ÚTIKRITIKA.HU / Cagliari


hirdetes

útikritikák


Cagliari

Cagliari

Cagliariról röviden| Szállásválasztás|Közlekedés|Étkezés| Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság|Más praktikus információkOlvasmányos linkekFotóegyveleg

.

Kedvenc terünk a Villanova negyedben - Kriszta fotója

Cagliariról röviden

olasz kiejtés: káliári

Lakosság (2023-ban): 149,200, de a vonzáskörzetét is beszámíitva 477,200

Cagliari 7 dombra épült, e ezek alkotják ma a város egyes negyedeit: Castello, Tuvu Mannu, Tuvixeddu, Monte Claro, Monte Urpinu, Colle di Bonaria és Colle di San Michele.

Augusztusban kerüljük Szardínia, és így Cagliari meglátogatását. A fővárosban augusztusban az árnyékban is 40 fok körüli lehet a hőség.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1420 euró -- (Olaszországi átlag: 1560 euró)

Látkép - Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Naplementét nézni az Il Castello faláról - St Rémy teraszain gyűlik a tömeg, érdemes onnan nézni

2. A Via Giovanni Antonio Piccioni utca a burjánzó, a zöld összes árnyalatában pompázó növények uralmával

3. Tisztábbak az utcák, mint a Rómától délre lévő Olaszországban.

4. Sok a gyalogosoknak kedvező utca, sok a zöd terület

5. Az olasz városok átlagához képest viszonylag kevés a közlekedési dugó

6. A Marina térségének izgalmas multietnikai közege, a hangulatos kis boltokkal

7. A Villanova negyed nyugalmassága, szeretettre méltó, autentikus, nem turistás utcái, a Piazza Gaetano Orrú, egy bűbájos kis ottani tér

Villanova - Piazza Gaetano Orrú - Kriszta fotója

8. A via Roma árkádja

Kriszta fotója

9. A Piazza Yenne szombat esti forgataga

10. A nagyon hosszú Poetto strand víze csodálatos, kellemes, a nagy területen jól eloszlik a tömeg

11. A dóm harangtornyának tetejéről a kilátás

12. Kiteosok Poetton

Nem tetszett

1. Cagliariban szenzációs építészeti látnivalók nincsenek, hiányzik egy jól beazonosítható és látványos óváros

2. A római amfiteátrum elhanyagolt

3. Túl sok a házfalakat csúfító graffiti

Kriszta fotói

Ilyen műveletből kellene még több - Kriszta fotója

4. A várnegyedben sok az elhanyagolt, többnyire lakatlan ház és a keskeny utcákban a parkoló autók mellett nehéz gyalogolni. A várnegyed nem gyalogos zóna, az autósokat kimondottan idegesítik a gyalogos turisták.

5. Nincsenek utcai vécék, és - részben - ezért, sok helyen átható húgyszag facsarta az orrunkat.

6. A kb. az 1960 és 1980 között épült házak manapság már unalmas kinézetűeknek számítanak

Kriszta fotója

7. Olaszországi összehasoníltásban meglepően kevés a zöldség- és gyümölcsbolt

8. A helyi, a tarhonyánál alig nagyobb tésztaspecialitásuk, a fregola baromira nem ízlett. Pastának nehezen nevezném, pedig, oda sorolják az étlapokon.

9. Sok itteni templom kívülről építészeti stílusban nem vegyített, s így szebbnek találtuk a gyakran túlságosan keverék karakterű belső terükhöz képest 

10. Csalódást okozott, hogy egy kikötővárosban az éttermi kínálatokban milyen kevés a halétel és a tenger gyümölcsei étkek. 

11. Mondjuk, a szicíliai Palermohoz vagy Cataniához képest azért halványabb élmény

12. Az utcai énekesek

"Miért gondolja vajon sok helyi és bevándorló is azt, hogy létező avagy nem létező zenei tehetségét utcai énekléssel kell kamatoztatnia? Vagy ez a legegyszerűbb fizetéskiegészítés a szigeten? Elképesztően képzetlen és színvonaltalan hangok töltik be a belváros minden terét, délutántól este 10-ig. Erősítővel, ami az élmény kikerülhetetlenné teszi. És az a néhány, aki valóban szépen énekel, igényes is lenne, hát őket baromira nehéz meghallani. Kr"

Vélemények

Négy teljes napot áldoztunk Cagliari megismerésére. Benne volt a pakliban, hogy ennyi időt a város nem érdemel meg. Egy-két nap alatt tán nem kedveltük volna meg ennyire a várost, de így alaposan bejártuk a negyedeket, és összességében bejött nekünk Cagliari. Miért? Izgalmas domborzatilag, tele van tekergő utcákkal, lépcsős közökkel, aranyos terekkel. A Villanova negyedet szerettük a legjobban. Nem mentünk múzeumokba, mert sokkal érdekesebb időtöltésnek tekintettük a hosszas sétákat. Kellemesek az emberek, nem egy lülktető város, de nem is unalmas.

Kétszer is kimentünk a baromi hosszú városi strandra, a Poetto-ra. A centrumból busszal 20 perces az utazás. (Aji, 2023)


Ami negatívum volt, hogy hiányoltuk a késő esti mozgalmasságot. Nem kimondottan diszkókra gondolok, hanem arra, hogy bár vannak boltok és éttermek, de este 10 körül megáll az élet...


Cagliariban kicsit csalódtunk, nem tapasztaltuk azt a nyüzsgést, ami egy mediterrán nagyvárosban elvárható, és sok helyen nagyon el van hanyagolva (az épületekre gondolunk).


,, Ami szembeötlően kellemesebb, az a közlekedés, vagyis sokkal nyugodtabbak az emberek, az autósok, kevesebb a motoros és a biciklis is. Az emberek is valahogy közvetlenebbek, őszintébbek és figyelmesebbek egymással. Az angol tudás ezzel ugyan fordítottan arányos, de mindig mosolygósak és előzékenyek a helyiek. A zebrán gyalogosként így is igyekezni kell, a rohanás így itt is kézzel fogható, hiszen vagy három lépést teszel meg a lámpa már sárgára vált és egy visszaszámláló jelző mutatja, hogy 30 másodperced van még átérni a túloldalra.

Rengeteg a „fekete árus“, vannak strandon és vannak kézből portékájukat árusítók. Nem kifejezetten agresszívak, nem kell tőlük tartani, csak feltűnő. "


,, Benyomások Cagliariról. A hamisítatlan olasz vidéki élet...itt nincsenek grandiózus épületek, itt nem rohan senki sehova...
Ahol még a 70-es évek vonatjai járnak, ahol a 32 cm-es pizza a normál méret 🙂 előttem sütik nem sajnálják az anyagot belőle, pár perc alatt kisül, és annyit kérnek érte mint otthon egy mini pizzáért.
Szardínia igazi retro olasz módra 🙂 vasárnap este kihalt a város, csak a templom tele." (Ata, 2021)


Kriszta fotója


"  Hatalmas hőségben vágunk neki a hangulatos város meredek utcácskáinak. Minden utca végében, minden kanyar után újabb és újabb templomtornyok tűnnek fel. Az egyetlen negatív benyomás az, hogy az utcák szemetesek és iszonyatosan bűzlenek a húgytól. De amúgy nagyon tetszik."


,, Cagliariban a hőguta miatt inkább esténként sétáltunk. A leghíresebb látnivaló az Il Castello, a kastélynegyed melynek kis sikátoraiban érdemes egy fagyira és aperolra elveszni. A sétát úgy időzítettük, hogy a mágikus színekben tobzódó naplementét a városfalról nézzük a Caffé Librarium Nostrum teraszáról. Egész Cagliari tele van tuti graffitikkel, ezeket külön élmény volt nézegetni. Nagyon kevés ember volt a városban, mindenki a spiaggiákon tömörült. (2017)" forrás


,, Történt egyik nap, hogy a Marina negyedből a szűk kis utcákon bolyongtunk felfelé a Saint Rémy bástyához, amikor egy utcát elfoglaltak egy átlagosnak tűnő házsor előtt szőnyegeikkel és azon térdepeltek, „pihentek“. Ez meglepő volt és bevallom, kicsit ijesztő is az én szememben, de semmi attrocitás vagy ilyesmi.
A délutáni szieszta időt tapasztalhatóan tartják a helyiek. Mind a kávézók, éttermek, boltok nyitvatartását tekintve, mind a városi életet szemlélve. Este azonban minden újra életre kel, megtelnek az utcák emberekkel és egészen éjfélig teljes az őrület, a zsivaj.Cagliari kikötője az egyik legnagyobb és legszebb a Földközi‐tengeren. (2017)" forrás

Hétköznap a szieszta időben ilyen az egyik sétálóutca - Kriszta fotója


Szállásválasztás

Cagliari történelmi negyedében laktunk, hajnal 1-ig minimum ment a rajcsúrozás, minden nap.

Közlekedés

Cagliari repülőtérről a belvárosba jutás (10 km. távolság):

1. Az Uber-szerű RadioTaxi Rosso-val egy út: 17 euró - kb. 12 perc

2. Normál taxival: kb. 25 euró - nincs fix ár! - kb. 12 perc

3. Vonattal: 1,30 euró (10 perc)

A vasúti pályaudvar csupán 300 méterre van a repülőtértől, és ez 5 perces sétát jelent. Egszerűen követni kell a To trains táblát és lemenni a mozgólépcsőn

4. Busszal: 1,30 euró (20 perc)  - de ez nem ajánljuk, mert naponta csak három járatuk van, és inkább akkor veszik igénybe az utazók, ha a vonat nem közlekedik.


Helyi buszközlekedés

A közlekedés viszonylag egyértelmű, hamar megszokható, nagy különbség nincs a hazai tömegközlekedéshez képest és a buszok is meglepően pontosan járnak. A sima, egy útra szóló jegy 1.30.- euró. A napijegy 3.30.-, nagyon megéri azt venni. A jegyet minden utazásnál érvényesíteni kell.

A tömegközlekedés alapvetően jól szervezett, a főtér közelében található a közlekedési centrum (Piazza Matteotti), ahonnan indul és ahova beérkezik az összes vonat, helyi és távolsági buszjárat.

Kezdetben nehézséget okozott a jegyek megvásárlása, ugyanis azokat a kék színű automatákból lehet beszerezni, amik nem minden esetben működnek, kisbetűs használati utasításokat kell kiböngészni, igaz van angolul is. Újságárusnál, valamint esetenként a buszvezetőtől is vásárolhatunk, de utóbbi esetben ugyanarra a menetidőre feljogosító jegy többe kerül.

Kriszta fotói

Szinte kivétel nélkül minden helyi járatos buszmegálló el van látva elektronikus, GPS alapú információs rendszerrel, mely állandóan frissülő adatokat szolgáltat a buszok érkezési idejéről. Sok vonalon, a kiépítés adottságai szerint troli-buszok, valamint tisztán elektronikus meghajtású járművek is közlekednek.


Magában a városban a helyi buszközlekedés jól szervezett, áttekinthető. Érdemes még a reptéren beszerezni egy térképet, illetve Cagliari-ban a vasútállomásnál található a buszvégállomás (lásd térképen Matteotti), ahol a kihelyezett nagy plakátokon tájékozódhattok a színek szerint is megkülönböztetett buszjáratok után. A menetjegy 90 percig érvény és 1,30 EUR, de válthattok napijegyet, amely 3,30 EUR.

Kriszta fotói

Arra figyeljetek, hogy nem tudtok mindenhol jegyet vásárolni, így érdemes rögtön kettesével, az oda-vissza útra megvenni a menetjegyet. A buszok egyébként tiszták és pontosak, megállókban ne felejtsétek el leinteni őket, ha fel akartok rá szállni. forrás

Felszállást követően a buszjegy érvényesítését nem elfelejteni! - Kriszta fotója

Központi buszpályaudvar (Piazza Giacomo Matteotti, 8), ahol gyakran nincs nyitva a pénztár - Kriszta fotója

Kerékpárral

Egyéni tapasztalatom alapján, Cagliari belvárosában és külterületein egyaránt kifejezetten csak tapasztalt kerékpárosoknak ajánlott két keréken közlekedni és nekik is lehetőség szerint a buszsávban, mely összességében viszonylagosan biztonságos zónának mondható.

Távolsági buszközlekedés

A távolsági buszközlekedés kissé kaotikusabb képet mutat, a nagy központokban a jegyeket ugyancsak automatákból lehet megvásárolni, azonban kisebb megállókban semmiféle információ nincs a jegyvásárlás lehetőségeiről - a buszvezetőnél lehet venni -, valamint a menetrendről sem. A helyi jegyek árai körülbelül megfelelnek az itthoniaknak, azonban minden esetben időtartamhoz vannak kötve és nem vonalra korlátozottak, így biztosítják az átszállás lehetőségét, használatuk gazdaságosabb.


Vettünk városi bérletet, azzal el tudtunk menni a Poetto strandra(többször is). Minden elérhető ott tömegközlekedéssel.

Taxi

Az alapdíj drágább mint Budapesten. 5 euróról indul az óra, és kilométerenként 2 euró a viteldíj.

Nem volt dolgunk simlis taxissal - Kriszta fotója

Uber

Cagliari-ban 2023. június óta RadioTaxi Rossoblu nével megjelent egy UBER jellegű alkalmazás. Van még két ehhez hasonló: a  Quartu (Consorzio Taxiamico) és az Olbia (STL Taxi).

Autós közlekedés

Az autós közlekedés egyértelműen kaotikus, a belvárosban rengeteg autó van, melyet az úthálózat és a parkolók nem képesek elvezetni és tárolni. A közlekedési szabályok egészen képlékenyek, az úttesten és a járdán akármilyen szituációban számítanunk kell áthajtó, elénk vágó, vagy tilosban parkoló autókra, így érdemes mindig nyitott szemmel járnunk és nyugalmunk megőrzése érdekében figyelmen kívül hagyni a folytonos kürtölést.

Üzemanyagárak - 2023. október - kr


Parkolás

Nagyon ajánljuk a parkolót: Parcheggi Cagliari Centro (Piazza Deffenu). Nem túl drága, praktikus, biztonságos.


" Nehezen találunk parkolóhelyet, még nehezebb megtudnunk, hogy fizetős-e vagy sem, de a helybéliek mindig készségesen segítenek és informálnak.

Autóbérlés

Javasolható autóközvetítő cégek ezen a linken. Július-auguztusban előre kell gondolkodni, szezonon kívül azért akadnak szabad autók. Ha egynapos kirándulásra vágyunk, lehet a városi opciót választani kocsi felvételre, a Piazza Matteotti közelében vannak a kocsit bérbeadó cégek városi irodái.

2023. október: 1 liter benzin kb. 1,91 euróba kerül. A dízel ára is ennyi.

Étkezés

2023-ban az olcsóbb vendéglőkben egy főétel kb. 15 euróba kerül. Középkategóriás étteremben két főnek háromfogásos étkezés kb. 65 euróba kerül.

Hétköznap a helyiek etetésére rengeteg sütöde működik, rosticceria néven. Itt két főre cca 20.- euróért elegendő és jó minőségű ennivalót lehet vételezni. Csak délben vannak nyitva.


A helyi olasz ételek, a tradicionális éttermek viszonylag drágák, de egyszer-egyszer érdemes kipróbálni ételkülönlegességeket. Természetesen Cagliariban is található néhány gyorsétterem, melyek pénztárcakímélők, ennek ellenére az étel ott is kiváló.

A belváros minden utcájában és kis terecskéjén találunk legalább egy kávézót, vagy cukrászdát, de legtöbb esetben éttermet is, a főtér (Piazza Yenne) közvetlen környezetében pedig szinte kivétel nélkül minden földszinti, utcára, térre nyitható helyiség vendéglátó funkciójú.

N. L. fotója

Cagliariban érdemes megkóstolni a szárd pizzát, amit kizárólag itt a szigeten sütnek. A Pizzetta sfoglia egy kerek snack, amit paradicsommártással, sajttal, néha szalámival vagy zöldségekkel töltenek meg.

Egy olasz nyaralás nem lehet eléggé autentikus pizza nélkül! Cagliari egyik legjobb pizzájáért a Piazza della Repubblica közelében található Arany Kakasba, vagyis az Il Gallo d’Oróba kell elzarándokolnunk. Ajánlott előre helyet foglalni, mert állandóan tele van. Csak a szerencsén múlt, hogy mi be tudtunk menni, de csak egy órát kaptunk a hatalmas pizza bekebelezésére – az ízlelőbimbóinkat ért orv támadás után csak pihegni tudtunk. És ez természetesen nem panaszkodás. Kísérőként ideális az Ichnusa nevű, fincsi szárd sör vagy egy frissítő Aperol Spritz.

xxx

A kávézókban/éttermekben csak elvétve van angol nyelvű étlap (sőt, volt olyan hely, ahol a pincér az étlap említésére is csak pislogott értetlenül, mint hal a szatyorban), úgyhogy nem árt felkészülten, segédeszközökkel felfegyverkezve érkezni. Szótárazni ér! :D forrás

Este bementünk Cagliariba. Hangulatos. Rengetegen voltak. Mind a tizezer kajalda tele volt fel 10 körül.😅 Úgy gondolom érdemes lehet helyet foglalni, ha van kinézve étterem. (2022, július)

Cagliari - Piazza Yenne - olaszosan minimalista reggeli - Ata fotója

Cannoli - Kriszta fotója

Vásárlás

San Benedetto piac

Vasárnap kivételével mindennap nyitva van reggel héttőldélután kettőig.

Kb. félórás program. Sok pultnál lehet kóstolgatni. Az épület kívülről nem annyira szép, de belül attraktív. A termékek, portékák árai elfogadhatók. Az alagsori szinten vannak a halárusok. A többi szinten gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, húskészítményeket, kenyereket árulnak. Hangulatos a hely, részben az árusok rokonszenvességéek köszönhetően. Kár, hogy nem lehet helyben leülni és enni a vásárolt élelmiszereket. 

Kriszta fotói

A San Benedetto piac Cagliari egyik legnagyobb és legnépszerűbb piaca, ám arra nem árt felkészülni, hogy a széles halválaszték miatt erősen igénybe veszi az ember szaglószervét. Ám ha ezen felülemelkedünk, akkor hamisítatlan olasz kavalkád vár minket hangoskodással, élénk gesztikulációval, szűnni nem akaró, szuggeráló szemkontaktusokkal, és szemet gyönyörködtető zöldségekkel-gyümölcsökkel. Egy bőséges reggelit is bevállalhatunk valamelyik pékség ínycsiklandozó portékáiból. Ne hagyjuk ki a frissen elkészített olasz desszertet, a cannolit se, ami fantasztikus állagú, krémes ricottával és választható feltéttel (például pisztácia, csoki) csalogat. (2020) forrás

                                                    Aji fotói

 

San Benedetto piac - friss kagylók (cozze) - Ata fotója

Szórakozás

A legtöbb szórakozóhely az óvárosban (Castello) és a Poetto strand mentén található. A kikötő (Marina) környéke is tele van bárokkal.

Egy rövid andalgás után tesztelhetjük, hogy jogos-e az olasz kávé körüli hype: mi a Maverick kávézót választottuk egy csintalan narancsfa árnyékában, utánozhatatlanul bájos épületek között, amik a Pantone-skála különféle színeiben pompáznak. forrás

Közbiztonság

Cagliari összességében kifejezetten jó közbiztonságú városnak mondható. A turisták által frekventált centrum és annak közvetlen környékére ez főleg igaz. Rablások elvétve történnek, és gengszterbandák sincsenek. 

A józan ész diktálja, hogy éjszaka gyalogosan ne merészkedjünk túl messzire a központtól és kerüljük a város bizalmatlanságot sugalló részeit. Ha kétes kinézetű figurákat látunk csapatba verődve, akkor inkább térjünk ki előlük. Cagliari nem az a fajta hely, ahol csak úgy be tudunk gyorsan szállni egy éppen elhaladó szabad taxiba.

Ilyen szép palotában van a csendőrség központja - Kriszta fotója

Érdekes, hogy a szárdok Olaszországi viszonylatban a legaktívabb sörivók. Ezzel önmagában nincs is gond, csak akkor ha éppen néhány helyi a túl sok sörtől kiszámíthatatlanná, esetleg agresszívvá válik. Ezeket az utcán éjszaka széles ívbe kerüljük el. 

Más praktikus információk

1. A városban van több turista információs iroda, de a főiroda az a 145, Via Roma címen található, árkád alatt. Április és október vége között ez az iroda - állítólag - délelőtt kilenctől este nyolcig van nyitva, elvben a hét minden napján.

Véresen komolyan veszik a szelektív szemétgyűjtést. A hét bizonyos napjain kipakolják az utcára a papírt pl. és hajnalban jön a szemetes és begyűjti. Ami nagyon jó. Csakhogy másnap újra kezdődik a dolog a műanyag szeméttel. És így tovább. Nem zavaró, a már hozzá szoktál.

2. Eleinte meghökkentő azzal szembesülni, hogy mennyire véresen komolyan veszik Szardínián a szieszta intézményét. A mediterrán népek teljes napi rutinja gyökeresen eltér a miénktől: a boltoktól az éttermeken át a benzinkutakig gyakorlatilag minden bezár kora délután, és csak késő délután 5-6 óra felé nyitnak ki újra. Az igazi pezsgés a naplemente után kezdődik. forrás

Cagliari látnivalóiról itt írunk: https://utikritika.hu/szardinia/cagliari_latnivaloi

Olvasmányos linkek

Cagliari az európai városok közül Rómához és Lisszabonhoz hasonlón hét dobra épült, lakosainak száma 170.000 főre tehető. Talán ez is kicsit hozzájárul ahhoz, hogy sokkal rendezettebbnek tűnik, mint a legtöbb olasz nagyváros, kihaltabbak az utcák szieszta időben és hétvégén. A vasútállomástól a Marina negyedet érjük el először, ahol a már említett Via Roma főútvonal is halad tovább kelet felé.

A Via Roma a város társasági élet központja, a kikötőre néző szakasz telis-tele gyönyörű tornácos, elegáns színes épületekkel, melyek árkádjai alatt kávézók, éttermek várják vendégeiket késő estig. Itt található az impozáns városháza is. Igazi élmény volt ezen az úton átkelni, hiszen nem egyszerűen egy olasz főút, adjunk hozzá még egy kis pikantériát a kikötővel és a kevés lámpával ellátott gyalogos átkelőhellyel, így megkapjuk a 4+1+2+4+1 sávos utat, amely még kiegészül a kikötőhöz tartozó három-négy sávval a parkolókhoz. Ja, és ne mindnél a balról jobbra közlekedésre számítsatok, négy sávban jönnek balról az autók, aztán egy balról jövő parkolósáv, aztán egy buszok és taxik részére kialakított balra és egy jobbra sáv, aztán jön két-két sáv balra és jobbra az autóknak, valamint egy újabb sáv a jobbra parkoló autóknak. Vagy van még egy? Vagy hány út is ez? Egyszóval, amit hamar megtanultunk, itt nem elég egyszer balra, majd jobbra nézni, légy minden sávnál körültekintő! forrás

Fotóegyveleg

Piazza Carmine - Kriszta fotója

Éktelenkedő graffitik  - Kriszta fotója

Via Napoli - Kriszta fotója

Kriszta fotói

A várnegyed földszinti lakásai elé az utcára kiteszik száradni a ruhát - Kriszta fotója  

Kilátás a várnegyedben lévő dóm harangtornyából - Kriszta fotói

,,Levelezőlap" Cagliariból - Kriszta fotója

A San Benedetto modern negyedben a Piazza della Republica-n, az igazságügyi palota - Kriszta fotója 

Városkép a egy park (Parco di Monte Urpinu) magasságából - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes