ÚTIKRITIKA.HU / Costa Smeralda


hirdetes

útikritikák


Costa Smeralda

Costa Smeralda bevezető|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Porto Cervo|Porto RotondoPevero beach| Principe beach|Romazzino beach|Capriccioli beach| Ruja beach|Érdekességek| Fotóegyveleg

Grand Pevero - Kriszta fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Costa Smeralda bevezető

magyarul: Smaragdpart

A Costa Smeralda egy világhíres tengerparti régió, partszakasz Szardínia északi részén. Ez a terület az Arzachena várostól Palau városáig, nyúlik el, mintegy 55 kilométer hosszan.

A Costa Smeralda hírnevét a gyönyörű homokos strandjainak, a kristálytiszta tengernek és a luxus üdülőhelyeinek köszönheti, valamint elit jellegének, a sznobokat hatásosan, ügyesen megcélzó PR-jának. Az itt található települések közé tartozik az említett Arzachena és Palau, valamint híres üdülőhelyek, mint Porto Cervo és Porto Rotondo.

Ez a régió a gazdagok és hírességek körében nagyon népszerű célpont. Tele van luxus hajókikötőkell, elképesztő villákkal, exkluzív üzletekkel, méregdrága éttermekkel.

Itt volt villája a 2023 júniusában elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnöknek is. A Costa Smeralda rendszeres törzsvendégei közé tartoznak hírességek, sportolók, medellek és más világsztárok, akik gyakran látogatják a régiót a nyaralás vagy a hajózás miatt. Többek között nyaralt itt George Clooney, Brad Pitt, Rihanna, és Beyoncé is.

A területen található legdrágább villák gyakran tartoznak hírességekhez, üzletemberekhez és a gazdag elithez. Ezek a luxus ingatlanok magánpartokkal, medencékkel, saját kikötővel és egyéb exkluzív kényelmi szolgáltatásokkal rendelkeznek.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Capriccioli beach csodás, igaz emiatt sok is a strandoló, még október közepén is 

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. Az amúgy elképesztően gondozott, tiszta Porto Rotondo egyetlen közvécéje botrányosan mocskos volt.

Vélemények

Nem véletlenül hívják Smaragdpartnak ezt az Olbiától észak felé eső részt. Tényleg szépek a partjai, zöldes, kékes, hihetetlenül szép a víz arrafelé. Ráadásul nagyon sok partszakasz van. forrás

Érdekességképpen a nem kicsi Olaszország tengerpartjainak negyede ezen a szigeten található, ami csak úgy lehetséges, hogy a part roppantul tagolt, nem a „hagyományos” több kilométer hosszú strandokat képzelj el, hanem inkább a pici, akár pár méteres öblöcskéket. Mi is voltunk ilyenben!


Palau és Olbia között elterülő partszakasz a Smaragd-part, Szardínia híres partszakasza. Ez a partszakasz a politikusok, iparmágnások, színészek, hírességek játszótere, tömény luxus. Nevét a tengervíz csodálatosan áttetsző smaragd színéről kapta. A hely kezdetben szárd pásztorok békés területe volt, mára a milliomosok paradicsomává vált. A Costa Smeralda partvidéke számos fehér homokos stranddal rendelkezik. A fürdőzés közben a türkiz vízben lehorgonyzott hófehér jachtokra düllesztve a szemünket csak álmodoztunk.

Következő úticélunk Castelsardo híres városába tartva egy állomást még beiktattunk, megnéztük a sziget másik híres sziklaképződményét, az "Elefánt sziklát" mely az út mentén állva üdvözli az utazókat. forrás

Szálláshelyek

Ajánlott hotelek.:

3 csillagos: Residence Hotel Lu Nibareddu

4 csillagos: Hotel Resort & Spa Baia Caddinas , Grand Hotel Smeraldo Beach

5 csillagos: Resort Valle dell'Erica Thalasso & Spa

Porto Cervo

Olasz kiejtés: porto cservo

Porto Cervo népszerű üdülőhely és kikötőváros a Costa Smeralda régióban. Híres a luxus miliőjéről, kikötőjéről, az elegáns üzletekről és éttermekről.

Porto Cervo a Costa Smeralda egyik legfontosabb tengeri kikötője, ahol luxusjachtok és -hajók sokasága csodálható meg. A gazdag és híres emberek köreiben felkapott település.

Az üdülőhely központjában található bevásárlóutcák kiváló helyek az exkluzív üzletek és butikok felfedezésére. Itt megtalálhatod a híres divatházak és luxusmárkák üzleteit.

Porto Cervo-ban számos remek étterem várja a vendégeket, ahol a szardíniai és a mediterrán konyha különleges ételeit kóstolhatod meg. A tenger gyümölcseiből készült ételek különösen népszerűek itt.

Az éjszakai élet élénk és pezsgő Porto Cervo-ban. Sok divatos klub, bár és diszkó található a területen, ahol a vendégek éjszakai szórakozásra találnak.

Nyáron Porto Cervo-ban különféle kulturális események és rendezvények zajlanak, például koncertek, művészeti kiállítások és színházi előadások, amelyek színesítik az itt tartózkodást.

Kriszta fotói

Porto Cervo ideális kiindulópont a vitorlázás és a vízi sportok szerelmeseinek. A tengerparton lehetőség van számos vízi tevékenység, például búvárkodás és szörfözés kipróbálására.

Akárki akármit mond engem azok az épületek meg a színvilág teljesen a megfilmesített Flintstone családra emlékeztet.😀 Szerintem érdemes megnézni a várost. Utána mentünk a Capo Ferro világítótorny felé, amiről számomra ott derült ki hogy katonai övezet, azaz a belépés tilos. Viszont leparkoltunk a kapu előtt és elindultunk jobbra egy földúton. Lent a víznél egy másik v.torony volt az eredeti előtt. Az is egy kis gyöngyszem volt egy kellemes kis kirándulással. (2023)

Porto Rotondo

Ez a Costa Smeralda egyik tengerparti üdülőhelye, ami  minden olyan jellegzetességgel bír ami a területet világhírűvé tette: kristálytiszta tenger, fényűző klubok, fantasztikus várositervezés és építészet. Nincs messze Olbiától.

Porto Rotondo közelében lenyűgöző tengerparti villák láthatók, csodálatos kertekkel. Itt nyaralnak a világ különböző részeiről jött  milliárdosok).

Parkolás: Via Mario Ceroli, 1

Minden olyan rendezett, mintha Svájcban lennél. A puccosság akár ellenszenves is lehet, de hát nem menj be egy Ferrari-szalonba, hogy utána kijőve szörnyűlködve szólj a borzasztóan magas árakról. 


Három órányi időre álltunk itt meg. Az aranyos kis városka ultra luxus jachtkikötői részén és a kis, csinos, pedánsan gondozott utcákon kellemes sétálgatni. Utána 20 perc erejéig kinéztünk két szép strandra: Spiaggia Ira és délebbre a Spiaggia Marinella. A Tartarughino strand is szép lehet, de arra már nem maradt időnk.

Még Porto Cervonál is jobban tetszett ez a hely. Kedvesebb és egy fokkal kevésbé sznob. Tény, hogy itt kevesebb bolt található. Az éttermek viszont  itt is rohadt drágák. Nyilvános vévét nem találtunk. (aji, 2023)

Kriszta fotói


Pevero beach

(Spiaggia del Pevero)

Káprázatosan szép kis strand, gyönyörű öböl, hullámoktól mentes, hosszan sekély, csodás színű, elkéepsztően tiszta víz, fehér homok,  Nyáron nehéz parkolóhelyet találni. Augusztusban egy napernyő két napozóággyal akár 120 euróba is kerülhet. (Júliusban kb. fele ennyi.) Az éttermek piszok drágák.

Valójában van egy nagy(grande pevero) és egy kicsi (piccolo pevero ) strand része a Pevero Beach-nek.

Piccolo Pevero - Kriszta fotói

Grande Pevero - Kriszta fotója

Grande Pevero október közepén - még vasárnap sem volt tömeg, pedig 16 fok volt, némi széllel  - Kriszta fotója

Principe beach

Spiaggia del Principe

Olasz kiejtés: szpiádzsá del príncsipe

Káprázatosan szép kis strand, nagyon finom homok, kristálytiszta, türkizkék víz tele halakkal. A strandhoz dombról levezető göröngyös út 5 perces, és ennek megtételéhez nem a papucs a legmegfelelőbb.

két napozóágy és egy napernyő bérlésre egy napra 40 euró (szeptemberben).

Parkolás: 3 euró/óra vagy 20 euró egész napra.  

Fő hátrány: nincs se vécé, se zuhanyozó.

Romazzino beach

Spiaggia Romazzino

Olasz kiejtés: romácinó

Karakteres, szép strand. A Costa Smeralda egyik leghíresebb strandja.

,, Mi azonban nem voltunk tőle elalélva. A térségben átlagos." (aji, 2023)

Hátrány: fizetős, de nincs vécé, zuhanyozó, és bár se. A parkolóból kb. 800 méterrt kell gyalogolni.

cs. g. fotója

Kriszta fotói

Capriccioli beach

Olasz kiejtés: kápricsioli

Az egész Costa Smeraldán ettől a strandtól voltunk a leginkább elbűvölve, dacára annak, hogy - még így október közepén (igaz egy vasárnap)  is - sokan voltak. (2023)

Kicsi, de tökéletesen szép strand átlátszó, nyugis vízzel. Könnyű megközelíteni. Két parkolója is van, 3,50 euró/ óra.

Népszerű strand s emiatt nyáron nagy a tömeg. Jó a fürdéshez, sőt a sznorkelezéshez is.

Hátrány: nincs infrastruktúra, étterem csak a strandon kívül van.

Kriszta fotói

Ruja beach

Olasz kiejtés: rújá

Az autóval a főútról letérve még 3 kilométert homokos úton kell megtenni.

Nagy strand. Ugyan ez is szép, de mInden drága, 50 euró a parkolás plusz2  napozóágy és egy napernyő. Szép a strand mögötti természet.

Hátrány: a motoros vízi járművek közel mozognak és szennyezik a vizet.

Érdekességek

1. A térség ideális a vitorlázásra és egyéb vízi sportokra, mint például a búvárkodásra vagy a szörfözésre.

2. A golf szerelmesei számára Costa Smeralda néhány kiváló golfpályát kínál, például a Pevero Golf Club és a Golf Club Porto Cervo, melyek lenyűgöző kilátást nyújtanak a tengerre és a környező hegyekre.

Fotóegyveleg

Porto Cervo  Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes