ÚTIKRITIKA.HU / Seychelle-szigetek


hirdetes


útikritikák


Seychelle-szigetek

Mahe-sziget | Mahe-i strandok | Praslin | La Digue | Kisebb szigetek | Sznorkel és búvárkodás | Fotóegyveleg

.

Jellegzetes bazi nagy parti kövek - f.j. fotója

Általános tanácsok

Szerintünk ezt a csodavilágot nem lehet egy tizenpár napos nyaralás alkalmával felfedezni és kiélvezni, ezért, ha megtehetitek, térjetek vissza még. Mi pl. Praslin-t teljesen kihagytuk, és hiába kicsi, La Digue-en is maradt még ismeretlen terep, Mahéról nem is beszélve…😅 Legközelebb kizárólag Praslin-re és La Digue-re, valamint a hajós-sznorkeles programokra szeretnénk fókuszálni, és még akkor sem lesz „kipipálva” a dolog, hisz hátravan Mahé többi kincse is💎 Ahogy azt egy velünk egy hoteleket választó, szuperkedves fiatal magyar pár (innen is Sziasztok!😁) kétszer is említette, nagyon belenyúltunk elsőre a tutiba, ezt nehéz lesz überelni💁 Mindezt úgy mondták, hogy Ők már a világ rengeteg területét látták, s véleményükben osztozott egy, a Dél-afrikai Köztárasásgból érkezett úr és felesége is, akikkel a hajós kalandon találkoztunk. Ők pl. már ötödszörre választották a Seychelle-szigeteket, laktak 6 évet Mauritius-on, jártak a Karib-térségben, meg ki tudja még hol, és Őket idézve: „look no further, believe me, this is the true paradise” (2023)

Mahé-sziget

Az ország legnagyobb szigete, bár mindössze 154 km2. Hosszában 27 km a legnagyobb távolság, míg kelet-nyugati irányban 8 km-re van a két legtávolabbi pont. Az ország lakosságának közel 90 százaléka él itt. A sziget közepe magasabb (a legmagasabb pont sem éri el az 1000 m-es tengerszint feletti magasságot), csapadékosabb, az élet főként a tengerparti területeken folyik. A legtöbb strand a déli és az északnyugati részen található, ez utóbbi régió a legkedveltebb a turisták körében. A reptér mindössze 11 km-re délkeletre van a fővárostól.

Főváros

Victoria, a főváros a sziget északkeleti felén található. Alig több mint 24 ezer lakosa az ország népességének egyharmadát teszi ki. Ezzel a lélekszámmal a világ legkisebb fővárosai közé tartozik. Itt szinte mindenki ismer mindenkit. Alig 200 éves múltja miatt nagy történelmi események színhelye nem volt, viszont praktikus kiindulópont lehet.

Pajer Dani fotója

,, Ez az ország egyetlen városa, a többi település csak falu. A város nem tengernyi műemléke miatt érdekes, bár gyarmati épületei és múzeumai izgalmas kirándulást ígérnek egy, az ittenitől teljességgel idegen kultúrához szokott utazónak. A trópusi szigetek élő és kihalt élőlényeiből a Természettörténeti Múzeumban is felkészülhetünk, míg Seychelles múltjáról a Történeti Múzeumban tudhatunk meg többet, mint amennyit útikönyvünk lapjai tartogatnak számunkra.

Victoriában egyetlen ismerőssel találkoztunk: a múzeumtól nem messze (bár itt igazán semmi sincs messze), a város közepén az angol időkre emlékeztető kis óratorony áll, melynek képét már jól ismertük a Seychelles-ről szóló brosúrák oldalairól. És ezzel nagyjából ki is merítettük a főváros látnivalóit, ami persze nem jelentette azt, hogy indulhattunk is tovább. A néhány percnyire található városi piac ugyanis megannyi érdekességgel szolgált. A világnak ezen a részén járva időbe telik, míg az ember megszokja a különös arcvonásokkal és bőrszínnel megáldott kreolokat. (2019)" forrás

f.j. fotója

Látnivalók, programlehetőségek

Sir Selwyn Clarke piac

A színes és nyüzsgő piac a főváros szívében található. Kaphatók itt zöldségek, gyümölcsök, halak és fűszerek. A kis boltokban és butikokban pedig szuveníreket, ruhákat és kézműves termékeket árulnak. Érdemes kóstolgatni is, főleg a sokféle banánt és mangót. A szuvenírek között sok a kínai vacak. Érdemes kókuszból készült termékeket, ékszereket vagy selyemfestményeket vásárolni, mert ezek nagy valószínűséggel helyi készítésűek. Minden nap 7:00-17:30 között van nyitva, de legjobb arcát szombat délelőtt 6-14 óra között nyújtja. Csak azok menjenek szombaton, akik bírják az őrültek házát, amivel egy piacnap jár. A finnyás turisták rendszerint sajnáltatják magukat egyes piaci részek intenzív szaga miatt.

Nemzeti Múzeum

A sziget történetét mutatja be a múzeum, több nyelven. Az óratoronytól délre található meg, nyugalmas helyen. Csak nagyon alapos kíváncsiságú turistáknak való. A külföldiek többsége számára a helyi történelem részletei tán periférikusnak hathatnak.

Big Ben

A helyiek szerint, aki nem látta az órát, nem is járt Victoriában. Már csupán ezért is meg kell néznie az utazónak. A londoni óratorony mintájára készült el a főváros központjában a helyi verzió.

Arul Mihu Navasakthi Vinayagar hindu templom

Az egyetlen hindu emlékhely a szigeteken. Naponta 6-12 és 17-21 óra között látogatható.

k.cs. fotója

Kenwyn House

A sziget legrégebbi, koloniális stílusban épült háza. Szépen felújították, ma művészeti galéria. Természetesen a kiállított darabok egy része megvásárolható, az árak 5-25 EUR-tól indulnak. Hétköznapokon 9-17 óra között, szombaton 9-13 óra között várja a látogatókat.

Kot Ma-Ya Exotic Flower Garden

Különleges növényeket felvonultató kert a virágok szerelmeseinek. A több mint kétszázféle trópusi növény és orchidea mellett teknősök, békák, gekkók és nyulak is vannak a kertben. Naponta 8-17 óra között látogatható, a belépő 150 rúpia felnőtteknek, és 75 gyerekeknek.

Botanikus kert

A leghíresebb látnivalója a helyi kókuszpálma, a coco de mer. A kert néhány percre van a városközponttól. Nem túl nagy, egy óra alatt körbejárható. Sajnos nem minden növény mellett található tábla, így aki komolyan érdeklődik a növények iránt, annak érdemes vezetőt fogadnia. A kertben van néhány óriás teknős is. Van néhány szűkebb, nem annyira jól jelölt ösvény, melyek eső után csúszósak lehetnek. Egy dolgot ne felejtsünk otthon: a szúnyogriasztót, és használjuk is! Ha nem akarunk kockáztatni, egy üveg vizet is érdemes vinni, mert a kávézó gyakrabban van zárva, mint nyitva. A belépő a botanikus kertbe 100 rúpia, naponta 8-17 óra között van nyitva. A parkolás ingyenes, és van két egyszerű mellékhelyiség.

Le Jardin du Roi

Ez a fűszerkert kis kertészeknek ajánlott leginkább. Érdekes látni napjaink fűszereit növekvő formában. Van lehetőség vásárlásra is, de azt tudni kell, hogy az árak a piacon olcsóbbak. A kilátás fenséges Anse Royale-ra, ha valaki megéhezik, az étteremből is csodálhatja a panorámát. A házi készítésű fagyit érdemes megkóstolni (főleg a fahéj sorbet-t), bár az árak az étteremben nem olcsók. A konyha 15 óráig működik csak, a kert 10-17:30 között van nyitva, hétfőtől péntekig. A belépő 110 rúpia. A fővárostól 20 perc autóútra található délre.

Teagyár

A seychelle-i teatermesztést és feldolgozást mutatja be ez a nagyon szép helyen fekvő manufaktúra. A sziget egyik legszebb panorámájával büszkélkedhet a hely. A belépő 25 rúpia, hétköznap 7-16 óra között látogatható. A belépőt csak készpénzért lehet megvásárolni.

Petite Anse

Sokan a sziget legszebb strandjának tartják. A Four Seasons Hotel partszakasza, így a szálloda recepcióján keresztül közelíthető meg egy 15 perces sétával. Akinek szerencséje van, azt elektromos autóval leviszik a strandra. A part finom homokos, sznorkelezésre kitűnő, mert nincsenek áramlatok. Van egy kis étterem a közelben. Zsúfoltságnak nyoma sincs, bár a kép sokat változott az utóbbi évek fejlesztései nyomán.

Anse Intendance

Gyönyörű partszakasz fehér homokkal és türkiz vízzel, viszont nincs a part előtt zátony, amitől az óceán itt sokkal hullámosabb. Lehet úszni, ha valaki odafigyel az áramaltokra, melyek bizonyos időszakokban kifejezetten erősek. Legkönnyebb autóval megközelíteni, bár az út nem sima és egyenes. A dús növényzet biztosít árnyékot is. Gyerekekkel nem a legjobb választás. Ritkán zsúfolt, bár a parkoló, ami majdnem a strandnál van, hamar megtelik. A közelben van a Chez Batista étterem.

Bel Air Cemetery

Egy 18 századi temetkezési hely romjai az őserdőben. Sajnos nagyon rossz állapotúak a sírok, és rengeteg a szúnyog. Önmagában nem kifejezetten érdekes, csak annak ajánlott, aki épp arra jár és van egy kis ideje.

Domaine de Val des Prés

A kreol életet és mesterségeket bemutató falucska. Itt megismerkedhetünk a helyi építészeti stílussal, művészetekkel és kézművességgel, de akár a gasztronómiával is. A helyi kézművesektől lehet vásárolni is. A bemutatófalu hétköznap 8-16, a kézművesek 9-17 óra között tartanak nyitva.

Kreolfleurage Parfums

A kicsi laboratórium a North East Point közelében található. Ez az egyetlen parfümmanufaktúra az Indiai-óceán térségében, a helyi olajokat és esszenciákat használják fel a különleges parfümökhöz, melyek meg is vásárolhatóak. A manufaktúra hétköznap 9-17 óra között, szombaton pedig 9-14 óra között várja az érdeklődőket.

Morne Seychellois Nemzeti Park

A fősziget 20%-át elfoglaló park, melynek területén fekszik a sziget legmagasabb pontja is, a Morne Seychellois. Emellett mangroveerdők és esőerdők várnak errefelé felfedezésre 15 km-nyi jól jelölt útvonalon. A Trois Freres Peak Trail a legnépszerűbb. Ez mindössze 800 m hosszú és 200 m-es a megtett szintkülönbség, de végigsétálva rajta egzotikus fűszerekkel és csodás panorámával (a keleti partra és a repülőtérre) találkozhatunk. A Sans Souci Foresty station-től közelíthető meg. A Dans Gallas Nature Trail hosszabb, 2 km-es 310 m-es szintkülönbséggel. Innen a Beau Vallon Bayre, Silhouettre, North Islandre és Victoriára láthatunk rá. Mare aux Cochnos Nature Trail 6 útvonalat fog össze. Ezeket 3-4 óra szakaszonként végigjárni. Aki szívesebben maradna a part mellett, az választhatja az Anse Major Nature Trailt, ami a sziklás parton vezet közel 2,5 km-en, és kb. 2 óra alatt teljesíthető. A Morbe Blanc Nature Trail vezet fel a csúcsra, az 1 km-es utat 1,5 óra alatt tehetjük meg. A keleti partra és a Ste Anne Island-re a Copolia Nature Trail-ről lehet jól rálátni. A parkba a belépés ingyenes, mindössze a tájékoztató füzetért kell 15 rúpiát fizetni.

Port Launay/Baie Ternay Marine National Park

Cetcápák rajai figyelhetők meg ebben a tengeri nemzeti parkban. A zátony mindkét oldalán lehet szép halakat látni sznorkelezés közben, míg a homokos part napozni és pihenni hív. A belépő 200 rúpia. A park minden nap nyitva van, jegyet legközelebb a Port Launay Panger Base-en lehet váltani 9-17 óra között.

A Baie Ternay Marine Nemzeti Park strandja volt a következő célpont. A vadrezervátum és kutatóközpont egykor igen népszerű és csodaszép célpont volt. Hogy mikor és mi történt, azt nem sikerült kiderítenem, de mára teljesen elhagyatott, és a dzsungel gyorsan vissza is vette az uralmat. A romos épületek és ami megmaradt belőle a Lost c. sorozat helyszíneit juttatták az eszembe. Kocsival a térképen látható út legvégéig mehetünk. Onnantól egy ötszáz méteres betonút visz a partra. Az úton végig milliónyi vörösrákkal találkozhatunk. A betonút után még jön egy 20-30 méteres séta a dzsungelben és már meg is érkezünk vízhez. Homokos partja alkalmatlanná vált a snorkelezésre, a növényzet pedig egészen a vízig benőtt. Itt inkább egy amolyan „túlélésért-való-küzdelem” hangulat érezhető, de persze ennek is megvan a maga bája.
A legnyugatibb pontra most is eltéved néhány turista, de a régi pompának már se híre se hamva. Snorkelezni és búvárkodni sokan járnak ide, de csak hajóval lehet eljutni jó helyekre. forrás

Cousin Island Special Reserve

Az ökoturizmus egyik legjobb példája ez a terület, a sziget, és az azt körülvevő korallzátony speciális védelem alatt áll. A természetes élőhelyen számos poszáta költ, de gyíkok és teknősök is találhatók szép számmal. Évente 300 000 madár fészkel itt, de nagyon sokféle hal is megtalálható a szigetet körülvevő vizekben. A sziget csak félnapos túra keretében látogatható (2 km-re van Praslin-től), a kirándulóhajóknak 9:30-ra meg kell érkeznie a szigetre. A parttól 200 m-re horgonyozhatnak, és 12 órakor meg is kezdik a szigetről a turisták kihajózását. A belépő 500 rúpia fejenként. Érdemes a szúnyogok ellen védekezni, és a fényképezőgépet vízhatlan tokba tenni, mert a be- és kihajózáskor vizes lehet.

Curieuse Marine National Park

A legtöbb turista Baie Laraie-nál száll a szigetre. Onnan egy ösvényen, mangroveerdőkön keresztül lehet elsétálni Anse José-hoz. Ott a teknősök ma is raknak tojásokat. A búvárkodás Coral Gardennél vagy Pointe Rouge-nál kötelező, akárcsak a sznorkelezés St. Pierre-nél. A parkba 200 rúpia a belépő, jegyet a Curieuse Island Ranger Base-nél lehet venni.

,, Gyönyörű partok vannak a Seychelle-szigeteken, de ami a faunát illeti, nem sok mindent láttunk. Praslinról 65 euró/fő volt a félnapos kirándulás díja erre a szigetre, ahová korábban pestisben szenvedőket deportáltak. Anse St. Jose-nél tettek minket partra, és át kellett sétálni egy mangrove erdőn keresztül a teknősfarmra. Itt viszont volt bőven látnivaló. Sok-sok rákféle, és nem utolsó sorban szabadon élő óriásteknősök. Etetni lehet ezeket a szelíd óriásokat, és a tengerpart is gyönyörű. BBQ-zni is lehet, ha valaki egésznapos kirándulásra megy. Az odaúton érdemes figyelni a rákok által kiásott lyukakra. Egy-egy virgoncabb rák kiszalad, és belecsíp az ember lábujjába.. :D Nekem abszolút „must” volt ez a sziget." (ka, 2019)

Silhouette Marine National Park

A harmadik legnagyobb sziget 20 km-re északnyugatra fekszik Mahétól. A kompút kb. 30-40 perc. Itt 5 500 m-es vagy magasabb csúcs található. A sziget 95%-a teljesen érintetlen, nagyon faj-gazdag sziget. A belépő a parkba 200 rúpia.

Ste Anne Marine National Park

A Mahétól 20 perces hajóútra található sziget teknősök és delfinek otthona. A halakat sznorkelezéssel vagy üvegfenekű csónakból érdemes megcsodálni. De a búvároknak is csak 2 métert kell süllyedni a gyönyörű tenger alatti világért. A belépő 200 rúpia, Victoriában váltható jegy a parkba. A fekete bogarakkal érdemes vigyázni és nem árt szúnyogriasztóval felszerelkezni. Cerf Island is ide tartozik, ez mindössze 4 km-re van Mahétól. Talán ezért is a helyiek egyik kedvenc piknikező- és strandoló helye.

.

d.p. fotója

Round Island

A mindössze 0,2 km2-es sziget Praslin közelében található. Pompás sznorkel- és búvárhely. A vegetáció dús és érintetlen, a strandok elhagyatottak.

North Island

A 2 km2-es sziget a mezítlábas luxus mintapéldája. 35 km-re van Mahétól, mindössze egy ötcsillagos szálloda van rajta 11 villával és az érintetlen természet. Ideális a világ elől elbújni vágyóknak.

Fregaté Island

Ez a sziget is alig több mint 2 km2, Anse Victorin-on, a sziget gyönyörű strandján élmény úszni és búvárkodni. 55 km-re van Mahétól. Rendszerint csak az itt szállást foglalók és a többnapos katamarános túrán résztvevők jutnak el ide.

Denis Island

A majdnem másfél km2-es szigetet a horgászok és vízi sportok szerelmesei szeretik nagyon. Sznorkelezni, búvárkodni, szörfözni prímán lehet a Mahétól 95 km-re fekvő szigeten.

Bird Island

Ez jóval messzebb, 100 km-re fekszik Mahétól. Évente madarak milliói raknak itt tojásokat, de a tengeri élővilág is igen gazdag errefelé. Csak azoknak ajánlott itt lakni vagy hosszabb időt eltölteni, akiket nem zavar a madarak hangoskodása és emésztésük logikus következménye, a rengeteg guanó.

St. Pierre

Alapvetően csak azokat viszik arra, akik sznorkelezni is mennek.

Mahé-i strandok

A parti homok csodásan puha, vízi cipő nem kell. (2023)

A Nature című tudományos folyóirat 2012. augusztusban megjelent tanulmánya szerint a lakott területek partjait mosó óceánok közül a Seychelle-szigeteki és a németországi tengerek a legegészségesebbek.

A déli monszunok miatt június és szeptember között Mahé sziget egyes részein a tenger csaknem mindig annyira hullámos, zaklatott, hogy fürödni nem lehet, sőt piros zászló jelzésével tiltott.

Tanácsoljuk, hogy a Vista utazási tanácsadóival tisztázzák mely hotel strandjánál mikor milyenek a fürdési körülmények. A Vista ügyfelei tárgyilagos, kritikus értékeléseket adnak az árban megfelelő szállodákról. 

,, A közel száz méteres pálmafák között fekvő luxusbungalóból szobánk erkélye a tengerre nyílt, a teraszon pedig hallani lehetett a kertben szaladgáló piros, zöld színű papagájok csivitelését, a háttérben pedig az óceán morajlását. A tengerpartot közelebbről szemügyre véve végre megértettük, hogy mi a különbség a homokos part és a fehér homokos part között. A parti föveny fölé pálmafák hajoltak, pontosan olyan ferdén, mint a leggiccsesebb egzotikus képeslapokon. A partot lepottyant kókuszdiók és apró kagylók díszítették. A homokot hitetlenül markolászva, arcunkra furcsa mosoly ragadt: fokozhatatlanul szép világ ez, ráadásul olyan színekben pompázó, amelyet eddig sehol nem láttunk. A tenger, a növényzet, de még a föld árnyalata is más: mintha szürke hályog esett volna le az ember szeméről. (2019)" forrás


Ha szerettek sznorkelezni, akkor vigyetek saját felszerelést és szerintünk fizessetek be egy hajókirándulásra (vagy többre)!🚤 Mi így eljutottunk a Grande Soeur szigetre is, ahol teljesen véletlenül kaptunk egy díjmentes kis túrát a hegytetőre a sziget egyik gondnokától (a kettőből), valamint itt egy csodaszép part is található, a homok csak úgy simogatja a lábad. Ezen felül, egy korrekt BBQ ebéden is részt vehettünk; ezt a kirándulást is Rékáék intézték nekünk🥰

A tengeri cipők és rashguard/lycra felsők mellett rettentően ajánlom, hogy vigyetek egy drybag-et magatokkal, amibe telefonokat, fényképezőt, váltóruhát, tehát bármit tudtok pakolni, mert nekünk rengetegszer mentette meg a cuccainkat a záporoktól-zivataroktól Mahé-n🎒 Egy kis hűtőhátizsákot is szerezzetek be, ha tehetitek, a kisboltban vásárolt hideg italokat és csokikat egy Decathlon-os verzió tök szuperül hűvösen tartotta, még jégakku nélkül is🧊 (2023)


Egy Seychelle-szigeteki nyaralásról mi más juthat az ember eszébe, mint megannyi szebbnél-szebb egzotikus tengerpart. Azt hinné az ember, hogy egy ekkora sziget nem hozhat túl sok újdonságot, de meglepő módon szinte minden partszakasz más és más. A változatos partok közül biztos mindenki talál a kedvérevaló beachet. Csak győzzük naptejjel!

Mahén nagyjából 48 beach található. Ebből mi egy hét alatt jó, ha tízet tudtunk megnézni. A változékony idő miatt igazi strandolást pedig 4-5 helyen sikerült csak véghez vinni. forrás

Beau Vallon

(ejtsd: boválon)

A legkedveltebb a főszigeten, mind a helyiek, mind a turisták körében. Északnyugaton található ez a fehér homokos partszakasz. A környéken sok a vízisport-lehetőség, és a családok is nagyon szeretik, mert a vízben nincsenek sziklák, korallok vagy áramlatok, és szeles időjárás esetén is aránylag nyugodt a víz. Mahé szigeten az apály miatt gyakran nem lehet bármikor a tengerbe fürödni. Beau Vallon hosszan elnyúló strandján szinte mindig lehet fürödni és ez nagy előnye.  

A környéken vannak éttermek, és mindenféle sportprogramra nyílik lehetőség befizetni.

.

f.j. fotója

Beau Vallon Mahé tömény turistás régiója. Sok étterem, bár, bolt és egy kisebb tengerparti sétány is található itt. A többi beachhez képest alapvetően nem szép. Előnye, hogy a víz mindig csendes, nagyon lassan mélyülő és meleg vízű az óceán. Szóval extrán gyerekbarát. A strand szinte mindig tele van. A bőséges éttermi választék mellett van még egy pluszpontja: a vízből remek kilátás nyílik a hegyekre. És igen... azok nem madarak, denevérek repkednek fel-alá a fák közt! Mr. Wayne nyári rezidenciája is errefelé lehet... (2022) forrás


Ez a legkedveltebb beach Mahe-n, mind a helyiek, mind a turisták körében. A környéken sok a vízisport lehetőség, és a családok is nagyon szeretik, mert a vízben nincsenek sziklák, korallok vagy áramlatok, és szeles időjárás esetén is aránylag nyugodt a víz. Mahé szigeten az apály miatt gyakran nem lehet bármikor a tengerbe fürödni. Beau Vallon hosszan elnyúló strandján szinte mindig lehet fürödni és ez nagy előnye. A parkolóból a part felé sétálva ez a gyümölcsöspult fogadott bennünket. (2019)   forrás

d.p. fotója

Port Launay

Egy széles strand sok árnyékkal és gyönyörű korallokkal a sziget északnyugati részén. A tengeri nemzeti park része, és a halrajok színessége miatt szuper sznorkelezési lehetőséget kínál. Ismertsége okán zsúfolt lehet, főként hétvégenként, ilyenkor érdemesebb a sokkal elhagyatottabb Baie Ternay-t választani. Akármilyen szépek is a korallok és kagylók, ne hozzuk el őket a nemzeti parkból.

Szintén egy öbölben található, emiatt a víz lassan mélyül és rendkívül nyugodt. Az egyik luxus szálloda itt áll, ezért akad még egy-két extra is. Családosoknak szuper, vízi biciklizni és csónakázni is lehet. A parton a helyiek gyümölcsöket és friss kókuszt árulnak. Csak okosan, nagyon magas áron kínálják, alkudjátok le minimum a felére! Azonban Port Launay fénypontja a Tasty Corner Fast Food.

A Tasty Corner Fast Food az egész sziget, beleértve a fővárost is, legfinomabb, legolcsóbb, és legmenőbb Fast Food Truckja!

De nem hambival meg hot-doggal, hanem igazi helyi kajákkal, frissen facsart gyümölcslevekkel és nagyon jó fej tulajokkal. Természetesen a nagyi a főnök, aki a családtagokkal szigorú, de a vendégekkel egy cukorborsó. Ezt vétek kihagyni! Ha közelebb lett volna hozzánk, biztos, hogy minden nap itt eszünk. forrás

Baie Teranay

Főként a búvárok és vitorlázók körében kedvelt ez a hely, mert az ide vezető autóút le van zárva a nagyközönség elől. Ha vállaljuk a hajózást ide, garantáltan egy eldugott, elhagyatott partszakaszra lelünk.

Anse Souillac

Az előző két strand között található ez az eldugott, sziklás part, amely fürdésre és sznorkelezésre alkalmas leginkább.

Sunset Beach

Az északnyugaton, Glacis közelében található partszakasz mind úszásra, mind sznorkelezésre ideális. Sznorkelezni a hotel környéki sziklák mellett érdemes, főleg, ha teknősöket is szeretnénk látni. A strandot gyalogosan, egy ösvényen lehet elérni a főútról vagy a parkolóból. Van árnyék is elegendő, viszont a víz hirtelen mélyül, így kisgyerekekkel nem a legjobb választás. Egyszer mindenképp várjuk meg itt a naplementét!

Csak annyit tudok mondani erről a helyről, hogy egész Mahén ez volt a kedvencem! Közel a sziget legészakibb pontjához található ez az apró, alig 200 méteres szakasz. Egy igazi gyöngyszem, finom homokos parttal gyönyörű, magas pálmafákkal. A strandot két szélén hatalmas sziklák foglalják keretbe. Igazi instagramos helyszín. Nehéz leírni, a fotók sem tudják tökéletesen visszaadni a hely varázsát. Viszonylag hamar mélyül, nagyok a hullámok, emiatt „élménymendencés” a víz. De nem veszélyes szakasz. forrás

Anse Intendance

Ezt gondolják sokan az Indiai-óceán legszebb partjának, mivel egy majd egy km-es, hófehér homokos strand húzódik itt. Nem fut a part előtt zátony, ezért a hullámosabb ez a rész. Szörfözni és napozni kiváló, illetve a teknősök fészkelő helye is.

Police Bay és Petit Police

A legdélebbi földnyúlvány 2 oldalán fekszik ez a két, elsősorban napozásra, másodsorban sétára és fényképezésre ideális partrész. Úszni nem annyira jó itt az áramlatok és a nagy hullámok miatt.

Anse aux Pins és Turtle Bay

A délkeleti részen a főút közelében több kisebb, szűkebb partszakasz található sekély vízzel. Séta közben a felgyűlt medencékben meg lehet figyelni a tengeri élővilágot.

Anse Forbans

A délkeleti rész eme szakaszát régen kalózok látogatták. Ma a környékbeli szállodákban lakó turisták körében népszerű. Jó fürdőzési lehetőségeket kínál a déli részét kivéve.

Anse Royale

a délkeleti részen található, a legideálisabb október és május között itt strandolni. A többi időszakban nagyon szeles. A partot hatalmas gránitsziklák osztják kisebb részekre, öblökre, amiket pálmafák árnyékolnak. Úszni és sznorkelezni is jó itt, ez utóbbit a zátony környékén a legjobb űzni, míg az előbbit a zátonyon belül. A Kaz Kreol étterem szíves vendéglátását élvezheti, aki itt megéhezik, vagy megszomjazik.

Másfél kilométer hosszú, az az igazi strandolós fajta. Az északi pontján van egy kis sziget, ahová könnyen át lehet úszni. A víz nyugodt, de kicsit szeles a hely. Néhány bár és étterem is található itt. Mi a Cafe Kreolban ettünk egy sütit, mivel ezen napon esős volt az idő. De se kávét, se cappuccinot ne kérjetek… A partot végig alacsony bozótos fedi. Verőfényes napsütésben kiváló szakasz azoknak, akiknek fontos, hogy legyen egy beach bár a közelben. forrás

Anse Royale - d.p. fotója

Anse a La Mouche

(ánsze álá muss)

A délnyugati rész egyik kedvelt strandja. Egy nyugodt öböl sekély vizében pancsolhatunk akár gyerekekkel is. Úszni is pompás, nem hullámos és nincsenek áramlatok. Az út túloldalán van egy étterem is.

.

Anse a la Mouche - d.p. fotója

Anse Boileau

(ánsze boálo)

A délnyugati részen található ez a keskeny part, melyet sekély víz mos. Könnyen megközelíthető, mert közel van a főúthoz.

Anse Boileau - d.p. fotója

Anse Soleil

A délnyugati részen futó partszakasz a sznorkelezők paradicsoma. Széles a parti sáv, melyet fák szegélyeznek, árnyékot adva a déli napsütés ellen. Egy kis kávézó működik itt, ahol hideg italokat, snack-eket és kitűnő tengeri herkentyűket vásárolhatunk. Hétvégenként népszerű piknikcélpont. Nappal a szomszédos Anse a La Mouche a népszerűbb, míg éjjel Anse Soleil, mivel a sötétben világító halak és élőlények egyedi élményt nyújtanak. Nehezen megközelíthető, de megéri a fáradságot.

Baie Lazare

Egy szűk, homokos partrész sok pálmafával a délnyugati szigetrészen. Sznorkelezésre és úszásra ideális.

Egy másik híres luxus hotel, a Kempinksi Hotel mellett található. Tengerparti privát vacsorák és esküvői fotózások kedvenc helyszíne ez. Távolról kiszúrható egy óriási szikla a parton. Nagyon könnyen fel lehet rá kapaszkodni, egy kisebb zárt lagúnát is létrehozott itt a természet. Néhány nagy sziklára egészen mélyen be lehet mászni. Romantikus hely ez és elképesztően gyönyörű fotókat lőhetünk innen. Nálam bekerül a top 3-ba. forrás

Grand Anse

A délnyugati szakaszon egy homokos öblöt takar a név. Sétálni hív inkább, mint úszni, mivel eléggé hullámos és erős áramlatokkal teli a víz. Szörfösöknek ideális.

Ha a nyugati parton haladtok egy pár percre érdemes itt megállni. A főút kanyar menti partszakaszát úszásra nem ajánlom, mert nagyon vad és hullámos a tenger, de épp emiatt támad olyan érzése az embernek, mintha Tom Hanksként épp most élte volna túl a hajótörést. A legszebbek közt tartják számon. forrás

Petit Anse (vagy Anse La Liberte)

Anse Soleil közelében található ez az elszigetelt, nehezen megközelíthető partszakasz. A gránitsziklák és pálmafák övezte strand nagyon jó az úszni és napozni vágyóknak. Garantáltan el fog állni a lélegzetünk a finom fehér homoktól és a türkizszínű víztől, ha a parkolótól megtesszük a kb. 20 perces sétát.

Tipikus toplistás tengerpart a Petit Anse. Nem véletlen, hogy a Four Seasons is ezen a helyen építkezett. A luxus bungalókat tökéletesen beépítették a dzsungelbe, szinte fel se tűnnek. Természetesen a Sechelle-i szabályok itt is érvényesek, azaz a part szabadstrand. Egy kis trükkel azért „megszűrik” a strandolni vágyókat, akiknek nincs fél milliójuk egy éjszakára. Kocsival csak a Club Liberté Casinoig tudunk menni, itt le kell parkolni. Ezután csak gyalog haladhatunk tovább, mert innentől a hotel területén vagyunk. A kb 800 méteres séta nem sok, viszont nagy a szintkülönbség. Kicsit megterhelő lecaplatni, de a visszafelé vezető út az igazán kemény egy kiadós strandolás után a hőségben. Ha szerencsénk van, és jó fej a hotel szolgálata, egy arra járó golfkocsi talán visszavisz.
A snorkelezés itt is felejtős. A part oldalán lévő sziklás részen volna látnivaló, de ott már nagyok a hullámok, nagyon jó úszónak kell lenni. forrás

Nort East Point

Ez a sziklákkal szórt partrész kb. 10 percre van Victoriától. Keskeny, fehér homokos szakasz a part előtt húzódó zátonnyal, mely helyenként alkalmas úszásra is, de több része inkább csak szörfözésre vagy sétára csábít.

Carana Beach

Az északi részen található strand nem kifejezetten úszásra való, mert erős a hullámzás, és mivel a víz hirtelen mélyül, gyerekeknek sem megfelelő. Árnyék van viszont elegendő. Szörfözni és egyéb vízi sportokra tökéletes.

Anse Major

A csak hajóval vagy egy három órás séta keretében elérhető strand a sziget északnyugati csücskében található. Egy nagy homokos stand és egy lagúna találkozik itt, biztonságossá téve a fürdőzést. Beau Vallonból indulnak hajók, melyek sznorkelezési lehetőséget kínálnak ezen a részen.

Ez a strand egy eldugott helyen van. Megközelíteni hajóval lehet vagy pedig az Anse Major Trailen, azaz az Anse Major túraútvonalon keresztül. Mi egy túrát csináltunk csak meg (a következő részben lesz a túravonalakról szól), az pont ez volt. Majd egy hajótúra keretében is pont ide vittek minket. Aki csak a strandot nézné meg, annak jó alternatíva a hajó taxi. Mellesleg kajaktúrák kedvenc pihenőállomása ez. forrás

Kisebb szigetek

  • Desroches: a legjobb a Bombe Bay, mely vagy gyalogosan, vagy kerékpárral közelíthető meg. Nagyon finom a homokja, egész évben ideális a partszakasz napozásra és fürdésre.
  • Silhouette
  • Anse Lascars: ez a legszebb strand a szigeten, melyet vagy gyalogszerrel, vagy hajóval lehet elérni. A homokban kagylókat és koralltörmelékeket találunk, a közelben pedig régi sírokat. Van egy étterem a strandon.
  • Anse La Passe: az előző közelében található, egy szűk partszakasz, úszásra ideális vízzel és kellő mennyiségű árnyékkal.
  • Fregate: Az óceán szépsége és selymessége miatt Anse Victorin a legkedveltebb. Volt már „A világ legszebb strandja” verseny győztese is, amit a finom-homoknak, a dús növényzetnek és a lélegzetelállító szikláknak köszönhet. Érdemes itt az úszás mellett sznorkelezni is.

Sznorkel és búvárkodás

Sznorkelezni La Digue-en, Anse Severe-nél és Anse Gaulettes-nál nagyon jól lehet, nagyon sok színes halat láthatunk. Az előbbinél a strand északi végénél érdemes elindulni, és dél felé úszni a zátony mentén. Grande Anse, Petit Anse és Anse Cocos alkalmatlan sznorkelezésre a szinte mindig hullámos víz miatt. A legnagyobb élményt Coco Island adja La Digue közelében, ide napi túrával juthatunk el legkönnyebben.

Mahén bárhol találhatunk jó sznorkelező helyet, Grand Anse és Victoria környékének kivételével. Érdemes saját felszerelést vinni, mert egyrészt drága a helyszínen bérelni, másrészt nem a legjobb minőségű cuccokat adják. Olyan helyen, ahol hínáros a part, ne sétáljunk, mert egyik szúnyogfajta oda rakja le a petéit, melyeket ha felsértünk, akkor fertőzhetnek.

Búvárkodni Mahén és környékén számos helyen lehet. A legjobb partközeli merülő helyek az északnyugati csücsöknél vannak, a parttól távolabb az északkeleti csücsökben is találunk, valamint a sziget legdélebbi pontján.
Praslin-től északra és tőle keletre, Praslin és La Digue között számos hely van, emellett La Digue délkeleti partjainál is vannak búvárkodásra alkalmas helyek.

Fotóegyveleg

Mahe sziget déli partvonala - d.p. fotója

Mahe - Anse L'Islette - d.p. fotója

Mahe - Anse Gaulette - d.p. fotója

Eden Island egy kilátópontról - d.p. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes