ÚTIKRITIKA.HU / Beiras térség / Aveiro


hirdetes


útikritikák


Beiras térség / Aveiro

Aveiro dióhéjban | Hol? |Vélemények| Szállások | Látnivalók | Vendéglátás | Praktikus | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Aveiro dióhéjban

Sokak szerint Aveiro a Portugál tengerpart egyik legvonzóbb városa. Szívesen emlegetik Aveirót ,, Portugália Velencéjeként", azonban ez az összehasonlítás kifejezetten merésznek minősíthető. Akkor már inkább Amszterdam néhány vonását fedezhetjük fel a városban. Lényeg a lényeg, hogy bájos, szerethető, nyugalmas, jellegzetesen portugál kisváros, főleg a csatornák menti, elegáns, csinos, szecessziós épületek sokaságával. Eredetiségét fokozzák a díszes csónakokat, úgynevezett Moliceiros-t felvonultató szép csatornái, kedves kis hídjai.

Két csatorna szeli át a várost, amelynek élete alapvetően a tengerhez és a lagúnákhoz kötődik. Hajdan fontos és módos, sólepárlásra specializálódott kikötőváros volt, most fejlődő iparú hely. A sólepárló biztosította a város gazdagságát egészen a 16. századig, amikor egy nagy vihar elzárta a várost a tengertől 200 évre. A központi csatornától délre vannak a látnivalók, északra pedig, a halászok negyede, a Beira Mar, ahol a központi téren (Praca de Peixe) nagyon jó kisvendéglőket találhatók friss halételekkel.

A várost néhány óra alatt be lehet járni feszes útiterv esetén is. A roppant rendezett, jó állapotú városközpont nem nagy. Látványosak a régi házak homlokzatán lévő kék - fehér csempés (azulejo) burkolatok. Aveiro nem egy olyan város, ahol a turista múzeumokat és műemlékeket látogat meg. Itt a lényeg az óceánparti légkör, a sétálgatás a csatornák fölött, a kellemes belváros meglátogatása. Túl sokat nem érdemes várni Aveirotól és akkor kellemesnek bizonyul majd. Aveiro kicsit olyan, mint egész Portugália: nagyszabású régmúlt, szegényes múlt, felfutó közelmúlt, problémás jelen, kérdőjeles jövő.

Aveiro portugál kiejtése: ávejru (hangsúly az első á-n)

Hol?

Portoból egy óra alatt le lehet vonatozni Aveiroba. Sokkal jobban járnak azonban azok, akik autóval közlekedhetnek, mert Aveiro környékén sok szép hely van, ami busszal, vonattal csak komplikáltan közelíthető meg.

Vélemények

,, Aveiro vasútállomására reggel 9-kor érkeztünk meg, innen nagyjából 20-25 perc volt besétálni a városközpontba, ahol a szállásunkat foglaltuk. Aveiro sétálóutcáját leginkább egy balatoni vagy adriai kisváros központjához tudom hasonlítani, olyan kis kedves, kicsi üzletekkel, szuveníresekkel, fagyizókkal, éttermekkel. Annak ellenére, hogy turisztikai szempontból Aveiro nem valami nagy szám, nagyon élhető, kedves kisváros. A levegő sós illata mindenhol érződik és az elmaradhatatlan sirályok is mindig a fejünk felett köröznek. Igazán csinosak, szemet gyönyörködtetőek a házak, rendben vannak tartva és itt is rengeteg a csempe díszítés (akárcsak Portóban) - sárga, piros, zöld, kék, fekete, fehér, tarka-barka, téglaszín, türkiz színű csempék fénylenek mindenhol.

Igazából egy szervezett programlehetőséget tudok javasolni annak, aki Aveiróba utazik, mégpedig a gondolázást a csatornákon. Ezt 10€-ért hirdetik a standokon, de nekünk csak 6€-ba került köszönhetően a szállásunknak. A kis hostel ugyanis kialkudott valami kedvezményt, így a jegyeket náluk megvéve jelentős összeget spóroltunk. Megjegyzem, az 1 órás hajókázás nem ér meg 10€-t, nem volt valami érdekes, a kibetonozott csatornákon keresztül hajókáztunk és a várossal kapcsolatos tudnivalókat ismertünk meg. Ez utóbbi ugyan érdekes volt, de mint hajókázós élmény, nem sokat adott.

Aveiro központját és az újonnan épült modern részeket 1-2 óra alatt be lehet járni, de sokkal tovább már unalmas. Amiért mégis megérte ide elutazni, az a sólepárlók meglátogatása. Eddig még sosem láttam ilyet és itt élőben figyelhettem meg, hogyan s mint csinálják, számomra annyira érdekes volt, hogy legalább 2 órát töltöttünk el a barátommal a lepárlóban sétálva. Bár senkinek sem fizettünk egy kanyit sem és elvileg létezik szervezett sólepárló-túra, senki sem szólt ránk, jöttünk-mentünk a percellák közötti töltéseken, fotóztunk és csodáltuk az emberi találékonyságot. Sőt, még egy dolgozót is megfigyeltünk, aki éppen lapátolta, gyűjtötte össze a sót. A lepárló bejáratnál egy hatalmas halomban állt a napfényben szikráció só millió hófehér szemcséje, mint valami hókupac. Árultak ugyan sót lezacskózva mindenfelé, a lepárlóban is lehetett venni kilóra, én mégis innen "loptam" egy marokkal és egy szalvétába csomagolva utaztattam el Budapestig. (2019)" forrás

kr

Szállások

A turisták körében a legkedveltebb a 4*-os Moliceiro és a központi elhelyezkedésű, modern Melia Ria 4*, mely az egyik csatorna mentén áll. A kevésbé központi, Hotel Veneza 3* egy gyönyörűen felújított régi épületben van. Említésre méltó még az As Américas 4*. Mivel Aveiro elsősorban egy nyári üdülőváros, nyáron a szállás árak csaknem kétszer olyan magasak, mint az egyéb évszakokban.

Látnivalók

A turisták szívesen mennek rövid csatornatúrára a színpompás, gondola jellegű csónakokkal (moliceiros). A csónakok csúcsain mindenféle dekorációk, pikánsan humoros feliratok vannak (a portugálok roppant szeretik a nekik vicces, rejtetten szexuális célzásokat). Ezeket a csónakokat hajdanán még a tengeri moszatok begyűjtésére használták.

kr

Jó program kirándulni a Sao Jacinto természeti rezervátum dűnéin. Ebben a műfajban Európában ez az egyik leglátványosabb. Érdemes ellátogatni még a Mosterio de Jesus kolostorba, ahol egykor Szent Johanna élt. Itt alakították ki a városi múzeumot, ahol gyönyörűen megmunkált barokk mennyezet látható, valamint Szent Johanna márvány mozaik sírját. Barra, az egyetlen kijárat a tengerhez, s ott található Portugália legmagasabb világítótornya. Az Igreja de Misericorda templom falait gyönyörű kék csempe borítja.

kr

Vendéglátás

Jókat lehet enni Aveiro vendéglőiben. Az étlapon gyakoriak az angolna pörköltek, a hallevesek. Édességként érdemes megkóstolni a jellegzetes portugál tojáshabkrémet (ovos moles). Az egyik legjobb halas étterem az amúgy is meglátogatásra érdemes halpiacon (Mercad do Peixe) található.

Az éttermek többsége kínál 3-4 fogásos turista menüt, ami fejenként 10-14 eurót kóstál. A városban ezen kívül több gyorsbüfé is van.

Praktikus

  • Nagyobb bevásárláshoz ajánljuk a Forum Aveirot, ami egy modern, igen nagy bevásárlóközpont.
  • A városban lehetőség van ingyenes kerékpárbérlésre (buga) is, mely 1 eurós érmével működik, mint a bevásárlókocsik.

Aveiro-i tuktuk - kr

Olvasmányos linkek

,, Amíg nem érjük el a mini lagúnaváros központi részét, sok izgalom nem jön velünk szembe - afféle álmos portugál kisváros benyomását kelti a régió központja.

Útközben esetleg bedobhatunk egy kávét és néhány helyi édességet, amit ovos mole-nak neveznek. Ez igazából kikevert tojáskrém különböző formájú ostyákba töltve, mondani sem kell, egy mázsa cukorral nyakon öntve. Szerintem annyira finom, amennyire Sas József vicces, de a polkorrektebb megfogalmazás úgy hangzik: vannak finomabb portugál édességek is.

Aveiró belvárosát szépen felújították, már-már zavaró is Porto roskadozó eleganciája után, hogy itt élénk színű festék tündököl a csempékkel kirakott házakon. A koszos vízben a velencei gondolákra emlékeztető hajók sorakoznak, melyek orrán pajkos rajzok kaptak helyet.

A városban egykor nagy tradíciója volt a sós víz lepárlásának, kis autózással a határban még most is látni ilyen földeket. Emellett van szerény halpiac és néhány étterem, de pár óra alatt tényleg mindent megmutat magából Aveiró, ezért érdemes továbbállni.  (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes