ÚTIKRITIKA.HU / Pag-sziget / Vlasici


hirdetes


útikritikák


Pag-sziget / Vlasici

Vlašići dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Praktikus | Fotóegyveleg

.

a.m. fotója

.

Vlašići dióhéjban

  • Vlašići, az egykori halászfalu egy pici, nyugalmas település Pag-sziget déli részén. Hagyományos mezőgazdasági településről van szó, amely csak fokozatosan alakul át nyaralóhellyé. Jó hely olyan családosoknak, akik el akarják kerülni a tömegnyomort és nem igénylik a nagyvilági légkört. Itt valóban békésen lehet sétálgatni, kerékpározni, mert nincs sok autó.
  • Vlašići homokos és kavicsos strandjain a kicsik nyugodt körülmények között játszhatnak, lubickolhatnak. Pag-sziget legszebb homokos strandjainak egyike itt van Vlašići-ben.
  • Vlašići egy sík területű öbölben helyezkedik el, szárazföldi hátterében szőlőültetvények vannak. Ugyanúgy mint máshol Pag-szigetén, itt is meg kell kóstolni a finom helyi bort, meg a pagi sajtokat. Van a falunak egy szélvédett kikötője sok kis hajóval.
  • Hogy ejtik ki a horvátok a Vlasici-t? Kb. így: blásicsi (az első hang a v és a b valamiféle keveréke, hangsúly az első szótagon)

"A legközelebbi strand elég zsúfolt volt és zajos, nem igazán szép. Vlašićiben lényegében semmit nem lehet csinálni  a strandoláson, a kajáláson és az alváson (meg azon) kívül. Nincs olyan hely, ahol érdemes csak úgy sétálgatni." (D.D., 2014. július)

Hol?

A 63 kilométer hosszú Pag-sziget déli részén van a település, azaz a sziget északi, amúgy mozgalmasabb része napi kiruccanás szempontjából nem igazán jön szóba. Povljane kisváros 10 kilométer távolságban van tőle.

Szállások

Van egy panzió jellegű, kétcsillagos szálloda Vlašići-ben, a Zavičaj. Magyarok is jócskán előfordulnak a vendégei között, sőt a személyzetben is akad egy-egy szezonban magyarul beszélő ember. Tán ez azzal kapcsolatos, hogy a hotelt 2004-ben valamiféle magyar-horvát együttműködés keretében újították fel.

Vlašići-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul 

Tengerpart

s.j.

Általános vélemény, hogy szépek Vlašići strandjai. A fő strand egy hozzávetőleg 800 méter hosszú aprókavicsos és homokos partszakaszon található. Jó a gyerekek számára, hogy a víz nem mélyül gyorsan. Vlašići partszakasza egyébként tele van felfedezésre váró kis öblökkel.

Kis homokos strand - l. cs. fotója

Vendéglátás

  • Két étterem van a faluban, mindkettő a parton. Az egyikben főleg grill étkek vannak, a másikban a pizza a lényeg. Van még a településen két kávézó bár és egy gyorsbüfé.
  • Az alapvető élelmiszereket a helyi vegyesboltban szerezhetjük be, illetve nyaranta a faluban két piacot is felállítanak. A piacokon bőven van zöldség és gyümölcs kínálat.

Látnivalók

A település hangulatos főterén régi házak sorakoznak egymás mellet és egy 800 éves templomot is találunk itt. Akit érdekel a természet, annak érdemes meglátogatni a Vlašići felé vezető úton a Velo Blato madártani rezervátumot. Zadar a közelsége (45 kilométer) miatt kézenfekvő programlehetőségként kínálkozik.

Praktikus

  1. Aki a nyílt tenger szépségének látványát szeretné élvezni nyaralás közben, annak nem való Vlašići, mert körbeölelik a hegyek és a sziget innen-onnan benyúló nyelvei.
  2. Szórakozásra a viszonylag közeli Pag város és Zadar lehet alkalmas.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA