ÚTIKRITIKA.HU / Seychelle-szigetek


hirdetes


útikritikák


Seychelle-szigetek

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum | Fotóegyveleg

.

Egy kis öböl Mahe szigeten - f.j. fotója

Repülőjegy és repülés

Ethiopia Airlines-al mentünk és jöttünk. Kb fél évvel előtte foglaltuk a repjegyeket.
1 átszállás volt / 4 óra várakozás Ethiópiában.
2 óra időeltolódás van Seychellen, hozzánk képest!
 6PM Bécs -> Ethiópia (Addis Ababa) -> Mahé 2PM
Indulás 14:00 Mahé -> 3,5 óra repülőút Ethiópia -> 6óra repülőút Bécs érkezés 6:00

(o.b., 2023)

  • Air France: Csak a főszigetre megy, mióta kiesett az Air Seychelles. Két átszállás van, Párizsban és Mauritiuson. A repülőjegy árai 300 ezer körül vannak, ha időben foglal az utazó.
  • Előnyös, igaz ritkán előforduló megoldás, ha valaki Mauritiust is be akarja venni az utazásba.
  • Emirates: Bécsi indulással. Jó átszállásokkal, kora délután érkezik a Seychelle-szigetekre, viszont korán reggel indul a gép Dubaiba, tehát egy éjszakát mindenképpen Dubaiban kell tölteni, vagy van késői indulással is gép, ami 23:55-kor indul, viszont ebben az esetben 5 óra az átszállási idő Dubaiban. Érdemes az utat megszakítani Dubaiban, ha Emiratessel megy az ember, hiszen kedvezményes tranzit vízumot, valamint Stopover programot lehet igényelni a légitársaságtól. Ami azt jelenti, hogy szállás reggelivel és transzfer is van az árban és jóval kedvezőbb áron adják, mintha simán oda menne valaki nyaralni.
  • 320 ezer körül vannak speciális árak.
  • Qatar: A Qatar légitársaság intéz tranzitálást (Stopover program), ami tartalmaz szállodai éjszakát (pl. 4 csillagos központi elhelyezkedésű hotel), oda-vissza repülőtéri szállítást, háromszori étkezést. Amennyiben nagyon hosszú a tranzit várakozás és az utazó nem akar kimenni a városba és szállodába megszállni, akkor be lehet fizetni a reptéri kényelmes váróba (Oryx Lounge). Mivel csak hosszú átszállás van Seychellesre a Qatarnak, ezért az utasok automatikusan kapnak tranzit vízumot, transzfert és szállást. Általában 3 csillagos hotel szokott benne lenni az árban. Szabad helyek függvényében, le kell kérni.
  • Condor: Ha nem foglal valaki több, mint fél évre előre, akkor nagyon drága a repülőjegy a Seychelles-szigetekre, szinte sosincs hely rajta, a németek jó előre lefoglalnak mindent. Ők nem hagyják a repülőjegy vásárlásokat az utolsó pillanatokra, mint nálunk.
  • Etihad: Két átszállás, egyik Abu Dhabiban, a másik Európa. Nem könnyű olcsón lefoglalni a Budapest-európai átszállóhely Lufthansa-s szakasza miatt. Amúgy korrekt légitársaság, kedves személyzet, egész jó átszállási időkkel. Néha el lehet csípni jó akciókat. Rajtuk keresztül viszont nem lehet vízumot intézni, ha az utas meg akar állni Abu Dhabiban.
  • Ethiopian:

,, Ethiopian: korrekt és olcsó Star Alliance légitársaság viszonylag jó fedélzeti szolgáltatással, pl. a rövid járaton kétféle, a hosszún háromféle kaja választható. Nagyon nőnek, már megvették a togói és a malawi légitársaságot is. A belföldi járatok is sűrűsödnek és elég olcsók. A Bécs-Addiszt (kb. 6 óra) 3-3-3-as székezésű 787-esekkel repülik, az Addisz-Seychelle-t (3-3,5 óra) kicsit leharcolt 737-esekkel. A Dreamlineren még az első economy sornak is van monitorja, a filmek közt amcsi blockbusterek és helyi romcomok (amharául, felirat nélkül) is vannak. A business osztályt Cloud Nine-nak hívják, szokásosan 2-2 székezéssel, a nagy gépeken kagylóülésekkel.

Az addiszi Bole reptér egy átlagos afrikai reptér, két terminállal, konténerekből kialakított (de takarított) vécékkel. Kínai tőkéből bővítik a nemzetközi terminált (2-es) és épül harmadik is. A duty free boltok fele kínai piákat és egyéb vackokat árul.

Ha akarsz stopovert Addisz Abebában: A belépés az országba viszonylag gyors, ha intéztek neked visa on arrival-t, és nincs nagy sor, 10-20 perc alatt megkapod, nincs sok kérdés; egyébként vízumot csak Genfben csinálnak, Magyarországon még nem. A 30 napos vízum ára 50 USD (a 90 naposé 70), de sok más valutában (pl. EUR, CHF, NOK) is lehet fizetni. Az érkezési csarnok tele van a shuttle-t kínáló hotelek standjaival, leültetnek és ott várod meg a transzferedet. A bolei szállodák többsége 10-20 percre van kocsival a reptértől." (P. Dani, 2018)

Szállásválasztás

Seychelles afrikai ország, földrajzilag viszonylag elszigetelt szigetcsoport, az európai átlagtól erősen eltérő életkörülményekkel, munkamorállal, a helyiek lassú életritmusban élnek az éghajlati és kulturális adottságok miatt. Mindezek a különbségek hátrányokként megnyilvánulnak a szállodák technikai körülményeiben és a szolgáltatásokban. 5 csillagos hotelek és különösen a nemzetközi lánchoz tartozó szállodáknál (pl. Meridien) ezeket a hátrányokat nagy erőfeszítéssel minimalizálni tudják. De 5 csillagos hotelekben is előfordul, hogy a személyzet bénázik, a takarítók elfelejtenek ezt-azt. Azért sokszor sikerül elérni, hogy összességében elégedett legyen a vendég (ja és van két 6 csillagos is!).

A 3 csillagos szállodák esetében azonban felesleges európai összehasonlításban megfogalmazni az elvárásokat. Meg van a kockázata annak, hogy a vendég nem találja megfelelő műszaki állapotúnak és teljesen tisztának a szobát, valamint túlságosan lomhának véli a kiszolgálást. A szállodai személyzet, néha a menedzsment nehezen tud mit kezdeni azzal, hogy a szobáért, ellátásért elég sokat fizető vendég szigorú elvárásokat képvisel, finnyás, igényes.
Sok az olyan vendég, aki úgy véli, hogy a pénzükért nem kapnak olyan minőséget, mint más nyaralós országban. Sokan úgy vélik, hogy a Seychelles-szigetek összességében nyújt annyit, ami ellensúlyozza a hotelek ár-érték arányával kapcsolatos gondokat.

Tanácsos tájékozódni arról, hogy a megfontolás tárgyává tett hotel mennyire van elszigetelt helyen, milyen külső szolgáltatások vannak a közelben. Több olyan szálláshely is van, amelyek közelében gyalogtávolságra a szép természeti környezeten kívül nincs szinte semmi. Mivel a helyi tömegközlekedés igénybevételére nem lehet teljesen számítani, az ilyen szállodák esetében pluszköltség lehet a gyakori taxizás. El kell dönteni, hogy a Seychelle-szigeteki utazási ajánlatok böngészése során mit válasszon az ember: családias, kis szálláshelyet vagy nagyobb hotelt. A kis szálláshelyek előnye a meghitt légkör, a családias hangulat, a tulajdonos személyes jelenléte által biztosított lelkiismeretes kiszolgálás. Hátrány: alig van extra szolgáltatás és a vendég jobban ki van szolgáltatva annak, hogy a tulaj korrektül viszi a boltot, illetve annak, hogy szűk helyen milyen éppen a kicsi vendégkör. A nagyobb hotelben ugyebár kevésbé személyes jellegű a kiszolgálás, viszont több szolgáltatás közül tudunk választani.

Általános tanács, hogy mind a sziget felfedezése, mind a hotelen kívüli szolgáltatások elérése szempontjából nagy előnyt jelent a bérelt autó. Dilemmát okoz viszont az, hogy érdemes-e az egész ott lét idejére bérelni autót. A Seychelles-i nyaralás jellemzője ugyanis az, hogy a vendégek egy-két naptól eltekintve többnyire a hotelben lustálkodnak, és nincs feltétlenül szükség az autóra minden nap. Jobb előre tudni, hogy Seychelle-szigeteken a szobák, a fürdőszobák, és akár a hotel közös részein is sok helyen érzékelhetők a lecsapódó pára miatti esztétikai hibák. A hotelek képtelenek folyamatosan javítgatni, renoválni, mert a trópuson a természet kvázi erőszakosságát nem lehet naponta legyőzni. Meg kell érteni azt is, hogy a trópuson nem lehet kiiktatni a hotelek, a szobák közegéből a rovarvilágot. Ez itt nem higiéniai odafigyelés függvénye. Jó hír, hogy veszélyes rovarok nincsenek.

Hétvégéken, különösen vasárnap, valamint június és júliusban bármely nap a Mahé-szigeti strandok egy része megtelik helyiekkel. Vannak hotelvendégek, akiknek ez nem tetszik, mert nincs nyugalom, mások örömmel szereznek tapasztalatot a szigetlakókról. Érdemes tájékozódni, hogy a kiválasztott szálloda előtti strandnak mennyire van privát jellege. Azt is jó előre megtudni, hogy a hotel közelében lévő strand mennyire tiszta. A Seychelles-en problémák vannak a szemétszállítás és a szennyelvezetés vonatkozásában.

Szerencsére nem csak több százezres luxus szállodák vannak, hanem egyszerű, pénztárca kímélő apartmanok is. Biztosra akartunk menni, ezért reggelis helyet foglaltunk. Mivel autónk volt, így nem volt fontos, hogy a part közvetlen közelében legyünk.

Az összes part szabadstrand, így kisajátítani, beépíteni nem is lehet. Itt tényleg minden közkincs.

A szállások teljes skálája megtalálható, az olcsó akár 6000 forintos apartmantól a milliós luxus szállodákig. Érdemes időben keresni, mivel a szállások száma erősen korlátozott. A seychellei vezetőség szigorúan szabályozza/korlátozza a turisztikai szállások szaporodását. Védik a természeti kincseiket és nem akarnak egy hatalmas turistametropoliszt csinálni az országukból. (2022)" forrás

Szállásválasztás – területi szempontok alapján

Mahé sziget

Mivel Victoria, a főváros akár félnapos látogatással is elintézhető, nincs sok látványossága és vásárlás, szórakozás szempontjából sem igazán érdekes, így nincs különösebb jelentősége, hogy a hotel közel legyen hozzá. A sziget hotelek szempontjából legjelentősebb régiója (északnyugat), a Beau Vallon például busszal 20 perc távolságban van. A Beau Vallon térségében lévő hotelek esetében kevésbé kell tartani attól, hogy a vendég szolgáltatások szempontjából légüres térbe kerül. Minden viszonylagos persze, tehát a legmozgalmasabb környéken sincs monstre választék éttermekből, bárokból. Beau Vallon strandjain helyi viszonylatban nagy a mozgalmasság és itt van a legnagyobb választék vízi sportlehetőségek vonatkozásban. A Beau Vallon térség hátránya, hogy itt sűrűbben vannak a szállodák, sőt nagyobb hotelfejlesztések is vannak, és ezért nem annyira érzi magát az ember idilli, romantikus helyen, mint a sziget nyugisabb környékein. DE: Beau Vallon hatalmas előnye, hogy itt lehet az egész szigeten a legzavartalanabbul fürödni a tengerben!!!

A Baie Lazare környékén (a sziget délnyugati részén) lévő szállodák előnye, hogy a strandok csaknem néptelenek, szépek, romantikusak. Némi hátrány, hogy elég elszigetelt része a szigetnek. A tengervíz itt sekélyebb, mint Beau Vallon-nál, viszont a sziklás részeken jókat lehet sznorkelezni. Közelben van egy-két nagyon szép strand (pl. Anse Takamaka). Egyesek szerint Mahé szigeten errefelé vannak a legszebb strandok. Nem véletlen, hogy ide építették a 6 csillagos Four Seasons. A sziget teljesen déli oldalán a hotelek elég nagy elszigeteltségben vannak, viszont a strandok a tengeri növényzettől kevésbé szennyezettek, mint a sziget sok más partszakasza.

Praslin és La Digue szigetek

Ezek a szigetek olyan kicsik, hogy nincs nagy jelentősége melyik részein van egy adott hotel. Az általunk javasolt hotelekről tárgyilagos értékeléseket lehet elolvasni, így biztosítjuk azt, hogy az utazó tisztában legyen a jellemző előnyökkel és hátrányokkal!

,, Ha csak Mahé érdekel, szerintem felesleges több helyen megszállni ott, mert a sziget 1-2 nap alatt körbekocsikázható bérautóval. Szerintem viszont ami érdemes, más szigeten is éjszakázni. La Digue pl. nagyon szép, visszaadj a Seychelles-érzést :))"

Ajánlott szállások (2022)

Mahé északi részén:

4 csillagos: Le Meridien Fisherman's Cove ,

5 csillagos: Savoy Resort & Spa (Beau Vallon Beach),

Mahé nyugati részén:

5 csillagos: Kempinski Resort Seychelles ,

Mahé keleti részén:

4 csillagos: Solana Beach

Villa Caballero

,, Mahé keleti partja – Én nagyon örültem, hogy a kevésbé felkapott, keleti parton szálltunk meg, ahol olyan parti szakaszokat találtunk a szállásunk közvetlen közelében, ahol rajtunk kívül nem volt senki más, és örömmel láttuk, hogy a partok teljesen érintetlenek és tiszták voltak, nem volt emberek által eldobált hulladék, partra mosott műanyag halmok, tényleg olyan volt, mintha a paradicsomban lennénk. (2018)" forrás

Mahé déli részén:

4 csillagos: DoubleTree Resort by Hilton Hotel Allamanda (Anse Forbans)

Silhouette Island:

5 csillagos:

Denis Private Island:

5 csillagos

-----------------------------------------

Nem ajánlott hotelek: a 4 csillagos Bliss Hotel , a 4 csillagos Coral Strand Hotel ,

-------------------------------------

,, A Constance Ephelia Resort nem olcsó hely, viszont drága. Kaptunk ugyan kedvezményt, mint nászutasok, de a szobaár így is messze meghaladta az általam meghatározott 100 eurós általános limitet. De hát egyszer nősül az ember, ne garasoskodjunk! (Na jó, én kétszer, de az elsőt megúsztam egy hévízi SZOT üdülővel.) Elég volt csak elküldeni a magyar nyelvű házassági anyakönyvi kivonatunkat, még csak fordítást sem kértek hozzá. Azt kell, hogy mondjam, megérte. A fogadtatás első osztályú, a szoba, amit kaptunk osztályon felüli, a kilátás pazar. A létesítmény több hektáron terül el, egy komplett félszigetet és két öblöt foglal magába. A teljes terület bejárásához fél nap sem elég, szerencsére folyamatosan szállítják a jónépet golfkocsikon az egyik végéből a másikba. (2019)" forrás


a self-catering apartmanoktól kezdve a B&B-ken keresztül a négy- és ötcsillagos resortokig és a private island luxury villákig minden van, akár 60 euró/szoba/éjtől a csillagos égig. Érdemes minél előbb foglalni, én ugyanazért a szobáért indulás előtt 3 hónappal foglalva 2-2,5x annyit fizettem volna Mahén. Én egy praslini óceánparti B&B-t próbáltam ki, az teljesen rendben volt, és Mahén az Avani Seychelles Barbarons Resortot FP-n - ez egy 3 éve felújított szép öbölben lévő négycsillagos szálloda, szép és jó, de nem kiemelkedő. (bono)

Vízum

Az országba való belépéshez magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, viszont az útlevélnek a hazautazástól számított további hat hónapig érvényesnek kell lennie. A repülőtéren belépéskor kérhetik a visszaútra szóló repülőjegyet, a szállásfoglalás igazolását, illetve előfordulhat, hogy megvizsgálják, hogy az utasnál rendelkezésre áll-e az utazáshoz szükséges fedezet, ami 150 USD/fő/nap.

Vízum nem kell, de érdemes belépés előtt online regisztrálni! Van belépési díj! A Seychelliek tudni szeretnék hová mész, hol maradsz, meddig leszel , hol szállsz meg és mikor mész vissza! Nehogy a nyakunkon maradj! Csak úgy léphetsz be az országba ha van vissza repjegyed, hotelfoglalásod minden napra és x ezer euró a számládon! Jogában áll megnézni a számlád, vagy nem enged be!
Ezt nagyon komolyan mondom!
(o.b., 2023)

'A visitor’s permit is issue on arrival in Seychelles to travelers visiting for the purposes of holiday, business, visiting friends or family and who also meet the following criteria:
is not a prohibited immigrant
is not a holder of a valid permit which entitles the holder to reside in Seychelles
holds a valid return ticket or ticket for onward travel for the duration of the visit
has confirmed accommodation
has sufficient funds for the duration of the stay. (minimum of US$150 or equivalent per day)'
Link: http://www.ics.gov.sc/visa-and-travel/visiting-seychelles
Nem a posztoló találta ki a pénzbeli követelményt, sőt, sok más országba való beutazáskor is jelen van. Tény, hogy nem láttam/tapasztaltam még sehol, hogy ezt ellenőrzik is, de megtehetik.


,, Vitt haza valaki homokot, kagylót? Azt olvasom a Seychelle-i törvények szerint tilos.

Random nèzik a táskàkat, több szàzezres büntetès jár érte ha elkapnak, nekünk ezt a taxisunk mondta. Mi láttunk olyat akihez odamentek
a rendőrök/vámosok és elvitték őket utazótáskástól, hogy átnèzzèk, nem is jöttek vissza. Persze lehet megúszod, mi emiatt nem hoztunk, plusz környezetkárosításnak minősül ott így le is csukhatnak… én ágat szerettem volna plumériàról de mivel a taxis meg a kinti ott szerzett ismerős is mondta, hogy meg ne próbàljam, végül nem vittem semmit a reptérre amit nem shopban vettem." (2022)

-----------

Teljesen érthető, hogy szeretne az ember hazavinni valamit, mert mégsem jár évente Seychelle-en, sőt. De kérlek, ha lehet, ne hordjatok haza ilyen dolgokat. Nem véletlenül illegális egyre több országban. A polcon, a virágágyásban, stb semmi haszna nincs, de ahonnan szeditek, ott funkciója van az ökoszisztéma számára.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

babó, 2014. 02. 23. 18:39
Szia!
Mahé melyik oldalát ajánlanátok?
Illetve utazási irodán keresztül vagy egyénileg oldjam meg a szállás és repjegy foglalást?
Köszi


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes