ÚTIKRITIKA.HU / Rijeka és környéke / Bakar


hirdetes

útikritikák


Rijeka és környéke / Bakar

Bakar dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról |Vélemények| Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

b.j. fotója

Bakar dióhéjban

Festői kisváros ez a Bakar, amelynek óvárosa és egyben belvárosa az UNESCO Világörökség része. Az óvárosban szerencsére nem keveredtek az idők folyamán modern épületek a középkoriakkal s így maradéktalanabb a történelmi légkör, városkép. A réges-régi házakban hajdan kereskedők, hajóskapitányok laktak. A kikötőbe levezető sok keskeny, lépcsős utcácska kellemes és egyben romantikus látvány. A parton, az alsó városrészben van egy újabb keletű, tipikusan mediterrán jellegű városrész (Primorje) és Zagrad.

k.r. fotója

Egy történelmi érdekesség: Bakar magyar neve Szádrév. Címerét Mária Terézia adományozta. A település neve horvátul rezet jelent. A város a szárazföldbe igen mélyen, mintegy 4,6 kilométer hosszan benyúló Bakari-öböl ölelésében, egy dombon áll. Az öböl U betű formájú, amelynek a „hasában” helyezkedik el a város, „szárain” pedig látni ipari épületeket és hatalmas gépeket, ami kicsit ronthat az összhatáson. A városban nagyon jó, tiszta a levegő, sok az egészséges ivóvízforrás és megnyugtató látványt nyújt a sok lombos erdő. Borvidékként is számon tartják a környéket. A közel 8000 helyi lakos amúgy főleg borászatból (Bakarska vodica pezsgő) és halászatból él, de egyre többen választják a vendéglátást és a turizmust megélhetési forrásként. Bakar a fekvése és kicsit nehézkes megközelítése miatt viszonylag elszigetelt nyaralóhely, ezért olyanoknak való, akik szívesen elkerülik a tömegturizmust.

b.j. fotója 

Hol?

A Kvarner-öböl északnyugati részén, Rijeka városától 12 kilométerrel délkeletre, a tágas Bakar-i öböl (Bakarski Zaljev) északi, dombos részén fekszik a festői városka.

l.m. fotója

A Bakar-i öböl mentén húzódik az adriai parti országút. Szerencsére ma már az országút nem megy át Bakar városkán keresztül, hanem azt kikerüli. Az autópálya a városka mögött/felett épülget látványos völgyhíddal ékesítve. Két oldalról is le lehet jutni a városba, de aki ide szeretne jönni, készüljön fel a meredek utakra, amelyek szerpentinnel, vasúti átjárókkal tarkítottak.

Megközelítése Magyarországról

Budapesttől kb. 4 óra 45 perc autós távolságra, 495 kilométerre (ebből 471 kilométer autópályán) található Bakar városa. Érdemes elmenni Rijekáig, és onnan érkezni a városkába.

Vélemények

Bakar szép kisvároska, de sok látnivaló nincs. Legjobb strandok a környéken a közeli Krk-szigeten vannak.  Rijekában érdemes eltölteni egy napot, Kraljevicában a Frankopán és Zrínyi várat megnézni, valamint magát a várost, Krk-szigeten strandolni, kirándulni, várost nézni..


A városka maga szép, de környezete nem igazán. Egy öbölben van, amit ipari terület vesz körül. Nyaralni nem a legjobb választás. Van a városban egy pici strand, de a környéken ennél csak szebb helyek vannak.  Bakar egy 1 napos kirándulást megér. Ha ott vagytok érdemes a hegyoldalban lévő szőlőültetvényt is megnézni (szádrévi szárazkövek néven találjátok meg a térképen). Ez egy szinte függőleges hegyoldalba telepített szőlőskert, lélegzetelállító kilátással a környékre.

Szállás

Tengerpart

Bakar strandjai árnyékot kínáló fenyőfákkal vannak megáldva, a parti föveny jobbára világos színű, de kiépített, betonos strandja is van. Néha lehet delfint is látni, ami jól jelzi, hogy nincs baj Bakarnál a tengervíz tisztaságával.

Vendéglátás

  • Az igazat megvallva se a vendéglátást, se a szórakozást tekintve nincs nagy választék a városkában.
  • Van egy kis vendéglő, egy pizzéria, meg két gyorsbüfé (bisztro). Ezek nagy részében a helyiek - főleg a nyugdíjasok - állandó vendégnek számítanak, akár a bútordarabok.
  • Mivel a városka egész profilja inkább a középkorú, vagy idősebb generációt varázsolja el, és ők alkotják a nyaralók túlnyomó többségét is, így fiatalos szórakozási lehetőséget sem találunk nagyon helyben.

Látnivalók

Jókat lehet sétálni a kisváros ódon utcáin és piacterein. Sok kellemes kinézetű régi ház van a városkában, több, hajdan olasz főurak által lakott barokk palota, igaz némelyikük bizony renoválásért kiált omladozó homlokzatával.

A városkába tett séta során érdemes megnézni Horvátország harmadik legnagyobb templomát, a 19. század első felében épült Szent András plébániatemplomot,

Horvátország egyik legrégebbi szállodáját, a Hotel Jadran-t (1904) és a város legmagasabb pontján álló Frangepán-várat, amit 16. században építettek a törökök elleni védekezés céljából. A közelben található nemzeti parkban (Risnjak) is tehetünk egy kellemes kirándulást.

Aktív pihenés

  • Az aktív pihenőkre nincs nagyon felkészülve a városka. A közeli hegyekben azért van lehetőség kirándulni, ejtőernyőzni, sikló-ernyőzni, vagy a szomszédos turistaközpontokban vízi sportokat kipróbálni.
  • A Risnjak Nemzeti Park is nagyon jó túraútvonalakkal rendelkezik. Innen akár a Szlovén határhoz közeli folyókon való raftingolást is megszervezhetjük.

Praktikus

A város nagyon hangulatos, ennek ellenére hamar unalmassá válhat, hiszen nagyon kicsike. Így érdemes kirándulásokat szervezni a környékre. Rijekába be lehet jutni busszal is, amelyre a központban lehet felszállni. A menetrendet érdemes figyelni, nehogy az ember ne tudjon visszajönni, ha elhúzódik a városnézés.

Vélemények

"Minket elvarázsolt a város, amikor először megpillantottuk a hegyről, majd kissé csalódást okozott, amikor megláttuk, hogy még elég sok ipari gép sorakozik az öböl oldalában. Miután ebbe beletörődtünk, már nem zavart, hiszen a strand szuper volt, tök jó kis védett helyen van a város, az óvárosa pedig romantikus nagyon."


"Nekem nagyon tetszett, bár nem ott szálltunk meg, csak egyik nap átmentünk oda kajálni, mert a főútról lenéztem a szakadékba, és megláttam, hogy ott egy elrejtett városka. Nem hiszem, hogy el tudtam volna ott tölteni egy hetet, de így jó kis nap lett belőle."

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA