ÚTIKRITIKA.HU / Porto és Észak-Portugália / Porto


hirdetes


útikritikák


Porto és Észak-Portugália / Porto

Porto dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények | Hol? | Szállások |Közlekedés| Vendéglátás | Vásárlás|Egyéb hasznos információk|Ribeira|Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.

Porto dióhéjban

Közel 250 ezer állandó lakosa van, de a vonzáskörzetével együtt a népesség eléri az 1.3 milliót (2021-es adat). Az észak-portugál város légvonalban 274 kilometerre van Lisszabontól.

Portugál kiejtése: portu.

Porto meglátogatását érdemes berakni a portugáliai utazás tervébe. Sokaknak az észak-portugáliai város jobban tetszett, mint Lisszabon. Emberi léptékű, néznivalókban tartalmas város. Óvárosa, a Ribeira (az UNESCO világörökség része) roppant hangulatos a kedves, látványos hídjaival. Portoban izgalmasak a kontrasztok, pl. húszas évekbeli villamos, szupermodern metró. A város a meredek utcáival szinte ráhajol a Duoro-folyóra. A legfestőibb utcajelenetek is a folyóparthoz kötődnek. A patinás régi épületek arról tanúskodnak, hogy szép vagyonra tettek szert azok az urak, akik szorgosan és eredményesen kereskedtek a híres portói borral és más kelendő termékekkel.

A portóiakról a portugálok azt mondják elismerően, néha meg némi gúnnyal, hogy szorgalmas emberek. Van egy mondás, miszerint: „Porto nem nevet, hanem dolgozik”. Több-kevesebb igazság azért van ebben, mert míg a lisszaboniak, meg általában az ország déli népsége lazábbak, szívesen hajhásszák az élet élvezeteit, addig a portóiak jellemzően tüsténkednek, kereskednek, jobban törekednek tán az érvényesülésre. A másik mondás is ide köt ki: „Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik”. Nem meglepő hát, hogy Porto egyik turisztikai nevezetessége a régi tőzsde 19. századi épülete (Palácio de la Bolsa).

Kár, hogy a városközpontban jócskán vannak lepukkant, omladozó, lakatlan, épületek. Részben az idő vasfoga kezdte ki őket, részben a 2009-2016 közötti portugál pénzügyi válság és gazdasági pangás. 2016 óta javult a gazdasági helyzet és Portoban láthatóan pörögnek az építkezések, renoválások. 

Sokan elköltöztek új építésű házakba, más negyedekbe. Na meg az is előfordul, hogy van némi pénz egy épület felújítására, de azt nem kellő ízléssel valósítják meg. Porto nagy forgalmú város. Ugyan csak 250 ezren laknak magában a városban, viszont a vonzáskörzetében vagy két millióan laknak és a többségük ide jár be dolgozni. Porto büszke, kemény város. Lakói Lisszabon versenytársának tekintik magukat. A turista szemében tán Lisszabon kifinomultabb, lágyabb városnak tűnik a nyersebb, kevésbé harsány Portohoz képest. Porto finomságait figyelmesen fel kell fedezni, Lisszabonban a szépségek harsányabban kínálják magukat.

Porto a kilencvenes évek második fele óta kezdett rohamosan divatba jönni az európai turizmusban. Rengeteg közvetlen járat jön ide más európai nagyvárosokból és emiatt bizony mindig sok a turista. Vonzerejét növeli, hogy még mindig elég olcsó más nyugat-európai turistás városokhoz képest. Portora minimum két teljes napot illik kalkulálni. Ebbe belefér a régi kikötő (Mole des Cais da Ribiera), a folyópart, a Ribeira negyed (külön nappal és külön este), a történelmi városmag utcái, a régi tőzsde, a katedrális (Sé), a Douro bal partján a borkóstolós negyed (Vila Nova de Gaia), a Bolhao-piac, a Sao Bento pályaudvar, a Rua Santa Catarina vásárlóutca, meg a Duoro-folyón a hajókázás egészen a szőlőültetvényekig.

.

kr


Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Porto nagyobb szám, mint amire számítottunk (néhány ismerősnek ugyanis nem tetszett)

2. A Douro folyó fölött feszülő emeletes híd felső ívén átsétálni

3. A Ribeira negyed nappal és este is lenyügöző

4. A São Bento pályaudvaron a város történetéről szóló azulejo képek

5. A Mercado Bom Sucesso magas színvonalú street food világa

6. Rengeteg ötletes, ízléses kis butik

7. Elképesztően nagy választék éttermekből és borbárokból

8. Jó a közbiztonság, egyáltalán nem láttunk gyanús alakokat

9. A kék csempés homlokzatú templomok, kápolnák

10. Kellemesek, kulturáltak a helyi lakosok (homogénebb, mint amire számítottam) és a fiatalok remekül beszélnek angolul

Nem tetszett

1. Baromi hosszan pirosak a közlekedési lámpák a zebráknál a gyalogosok számára (ezt a helyiek persze könnyen megoldják) 

2. Kicsit szomorú látni, hogy sok óvárosi utcában már alig lakik valaki és este szomorúan néznek ki a sötét ablakok

kr

3. A monumentális, turista nevezetességnek is számító piacot, a Mercado do Bolhão-t ott létünkkor (2019. szeptember) renoválták és így erről az élményről lemaradtunk (állítólag 2020. májusában lesz kész és nyilván parádés lesz)

4. A tömegturizmus már ide is megjött (pl. tolongás a katedrálisban, a São Bento pályaudvar fogadótermében)

5. A Harry Potter-es, belépődíjas könyvesbolt előtt hosszú sor állt és elment a kedvünk, hogy kiálljuk

6. A metrójegy automatából történő megvétele még nyelvtudás mellett is elég komplikált

7. A Majestic Café-hoz is olyan hosszú sor állt, hogy kihagytuk a meglátogatását (amúgy hallottuk, hogy mennyire durván drága, mármint helyi viszonylatban) 

8. Porto szuper, de azért túloznak azok, akik szerint szebb mint Lisszabon

9. Az amúgy szelíd helyiek autóvezetőként begőzölnek (tülkölnek, agresszíveskednek)

10. Sok turistás vendéglátóhelyen itt is ,,futószalagos", nemtörödöm kiszolgálás (szerencsére sok ellenpélda is) 

Vélemények

"Lisszabon egy az európai nagyvárosok között, Porto viszont egy ritka gyöngyszem. Kevés helyen találkoztam Európában ilyen melegszívű, udvarias helyiekkel. Szeretem Porto kicsi utcáit, egyedi hangulatú vendéglőit, picike fűszerboltjainak pultjait. Kár, hogy nem tudtam eljutni az FC Porto egy meccsére, mert állítólag fergeteges a hangulat." (2015)


"Portóban sétálva az ember a sok kellemes negyed, utcarész mellett átmehet egészen lepukkant, gondozatlan helyen is. A város szépsége tehát nem terjed ki mindenhová. De hát ez így van mondjuk Pesten is." (20140)


"Spanyolországból jöttünk át, hogy megnézzük Portót és a Douro-völgyet. Egy-egy napot szántunk erre. Portóban még legalább két napot, a völgyben pedig egy egész hetet szívesen eltöltöttünk volna. Mindkettőt imádtuk. Portóban a szállásunk a színes és romantikus Ribiera negyedben volt. Júniusban voltunk, este zajlott itt az élet, de nem volt nagy tömeg. Pont jó volt. Találomra kiválasztottunk egyet a környező éttermek közül és isteni halat ettünk. Nagyon szép volt innen az esti kilátás a Dom Luis híd és a folyó mások partja felé. Másnap órákon keresztül bóklásztunk a városban a szállodánk lelkes tulajdonosától kapott ötletek és tanácsok alapján, térkép nélkül. Nem céloztunk meg semmilyen kiemelt látnivalót, egyszerűen csak sétálgattunk a kis utcákon. Időnként betértünk egy cukrászdába és portugál süteményeket kóstoltunk meg. Nem tudtam abbahagyni a fotózást, teljesen lenyűgöztek a kopott színes házak és a híres csempék. A Douro-folyó másik oldalán végigsétáltunk a borospince soron, és véletlenszerűen betértünk egy kis kóstolóra. Kóstolgatás közben a hölgy lelkesen elmagyarázott mindent, amit átlagemberként a portói borról tudni érdemes. Visszafelé – pihenésképpen – kipróbáltuk a folyó menti kabinos felvonót." (2015)


"Porto meseszép hely, de feltűnt, hogy sok az üresen álló, gyönyörű, de kissé elhanyagolt épület a belvárosban. Szembetűnő, hogy Portugália mennyire szegényebb, kissé nyersebb, és piszkosabb ország, mint Spanyolország. Viszont Porto nagyon klassz."

kr

"Az ország második legnagyobb városa, a rivalizálás állandó Lisszabon és Porto között. A portóiak szerint a déliek lusták, a lisszaboniak szerint a portóiak merevek és nem tudnak élni. Ismerőseim között elég megosztó a város. Sokaknak tetszett, sokan vannak, akiknek kevésbé. Szerintem a belváros csodálatos, szép a fekvése, nagyon hangulatos. Itt is májusban voltam és az időjárás teljesen ideális volt: kellemes meleg és enyhe szellő volt a jellemző. A reptéren megáll a metró, közvetlenül be lehet jutni a városba. Azt hiszem, hogy 1,50 euró a jegy, tehát elég költséghatékony. A belvárosban sok a macskakő, szűkek az utcák. Gyalogosan érdemes bejárni a várost. A főpályaudvar várótermének falán hatalmas azulejo található, nagyon szép. Az Eiffel által tervezett híd a rakpartról nagyon jól néz ki. Érdemes itt kiülni egy kávéra, uzsonnára, és csak nézelődni. Aki a szobájából is ezt a kilátást szeretné csodálni, annak érdemes a Pestana Porto Hotelt választania (nagyon drága)." (2014)


Amolyan sportnak sem utolsó a város megismerése. Dombokra épült, így rengeteg emelkedővel, lépcsővel van megbolondítva az egész. Cserébe jár a mindenható fullos panoráma csodálata. Igazán jó képeket lehetett csinálni. Ötödik útitársunk a drón, végig ott lapított a hátizsákban és várta bevetését.

A város nagyon rendezett és tiszta. Látszik, errefelé a kemény munka és vagyon párban jár. Főleg a borkereskedés hozta meg náluk a pénzesőt. A Douro folyó partján végig sorakoznak az éttermek és a hozzájuk tartozó borospincék. Ha ügyes vagy, akkor már három euróért is szürcsölheted a folyékony vörös nedűt, de ez lokalizációtól is függ, így ha bormaratont tervezel, akkor átlag öt euró per pohár borral számolj.

Megpihenve húztunk ki az Atlanti-óceán partjára. Jól kiépeített bicikliutak segítették azt, hogy ne törjük össze a pofánkat valamelyik kocsi kapotáján. Az én esetemben egy újabb bakancslistás tétel mellé került a zöldpipa. Láthattam az óceánt és annak moraját. Felemelő pillanatként éltem azt meg, ahogy nézek előre, látom a végtelen kék messzeséget, hallom a hullámok játékát, a friss szellő simogatását.

Itt jóformán minden sarokra jut egy király barokkstílben virító templom, melynek külső borításai csempékkel vannak kirakva. Több ház csempékkel vannak feldíszítve. A szépség mellett praktikusak, mivel hűtenek, így a nyári döglesztő meleget könnyebben lehet beltérben elviselni. Listánkra szintén felkerült a város híres könyves üzletének – Livraria Lello – bejárása, de akkora sorral és várakozási idővel szembesültünk, hogy inkább csesztünk rá. Többet ért egy jó kaffé a teraszon, az Igreja do Carmo templom előtti téren. Sikerült fellépcsőzni a Igreja e Torre Clérigos tornyába, ahol bámulatos panorámát kaptál a városról.

(Felvidéki csavargók, 2022) forrás


"Portóra elég két nap, kisebb, mint Lisszabon, kevesebb látnivalóval. Érdemes autót bérelni és bejárni a környező területeket. Porto Lisszabonhoz képest tisztábbnak tűnt."


Porto esőben - Földvári András fotója


,, Tulajdonképpen a város élettel teli, kikötő-jellegű volta miatt érdekes, a városnézés szempontjából klasszikus helyek (mint például a budapesti Halász Bástya vagy Hősök tere, illetve a párizsi Eiffel-torony) nem található benne. Engem nagyon elbűvölt a sok kanyargós, kövezett utca, tér, zöld parkok, a nyüzsgő élet, a város lüktetése és a szinte minden házfalat díszítő csempék, mindenféle színben és mintával. Minden szuvenír boltban árulnak csempés képeslapot, műanyag csempét, hűtőmágnest, mely csempét formáz, de mi találtunk egy olyan kézműves boltot, ahol valódi agyagból, kézzel és egyesével készült/festett csempéket és egész képeket is árultak. 1 db, fürdőszobai csempe méretű darab 15€-ba került. A kisebb, hűtőmágnes méretűeket pedig 3-4-5€-s áron kínálták. Csempe szempontból a legérdekesebb hely minden kétséget kizáróan a São Bento vasútállomás, melynek előterét több méteres szélességű és hosszúságú csempeképek díszítik." forrás


,, Mit érdemes meglátogatni? – A klasszikus körön (katedrális, Clérigos, Sao Bento, Santa Catarina, Dragao borospincék, I. Lajos híd) túl a város kisebb-nagyobb parkjait, ahol nem csak a "romantikus Porto" nyomait lelhetjük meg, de a városra is remek kilátás nyílik. A múzeumok közül a városi fogdában kialakított fotográfiai múzeumra, illetve a központtól kicsit távolabb található Serralves modern művészeti komplexumra érdemes időt szánni. Utóbbi egy tekintélyes Joan Miró-kollekciónak is otthont ad, parkjában pedig tehenek legelésznek.

De tényleg, csak múzeum? – Porto igazából az utcáiról szól, ha azokon bolyongunk, már kiismerjük a helyet. Kóbor macskák helyett nagyon erős street art-kollekcióba futhatunk bele, főleg a Cedofeita környékén, ahol még a hagyományos kék mázas csempe, az azulejo hagyományát is sikerült a street arttal ötvözni. De ha ezt is unjuk, menjünk le a torkolathoz, és nézzük a halászokat, vagy az óceánt valamelyik kávézó teraszáról." forrás


kr


,, A város villamosokkal, okossággal, dekadenciával és frissességgel van tele, minden sarkon meglep valamivel, és bár azt gondoltam, öt nap, öt éjszaka bőven elég lesz, de ott mégis úgy éreztem, hogy éppen csak megnyitottam és benéztem az ajtón.

Portó egy olyan város, ahová metróval is kimehetsz az óceán partra. Nekem az egyik emlékezetes estém lett, amikor egy félrefoglalásból adódó félreértésnek köszönhetően egyszer csak az óceánparton találtam magam, de feltételezem, hogy akár tervezetten is eljuthat oda az ember. " forrás


,, A város nyüzsgött a turistáktól, de mégsem éreztük zsúfoltnak, mint Lisszabont néhány helyen. Szinte minden sarkon találni egy különleges épületet, csempézett házat, templomot.  Felfedeztük a zegzugos utcácskákat, amelynek szinte mindegyikén vár egy szép templom, kolostor vagy kápolna."  (2019)" forrás

Kriszta fotója

,, Fura, de az utcákat járva az volt a benyomásom, hogy Portóban nem pörög annyira a gazdaság. És ennek nincs köze a nagy járványhoz, mert a kiüresedett, romos házak nem tegnap indultak enyészetnek. Olyan, turisztikailag frekventált utcákban is egymást érik az üres épületek, amire azt gondolná az ember, hogy a legjobb lokáció. Nem úgy az Av. dos Aliados, ami egy ötszáz méter hosszú, központi tér. Ott ezerrel folyik a felújítás, ásatás, amihez nem csak a teljes teret kerítették be, de még az oda vezető mellékutcákat is. (2022) forrás

Hol?

Porto Lisszabontól északra van. Budapestrtől a Wizzair jár hetente kétszer. Az autózás 317 kilométert jelent, s ebből 303 autópálya. Ez átlagos sebességgel kb. három és fél órát jelent. Porto kiváltságos földrajzi helyzetben van az autósközlekedés szempontjából. Akárhonnan (pl. Algarve, Lisszabon, Coimbra, Északnyugat-Spanyolország) kényelmesen, könnyen megközelíthető város. A spanyolországi Galícia kétórányi autós távolságra van, Algarve pedig kb. ötórányi távolság. A Lisszabonba, Algarve-be, Galíciába vezető autópályák fizetősek. Többnyire jegyet kell kivenni az automatából és az autópálya elhagyásakor kell fizetni. A zöld színű „Via Verde” a havi bérletesek sávja a fizető pontokon. Nagyon bonyolult a fizetős rendszer, mert van, ahol elektronikus kütyüvel történik a fizetés, van, ahol nem. A portugálok nyilván jól eligazodnak ebben, a turisták nem biztos. Ha valaki egyszerűen el tudja magyarázni a többieknek, hogy mi a rendszer egyszerű lényege, az ossza meg velünk, és közzé tesszük. A repülőtérről legkönnyebben metróval juthatunk be a belvárosba, az út 30 perc és 1 jegy 2,30 EUR.

Lisszabonból ajánlott vonattal jönni.

Szállások

Porto-i hotelek foglalása itt - hotelscombined.com. Érdemes előre foglalni, akár hotelbe, akár szállodába szeretnénk menni, mert nehéz improvizálgatva szállást találni egy turistáktól tömött városban. A metrók környékén a legjobb lakni. A város ugyan nem nagy, de a domborzata miatt a hossza sétálás megerőltető lehet. Legjobb a sárga vonalon lakni, az megy a belváros közepére.

Közlekedés

Kis nehézséget jelenthet, hogy a város dimbes-dombos, ezért a légvonalban közeli helyek közötti gyaloglás időigényes, és fáradtságos lehet. Kényelmes cipőt tanácsos felvenni.

Reptérről&reptérre

A lila, "E" vonal jár a reptérre hajnali hattól éjjel egyig. Csúcsidőben óránként négy, egyébként két járat indul.

,, Jó hír, hogy a portói reptér nem túl nagy és közel fekszik a városközponthoz, a lila E jelzésű metróval fél óra alatt letudhatjuk az utat 2,25 euróért. Mi a Trindade állomáson szálltunk le, ami az egyik legnagyobb csomópont, itt találkozik ugyanis a Portóban közlekedő 5 metróvonal, ez tulajdonképpen a városközpontban fekszik.

Csak halkan teszem hozzá, hogy a város népessége 237 ezer fő (kicsit nagyobb, mint Debrecen), ami körülbelül a hetede a magyar fővárosénak, szóval metróügyileg picit jobban állnak, mint mi. (2017) forrás

kr

Taxi

Elég drága, de legalább modernek, jó állapotúak az autóik (sok Merci). A többségük világos bézs, de van néhány fekete színű is. A tarifák egységesek. Este kilenc és reggel hat között, valamin ünnepnapokon és hétvégéken emelt tarifa van. Nincsenek hiénák, számíthatunk a taxióra korrekt használatára. Az alapdíj 2019-ben 3.25.- eur plusz km. A pályaudvarnál a legkönnyebb taxit szerezni, egyébként telefonon jó rendelni.

"Itt láttuk a legaranyosabb taxis bácsit Portugáliában. Régi lepukkant fekete taxival volt, biztosan hetven felett és egyszerűen nagyon helyes volt. Ja, és ismert a kávézót, ahová mentünk. Kriszta 2019"

Uber

Van és jól működik! Egy központi helyről mentünk a szálláshelyünkre 7 euróért, ha metróval mentünk volna (ketten), akkor 3,60 eurót fizettünk volna.

Metró

A városban érdemesebb 24 órás Andante tömegközlekedési kártyát venni, mert így sokat spórolhatunk! A kártya ára 24 órára 3,95 euró, míg egy jegy ára: 1,75 euró. A metro nagyon jó, tiszta , pontos, noha nem olcsó. A sárga vonal átmegy a hídon, egyenesen a gyalogosok között, nagyon jópofa. Az automatákon jobb állomásokon többnyelvű felirat is van. Amit feltétlenül figyelembe kell venni: minden utasnak saját jegyet/kártyát kell felmutatnia. A várost zónákra osztották, a jegyvételkor be kell jelölni, melyik zónába megyünk, úgy tarifál az automata. A jegyet a megvételkor az automata lepecsételi a kártyát érvényesíteni kell minden beszállásnál. Az automata jegyvétel kicsit bonyolult. Külön rákérdez arra, hogy portugál adószámos számlát kérünk-e, majd ennek megfelelően két számlát (hm) és egy jegyet nyomtat ki egyszerre. Ennek megfelelően nagy a sor és a szemét néha az automaták körül. Nagyobb csomópontokon akad alkalmazott, aki segít, ha elakadunk. Kicsi megállóban a helyiek segítenek általában. Legjobb csomópont a Trindade, innen indul a reptéri (lila vagy E) járat is.

Csak érdekességkét: Potóban 6 metróvonalon, 81 megállón át, 67 km hosszan szállítja az utasokat metró, amelynek első szakaszát 2002-ben nyitották meg a közlekedők előtt. Budapesten 1896-ban adták át az első vonalat, mára összesen 38 km-re nőtt a metró szakaszok hossza, ami 52 megállót köt összen.

Kriszta fotói

Busz

,, A buszsofőrök eléggé sportosan vezetnek, ez alatt azt értem, hogy ülve is kapaszkodtam, és hálákat rebegtem, amikor végre leszálltam. " forrás

kr

Villamos

,, Szerintem Portóban remekül el lehet boldogulni a gyalogos közlekedéssel is, kár az időt a buszon tölteni és erre pénzt költeni. Kivéve a városnéző villamost, aminek itt (Lisszabonnal ellentétben) 3 vonala van. 2 a városon belül közlekedik körgyűrű szerűen, egy pedig egészen kivisz a városból az óceán felé. Egy utazás ára 3€, a 24 órás jegy 10€/fő. Ha többször is akartok villamosozni és/vagy meg akarjátok szakítani az utatokat, akkor megéri napijegyet venni, de ha csak egy vonalon szeretnétek oda-vissza utazni, akkor ésszerűbb a "fedélzeten" vonaljegyet váltani, ami így összesen 6€ fejenként. (2017)" forrás

Autóval&parkolás

Porto városközpontjában sok köz- és privát parkoló található, melyek díja általában 1 euró óránként. Inkább kerüljük az autóval való közlekedést a városban, sokkal praktikusabb, ha valahol leparkolunk és csak a városlátogatás végén ülünk újra autóba.tuktuk - kr

Libegő a túloldalon - kr

Vendéglátás

A folyó mentén sok étterem található. Italra is nyugodtan be lehet ülni. Mind az italok, mind az étkek elfogadható áron vannak. Kicsit turistásak az éttermek. Porto legszebb étterme a Santa Catarina menő utcában van és Cafe Majestic a neve. Hatalmas tekintélynek örvend, és még akkor is érdemes benézni oda, ha az utazó nem akar ott ebédelni vagy vacsorázni. Be lehet ülni egy kis kávézásra, nassolásra is. Egyszerűen káprázatos hely.

Cafe Majestic - Földvári András fotója

Egyesek szerint a legjobb halas éttermek a külvárosi kikötő környékén vannak. Ha az utazó szívesen vegyülne portói fiatalokkal, akkor érdemes megcélozni Praca de Parada Leitao (egy tér) környékét, mert az tele van helyi diákokkal (természetesen nem nyáron). Az olcsó kis bárokban, étkezőkben nagy a hangzavar, de hiteles a légkör. Hangulatos vacsorázni a menő Matosinhos negyed valamelyik halas éttermében (mariscueria).

A régi kikötőben hangulatos élmény kiülni valamelyik bár teraszára és aperitifet rendelni. Ebéd- vagy vacsoraidőben a kikötőnél a Dom Tonho éttermet ajánljuk. A város két legtrendibb bárja a Rua Passos Manuel-en van: Maus Hábitos és a Bar Pitch Club. Javasolt patinás étterem, a Taylor’s pincészet étterme. A teraszról és egyes asztaloktól csodálatos a kilátás a városra. Nagyon élvezhető vacsora alatt, naplementekor. Az étterem Vila Nova de Gaia oldalon van. Foglalni érdemes, mert népszerű hely. Az árak elviselhetőek, a konyha remek. Ha szerencsés a vendég, akkor megnézheti, hogyan nyitják ki hagyományos technikával, szablyával a portóit.

"Itt a hal az tulajdonképpen majdhogynem azzal egyenlő, hogy hal=bacalhau (tőkehal). A portugálok kétségkívül legkedveltebb és leggyakrabban készített hala, amit egyébként most már főként Norvégiából tudnak csak beszerezni. A tőkehal az alapanyaga a legtöbb karácsonyi, húsvéti tradicionális ételnek, de a legenda ezt tartja, több száz olyan recept van, aminek a tőkehal az alapja. Mindezek ellenére, a régió helyi specialitása a ‘Francesinha’, ami véleményem szerint egy elég silány kísérlet egy igazi nemzetközileg elismert étel létrehozásának irányába. Tulajdonképpen az étel abból áll, hogy két toast kenyér közé beraknak 7 különböző hús és sonka szeletet, arra olvasztott sajtot raknak , annak a tetejéről néha ránk figyel még egy tojásrántotta formában, majd az egészet leöntik – és véleményem szerint ez talán az egyetlen értékelhető pontja az egésznek – egy sör alapú valamilyen fűszeres, pikáns szósszal. Azért ha valaki erre jár, mindenképpen ki kell próbálnia ezt is, a grillezett polipot is, a sütiket is, a kávét és persze azt, amivel kapcsolatban nyilván nekem is meg voltak az elvárásaim: a bort." forrás

Bacalhau (tőkehal) - kr

,, A rakpart egyik része a Cais da Ribeira kerület középkori utcákból és szűk sikátorokból áll. Elhasználtságával, lepukkadtságával is elragadó hely, amely a folyóparti Praca da Ribeira térben végződik. Tradicionális hajók és színes régi házak kínálják a fotótémát a festői szépségű helyen. Nem véletlenül nyilvánította az UNESCO Világörökségi helyszínnek.
Az egyik kávézótulajdonos Péter szerint nagy éjszakai élet zajlik itt, és ez nappal is látszik. Kis kávézójának emeletéről remek a kilátás a vízre. A fal tele van a világ különböző helyeiről küldött képeslapokkal. Mi is kaptunk kettőt, neki címezve, hogy majd küldjük vissza. Tucatnyi kávéház, bár és étterem a középkori árkádok alatt. Ez a város legnépszerűbb evő-ivó-mulató kerülete. (2015)" forrás


,,A helyiek kedvenc étele a szuperlaktató francesinha, ami egyszerűen két szelett között karaj, tarja, sonka és marhaszelet. Mielőtt sütőbe kerülne, sörrel és olvasztott sajttal locsolják meg.

A régi időket idéző nagy vásárcsarnokban (Mercado do Bolhaó) őstermelők termékei közül választhatunk.

A kávé mindenhol méregerős. A Rua Santa Catarina sétálóutcán keressük meg az 1921 nóta működő Majestic cukrászdát (az ő Gerbaud-juk), és ott igyunk kávét, lehetőleg Pastéis de Belém sütivel (van tejszínes, vaníliás, tojásos) kiegészítve." HVG, 2017. október 26.) 
Minden hely kihasználva a turisták vendéglátására - Kriszta fotója

,, Mercado do Bolhão – piaccsarnok. Számomra talán ez volt az egyik legnagyobb élmény Portóban. Nyüzsgő élet, régi, kicsit lepukkant épület, öreg nénik, sokszínű zöldség-és gyömölcsválaszték, halaspultok, olívabogyó árusok, szuvenír boltok, borteraszok. Minden, ami csak szem-szájnak-fülnek-orrnak ingere, az itt megtalálható. Az úgynevezett Bolhão negyedben van, központi elhelyezkedésű, nem messze a Câmara Municipal do Porto épületétől, mely Porto legszélesebb, két széles útjának a metszetében áll. És itt relatíve olcsók a borok! Az egyik kis üzletben/borteraszon megkóstoltuk a híres vinho verde-ét, mely szó szerinti fordításban zöld bort jelent. Ez inkább a bor üdeségére, mint színére utal. "A vihno verde egy könnyed, savgazdag, alacsony alkoholtartalmú bor, legyen bár a színe fehér, rozé vagy vörös" (forrás: vinoport). Mi egy fehér variációt kóstoltunk meg. Ezt délelőtt 11-kor sikerült elkövetni – habár estére szántuk a borozást, olyan hívogató volt, hangulatos terasz, kedves és angolul tudó kiszolgálók és remek árak. Nem hagyhattuk hát ki. Mások számára is javaslom, hogy borozzon egyet a piacon, ha teheti! Hétköznap 10:00-17:00, szombaton 10:00-13:00 között tartanak nyitva. A pince neve, aminek üzletének teraszán a bort kortyolgattuk a Wine House Bolhão névre hallgat. (2017)" forrás


A túloldalon - piaci kajálás - kr


,, Mit kell enni? – A portóiak büszkén hívják magukat pacalevőknek, annak emlékére, hogy az 1415-ös ceutai csata idején minden húst felajánlottak a seregnek, és beérték a belsőséggel. A maiak inkább francesinhára esküsznek. A turbószendvicsben két szelet kenyér közé egy vékony szelet marhasült és mindenféle füstölt hús kerül, az egészet lapra vágott sajttal borítják be, majd sörös-paradicsomos mártással öntik le, és igény szerint egy tojást is ráütnek. Könnyű kis fogás.

Mit kell inni? – A portóit akkor sem tudjuk elkerülni, ha erre kísérletet teszünk, 4-5 eurótól ráadásul már egészen decens minőségben lehet kapni a likőrbort. Jó hír, hogy a Douro menti pincészetekből már nem csak az édes ital kerül ki, de egyre jobb borok is. A helyi sörre, a Super Bockra sem lehet panasz. (Nem, nem bak, világos.), és természetesen a kávéra sem." forrás

V. Jancsi étke

,, A város legjobb éttermében volt szerencsék vacsorázni, melynek neve: Taberna Santo Antonio. Nem hiszed? Járj utána! 🙂 Kis családi étterem, ahol minden nap azt főznek, amit a piacon frissen kapnak. Az árak igazán kedvezőek, az ételek garantáltan frissek, a kiszolgálás pedig a legjobb, amit az utunk során tapasztaltunk. Óránként cserélődnek a vendégek az asztaloknál, hatalmas a pörgés, mégsem érzed magad futószalagon kezelt áruként, hála az étteremben dolgozó, elhivatott vendéglátóknak. Mi maradtunk egészen záróráig, addigra sokat megtudtunk az étterem múltjáról és előkerült a helyi pálinka is. Ha Portoban jársz mindenképp látogass el ide, csak ne felejts el egy-két nappal előre foglalni. (2019)" forrás

Mercado Bom Sucesso

Kriszta fotója

Vásárlás

Az itteni Váci utca a Santa Catarina. Kevésbé öntötték még el a népművészeti árusok, vannak igazi boltok, étkezdék bárok is. Érdemes megkeresni a Via Catarina bevásárlóközpontot, megcsodálni a homlokzatát, majd megebédelni az emeletén. Nagyon hangulatos és kellemes. A Santa Catarinán egy helyen szokott sor állni az utcán: a Majestic Café előtt várnak a bejutásra a türelmes turisták.   Nem messze érdemes megkeresni a capela das Almas Santa Catarinát, ami egy kicsiny kápolna. Azért tűnik nagyon fel, mert szinte teljes egészében azulejoval fedett a külseje, csodaszép.

Rua Santa Catarina sétálóutca - Kriszta fotói 

Egyéb hasznos információk

Közbiztonság

Kirándulásaink során fokozottan figyelnünk kell értékeinkre, ugyanis a zsebtolvajok célközönsége az idelátogató turista. A nőknek nem tanácsos éjjel egyedül mászkálni a városban. Az utcákon sok a koldus, éjjelente pedig a prostituáltak is megjelennek.

xxx

Portoban van Magyarországot képviselő tiszteletbeli konzul Luísa Alexandra Ramos Amorim személyében

Cím: Edificio Amorim II., Rua da Corticeira 34, 4535-902 Mozelos VFR. - Telefonja: (351) 227 475 419  E-mail: paula.rodrigues@amorim.com

Csomagmegörző&Lounge

Mivel a Wizz Air Portobol Budapestre induló gépe késő délután indul és a magyar utazónak jellemzően 11-12 órakor el kell hagynia a szálláshelyét, így a köztes idő praktikus áthidalására, a csomag megörzésére érdemes a SPOT nevű szolgáltató helyet igénybe venni. Már csak azért is, mert a hely éppen szemben van a Trindade metrómegállóval, ahonnan ki lehet jut ni a reptérre. 

SPOT Luggage&Lounge, Cím: Rua de Camões, 33 (tel:+351964 119 551)

Ribeira negyed

Ribeirában kötelező megnézni Porto legrégebbi templomát, a 13. században épült Igreja de Sao Francisco-t. Utána sétálni a folyóparton, hajózni, megmászni a hidat és fel-le sétálni a negyed apró kis koszos utcáin.

Ribeira - Kriszta fotói

A Ribeirához vezető úton - Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

A 22-es és a 18-as villamos, ami a történelmi negyedben közlekedik, sok nevezetes épület előtt elhalad – érdemes felülni rá, szinte felér egy városnézéssel.

A hétfői napokon a legtöbb látnivaló zárva van, tehát erre a napra inkább sétálgatós, hajókázós programot érdemes szervezni.

Se (a katedrális)

Kriszta fotói

São Bento pályaudvar

Belül csupa azulejo, renegeteg fényképező turista és dühöngő sorban álló.

Kriszta fotója

Porto hídjai

Sok van, egyik szebb, mint a másik. De a látogatónak a kötelező az I. Lajos híd. Gyalogosan, metróval (villamos itt) mindenképpen át kell kelni a túloldalra. Majd visszafelé a lenti jönni például. Nagyon hálás fotótéma, gyors haladásra senki ne számítson. A híd felső részén a gyalogosok között jön a villamos, érdemes figyelni. Az alsó híd veszélyesebb, ott az autók járnak és nagyon kevéssé vannak tekintettel a fotózkodó túristákra és azok sincsenek tekintettel egymásra. A járda nagyon szűk, egyvalaki megáll beszélgetni, fotózni, majd simán az autók elé löki a mögötte jövőt a hátizsákjával. A tömeg ellenére a hídat kötelező  megnézni, ha megoldható, akkor nappal és este is. Este hirtelen nagyon hangulatossá válik mindaz, ami nappal csak egy csúf izé a túloldalon. 

Az összes másik híd meglátogatása első sorban autós program, a nagy forgalom miatt sétálásra kevésbé ajánlottak.

kr

kr

kr

Torre dos Clerigos

A 75,6 méteres Torre dos Clerigos Porto városának szimbóluma. Fel is lehet menni a toronyba, ahonnan nagyon szép a kilátás.A jegy 5.- euró/ fő. Nagyon ügyesen kitalálták, hogy a toronyba vezető lépcsők megmászása előtt körbe vezetik a látogatót a templom karzatán. A toronyba vezető lépcsősor szűk, klausztrofóbiásokanak kevéssé ajánlott. Kb. három emeletet kell csak megmászni, de azt egy szűk lépcsőn, amin a forgalom oda-vissza halad. Nagy hátizsákkal itt is könnyű embert bosszantani. Bónusz: a helyi diákok szeretnek a torre alatti téren piknikezni, iszogatni, eszegetni, gyereket nevelni. Nagyon hangulatos. Persze csak szép időben élvezhető.

kr

kr

Tözsde (Palácio de la Bolsa)

A Ribera negyed főterén áll Porto leglátogatottabb nevezetessége a Tőzsdepalota. Belépve a látogató egy fényes, üvegkupolával fedett és árkádsorral körbevett téren találja magát, ami a gránit lépcsősorhoz ér. Az épület legszebb terme a Sala Árabe, mely arany díszítésével és oszlopaival a külföldi üzletemberek elkápráztatására szolgált, ugyanis ez volt a fogadószoba. Az épület freskóit híres portugál mesterek készítették. Főszezonban előzetes foglalás kell, mert a tőzsdepalota csak vezetett csoporttal tekinthető meg.

Kriszta fotói

A túlsó oldal - Vilanova de Gaia

Az óvárosra a legszebb panoráma a folyó túlsó oldalán lévő Vilanova de Gaia dombján álló 17. századi Serra do Pilar kolostorból nyílik.

Hajókirándulások

A városnéző hajókirándulás során az utazó magába szívhatja a város hangulatát, és közelebbről is megcsodálhatja a kétszintes Dom Luis hidat, mely a Ribeirát köti össze Vilanova de Gaiaval, valamint az Eiffel cége által tervezett acél vasúti Dona Maria hidat.

Santa Clara templom

A Santa Clara templom egy 15. századi remek, amit rokokó és barokk elemekkel díszítették. Gyönyörűek a templomban a fafaragások.

Serralves Múzeum

A Serralves Múzeum minimalista épülete maga is egy műremek, nemcsak a benne kiállított kortárs művek. A parkja önmagában is megér egy látogatást.

Casa da Musica

A város modern épületi közül szintén említésre méltó Rem Koolhaas műve, a Casa da Musica. Érdemes a környékén sétálva ellátogatni a Mercado Bom Sucessora kajálni.

A Lello testvérek neogótikus könyvesboltja

  • ,, Harry Potter alakja és története Portóban született, fekete palástját a legnagyobb portugál egyetemi város diákjainak (és a Sandeman portóimárka jellegzetes figurájának) palástja ihlette, Roxfort lépcsőit pedig egy apró ékszerdoboz, a Lello testvérek neogótikus könyvesboltja.

kr

A turisták sorban állnak (tavaly több mint egymillióan) a Lello könyvesbolt előtt, pedig annak tulajdonosai már pénzt is kérnek tőlük ezért – ha már eredeti funkcióját gyakorlatilag nem tudja betölteni az apró hely. Kaptatnak a Ribeira lépcsőin, bebámulnak a Miragaia színes házainak ablakain, fotózás közben nekimennek a vonatra igyekvőknek a Sao Bento pályaudvar díszes előcsarnokában, mutogatnak a fekete palástba öltözött egyetemistákra – hát tiszta Harry Potter mind.forrás

kr

Capela das Almas - kr

22-es nosztalgia villamos - kr

Érdekességek

Itt „született” Harry Potter, ugyanis J. K. Rowling írónő Portoban volt angoltanár, amikor elkezdte írni regényét.

Olvasmányos linkek

,, Az első nap fullosan besétáltuk az óvárosi részeket. A város hídja, amely egykori Lajos királyuk nevét viseli, méltóságteljesen kiemelkedik a történelmi épületek és a Douro folyó felett. Érdemes felsétálni a Sé de Porto, azaz a város Katedrálisához, ahol megkapod a panorámát és az adag történelmet. Javasolni tudjuk, hogy a késő délutáni órákban látogasd meg, mivel addigra a tömegnyomor is alábbhagy. Az épület büszkén feszít, belső terének nagy része kicsempézve, melyeken történelmi események vannak megörökítve, vagy olyan mindennapi dolgok, mint mondjuk a borkészítés, mezőgazdasági munkák.

Még aznap elrendeztük a bicajok kibérlését, mivel második napunkon egy kicsit kiszerettünk volna nézni a külvárosi részekbe, valamint egyet mosakodni az óceán hűs vizében. Szállásunktól pár percnyire volt a kölcsönző, ráadásul közvetlen mellette egy hangulatos teraszos étterem, ahová többször betértünk. Az este aztán egy össznépi fesztivállá változott, mivel a város elsőszámú csapata az FC Porto egy utolsó percben belőtt góllal verte a rivális lisszaboni Benficát, így ezzel a skalppal megnyerték nemzeti futballbajnokságukat. Ment keményen a dudálás az utcákon, foci dresszekben és sálakban feszítettek többen, az erkélyeken a csapat zászlói lengtek.

(Felvidéki csavargók, 2022) forrás


"Az elején mikor megérkeztem, csupa kedves embert véltem felfedezni mindenhol, de aztán rá kellett jönnöm, hogy valóban barátságosnak tűnnek elsőre; azonban egy bizonyos határ után nagyon távolságtartóak tudnak lenni; sajnos többször tapasztaltam azt is, hogy éttermekben, bárokban kifejezetten arrogáns tud lenni a személyzet." forrás


"Itt, ennél a hídnál található, immár a portoi oldalon az óváros, a ribeira, mely azt gondolom, megoszthatja a városba látogatókat. Egyrészt valóban régiek a házak, és nem csak ennyi bennük a csodálatraméltó (nem mintha ez kevés volna): Egyediek nagyon a festett csempe borításukkal (melyek ismereteim szerint szigetelési okot is szolgálnak-nos, erre minden okuk megvan, erről még lesz szó..:) ), és azok szín- és motívumkavalkadjával. Másrészt azonban igen sok közöttük a végletekig lelakott, bedeszkázott, befalazott ablakú, egészen biztosan lakhatatlan épület.

Megkapó és elgondolkoztató látni, hogy milyen szegény város lehetett ez egykor, hiszen ezen épületek között a legtöbb nem igazán nagy, és sok az igen picike, és nem csak keskenységben (ez azért a mediterrániumban másutt is elő szokott fordulni), hanem magasságban is. És bár Porto úgymond 'gazdasági' értelemben eléggé az ellentétek városa, azért szomorú látni, hogy e szegénysor nem múlt el nyomtalanul, ugyanis ezen borzasztó szakadt épületek némelyikében még ma is élnek emberek.

Andalogva az ódon falak között, elképzeli az ember, hogy tudna mutatni e a város ezekkel a feltételekkel, de kicsinosítva; másrészt viszont nem feledhető, hogy semmihez sem fogható patinát ad neki ez, és kézzel foghatóvá teszi Portugália történetét, egykori hírnevét.

A ribeira 'szélén' mindenképpen ajánlatos megnézni a vonatpályaudvart és magát a vonatokat: ahogy az orruk belóg a hegyen átvágó alagútba, sziklafalak között...nagyszerű látvány. A híres az előcsarnokában található, a csempeművészet egyik legszebbnek tartott darabja, a portugál történelmi/népi eseményekkel megfestett kerámiafestések.

Összefoglalva, ahogy már utaltam is rá, az én szememben Porto az ellentétek városa: a modern 21.századiság és az avítt nem tudom hányadik-századiság keveréke. A ribeira ódon közege és a soksávos autópályák a város körül mindenfelé; a kéregetők nem csekély száma és a jó karban lévő autópark; a fűtésproblémák jó pár szálláson (még mindig jelzem, hogy kitérek erre majd:) ) és a pár éves könnyű-metró hálózat. És még valami: jó járóka kell a városhoz, mert finoman szólva is dimbes-dombos. :)

A tömegközlekedésről nem nagyon tudok mit mondani, mivel nem használtuk. De vannak egy- és többnapos bérletek, andante néven, mely az öreg villamosra nem érvényes, a funicolar-ra viszont igen. A könnyű-metró pedig a repteret is eléri. Aki nem kifejezetten lusta, és bírja az emelkedőket, az a közlekedés árát megspórolhatja, mivel bejárható a város lábbusszal is - igaz, azért ez szállásfüggő is persze.

Végül arról egy-két szó, amiről már két zárójelet is tettem: az előttem utazóknak már volt gondjuk a szállók fűtésével, így én már tudatosan olyan szállót választottam, mely hirdette is magáról, hogy van fűtés. szóval, hirdetni kétségkívül hirdette...viszont, sajnos nem volt. Olajradiátorokkal próbálták megoldani a kérdést, ami nem is volt haszontalan próbálkozás, ám igencsak kései: egy nappal korábban már be kellett volna izzítani a cuccot, akkor éppen jó lett volna mire érkezünk. Így azonban kénytelenek voltunk kérni még egy készséget, azonban még így is csak so-so lett kellemes a klíma. Másnap estére már minden okés volt, addigra megtették a magukét az eszközök. Azért érdekes, hogy ezek szerint az olcsóbb, kicsi magánszállásokon szokott ezzel probléma lenni - ergo, erre figyelemmel is lenni, ha esetleg másvalaki is őszi vagy téli hónapokban vetődne arra.

Érdekes volt, hogy amennyire nekünk lejött, a szállodát vezető család is ott lakott, ennek ellenére az egész épületben igen hideg volt. A recepción is például, ahol nagyon nem irigyeltem az ott lévő öregurat, aki viszont nem mulasztotta el elmesélni nekünk, hogy egyrészt púszkász magníífiszent, na de ő semmi, mert kubálá egyszerűen értelmezhetetlenül csúcs, valamint még azt is tudatta velünk minden egyes alkalommal, hogyaszongya, hungaros-amigos. :)) Vagyis, a kedélyén a hűvös lakásklíma cseppet sem módosított. :)" forrás


Katedrális - kr


"Porto nekem is tetszett. Nem tudtam hogy a vásár Ponte de Limában ilyen ritkán van, épp az nap jártam arra, mivel a következő pénteken egy másik városban szintén vásár volt, azt hittem péntekenként ez a szokás. A nők még a fejük tetején viszik a kosarat, a zsákot szóval amit cipelni kell, nagyon jó pofa dolog, próbáltam, nekem nem sikerült. (2015)" forrás


,, Kisebb-nagyobb házak, villák, gondozott kertek között mentünk. A városnak ebben a részében laknak a gazdagok. Elég nagy idetelepült angol népesség lakik még itt, saját iskolával, klubbal. Itt láttuk Cristiano Ronaldo menedzserének inkább modern palotáját, mint házát. Ha ennyit lehet keresni a menedzseléssel, milyen háza lehet annak, akit menedzsel?
Végre magyarázatot kaptam a történelmi városrészek házainak ürességére, elhagyatottságára is. Megértettem, Lisszabonban miért olyan lepusztult a történelmi belváros. Az általunk csodált szép középkori házak nem könnyen lakhatók. A mai életvitel nem kedvez az utcára szűk, ám több emeleten lévő belső lépcsős régi lakásoknak. Kiadni sem lehet őket. Az emberek inkább a külvárosokba mennek az épülő új, nagyobb, és főleg egy szinten lévő lakásokba lakni. A régiek meg ott állnak üresen, pénz nincs a felújításra, és nem is érdemes. A megoldás, ami Portóban úgy tűnik megkezdődött, hogy cégek veszik meg az egymás mellett lévő házakat, és megtartva a külső homlokzatok történelmi képét, a szinteket egybenyitva modernizálják, a mai kor igényeihez igazítják. Saját irodáiknak építik át, vagy lakásokat csinálnak belőle, ami már felújítva kiadható. Szerintem meg hamarosan kapósak lesznek. Ha még élnénk úgy kb. húsz év múlva egy megújult nyüzsgő modern várost látunk majd a régi képével. (2015)" forrás


kr,, Szerencsére még így is maradt elég időm, hogy megnézzem a számomra legvonzóbb kis templomot, a Capela Das Almas igazi szép kék-fehér csempés templomát, a Rua de Santa Catarina sétáló utcában. Művészettörténet tanárom szavai még ma is csengnek a fülemben, hogy soha ne a hatalmasat és a legcsodásabb épületet keressük, mivel sokkal fontosabbak a szemnek az arányok. Ekkor megmutatott egy mező közepén álló kis kápolnát és a szemünkben tényleg kirajzolódott, hogy mennyire szépen megtervezett az épület. Hát ez is ilyen volt!" forrás


,, A nevezetességek itt a halaskofák, akik masszívabban tartják az építményt, mint az aládúcolás, és akiket egyáltalán nem érdekel, hogy akikkel viccelődnek, értenek-e egy szót is abból, amit nevetve mondanak nekik. Mert a 240 ezres – elővárosaival majdnem kétmilliós – hely mégiscsak egy nagy falu, ahol ha nem is ismer mindenki mindenkit, de azért alaposan szemügyre veszik egymást. Sose lehet tudni.

A helyieknek nem is a furcsa idegenekkel van bajuk, amikor a turizmust szapulják. Igazából az szúrja a szemüket, ahogy a válságból – a turizmus fellendülésének is hála – kikecmergő városvezetés és magáncégek nekiláttak Porto újjáépítésének. Ez ugyanis nem csak felfordulással, a csempével borított, igen rossz állapotú házak lebontásával jár, de sokszor azzal is, hogy az óvárosi részeken a határozott idejű bérlettel rendelkező lakóknak a szerződés lejártakor menniük kell, házaikat szállásként újítják fel.

A jó Airbnb ára így nem csak az ütött-kopott város felvirágzása lesz, de az is, hogy eltűnhet a bája: ahogy a helyiek és az idegenek rácsodálkoznak egymásra a jól bevált koreográfia szerint. Valahogy így: a turisták bámulják a helyieket, akik a fura kis házaikban éldegélnek, halat árulnak a város közepén, micisapkában álldogálnak az út szélén, délután lemennek az óceánpartra, hogy aztán háttal a tengernek elolvassák a napi sajtót. (2017)" forrás


kr

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Katedrális - mellvéd - kr

Katedrális - kr

Kriszta fotói

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes