ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Silo


hirdetes


útikritikák


Krk-sziget / Silo

Silo dióhéjban |Vélemények| Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

.

j. n. fotója

Šilo dióhéjban

Šilo horvát kiejtése: silo

A Krk sziget északkeleti részén fekvő Šilo, egy néhai kis halászfalu, ahol soha nincs tömeg (alig négyszázan lakják). Ez a sziget egyik legnyugalmasabb része. Šilo szállásválasztás szempontjából nagyon jó azoknak, akik nyugalmas helyet keresnek, kevesek által látogatott strandokkal. A nyugalmas település pozitívuma, hogy innen hajóval kb. fél óra alatt át lehet jutni Crikvenicába, ahol igazán nagy a nyüzsgés, ha valaki a túlzott nyugalomból egy kicsit ki szeretne szakadni. Silo természeti környezetére jellemző a buja vadnövényzet, erdős táj. Silo strandjai többnyire kicsik, és részben betonplatósak.

d. m. fotója

Vélemények

,, Šilo nyugodt kis település, negyedszer mentünk vissza. Akár búvárkodni is lehet. Van egy apró kavicsos (szinte homok) kék zászlós strandja, és betonos strandszakasza is. Vrbnik lélegzetelállító panorámával bír, Dobrinjba be kell sétálni, autót nem engednek be, viszont ékszerdoboz. Krk városa hangulatos, a fagyizás kötelező, nagyon finom a fagyijuk. Baska szelesebb, de jó úticél. Crikvenica a szembe parton zsongósabb üdülőhely, állítólag homokos partszakasszal, de azt még nem sikerült megtalálnunk. Šilonál van egy régi hajóroncs, ahová merülni lehet. Šiloban jók az éttermek, a két kedvencünk a Bistro Macao és a Neptun Bistro. Szóval Šilo a legjobb választás. 🙂 (p.t., 2019)


Homokos strandja is rendes homokkal, nem anyagos mint Soline. Van apró köves és sziklás is. Kutyás strand is van azon a kis benyúló részen. . Csendes nyugodt hely bár mi a hét minden napján máshol voltunk a szigeten. (n.b.)


Igazi homokos partot nem találtunk, de van "sóderes" (homokvárat ugyan nem lehet belőle építeni, de lapátolásra, játszásra szuper), kavicsos és jó nagy köves strandja. A víz gyönyörű tiszta.

Ez a Silo település nem zsúfolt, valóban családbarát. Járda szinte sehol sincs, így a gyerekekkel óvatosan kell közlekedni. Az élelmiszerbolt kb. olyan áron, mint itthon.

Vízi cipő mindenképp kell a strandoláshoz, nekünk ez újdonság volt, csak ott szembesültünk vele.


Silo önmagában nem a legszebb halászfalu, de a környék nagyon szép! Könnyen elérhető Soline öböl, Vrbnik stb..


A part egy része lassan mélyülő homokos, a többi sziklás, szép a kilátás Crikvenicára. Nem annyira felkapott, pedig szerintem jó hely.


Nyugodt családias rèsz, nagyon szèp.. van egy eldugott kis strandja is ahol szinte senki sem volt, a benyúló kis rèsze a tengerbe is nagyon szèp ott található egy kutyás strand rèsz is.. nekünk tetszett. Ha családias nyugodt nyaralás a terv tökèletes. Maga Krk város kb fèl óra kocsival, hajókirándulást is szerveznek egy csónak taxi vitt minket át a túlpartra, ahonnan indult a nagy hajó.


Szép falu a sziget északi részén, a tenger ezért hidegebb .


A homokos bejáratnál nagyon felmelegszik a víz, tavaly bejártuk Krk szigetet és Siloban ha beúsztunk messzire, akkor sem volt higedebb a víz mint máshol, szerencsére. A családom a víz hőfokra nagyon érzékeny és teljesen elégedettek voltak, nem úgy mint idén Selcén, ami szemben van Siloval, de sajnos hideg volt a víz (pár km-re arrébb pedig, voltak melegebb vizű strandok)


Hol?

Šilo a szárazföldön található Crikvenicával csaknem szemben helyezkedik el. Öble, a Šilo-öböl egy keskeny, lapos félszigetnek (Šilo-fok) köszönhetően védett a keleti és déli szelek előtt. A városka a dobrinji országút felől közelíthető meg.

Szállások

Šiloban nincsenek szállodák, csak bérelhető apartmanok. Az apartmanok kínálata között találhatunk több 3-4 csillagos apartmanházat is. Jellemzően sok pénzt költenek a helyiek az apartmanjaik helyrepofozására, sőt van, aki még a háziállatoknak is készített külön szobácskát. Lehet itt autentikus horvát kőházat is bérelni. Jellemzően árban a helyi viszonylatokhoz képest, még a főszezonban is olcsón lehet itt szállást találni.

Ajánlott szálláshelyek (2023):

5 csillagos: VSG Resort

Ajánlott apartmanok (2023): Riviera Pension,  Vugica Silo Apartments

Tengerpart

A település kicsi, rokonszenves strandja (a Pecine) homokos, apró kavicsos, és persze nagyon népszerű az itt nyaraló kisgyermekes családok körében. Vannak zuhanyozók és átöltöző alkalmatosságok is. A betonos napozóplatók körül fák, virágok díszlenek. A strandon levő röplabdapályán nyáron mindenféle versenyeket rendeznek. Ez a strand kék zászlós minősítésű.

d.m. fotója

A környéken 10-15 perces gyaloglással jó kis öblöket lehet felfedezni romantikus, kavicsos vadstrandokkal. Ezeket az öblöket érdemes keresni: Vodice, a kicsit hidegebb vizű Petrina és az elképesztően szép vizű Murvenica. Mindezeken a helyeken jók a búvárkodási lehetőségek, s főleg a parttól kijjebb, a meredek szirtek tájékán van a vízben élénk élet. Van egy strand Šilo határában, a világítótoronynál, ahol kutyával is lehet fürödni.

Nagyon szép a Jazbina nevű kavicsos strand, ami Silotól gyalog kb. 15 percre van. Ha autóval megyünk, akkor a Klimno felé vezető útra kell ráhajtanunk. A jazbina strandra kell vinni inni- és ennivalót, mert ez nem egy kiépített strand, nincsenek szolgáltatások (nincs zuhany). Fontos!: A tengeri sünök és az öböl sziklái miatt fürdőszandálra feltétlenül szükség van. Soha nincs tömegnyomor, és jót lehet sznorkelezni. Valami alkalmatosság is kell, amire rá tudunk feküldni.

Sajna árnyék nincs VAGY kevés, de a lényeg, hogy van zuhany...(2022)

A legnépszerűbb strandok közé tartozik a Cuklić strand, a Sveti Marak strand, a Vodice strand és a Pećine strand. Mindegyik strand különböző jellegzetességekkel rendelkezik, így a látogatók megtalálhatják a számukra legmegfelelőbbet. A Cuklić strand homokos, a Sveti Marak strand kavicsos, míg a Vodice és Pećine strandok betonos partszakaszokkal rendelkeznek. A strandokhoz általában strandbüfék, éttermek, bárok és sportolási lehetőségek is tartoznak, így a látogatók kényelmesen eltölthetik a napot a tengerparton.

Pješčana plaža, homokos strand

Vendéglátás

A šilo-i sétányon összesen öt étterem van. Javasolható a Portić és az Ankora nevű étterem. A Portićban nyaranta élőzenés táncestek vannak. A Macao nevű vendéglőben pizzát is ehetünk, a Zeba nevű kifőzdében pedig házias kosztot kóstolhatunk.

Látnivalók

  • Sokan motorcsónakot bérelnek és kirándulnak a szemben lévő szárazföldre, Crikvenica tájékára. Minden év július 19-én hagyományos halászfesztivált tartanak Šilo-ban.
  • Silo kikötőjéből óránként közlekednek motorcsónakok Crikvenicához. A mindössze 5 perces hajóút viteldíja olcsó.

Praktikus

Šilo-ban van egy Neptun nevű búvárközpont (www.neptun-silo.com). Naná, hogy azért, mert jók a környéken a búvárkodás feltételei. A legnagyobb helyi öbölben van egy hajóroncs, amit a búvárok buzgón fedeznek fel maguknak. A világítótoronynál focipályát és teniszpályát is találunk. Az alapvető ellátást helyben meg tudjuk oldani, mert egy jó választékú szupermarket üzemel a településen.

A Šilo turista információs irodája a következő címen található: Turistička zajednica Općine Dobrinj - Informativni centar Šilo
Stjepana Radića 62, 51515 Šilo

Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek: 8:00-15:00 Szombat: 8:00-12:00 Vasárnap: zárva

Vélemények

"Sok éve visszajárunk Šilo-ba, mert nekünk ilyen az ideális nyaralóhely. Nincs messze az élet, de magában a faluban nyugi van. Amikor még a gyerekek kicsik voltak, főleg a parton henyéltünk és játszottunk egész nap, most azért már lehet velük progikat szervezni, és ezt is meg tudjuk oldani itt mindig."

"Nekem jobban bejön Baška és annak környéke, mert ott tényleg úgy érzi az ember, hogy nyaral, vannak üzletek, kocsmák. Šilora ez nem jellemző, kicsit elszigetelve éreztem magam."


,, Pár évvel ezelőtt jártunk Silon is, ami egy picike város, inkább a nyugodt kikapcsolódásra vágyóknak ajánlanám, akik nem kedvelik a nyüzsgést. Egyébként itt homokos tengerpart is van. Ami minket idevonzott, az nem más, mint a Silo partjaitól nem messze elsüllyedt hajó, a Peltastis roncs, amely búváraink egyik közkedvelt merülőhelye. A görög hajó 1968-ban egy viharban süllyedt el. A helyi babona szerint a kapitány szelleme a mai napig a hajón tartózkodik. (2015)" forrás

Érdekességek

,, ŠILO 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt.
1880-ban 27, 1910-ben 176 lakosa volt. Lakossága a 19. század végére a turizmus fejlődésével ugrásszerűen megnőtt.
Šilo kompkikötője hosszú ideig a szigetet a kontinenssel összekötő egyik legfontosabb kapocs volt. Ez okból hozták létre Šilon 1905. február 19-én a Krki Gőzhajózási Társaságot, mely megalakulása után megvásárolta a Dinko Vitezić gőzhajót és már 1905 június 1-jén megindította a Šilo - Vrbnik – Crikvenica menetrendszerű hajójáratot.

Az Osztrák–Magyar Monarchia bukását rövid olasz uralom követte, majd a település a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett. A II. világháború idején előbb olasz, majd német csapatok szállták meg. A háborút követően újra Jugoszlávia, majd az önálló horvát állam része lett. 1959 után a turizmus újabb fellendülése következett, amikor újra megindult a Crikvenica és a Krk-sziget közötti hajóforgalom. 2011-ben 370 lakosa volt, akik főként a turizmusból éltek. (d.m.)

Fotóegyveleg

(és utána kommentek)

A Tiha kemping strandja


i.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Panka, 2018. 06. 21. 17:13
Tényleg ne kell a parkol@sért fizetni?hogy megy ez, meg lehet állni valahol az utcán, és simán otthagyható a kocsi? Köszi a válaszokat!


úti kritikus, 2017. 02. 06. 21:53
Kedves Sata Árpádné!
Šilo körzetében éppen van egy kifejezetten kutyával nyaralók számára kijelölt strand. Horvátul a kutyás strand neve ez: Plaža za pse. Ha ezt megkérdezi bárhol a településen, akkor eligazítják. Ez a strandrész eléggé elszigetelt helyen van, ahol nincs autós forgalom, ami azért jó, mert nem kell aggódni a kutyák biztonsága miatt. A strand kaviccsal feltöltött, ami biztonságossá teszi a kutya számára a vízbe menetelt, mivel a vízben is jó darabig kavicson tud a mancsaival jól megkapaszkodni. Ahol meg a víz már mély, és a fenekén élesebb kövek, vagy tengeri sünök vannak, ott már a kutya lába nem ér le, és nincs veszélyben. Van gyűjtőhely a kutyakakis zacskóknak. Egyébként erről a strandról szép a panoráma, hogy a gazdiknak is legyen miben gyönyörködni. Hazajövetele után erősítse meg, hogy az információnk aktuális-e. Köszönjük.


Sata Árpádné, 2017. 02. 06. 15:53
Segítséget kérnék: hol van olyan strandrész ahová probléma nélkül kutyákkal is tudunk menni, mert ehhez igazítanánk a szállás?!


Harry, 2016. 08. 07. 15:06
Mi már 5. éve jövünk vissza Silo-ba két kisgyerekkel. Pont azért, mert nem a homokos part kell, hanem az az apró köves, a gyerekek számára kikotort, és viszonylag rendben tartott öböl, ami a camping mellett van. Valóban nincs járda, csak egy rendes bolt van, néhány étteremmel. Inkább olyan, mint egy magyar falu. De épp ezért nem olyan zsúfolt, mint mondjuk Punat vagy Crikvenica, sokkal tisztább a vize, és kedvesek a helyiek. Persze, aki homokos partot szeretne, az menjen olyan helyre, mert itt inkább köves-sziklás fürdőhelyek vannak. A mi két lányunk viszont előszeretettel keres kis kagylókat a kövek között, és épít várat belőlük, vagy reggel a tiszta vízben nézik, ahogyan etetjük a halakat :)


G.Kata, 2016. 07. 21. 18:33
Egy utazási irodában foglaltunk nyaralást erre a helyre. Már az első nap megérkezéskor a helyi Travel Agency-ben megpróbáltak becsapni minket azzal hogy fizessünk 31 eurót valamilyen díjra. Egyébként állítólag 2,5 eurót szednek személyenként környezeti vagy környezetvédelmi díjra. A szállás tiszta penész volt, a padlószőnyegből áradt a dohos penész szaga, csak nyitott ablaknál lehetett aludni, pedig nagyon drága szállást választottunk a parttól 50 m-re. A falunak gyakorlatilag járdája nincs, rengeteg a csecsemő és a kis gyerek, a babakocsikat az úton haladó autók között tologatják. A homokos tengerpart része nagyon kicsi, néhány méter mindössze, szinte lehetetlen még egy törölközőt is letenni, mert a babák által épített homokvárakat nem szabad lerombolni. Fürdési lehetőség a kövek között lépcsőkön a hajók kikötő helyeiből. Szinte az egész falu csak betonozott hajókikötőhelyekből áll. 2 közért van, + pár vendéglátóhely és ennyi. Olyan mint egy horgásztó a falu szélén.


úti kritikus, 2015. 05. 22. 23:53
Kedves Béla!
Šiloban és környékén nincs nudista strand. Krk-szigeten Silohoz két nudista strand esik a legközelebb: az ami Njivicében van (amúgy ott kettő is) és az ami Malinskánál található. Silo a sziget északkeleti részén található, Njivice és Malinska az északnyugati parton.
Njivice egyik nudista strandja a Dražica, a másik Dumboka. Malinska nudista strandjának a nevét nem tudjuk, de a Haludovo táblát kell keresni.
Njivice 19 kilométerre van Silotól (kb. 30 perc autóval), Malinska 15 kilométerre van Silotól (autóval 25 perc)
Kellemes textilmentes strandolást kívánunk.


Béla, 2015. 05. 22. 20:38
Kérdezném, hogy nudista strand van a közelben, vagy ahol fürdőruha nélkül lehet
fürödni napozni?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA