ÚTIKRITIKA.HU / Orgosolo


hirdetes

útikritikák


Orgosolo

Orgosoloról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Muráliák| A Muráliák története| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

Boldog az a nép, amelyiknek nincs szüksége hősökre - Kriszta fotói

Orgosoloról bevezető

Lakosság (2023-ban): 3930

Orgosolo egy kis város, amely a sziget északi-középső részén helyezkedik el, a Gennargentu-hegység lábánál, Nuoro várisához közel, egy meredek hegyoldalon. A város híres a hagyományos szardíniai kultúra és a falusi életmód megőrzéséről, valamint a falusi életet bemutató hagyományos falfestményeiről, amelyek az épületek falait díszítik.

A az ún. "muralesek" a helyi életről, történelemről, társadalmi ügyekről, politikai témákról üzennek. Az Orgosolói murales híre az egész világon elterjedt, és sok látogató vonzza a várost, hogy megnézze ezeket a műalkotásokat. Az utcákon, a házak falain legalább 150 falfestmény látható.

Ezenkívül Orgosolo híres a hagyományos szardíniai sajtokról és más helyi ételekről is, amelyeket a látogatók megkóstolhatnak a város éttermeiben és piacain. A város a természetes szépségekkel is büszkélkedhet, és kiváló kiindulópont lehet a Gennargentu-hegység felfedezéséhez, valamint a sziget északi és keleti partjainak felfedezéséhez. Orgosolo tehát egy érdekes és vonzó hely Szardínián, amely a hagyományokat, a művészetet és a vidéki életmódot mutatja be a látogatók számára.

Orgosolo meglátogatására minimum két órát kell szánni, egy esetleges étkezést nem beleszámítva. Augusztusban, napközben mindig nagy a turistatömeg.

Hegyi városka - Kriszta fotói

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon érdekes és izgalmas látni ezt a rengeteg falfestményt. Rengeteg fotótéma.

2. Odafelé menet, improvizálva, benéztünk a közeli Nuoroba (19 kilométer, 25 perc), ami nagyon aranyos városka.

3. Ez a szellemes turista reklám

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A falfestményekkel leginkább teli kis főutcában, az egyirányú forgalomban az autósok, és a motorosok a gyalogosokat gyorshajtással veszélyeztetik

2. Láttunk néhány, szigorú tekintetű helyit, akiknek a szülei, nagyszülei feltehetően banditák lehettek...Az is lehet, hogy csak egyszerűen utálják a turistákat.

3. Ha nem tudsz jól olaszul, akkor nem lehet a lényeget érteni, nevezetesen a falfestmények szöveges üzeneteit.

4. A fő falfestményes főutcában már-már illuzióromboló, hogy a boltok elsöprő többsége szuvenírbolt.

5. Sok a felújítás elmaradása miatt már túlságosan elhalványult falfestmény

Kriszta fotója

Vélemények

A turizmus felfedezte magának Orgosolót. A helyiek kedvesek, fogadókészek, de arra már egyre kevésbé szabad számítani, hogy mi leszünk az egyedüli turisták. Ottjártunkkor, szeptember közepén, egy borongós-esős napon is sok látogató mászkált a város ódon falai között, szezonban pedig bőven megtelhet a szűk főutca, a Corso Repubblica. Sorra nyílnak a kávézók, éttermek, szuvenírboltok és a helyi jellegzetességeket áruló üzletek (az egyik kis udvarban pazar sajtbolt működik). forrás

Kriszta fotója


Művészetileg a falfestmények nem képviselnek magas színvonalat. A lényeg inkább a helyi és a nemzetközi történelem egyes eseményeinek, megéléseinek egyedi, üzenetes illusztrálása. A pacifista, és a társadalom elkötelezettségeire hangsúlyt helyező üzenetek manapság különösen aktuáliisak, idealizmusukkal együtt is. (Aji)

Kriszta fotója


A sziget vad, belső hegyei között nem csoda, hogy ezernyi legenda keletkezett. Köztük az egyik leghíresebb történet nyomára Orgosolo kisvárosában bukkanhatunk. A törvények elől menekülő marhatolvajok és banditák ezen a vidéken leltek átmeneti nyugalomra, és volt idő, mikor a mi Rózsa Sándorunkhoz hasonló rablóvezérek fosztogatták a gazdagok javait, és osztották szét a szegények között. Egy-egy keményebb arcvonású városlakóról egyébként nem nehéz elképzelni, hogy valamelyik egykori banditavezér egyenes ági leszármazottja.

Orgosolo manapság azonban már nem a rossz arcú törvénykerülőkről híres, hanem az úgynevezett „murales”-ekről, azaz falfestményekről. A kisváros utcái és épületei semmilyen látványosságot nem nyújtanak, a rengeteg, összesen több mint 150 falfestmény miatt azonban mindenképp érdemes idelátogatni.

Az első színes ábrák mintegy 30 évvel ezelőtt jelentek meg a helyi rajztanár munkája nyomán, és azóta is évről évre egyre újabbak születnek. A legkülönbözőbb témákat találjuk itt meg, a vidéki élet bemutatásától kezdve, az egyszerű portrékon keresztül a politikai célzatú festményekig. A legapróbb utcákba is érdemes bekukkantanunk, hiszen szinte minden sarkon újabb falfestmény vár ránk, és közöttük nem egy igazán művészi és meghökkentő. (Vista Magazin)

Kriszta fotója


Inkább Szicília belsejére emlékeztet az atmoszféra, a luxusjachtok helyett golyónyomok, romos falak emlékeztetnek a város forradalmár lelkületére.

Odajutás

Vásárlás

Kriszta fotója

Muráliák

Művészettörténeti szempontból nagy kavalkád a városka: a kubizmustól az expresszionizmusig, Boterótól Modiglianiig sok festő és korszak hatása érződik a képeken. Az állaguk persze egyre romlik, és csak mostanában kezdtek el terveket fabrikálni a megőrzésükre (a kezdeti képeket ugyanis olcsó, nem tartós festékkel vitték fel). Az olasz médiában hírértéke volt például, amikor egy városbéli idős asszony, Zia Peppana segített restaurálni az egyik legkommunistább képet, amin Marx, Engels, Lenin és Antonio Gramsci is szerepel.

Lényegében két kategóriába sorolhatók a városban található képeket. Az egyik a szárdista, ami a helyi történelem és élet képeit festi le, sokszor szeparatista, függetlenségpárti felhanggal. A másik az internacionalista, ami a világ történéseit jeleníti meg, sokszor reflektálva a világpolitika eseményeire (amik úgyis történelemmé válnak). (2018) forrás

Kriszta fotói

A Muráliák története

A szardíniai Orgosolo banditizmusa beíródott a sziget történetébe, de a vendetták és emberrablások helyét mára a street art és a turizmus vette át. Az egész egy toszkán marxista rajztanárral kezdődött, aki a diákjainak megmutatta, vértelen módon is lehet lázadni a hatalom hülyeségei ellen. A falfestésből mozgalom lett, a mozgalomból pedig turisztikai attrakció, így a régi korok nyers pásztorai szuvenírboltokban és éttermekben élnek és dolgoznak tovább.

Az emberek nem elégedettek, mivel semmi sem működik úgy, ahogy kéne. Gondok vannak az egészségüggyel és az oktatással, a munkanélküliség pedig a legmagasabb arányú. Ennek a helynek az utcái az egyszerű emberek gondolatainak nagyszerű üzenőfalai.

Kriszta fotói

A vietnami és gázai háborúktól a szárd függetlenség kérdésén át az orgosolói hétköznapok megfestéséig minden téma előkerült a mára 150 darabosra duzzadt, utcai festménytárlaton, amiket Del Casinóékon és a milánói művészeken túl más profi és amatőr alkotók is kiegészítettek. Sok falfestmény emlékezik meg az itáliai politikai eseményekről, a terrorizmustól hangos hetvenes évekről (az ólom évei), a börtönkörülményekről, a diákok és munkások harcairól. A külföld és a világ is hangsúlyos szerepet kap, megjelenik a Tienanmen téri mészárlás, a chilei puccs, a spanyol polgárháború (Picasso Guernicájának felfestésével), a szomáliai éhínség, Szaddám Husszein megdöntése, a szeptember 11-i merényletek és persze a menekültválság egy New Yorkba tartó hajó képében, a „mi mind illegális migránsok vagyunk” felirattal. forrás

Olvasmányos linkek

600 méter magasan terül el a falu a maga meredek utcáival. A környékét drámai hegyek, völgyek, szurdokok, meredélyek, sziklák, erdők, bozótosok uralják, amik egykor olyan jó rejtekhelyet jelentettek pásztornak, banditának egyaránt. A település neve az ógörög οργάσ-οργέ-ből származik, ami (a sziklás tájat elnézve, fonák módon) termékeny földet jelent. Ahogy egész Szardíniát, úgy ezt a vidéket is Krisztus előtt több ezer évvel már lakták, de nyomai vannak a szigetet egy ideig uraló nurági civilizációnak, a főniciaiaknak, punoknak és persze a rómaiaknak. A hegyekben aztán stabilizálódott az egyetlen működtethető életforma, a pásztorkodás, ami évtizedekkel ezelőttig meghatározó volt errefelé. forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Kő-papír-olló játék - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes