ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Krk városa


hirdetes


útikritikák


Krk-sziget / Krk városa

Krk város dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

b.j. fotója

Krk város dióhéjban

A mintegy háromezres lakosságú Krk történelmi levegőjű, hangulatos és szép város, sok látnivalóval. Az óvárosi részt mint egy erődítményt, teljesen körülveszik a városfalak.

Egy utazó egyszerűen idilli és festői helynek nevezte Krk óvárosát: a sétány márványburkolatának fehérsége a tengervíz kristály-kékes színével együtt lenyűgöző látványt nyújt a látogatóinak. A kikötői térségben a parti sétányon nyaranta nagy a korzózás: rengeteg üzlet, ajándékbolt, árusbódék, éttermek, kávéházak és a helyi tipikus vendéglők, a konobák. A városban jókat lehet kószálni, főleg az óváros szépen burkolt tágasabb utcáin, vagy a szűkebb, girbegurba utcácskákon. Egyedi hangulatot áraszt az óváros középkorból fennmaradt városfalának erődítményes jellege, amely magával ragadhatja a történelem iránt fogékony látogatót - a régmúlt korokból származó látványosságok sora pedig még ennél is többet nyújthat számukra.

b.j. fotója

Szálláshelyként azoknak érdemes Krk városát választani, akik szeretik a mozgalmas, nyüzsgő környezetet, és a sziget többi részéhez képest nagyobb szolgáltatási, ellátási és vendéglátási választékot. Sokan úgy vélekednek, hogy Krk város inkább egy félnapos kirándulásként való meglátogatásra, és érdemesebb a szigeten máshol letanyázni (pl. Malinska, Vrbnik, Baška).

Krk város előnye, hogy nagy a választék strandokból. Való igaz, hogy Krk-szigetén vannak szebb strandok, de felszereltség és kiépítettség szempontjából a legjobb és legtöbb strandot itt találjuk. A várost csodás mediterrán táj veszi körül, s bőven van hová kirándulni, akár kerékpárral, akár gyalogosan. Termőföldeket, falusi környezetet persze itthon is lehet látni, de Krk város közvetlen hátországában a vidéki tájnak van egy sajátos mediterrán hangulata a cseréptetőkkel, világos falakkal, és a tájon fújdogáló meleg széllel.

b.j. fotója

Na és hogy ejtik ki a helyiek a Krk-t? Valahogy így: körk

Hol?

Krk város a sziget délkeleti részén található egy széles öbölben. A Krk-sziget egyébként az Adria legnagyobb szigete, amely híddal van összekötve a szárazfölddel. A hídon (meg előtte, utána) főszezonban gyakran kialakulnak dugók, bár ezt próbálják kiküszöbölni az újonnan épített körforgalmakkal.

Szállások

Krk városban nagy a kínálat apartmanokból, kivehető házakból, hotelekből és panziókból. Augusztusban nem érdemes helyben improvizálni, mert nagyon rá lehet fázni, hogy egyszerűen nincs szabad szállás - és ezt nem azért mondjuk, mert el akarunk adni ezen az oldalon szállást. Az óvárosi résztől pár száz méterre színvonalas hoteleket találunk, amelyek hosszabb nyaralásra is megfelelnek. A hotelek között kiemelkedik a 3 csillagos Hotel Drazica, amely igaz, hogy 3 csillagos, de ár-érték arányban nagyon megéri. Szuper az elhelyezkedése, és a szolgáltatásai is.

Nyugodt szívvel ajánljuk még a szintén 3 csillagos Hotel Valamar Koralj-t is.

Más ajánlott hotelek (2024):

3 csillagos: Hotel Bor , B&B Mario ,

4 csillagos: Hotel Marina , Boutique Hotel Placa ,

-------------------------------

Nem ajánlottak: Jezevac Premium Camping Resort ,

Tengerpart

  • Krk városában és közvetlen környezetében találjuk a legnagyobb strand választékot az egész szigeten.
  • Plaža Porporela Ježevac egy kavicsos, sziklás közstrand a városközpont közelében. Itt játszótér és sporteszközkölcsönző is működik. Ez a strand általános vélemény szerint ideális kisgyermekes családoknak.
  • Ugyancsak a városközpont közelében van a Plaža Dražica nevű sziklás és homokos-aprókavicsos közstrand, itt is van játszótér és sporteszközkölcsönzés.
  • A város déli részén (Kornić) egy kavicsos-sziklás strandot találunk.
  • A központtól egy kilométerre lévő Ježevac kempingnek egy szép, erdővel szegélyezett strandja van. Túlnyomóan sziklás, de van egy kis mesterséges homokos része is.
  • A városközponttól két kilométerre találjuk a Politin-i nudista kempinget és strandot, ami sziklás és kavicsos.
  • Krk város közelében vannak homokos strandok is: a Meline. És a Sveti Matrak nevű Risika-nál.
  • Érdemes tudni, hogy a kavicsos strandoknál az élelmes boltosok, mozgóárusok gyakran árusítanak strandszandálokat, azoknak, akik ilyesmit nem hoztak otthonról.

Vendéglátás

Krk város éttermei meglehetősen magas árakkal dolgoznak. Javasolunk néhány jó éttermet: a Sime nevű konoba, a sétányon található, szép kilátású Mala Vrata, és a helyiek által is istenített taverna, a Galija. Nem szabad kihagyni a környék egyik büszkeségének, a fügebornak a megízlelését. Ha az óvárosban szeretnénk elmenni egy olcsóbb étterembe, érdemes nem a közvetlen tengerparti vendéglők közül választani, hanem bemenni az eldugott kis utcákba. Ezekben általában olcsóbban lehet enni. Ugyancsak jó szívvel ajánljuk a Volsonis nevű hangulatos vendéglőt. Jó a pizzájuk. Este színvonalas zenés hellyé válik. A diszkók közül a városközponti Jungle a legismertebb (hajnali 5-ig lehet itt szórakozni) ez egyben egy koktélbár is. A szomszédos Malinska előtt egy kilométerre van a sziget legnagyobb, hajnalig nyitva tartó diszkója, a Crossroad, és odább van egy Boa nevű éjszakai lokál is.

,, Számomra Krk város adta leginkább az a hangulatot, amit kerestem. Kikötő, éttermek, szűk utcák, történelem. A turisztikailag belvárosnak nevezhető részhez igazán közel találtam parkolóhelyet. Jegyet 8-ig kell váltani, óránként 13 kuna ellenében.

A szolgáltatások árai itt sem mindenhol "elegánsak". Néhány ízelítő: egy adag gyerekmenü 45 kuna (kb 2200 Ft), egy jó minőségű grillezett hal 400 kuna (közel 20.000 Ft), egy tenger gyümölcsei rizottó 100 kuna (kb 4900 Ft), egy büfében vásárolt üdítő 17 kuna (kb 840 Ft), a pékségben egy croissant 14 kuna (kb 680 Ft). Ha egy 4 fős családdal kalkulálok akkor a vacsora esténként nagyjából 30.000 Ft Ezek alapján mindenki döntse el, hogy hova helyezi az árak alapján Krk városát. Természetesen ezt nem elrettentés végett írtam, hanem azért, hogy tisztában legyetek az árakkal,ha ide utaztok. (2018)" forrás

Látnivalók

A régi városmagban rengeteg a látnivaló, főleg történelmi műemlékek. A város déli részén áll a 12. századból eredő Frangepán kastély. Nincs nagyon jó állapotban, de azért érdekes, már a magyar vonatkozások miatt is. Nyaranta koncerteket, fesztiválokat (pl. jazz) rendeznek itt.

Egyéb ismertebb látnivalók, műemlékek: az 5. században (!) épült Mária Mennybemenetele katedrális, a főtér (Vela Placa) az óratoronnyal, a középkori városházával, pazar reneszánsz szökőkúttal, és a városkapu a régi városfallal. A templomok és kolostorok is kiemelt turistaforgalomnak örvendenek, mint például a Szent Kvirin templom, a Szent Ferenc templom vagy Szent Lőrinc templom és kolostor.

A kikötőből sokféle hajóskirándulást tehetünk, pl. Rab-szigetre, a Prvić-szigeten lévő állat- és növényrezervátumba, vagy Goli otok hajdani börtönszigetre.

"Krk városa Omisaljtól 22 km-re volt. Kacskaringós, de nagyon jó minőségű úton jutottunk el ebbe a városkába. Letettük az autót egy mellékutcában, majd irány a tengerparti promenád: Na itt volt élet! Szó szerint hömpölygött a tömeg, nem volt egy üres hely az éttermekbe, a tengerparti korzón. Nagyon hangulatos volt a hely, a hajók bent álltak és másnapra kínálták különféle útjaikat; kirándulásaikat. Végigsétáltunk az óváros hangulatos falai között, megmásztuk a várfalat, a honnan csodaszép kilátás nyílt a lemenő napra, a feljövő holdra és a kikötőre illetve a tengerre.

Krk város várfalai között élénk esti/éjszakai élet folyik, egy koncert kezdésének voltunk tanúi. Nagyon hangulatos maga a Frangepánok vára, elég jól megmaradt-nagyon hangulatossá teszi a várost. Nyüzsgés, kirakodóvásár, fagyizók-fagylalt pultok sokasága-ez is jellemző Krk belvárosára, na és a tömeg. Jó nagy séta után haza indultunk, de a hőség miatt a szállodánkban még a teraszunkon ücsörögtünk és néztük, hogyan világítja meg a hold a tengert előttünk: hogyan kezd ezüstösen csillogni a víz!" forrás

Aktív pihenés

Krk városa inkább a romantikázásról szól és nem az aktív sportokról, de azért itt is találhatunk szórakoztató programlehetőségeket - noha egy kiadós séta az enyhén emelkedő utcácskákon mindig ideális levezetése egy könnyed mediterrán ebédnek. A város környékén, az erdei ösvények kínálnak lehetőséget kirándulásokhoz. Lehet biciklit, robogót bérelni, és bejárni a környező településeket. Vízi sportokhoz inkább a közeli Punat városát érdemes felkeresni - kimerítő mennyiségben lehet részünk búvárkodásban, vízisíben, vagy akár egy wakeboardra is felpattanhatunk, ha bírjuk az adrenalint.

Praktikus

  • Ha vásárolni szeretnénk, akkor a Krk város peremén van egy jó nagy Konzum és mellette egy Plodine nevű új szupermarket, ami vasárnap kivételével este 21-ig nyitva van.
  • A buszpályaudvar mögött van egy piac, ahol alapvetően a turistáknak kínálnak ajándéktárgyakat, meg egyéb apróságokat

A Krk város turista információs irodája a következő címen található:

Turistička zajednica grada Krka - Trg bana Josipa Jelačića 5, 51500, Krk

Nyitvatartási idő:Hétfő-péntek: 8:00-20:00 Szombat: 8:00-14:00 Vasárnap: 9:00-13:00

Olvasmányos linkek

,, Krk város a sziget legnagyobb városa, sok látnivalóval, üzletekkel, bevásárlóközponttal, halpiaccal és különböző program lehetőségekkel. A város belseje felé haladva a szerpentines útról már megpillanthatjuk az óváros városfalait, este mindezt szépen megvilágítva. A táblák elnavigálnak minket a centrumba, a móló bejáratához. Érdemes a móló előtt, a nagy körforgalom melletti parkolókban leparkolnunk. A parkoló óránkénti díja 6-8 kuna körül mozog az egész szigeten. Ha letettük az autót, a körforgalom mellett lévő épületben találjuk a halpiacot és egy szupermarketet. Találunk itt bankautomatát is. Az épülettel szemben, már a kikötő bejáratánál járva találunk egy nagyobb bazársort, ahol megvásárolhatjuk az emléknek szánt szuvenírjeinket, hűtőmágneseinket. De ha nem hoztunk magunkkal a sziklákra-vízbe szánt cipőt, papucsot, itt pótolhatjuk.

Megérkezve a víz mellé elindulhatunk az óváros felé. A korzón sétálva szemügyre vehetünk nagy halászhajókat, amik az éjszaka folyamán reflektorokkal hívják fel magukra a figyelmet, kint a nyílt tengeren. Ha szerencsés időpontban érkezünk a városba, a legénység mindennapi munkájába is bepillantást nyerhetünk. A kikötő macskakövein különböző előadók és kisebb szuvenír üzletek fogadnak minket. Egy bohóc rendszeresen szórakoztatja az idelátogató gyerekeket. És sokszor találkozhatunk airbrush spray festőkkel, akik a szemünk láttára festik meg az aznap kitalált koncepciójukat. A fényképezést nem kedvelik, de képeik eladók, ha valamelyik megtetszene nekünk.

A kikötő közepére érve egy napórát láthatunk. A víz mellett tovább haladva éttermek várnak minket. Pénztárcánk és igényeink szabják meg, hogy melyiket válasszuk, bármelyiket tudnám ajánlani. A kikötő étterem környéki szakaszából indulnak a sétahajók. Láttam itt már party boat-ot, ami hangos zenével, kivilágítva közlekedett az esti tengeren. Láttam kalózhajót kikötve. A legutóbbi évek egyik újdonsága a Semi Submarine, piros és sárga kis tengeralattjárója, ami félig merül csak el a vízben, mint egy átlagos hajó, ám a hasán lévő üvegfelületein keresztül a tenger vízalatti élővilága tekinthető meg. Ez a kis tengeralattjáró egész Horvátországban elterjedt, legutóbb láttam már Baška strandjánál is. (2015)" forrás


,, Érdemes ellátogatni a Baškától körülbelül 18 kilométerre lévő Krk városába, ahol az óvárosban látványos középkori építészeti emlékekre bukkanhatunk. A Frangepán család 12. századból származó várkastélya például kiváló állapotban maradt fenn. A szűk, macskaköves utcák, a virágos terek kiülős éttermekkel, bárokkal, üzletekkel, a spalettás házak hozzák a kötelező mediterrán városhangulatot, ami jó, laza és kellemes is, ha éppen nincs tömeg. És június elején még nem volt. (2017)" forrás


„Ez egy tökéletesen szervezett és kezelt turisztikai hely: a történelmi kisvárosban található egy tökéletesen felújított középkori kastély, amely látogatható (kicsi, de mindenképp ajánlott). Művészeti szempontból nincs sok más látnivaló, de minden egyéb szempontból a turisták számára tökéletes!

A kisváros nagyon jól karbantartott, rendkívül tiszta, tele van különféle helyi üzletekkel, ami nagyon kellemes tartózkodást biztosít a turisták számára. Több valódi kézműves bolt is található, amelyek (szerintem) mindig az életképesség jelei. A létesítmények nagyon jól szervezettek, még a vártnál is magasabb színvonalon. Tevékenységek minden igényre. (2021)

Fotóegyveleg

Óváros

Vissza az elejére


Kommentek

Bence, 2020. 07. 07. 11:42
2020 július elején voltunk 3 éjszakát Krk-ben. A szállást Airbnb-n foglaltuk(Apartments Adrián/Ivan), egyszerű, de teljesen megfelelő apartman, éjszakánként 49 euróért. A tengerpart 6-7, az óváros 8-10 perc sétára volt.
A strandok nagyon tiszták, vízicipő kell. Fantasztikus látvány volt a csillogó vízben fürdeni, miközben a strand melletti várfal fölött ment le a nap.
3 éttermet próbáltunk ki:
-Neptun: a kilátás és a vízparti környezet szép, de az ár/érték arány gyenge. Közepesen finom tengeri spagettik 80-100 kuna. Nem ajánlom.
-Zrinski: az óváros közepén, templomtorony alatt, szép környezetben található. Jó ár/érték arány, egyszerűbb ételek (csevap, tintahalkarika) 70-80 kuna, hatalmas adag főételek(grill tál) 100 kuna körül. Előételként olivás-sajtos pizzakenyeret, míg a vacsora után szilvapálinkát kaptunk ajándékba. Ajánlott.
-Frankopan: szintén az óvárosban, a Zrinski mellett található, szép környezetben. Jó ár/érték arány. Borjúsült körettel 80, hatalmas Tonhal steak 90 kuna. Röviditalok 15, sörök 25 kuna. Ajándék lepényt kaptunk egy zsákban a vacsora elején. Nagy előnye, hogy itt lehet bankkártyávál fizetni, ami a jelenlegi árfolyamok mellett fontos szempont(kártyás fizetésnél 1 kuna 46,9 forint, pénzváltónál készpénzként 50,8 forint volt). Ajánlott.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA