ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Novi Vinodolski


hirdetes


útikritikák


Crikvenica Riviéra / Novi Vinodolski

Novi Vinodolski dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés |Praktikus | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

d. j. fotója

Novi Vinodolski dióhéjban

  • Novi Vinodolski kedves, csinos, mediterrán hangulatú kis település a Crikvenicai Riviérán. Évről évre rengeteg visszajáró vendéget fogadnak. Sokan jobban szeretik, mint Crikvenicát, mert kevésbé városias, mégis zajlik az élet.
  • Novi Vinodolskiban a strandok, a vízminőség, a szálláshelyek, a városi szolgáltatások alapján akár hosszabb időre is érdemes nyaralást tervezni. A belvárosi részt pár éve felújították, és így hangulatosabbá varázsolták. A korábbi, forgalmas főutat sétáló utcává alakították át. Így az éttermek ki tudták szélesíteni teraszaikat, megnövelték a kapacitásukat. Sok bolt is kihelyezte az utcára a portékáját. Főleg apróbb ajándékokat, képeslapokat vagy strandfelszerelést lehet vásárolni. Természetesen itt is találhatunk sok kis ékszerboltot.
  • A város gazdag történelmi emlékekben. Híres nemesi családok emléke él ma is. A nevezetes Frangepán vár nagy része ugyan földrengés martalékává vált, de gyönyörű tornyát ma is meg lehet csodálni. A horvátok számára becsben tartott történelmi emlék, a 13. században itt készült Vinodoli Kódex. Ez az okirat az európai jogtörténetben is nagyon jelentős dokumentum.
  • A település egyik ékessége a vele szemben fekvő icipici sziget, a San Marino, és annak még kisebb kápolnája. Ide sokan átúsznak, de érdemes felkészülni rá, hogy távolabb van, mint azt az ember elsőre gondolná. A szigetre nehéz kimászni, mert csak sziklák vannak a partjain, amelyek sok gyík, sikló lakhelye is egyben. Érdemesebb vízibiciklivel áttekerni, és akkor vihetünk lábbelit és italt is.
  • Novi Vinodolski közúton 517 kilométerre van Budapesttől (471 km autópálya), megállás nélküli autózást feltételezve 5 óra 12 perc alatt a táv megtehető. Kb. 94 euró kötség egy útra (autópályadíj, üzemanyagköltség).

d. j. fotója

Hol?

A város Crikvenicától kb. 10 km-re, Selcétől pedig kb. 5 km-re fekszik délre. Megközelítése Crikvenica felől a tengerparti főúton, azaz a Jadranska Magistrala-n történik. Régebben nagy dugók alakultak ki rögtön a városba érve, de 2012 tavaszán körforgalmat alakítottak itt ki, ami remélhetőleg kiküszöböli a problémát.

A parkolás itt talán egy fokkal könnyebb, mint a többi környékbeli városban, hiszen a belvárosban több fizetős parkoló is van, és a Lišanj Hotel környékén is el lehet néha csípni egy-egy helyet. Bár az ember jobb, ha arra készül, hogy mindenképpen kicsit gyalogolnia kell majd az autójáig. A parkolás itt is az átlagosnak mondható 5-8 kunába (200-320 Ft) kerül óránként. A lakóövezetben, az apartmanoknál nem jellemző a parkolási probléma.

Vélemények

Novi Vinodolskiban szàlltunk meg. Nagyon szuper nyugis hely. A központban van egy kevés nyüzsi ,de Crikvenikához képest semmi, ott volt ám élet este 😃 Noviban hidegebb a víz és köves-sziklás.

Az árak szuperek. Kb. 25 kuna egy nagy hamburger és jó a parton. Ugyanez Jadranovoban 48 kuna viszont csodaszép a finom fehér aprókavicsos part és türkizkék víz. Selcere is átnéztünk csodás volt, jövőre lehet elnézünk oda is bár a Novis nyugalmat mi nagyon szerettük . (2022)


Csak ajánlani tudom Novi Vinodolski-t. Viszonylag közel van, változatos partszakaszok, nagyköves, sziklás, apró kavicsos part, bentebb homokos talajjal , nekünk az volt a kedvencünk, kisgyerekkel.

A család férfi tagjai átúsztak a szemközti kis szigetre, az is jó buli. Ugrálni is lehet, több vízi program is elérhető, a központ este gyönyörű, a kikötő mellett színvonalas játszótér a gyerekeknek.

A mi szállásunk a Lea Mataija Apartman volt, bookingon foglaltam, minden problémamentes volt, gyönyörű, igényes szállás, teraszokkal, szép kilátással (parthoz jutás elég lejtős, meredek) ha kisgyerekkel vagytok ajánlatos a kis kocsi, mi így megoldottuk, és minden partszakaszt felfedeztünk.

Az árakba nem mennék bele, és nem is szidom a Balatont ❤ (mi ott is megálltunk mártózni oda-vissza) ... de mi olcsóbban kijöttünk, mintha odamegyünk. (2022)


Szállások

Novi Vinodolskiban bárki megtalálhatja a számára megfelelő szálláshelyet és online lefoglalhatja itt - hotelscombined.com

Itt van például az ország egyik legnagyobb spa és wellness központja, a Novi Spa Hotels and Resorts területén. 5*-os szállást foglalhatunk a Hotel The View Novi Spa-ban vagy a hozzá tartozó Familly apartmanokban. Nagyon szép hotel, bár sok vendég panaszkodik rá, hogy a pár éve épült szállodát jobb minőségben is megcsinálhatták volna, hiszen már most mállik pár helyen a vakolat, és nem ritka, hogy az egyébként design csap egyszerűen a kezünkben marad megnyitáskor. Szóval a hotelre ráférne egy renoválás.

A városban ezen kívül egy nagyobb hotel van, a 2*-os Hotel Lisanj. Messze földön híres hotel, mert az elhelyezkedése mondhatni tökéletes. Mindenhez közel van, és közvetlenül előtte terül el a város legmenőbb strandja. Annak ellenére, hogy egy egyszerűen berendezett hotelről van szó, szinte mindig teli van, de itt az embereknek nincs is akkora elvárása a berendezéssel kapcsolatban, mint egy 5*-os szállodában.

A nyugalmasabb nyaralást keresők pedig a város apartmanjainak széles kínálatából tudnak válogatni. Ezek jellemzően kicsit távolabb vannak a belvárostól, főleg a város déli részében. A tengerhez jellemzően dimbes-dombos utcákon, sőt gyakran lépcsősorokon lehet lejutni.

,, Novi Vinodolski eléggé meredek részre épült. Számítani kell rá, hogy minél messzebb van az apartman a parttól, annál nagyobb kihívás a séta meredek utcákon. De azért mi is megoldottuk 3 gyerekkel + strandcuccal vagy teli hassal vacsora után. (g.t., 2021)

Ajánlott szálláshelyek (2021):

3 csillagos: Hotel Maestral ,


Nem igazán ajánlott: Novi Spa Appartements (rossz ár-érték arány), Wyndham Grand Novi Vinodolski ,

Tengerpart

Novi Vinodolskiban nagyon jók a strandok. Főleg a kiépített, betonos, és a sziklás vadstrandok váltakozása a jellemző. A belváros alatti Riva strandjának betonteraszai nem a legideálisabbak, de itt is rengetegen szoktak napozni. Ez a strand elég közel van a kikötőhöz és az autóúthoz is. Létrákon lehet a vízbe ereszkedni. Innen elindulva a Hotel Lišanj-ig sziklás szabad strand van. Ez a város legnyugisabb szakasza, itt nincsenek boltok, sem kávézók, csak a füves, kavicsos sétány és a tengerpart.

A Hotel Lišanj előtti öbölben rengeteg a fürdőző, lévén ez a város legismertebb strandja. A part homokos/aprókavicsos. A vízbe lépcsőkön lehet bejutni, vagy ugrani is lehet a móló végéről, mert itt gyorsan mélyül a víz. A homokos rész és a tenger között egy beton/terméskő járda húzódik. Ezen a strandon vannak zuhanyzók, öltözők, strandröplabda pálya, búvárközpont, kávézók, fagyi árusok és étterem is. Lehet bérelni vízibiciklit, jet-skit, lehet „banánozni” vagy akár húzathatjuk magunkat motorcsónakkal, ejtőernyővel a hátunkon.

A gyerekek és fiatalok kedvence a parttól kb. 50 m távolságban levő, a tengerből kiemelkedő roppant csúnya betontorony. Amilyen ronda, annyira imádja mindenki, hiszen itt két szintről lehet biztonságosan a mély vízbe ugrálni. Az ember órákig el tudja nézni a helyi fiatalokat, ahogy egymással versengve szaltóznak a tengerbe. Itt csak arra kell figyelni, hogy kivárjuk, amíg az előttünk ugró felszínre bukkan és elúszik a veszélyzónából. Délebbre haladva a San Marino szigettel nagyjából szemben van a Lopar nevű strand. Ez ideálisabb lehet kisebb gyerekekkel, mert nyugalmasabb és a víz is lassabban mélyül. Innen érdemes elindulni, ha át szeretnénk úszni a szigetre.

d. j. fotója

Szuperek a strandjai, de mi oda jártunk ahol a nagy betontorony ugráló van! Szuper az a strand. Partja nagy kavicsos,a vízben pedig homokos. Kiváló gyerekeseknek! Az 5 éves kislányom és az 1 éves ikreim is jól érezték magukat! És a homok miatt ott melegebb a víz is!😊 (2022)

Vendéglátás

Főleg a belvárosi sétálós negyedben vannak egymás hegyén-hátán az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek. Nagyon jó fagyisok is vannak itt, ahol a szokásos horvát gombócméretekkel számolhatunk, szóval lehet, hogy elég a két gombóc is a három helyett. Itt van az Adria Étterem is, ahol Djeke Zoltán vendégszeretetével és magyar nyelvű kiszolgálással találkozhatunk. A menü nem különbözik sokban a szomszédos éttermekétől, de lehet találni magyar ételeket is.

A főtéren egy nagy Konzum bolt van, ahol viszonylag normális áron lehet élelmiszert vásárolni.  Még jobb, hogy van egy Lidl is a településen. A Hotel Lišanj közelében is vannak kávézók, éttermek. Szórakozási lehetőségként igazából nem lehet megjelölni konkrét helyeket, itt is az a jellemző, hogy beszélgetős-iszogatós „bulik” vannak, amik vagy átcsapnak egyszer csak asztalon táncolós mókába, vagy nem. Főleg horvát zenéket lehet hallani itt is. Nem ritka, hogy a tengerparton is kialakulnak bulik, de ezek spontán történnek, szervezés és beharangozás nélkül.

,, Mi általában 10-11 között "reggeliztünk", napközben fagyi/kukorica/dinnye/gyümölcs valamelyikével, vagy ezek kombinációjával oldottuk meg az étkezést. Majd áltaában délután-este vacsora. Két gyermekünk gluténérzékeny, így eleve készültünk rá, hogy mi is főzünk. 3-szor főztünk 7 napra volt elég. 6 alkalommal vacsoráztunk. Grillételek gluténmentesek, de nagyon nincs elterjedve, sajnos nem nagyon tudják, hogy mi gluténmentes, sokszor keverik a laktózzal. Lidlben számítottunk rá, hogy a hazai kínálathoz hasonlóan lesz ott is minden gluténmentes termék, de csalódnunk kellett. Mondjuk ilyen jellegű ételeket a biztonság kedvéért felkészülten vittünk is eleget.
5 főre (5 felnőtt adag! - 8 éves fiam simán majdnem egy teljes adag Csavapcsicsát bevágott mindennap, amikor csak tehette 🙂 ) 22-26 ezer Ft a vacsora üdítővel röviditallal együtt (üdítő drágáb mint a bor, sör) 16-20 kuna körül van egy üdítő, sör. Egy deci bor 8-10 kuna étteremben. Egy rövidital 13-22 kuna típustól függően.

Antika étteremben ettünk legtöbbször. Kicsit félreesőbb helyen van, a kiszolgálás rendben volt. Nagyon kedvesek voltak. Tapasztaltuk, hogy sok vendég visszajár. Az ételek finomak, és kiadósak voltak, olyan fél óra alatt el is készítették őket. Előfordult, hogy a ház ajándékaként meghívtak egy röviditalra is.

Ajánlom a Pelinkovac-ot citrommal szolgálják általában gyógyfüves rövidital, illetve a Medenica mézes likőrt, valamint sajnos csak utolsó nap találkoztunk a Teranino fahéjas borlikőrrel. Ez utóbbi elég különleges.
Ezt a Suveniri Toni ajándék bazárban kóstoltatták meg velünk - elég szimpatikus megoldás - adnak kostolót. Mi se vettünk volna, ha csak úgy látjuk a polcon, mivel nem ismertük. (g.t., 2021)


Az óváros csodaszép, a belváros is kellemes, pár étteremmel. Mi úgy gondoljuk elég drága, de nyilván ennek tudatában voltunk.

Adria étterem szuper,magyar kiszolgálással kb. 200 kuna körül 2 főétel és sör, üdítő. Kicsit odébb egy ètterem( nevére nem emlékszem,de ha valakit érdekel utánanézek)kicsit lehúzás ott első nap közel 300 kunát fizettünk 2 tànyér csevapért.

Utolsó esténken is sikerült belefutnunk a kikötőnél lévő Stara Pošta étteremben is egy kis lehúzásba,ahol egy marék tagliatelle tésztáért,meg 5 db fagyasztott garnéláért kértek 90 kunát, úgy hogy frutti die mare spagettit rendeltem paradicsomosan. A férjem pizzája kemény és ízetlen volt szintén ennyi pénzért. Üdítők mindenhol 18-21 kuna/2dl. A Nava Pizzeria is jó kis hely, jó kajàkkal,kellemes környezettel viszont szinte mindig tele van, az asztalfoglalások miatt.A boltokban néhány termék ára olcsóbb, néhány drágább ezt nem igazán lehet àtlagolni.

A kikötő gyönyörű, a partszakasz szintén csodás. Nèhol meredek részen kell menni,de egy kis sport belefér.😀Nagyokat lehet sétálni. Naplemente is csodás itt. (2022)

Más hasznos információk

Novi Vinodolski városának van turista információs irodája.

Címe: Obala Petra Krešimira IV. 8, 51250, Novi Vinodolski

Nyitvatartása: Hétfőtől péntekig 8:00-16:00 között, szombaton 8:00-13:00 között. Vasárnap zárva tart.

Látnivalók

Novi Vinodolskiban minden évben tartanak karnevált (július elején), amit érdemes megnézni, ha a városban, vagy a közelében tartózkodunk. Sokszor szerveznek koncerteket a főtéren és a belvárosi parkoló területén felállított ideiglenes színpadon. Itt főleg horvát sztárok koncertjeit lehet elcsípni. Régen volt kertmozi is a városban, de sajnos megszüntették. Bár a helyén parkoló lett, szóval nem volt haszontalan ez a változtatás. Történelmi szempontból a Frangepán-kastély a Kvadrac toronnyal érdekes, illetve A TA 45 (SPICA) német hadihajó roncsa, amely egy víz alatti régészeti emlék (koordináták: N=45 05 27, E=14 45 35).

Aktív pihenés

A városban leginkább a vízi sportok kipróbálásával tehetjük aktívvá a pihenésünket. A Lišanj strandon ezeknek az egész palettáját megtalálhatjuk, akár búvárkodásról, akár parasailing-ről legyen szó. Úszni kitűnőeket lehet itt. Novi Vinodoski-ból több remek kirándulást lehet tervezni: innen kb. 2 óra vezetéssel elérhetjük a gyönyörű Plitvicei Nemzeti Parkot, vagy hajóra is pattanhatunk, és átmehetünk Krk –szigetre.

,, Nagyon sokat voltunk tengerben. Én sokat sznorkeléztem. Érdekes, hogy két éve ugyanazt tapasztaltam, hogy hazaindulás előtti nap sokkal több halat láttam, mint a korábbi napokon. Biztosan véletlen, de így jött ki. Legalább jó lezárás volt 🙂 A Dechatlonos EasyBreath maszkot nagyon ajánlom. Rendkívül könnyű vele úszni, sznorkelézni, és merülni is.
A környéken több helyen is voltunk strandon, de Novi Vinodolski strandja volt a legszimpatikusabb, kiépítettsége, és hőmérséklete miatt is. Kis kavicsos és sziklás részek váltják egymást. Már itthon kinéztem, hogy van egy közeli kis sziget, egy kis templommal, ahova második nap fiammal át is úsztunk. Odafelé sznorkeléztünk visszafelé 15 perc a allatt visszaúsztunk. (g.t., 2021)

Praktikus

Érdemes felkészülni, hogy Novi Vinodolski egy dombos hely, így - hacsak nem a Lišanj Hotelben szálltunk meg - esélyes, hogy sétálnunk kell a partig, sok esetben nem is keveset. A tengerig még könnyedén lemegy az ember, de utána a pancsolástól kifáradva vissza is kell mászni az apartmanig, ami nap mint nap egy kicsit fárasztó lehet. Ami azt illeti, kocsival is le lehet menni, de akkor megint felmerül a parkolás problémája.


,, Novi Vidonolskiban nem mentünk kocsival strandra, mert nagyon szűk utcában lehet parkolni, nem akartam kockáztatni, hogy meghúzzák az autót. Pár utcával feljebb meg lehet állni ingyen is, de akkor már inkább sétáltunk. (g.t., 2021)

Olvasmányos linkek

"Júliuban voltunk Novi Vinodolskiban. A hőmérséklet 30-32 fok körül volt. A tenger elsőre kicsit hűvösnek tűnt,de ha belemerészkedett az ember és úszott akkor kellemessé vált. Nagyon szép, takaros, csendes, hűvös szállást sikerült kifogni. Nem messze a strandtól (kb. 6-700 m) és a belvárostól (8-900 m). A strand hatalmas, rengeteg az árnyék, nem kell megsülni. A strand hol sziklás, hol kavicsos, lehet választani. Szerintem kevés a kisgyerekek számára alkalmas rész. Az infrastruktúrája nagyon jó. Rengeteg a söröző, fagyizó, kávézó, étkező. A városban kellemesen lehet sétálni. Mindig akad valami néznivaló. Utcai zenészek, bioétel kiállítás. Színes a kulturális élet. Éttermekben, fagyizókban, bárokban kedves a kiszolgálás. A sétáló utcában van egy Kosmos és egy DM. Kicsivel kijjebb egy LIDL nagyon jó árakkal. Mindenkinek ajánlom! Kellemes hely." forrás


"Novi Vinodolski nagyon hangulatos kis üdülőváros (kb. 6 óra alatt le lehet érni Pestről), kifejezetten nem volt most a cél valami partyközpontba menni ide sokkal inkább családok mennek és a kulturális programokon van a hangsúly. Rengeteg a magyar turista.  Nagyon szép hangulatos belvárosa van az egyetlen nevezetesség a Frangepán torony. Több kilométer hosszú kavicsos gyönyörű tengerpartja van, ami különlegessé teszi, hogy kb. 200 méterre a parttól van egy kis szigetecske San Marino egy kedves kis kápolnával, amire simán át is lehet úszni, én nem kockáztattam meg szóval inkább vízi biciklivel mentünk. :D Kipróbáltuk a „fánk”-ot is ami hasonló a banánozáshoz, csak sokkal parább, meg azért elég nagyon lehet róla esni én persze kb. összefostam magam közben. :D A város főterén esténként hangulatos utcai fesztivál volt, toltuk a tenger gyümölcsei tálakat jobbnál jobb borokkal.  " forrás


"Noviban az a jó, hogy a parttól kb. pár száz méterre van egy kis sziget: Szent Marin avagy San Marino. A 17-18 században épült és 1818-ban építették újra a rajta lévő ugyanazon nevű kis kápolnát. A neten nem nagyon találtam bővebb infót, ezt az ott lévő kis tábláról jegyeztem meg, mert átúsztam párszor. Ezen kívül tájrészletek, hangulatképek, formák-minták-absztrakt. Szerencsém volt, mert volt részem a 4 nap alatt orkán erejű szélben, viharfelhőkben, sima bárányfelhőkben, ragyogó napsütésben, nagyon vad tarajos, kissé hullámos és tükörsima tengerrel, valamint a kék és türkiz sokféle árnyalatával. Érdemes a közeli kisvárosokba is ellátogatni amennyiben kocsival vagyunk, de kerékpárral sem rossz ötlet. Igazi kalandoroknak pedig vannak 30-50 km-es túrák is." forrás


A “törülközőháború” a következő fordulóba lépett a horvátországi Krk szigetén. A strandon fekvőhelyet foglalók mostantól komoly bírságra számíthatnak.

Különösen a nagyon népszerű üdülőhelyeken a napozóágyak foglalása a medencénél vagy a strandon sok nyaraló szokásos programjának része. Ez sokakat bosszant.

A horvátországi Krk tengerparti szigeten a hatóságok most visszavágnak, súlyos bírsággal fenyegetik azokat, akik órákkal azelőtt foglalnak napozóágyat, hogy ténylegesen napoznának. A napozóágyakat foglalóknak 200 eurós bírságot kell fizetniük.

Úgy tűnik, a napozóágy-foglalók számára annyira fontos, hogy napozáskor napozóágyat vagy ideális napozóágy-helyet kapjanak, hogy néha olyan dolgokat hagynak előző este a kiválasztott napozóágyon, mint például törölköző, régi ruhák vagy akár más tárgyak, hogy lefoglalják azt. Úgy tűnik, nem számít, hogy más turisták, akik nem foglalnak napozóágyat, nem kapnak napozóágyat.

A napozóágyak lefoglalásának azonban már nem sok értelme van: reggel hat órakor a strandőrök végigfutnak a parton, és eltakarítják a turisták által a napozóágyakra helyezett dolgokat. A lefoglalt használati tárgyak ezután egy több kilométerre lévő raktárban kötnek ki .

De az eltakarításukkal még nem ért véget a történet. Novi Vinodolski tengerpartján a napozóágy-foglalást 200 euróig terjedő bírsággal fenyegetik.

Egyelőre azonban egyetlen napozóágyat foglaló nyaralónak sem kellett kifizetnie ezt a bírságot. A helyi hatóságok remélik, hogy a pénzbírsággal való fenyegetés elég lesz ahhoz, hogy a napozóágy-foglalásnak véget vessenek. (2022) forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Bátonyi György, 2016. 08. 06. 06:38
Mi Novi Vinodolskiban durván át lettünk verve!!!A Vila Pavo-t vettük ki a győri ETK PRINT UTAZÁSI IRODA ajánlására.A vila Pavo nem leinformálható hely,ezt az ETK PRINTES gyerek azzal magyarázta hogy a hely új.Amikor megégérkeztünk a Novi Vinodolskiban lévő Novi Turisthoz,semmiféle infót nem adtak arról hogy hol találjuk a Vila Pavot.kereken 7 órát vártunk arra hogy valaki elvigyen minket a szállásra-buszos utazás a la grotta szervezésében(soha többet)-,majd a Novi turist egyik alkalmazottja felvitt kocsival minket a hegy tetejére,ahol egy teljesen más szállást kaptunk ,mint amit kivettünk.a Novi Turist alkalmazottján ezt számon kértem,erre ő azt mondta hogy ez az ,csak a tulaj átalakította.persze egyértelmű volt hogy elcsesztek valamit,de egyszerűbb hülyének nézni az elcsigázott utazót.később a Vila Pavot megtaláltuk a Novi Turist közelében...egyébként itt fel kell készülni arra hogy kevesen beszélnek angolul,ha igen,akkor is keverik a horváttal,gyakran hülyének nézik az embert,a horvátok nem valami nyitottak,kedvesek.A la Grottát,és a Novi Turistot mindenki kerülje el nagyon nagy ívben.Novi Vinodolski silány hely,ezerszer inkább a Balaton.Semmilyen kultúrális élet nincs,a városka lapos,unalmas.Egyedül az időjárás változatos,de az nagyon.a tenger sziklás,baleswtveszélyes,de szerintem elég jó.a dan marino szigetecske szót sem érdemel.szánalmas.csak az foglaljon a hegytető közelében szállást,aki jó kondiban van!!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA