ÚTIKRITIKA.HU / Pag-sziget / Novalja


hirdetes


útikritikák


Pag-sziget / Novalja

Novalja dióhéjban | Vélemények |Odajutás| Szállás |Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

k.l. fotója

Novalja dióhéjban

  • Novalja Pag-sziget második legnagyobb települése (Pag város után). Kb. 3500 lakosa van. Novalja népszerű a bulizni vágyó fiatalok körében, egyfajta horvát Ibizának tekintik.
  • A buli övezet nem Novaljában van, hanem attól kb. két és fél kilométerre, a Zrce nevő strandon. Ezt Európa egyik legnagyobb party strandjának szokták mondani. A nyári hónapokban nagy tömegben jönnek ide bulizni a kontinens számos országából.
  • Novalja azonban megfelelő hely családosoknak és pároknak is, hiszen vannak bőven idilli strandjai.

Vélemények

2023. július eleje: Novalja óvárosa meglepő módon csendes. Nem mehetnek be az autók, motorok. Csak a helyiek, engedéllyel. A mocik azért betévednek, de viselkednek. Az óváros nagyon csendes, tiszta.

Az egész belváros frissen kövezve, a vendéglőnél láttuk, hogy szabályosan súrolják a teret. A kukák üresek. Este a parton nagy élet van, de ebből bent semmi sem hallatszik.

A gyerekeknek bejött a városi strand is. Délelőtt szinte üres. Hosszú pár méteres partszakasz, kicsit távolabb bulizós fiatalokkal, utána nyugisabb, a végén kutyás strand is van. Emberek egymás hegyén hátán. ( nem a mienk) Nincsenek napernyők, fák, ha van zuhany, akkor fizetős.

A vége felé kis erdős rész, ahová be lehet bújni. A parkoló felé, az erdőben, inkább nem részletezem, mi van. Nekünk egy távolabbi strand jött be jobban, a CESKA. Ott ingyen parkolás volt a part mellett, semmi árnyék, napernyő 2 ággyal 12 eurö /nap.

Ajánlunk egy nagyon jó halas étterermet, a Žal Caska-t. (Nagyon jót ettünk ott. Nem volt olcsó, de hibátlan. Első utunkon, csak vacak kaját ettünk, drágán, és undok pincérekkel. Itt mindenki kedves volt, és minden kaja, kávé jó volt. A kávé olcsó. Egy presszó, és egy kapucsínó 3.10 euró.

A buli java nem a városban van, hanem onnan pár kilométerre, de a szomszéd öbölben sem lehet hallani.

Nekünk a városi nyugi tetszett. Minden pár lépésre volt, mindenki barátságos volt. Helyiek és turisták is. Rögtönzött privát éneklések, szombaton a téren kellemes buli, ami hangulatossá tesz egy ilyen nyaralást. Jól éreztük magunkat.

Most voltunk másodszor Horvátországban. Elsőre nagyon negatív volt. Mosodszorra jobb volt, de Görögország megmaradt a szerelmünknek.

(Gabi, 2023. július eleje)


"Stara Novalján van a környéken a legjobb strand. Amúgy elautózgattunk a 20 kilométerre lévő Paghoz, mert ott is jobb volt a strand, mint a mi Novalja-i Hotel Liburnajánknál."


,, Novalja: mozdulni nem lehet a fiataloktól. Mi pár órája kimenekültünk,de fiataloknak igazi paradicsom." (2021,augusztus)


Második napja vagyunk Novaljában és azt kell mondjam,nekem hatalmas csalódás…a tenger koszos (nagyon koszos) a parton a strandokon (eddig kettőt látogattunk meg) a kukák dugig tele ,folyik ki a szemét belőlük,tegnapról mára sem tett rendet senki..
Minden darabokban,mólók felszedve,a deszkái hegyben az út szélén..
Van egy rész ahol nádfedésű napernyők “vannak”..nád nélkül..
Sok helyen voltunk már előszezonban de ez itt kritikán aluli (2021. június)

Odajutás

Ami fontos, hogy mi hétfőn mentünk, és kedden jöttünk, így nem találkoztunk dugókkal, amiről a barátaink mindig mesélnek, viszont még sosem mondták, hogy az út végig gyönyörű. Vendéglátónk ajánlotta, hogy odafelé, délről jöjjünk a hídon keresztül, visszafelé meg észak felé induljunk, és komppal menjünk át a szárazföldre, ahol gyönyörű kilátás van a tenger mentén. (Gabi, 2023. június)

Szállás

No persze, tisztázni kell, hogy a szálláshely a bulizósoknak való vagy a nyugalmat keresőknek.

Ajánlott szállások:

3 csillagos: 

Novalja-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Étkezés

K. Gabi fotója

Vásárlás

Egyéb hasznos információk

Strandok

Lokunje strand

Ez Novalja városi strandja, ami a Novalja-öböl déli cücskében terül el, pár lépésre a település centrumától. Kavicsos strand sekély, langyos, tiszta vizzel, kis sétánnyal, elég szép kilátással. Van néhány fa, ami árnyékot ad.

K. Gabi fotói

Caska strand

Szép és nyugis strand. Még a főszezonban sincs tömeg. A víz nem hullámos, nincsenek zavaró zajok,szép a kilátás. A motorkerékpárral könnyű parkolni. Kisgyerekek számára tán nem optimális a strand. Kell fürdőszandál, már csak azért is mert előfordulnak tengeri sünök.

K. Gabi fotója

Plaža Čista

A sziget egyik legszebb strandja, kár, hogy a zuhany nem mindig működik. Lehet bérelni napozóágyat és napernyőt. A föveny kavicsos, de a víznél van egy keskeny homokos sáv is. A stand keskeny, de hosszú.

Babe strand

A Babe beachen van kimondottan kutyás strand. A viz sekély és kristálytiszta. Nincs elszeparálva semmitől csak egy tábla jelzi, hogy lehet kutyussal is. Kaja, pia , stb....minden van.

Novalja fő strandjai az említett bulis Zrce strand, a másfél kilométer hosszú, többnyire kavicsos Strasko strand, a Sveti Duh nevű kis kavicsos strand, a Planjka strand, a Caska, a Babe, a Branicevica és a Lokunje nevű városi strand.

  • Planjka strand

A strand Novaljától északra, a Stara Novalja-öböl délkeleti partja mentén található. Finom homokkal borított, meleg, sekély a víz. Kék zászlós kategóriájú a strand.  A strandot különösen gyermekes családoknak ajánljuk.

Tegnap a Planjka strandon voltunk. Fizetős parkoló, zuhany, tömeg, de gyerekbaràt. Csúszda, hinta a vízben. (Gabi, 2023. július) 

K. Gabi fotói

p.f. fotója

  • Zrce buli strand


Programlehetőségek

Vad olívafa rezervátum

Olvasmányos linkek

"Novalja a legnagyobb "város" a szigeten! Igaz, itt nagy az élet, de a strandokat nem néztük meg! Nekünk egy kicsit zsúfoltnak tünt. Mi Stara Novalján voltunk, ez majdnem egybeépült Novaljával. Az élelmiszer az otthoniakhoz képest nagyon drága, így nagy hasznát vettük a vitt kajáknak. Egy tál étel 50-80 kuna. A pizza 35-nél kezdődik, egy hambi 25-30 kuna. Kenyér, stb, 5-8 kuna egy 60 dkg-os. Érdemes bemenni Novalja szélén lévő Hiper Novalis nevű szupermarketbe, itt mindig akcióztak - zöldséget, gyümölcsöt, stb. Ez volt talán a legolcsóbb bolt a szigeten. Zenés hely van Novalján ha jól tudom három, de mi nem használtuk ki ezt a lehetőséget, roppant fáradtak voltunk este nyolc órára. Sziklás, eldugott öblöket találhatsz olyat, ahol nincs más csak Te Pag városától pár kilométerre.

Tegnap jöttünk haza Pagról! Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű! Bár kopár a sziget, mi kerestünk (és találtunk is) eldugott öblöket, ahol mi voltunk csak fürdeni. Érdemes a déli hídtól kezdve, az északi Lun falucskáig bejárni az összes pontját. Mi kb. 300 km-t mentünk 8 nap alatt a szigeten!!!! Egyébként a sziget igen drága, kiemelten a parkolás. Vagyonokat fizettünk pár órás parkolásért!!! Mi kétszer nyaraltunk Pag-szigeten, egyszer Novaljában, egyszer pedig egy Mandre nevű kis faluban. Nekem elsősorban azért jött be Pag, mert nincs tömve turistákkal, sokkal nyugodtabban lehet pihenni mint pl. az Isztrián. Mindkétszer apartmanban laktunk. A helyiek barátságosak és kedvesek. Bármikor visszamennék, nagyon jó kis hely!!! Jó választás!!! " forrás

s.d. fotója

,, Ante Dabo, a Pag szigeti Novalja polgármestere a horvát város hivatalos honlapján kért elnézést a helyi lakosoktól egyes turisták "barbár" viselkedése miatt.
A horvát Ibizának is nevezett Zrce Beachen már hetek óta rengeteg fiatal bulizik. A helyiek már többször panaszt tettek, a következőket emlegették: az ittas, félmeztelen és bedrogozott turisták törnek-zúznak, lármáznak, nem tisztelnek senkit és semmit, ott vizelnek, ahol akarnak, és félmeztelenül ülnek be bárokba vagy éttermekbe.
Novalja polgármestere levelében azt írta: elkeseredett és szomorú a barbár és kulturálatlan fiatalok viselkedése miatt. Ante Dabo külön kiemelte az angol fiatalokat, akiknek szerinte nagyon magas a fizetőképessége, de ez nem jogosítja fel őket a primitív viselkedésre.
Annak ellenére, hogy rendőrségtől komoly erősítést kaptak a turisztikai szezonra, továbbá 20 közmunkás, valamint számos biztonsági őr is vigyáz a rendre és tisztaságra, a helyzet továbbra is tarthatatlan - hangsúlyozta.
Kérdezem én, ezek a fiatalok a saját országukban is ilyen vadállat módjára viselkednek, vagy otthon azonnal, szigorú büntetésben részesülnének? - mondta a polgármester. Végezetül megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a város visszanyerje méltóságát. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

d.d. fotója

Stara Novalja - nyugalom még augusztusban is - l.k. fotója

K. Gabi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Katka, 2017. 07. 13. 11:55
Nyaralásunk alatt egyik nap délután 5 órakor gondoltik sétálunk egyet a mólón, direkt nem a Zrce beach felé vettük az irányt. Két gyerekkek, gondoltuk fagyizunk egyet. Novalja már délután 5-kor botrányos, visszataszító, és ijesztő. Ki sem szálltunk inkább az autóból.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon