ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Palit


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget / Palit

Palit dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

.

s. cs. fotója

Palit dióhéjban

A település tulajdonképpen Rab város egy része. Palitnak van egy régebbi, meg egy modern része. Az utóbbi teljesen új és pici település, amelyet egy termékeny völgyben hoztak létre nyaralóhelynek és adminisztratív-üzleti központnak. Ide épült egy új bevásárló utca, azaz Palitban azoknak érdemes megszállni, akik szeretik, ha a közelben jó az ellátás választéka. A modern faluban csinos és nyugis lakónegyed is van. Nagyon szép a Palit körüli természeti környezet. Palit értékét nyaralóhelyként növeli a nevezetes Frkanj-félsziget közelsége, ugyanis sokak szerint itt vannak Rab-sziget legszebb strandjai - az elbűvölő kis öblökben. A Palitban nyaralók többnyire szinte minden nap átmennek e félsziget strandjaira.

Hol?

Palit a Kvarner-öbölben, a Rab-sziget délnyugati partján található 600 méterre Rab várostól. Palit részben a Frkanj-félsziget által körülfogott látványosan szép Szent Eufémija-öböl mentén, a Vrsi-hegy lábainál terpeszkedik el.

Megközelítése Magyarországról

Budapestről autóval kb. 6 órát tesz ki a Palit-ba való eljutás. Az 555 kilométerből 471 kilométer az autópálya.

Szállások

Palitban sok jó minőségű apartmant és kiadó szobát találunk. Ami a szállodákat illeti, a 4 csillagos Grand Hotel Imperial a település legjelentősebb szálláshelye. Igazából Rab és Palit között fekszik, egy szép, pálmafás parkban, az óváros mögött, a hegyoldalon. A helyiek szerint Rab-szigeten ez a legjobb szálloda, de legalábbis a legszebb fekvésű. A hotel színvonala amúgy a visszajelzések szerint inkább egy erősebb 3 csillagosnak felel meg. A hotelvendégeknek jár az ingyenes vízi taxi szolgáltatás a Frkanj-félsziget strandjaihoz.

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Pansion Tamaris , House Rozi ,

Tengerpart

Palit aprókavicsos közstrandja elég keskeny, a tenger itt lassan mélyülő. De nem erre a strandra érdemes kimenni, hanem a mandulafenyőkkel teli Frkanj-félszigeten található strandok valamelyikére. Mind nagyon jó! Azok is kavicsosak, úgyhogy érdemes vinni valami könnyebb strandgyékényt meg fürdőszandált. A kavicsok által okozott kellemetlenségekért egyértelműen kárpótolja a nyaralókat a kristálytiszta tengervíz gyönyöre.

Ezen a félszigeten van - természetesen védettebb helyen - az Adriai-tenger legrégebbi nudista strandja is, a Kandarola az ugyanilyen nevű öbölben. Palitból, a közstrandról vízi taxival is át lehet menni a félszigetre (mindössze 5 perc a hajózás, átlagban 20 kuna/fő az ára).

Kandarola

Nudista strand, ami Palitból vizi taxival könnyen elérhető. Jól felszerelt: étterem, napozóágyak, napernyők, zuhanyozók, vécék. Kutya is vihető.  

Škver

Frkanj

Vendéglátás

Palitban sok kitűnő éttermet és helyes kávézót találunk. Ajánlani tudom a Marina és a Palit nevű éttermeket, és az Ana nevű pizzériát. Palitban igazán nincsenek szórakozóhelyek (eltekintve a Grand Hotel egyszemélyes zenekar által produkált, idősebbeknek való esti műsoraitól), azaz, aki ilyesmire vágyik annak be kell mennie Rab városba – szerencsére a távolság jelentéktelen, mindössze kb. 600 méter.

Látnivalók

A Palitban nyaralók számára a közelsége miatt kézenfekvő a ,,Kis Dubrovniknak” is nevezett Rab város gyakori meglátogatása. Érdemes a szárazföldre is átmenni, és ott például Jablanacon keresztül érkezve a Velebit hegységben, vagy a Plitvicei Nemzeti Parkban kirándulni. Kishajóval mindenképpen menjünk át Pag-szigetre is és látogassunk el Lun falucskába.

Aktív pihenés

Palit közelében nyers, vad természet, és barlangok kínálkoznak a kirándulóknak. Az erdős környék és a félszigetek kiváló túraterepet szolgáltatnak. Búvárkodásra alkalmas sziklás partszakaszok is vannak a közelben.

Praktikus

Palit szolgáltatásokkal kiválóan ellátott hely. Bank, méretes szupermarket (Poslovni Centar), pénzváltó és bevásárlóközpont is van itt. Rab közelsége is előny, akár korzózás gyanánt át is sétálhatunk Rab óvárosába esténként.

A központjában körülményes parkolóhelyet találni. 

Fotóegyveleg

s. cs. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA