ÚTIKRITIKA.HU / Beiras térség / Conimbriga


hirdetes


útikritikák


Beiras térség / Conimbriga

Conimbriga dióhéjban | Fekvése | Vendéglátás | Vélemények | Fotóegyveleg

Conimbriga - Utazás és nyaralás

Conimbriga dióhéjban

A Conimbriga-i római romváros Portugáliában a legjobban megmaradt ókori történelmi maradvány és kellően érdekes ahhoz, hogy a térségben autózó turista egy kis kitérőt tegyen Conimbrigába. Érdemes késő délutánra időzíteni ezt a programot, mert a romok különösen szépek a nyugvásra készülő nap sugarainak lágy tűzében. Jó időpont még a látogatásra a délelőtt 10 óra, a nyitás időpontja, így elkerülhetjük a turistahordákat és édes magányban sétálgathatunk a romvárosban.

Érdekes élmény az ókori épületek megmaradt romjai, a fürdők, a csinos mozaikok, átriumok láttán elképzelni, hogy a római hódítók milyen komfortosan rendezkedtek be a leigázott városban. Láthatók a védőfalak romjai is, de ezeket a falakat nem a rómaiak emelték, hanem éppen támadásuk kivédésére a helyiek. Minden mozgathatót - még saját otthonaik falából kiszedett köveket is - beépítettek a városon kívüli falakba, de így sem sikerült kivédeniük a rómaiak támadását. Így a győztesek kényelmesen berendezkedtek ide, az élve maradt helyi lakosok meg inkább bemenekültek a 16 km-re található Coimbra városába.

A romokat a restaurátorok sok helyen ügyesen, ízlésesen kipótolták téglákkal annak érdekében, hogy még pontosabb képet lehessen formálni a múltbéli valós állapotokról. 10 perc gyalogtávolságra van a falu, ahol egy régi színház maradványait lelték meg a kilencvenes években. A faluban van egy múzeum, ahová vasárnaponként ingyenes a belépés, egyébként 4 euró. A teljes conimbrigai látogatásra tanácsos legalább 2-3 órát kalkulálni.

Conimbriga portuál kiejtése: konimbrigá

Fekvése

Coimbrától délre kb. 16 kilométerrel található ez a terület. Lisszabontól északra kb. 190 km. Van egy helyi buszjárat, ami összeköti a romokat a várossal, de ez elég ritkán jár. Másik lehetőség leszállni Condeixa-a-Novanál és besétálni, az út kevesebb, mint két kilométer.

Vendéglátás

A falu nevét viselő Conimbriga étteremben korrekt ebédet, vacsorát kínálnak. Minden étel igazán finom. Az étlapon szereplő fogások között vannak ókorinak és középkorinak mondott receptek alapján készültek is. Talán gazdaságosabb megoldás lehet a háromfogásos menü választása. A közeli Coimbra városában sok a diákoknak kialakított olcsó étkezde.

Vélemények

"Sok helyen voltam Európában, ókori romvárosban, de ez volt az egyik legérdekesebb, amit láttam. A kiásott házak mozaikpadlós helyiségeiben némileg időutazást éltünk át. Figyelemreméltó a csatornahíd egy részének maradványa, a termálfürdő, a hatalmas fórum, a műhelyek, a boltok romjai. Érdekes a szökőkutakkal teli ház. Még folyik amúgy a feltárás, azaz a később ide látogatók feltehetően még többet láthatnak majd a felszínen." (2011)


"Elég kevés magyarázat található angolul a romoknál, ezért érdemes a kasszánál pár euróért beszerezni egy alaprajzot a romterületről, hogy könnyebben megérthessük, melyik épületnek mi volt a funkciója! Hétfői napokon ne menjen senki, mert a romokhoz ugyan be tud menni, de a múzeum zárva van."


"A közeli Condeixa-a-Novában szálltunk meg egy gyönyörű szép XVI. Századi kastélyból átalakított Pousadaban, nagyon ajánlom azoknak, akik egy kicsit többet szeretnének a környéken nézelődni!"

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes