ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Portugália látnivalói


hirdetes

útikritikák


Dél-Portugália látnivalói

Dél-Portugáliáról általában|Alvor|Tavira|Odeceixe|Sagres|Praia da Rocha|Silves|Praia da Marinha|Caldas de Monchique|Ferragudo| Aljezur|Carvoeiro| Grandola| Olhão| Serpa| Sines| Armação de Pêra| Beja| Almancil| Természetvédelmi területek| Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Dél-Portugáliáról általában

Alvor

Kb. 6200 lakos.

Tavira

14 ezres lakosságú.

,, A Gilao-folyó torkolatánál fekvő Tavira vitathatatlanul a régió legszebb városa, és ha szűk utcáit járod, úgy fogod érezni magad, mintha egy időgéppel visszautaznál a múltba.

A római kor máig fennmaradt emléke a hét boltíves római híd (Ponte Romana), melynek közelében kellemes árnyékos kertekre bukkanhatsz, és meglesheted a helyieket, ahogyan dominóznak és kártyáznak. A város egyik legnépszerűbb látnivalója a középkori erődítmény (Castelo de Tavira), és ha felkapaszkodsz keskeny lépcsőin, a bástyákról lenyűgöző panoráma tárul eléd.

Tavira minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt, és szűk macskaköves utcáinak, fehérre meszelt házainak, gyönyörű reneszánsz épületeinek és fákkal szegélyezett tereinek köszönhetően az egyik legfotogénebb város egész Algarvéban.

A városban és környékén több mint 20 templom található, és ha érdekelnek a vallási emlékek, feltétlenül látogass el a 16. századi Igreja da Misericórdiába, melyet kék-fehér csempék, gyönyörű faragások és Krisztus életéből vett jelenetek díszítenek. Innen eljuthatsz a neoklasszicista stílusban épült Igreja da Santa Maria-templomhoz, ami a régi mecset helyén épült, és megtekintheted a hét keresztény lovag sírját, akiket a mórok öltek meg.

Az óvárosban lévő Praça da República évszázadokon keresztül központi térnek számított, ahol megpihenhetsz egy finom kávé mellett, és ha felfrissültél, érdemes felkapaszkodnod a Tavira-toronyba, ahol fantasztikus 360 fokos panoráma tárul eléd.(2013)"  forrás

Odeceixe

(portugál kiejtéssel: odszesi)

Alig egy ezres lakosságú.

Sagres

,, Cabo de São Vicente felé megálltunk a szörfösök paradicsomának is nevezett Sagres városában. A városról egy dolog maradt meg igazából, a viharos, hideg, szűnni nem akaró szél. A Praia do Martinhal parton még pár percre kiszálltunk az autóból, viszont a dermesztő fuvallatok miatt senkivel nem találkoztunk a közel 700 méter hosszú, finom sárga homokkal borított parton.

Mivel az öböl keletre néz, így az Atlanti-óceán felől érkező hullámok elől védett, viszont ennek ellenére a sekély víz a levegőhöz hasonlóan hűvös marad, még a legmelegebb nyári napokon is. A hideg és a szél fújta, kavargó homok elől menekülve újra autóba ültünk és a Fortaleza de Sagres előtti nagy parkolóba hajtottunk.

…Az erődöt 1453-ban építették, hogy a falut megvédjék a mór támadások elől. Az építése után 130 évvel az angol csapatok Sir Francis Drake vezetésével elpusztították az épületet, amit a 17. században építettek újjá. A vár belsejében múzeum és egy kápolna található, ahonnan csodás kilátás nyílik a tengerpartra, a várfalra felsétálva pedig egy hatalmas, kör alakú, cikkekre osztott területet találunk, ami valószínűleg napóraként funkcionálhatott, bár ezt tudományosan soha nem támasztották alá…

Ezeket az infókat a parkolóban az autóban ülve olvastuk, majd úgy döntöttünk, hogy mivel sem széldzseki, sem forró tea, sem egyéb alkalmatosság nincs nálunk, ami megvédene a kihűléstől, ki sem szálltunk az autóból. Hihetetlen volt, hogy egy mediterrán területen, szeptember elején ennyire hideg és kellemetlen tud lenni az időjárás.

Az erődtől szinte csak egy kőhajítás a Cabo de São Vicente világítótorony, a kontinentális Európa legdélnyugatibb csücske. A világítótorony 2000 wattos fénysugarát 60 kilométerről is látni, így az egyik legerősebb fényű az egész kontinensen. Az volt a tervünk, hogy az Atlanti-óceán fölé 75 méterre magasodó parton keresünk egy helyet, ide leheveredve várjuk meg a naplementét. Tervnek ez kitűnő volt, viszont a viharos szél ismételten keresztülhúzta a számításainkat. A naplementéig hátra levő egy órát itt is szinte végig az autóban kuporogva vészeltük át, a kék óra kezdetekor mentünk csak ki fényképezővel, állvánnyal felszerelkezve, várva a horizont mögé lebukó Napot. Időközben a hely megtelt autókkal és turista buszokkal, sok száz embert szállítva a nem mindennapi látványhoz. (2019)" forrás

Praia da Rocha

(portugál kiejtéssel: prájá dá rosá, a rocha szóban az r erősen raccsolva)

Silves

37 ezres lakosságú város.

Praia da Marinha

,, Szállásadónk a közeli Praia da Marinha partot ajánlotta az egész napi kikapcsolódáshoz, ami a világ egyik legszebb strandjaként ismert. A CNN, illetve a Lonely Planet is szuperlatívuszokban beszél a partról, emellett gyakran találkozhatunk a Praia Da Marinha fotóival a különböző algarvei hirdetésekben.

A parthoz közel egy kisebb parkoló van kialakítva, viszont mivel itt már nem volt szabad hely, visszafordultunk és a többi autóshoz hasonlóan a poros útról letérve a bokrok és fák közötti kisebb-nagyobb területen kerestünk helyet. Strandfelszereléseinket magunkhoz véve visszaballagtunk a part felé. A kis parkolóból már lenyűgöző látvány volt a Praia da Marinha part.

A parkoló bal oldali sarkából egy ösvény vezet le a partra. A lépcsőkön a sziklafal árnyékában árusok ücsörögnek, akiktől pár euróért vehetünk különböző kézzel készült dísztárgyakat és ékszereket. Leérve a partra a lépcső alján egy snack bár található, ez az egyetlen épület az öbölben.

A partot egy benyúló nagyobb szikla két részre osztja. Mi a távolabbi kisebb részen találtunk helyet, aminek előnye, hogy kevesebben voltak, simán találtunk helyet a holminknak. Figyelni kellett, a dagály közeledtével a szikla teljesen a vízbe nyúlt, így a belső kis öbölből vagy a sziklán átmászva, vagy a vízen keresztül lehetett csak elhagyni a partot. (2019)" forrás

Caldas de Monchique

(portugál kiejtéssel: káldesz dé moncsiki)

Ferragudo

Közel 2 ezres lakosságú.

Aljezur

(portugál kiejtéssel: álzsezür)

Közel 6 ezres lakosságú.

Carvoeiro

(portugál kiejtéssel: kárvoéjru (raccsolt r- hang)

Közel 3 ezres lakosságú.

Grândola

Közel 15 ezres kisváros.

Olhão

(portugál kiejtéssel: oljáu)

Kb. 45 ezres város.

Serpa

Közel 16 ezres

Sines

Valamivel több mint 14 ezer lakosa van.

Armação de Pêra

(portugál kiejtéssel: ármászö dé pérá)

Beja

Almancil

Természetvédelmi területek

Olvasmányos linkek

,, Pár kisebb dombot megmászva a festői Odeceixe hófehér házai és dombtetőre épült műemlék szélmalma mellett kapaszkodtunk ki egy újabb folyóvölgyből. A nap esti fényei már Aljezur mór vára mellől kacsintottak le ránk. Az elsárguló táj mellett az építészeti jegyek is folyamatosan változtak utunk során. Az északi színes, csempével díszített épületek helyett inkább az andalúz falvakra jellemző fehérre meszelt házakkal találkoztunk.

Odeceixe hófehér házai és szélmalma Andalúziát idézik.

Dimbes-dombos tájon haladtunk tovább. Körülöttünk csodás hegyek paratölgyekkel és mediterrán növényzettel és apró, mély folyóvölgyek. Ahogy közeledtünk a Szent Vince-fok felé, az erős északnyugati áramlás egyre inkább oldalba kapott minket. Kicsit csalóka érzés ez, olyan, mintha magas hegyen járna az ember. A nap sugarai erősek, égetnek, ám csöppet sem melegítenek. (2015) " forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes