ÚTIKRITIKA.HU / Losinj-sziget / Mali Losinj


hirdetes


útikritikák


Losinj-sziget / Mali Losinj

Mali Lošinj dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

Mali-Losinj - utazás és nyaralás

Mali Lošinj dióhéjban

  • Mali Lošinj a legnagyobb turistaközpont a Lošinj-szigeten, egyfajta 'főváros'.
  • Mali Lošinj egy fantasztikusan szép fekvésű és hangulatos mediterrán városka, ami már a 19. század utolsó harmada óta a nyaralók álma.
  • Olyanoknak való Mali Lošinj, akik a tengeri lubickolás, napozás mellett az egész itteni nyaralásuk folyamán ki akarják élvezni a hely jellegéből, szelleméből, műemlékeiből adódó kulturális csúcsélményt. A hajdani tehetős hajóskapitányok villái például valahogy a múlt idilli világát varázsolják ide a mába. Mali Lošinj a romantikára, de nem teljes elszigeteltségre váró pároknak biztos jó választás.
  • Mivel Mali Lošinj mára a Losinj-sziget legnagyobb turistaközpontjává nőtte ki magát és rendkívül népszerű mind szálláshelyként, mind kirándulási célpontként, így a szolgáltatások és programlehetőségek igen nagy választékát találjuk itt. Van két, egymáshoz közel eső nagyobb bevásárlóközpontja, a Konzum és a Discounter jelentős parkoló kapacitással, egy Lidl üzlet fizetős parkolóval, és számos zöldség- és gyümölcsárus a kikötőben.
  • Látnivalók bőven vannak itt. Csak néhány kiemelve: Sziszi királyné nyári rezidenciája, a Szent Márton-templom, a gyógynövényeket bemutató Aromás Kert, a Kálvária. Önmagában a természeti környezet is nevezetesség, főleg a hatalmas illatos fenyőerdők.
  • Mali Lošinj a strandok viszonylatában is menő helynek számít. (Csak ne lenne annyi kutyakaki.) A horvát tengerpart legjobb strandjainak 20-as toplistáján szerepel a Mali Lošinj délnyugati részén elterülő Sunčana-öböl, s azon belül is a Veli Žal Beach.

Felmerülhet a kérdés, hogy a nagy nyüzsgés miatt érdemes-e itt foglalni a szállásunkat?

Tény, hogy sok a látogató a városkában, de ők késő délutánig jellemzően távoznak, és este már inkább a helyben nyaralók vannak maguk között, plusz azok, akik a Lošinj-sziget más településeiről jönnek be szórakozni, vacsorázni, kávézgatni. Napközben a helyben nyaralók a helyi strandokon ugyancsak magukban vannak, mert az ide kirándulók nem igazán vesztegetik az időt a tengerben fürdéssel. Mindent összevéve, érdekes módon Mali Lošinj nem is hat annyira zsúfoltnak, mint azt az ember a nevessége alapján feltételezné. Így a fenti kérdésre a válasz egyértelműen igen.

Hol?

Mali Lošinj a sziget déli részén, az Augustus-öbölbe van beágyazódva. Az egész Kvarner-öböl térségében ez a legnagyobb zárt öböl. Mali Lošinj az Adriai-térség szigetvilágának a legnagyobb városa, pedig lakossága csupán kilencezer fő.

Szállások

Számos szálloda van Mali Lošinjban, például a 4 csillagos Aurora),  és a Vespera. Szintén 4 csillagos a Hotel Apoksiomen. Közép kategóriában ott a Hotel Bellevue és Hotel Alhambra**, mindkettő a híres Čikat-öbölben. A hotelek egy része régi villákból lett kialakítva. A Hotel Manora az egyik legjobb helyi hotel (Nerezine negyednél). A városkában három kempinget is találunk, és persze rengeteg apartmant, panziós szobát.

Ajánlott hotelek (2021):

4 csillagos: Family Hotel Vespera , Aurora ,

5 csillagos: Hotel Bellevue ,

Mali Losinj-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Mali Lošinjra vonatkozóan különösen indokolt a komoly figyelmeztetés, hogy főszezonban nem érdemes helyben improvizálni szállást. Sok utas nagyon ráfázik ezzel és végül már bármilyen silány megoldást kénytelenek elfogadni és persze bosszankodhatnak, hogy miért nem foglaltak előre szálláshelyet.

Tengerpart

Többek szerint a két csúcs fürdőhely a fenyőkkel díszített Čikat-öböl és a Sunčana-öböl. Naná, hogy ezekhez közel épült sok hotel és panzió. A zömében kavicsos, betonos, sziklás Čikat strand egy kilométerre van Mali Lošinj városmagjától. Van egy homokos része is külön a kisgyermekes családoknak. Számolni kell azzal, hogy a főszezonban a Mali Lošinjtól északra fekvő Čikat-i strandok meglehetősen zsúfoltak. A Cikat-i strandot a Kvarner-öböl legszebb stradjai közé szokták sorolni. A víz elképesztően tiszta.

A Sunčana-öböl (Sunčana uvala) a Vespera és az Aurora hotelek előtt (alatt) található. Ez zömében sziklás partszakasz, de vannak aprókavicsos és homokos részei is. Az öbölhöz tartozó Veli Žal strand (Plaža Veli Žal) kék zászlós, kiváló minőségű. Kisgyermekes családok számára megfelelő strand lehet Artatore partszakasz egyik, központi elhelyezkedésű öble. Vegyesen aprókavicsos és homokos, és a víz nem mélyül gyorsan. Mali Lošinj, meg Lošinj sziget egésze a horvát tengerpart napsütésben leggazdagabb területének számít, ami igazán jó hír a nyaralók számára.

Vendéglátás

Előre kell bocsátanunk, hogy Mali Lošinj népszerűségének hatása érzékelhető az éttermi árakon. Amik bizony drágák. A halas étterem műfajában sokan méltatják a Nino nevű vendéglőt. Hangulatos családi vendéglő az Artatore Janja csúcsfogásokkal. A konoba jellegű Corrado vendéglőben fantasztikusak a friss tengeri ételek. A Čikat-öbölnél a Cigale az egyik legjobb étterem, ahol hangulatos a fenyőfák árnyékában, a teraszon vacsorázni.

Látnivalók

Aki hajlandó korán felkelni az a fedett piacon láthatja, ahogy az éppen a tengerről beszállított halakat igazítják pultképes állapotba.

Nem csupán Mali Lošinjban érdemes csatangolni az utcákon és kikötőben, hanem Mali Lošinjból is lehet kirándulásokat tenni hajóval Zadarba, Rijekába, Pulába.

Aktív pihenés

Jó híre van Lošinjnak a mountain bike szerelmeseinek körében. Van egy 30 kilométer hosszú, közepes nehézségű kerékpárút, amelyet bejárva egyben az öblöket, a lehetséges fürdőhelyeket is fel lehet fedezni.
Mali Lošinjban működik egy búváriskola is (Adriatic Drivers) és a szörfölés feltételei is jók itt.

Mali Lošinjban 2015-ben nyílt meg egy hatalmas aquapark (Aquapark Čikat). Íme egy videó róla.

7 év felett a főszezonban 100 kuna a belépőjegy, 7 év alattiaknak 70 kuna (3 év alattiaknak ingyenes).

Praktikus

  • Mivel elég nagy városról van szó, elég sokat kell vezetni, amíg elérünk a hotelekhez, ezért érdemes figyelni a táblákat, hogy a keresett hotel felé merre kell kanyarodni a főútról (elég jól ki vannak táblázva).
  • Jó tudni, hogy internet kávézó sajnos alig akad Mali Lošinjban.

Vélemények

"Mi gyerekekkel voltunk és nem voltak kényelmetlenségek a kicsik számára a strandon, meg a tengerben. Ha éppen nem az egyetlen homokos strandra mentünk, hanem valamelyik kavicsosra, akkor egyszerűen feladtuk a kölykök lábára a műanyag fürdőszandálokat. Többnyire pizzát ettünk, de voltunk más választékú éttermekben is. A Hajduk nevű étteremben például finom a kaja. Mint máshol a világon, itt is az a logika érvényesül, hogy azok a jó éttermek, amelyeket a tájékozottabb helyiek is nagyon látogatnak. Jó a hely klímája. Nyáron sincs elviselhetetlen hőség. A Ferenc Jóska nyilván nem véletlenül épített Sziszi hercegnő részére éppen Mali Lošinjban villát, ugyanis a helynek kifejezetten egészséges, tiszta a levegője. A hercegnőt azonban lelőtték Genfben még mielőtt a Villa Carolina elkészült volna, úgyhogy végül a nyaralót – ahogy a helyiek rebesgetik – inkább a császár szeretője, Katharina Schratt kultiválta jó néhányszor."


Nagyon sok eldugott partszakasz van ami kavicsos, de a strandok többsége sziklás. Gyönyörű hangulatos, illatos az egész sziget. Sokan vannak, de eloszlik a tömeg. Ha nem csak strandolnátok nagyon sok a sétaút is.Az árak, normálisak mint itthon ha elmegyünk étterembe vacsorázni. Parkolásra nem kell fizetni ha az apartmannak vannak saját részre fenttartott parkolói. Szerencsénk volt, de a strandoknál sem láttunk fizetős parkolókat. Strandok, csodálatosak, tiszták, kulturáltak, nem zsúfoltak és kb vagy 14 van Losinj körül a sok kis öblöt nem említve ahol fürödhetnek, strandolhatnak. Bolti árak. Kb 10%-al magasabbak mint nálunk de semmi extra. Cukrászdák, fagyi 10 kuna, sütik is itthoni árban vannak.

A vacsorákra átlagban 2 főre 180-250 kuna közt költöttünk, ami szerintem sima itthoni árnak felel meg étteremben. De az adagok jóval nagyobbak. Strandon óriás palacsinta (ami valóban óriás volt) 20 kuna. A város patyolat tiszta, este nagy élettel telt, nagyon szép és tele turistákkal, szebbnél szebb jachtokkal. Kirándulási lehetőségek adottak akár Cres felé de akár Losinjon is. Hajózni is lehet a környező szigetekre a helyiek által.

Ez a sziget egy paradicsom. Nem véletlen nevezik illatos szigetnek. Amerre csak mész a zsálya, hárs, levendula, fenyő, tenger illata keveredik az ember orrában. Csodálatos. A víz kristály tiszta. A felszíni búvárkodók megtalálják számításaikat. Kisgyermekeseknek van homokos strand is ami lassan mélyül de az apró kavicsos is megfelelő számukra.
Mi boldogan éltük meg minden napját a nyaralásunknak, sokat kerékpározva. (2022)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Vargáné, 2018. 07. 25. 19:04
Valóban nem ír senki róla, hogy mennyire gusztustalanok a strandjai!!!! Nem csak kutya szar van össze vissza..... étterem messze messze túl az óperencián.... büfé😆😆😆😆 az is hol volt hol nem volt! Koszos, szemetes😭😭😭😭


agika12, 2017. 09. 02. 01:52
Lehet, hogy menőnek számítanak a strandjai, de arról miért nem esik szó, hogy mindenfelé kutyaszarba lehet botlani...? Többet vártam a helytől, egyáltalán nem nagy szám! 👎🏻👎🏻👎🏻


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA