ÚTIKRITIKA.HU / Bosa sok fotóval


hirdetes

útikritikák


Bosa sok fotóval

Bosa-ról bevezető| Vélemények| Odajutás|Közelekedés| Folyópart| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Bosa-ról bevezető

Lakosság (2023-ban): 8126

,, Elképesztően gyönyörű, olyan hangulata van, amelyet kevés olasz kisváros múl felül. Nem a tengerparton fekszik, hanem attól egy-két kilométerre, ami elég ahhoz, hogy szezonon kívül az a pár turista se jöjjön el, aki a szigeten nyaral. A Temo folyó völgyében terül el a városka, dimbes-dombos, a házak és a macskák színesek és kopottak, a svájci sapkás bácsik este héttől éjfélig kinn ülnek a házuk előtt, a minimális méretű parkokban látszólag száz éve zajlik háborítatlanul a sakk és a petanque. Bosában a tengeren kívül megvan minden, amitől Olaszországot imádni lehet. (2017)

Bose - látkép - Kriszta fotója

Vélemények

,, Elképesztően gyönyörű, olyan hangulata van, amelyet kevés olasz kisváros mul felül. Nem a tengerparton fekszik, hanem attól egy-két kilométerre, ami elég ahhoz, hogy szezonon kívül az a pár turista se jöjjön el, aki a szigeten nyaral. A Temo folyó völgyében terül el a városka, dimbes-dombos, a házak és a macskák színesek és kopottak, a svájci sapkás bácsik este héttől éjfélig kinn ülnek a házuk előtt, a minimális méretű parkokban látszólag száz éve zajlik háborítatlanul a sakk és a petanque. Bosában a tengeren kívül megvan minden, amitől Olaszországot imádni lehet. (2017)


A tömegközlekedős túrákban az is jó, hogy az ember belefeledkezhet a tájba, amelyet a buszról lát. Szardínián ezt a tájat olajfaligetek, gigantikus kaktuszok, mediterrán fenyők, elegáns olasz asszonyok és kerthelyiségekben kigombolt ingben sportújságot lapozgató olasz urak jelentik. Vagy balról drámai magasságú hegyek zöld és vöröses növényzettel, jobbról tengerbe nyúló sziklák – ez már a következő napi Alghero–Bosa buszút „díszlete”.

Senki nem készített fel, hogy már az egyórás, olaszosan lendületes kanyargás ilyen lélegzetelállító panorámát nyújt – így itt most közhírré tesszük –, a netes ajánlókban ugyanis csak az szerepelt, hogy maga Bosa kisvárosa szép. De már az odaútért megéri nekiindulni!

A városka tetején ugyanúgy vár magasodik, mint Castelsardóén, s itt talán még színesebbek a házak, meredekebbek az idilli kis utcák. A település nem közvetlenül a tenger, hanem a Temo folyó partján fekszik, kicsi, de mutatós kikötővel. Félnapos kirándulásra jó. (2022) forrás


Algheroból irány Bosa. Nagyon szép parton haladunk végig. Bosa helyes kis város és előszezon (júni közepe) miatt üdítően élhető (ez igaz egyébként szinte egész Szardíniára: mindenhol volt parkolóhely, hely az éttermekben, a strandon, a hajókázáson, stb.), ugyanakkor akár ki is hagyható, ha az ember nem körutazik.

A vár kb. 10 perc alatt körbejárható (5€), de a kilátás szép. Mosdó nincs.

Lementünk a főtérre sétálni meg fagyizni az (elsőre - majd másodikra is - kinézetre kétes tisztaságú) illy táblás kávézóba. Az összes amit kóstoltunk isteni volt! A legjobb, amit az egész szigeten ettünk. (2023)


A környezetében található hegyi utak és a város is nagyon egyedi hangulatú.


Bosa belvárosában, a folyóparti parkolóban aludtunk, éjfél után már viszonylag csendes is volt (leszámítva a mellettünk elhaladó autókat).
Lustán indítottuk a napot, 9 órakor kászálódtunk ki Döngiből és reggelire is inkább kerestünk egy szimpatikus kávézót. Aztán nyakunkba vettük a várost, felmásztunk a Malaspina várba és pont akkor értük a tornyának a legtetejére, amikor a folyón elindult egy hajós felvonulás. Így a legjobb helyről, páholyból néztük végig. A vár közepén két említésre méltó dolgot is találtunk még. Egyrészt egy lenyűgöző, 700 éves freskókat rejtegető templomot. Másrészt éppen érett mandulákat termő fákat. Amik ráadásul nagyon finomak. Állítólag. Ne egyetek belőle, mert rátok fognak szólni a portás hölgyek 😉
Lefelé már kerülővel jöttünk, mert a színes, keskeny házak és szűk sikátorok és lépcsők között mindig találtunk valami érdekeset. Bosa vidám, hangulatos kis hely kedves emberekkel, nagyon megkedveltük.
Még bevásároltunk a helyi Eurosparban, mielőtt elhagytuk volna Bosa városát. Messzire mondjuk nem jutottunk, mert Bosa Marinában megálltunk délután strandolni egyet. A szél ugyan csillapodott, de még most is hullámok csapdosták a partot. A legnagyobb móka volt egész délután ugrálni bele a méteres hullámokba vagy éppen sikítozva futni előlük. Flórát ki se lehetett parancsolni a vízből.
A terv szerint Szardínia legnyugatibb csücskéből akartuk nézni a naplementét, úgyhogy ideje volt útra kerekedni. A sziget egyik leglátványosabb panoráma útján, a Bosát és Algherot összekötő SP105-ön mentünk végig Capo Caccia-ig. (2023)

Kriszta fotója

Odajutás

Algheroból gyönyörű, kicsit szerpentines tengerparti úton. Busszal vagy kocsival.

Közlekedés

Gyalog. Ha mégsem, ezek remek járművek várják a turistákat.

Kriszta fotói

Étkezés

Kriszta fotója

Szórakozás

Kriszta fotója

Folyópart

Kriszta fotói

Sétálóutca

Kriszta fotói

Más látnivalók

Duomo di Bosa

(Cattedrale dell'Immacolata Concezione)

Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Főtér (fent a vár) - Kriszta fotója

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes