kultúráját és hagyományait.

Gasztronómiai élmények: A Cook-szigetek híresek a friss halakból és a trópusi gyümölcsökből készült ételeikről, mint például a tengeri sügér, a polip vagy a kókuszdió.

Éjszakai élet: A Cook-szigetek éjszakai élete is kínál szórakozási lehetőségeket, mint például bárok, diszkók és kaszinók.

Közbiztonság és kellemetlenségek

A Cook-szigeteken általában biztonságos környezetben lehet utazni és tartózkodni. A helyiek általában barátságosak és segítőkészek a turistákkal. Természetesen, mint bárhol máshol a világon, vannak kisebb bűncselekmények, mint például a zsebtolvajlás, de az ilyen esetek ritkák. A turistáknak mindig érdemes figyelniük az értékeikre, és vigyázniuk kell a csomagjaikra, különösen a nyilvános helyeken.

Napozás és strandolás során fontos az UV-sugárzás elleni védekezés, mivel a trópusi éghajlat miatt a nap ereje nagyon erős lehet. A szigeteken gyakoriak a korallszirtes partszakaszok, ezért fontos odafigyelni a tengeri állatokra, például a tengeri sünökre és csigákra, amelyek veszélyesek lehetnek a mezítlábas strandolókra.

Az élelmiszer- és ivóvíz minősége általában jó a szigeteken, de ajánlott a főzött vagy palackozott vizet fogyasztani, hogy elkerüljük a betegségeket.

Továbbá érdemes odafigyelni az időjárásra, mivel a Cook-szigetek trópusi éghajlatúak, és gyakran előfordulhatnak heves esőzések és viharok. A szigeteken előfordulhatnak természeti csapások, mint például az erős szél, amely befolyásolhatja a hajók közlekedését és a repülőgép járatokat.

Óvakodj a leeső kókuszdióktól - kcicó fotója

Egyéb hasznos információk

1. Komplikált, költséges az internet használata, a wifi elérés.

Rarotonga

Lakosság (2023-ban): 17,600

A Szent József katolikus katedrális a fővárosban - kcicó fotója

Aiutaki

Aiutakiról külön kis tartalom van épülőben - ide kattintva

Egyéb helyek

Jön!

Strandok

A Cook-szigetek strandjai lenyűgöző természeti környezetben helyezkednek el. A turistákat ámulatba ejtik a fehér homokos, pálmafás partok, a türkizkék tenger.

A Cook-szigetek strandjai többnyire csendes és elszigetelt helyek, ahol a látogatók élvezhetik a nyugalmat és a nyugodt légkört. Ez lehetővé teszi a pihenést, a feltöltődést és a stresszmentes időtöltést.

A Cook-szigetek víz alatti élővilága lenyűgöző. A strandok közelében található korallzátonyok lehetőséget nyújtanak a búvárkodásra és a sznorkelzésre. A tenger mélyén felfedezheted a különleges korallakerteket és a színpompás halakat.

Az időjárás változékonysága lehet egy kihívás a Cook-szigeteken. Időnként erős szél, esőzések és viharok előfordulhatnak, ami befolyásolhatja a strandolási és vízi tevékenységeket.

A Cook-szigetek legcsodálatosabb strandjai tán ezek:

Muri Beach (Rarotonga): Muri Beach a Rarotonga szigetén található, és gyakran a Cook-szigetek legikonikusabb strandjaként emlegetik. Ez a strand türkizkék vízzel, finom homokkal és lankás lagúnával rendelkezik. A strand kiváló lehetőséget kínál a fürdőzésre, a napozásra és a vízi sportokra.

One Foot Island (Aitutaki): One Foot Island Aitutaki atollján található, és valószínűleg a Cook-szigetek leghíresebb strandja. Egy szigetecske, amely híres homokpadjáról és körülötte elterülő türkizkék vízről ismert.

Titikaveka Beach (Rarotonga): Titikaveka Beach Rarotonga déli részén található, és egy másik lenyűgöző helyszín a Cook-szigetek tengerparti élvezetéhez. A fehérhomokos part, a türkizkék lagúna és a lankás korallzátony itt gyönyörű látványt nyújt. A strand ideális a strandolásra, a sznorkelzésre és a pihenésre.

Homokminőség - rcicó fotói

kcicó fotója

Földrajz

A Cook-szigetek egy összetett vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánban, mintegy 3 000 km-re északra Új-Zélandtól. Összesen 15 lakott és lakatlan szigetből állnak, amelyek közül Rarotonga a legnagyobb és a legjelentősebb. A Cook-szigetek területe összesen 240 négyzetkilométer, és a szigetek elhelyezkedése miatt az esőerdők, a korallzátonyok és a tengerpartok nagyon gazdagok, és vonzzák a turistákat. A szigeteket övező tenger vize kristálytiszta és bővelkedik különféle tengeri élőlényekben, beleértve a korallzátonyok és a trópusi halak egész sokféleségét.

kcicó fotói

Időjárás, klíma

Április és augusztus között vannak a szárazabb hónapok.

Június-augusztus a hűvösebb hónapok.

A Cook-szigetek éghajlata trópusi, meleg és nedves az év nagy részében. A legmelegebb hónapok az északi nyári szezonban, december és február között vannak, amikor a nappali hőmérséklet akár 30-32 Celsius-fok is lehet. A legcsapadékosabb hónapok január és március között vannak, amikor a szigetekre rendszeresen érkeznek trópusi ciklonok és viharok. A szigetek éghajlatát az óceán és a passzát szélrendszer erősen befolyásolja.

Múlt és jelen

A szigeteket Jamas Cook-ról nevezték el, aki 1770-ben jutott el oda.

1888-ban birit protektorátus lett, 1900-ban pedig, Új-Zénad vette át a szigetek irányítását. 1965-ben a lakosság többsége a treület autonomia státusa mellett döntött, de nem függetlenedtek Új-Zélandtól.

Manapság a Cook-szigetek fő problémái közé sorolható a képzett munkaerő Új-Zélandra vándorlása és a helyi kormány által mindig kreált deficites gazdálkodás (papa Új-Zéland úgyis segít).

Gazdaság

A Cook-szigetek gazdasága az óceániai térségben az egyik legfejlettebb. Húzóágazat a turizmus. Évente kb. 100 ezren látogatnak a szigetcsoportra. Jelentős bevételi forrás még a gyöngyhalászat valamint a halászat. A fő kereskedelmi partner: Új-Zéland, Ausztrália és Japán. Ezekből az országokból jön a turisták zöme.

A helyiekről

A helyi lakosok angolul és részben maori (rarotongan) nyelven beszélnek, keresztény vallásúak (70% protestáns).

A lakosok jellemzően jólelkűek, vendégszeretők, de a maguk visszafogottabb, zárkozottabb módján.


fotó by Elter

Turista etikett

1. Nem szokás a borravalózás

Olvasmányos linkek

,, Egy kicsit nehezen szoktunk hozzá ehhez a nyugodt, ráérős tempóhoz…zavart is egy kicsit,de egyre több helyen olvastunk az úgynevezett “island time” vagyis “sziget idő”-ről. Itt nem rohannak sehova az emberek, a boltok délután 3-kor bezárnak, vasárnap nincs nyitva semmi, a hostelekben sem dolgoznak, csak templomba mennek el. Ez a pihenő nap. Szóval végre letettük a szobánkban a táskákat…a szoba és a hely is..hogy is foglmazzunk szépen…szóval egyszerűen nagyon koszos..MINDEN. Sajnos ezt a furcsa, kellemetlen érzésünket csak fokozta, hogy az első 3 napban folyamatosan ömlött az eső (a szigeten, ahol egész évben nyár van)" forrás


,, A Cook-szigeteki gyerekek nagyon serények tudnak lenni és nagyon odafigyelnek környezetükre. Az idősebb generáció úgy nőtt fel, hogy mindenkinek ki kellett venni a részét az otthon körüli teendőkből. Bár a mai, modern világban sok család nem a földeken vagy a vizeken, hanem pl. két munkahelyen keresi meg a pénzt, az otthoni munkamegosztással kapcsolatos szemléletet továbbörökítik. A gyerekek életkoruknak megfelelő feladatokat kapnak, levelet gereblyéznek, sövényt vágnak, segítenek a kertben vagy épp állatokat etetnek. A tiszta környezet és a tiszta ruha nem magától értetődik, azért mindenkinek tenni kell. A család és a környezetük körüli felelősségvállalás így a kezdetektől jelen van a gyerekek életében.

Ezért nem idegen nekik az sem, hogy az tanórák előtt felsöpörjék az iskola udvarát, összeszedjék a szemetet, vagy lemossák a tanterem ablakait. A felelős viselkedés jó esetben magával hozza a kötelességtudatot is, hogy időben oda kell érni az iskolába, meg kell írni a leckét, tisztelni kell a többi diákot és a tanárokat, vagy hogy aktívan részt kell venni az órákon és az iskola életében. Tulajdonképpen a gyerekek azt tanulják meg, hogy ők nem „ellátandó” tagjai a közösségnek, hanem ők is aktívan tehetnek valamit a közösségért.

A Cook-szigetek egy békés ország, mert az emberek barátságosak és kedvesek. ˙(...) tisztelettudóak, gondoskodóak. Összetartanak ˙(...), segítenek egymásnak és összefognak. Jobban szeretnek csoportban a közösségért tenni valamit, mint az egyénekért. (...) A környezet nagyon fontos a sziget lakóinak, ezért tisztán tartják. Minden szigeten nagyon tiszta a környezet és nagyon gyönyörű. A szigetek tele vannak természeti szépségekkel, fehér strandokkal, eldugott lagúnákkal és fekete gyönggyel. (...) A hagyományok fontosak a polinéziai emberek számára. Ez hozzátartozik az egyéniségünkhöz, ez tesz minket különlegessé. A Cook-szigetekre érkező embereket virágfüzérrel köszöntjük, ami az elfogadás és a szeretet jele".

"(...) Általánosságban elmondható, hogy a Cook-szigetek egy tiszta ország. Legtöbbünket büszkeséggel tölt el, hogy tisztán és rendezetten tartjuk a kis szigeteinket. A gyönyörű és rendezett környezet a jólét és a büszkeség érzését hirdeti. (...) Mindig megborzongok, ha azt hallom a turistáktól, hogy „ez a hely olyan, mint a mennyország”. Tudom, hogy nem csak a szigetekre értik, hanem az emberekre is. Az itteni emberek természetüktől fogva vendégszeretők és barátságosak. Ritkán látni olyan embert, aki nem mosolyog. De miért is ne mosolyognánk? Olyan sok minden miatt lehet mosolyogni”.  (2017)" forrás


,, A mai nap egy igazán különleges nap, ugyanis "időt utaztunk"! Mielőtt még hívnátok a mentőket, nem, nem ment el az eszünk. :D Viszont egy olyan különleges szigetre utaztunk, amit ha ebből az irányból közelítünk meg, akkor vissza utazunk az időben, méghozzá azért, mert olyan időzónába kerülünk, ahol még csak az előző nap van, amíg ahonnan érkeztünk, ott már másnap. Tehát a november 27.-ei napunk 47 óráig tart. (Igen, nálatok épp 28. reggele van és mi még csak most fejezzük be a 27.-ét :D) Csodálatos, nemde? forrás

Fotóegyveleg

kcicó fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Arora András, 2019. 08. 12. 22:54
Szerintem a kis Andris az első magyar, aki a Cook-szigeteken született. Megkapta az új-zélandi állampolgárságot? Ott is maradtatok a szigeteken?
Én Indiában születtem. Az ehhez képest közel van.


úti kritikus, 2019. 06. 21. 19:44
Hunestfin:

Maximálisan egyetértek! Mi is imádtuk. Aiutakit nem szabad kihagyni, ha már az ember eljut a Cook-szigetekre.


hunestfin, 2019. 06. 21. 17:48
Aitutaki maga a paradicsom,azon belül az Egy Láb sziget(One Foot island) maga a csoda


Tom Neale, 2018. 06. 28. 20:51
Eszembe jutott még pár apróság ehhez a témához, miszerint a Cook-on nem lehet helyi kajához jutni. "Sajnos a Cook-szigeteken nem nagyon volt lehetőségünk helyi ételeket megkóstolni, mivel a helyiek is hamburget és fish’n chipset esznek." A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Gyakorlatilag az összes szervezett turistaprogram (hajókirándulás, szigettúra terepjáróval vagy gyalog) magától értetődő összetevője a mindig nagyon finom bbq lakoma jellemzően helyi alapanyagokból készített helyi fogásokkal. Aitutakin még umu-ban (polinéz földkemence) készített ételekhez is hozzájutottunk 2 különböző helyen és alkalommal.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:47
"a szoba és a hely is..hogy is foglmazzunk szépen…szóval egyszerűen nagyon koszos..MINDEN." A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Minden rarotongai szobáért persze nem tudok felelősséget vállalni. De ha ez a fenti hozzászólás, miszerint "nagyon koszos MINDEN" a Cook-szigeti helyzet összképére vonatkozik, akkor azt kell mondjam, hogy ez ostobaság és/vagy óriási tévedés. Mert éppen az ellenkezője az igaz. Bár Magyarország lenne olyan szinten rendezett és nem koszos, mint a Cook!


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:36
"Sajnos a Cook-szigeteken nem nagyon volt lehetőségünk helyi ételeket megkóstolni, mivel a helyiek is hamburget és fish’n chipset esznek." A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Ott kell keresni, ahol van. Pl Aitutakin a kikötői piacon, ahol kifejezetten arra megy rá több háziasszony, hogy előre kiporciózott házi kosztot árul nagy változatosságban és mennyiségben finomat és nem is drágán. Egyébként Aitutakin Puffy fish' n chipse méltán híres! Rarotongán meg a Pacific Resort közelében az un. éjszakai piac a lelőhely pl.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:27
"A kenyér vacak minősége (a hotelben is)" A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Mi hotelben soha nem próbáltuk, de a boltokban gyakorlatilag mindenfelé kifejezetten jó kenyereket lehetett kapni. Pl Aitutakin a Heineken Store-t ajánlom ebből a szempontból.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:23
"A strandokon a kóbor kutyák uralma" A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Tény, hogy sokkal több van belőlük a kelleténél. Még a helyieket is zavarják. A Cook Island's News időről időre cikkezik a problémáról. Egyébként a strandokat távolról sem uralják a kóbor kutyák. Állítom ezt én biciklisként, aki "hivatalból" nem szeretem őket. Rarotongán 1 hónap alatt nem kergettek meg többször mint pl az Európához tartozó Madeirán 1 hét alatt, de igazán veszélyes helyzetem egy sem adódott velük sem az utakon sem a strandokon. De ebből a szempontból az igazi idill persze Aitutakin várja a bicilkist/strandolót! Ott egy db kutya sincs.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:13
A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. "A Cook-szigeteken időnként akadozik az ivóvíz-ellátás. Tanácsos palackozott és biztonságos helyről származó vizet fogyasztani." Erről a témáról az Aitutakiról szóló fejezetben részletesen írtam. Röviden: soha nem tapasztaltam vízhiányt, és a hivatalos rarói nyilvános kutak nem csak ingyenesek, elérhetőek, de a róluk vett víz "biztonságos helyről származó"-nak számít. Egyébként meg a csapvíz is az volt, egyszerűen csak teát főztünk belőle.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 17:05
A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. Rarotongán a menetrend szerinti buszt használhatónak találtuk és emlékeim szerint nem volt mellbevágóan drága, különben nem használtuk volna rendszeresen. A pontos árakra tényleg nem emlékszem. Egyébként nagyon praktikus és rugalmasan szervezett szolgáltatás. Sokféle jegy és bérlet közül lehet válogatni (van családi jegy is, 10 alkalmas bérlet, retúrjegy stb). A menetrendet egész megbízhatóan tartják. A buszt az út mentén bárhol le lehet inteni, ill. kérésre bárhol megáll. Hétvégén és ünnepnapokon valóban van eltérés a hétköznapi szolgáltatáshoz képest, de az a változtatás is a menetrend szerint történik. Ajánlom!


úti kritikus, 2018. 02. 09. 05:22
Kcico!

Ha bármi nem helytálló a kritikánkban, akkor kéretik majd korrigálni, friss véleményt mondani. Nagyon megköszönnénk.


Kcico, 2018. 02. 08. 19:16
Ide utazunk két hónap műlva, majd meglátjuk helytálló-e a kritika :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes