ÚTIKRITIKA.HU / Keleti part


hirdetes

útikritikák


Keleti part

A keleti partról bevezető |Vélemények| Fotóegyveleg

Cala Brandinchi - n. l. fotója

A keleti partról bevezető

Szardínia keleti partja változatos és gyönyörű, és számos különféle jellegzetességgel rendelkezik. A keleti partot a Földközi-tenger határolja, és számos strand, tengerparti város és történelmi látnivaló található itt. Néhány kiemelkedő jellemző a Szardínia keleti partján:

 A keleti parton találhatóak néhányak a Szardínia legszebb strandjai közül. Ezek közé tartozik például a Cala Luna, a Cala Gonone, a Cala Goloritzé, a Cala Sisine és a Porto Giunco.

Az öblök és partok mentén több bájos tengerparti település is található, például Arbatax, Cala Gonone, Villasimius és Tortolì. Ezek a települések kiváló kiindulópontok lehetnek a tengerparti kikapcsolódáshoz és a környék felfedezéséhez.

 Az öblök és városok mellett a keleti parton számos történelmi és kulturális látnivaló is található, például régészeti leletek, ókori városok, toronyromok és középkori erődök.

Természeti szépségek: A keleti parton találhatóak lenyűgöző természeti látványosságok, például a Gennargentu hegység, a Supramonte hegyvidék és a sziklás partok.

 A keleti parton lehetőség van különböző szabadtéri tevékenységek gyakorlására, mint például túrázás, hegymászás, kerékpározás, vízi sportok és búvárkodás.

A Szardínia keleti partja ideális úti cél lehet a természetkedvelők, tengerparti rajongók és történelemkedvelők számára egyaránt. A régió változatos és kulturális gazdagsággal rendelkezik, és lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra vagy a pihenésre a gyönyörű környezetben.

Vélemények

A keleti parton fekvő Ogliastra tartomány ezerszínű öbleiről híres, sokuk csak gyalogosan vagy hajóval megközelíthető. Aki tényleg kíváncsi az autentikus Szardíniára, látogasson el a mai napig a hegyekben élő, munkájukban, gasztronómiájukban, mindennapjaikban, kultúrájukban, zenéjükben hagyományokat őrző emberekhez. Erre módja nyílik a szervezett kirándulások kapcsán, amelyek során részesei lehetnek igazi gasztronómiai élménynek is. A hegyi falvakban sétálva közelebb kerülhetünk Szardínia történelmi múltjához is. (Zsófi)


Igyekeztünk a fő turistacsapásokat elkerülni, bár egyszer belefutottunk egybe: hajókirándulás a keleti part legszebb strandjaira: Cala Luna és társai. Már korán turisták ezrei, rosszabb, mint Rimini augusztusban.


Cala Goloritze

Szardínia keleti partján, az Orosei-i öböl déli részén található ez a gyönyörűség. A part nem homokból, hanem apró pici kavicsokból van, melyek a környező fehér sziklákból származnak, innen a strand szintén hófehér színe. A tenger színe a Szardínián megszokott “medencezöld-medencevilágoskék”. De a strand szépségét ugyanúgy adják az azt körülvevő különös formájú sziklahegyek, melyeken gyakran hegymászók “lógnak”. Ez a vidék ugyanis nem csak a strandolók körében nagyon népszerű, hanem kiválóan alkalmas hegymászásra, túrázásra is.
Eljutni Cala Goloritzére vagy a tengeren keresztül lehet hajóval, vagy motorcsónakkal, vagy egy 2 órás túraútvonalon. Aki az aktív nyaralást részesíti előnyben és le szeretne gyalogolni ehhez a gyönyörű strandhoz és aztán újra felmászni (oda-vissza kb. 4 óra),Belépő 6 euró.


A keleti part a meredekpart. Először egy csodás sziklaképződményt tekintettünk meg Arbatax közelében, közvetlen a tengerparton. A tenger hullámzása által folyamatosan formálódó vörös porfir-, fekete diorit, szürke gránit sziklák a nap fényében festőinek mutatkoznak, a vörös sziklának a tenger kék, valamint zöldes színe kitűnő hátteret ad. Erről a helyről már jól kirajzolódnak a keleti part magashegyei.

Arbatax után nem sokkal már szerpentinekhez értünk. Dorgali, Baunei városok környékén autóztunk, a városokban olyan szűk utcákon kellett közlekedni, hogy erősen elgondolkodtunk jó helyen vagyunk-e. Alig találtuk meg a túra kezdőpontunkhoz vezető utat, de a városból kiérve hegyi földesúton haladva azért egyszercsak egy étteremhez és a környékén zárt parkolóhelyre jutottunk. Mielőtt lementünk volna a tengerparti álomöbölhöz - mint a többi utazó tette - mi a nehezebb utat választottuk. Egy 12 km-es túrát iktattunk be tűző napsütésben, sziklák között, sokszor meredeken emelkedő köves ösvényeken. Előfordult, hogy négykázláb másztunk.

Találkoztunk utunk során kecskékkel és érdekes mediterrán fákkal, ilyen pl. a mediterrán szamócafa. Megerőltető volt, de nem bántuk meg, hisz ismét az egyik legcsodálatosabb látvány tárult elénk a túránk végcélját elérve. Lélegzetellállító volt a meredek sziklafalról kb. 400 méter magasságból lenézni a szédítő mélységbe, ahol Cala Gloritze magas 143 méter süvegszerű sziklakúpjai magasodtak. A tengerben a part körül sok kisebb jacht horgonyozott. A képek magukért beszélnek.

Ahová letekintettünk, ott bújik meg az öbölben Cala Gloritze, egy álomszép strand, amelyhez csodás, de nem egyszerű túraút vezet. A strand érdekessége, hogy jelképes összeget kell fizetni a fürdőzésért, 2014. évben 1 Euro volt. Ez a sziget állítólagosan legtöbbet fényképezett strandja. A tengerfenék itt 30 méter mély, a víz pedig hidegebb, mint a többi öbölben, a tengerbe beáramló patakok miatt. A homokot pedig az teszi különlegessé, hogy apró fehér kavicsokból áll Egy boltívszerű szikla a strand szépségét csak fokozza. forrás

Fotóegyveleg

Cala Gonone - n. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes