ÚTIKRITIKA.HU / Olbia


hirdetes

útikritikák


Olbia

Olbiáról bevezető|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Szállásválasztás| Étkezés|Vásárlás|Szórakozás| Óváros| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Olbiáról bevezető

Lakosság (2023-ban): 48,200

60 ezres a lakossága. Nagyon aranyos, mozgalmas sétálóutcája van. Tőle északra fekszik Porto Cervo, az itteni legdrágább lakásárakkal ,,büszkélkedő" falu. A felső tízezer egyértelműen a célcsoport, óriási jachtok, luxusmárkák üzletei várnak rájuk.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1. Este 7-8 óra után a rengeteg szúnyog, a nagy, hólyagos csípések, fújtunk, kentünk, füstöltünk, de hiába

Vélemények

,, Olbiát a tenger türkizkék tónusának, a fehér, lágy homoknak, a rengeteg zöldnek, az élénk árnyalatú házaknak köszönhetően a színek városának is szokták nevezni.

A szigetváros családias hangulata kisgyermekeseknek is ajánlott, főleg főszezonon kívül. Inkább a nyugalom, a kellemes feltöltődés a jellemző, mintsem a bulinegyedek elterjedése.

A város főutcája a Corso Umberto, melynek igazi olaszos hangulata csábítja az embert. Nézegessünk kirakatot, üljünk be egy olasz tésztára, vagy csak beszélgessünk egy jót valamelyik "Mamma" kávézójában.

Olbia fő látványossága közé tartozik a kikötő, ahová számos turistahajó is befut. A Viale Isola Bianca 1,5 kilométeres töltése kellemes sétát ígér a sokszínű és érdekesebbnél érdekesebb hajók között.

Szardínia egyik legkiemelkedőbb építménye az eredeti formájában álló Szent Simplicius-templom, mely a középkorból maradt fenn, Olbiában áll. Közelében egy pun település épületmaradványai is megtalálhatóak.

A Szent Pál-templom velencei stílusú, faragott szószéke igazán szemet gyönyörködtető látvány.

A város strandjai pompásak, a fehér homokos partszakaszok, a smaragdszínű víz, a csodálatos ezerszínű halrajok elkápráztatják az embert." forrás


Igazi elegáns, de annál aranyosabb város, vibráló főutcával ahol egymást érik az éttermek-bárok és boltok, a város terein pedig reggeltől napestig összegyűlnek az emberek, megvitatni az élet nagy dolgait. forrás


Olbiában bruttó 30 percet töltöttünk, nekünk elég is volt. Végigautóztunk a kikötőben, megnéztük a tengerjáróhajókat, majd próbáltunk a belvárosba be- majd kikecmeregni autóval, borzalom volt a közlekedés, a kikötőn kívül a város se tetszett, így Olbiát le is tudtuk. (2023, június)

Szállásválasztás

Olbia legjobb szállodája a Hotel Panorama, ami tényleg jó hely. Négycsillagos, és mindenki jókat írt róla a Booking-on, 800 értékelés alapján 9,4-et kapott, és az már valami! (Azért nagy dolog, mert minél több csillagos egy szálloda, annál sznobabb, annál kritikusabb emberek járnak oda és perverz örömet éreznek az amúgy tök jó szolgáltatások lefikázása közben) forrás

Közlekedés

Parkolás

A városközpont nagy része egy összefüggő korlátozott forgalmú zóna (ZTL), amely A, B és C zónából áll. A legtöbb járműnek tilos behajtani a C zóna fő részére. Ha vezetsz, ne lépj be a ZTL-be, különben még bérelt autóval is bírságot kapsz.

Útviszonyok

Olbiában rossz útviszonyokkal, kátyúkkal és nyitott csatornákkal találkozhatsz. Néhány helyi autós  vezetési képessége is hagy kívánnivalót maga után.

N. L. fotója

Kriszta fotója

Étkezés

,,Köztudott, hogy az olaszok jól főznek. A szárdok viszont extra jól. Az a nagy különbség, hogy a szárdok húst esznek hússal, hozzá egy kis húst, ráadásul olyan mennyiségben teszik az asztalra, hogy az ember már az előételnél feladná, de nem lehet.  Mivel április elején voltunk, még szinte minden zárva volt. Az egyik tekergésünk során „botlottunk bele” a Locanda Rudalza nevű helybe. Brutalitás a köbön!

Összeállított menü van, azt kapod, nincs válogatás. 13 részből álló menüsort képzelj el, a szárd konyha remekeiből. Ketten ettünk egy adagot és így is halálos mennyiség volt. Nem tudom kire szabták a menüt. Persze az is lehet, hogy egy fél napot az étteremben töltenek és lassan, komótosan esznek, de … brutális mennyiséget szolgálnak fel és nem csak itt, hanem az összes többi helyen, kivéve ami pizzéria. De egyébként ott is, mintha nagyobb pizzákat tennének az ember elé….forrás

Kriszta fotói

Öntudatos figyelmeztetés a turisták felé: Itt nincs pizza - Kriszta fotója

Vásárlás

Nagyszerű heti piacok találhatók Olbia különböző pontjain, ahol kézművesek, faremerek és kereskedők árulják áruikat. Szombaton a Via Sangallón, szerdán a Via Bellin és a Piazza Cascellán, kedden pedig a Via Milanon termelői tartanak piacot.

Corso Umberto - Kriszta fotója

Szórakozás

Olbia éjszakai életének területei:

A tengerpart minden bizonnyal Olbia egyik fő éjszakai szórakozó övezete. A Pittolongu strandján augusztus folyamán Olbia Summer Fest zajlik, ahol sokféle szórakoztató program, jó zene várja a vendégeket.

Egy másik népszerű hely Olbia éjszakai életében minden bizonnyal a Corso Umberto, ahol számos étterem és bár található. Itt megállhat és elfogyaszthat néhány finom szardíniai különlegességet, mint például a Panadas vagy a Malloreddus, vagy egyszerűen csak elfogyaszthat egy italt a barátaival jó háttérzene mellett.

Olbia történelmi központja az éjszaka folyamán sétánnyá válik. T

Molo Brinben megcsodálhatja a csodálatos panorámát, részt vhet  rendezvényeken, koncerteken.

Kriszta fotói

Közbiztonság

A nők számára jobb, ha nem sétálnak egyedül késő este, mert ijesztőek lehetek számukra a részeg hajléktalanok, akik aműgy erősakoskodásokra azért nem vetemednek.

Óváros

Kifejezetten kellemes az óváros utcáin sétálni. A Corso Umberto mentén járva sok elegáns épületet és sok kis üzletet és bárt láthatunk. Nagyon érdekes a Városháza és a Régészeti Múzeum, amely egy kis földszorosra épült a kikötő közelében.

San Simplicio Bazilika

Vasárnap jellemzően nem látogatható, hétköznap este fél hat után már zárva van.

A 11. században kezdődött és későbbi évszázadokban további módosítások és kibővítések történtek.

A bazilika nevét a város védőszentjéről, San Simplicioról kapta. A korai román stílus egy példája. Itt található San Simplicio síremléke is, aki a város védőszentje.

Az épület külseje egyszerűbb, de mégis impozáns, a korabeli építészeti stílus jegyeit hordozza magán. A belső térben a hajó és a oldalhajók tagolása, a kereszthajó, az íves boltívek és az oltárok mind a korai román stílust tükrözik. A bazilika felszereltsége és díszítése a történelem folyamán változott, de még mindig őrzi az idők során felhalmozódott gazdag örökséget.

A bazilika környékén szép kertek és terek találhatók, amelyek lehetőséget nyújtanak a csendes sétákra és a pihenésre. Az épület és a környező területek gyakran vonzzák a látogatókat.

Szent Pál Templom

Olasz neve: La chiesa di San Paolo, avagy Chiesa Parrocchiale di S.Paolo Apostolo

Az óvárosi San Paulo negyedben található, Corso Umberto I. mögött. 

A belépés ingyenes. Napközben, hétköznapokon gyakran van zárva.

A Szent Pál templom neogótikus stílusban épült a 18-19. században építették át az eredeti, román stílusú 15. századit. A templom környezete is gyönyörű, egy kis óvárosi téren, ahol a helyi nyuggerek szívesen időznek. A nem nagy templom ékessége, és egyben a város egyik jelképe is a sok színű, zigzag mintázatú, polikróm mázas majolika fedelű (Valenciai stílusú) kupolája.

A templom belsejében érdekesek a jó állapotban lévő mozaikos diszítések, de amúgy belül nem annyira látványos. Na jó, a pulpitus fotogén.    

Pittulongu strand

Gyönyörű strand, viszont az ugyanilyen nevű település lehangolóan gondozatlan.

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes