ÚTIKRITIKA.HU / Beiras térség / Viseu


hirdetes


útikritikák


Beiras térség / Viseu

Viseu dióhéjban | Hol? | Szállások | Látnivalók | Vendéglátás | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Viseu dióhéjban

Viseu éke a középkori óváros, amely tele van hangulatos vendéglőkkel, kávézókkal, boltokkal. Az egyik fő látnivaló a Se nevű katedrális, amelynek tetejéről pompás a kilátás az aranyos kisvárosra. Egyesek szerint a Viseu-i katedrális Portugália egyik legérdekesebb temploma, mégpedig az építészeti stílusok izgalmas keveredése miatt (román, barokk, neoklasszikus, empire). A katedrálison kívül van egy-két ugyancsak megtekintésre érdemes temploma a városnak, például a Carmo és a Terceiros de S. Francisco.

Nagyon jó program, hogy a látnivalók megtekintésén túl úgy töltünk el még 1-2 órát a városban, hogy egyszerűen csak kószálnunk a kis utcák labirintusában, megnézzük az öreg kis műhelyeket és megcsodáljuk a szép, díszes főúri házakat. Az időutazásunkat biztosítja az, hogy a történelmi városmag keveset változott a középkor óta. Viseu egy igazán jellegzetes portugál vidéki városka, amelyet szorosan körbeölelnek a fenyőerdők, szőlőültetvények és gyümölcsöskertek. A város egyébként egy elismert borvidék (fehér és vörös egyaránt) központja. Viseu érdekes módon egyszerre nyugalmas és élettel teli, laza, történelmi levegőjű, rokonszenves kisváros. Nincs semmi szenzációs látványossága, de két-három órát megérdemel. Többnyire nincs sok turista, és már ezért is kellemes hely a látogató számára.

Viseu portugál kiejtése: vizéu 

Kriszta fotója

Hol?

Portotól 130 km-re van délkeletre, melyet autópályán másfél óra alatt megtehetünk. A várost délről a sajtjairól híres Serra de Estrela hegység határolja. A város a Dao borvidék központja. Az A25-ös főút mellett található, mely az Atlanti óceánt köti össze a spanyolországi Salamanca városával.

kr

Szállások

Viseu szép természeti környezete magyarázza azt, hogy a városban és környékén 4 és 5 csillagos szállodák is vannak. Az 5 csillagos Montebelo Hotel modern és nagyon kellemes helyen van. A legcsodálatosabb a 19. századi kórházból kialakított helyi Pousada, ahol egy spa is helyet kapott, az egykori kápolnában.

Látnivalók

A Se, a 12. században épült katedrális kötelező látnivaló. Jó hír, hogy a katedrális tetejére lifttel is fel lehet menni. A templom nappal és este is látogatható. Kár, hogy a katedrális megvilágítása nem annyira jó.

kr

kr

Szép hely a szabálytalan alakú Santa Cristina tér, ahol a Carmo templomot találjuk. A korábbi püspöki palotában berendezett Grao Vasco múzeumban Portugália egyik leghíresebb festőjének, a város szülöttjének, Vasco Fernandesnek a művei láthatók. A Rua Direita-t régi házak szegélyezik, számos kávézóval, bolttal.

Vendéglátás

A katedrális közvetlen közelében van egy nagyon jó étterem. Azon a környéken egyébként több bár is található, némelyikük hangulatos élőzenével. A központban található az O Cortico étterem (Rua Augusto Hilário, 43), ahol a tipikus helyi ételeken kívül jó borokat is kóstolhatunk. Érdekes vendéglő, a Casa dos Quiejos (Sajtok Háza), ahol a hagyományos portugál konyha étkeit lehet fogyasztani, és ahol persze nagy a sajtválaszték.

Praktikus

Ha itt jár az utazó, akkor, érdemes egy éjszakára megállni, hogy megkóstolhassa a Dao borvidék borait.

kr

Érdekességek

A szép zöld fenyőerdők miatt Viseu-t nevezik úgy is, hogy "a Zöld fenyő városa".

kr

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes