ÚTIKRITIKA.HU / Cagliari látnivalói


hirdetes

útikritikák


Cagliari látnivalói

Cagliari

Il Castello|Duomo|Palazzo di Citta|Saint Remy-bástya|Marina|Villanova negyed|Piazza Yenne|Stampace negyed| Szent Anna templom|Szent Mihály templom|Városháza|Bonaria Miasszonyunk szentélye|MúzeumokMás látnivalók|Strandok|Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Il Castello

Quartiere Castello (kártyiére kásztello) , azaz a várnegyed, a város négy alapvető negyedének egyike. Kötelező meglátogatni, ha a turista éppen a városban van. 

Piazza Carlo Alberto (a dóm előtt)  - Kriszta fotója

A színes, keskeny és nagyon autentikus utcákkal teli negyed egy, a csúcsán kb. 100 méterre magas, mészköves talajú lejtőn terül el a római amfiteátrumtól a San Remy bástyáig. A negyedet szegélyező teraszokról, főképpen a Saint Remy bástya, a Santa Croce bástya és a nyugati oldalon a vial Buoncamino felől szuper a kilátás a városra és a sziget déli partvonalára. Érdemes innen leggyalogolni a kikötőhöz.

Hajdan ez volt a város előkelő negyede. A negyed két fő utcája a via La Marmora és a via dei Genovesi. Az utóbbi vezet az egykori zsidó negyedbe,. A Castello negyedben vannak bárok, kávézók. Az utóbbiak közül ajánljuk az Antico Caffè-t (a Piazza Costituzione-n), éttermek viszont alig vannak.  

Az óvárosnak tekinthető negyedben van egy modern építésű múzeumkörzet is, több múzeummal. (köztük egy régészeti  és egy művészeti).

Múzeumkörzet - Kriszta fotója

Amúgy a negyedben hat templom látható, s ezek közül négy a gótika aragón változatámak stílusában épült.

A negyedet a 13 században kezdték el felépíteni. Bástyákkal, tornyokkal védett, tekintélyes várfalakat emeltek. Az egyház a katedrálissal és egy püspöki palotával alakított ki jelenlétet, és egészen a 20. század elejéig itt volt a városháza (ez utóbbi a via Roma-ra költözött).  

Kriszta fotói

Az Il Castello meglátogatásához javasolunk a lábfejet stabilan tartó lábbelit. Ide nem tanácsos strandpapucsban jönni. A negyedbe lifttel is fel lehet menni a Piazza Yenne mögötti helyről.

Az óvárosban szűk, ódon hangulatot árasztó utcácskákon csatangolhatunk. Az idillt csak a fel-felbukkanó, gyakran lassítani sem hajlandó autók törik meg, amik miatt a járókelők kénytelenek a falakhoz préselődni. Cagliari óvárosa egy az olyan helyszínek közül, ahonnan teljesen érthetetlen módon még nem tiltották ki az autókat (bár elvileg csak az ott lakók hajthatnak be – ez is valami).

A régi városrészben rengeteg fantasztikus épület, például a katedrális (Cathedral di Santa Maria), a római amfiteátrum vagy a nemzeti régészeti múzeum repít vissza minket a régi korokba. Természetesen az olasz vallási hagyományokhoz híven nem csak itt, hanem városszerte számtalan katolikus templomot csodálhatunk meg. A Via Logudorón lévő szállásunk tőszomszédságában volt például a Basilica di San Saturnino.

A meredek falakra épült házak gyakori „tartozékai” az olasz városoknak, Cagliari esetében sincs ez másként. A városfalak „alulnézetből” is remek látványt nyújtanak, ideális helyszín a szemügyre vételükhöz a Giardino sotto le Mura nevű park. forrás


Az Elefánt torony (torre dell'Elefante) egy középkori erődítmény, ami a Castello negyedében található. A tonyot az Aragon királyok építették a 14. században, hogy védelmet biztosítsanak a város számára az ellenséges támadások ellen.

Előlről s hátulról - Kriszta fotói

Az Elefánt torony az egyik legjelentősebb nevezetessége Cagliari óvárosának, és a város egyik legismertebb  épülete. Az erődítmény előcsarnokának falán látható az elefántot ábrázoló híres szobor.

A torony belső terein található a hajdani  börtön, fegyverraktárak stb.

Duomo

A Cagliari-i katedrális (olaszul: Il Duomo) a város egyik legjelentősebb nevezetessége. A katedrális az óvárosban, a Castello negyedben található, a város legmagasabb pontján, és a régi középkori erődítmény része. A templom Catedrale di Santa Cecilia néven is ismert, lévén a templomot Szent Ceciliának is (na meg Szűz Máriának) szentelték. 

Ez a román építészeti stílusú homlokzat nagyon tetszett - Kriszta fotója

A katedrális eredete a 13. századra nyúlik vissza, amikor a pápák megbízták az Aragon királyokat, hogy terjesszék a kereszténységet Szardínián. A katedrális megépítése több mint 400 (!) évig tartott, és az épületben a román, a pisai, a katalán és a barokk stílusok keverednek.

A katedrális fehér márvány homlokzata nagyon impozáns (19. századi átalakítás). Van két harangtornya, gazdagon faragottak az ajtajai. A belső tér is nagyon díszes és gazdag. A mennyezet és a falak festményei és a gyönyörű oltárok mind lenyűgözőek.

Kriszta fotói

Az egyik legérdekesebb része a katedrálisnak az altemploma, részben kriptának is szolgáló Szűzanya-kápolna, ami barokk stílusú és a katedrális tán legjelentősebb része. Aranyozott kazettás mennyezetét és falait szenteket ábrázoló szobrok díszítik.

Kripta - Kriszta fotója

Három euróért fel lehet menni a harangtorony tetejére, ahonnan szép a kilátás. A lépcső néhol eléggé szűk, a harang, ha megszólal, hát eléggé hangos tud lenni.

Érdemes fellépcsőzni (kár, hogy a galambürüléket nem takarítják el kellő gyakorisággal)  - Kriszta fotója

A katedrálisba a belépés ingyenes. Hivatalosan este nyolcig van nyitva. Este is érdemes kívülről megnézni amikor megvilágítják. 

,, Viszonylag pici templom, szép és jó állapotban van. Érdekes, kissé bizarr a román,az olasz gótika, a barokk és a neoromantikus stílusok keveredése. (A történelem során éppen a szigetet megszálló hatalmak adott ízlésvilágát tükrözi.) A márvány kövezeten az  intarziák látványosak. A festményekkel tel, barokki altemplomot nem szabad kihagyni. Szuper az akusztika.

Kár, hogy a katedrális körül nincs nagyobb szabad terület. Olasz viszonylatban nem nagy szám, szardíniai viszonylatban viszont, az. (aji, 2023) 

Palazzo di Citta

(pálácco di csittá)

Nagyon szép palota. Régen (a 19. században) ez volt a városháza, manapság időszaki kiállításoknak ad helyet. A palota a 14. században épült, de a mostani külsejét egy 18. századi átápítés/renoválás határozza meg.

A palota frontoldala egy kis térre, a Piazza Palazzo-ra néz. Azon a téren, ahol a katedrális áll. A palota közelében lévő kis utcákat érdemes bejárni.

Kriszta fotója

Saint Remy-bástya

Bastione di Saint Remy (básztione di szán rémi)

Szép, fehér és sárga mészkőves építmény az óvárosban. Az Umberto I. nevű teraszról szuper a kilátás, 360 fokos panoráma az egész városra, közelebbről a via Garibaldi és a viaManno történelmi örökségű utcák közötti térre (Piazza Constituzione). A bástya a város jelképének számít.

Ide jön fel szinte minden turista naplementét nézni, főleg az alsó teraszra. Akinek szerencséje van, az elfogadható énekest hallgathat, a kevésbé szerencsések pedig elviselik azt, aki aznap éppen ott énekléssel teremti elő a betevőt.

Azért a márvány lépcsők lehetnének tisztk és rájuk férne némi karbantartás is.

A kora esti időpont ideális a bástya meredek lépcsőinek megmászására, mivel ilyenkor már enyhül a tikkasztó meleg, a lemenő nap sugarai pedig, szinte nem evilágian gyönyörű fénybe burkolják a bástya előtt elterülő várost és öblöt. Itt azt a következtetést vontuk le, hogy a képek a töredékét sem adják vissza a hangulatnak – ezt a világbajnok panorámát mindenképp élőben kell látni. forrás

Kriszta fotói

Marina

Cagliari kikötője az egyik legnagyobb a Földközi-tengeren. A Marina nem csupán a kikötő, hiszen egy egész negyednek tekintik.

Kriszta fotói

A Cagliari Marina a város központjában található és a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Ez a régi kikötő környéke, amely az utóbbi években jelentős fejlesztésen ment keresztül, és ma számos étteremmel, bárral, üzlettel és múzeummal büszkélkedhet.

A Marina a város négy történelmi negyedének egyike, amúgy a legkisebbik. Ez a negyed a Saint Remy bástyától a tengerpartig terül el. Északi határa a mozgalmas via Giuseppe Manno, a déli pedig a via Roma/New York 11 September, nyugaton a Largo Carlo Felice választja ela negyedet a Stampace-től, keleti vége a Viale Regina Margherita.

Nincs sok ilyen elegáns épület. - Kriszta fotója

A Marina Cagliari éjszakai életének a centruma. Rengeteg bolt, étterem, bank és szálloda sűrűsödik ide.

Kriszta fotója

A negyed tele van templomokkal is: San Francesco di Paola, Santa Rosalia, Sant'Eulalia, Santo Sepolcro, Sant'Antonio Abate. Sant'Agostino)

A Marina területén rengeteg kis utcácska és terecske található, amelyek kiváló helyet biztosítanak sétára, vásárlásra és étkezésre (fincsi friss halakból készült isteni étkek, valamint szárd specialitások). (Érdekesek az indiaiak vagy pakiszániak által bérelt karakteres kis boltok.) Az autómentes sétálóutcák és a hangulatos kis boltok, kávézók és bárok között sétálva igazi mediterrán hangulatot élhetünk át.

Kriszta fotóI

A Marina negyed szívében található a híres Piazza Yenne, ami egy nagy, nyitott tér, ahol az emberek gyakran találkoznak, beszélgetnek és pihennek. A tér körül számos étterem és bár található, és kiváló hely a vacsora előtti aperitifekhez.

A Marina másik fontos nevezetessége a Cagliari Városi Művészeti Múzeum, amely kiváló művészeti gyűjteményt kínál a régió különböző korszakaiból. A múzeumot az Aragon Toronyban találjuk, amely egy nagyon jól megőrzött középkori torony, és az egyik legjelentősebb történelmi épület a Marina környékén.

Az új, métóságteljes városháza (Municipio di Cagliari) a via Roma-n (a régi a várnegyedben van) - Kriszta fotója

A Marina több parkolóhellyel rendelkezik, és könnyen megközelíthető a város tömegközlekedési eszközeivel is. Az autóval érkezőknek azonban érdemes előre tájékozódniuk a parkolóhelyekről, mivel a terület népszerű turisztikai látványosság, és időnként nehéz parkolóhelyet találni.

Villanova negyed

(olaszul: Quartiere Villanova)

A Villanova negyed Cagliari egyik legszebb, legérdekesebb régi városrésze, amolyan rejtett kincse.

Kriszta fotói

A városközponttól keletre található, és történelmi jelentőséggel bír. A nevében szereplő nova dacára a negyed ugyanolyan régi, mint a Castello. Csupán azért vannak modern épületek is, mert 1943-1944-ben amerikai harci gépek szétlőttek sok házat.

A Villanova negyed jellegzetessége a legrégebbi, amúgy jó állapotban megőrzött részében lévő szűk utcák. lépcsős közök és a régi, színes épületeki, amelyek az olasz reneszánsz és a barokk stílusjegyeit hordozzák magukon. A városrész kanyargó, macskaköves utcái tele vannak kávézókkal, bárokkal, éttermekkel, kézműves boltokkal és üzletekkel.

Kriszta fotói

A Villanova negyed történelmi látnivalói közé tartozik a 17. században épült Szent Miklós-templom, egy régészeti múzeum, amely az ókori Nhuragi-kultúráját mutatja be.

A Via San Giovanni-n van a legtöbb színes ház.

A nagyon hitelesen helyi via San Giovanni - Kriszta fotói

Ezek a terek, utcák érdekesek: Place Marghinotti (a negyedbe itt lépünk be), a San Domenico és a San Giacomo. Három szép kis templom: Saint Cesello,  San Mauro és San Giovanni.

San Domenico - Kriszta fotója

A Villanova negyed  tökéletes hely a helyiek megismeréséhez és a szardíniai hétköznapokkal való megismerkedéshez. A városrész egyedülálló hangulata miatt mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ha Cagliariban járunk.

A világhálón több leírásban hívják fel a figyelmet a negyedben lévő Via San Saturnino falain lévő street art sokaságra. Csalókák ezek az információk ugyanis a rengeteg falfestmény többsége inkább graffiti, mint igényes street art. Kihagyható. (Aji, 2023)

Kriszta fotói


Villanova: szűk, macskaköves utcák, alacsony házainak színes homlokzatai, virágokkal teli ablakai, nyugis kis terek. Cagliarinak ez egy nagyon diszkrét, privátnak érezhető sarka. Ebbe a békés, csendes, tiszta milliőbe látogatva szinte betolakodónak érzi magát a turista.

kr

A negyedet átszelő via Garibaldin kívül itt nincs lüktető kereskedelmi élet, de éppen ez adja meg a karakterét. Esténként azért van mozgalmasság, a helyiek és a turisták töltik meg meg a negyedet. (Aji, 2023) 

Piazza Yenne

A Piazza Yenne Cagliari város főtere, az egyik legforgalmasabb és legélénkebb hely a városban. A tér nagyon népszerű a turisták, de még inkábba csevegésre kész helyiek körében. Van itt több kávézó, bár, vendéglő. Itt van egy praktikus szupermarket is, a Crai.

A tér a fő bevásárlóutca végén található.

Kriszta fotója

Károly Félix (Carlo Felice) szárd–piemonti király (élt: 1765-1831) szobra - Kriszta fotója

A téren áll az Aragóni királyi palota, amely a 14. században épült, és ma múzeumként működik. Emellett a Stampace negyedben,a közelben található az Szent Anna templom, a város egyik legjelentősebb temploma.

A Piazza Yenne éjszakai élete nagyon élénk, sok helyen lehet élőzenét hallgatni és bulizni.

Stampace negyed

A város egyik legősibb negyede. Olyannyira, hogy a közhiedelem szerint Cagliari lakossága innen kezdve fejlődött ki.

A Castello negyed sziklamagaslatától nyugatra terül el ez a Stampace negyed. Déli határai pedig szinte közel vannak a tengerhez (déli határa tulajdonképpen a via Romával azonosítható, legdélibb része pedig a Marina negyeddel határos, a Largo Carlo Felicénél.

Úgy tűnik, hogy a neve a „Maradj békében” kifejezés eltorzulásából ered. Ez a kifejezés az elítélt férfiaknak szólt, akik áthaladtak ezen a környéken a Buoncammino-dombon lévő akasztófához vezető úton.

Ez a negyed Cagliari éjszakai életének egyik központja, leszámíitva a Piazza Yenne (és a Corso Vittorio Emanuele II, amely erről a térről indul) ékörnyékét. De amúgy egybenegy csendes lakónegyed, a via Ospedale és via Sant'Efisio között van a régenni része, míg a modernebb területekra via Roma felé vagy a Piazza del Carmine környéke felé vannak.

Van jó ok, hogy ezt a negyedet is meglátogassuk, hiszen itt vannak neves templomok: Minden bizonnyal nincs hiány jó okokból arra, hogy meglátogassuk ezt a környéket, egyrészt a templomok miattl (Sant'Anna, Sant'Efisio, Santa Chiara, Santa Restituta kriptája és mindenekelőtt San Michele), aztán vannak zöld területektől (Botanikus kert és Kapucinus-kert), a római Cagliari (Amfiteátrum, Villa di Tigellio) maradványai, a polgári palota összetéveszthetetlen szecessziós stílusával, és végül a város legrégebbi ép tornya: a Sperone-torony.

Stampace panorámáját a várnegyed nyugati oldalának bástyáiról (elsősorban Santa Croce bástyájáról) lehet a legjobban megcsodálni.

Kriszta fotói

Szent Anna templom

Teljes olasz neve: Parrocchia Collegiata Sant'Anna

Az Szent Anna templom az óvárosban, a Stampace negyedben található, a Piazza Yenne közelében. A 18. században épült (30 éven át), és egyike azon kevés helyi templomnak, amit eleve (piemonti) barokk stílusban terveztek és építettek. A templom csaknem teljesen romba dölt a 2. világháborús bombázásokban, tehát egy újraépített templomot láthatunk.

Kriszta fotója

Az Szent Anna templom belső része visszafogottan díszes, és a látogatók élvezhetik a szép színes üvegablakokat, a márvány oltárokat, a faragott fapadokat, valamint az ékes freskókat és szobrokat. A belső tér központjában áll a névadó Szent Anna szobra.

Nincs túlcsicsázva - Kriszta fotója

A templom hivatalos nyitvatartási idején nem lehet eligazodni. A nap folyamán gyakran csak néhány órán át tart nyitva.

Kicsi, de mégis Impozáns templom a kapuhoz vezető lépcsőjével.  A templom belsejének fő egyedisége, hogy erősen dominál a fehér szín. A Szent Mihály-templom azért jobban tetszett, mert gazddagabb a díszitettsége.

(aji, 2023)

Szent Mihály templom

(Chiesa di San Michele)

Hétköznap - jellemzően - délután 5-től van nyitva.

A Szent Mihály templom (Chiesa di San Michele) Cagliari városának egyik legismertebb történelmi látnivalója. A nem nagy, mégis a homlokzata révén tekintélyt parancsoló barokk templom a város központjábnak szegélyén található, a Castello negyedben, és az egyik legrégebbi szardíniai templom. A 14. században építették, és eredetileg egy ciszterci kolostorhoz tartozott. Az épületet a későbbiekben többször átépítették és felújították, így a templom mai formája a 17. századi átépítés eredménye.

.

Kriszta fotói

A jezsuita templomban a nevéhez hűen a főoltáron Szent Mihály arkangyal szobra áll- A templom freskói  lenyűgözőek, láthatók késő reneszánsz és barokk stílusú fafaragások, valamint  17. századi, zománcozott kerámiák. Kifejezetten figyelemre méltó a festményekkel teli sekrestye. 

V. Károly német-római császár (a 16. században) Szardínia királya is volt, s a templomban több szobor, dekoráció, és leglátványosabban egy szószék a személyéhez kötődik.

A Szent Mihály templom a Castello negyed egyik leglátogatottabb látnivalója, és mindenképpen érdemes meglátogatni, ha Cagliariban járunk. Sokak szerint a Szent Mihály templom a legszebb templom Cagliariban. ,, Szerintünk nem. Kívül nem különleges, belül túldiszített.

Városháza

Cagliari városháza (Palazzo Comunale) Cagliari város központjában, a Piazza del Municipio területén. Az épület impozáns, barokk stílusú palota, amely több mint 350 éves múltra tekint vissza.

A városháza eredetileg egy kereskedőház volt, amelyet a 17. században alakítottak át a városi tanács számára. Az épület impozáns homlokzata a 18. században került kialakításra, és a palota belső részei azóta is több átalakításon estek át.

Aji

Az épület homlokzata lenyűgöző, a barokk stílus jegyeit hordozza magán, és a homlokzaton látható gránitoszlopok és szobrok teszik még impozánsabbá. Az épület belső terei is lenyűgözőek, gyönyörű freskókkal és művészeti alkotásokkal díszítve.

A városháza belső terei szabadon látogathatók, és a látogatók megtekinthetik a városi tanács üléstermét és a polgármesteri hivatalokat is. Az épület környezete is szép, a Piazza del Municipio területén pedig több más szép épület és látnivaló található.

Bonaria Miasszonyunk szentélye

(Santuario e Basilica di Bonaria)

A Bonaria Miasszonyunk szentélye (Santuario di Bonaria) a sziget egyik legrégebbi és legfontosabb szentélye, és a város egyik jelképévé vált az évek során. A helyi hívők körében nagy tiszteletnek örvend.

A nagy szentély eredete a 14. századra nyúlik vissza, amikor egy Genovából érkező hajó a Bonaria partjainál horgonyzott. A hajó kormányosának, aki szintén genovai volt, álmában megjelent a Szűzanya, és megparancsolta neki, hogy építsen neki egy kápolnát a parton. A kápolnát a kormányos meg is építette, és azóta a hely szentélyként ismert.

.

Kriszta fotói

Az épületet az évek során többször átépítették és kibővítették. A szentélyben látható Szűzanya szobra, amelyet a hajóból hoztak ide, Szardínia egyik legfontosabb és legimádottabb szentképe lett.

A szentély impozáns homlokzata az 1700-as években került kialakításra, a belső terek pedig csodálatos freskókkal és díszítésekkel ékesítettek. A szentély mellett egy kis múzeum is található, amely a szentély történetét és kulturális hagyományait mutatja be. A szentély kívülről látványosabb, mint belülről.

Belül nem különleges - Kriszta fotója

Múzeumok

Régészeti Múzeum

Magaslati helyzete miatt nem könnyű megközelíteni. Taxival a legegyszerűbb, viszont gyalog sokat kell lépcsőzni, valamint macskaköves ösvényeken járni.

A Cagliari Régészeti Múzeum (Museo Archeologico Nazionale di Cagliari) a sziget régészeti és népművészeti hagyományait bemutató kiállításai miatt népszerű látnivaló.

A múzeum a Cagliari Egyetem régi épületében található, amelyet a 17. században építettek. Az épület impozáns homlokzata és szép belső terei megfelelő hátteret biztosítanak a múzeum régészeti leletei és kiállításai számára.

A múzeum gyűjteményei az évszázadok során a szigeten felfedezett tárgyakat és régészeti leleteket foglalják magukban, amelyeket a prehisztorikus korszaktól kezdve a római korig és a középkorig találtak meg. A múzeum kiállításai között láthatók a bronzkori és nuragi kultúrák tárgyai, római szobrok és mozaikok, a középkori művészet emlékei és más, érdekes régészeti leletek.

M. S. fotói

A múzeum legkiemelkedőbb kiállítása az ún. "a Mont'e Prama-i óriások, amelyek a Szardínián talált legnagyobb prehisztorikus szobrok, és amelyek hatalmas, több mint két méter magas szobrok a bronzkori kultúrából.

A múzeum mellett egy kis ajándékbolt is található, ahol szuveníreket, albumokat árulnak.

Római amfiteátrum

A Római Amfiteátrum (Anfiteatro Romano di Cagliari) az egyik legfontosabb római kori maradvány a szigeten. Az amfiteátrum az ókori Karalis, azaz Cagliari központjában állt, és  építése a római hódítás idején, a 2. században kezdődött.

Az amfiteátrumot az 1970-es években kezdték el restaurálni, és már (néha) nyitva áll a publikum előtt. Az amfiteátrum impozáns méretű, a színpad 102 méter hosszú és 32 méter széles volt, és kb. 12 ezer embert tudott befogadni.

Kriszta fotója

Az amfiteátrum látogatható, és a turisták (néha) sétálhatnak körbe az épületen belül. A belépőjegy ára nagyon kedvező, és lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy közvetlenül megismerjék a római kultúra maradványait. Már ha nyitva van éppen, mert 2023. októberében nem volt.

Az amfiteátrum mellett található egy kis múzeum is, amely bemutatja a római időkben Cagliari területén talált tárgyakat és leleteket. A múzeum bemutatja a római kultúrát, az amfiteátrum építésének és használatának történetét, valamint a környéken talált egyéb régészeti leleteket.

A kiírások angol fordítása silány.

Az amfiteátrum csak szardiniai viszonylatban jelentős, mert amúgy a szárazföldi Olaszországban, meg máshol Európában, vannak sokkal látványosabbak. Szerintünk kihagyható nevezetesség, vagy - legfeljebbs -ha arrafelé járunk, akkor a kerítésen kívülről megnézhetjük, és ennyi elég is. (aji, 2023)

Más látnivalók

Pinacoteca Nazionale

Cím: Piazza Arsenale, 1

Nyitva 9-től este nyolcig, belépődíj 4 euró.

Ez egy művészeti galéria amely a régióban található fontos műalkotásokat és festményeket mutat be. Az intézmény gyűjteménye az olasz és a szardíniai művészet különböző korszakaiból származó alkotásokat tartalmaz.

Láthatók reneszánsz és barokk festmények, szobrok, valamint más művészeti tárgyak.

b. cs. fotói

Parrocchia SS. Giorgio e Caterina

via Gemelli, 2

Modern katolikus templom

A város egyik jómódú lakónegyedében (San Benedetto) láttuk meg ezt a csodálatos templomot, mikor a Monte Urpinu parkba mentünk egészségügyi sétát tenni. Röstellkedve bevallom, hogy ezt az 1959 és 1962 között épült templomot szebbnek találtam, mint Cagliari összes régi templomát. A belül és kívül színes ablakai csodálatosak! (Aji, 2023)

Kriszta fotói

Strandok

Poetto Beach

Cagliari legismertebb strandja a Poetto, lényegében ez számít a városi strandnnak. A Sella del Diavolo-foktól a Quartu Sant’Elena partjáig nyolc kilométer hosszan elnyúló strand nagyon közel van a városhozl. A strand szolgáltatásokkal jól ellátott. Nagyon hosszú, minimum 5 buszmegállója van. Az első 1-2 még nem a strand, de utána végig. A strand elején szörfösök, kiteosok, vitorlások edzenek minden mennyiségben, gyönyörű látványt nyújtva.

"Nagyon jópofa, olyan deszkán szörföznek, ami kiemelkedik a vízből. Nem a vízben, hanem felette siklanak. Megnéztük, a parton, kb egy vasalódeszkának néz ki a cucc, de a vízben nagyon menő. Kr 2023"

Kriszta fotói

A strand tömegközlekedéssel könnyen elérhető. Ingyenes a vécé és a zuhany használata. Fürdésre alkalmas hónapokban és főleg a hétvégéken nagy a tömeg. A rendes, 1.30-as buszjeggyel lehet kimenni a strandra. Vigyázat, a Poetto a negyed neve is, nem szabad az első Poettonál leszállni a buszról. Csak akkor, ha már látjuk a strandot. Legjobbak a 3-5 közötti Poetto megállók.

A meleg miatt csak estefelé volt Cagliari városnézéshez alkalmas idő. Egy ilyen napra választottuk a Poettót, Cagliari városi strandját, hogy könnyen be tudjunk érni a döglesztő meleg enyhülésekor. A 8 km hosszú beachet a vakációzó tinik lepték el. A hangulat kissé szeles, és nagyon kedélyes volt, de tisztaság szempontjából nem volt olyan rózsás a helyzet mint Chián. A város közelsége mellett Poetto beach másik előnye, hogy a parton vannak éttermek, ahol nemcsak dobozolt étel van. A Malibu bárban fantasztikus tonhal steaket ettünk. forrás

Kriszta fotója

Olaszország egyik leghosszabb, 8 kilométeres plázsa, a Poetto felé vettük az irányt (immár busszal). Itt a kilátást a Sella Del Diavolo („ördögnyereg”) elnevezésű, tengerbe nyúló földnyelv uralja, ami úgy néz ki, mintha beleharapott volna egy tréfás kedvű, korgó gyomrú óriás.

A homokos, sekély partszakasz idilli, a napágybérlésre mindez már nem mondható el: a két napágy + napernyő bérlését főszezonban nehezen ússzuk meg 20 euró alatt (összehasonlításként: tavalyelőtt Cipruson ugyanezért 7 eurót fizettünk). forrás

Papírsárkányok és kite - Kriszta fotója

Kreatív napozási technika - Kriszta fotója

Spiaggia di Chia

Gyönyörű strand és nem olyan zsúfolt, mint a Poetto, mégsem ajánljuk, mert a szabad strad részen gyenge az infrastruktúra. Vécét nehéz találni.

Calamosca

Két partszakaszt teszteltünk: először a Calamoscára bandukoltunk el, ami bár festői szépségű, de kicsinek bizonyult. Mi az örök optimizmusunkkal gyalog vágtunk neki a bő 4 kilométeres távnak a belvárosból, de inkább a buszt ajánljuk, ha nem szeretnél a legkevésbé vonzó városrészeken keresztül, illetve különféle lepattant katonai létesítmények mellett kaptatni. forrás

Május - f. d. fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

A Marina ,,flamingói" - Kriszta fotója

A Marina promenádja - Kriszta fotója

Kriszta fotója

A turisták legszívesebben meglincselték volna a furgon sofőrjét, mert a járműve a fotózásnál hosszú ideig takarta a dóm főkapuját - Kriszta fotója

Elektromos városnéző minibusz - Kriszta fotója

Villanova negyed - Kriszta fotója

Art déco újragondolva... - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes