ÚTIKRITIKA.HU / Porto és Észak-Portugália


hirdetes


útikritikák


Porto és Észak-Portugália

Porto és Észak-Portugália dióhéjban | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Porto - Kriszta fotója

A Ryanair 2021. április 5-től hetente háromszor közlekedik Budapest és Porto között. A repülési idő kb. 3 óra 35 perc.


Bortúra Portoban és a Douro-völgyében (Repülő)

Porto és Észak-Portugália dióhéjban

Egy hétnél rövidebb portugáliai utazást tervezőknél jellemző probléma az, hogy Lisszabon és környéke meglátogatásán túl belefér-e még a programba Porto, meg még egy-két hely az északi országrészben. Nehéz erre a dilemmára tanácsot adni. Egy utazás minőségét nagyban rontja az, ha folyton sietni kell, és csak felületes élményekre van idő. A két jó megoldás nem mindenkinek reális. Az egyik, hogy a portugáliai utazásra szánjon az ember minimum 10 napot, és akkor abba belefér Lisszabon, a környéke, Porto, Braga, Guimaraes és a Duoro-völgye is. A másik, hogy egy Lisszabon és környéki rövidebb utazást kövesse később egy olyan utazás, ami Észak-Portugáliára összpontosít, akár kombinálva a spanyolországi Galíciával.

Ráadásul a Lisszabon és Porto közötti területen is vannak csaknem kötelező látványosságok, mint Coimbra, Aveiro és Óidos. Az északi országrész meglátogatásánál is érvényes, ami Lisszabon és környékénél, azaz érdemes úgy időzíteni, hogy Porto meglátogatása hétvégére essen, mert nagyvárosi környezetben a kisebb autóforgalom kellemessé teszi a nevezetességek megnézését és a sétálgatást. A Douro-völgyében sok kis út hétköznap sem igazán forgalmas. Porto és Észak-Portugália nem túl alapos feldolgozása is legalább 3-4 napot igényel, főként, hogy a vidék bejárása kevésbé oldható meg pörgősen, mint egy nagyváros lényeges, egymáshoz többnyire közel eső látnivalóinak meglátogatása. Hétfői napokon a legtöbb látnivaló zárva van, tehát erre a napra inkább sétálgatós programot érdemes szervezni.

Érdemes autót  bérleni és azzal bejárni a rágiót, sokkal többet láthatunk így, mint egy vonatos úton. Amire nehéz viszont felkészülni, azok az erdőtűz nyomai. 2018-ban és 2019-ben is voltak nagy erdőtüzek, az út mentés, sokszor az úton is nagy kiégett területek emlékeztetnek rá. Sokszor nem messze a házaktól.


Hasznos információk

Portóba könnyedén eljuthatunk direkt járattal is. Ezen a linken lehet árakat, járatokat nézni. A repülőtér 11 km-re van a központtól, a bejutás könnyű. Busszal, metróval vagy taxival is bejuthatunk. Lehet előre transzfert rendelni ezen a linken.

Portóban van egy tiszteletbeli konzulunk: Luísa Alexandra Ramos Amorim
Cím:Edificio Amorim II., Rua da Corticeira 34, 4535-902 Mozelos VFR.

Előhívó: (351) Telefon: 227 475 419 - email: paula.rodrigues@amorim.com

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Porto - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 07. 06. 11:14
Porto szubjektív
https://fikatours.blogspot.com/2022/07/porto.html


Hegedüs Csaba, 2019. 06. 05. 13:01
Porto lenyűgöző. Május végén voltunk a párommal, gyalogosan bejártuk éjjel-nappal a várost, kifutottunk az óceánpartra, ittunk egy sor portóit a Sandeman pincészetnél :). A piac átépítés alatt, kis része átköltözött egy plaza aljába. 4 nap 3 éj, elegendő is az élményekre.


ttocra, 2015. 05. 01. 10:10
Üdvözletem!
Volt szerencsém néhány hete Észak-Portugáliában járni, azon belül is Amarante városában. Egy Erasmus+-os projekt részeként megismerhettük a helyi sportegyesület és ifjúsági ház működését (benne az ott dolgozó önkéntesek munkájával). Közben volt idő körbenézni a hangulatos városban, mely a Tamega folyó két partján fekszik, dombok között. E helynek São Gonçalo a védőszentje és egyik alapítója a településnek. A városka bejárása közben készített képekből "alkottam" egy zenés diát António Pelarigo portugál fado énekes gyönyörű muzyikájával (aki engedélyt adott nekem a műve felhasználására).
A youtube video linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=lUL0evFxbmE
Címe: Találkozásom Amarante-tal
A helyi emberek szerintem segítőkészek és barátságosak (habár egy hét alatt még nem sok következtetést lehet levonni).
Elfogultságom és Portugália iránti szenvedélyem okán szívből ajánlom az ország meglátogatását!
Üdvözlettel


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes