ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Dramalj


Crikvenica Riviéra / Dramalj

Dramalj dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

Dramalj dióhéjban

 • Jóllehet Dramalj egy kicsi település, de azért elég közismert nyaralóhely a Crikvenicai Riviérán. Sőt, egyre menőbb helynek számít, szép a természeti környezete, bár vannak, akik szerint nem igazán izgalmas hely. A település magja lényegében tényleg csak egy part menti útból és annak mellékutcáiból áll. Dramaljnak hozzávetőleg mindössze 1500 lakosa van, s ők zömében a nyaralókból élnek. Kulturális látnivalók alig vannak.
 • Közigazgatásilag Crikvenicához tartozik (onnan 3 kilométerre), igazából nincs is átmenet a két település között, szinte teljesen összeépültek. Ezért nagyszerűen lehet kombinálni a nyugis nyaralást egy nagyobb település jelentős vendéglátási, szórakozási és kereskedelmi választékának kihasználásával.
 • Dramalj-ban is azért minden lényeges beszerezhető, mégpedig elsősorban a település modern, parti részén. Van egy Kačjak nevű félsziget, amit előszeretettel kultiválnak a Dramaljban nyaraló népek fürdéshez és mindenféle tengeri aktivitásokra, különösen, hogy itt a tengerben nagyon jók a búvárkodási lehetőségek (snorkel, scuba stb.)
 • Dramalj jó választásnak bizonyulhat pároknak és kisgyermekes családoknak. Tinédzsereknek tán nem annyira szórakoztató a hely. A városban szinte semmi látnivaló sincs, épp ezért tényleg garantált a nyugis nyaralás. Némileg korosabb fiataloknak viszont érdekes lehet Dramalj a lezser légkörű, teljesen egyszerű, amúgy szocreálos Kačjak turista komplexuma miatt. Kačjakon van kocsma, nyáron bulikat is szoktak szervezni a part közelében.
 • Kellemes Dramalj parti sétánya. Dramalj "strandja" nem nagy szám. Jó tengervíz, és ennyi, na még némi sznorkelezés (pipás búvárkodás).
 • Egész Dramalj egy domboldalra épült. Mozgássérülteknek, nehezen mozgóknak, lustáknak problémákat okozhat Dramalj domborzata, a sok lépcső és emelkedő. Főle a strandról fel a dombon lévő szálláshelyre adódhat testedzés.
 • Negatívum: Alapvetően nyugis település, de azért az utcák a főszezonban nagyon tele vannak autókkal, motorkerékpárokkal, robogókkal és a gyalogosoknak alig marad hely, mert keskenyek a járdák, ha egyáltalán vannak.

Hol?

A város Crikvenicától 3 kilométerre, észak-kelet irányban fekszik. A település határait nehéz pontosan meghúzni, körülbelül Crikvenica város Crni mol nevű negyedétől a Kačjak nevű turista komplexumig terjed. Dramalj-t és Crikvenicát egy kellemes, mandulafenyőkkel teli strandpromenád köti össze. Természetesen Dramalj és Crikvenica között van egy főút is, sőt még egy mesevonat is közlekedik a két település között. Ezenkívül Crikvenica kikötőjéből vízi taxival is el lehet menni Dramalj-ba.

Megközelítése Magyarországról

Közel 5 órás az autóút Budapestről Dramaljba. 503 kilométerről beszélünk, amiből 471 autópálya.

Szállások

 • Dramaljban szállodák, minőségi villák és apartmanok is megtalálhatóak a kínálatban, mégis az apartmanból van a legnagyobb kínálat: legalább nyolcszor annyi apartmanos férőhely van, mint hotelszoba kapacitás.
 • Vigyázat: a település hegyes-dombos, azaz alaposan kell tájékozódni a kiválasztásra került szálláshely elhelyezkedéséről (domborzat). A legismertebb szállodák a településen: a Riviera, a Vali és a Grand Hotel Dramalj. 

Ajánlott szálláshelyek (2021):

4 csillagos: Grand Hotel Dramalj

Más Dramalj-i szálláshelyek ajánlatai itt online foglalási lehetőséggel - hotelscombined.com

Tengerpart

A tenger ezen a részen is csodás minőségű. A hosszú partszakaszon sok és sokféle strand van. Itt-ott homokkal is feltöltöttek kis részeket, de jellemzően apró-kavicsos a part, néhol sziklás szakaszokkal tarkítva. A Crikvenicához vezető promenád elején, Dramalj előterében van a Plaža Omorika nevű strand, amely homokos és sóderes.

Dramalj jellemzően kicsi strandjai közül nagyon népszerűek azok, amelyek a Kačjak-félszigeten vannak. Ezek zöme kavicsos/sziklás strand, néhol betonterasszal kiegészítve, esetleg szimpla eredei talaj. A strandok kifejezetten jók a kisgyermekes családoknak. Biztonságos helyek, a strandokon vízi mentők vigyáznak a fürdőzőkre. Azt azért érdemes tudni, hogy a főszezonban Dramalj strandjai zsúfoltak és zajosak. A napozó emberek erős testközelségbe kényszerülnek az idegenekkel. A naturistáknak külön strandjuk van Dramaljban.

Az autóval utazóknak érdemes még itthon bepakolni egy napernyőt, mert júliusban, augusztusban bizony nagyon keményen süt a nap. Lehet helyben is bérelni a napozóágyakhoz napernyőt, de ha befér az autóba, ezzel is lehet egy kicsit spórolni a nyaralás költségein. Vinni kell erős gyékényszőnyeget, vagy valami matracot a beton miatt. Dramaljnál a kavicsok a strandokon nem nagyok, szerencsére. A strandokon a szemétkosarakat napközben is rendszeresen kiürítik (nem úgy mint sok balatoni szabad strandon). Aki kevésbé látogatott öblöt akar a környéken felfedezni, az forduljon a helyiekhez, mert ők nagyon tudják, hogy hol vannak a "titkos" szép helyek.

Vendéglátás

Dramaljban több vendéglő is található, zömében a parton, a strandok közelében. Az egyik legnépszerűbb étterem a Domino étterem, ahol barátságos a kiszolgálás, barátságosak az árak, és fenséges grilltálakat szolgálnak fel.

Jó még a SAN nevű pizzéria is, és a vendégek kedvelik a Pivovara Crikvenica nevű sörözőt is. A légkör príma és a sör helyben főzött! Ami a szórakozóhelyeket illeti: magában Dramaljban nincsenek, de hát ezt a hiányt könnyen megoldja Crikvenica közelsége, ahol viszont mindenki kedvére válogathat a sokféle szórakozóhely között.

Látnivalók

Dramaljban nincs sok látnivaló, de kellemes séta közben mustrálni a több mint 100 éves villákat, és a jó régi Danica hotelt. Jó program besétálni, vagy bekerékpározni Crikvenicába a 2 várost összekötő sétányon (kb. 25-30 perc a séta). A jó buszösszeköttetések miatt gyakran értelmesebb az autót a szálláshelyen hagyni és a környező városkákba busszal menni, kihagyva a parkolással járó idegeskedéseket.

Érdemes megnézni háro, környékbeli kilátót: Gradina, Kuk és Sviba. Ezeket úgy nevezik, hogy ,, Vinodola szemei" (horvátul:  Oči Vinodola).

Vinodola szemei közül az egyik

Aktív pihenés

 • A Kačjak-félszigeten van egy sportközpont, ahol mini golf-, tollaslabda- és teniszpálya található, sőt van egy parti futóösvény is a kocogóknak.
 • Dramalj strandjain lehet vízi-síelni.

Praktikus

 • Dramaljban megtaláljuk az alapvető szolgáltatásokat: van egy ATM masina, élelmiszert is árusító szupermarket, posta, orvosi rendelő és turista információ.
 • Sokan a nagyobb bevásárlásokhoz bemennek Crikvenicába. Ott van két nagy szupermarket: a Konsum és a Plodine.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA