ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Dramalj


hirdetes


útikritikák


Crikvenica Riviéra / Dramalj

Dramalj dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

Kačjak strand - a. h. fotója

Dramalj dióhéjban

 • Jóllehet Dramalj egy kicsi település, de azért elég közismert nyaralóhely a Crikvenicai Riviérán. Sőt, egyre menőbb helynek számít, szép a természeti környezete, bár vannak, akik szerint nem igazán izgalmas hely. A település magja lényegében tényleg csak egy part menti útból és annak mellékutcáiból áll. Dramaljnak hozzávetőleg mindössze 1500 lakosa van, s ők zömében a nyaralókból élnek. Kulturális látnivalók alig vannak.
 • Közigazgatásilag Crikvenicához tartozik (onnan 3 kilométerre), igazából nincs is átmenet a két település között, szinte teljesen összeépültek. Ezért nagyszerűen lehet kombinálni a nyugis nyaralást egy nagyobb település jelentős vendéglátási, szórakozási és kereskedelmi választékának kihasználásával.
 • Dramalj-ban is azért minden lényeges beszerezhető, mégpedig elsősorban a település modern, parti részén. Van egy Kačjak nevű félsziget, amit előszeretettel kultiválnak a Dramaljban nyaraló népek fürdéshez és mindenféle tengeri aktivitásokra, különösen, hogy itt a tengerben nagyon jók a búvárkodási lehetőségek (snorkel, scuba stb.)
 • Dramalj jó választásnak bizonyulhat pároknak és kisgyermekes családoknak. Tinédzsereknek tán nem annyira szórakoztató a hely. A városban szinte semmi látnivaló sincs, épp ezért tényleg garantált a nyugis nyaralás. Némileg korosabb fiataloknak viszont érdekes lehet Dramalj a lezser légkörű, teljesen egyszerű, amúgy szocreálos Kačjak turista komplexuma miatt. Kačjakon van kocsma, nyáron bulikat is szoktak szervezni a part közelében.
 • Kellemes Dramalj parti sétánya. Dramalj "strandja" nem nagy szám. Jó tengervíz, és ennyi, na még némi sznorkelezés (pipás búvárkodás).
 • Egész Dramalj egy domboldalra épült. Mozgássérülteknek, nehezen mozgóknak, lustáknak problémákat okozhat Dramalj domborzata, a sok lépcső és emelkedő. Főleg a strandról fel a dombon lévő szálláshelyre adódhat testedzés.
 • Negatívum: Alapvetően nyugis település, de azért az utcák a főszezonban nagyon tele vannak autókkal, motorkerékpárokkal, robogókkal és a gyalogosoknak alig marad hely, mert keskenyek a járdák, ha egyáltalán vannak.

Dramaljban zajlik az élet a partokon de alapjàban véve nyugis kis helység szép strandokkal nincs buli,bàrok meg ilyesmi csendes,békés az este. 


Dramaljban nincs túl sok néznivaló, na persze a tengeren kívül. Van egy kis félsziget, s azt körbe lehet sétáln. 1 kiépített strandja van, ami köves-kavicsos, és itt vannak büfék, vízibicikli kölcsönző, és a kempingnél 1 bolt is.


Dramaljban alapvetően kevés a kiépített strand, inkább kisebb, strandolásra alkalmas szakaszok vannak. Kavicsos, sziklás. Sznorkellezéshez tökéletes.
A település kb. összeépült Crikvenicával, ami sokkal beépítettebb. Van több strand, homokos parttal főleg. Illetve még nem messze tőlük van Selce is, ami szintén szépen kiépített. Ezekkel együtt Dramalj egyáltalán nem is unalmas.


Dramaljnál a rengervíz remek. kristálytiszta, nem hideg. A par sok kilométer hosszú.  Sok mini-sziklás strand, és több nagy kavicsos. A legészakabbi végében a Red Kajcak strandon tömeg sincs.  Könnyű, kellemes a séta esténként, a tengerparton be Crikvenica belvárosba.

Hol?

A város Crikvenicától 3 kilométerre, észak-kelet irányban fekszik. A település határait nehéz pontosan meghúzni, körülbelül Crikvenica város Crni mol nevű negyedétől a Kačjak nevű turista komplexumig terjed. Dramalj-t és Crikvenicát egy kellemes, mandulafenyőkkel teli strandpromenád köti össze. Természetesen Dramalj és Crikvenica között van egy főút is, sőt még egy mesevonat is közlekedik a két település között. Ezenkívül Crikvenica kikötőjéből vízi taxival is el lehet menni Dramalj-ba.

Megközelítése Magyarországról

Közel 5 órás az autóút Budapestről Dramaljba. 503 kilométerről beszélünk, amiből 471 autópálya.

Szállások

 • Dramaljban szállodák, minőségi villák és apartmanok is megtalálhatóak a kínálatban, mégis az apartmanból van a legnagyobb kínálat: legalább nyolcszor annyi apartmanos férőhely van, mint hotelszoba kapacitás.
 • Vigyázat: a település hegyes-dombos, azaz alaposan kell tájékozódni a kiválasztásra került szálláshely elhelyezkedéséről (domborzat).

Szállásunk Dramaljban volt, tiszta, szép környezetben. !!!! Figyelem!!!! Aki ezen a részen tervez megszállni készüljön arra, hogy elég magasan van a legtöbb szállás! Tőlünk a strandok kb. 1.5 km re voltak, igaz legtöbb nap gyalogosan tettük meg! Ki lehet simán bírni, csak felfelé a 34-35 fokban ègeti a zsírt rendesen! Autóval meg oda kell figyelni,mert kb. 2-2.5 méter széles utak vannak ès 30 szàzalèkos emelkedők. (h.j., 2022)

 • A legismertebb szállodák a településen: a Riviera, a Vali és a Grand Hotel Dramalj. 

Ajánlott szálláshelyek (2023):

4 csillagos: Grand Hotel Dramalj

Tengerpart

A tenger ezen a részen is csodás minőségű. A hosszú partszakaszon sok és sokféle strand van. Itt-ott homokkal is feltöltöttek kis részeket, de jellemzően apró-kavicsos a part, néhol sziklás szakaszokkal tarkítva. A Crikvenicához vezető promenád elején, Dramalj előterében van a Plaža Omorika nevű strand, amely homokos és sóderes.

,, Dramalj strandjai kicsit kènyelmetlenek... 1-2 órás csobbanásra viszont kiválóak." (h.j., 2022)

Kavicsok - j. s. fotója

Dramalj jellemzően kicsi strandjai közül nagyon népszerűek azok, amelyek a Kačjak-félszigeten vannak. Ezek zöme kavicsos/sziklás strand, néhol betonterasszal kiegészítve, esetleg szimpla erdei talaj.

Az óvatos és az óvatlan - b. a. fotója

A strandok kifejezetten jók a kisgyermekes családoknak. Biztonságos helyek, a strandokon vízi mentők vigyáznak a fürdőzőkre. Azt azért érdemes tudni, hogy a főszezonban Dramalj strandjai zsúfoltak és zajosak. A napozó emberek erős testközelségbe kényszerülnek az idegenekkel. A naturistáknak külön strandjuk van Dramaljban.

Az autóval utazóknak érdemes még itthon bepakolni egy napernyőt, mert júliusban, augusztusban bizony nagyon keményen süt a nap. Lehet helyben is bérelni a napozóágyakhoz napernyőt, de ha befér az autóba, ezzel is lehet egy kicsit spórolni a nyaralás költségein. Vinni kell erős gyékényszőnyeget, vagy valami matracot a beton miatt. Dramaljnál a kavicsok a strandokon nem nagyok, szerencsére. A strandokon a szemétkosarakat napközben is rendszeresen kiürítik (nem úgy mint sok balatoni szabad strandon). Aki kevésbé látogatott öblöt akar a környéken felfedezni, az forduljon a helyiekhez, mert ők nagyon tudják, hogy hol vannak a "titkos" szép helyek.

Vendéglátás

Dramaljban több vendéglő is található, zömében a parton, a strandok közelében. Az egyik legnépszerűbb étterem a Domino étterem, ahol barátságos a kiszolgálás, korrektek az árak, és fenséges grilltálakat szolgálnak fel.

Jó még a SAN nevű pizzéria is, és a vendégek kedvelik a Pivovara Crikvenica nevű sörözőt is. A légkör príma és a sör helyben főzött! Ami a szórakozóhelyeket illeti: magában Dramaljban nincsenek, de hát ezt a hiányt könnyen megoldja Crikvenica közelsége, ahol viszont mindenki kedvére válogathat a sokféle szórakozóhely között.

Ha egyszerű, de finom kajára vágytok, akkor Bistro Aries a parti sétányon. Kicsit elegánsabb, de szintén nagyszerű konyha: Restoran Domino. Ha belefér egy kis séta vagy szóba jön a kisvonat, akkor a Bistro Corso a legjobb választás, majdnem a központban, a parti sétány crikvenicai részén. (2022)


A központi “strandnál “ található egy étterem mi 2 szer is voltunk, finom ételek és a pincér ( az idősebb ) próbál magyarul beszélni !!! Nagyon jó pofa sokat nevettünk! A végén még egy aperitifre is vendégei voltunk!! (2022)

Más hasznos információk

Dramaljnak is van turista információs irodája, amely segíti a turistákat a város és a környékbeli látnivalók megismerésében. Az iroda a városközpontban található.

Az iroda neve: "Turistička zajednica Općine Crikvenica" (Crikvenica Önkormányzatának Turisztikai Közössége).

Az iroda címe: Turistička zajednica Općine Crikvenica - Braće Buchoffer 12, 51260 Crikvenica-Dramalj

Az iroda dolgozói szívesen nyújtanak információkat a szálláshelyekről, éttermekről, programokról és látnivalókról, valamint térképeket és kiadványokat is biztosítanak.

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-16:00 óráig
Szombat: 8:00-12:00 óráig
Vasárnap: zárva

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Látnivalók

Dramaljban nincs sok látnivaló, de kellemes séta közben mustrálni a több mint 100 éves villákat, és a jó régi Danica hotelt. Jó program besétálni, vagy bekerékpározni Crikvenicába a 2 várost összekötő sétányon (kb. 25-30 perc a séta). A jó buszösszeköttetések miatt gyakran értelmesebb az autót a szálláshelyen hagyni és a környező városkákba busszal menni, kihagyva a parkolással járó idegeskedéseket.

Érdemes megnézni háro, környékbeli kilátót: Gradina, Kuk és Sviba. Ezeket úgy nevezik, hogy ,, Vinodola szemei" (horvátul:  Oči Vinodola).

Aktív pihenés

 • A Kačjak-félszigeten van egy sportközpont, ahol mini golf-, tollaslabda- és teniszpálya található, sőt van egy parti futóösvény is a kocogóknak.
 • Dramalj strandjain lehet vízisíelni.

Praktikus

 • Dramaljban megtaláljuk az alapvető szolgáltatásokat: van egy ATM masina, élelmiszert is árusító szupermarket, posta, orvosi rendelő és turista információ.
 • Sokan a nagyobb bevásárlásokhoz bemennek Crikvenicába. Ott van két nagy szupermarket: a Konsum és a Plodine.
 • Crikvenicaba menjetek át! Egész nap jár a Dottika kisvonat a part menten Dramljtol Crikvenica belvárosáig.....Nagyon cuki, vegigvisz a rivierán!!! Oda-vissza. Érdemes egyszer estefelé menni..

 • Szomszédban található (10p) Jadranovo nagyon szép strandja van.

 • Crikvenica központjába liliputi vonattal be tudtok menni.

Fotóegyveleg

h. m. fotója

Kavicsok - n. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA